Smakernas Österbotten besöker Andreas Knips Hembageri
Något bland det bästa måste ju ändå vara en färsk gräddad bulle. Doften i Knips Hembageri omfamnade mig som en varm filt!
Från Vänster: Herman Hagnäs, Andreas Knip, Niklas Smedman, Jan Nyqvist
Trots den tidiga morgonen på bageriet var det full fart som gällde. Bröd, bulla och konditoriprodukter stod på kö för att bli packade och levererade.
Andreas Knip börjar sin arbetsdag mellan kl. 02.00 och 03.00. På helgen börjar jobbet redan kl. 01.00 så att allt hinner bli gräddat.
Andras Knip visste redan som 3 åring att han ville bli bagare. Det är också något som sitter i generna, han har hört historier om pappas morfar som kallades ”Bagaris”.
Nu har Andreas Knip haft hembageriet i 29 år, företaget har 15-20 heltids arbetare och säljer produkter till en stor del av Österbotten, mestadels Korsholm och Vasa.
-Hembageriet har väldigt stort sortiment, lite väl stort säger Knip. Det dom är kända för är konditoriprodukter och bröllopstårtor.
En gammal gavelmaskin från 70-talet
Då det kommer till bröllopstårtor så ordnas en personlig träff och planering av bröllopstårta.
Andreas Knip satsar på lokalt producerat, speciellt bär. Han reserverar bär för hela året så att dom har vad dom behöver. Men smultron är lite knepigare att få tag på.
-Om någon vet vem som odlar smultron får ni gärna säga till. Säger Knip med ett stort leende.
För alla som tycker om att skida, har Andreas Knips Hembageri även ett Spårcafé i Kvevlax. Skidning är ett stort fritidsintresse för Knip och han började med Spårcaféet som en rolig grej. Han erbjöd alla skidare kaffe och bulla för 1 euro. Snabbt började folk känna till Spårcafét och det blev allt populärare.
Nuförtiden kostar Kaffe och bulla 2 euro.
Spårcaféet är öppet 7 dagar i veckan och är i anslutning till det allt som allt 50 kilometer långa spåret. Spårcafét har blivit riktigt poppis, förra året besökte 200-300 personer cafét per dag, under helger.
I kafeterian finns en karta över skidspåret
Caféet vid Andreas Knips Hembageri är supermysigt! Efter att vi bekantat oss med bageriet fick jag och Herman ta kaffe och välja nåt gott att äta!
Gå in på radiovaasa.fi för att lyssna på intervjun från Andreas Knips Hembageri. Mer information om Bageriet samt kontaktuppgifter hittar ni på www.andreasknip.fi
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar