En historisk pärla med moderna smaker!

Skrivet av Linda Alanen 23.07.2022 | 0 Kommentarer

 Vid den gamla herrgården Hemmer behöver du inte välja. Du får läcker närproducerad mat, vacker historisk miljö, kultur samt lugnet från den idylliska landsbygden. Allt på en och samma gång!

 

talo 1

Beställningsrestaurangens namn Hemmer kommer från personen Jarl Hemmer (1893 – 1944) som var en finlandssvensk poet, författare och översättare. Under sin livstid var han ett känt namn i Norden. Hemmer belönades bland annat med Stora Nordiska Romanpriset för romanen ”En man och hans samvete” som handlar om inbördeskrigets år 1918 följder och efterverkningar (utgiven 1931).

Beställningsrastaurangen Hemmer har alltså fått sitt namn efter J. Hemmer eftersom detta var hans barndomshem på Skolhusgatan 8 i Vasa, byggt 1886 och donerades 1977 till friluftsmuseet Stundars utanför Vasa, där det återuppbyggdes som Hemmersgården och fylldes med hans kvarlåtenskap, som hans änka skänkte museet 1979. Samlingen består av böcker, dokument, urklipp och föremål.

 

Efter den hän informationen kan man ju inte annat än tänka WAU! Vilket ställe att äta middag på!

 

Det är ju nåt speciellt med gamla hus och herrgårdar. Jag syftar främst på stämningen. Som då man kommer in till Hemmer, blir man lite tyst till först och bara vill andas in utrymmet. Eller så var det för mig i alla fall. Och då skall jag avslöja för er att jag besökte Hemmersgården första gången för ca 10 år sedan och minns känslan så här starkt fortfarande. Det var ett viss sorts lugn som föll över mig, den stunden och känslan kommer jag knappast aldrig glömma.

20220610 162901

Hemmer är en beställningstestaurang där du kan ordna bröllop, födelsedagar eller konferenser. I princip allt du kan tänka dig.

 

Krögaren Saku Railio beskriver stilen på maten som jordnära och ärlig, med färska närproducerade ingredienser. Maten hör också till kategorin modern och skandinavisk!

IMG 1801

 

Vid Hemmer är det lätt att ordna bröllop. Du är i professionella händer där man har flera år av erfarenhet från bröllop och tillställningar. I intervjun som jag gör med Railio säger han bland annat att ”man har varit med om mycket under åren, det finns dom som börjar planera bröllopet två år på förhand och dom som nätt och jämnt kommer ihåg att komma på sitt eget bröllop”. 

 

20220610 162938 1

På deras hemsida www.hemmer.fi hittar du olika bröllopspaket samt menyer.

Hemmer är även ett bra val för möten, konferenser och utbildningstillfällen. Olika paket till dom här hittar ni även på hemsidan.

Vid Hemmer finns det utrymme för festiviteter både på första våningen och uppe på vinden. Railio säger dock att bästa alternativet med fest, är att ha själva middagen där nere och sen förflytta sig upp till vinden där man kan köra med dans och annat program. Det finns en liten scen dit ett band ryms perfekt. Restaurangen har även en bar på vinden som tas i bruk om så önskas.

Nere ryms ca 100 personer att sitta, uppe på vinden också runt 100 personer och rekommendationen för bröllop är 60–90 pers.

 LC4G9045

Förrättsbord

 

20220610 16333720220610 162849 120220610 163059

På bilderna är det ”vanlig” middagsdukning inte bröllopsdukning

 

Om man vill gå till Hemmer och äta men kanske inte har blivit bjuden på ett bröllop som är där, så kan jag berätta för er att Hemmer ordnar vare år jullunch, mors- och farsdagslunch samt valborgslunch. Till dessa säkrar du din plats genom att göra bordsreservation.

 

Hoppas ni fick lära er nåt nytt!

♥ Gå in på www.hemmer.fi för mer information! ♥

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar