Smakernas Österbotten presenterar Pavis i Jakobstad

Skrivet av Linda Alanen 13.07.2022 | 1 Kommentarer

 

20220608 135916

Det var en solig dag och fåglarna kvittrade då jag besökte Pavis i Jakobstad. Det gick lätt att hitta fram, Pavis ligger inte långt från Jeppis centrum och man kan lätt promenera dit. Med bil eller båt kommer man också fram.

Pavis är alltså en gammal segelpaviljong som byggdes på tidigt 1900-tal. Med åren har Pavis byggts ut mer och mer och idag rymmer restaurangen hela 500 kundplatser, inomhus och på terrassen.

Det finns också en inglasad terrass på andra sidan av byggnaden som man kanske inte direkt märker då man kommer till restaurangen.

20220608 13521220220608 13534520220608 125106

 

Krögaren Martin Laikka säger att deras önskan är att Pavis skall vara en plats dit man alltid kan komma och känna sig som hemma. Det han säger satt mitt i prick! Personalen är mycket välkomnade och trevlig dessutom fick jag en mycket jordnära känsla av stället. Under min vistelse trivdes jag mer än bra!

 

Då jag kom till Pavis höll just lunchen på att sluta och restaurangen började förbereda för kvällsöppet.

Då det kommer till maten kör Pavis på närproucerat så lång som möjligt. Maten är modern och skandinavisk men dom tar också inspiration från övriga delar av världen.

 

Förutom ett varmt bemötande väntade mig även en tre rätters lyxmiddag.

 

Som förrätt, fick jag tunt skuren rå nötytterfilé med Västerbottenostkräm, picklad rödlök och pinjenötter. 

Förrätten satte minsann igång aptiten, väldigt god, saftig och krispig med varierande smaker.

20220608 131216

 

Som huvudrätt fick jag en lokalt fångad stekt sik med vitvinssås och mandelpotatispuré.

Alla ingredienser får sin plats och alla har sin roll. Och stekt sik, det är ju så gott!

20220608 133151

 

Och sist men inte minst efterrätten. Crème brûlée med citronlakritsglass.

Desserten var så god, så god att jag kunde köra enkom till Jakobstad från Vasa för att få den!

20220608 14011920220608 140214

 

Efter en delikat och imponerande middag gjorde jag intervju med personalen och då jag bland annat frågade kökschef Jari Remesaho vilken rätt han tror blir sommarens hitt svarade han att det högst troligt blir någon av klassikerna det vill säga hamburgare, jägarsmörgås eller laxtoast.

Smakenas Österbotten handlar om att presentera olika restauranger och producenter i Österbotten men jag vill också uppmuntra folk att prova på olika smaker samt att våga prova på olika rätter i stället för att välja ett ´´tryggt´´ alternativ. Vi har en enorm skara med talangfulla kockar runt hela Österbotten och jag kan garantera er att i en restaurang som Pavis är ni i goda händer!

Då jag går ut och äter à la carte brukar jag ofta välja något jag kanske inte kan göra själv eller något jag äter mer sällan.

 

20220608 145024

På bild från vänster: Köksmästare Patrik Ingers, kökschef Jari Remesaho och krögare Martin Laikka. 

 

Det var tidigare i somras som jag besökte Pavis och jag har ett x antal gånger fått cravings på den tunt skurna råa nötyttrefilén, mandelpotatispurén och sen den gudomliga crème brûléen förstås! Can't wait to go back!

 

20220608 132215

 

Tips!

Pavis dukar även upp för brunch på söndagar. En kul grej att göra kunde vara en söndagsutflykt till Jakobstad och starta dagen med brunch vid Pavis!

Pavis bjuder även på livemusik på fredagar och lördagar.

 

Gå in på www.pavis.fi för mer information!

 

♥ Tack Pavis för en ljuvlig middag och hoppas vi ses snart igen! ♥

 

Kommentarer

  • sv 388 16/07/2022 6:49am (33 dagar sen)

    I constantly spent my half an hour to read this website's articles everyday along
    with a mug of coffee.

Skriv en kommentar