Smakernas Österbotten besöker Kyrö Distillery
Det var fredag morgon då jag och Herman körde ut till Kyrö Distillery i Storkyro. Vi blev bemötta med ett stort leende och varmt välkomnande i frukostens tecken. Vi började besöket i det gamla mejeriet där bland annat Kyrö Distillerys restaurang äger rum och därefter väntade destilleriets rundtur.

Innan vår destillerirunda åt vi frukost i restaurangen som kändes lika inbjudande som leendet vi fick i vår ankomst.
Kyrö Distillery tillverkar alkoholprodukter och är mest kända för deras Gin.
Förutom olika Gins tillverkar företaget även Lonkero, gräddlikör och det som de nu är aktuella med; whisky. I slutet av året siktar de på att kunna lagra upptill 2,5 miljoner liter whisky.
Det är tålamod som gäller i processen med whisky.
-Då vi destillerar idag kommer vi att ha whiskyn i flaska om cirka fem år, Säger Tony ”Tonto” Sivula som guidar oss på rundturen.
Råg är det som gör Kyrös whisky intressant. Kyrö Destillery är även en av få i Finland som tillverkar whiskey.

I början är Whiskyns färg klar och i processen är det tunnan som ger fägen samt 60-80% av smaken.
Det gröna alternativet blir dag för dag mera relevant men hur ofta funderar man ifall alkoholen man konsumerar är ekologisk eller inte?
Ett av flertal imponerande faktum vi fick till vår kännedom under vår visit vid Kyrö Distillery var att produktionsprocessen är ekologisk.
Kyrö Destillery använder sig av Biogas, flodvattenkylning för att spara på rent vatten och spillvärmen går åt att värma byggnader. Dessutom används whiskyavfall till djurfoder.
Samma rundtur som jag och Herman fick uppleva kan vem som helt delta i. Sightseeingturerna är riktigt populära och under år 2019 hade Kyrö Destillery mer än 18 000 besökare och höll 700 destilleriturer.
Kyröfest är också något som arrangeras varje sommar. Där får man njuta av bland annat live musik tillsammans med mat och dryck.
I Kyrö Destillerys restaurang kan man ordna privatfester och i matväg strävar dom efter att ta fram finska smaker och satsar så långt som möjligt på lokalt producerade råvaror.
”Paikallisuus on vahvuus” säger köksmästare Joni Pukkinen.
Missa inte intervjun från kyrö destillery på radiovaasa.fi Intervjun går på finska.
Smakernas Österbotten besöker Bank Food & Wine
Bank Food & Wine i Vasa erbjuder minsann på skön stämning och smaker som smälter i munnen. En -WAU reaktion är definitivt vad som väntar dig om du aldrig besökt restaurangen tidigare. Kurtenia huset som byggnaden heter, byggdes för Vasa Aktie-bank år 1904.
I restaurangens inredning får man se en minst sagt ovanlig syn. Lunch buffet bordet har vintunnor som ben. Dessa ek tunnnor är direkt från Sartori vintillverkare.
Insidan är lika vacker och elegant som utsidan låter oss förstå, med väggar och tak i sin ursprungliga form. Krögaren Saku Railio uppmanar oss ändå att inte bli ”skrämda” över den värdefulla och mäktiga omgivningen. Han säger att Bank Food & Wine vill bjuda på en avslappnad stämning med god bistro mat. Något som jag anser att dom har lyckats med galant!
I intervjun som jag gjorde hade jag bland annat äran att få prata med köksmästare Antti Heinola (vänster) och kökets skiftchef Lukas Träsk (höger)
Då det kommer till smaker så har Bank en läcker kvälls meny med något för alla. Bland annat ankconfit, mangalitzagris, tupp från Huttula, renfile, panko friterad lax med jätteräkor, även 2 veganska alternativ och mycket mer. Så gott som allt är laktosfritt och största delen av portionerna är glutenfria.
Då jag besökte restaurangen blev jag bjuden på stekt röding och Malmgårds speltveterisotto med Västerbottenost. Jag kunde inte varit nöjdare med portionen! Smörstekta rödingen smalt i munnen och skinnet på fisken var som havets bacon, smakrikt och knaprigt. Perfekt kontrast till den mjuka och ostiga speltveterisotton!
Som restaurang tycker jag att Bank fungerar väldigt bra för både festiviteter och en mer avslappnad middag. Detta är ett ställe där jag själv gillar att slå mig ner och avnjuta olika förrätter. Bank har även ett fint sortiment med goda viner. Utan att glömma Pocket Wine & Drinks, där det alltid finns läckra viner att smaka på. Pocket är alltså en vin och drink bar som är en egen liten ”ficka” i anknytning till Bank Food & Wine.
Gå in på radiovaasa.fi för att lyssna på Bank Food & Wines avsnitt i Smakernas Österbotten. Där får vi en liten titt bakom kulisserna och en bredare syn på vad som sker i restaurangindustrin. Intervjun går på både finska och svenska.
Oravais Rökeri bjuder på lokalproducerade kvalitetsprodukter
Oravais Rökeri bjuder på inhemska lokalproducerade kvalitetsprodukter med äkta gammaldags röksmak sedan 1999. På rökeriet sköts allting från råvara till färdig produkt som sedan fraktas till butikshyllorna.
Det hade dukats fint inför vårt besök, från vänster VD Caj Norrgård, Anssi Marttinen från Radio Vasa, försäljare Johan Lillqvist.
Gott så in i norden här rökt nöt saltkött, rökt kassler, rökt skinka och rökt kalkon.
Specialgjorda arbetsredskap i rostfritt stål av lokala entreprenörer hjälper till på råsidan. Det är väldigt viktigt med hygienen 25% av dagen går åt att tvätta redskapen.
Tiina Damlin har jobbat som produktutvecklare för Oravais Rökeri sedan 2017. Dagarna börjar redan vid 04:00 för henne, här står hon inne i rökugnen. En väldigt god rök arom fanns hela tiden i luften.
Såhär ser köttet ut när den kommer till Oravais Rökeri.
Charles Höglund är köttmästare och har jobbat på Oravais rökeri sedan starten 1999. Han har svängt om dygnet pga. sitt arbete, dagarna börjar redan kl 01:00 på natten. På bilden har man redan rullat och satt nät kring köttet.
Efter att köttet har fått nät och packats färdigt så ska den stå och mogna i c. 5-7 dagar. VD:n Caj Norrgård på bild.
Efter mognadsprocessen ser köttet ut såhär. I nästa steg ska köttet skivas.
Här paketerar Tatyana köttskivorna till den slutgiltiga produkten.
Här är den sista anhalten i kedjan, Johan Lillqvist sätter etiketterna på de färdiga produkterna. Det syntes att han gjort det förr "han är så snabb att vågen inte hinner med” säger han, men det gäller att vara noggrann och ha glasögonen rätt på. Johan har jobbat på Oravais Rökeri sedan 2004.
Här olika produkter före de fått sina etiketter. Under jultiden är det som mest bråttom på rökeriet, familjestorlekarna är väldigt populära då.
En väldigt trevlig dag vid Oravais rökeri, det märktes verkligen att personalen trivdes och hade roligt i sitt jobb. Humorn och glädjen fanns med i hela processen. Det var roligt att få bekanta sig med produktionens alla delar, man fick lära sig hur hela kedjan fungerade alla dess skeden från råvara till slutprodukt. Noggrannhet och kvalitet är något som Oravais rökeri inte bantar på det märktes.
Smakernas Österbotten med Linda & Herman