söndag 12 november 2017 - 22:35

FYRA HELGER I ETT

Tiden går fort när man har roligt. De senaste fyra veckorna har verkligen gått i ett. En liten sammanfattning ↓.

 

 

image5 2

image6 1

image7 2

image1 26

 

Fyra helger sedan. En långweekend hos Tim tillsammans med mamma. Jag hade endast tre hela dagar där, vilket visade sig vara riktigt perfekt. Inte för kort att det blev för stressigt, och inte för länge att man hann bli lat. Vi hann strosa i hela tre stader - Silkeborg, Herning och Århus. Vi gick på match, besökte Den gamle by i Århus, åt och drack gott förstås och umgicks alla tre för en gångs skull. Miljöombyte är verkligen den bästa medicinen mot vardagstristess och min hälsa överlag. Måndagen därpå var jag fylld med energi! 

 

image4 7

Vår älskade guddotter Nemi som växer så det knakar!

 

Tre helger sedan. Sparsamt med bilder, men helgen efter Danmarksresan hoppade vi på båten hem där huvudevenemanget var fyra-års kalas, men vi hann mycket mer än så trots begränsad tid. Vår hemresa började faktiskt på bästa sätt med skärgårdsbuffé på båten och en överraskning när vi fann världens bästa sällskap sittandes uppe i baren. <3 När jag bara åker hem över en helg är jag nästan tvungen att prioritera för att jag inte ska behöva brottas med dåligt samvete för att jag inte kan vara på alla ställen samtidigt. Det blev därför denna gång en Kvevlax-helg. Lördagen blev fullspäckad med frukost med svärisarna, handla mat till kvällen, hälsa på Sören och mamma, middag och massa lek med Kian och Nemi innan det sen bar av på pubkväll. Vi hade dock den lataste söndagen, det alltid så skönt att bara vara i Kvevlax. Innan André körde mig till båten på kvällen firade vi världens bästa Kian, fyra år! Jag fattar inte att den lilla filuren redan är fyra år, men på samma gång känns det som att han alltid har funnits med oss. <3image1 29

image2 21


Förra helgen. En helt ledig helg i Umeå, äntligen. Vi hade bokat bord på Köksbaren nästan två veckor tidigare, så på lördagkväll var det dags att lyxa till det med trerätters. Jag åt tryffel- och pecorinosoppa till förrätt och rådjur till huvudrätt. André valde en råbiff till förrätt och röding med trattkantareller till huvudrätt. Och två goda drinkar på det. På söndagkväll hängde vi med Fanny och Viktor, spelade spel och skrattade åt dad-jokes...

 

image10

image1 31

image2 22

 

Den här helgen. I helg har mamma och Ann-Britt (som är mamma till Viktor) varit och hälsat på oss och våra respektive. På fredagkväll hade mamma, jag och André biljetter till Johan Rheborgs standup-föreställning. Och fy sjutton, så begåvad han är! Jag vill bara se mer av honom, men får lov och vänta till den första december då Solsidan filmen har premiär. På lördagen blev det spring på stan. Morsorna hade aningen högre tempo än vi (↑) så på kvällen fick det bli soffläge med ett glas vin i handen framför Så mycket bättre och film. 

 

Söndag. Matlådorna är gjorda, några avsnitt av Lilyhammer är avverkade och tröttheten smyger sig på. Ny vecka är på ingång och jag ser framemot att få ha det lite tråkigt framöver och fokusera på vardagsrutinerna. Puss och kram! 

 

 

 

torsdag 9 november 2017 - 22:47

Stressrehabilitering?

Psykeveckan i Umeå pågår just nu och i tisdags tittade jag på live-sändningen av föreläsningen "Utmattningssyndrom - tillbaka till ett bättre mående och arbete" som Stressrehabiliteringen på Norrlands universitetssjukhus höll i. För er som inte vet är Stressrehab en av mina drömarbetsplatser. 

 

Till stressrehabiliteringen remitteras personer med stressrelaterad psykisk ohälsa när primärvårdens eller företagshälsovårdens insatser inte räcker till. På stressrehab erbjuds två bedömningssamtal, ett hos läkare och ett hos psykolog. Efter bedömningssamtalen görs en teambedömning där man tar ställning till diagnos, behandling och lämpliga rehabiliteringsinsatser. Stressrehabs multimodala rehabiliteringsprogram kan vara ett alternativ eller så bedöms andra insatser utanför stressrehab vara mer lämpliga. Målsättningen med MMR är att patientens hälsa, funktion och arbetsförmåga ska förbättras. Programmet pågår under åtta till tio månader och innehåller kognitivt beteendeinriktad samtalsgrupp, arbetsrehabilitering, motiverande samtal kring fysisk aktivitet samt läkarbesök. 


collage

Min typ av stressrehabilitering

 

Det som intresserar mig personligen är arbetsrehab delen. De involverar arbetsgivaren och skapar en väldigt tidig kontakt med arbetsplatsen. Jag har länge trott att jag vill arbeta med behandling av stressrelaterad ohälsa, men inser mer och mer att jag intresserar mig mer för den psykosociala arbetsmiljön och att förebygga ohälsosam arbetsbelastning på en arbetsplats. Det som jag egentligen ville komma fram till med det här och fråga är: hur ser det ut med stressrelaterad rehabilitering hemma i Finland? Om vi säger att man först söker och får hjälp av sin hälsocentral, och kanske blir sjukskriven en tid. Men inser att det inte är tillräckligt? Vad händer sen? Psykologkontakt eller något mer? Ni som sitter på svar eller funderingar får gärna kommentera, och hjälpa en nyfiken och intresserad arbetsterapeut/ergoterapeut!

 

 

söndag 8 oktober 2017 - 22:47

VALFRIHETENS PARADOX

I fredags när jag tog helg var jag extra mos i huvudet efter alla kurser och utbildningar som snurrat runt i mitt huvud under veckan. I fredags satt jag på jobbet satt jag och rev mig i håret när jag försökte göra upp plan A, B och C i hopp om att komma underfund med bästa möjliga lösningen inför våren. Samtidigt som jag rev mig i håret kände jag också en tacksamhet över att faktiskt få ha möjlighet att forma sin egen väg och bli det man verkligen vill. 

 

Men jag var ändå tvungen och skriva ner en lapp åt mig själv i fredags där jag ställde mig själv en fråga: "Om du slutar stressa och inte tänker på tid överhuvudtaget, vad skulle du göra då?". Jag är 23 år och stressar över alla valmöjligheter som finns att jag blir alldeles slut i huvudet. Jag tror att allt behöver ske så fort som möjligt, för att livet tar slut vid 30 (=hus, lån och barn). Vilken tur att man har kollegor och vänner som lugnar och försäkrar mig om att det är då livet egentligen börjar. Det finns en psykolog som heter Barry Schwartz som pratar om valfrihetens paradox, blir det för många alternativ att ta ställning till överväger de negativa effekterna som uppstår i samband med själva valsituationen. En överväldigande mängd valmöjligheter kan leda till oro och stress, speciellt bland unga i dagens samhälle. Så jag tar ett steg tillbaka och ser situationen ur ett större perspektiv. Och fötterna landar tillbaka ner på jorden, den ena före den andra. 

 

image1 3

 

I helg har jag släppt alla "fortsatta studier"- tankar och haft semester från hjärnan. Förutom vid ett par diskussioner på lördagsbrunchen. Vilken ynnest det är med kloka och fina vänner. ↑  Efter en söndagslenkki med André och en tallrik pestopasta framför Parlamentet och Beck är jag redo att sätta igång hjärnan igen imorgon och återvända till min arbetsplats som ger mycket mer än den tar. Tänk ändå, vad bra man har det. 

torsdag 5 oktober 2017 - 17:56

EN LITEN CATCH UP

image4 5

 

Eftersom jag inte jobbar heltid fick jag välja vilken dag jag ville vara ledig och jag valde torsdag. Och alla har frågat "Men, varför valde du TORDAG!?" Jo, för att veckorna går så otroligt snabbt då. Man jobbar tre dagar. Tillräckligt många dagar för att det ska kännas lite skönt och välbehövligt med ledigt. På torsdagar hinner jag städa, handla och bara ladda inför helg. Sen återstår bara en dag på jobbet och fredagar är alltid fredagar. Alla är glada och det är allmänt bra feelis. Så idag är min lediga torsdag och jag hinner äta frukost i lugn och ro samt förbereda inför middagen jag ska ha ikväll. 

 

 

En liten tillbakablick i arkivet bara för att jag inte har bloggat på så länge: 

 

image1 18

 

○ Jag tror vi har fått lite dille efter semestern. Vi märkte hur roligt det var att få klä upp sig och gå på restaurang varje kväll. Vi hade datenight för någon helg sedan med middag och bio. Umeå har faktiskt bra utbud på restauranger, men det är helt omöjligt att få bord om man inte har bokat. Dagen före är allt fullbokat. Då får man googla fram andra resturanger man inte visste fanns. Senast blev det restaurang Hundra som är gamla Guitars. 

 

 

image3 7
○ Det enda klädesplagget jag behöver i höst. Och som ni ser är jag inne i en period där jag bara vill ha på mig svart, vitt och grått. Och ibland lite mörkgrönt också. 

 

image2 13

image3 8

 

○ Jag har en favoritled som jag sprungit längs många gånger i sommar och nu i höst märkte jag av en slump att den sträcker sig mycket längre än jag tidigare trott. Det är så fint där! 

 

image2 14

 

○ En kväll var vi vid Nydalasjön och catchade up med en hel drös saknade FSNare.

 

 

image1 19

 

○ Hur en lördag hos oss kan se ut. Ni kan gissa hur skönt det är att vara ledig när man är ledig och inte ha skolarbeten som gnager på samvetet (som det fortfarande gör för en av oss). 

 

 

image1 20

 

Men det betyder inte att jag inte läser intressant jobb-/studierelaterad litteratur. Jag står inför ett svårt val inför vårens fortsatta studier. Sista ansökningsdagen är snart och jag står fortfarande och väger för- och nackdelar mellan två lika men samtidigt olika inriktningar. Äh, vem försöker jag lura. Ska jag vara ärlig försöker jag bestämma mig om jag ska satsa högt eller satsa säkert... 

 

 image5 2

 

○ I lördags hos Anton och Mirjam. Bra gäng och sällskapsspel är det bästa jag vet. När det började bli sent och vi funderade på att ta bussen hem kom vi på att vi ännu inte hunnit spela Bezzerwizzer. Det var ett så roligt spel! Tre timmar flög iväg innan vi på riktigt var tvungna att ta sista nattbussen hem. 


Imorgon välkomnar vi helgen igen. 

 

söndag 1 oktober 2017 - 21:30

EFTER EN TYSTNAD

Det var ett tag sen! Att ha haft en datorfri månad har känts helt naturligt och otroligt skönt. Tidigare har det såklart känts roligt att öppna datorn, scrolla genom bloggar och allt som hör datorn till, men roligt har det inte känts på länge och då har det fått vara så. Nu fick jag dock ett litet infall och ger det ett försök. 

 

 image2 11

image1 15

 

Semestern vi hade i slutet av augusti är sedan länge förbi, och underbart var det! Med ny energi kom jag tillbaka till det nya jobbet som inte känns så nytt längre. Jag var ju ensam arbetsterapeut på vårt kontor i sommar och nu är vi full styrka igen. Det känns som att jag har kommit in rutinerna där och det känns hur bra som helst. Jag jobbar inte fullt heltid, utan har lediga torsdagar. En ledig dag i veckan känns som rena rama lyxen och jag tar tillvara på de dagarna nu i höst, eftersom det i vår blir ett annat tempo när det utöver jobb även blir magisterstudier. 

 

image1 2

image1 17

 

Hösten har varit så länge jag kan minnas min favoritårstid, den slår till och med sommaren med hästlängder. Jag har också märkt att jag mår mycket bättre med en vardag med jobb än med en vardag med skola. Min egen teori är att det beror på att varje vecka ser exakt likadan ut. De som känner mig väl vet att jag gillar fasta rutiner och planerar gärna en hel vecka på förhand. André är till exempel helt tvärtom, han är mera spontan i allmänhet och vet ibland inte helst vilken tid han börjar skolan följande dag när han går och lägger sig på kvällen. Nu i höst har vi vissa planerade kvällar som vi alltid gör något tillsammans, t.ex på måndagkvällar far vi alltid till gymmet samtidigt och på onsdagkvällar har vi filmkväll och ser filmer som vi skrivit upp men aldrig hunnit se. Även om vi spenderar varje kväll under samma tak och umgås så mycket att man funderar om vi aldrig ska trötta på varandra (tydligen inte!?), så blir det något helt annat när man planerar in saker, tycker jag. 

 

 

image2 12

 

Vi har en energigivande helg bakom oss och är redo för en ny vecka. I fredags somnade jag innan klockan slagit halv nio (!) och igår var det mer morgon än natt innan vi kom i sängs. Precis som en helg ska vara; återhämtning i form av vila och härliga kvällar med vänner. 

 

tisdag 20 juni 2017 - 20:58

NYTT, OSKRIVET KAPITEL

Efter två riktigt lata och fina veckor hemma är jag tillbaka i Umeå igen för att spendera min första sommar här. 

 

Jag ska erkänna att jag med ett ledsamt hjärta körde på båten i söndags och med tveksamt sinne stegade in i lägenheten. Jag har ifrågasatt mig själv och mitt val att spendera en sommar här ett x antal gånger de senaste dygnen. Jag kände bara att det kommer bli så ensamt, och nerovsiteten inför mitt nya, riktiga jobb växte.

 

 

image2

 

 

Igår var min första dag på jobbet, och jag har aldrig tidigare i mitt liv varit med om att en dag har känts så lång! Jag var helt mos i hjärnan när jag kom hem. När klockan slog 19 satt jag bara och väntade på att klockan skulle bli så pass mycket att jag kunde gå och lägga mig. Jag tänkte bara "Nä, vad har jag gett mig in på? Är det så här tungt det ska kännas?". Men nu efter min andra dag har det redan svängt. Spänningen har släppt, och jag har landat i att det inte är meningen att det ska vara något annat än helt sinnessjukt mycket snurr i huvudet när man börjar jobba på riktigt för första gången. Jag måste säga att jag har ett helt fantastiskt rehabteam bredvid mig och jag är så tacksam för det. Jag blir rörd när jag tänker på vilket välkomnande jag fått. Trygga och positiva kollegor betyder mycket. 

 

Efter bara två dagar känns det alltså riktigt bra. Kvällarna går ganska långsamt när jag är själv, men det är rätt skönt. Jag har inte orkat ta tag i så mycket ännu, utan tillåter mig själv att vila ut och processera allt nytt. Jag känner i varje fall att jag inte behöver angsta över att spendera min sommar här. Jag har vårt trygga hem, kompisar i närheten och ett jobb som tar upp all min energi. Förstås saknar jag André i min nya vardag, men en sommar svischar snabbt förbi och i höst är vi där vi ska vara igen, tillsammans. Men tills dess, börjar jag skriva på ett nytt kapitel. 

 

fredag 26 maj 2017 - 22:06

PÅ ORANGERIET

image4

image5

 

Att ha en helg som startade redan i onsdags är ju helt u n d e r b a r t. Nästan lika underbart som Orangeriets inredning ↑. Igår kväll mötte jag upp Anna, Felicia och Ellinore på ett relativt nytt ställe i Umeå, Orangeriet Boule & Bistro. Det var mitt första besök där, men absolut inte det sista. Vi satt ute omringade av härliga färger och värmelampor i en stor hörnsoffa. Så mysigt! 

 

image9

 

Precis som namnet avslöjar finns det möjlighet att spela boule/boccia/petanque inne i restaurangen. Det fanns hur många banor som helst och hela atmosfären där inne var något helt annat än vad man är van vid. Så otroligt bra business! Om ni har vägarna förbi Umeå i sommar skulle jag rekommendera åt gå in på lunch här om ni vill ha lite miljöombyte. 

 

image6

image8

 

Fina, ljuvliga tjejer. Tack för bästa möjliga starten på min långhelg. Efter Orangeriet stegade vi iväg och tömde Hemmakväll och gick sen hem åt varsitt håll. 

 

 

tisdag 23 maj 2017 - 22:21

UNDER KVÄLLSSOLEN

Igår kväll innan solen gick ner tog jag André i handen och for på lite sightseeing i våra neighbourhoods. Det var friskt och krispigt i luften, men det var samtidigt en ljum sommarkvällsvärme som la sig som bomull kring hjärtat. Jag tog ett djupt andetag. I stunder som den här känns det som att livet är hundra procent felfritt. 

 

image20

image3 58

 

Jag hade inte insett att det är en kort vecka den här veckan. På torsdag är det Kristi himmelsfärdsdag, vilket gör att fredag blir en slags mellandag (=en möjlighet till att ta långhelg). Vilken trevlig överraskning! Vi är millimeter ifrån målstrecket vad gäller skolan, vilket innebär att imorgon kör vi på 110 % för att få allt klart innan helgen. Imorgon ordnar även de lägre terminerna på utbildningen fika åt oss och lärarna brukar bjuda på sång. I tre år har vi suttit där i Ljusgården, betraktat de nyexaminerade arbetsterapeuterna och längtat tills det är vår tur, tills det är vi som firas.

 

Och imorgon är det äntligen vår tur. 

 

 

image4 32

 


Men tillbaka till igår kväll. Det finns få ställen som ger sådant lugn som en båthamn, stilla vatten och en sol som håller på gå ner för dagen. 


"Kärlek är en längtan

Kärlek är ett vatten
Kärlek är vårens dofter
och en sommarljummen vindfläkt
som smeker din kind
om natten"

 

- diktkälla

 

 

fredag 19 maj 2017 - 12:59

ÄNTLIGEN FREDAG + RESELISTAN

Fredag är här igen! Jag skulle beskriva min vecka som en glad vecka. Allt har bara rullat på. Varje morgon har jag kommit på mig själv sjunga för fulla muggar i bilen trots pissigt väder och sömniga ögon. Just nu sitter jag på Espresso house och skriver på en slutrapport. Tänkte bjuda på reselistan som jag fyllde i igår kväll. 

 

image8 1

 

Min senaste resa gick till:

Till Danmark för någon vecka sedan. Syftet med den resan var såklart kvalitetstid framför sevärdheter. Men Danmark är ju så otroligt fint. Jag sa flera gånger under resan att Danmark är nog ett land jag kunde tänka mig bo i.

 

Så ofta reser jag:

Det har väl blivit 1-2 resor per år nuförtiden. 


Min drömresa går till:

Egentligen har jag inget specifikt resemål jag riktigt drömmer om att få se. Dock skulle jag gärna se Glenn oftare, så en resa till Thailand nu, tack! Min dröm inom kategorin "resa" är att i framtiden ha möjlighet att komma iväg regelbundet. Det är såklart en dröm att få upptäcka så många ställen som möjligt, men desto mer drömmer jag om ett stammisställe vi återvänder till under våra semestrar. Typ ett hus i Frankrike. Mmmmmm. Det jag också drömmer om är att ha möjlighet att bo en längre tid utomlands någon gång i mitt liv. 


En plats alla borde se:

Ja alltså, USAs västkust är ju häftigt. När vi åkte dit hade jag kanske störst förväntningar på L.A och San Francisco, men jag blev nästan mest impad av Las Vegas. Så himla coolt och surrealistiskt att få vara där. 

 

image69Tre saker jag packar med:

Bra böcker är högsta prioritet. Förut var systemkameran ett måste, men nu har jag börjat lämna hem den i och med att man nuförtiden har så bra kamera på mobilen. Jag missar så mycket upplevelse runtomkring om jag ska fokusera på att ta kort. Bra skor är också ett måste. 

 

A1bok

 

Mitt ultimata resesällskap:

Någon som matchar mitt semestertempo. Tim är ju lätt bäst att resa med. Strosa runt, stanna och ta en kaffe, strosa runt lite till, stanna till vid stranden, strosa runt lite till, stanna och ta ett glas vin... Ja, ni fattar. Mitt typ av semestertempo. Sen kanske man har ett annat syfte än avkoppling och då ser tempot annorlunda. Andra ultimata resesällskap är förstås André, och Ellen. Två personer jag vet jag orkar hänga med flera dagar i sträck. ;) 

 

Den sämsta resan jag gjort:

Oj, kommer inte på någon dålig resa. Knappt något dåligt som hänt under en resa? Ja, mamma och jag missade ett flyg en gång när vi var på väg hem från Dubai. Det var faktiskt frustrerande, det var sent och vi var trötta och jag trodde vi skulle få fnatt. När man väl har påbörjat hemresan vill man ju bara hem, helst direkt. Den bästa resan jag gjort:

Jag har så otroligt bra resor i mitt bagage. Men förra årets resa till Frankrike värmer mitt hjärta fortfarande. Franska rivieran vann faktiskt mitt hjärta, framför allt Saint Tropez och de små byarna runt omkring. ↓

 

image2 80

image3 57

image4 30

image67

 


En inplanerad resa är:

Hem och fira österbottnisk sommar i två veckor. Sen borde både jag och André ha lite ledigt i slutet av augusti och tänkte passa på att åka till värmen. Jag som annars brukar googla resor ganska intensivt vissa perioder har inte riktigt haft tid att kolla på länge, så om någon av er har några tips om härliga resmål för slutet av augusti tar vi gärna emot tips! 

 

image5 14

 

söndag 14 maj 2017 - 15:30

ATT STYRA I MÅL

Helgen som kom som på beställning. Veckan som jag lagt bakom mig har kantats av stress. Men inte den sortens stress där jag har haft ont om tid, utan en underliggande stress, vilket är värre än bråttom-stressen enligt mig. Men det har främst varit skolrelaterat och jag har vetat att på fredag kväll får jag ta helg, en riktigt skön helg, med en jäkligt bra känsla att vi har fått så mycket gjort. Från och med nu fram till dess att vi tar examen känns nästan som en nerförsbacke. Bara att rulla ner i medvind och styra i mål. 

 

image24

 

Jag har haft en otroligt avslappnande och energigivande helg. Halva söndagen är ännu orörd och jag har tänkt fortsätta läsa lite tidningar, dricka någon kopp kaffe och kanske måla lite senare. Jag vet alltid att jag är utvilad när jag får lust av att vara kreativ. Om det då handlar om att läsa psykologi eller måla spelar inte så stor roll, bara det är kravlöst. 

 

En stor kram också till mamma och svärmor på deras dag. Jag är tacksam över att ha så varmhjärtade, omtänksamma och starka mammor i mitt liv. ♡