Smakernas Österbotten presenterar Marcs Gård!
Det är honung som står på tapeten denna vecka, och inte vilken honung som helst, utan ekologisk honung från Överpurmo!
Jag hade ingen aning vad som väntade mig då jag kom ut till Marcs Gård. Ingen aning hade jag heller om hur mycket jag skulle få lära mig under mitt besök.
Att komma till Marcs Gård är som att stiga in i en saga. Idylliskt och vackert! Och att kliva in i besöksgårdens torp var pricken över i!
Jag blev varmt bemött av företagarparet Marina och Marc Bock samt deras dotter Larissa Bock som ansvarar för företagets sociala medier och marknadsföring.
Husdjuren ställde gärna upp på bild tillsammans med Marc, Marina och Larissa.
Då jag kom in i torpet så fortsatte den sagolika stämningen, Marina som är utbildad konditor hade bakat en magnifik tårta. Jag fick lite Törnrosa ”feelis”, som då en av de goda feena i skogen vid skogsgläntan trollar fram en tårta.
Marina gör även tårtor på bäställning.
Torpet, besöksgårdens gårdsbutik där man kan handla produkterna direkt från producenten samt ordna möten.
Det var dock inga trollerier som gällde här och snart fick jag lära mig hur mycket arbete det går åt ekologisk biodling och vad det egentligen innebär. Det var inspirerande att höra hur dedikerade de är och mängden av information som de har. Marc Bock är andra generationens biodlare och han vet en hel del kan jag säga!
Bild: Larissa Bock
Att ta hand om bina på ett ekologiskt sätt samt att ta in skörden är inte bara ett jobb utan en levnadsstil. Det är långa dagar utan ledigt som gäller. Marcs Gård skiljer sig även från andra ekologiska biodlare eftersom ekologiska biodlare får använda organiska syror i begränsad mängd och Marcs Gård har valt att avstå från det helt och hållet. Dom använder även deras ägna ekologiska bivax i bikuporna för att försäkra en god kvalité från början till slut!
Jag rekommenderar stark att lyssna på intervjun där Marc och Larissa berättar om hur ekologisk biodling skiljer dig från konventionell samt om processen i ekologiska biodlingen mm. Intervjun spelas denna vecka i Radio Vaasa på tisdag 13.20, torsdag 10.20 och lördag 11.20. Intervjun kommer också att publiceras på Radio Vaasas hemsida. www.radiovaasa.fi
Produkter
Marcs Gård har flera olika honungar i deras sortiment. Till näst skall jag nämna några.
Ljunghonungen
En honung som jag särskilt vill lyfta fram är den jag aldrig hört talas om tidigare.
En honung som jag i nu läget tycker att alla borde ha där hemma är ljunghonungen. Vad gör den så speciell kanske ni undrar? Jo, ljunghonungen är nämligen antioxidantrik och har antibakteriella egenskaper! Ljunghonungen har även en rik och aromatisk smak.
Barrskogshonung
Den här honungen påminner till smaken om lönnsirap. Barrskogshonungen härstammar inte från nektar. Bina samlar barrträdens växtsaft, honungsdagg, som bladlössen lämnat efter sig.
Smaksatt honung
Larissa gav dom bästa tipsen om hur mångsidigt man kan använda honung.
Honung smaksatt med Havtorn passar till marinaden då man tillagar älg samt wok.
Honung smaksatt med Mango & Lime passar med kyckling.
Honung smaksatt med Citron är supergott på rökt lax tillsammans med blåmögelost!
Marcs Gårds produkter slutar inte med honung, de erbjuder även Pollen och Perga som kosttillskott.
Bivaxet är något som också är populärt. Marcs Gårds ekologiska bivax passar utmärkt till salvor, naturkosmetika eller pyssel. Dom har även skickat deras bivax på test, inga rester av kemikalier eller pesticider hittades i bivaxet.
Var kan man köpa Marcs Gårds honung? Om du har vägarna förbi Överpurmo rekommenderar jag starkt att ni åker till besöksgården och köper direkt från producenten.
Återförsäljare hittar ni i:
♥ Jakobstad ♥ Nykarleby ♥ Pedersöre ♥ Vörå ♥ Vasa ♥ Kronoby ♥ Korsholm ♥ Karleby ♥ Larsmo ♥ Kortesjärvi ♥
Gå in på www.marcsgard.fi för ytterligare information!
Då min visit vid besöksgården närmade sig sitt slut så fick jag en goodie bag med mig hem! Jag fick bivaxljus, perga och flera olika honungar! MUMS MUMS MUMS!
Jag kommer under veckas lopp att visa er vad jag fick på instagram. Där Smakernas Österbotten heter smak.maku
Jag är oerhört tacksam för all den information jag fick gå hem med och alla de nya produkter jag fått prova! Lokalt är bra, lokalt är bäst!
Hej så länge och glöm inte att lyssna på Smakernas Österbotten i Radio Vaasa!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar