Smakernas Österbotten besöker Bank Food & Wine

Skrivet av Linda Alanen 15.11.2021 | 0 Kommentarer

Bank Food & Wine i Vasa erbjuder minsann på skön stämning och smaker som smälter i munnen. En -WAU reaktion är definitivt vad som väntar dig om du aldrig besökt restaurangen tidigare. Kurtenia huset som byggnaden heter, byggdes för Vasa Aktie-bank år 1904.

Bank Salen

Lunch buffet bord med vintunnnor som benI restaurangens inredning får man se en minst sagt ovanlig syn. Lunch buffet bordet har vintunnor som ben. Dessa ek tunnnor är direkt från Sartori vintillverkare. 

Insidan är lika vacker och elegant som utsidan låter oss förstå, med väggar och tak i sin ursprungliga form. Krögaren Saku Railio uppmanar oss ändå att inte bli ”skrämda” över den värdefulla och mäktiga omgivningen. Han säger att Bank Food & Wine vill bjuda på en avslappnad stämning med god bistro mat. Något som jag anser att dom har lyckats med galant!

KockarnaI intervjun som jag gjorde hade jag bland annat äran att få prata med köksmästare Antti Heinola (vänster) och kökets skiftchef Lukas Träsk (höger)

Då det kommer till smaker så har Bank en läcker kvälls meny med något för alla. Bland annat ankconfit, mangalitzagris, tupp från Huttula, renfile, panko friterad lax med jätteräkor, även 2 veganska alternativ och mycket mer. Så gott som allt är laktosfritt och största delen av portionerna är glutenfria.roding och speltveterisotto

Då jag besökte restaurangen blev jag bjuden på stekt röding och Malmgårds speltveterisotto med Västerbottenost. Jag kunde inte varit nöjdare med portionen! Smörstekta rödingen smalt i munnen och skinnet på fisken var som havets bacon, smakrikt och knaprigt. Perfekt kontrast till den mjuka och ostiga speltveterisotton!

Pocket Wine DrinksPocket Wine Drinks 3

Som restaurang tycker jag att Bank fungerar väldigt bra för både festiviteter och en mer avslappnad middag. Detta är ett ställe där jag själv gillar att slå mig ner och avnjuta olika förrätter. Bank har även ett fint sortiment med goda viner. Utan att glömma Pocket Wine & Drinks, där det alltid finns läckra viner att smaka på. Pocket är alltså en vin och drink bar som är en egen liten ”ficka” i anknytning till Bank Food & Wine.

 

Gå in på radiovaasa.fi för att lyssna på Bank Food & Wines avsnitt i Smakernas Österbotten. Där får vi en liten titt bakom kulisserna och en bredare syn på vad som sker i restaurangindustrin. Intervjun går på både finska och svenska.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar