tisdag 6 juni 2017 - 17:32

EN GLÄDJENS DAG

Jag tänkte nästan skriva att jag har tagit studenten, men det är ju redan fyra år sedan. Men jag har tagit kandidatexamen och nu är jag äntligen legitimerad arbetsterapeut/ergoterapeut!

 

examen3

 

Fredag 21:16 


Idag, examensdagen. Vilken underbart härlig känsla som infinner sig i kroppen efter att ha firat en så stor dag. Inte trodde jag att den här dagen, examensdagen, skulle vara här så fort. Vi flyttade nyss till Umeå, men "nyss" är snart tre år sedan. Jag minns när André och jag sa till varandra att "vi studerar färdigt snabbt, sen flyttar vi hem igen". Hah, den inställningen ändrades ganska snabbt. Ännu vill jag inte lämna Umeå på många, många år. 

 

Idag, sista dagen. Vilken frihetskänsla det var att vandra nerför skolbacken med stolta och trygga steg. Det var förstås sorgligt att krama klassen hejdå, men det är också sånt som hör livet till. Med ett nytt kapitel som knackar på kan jag bara se tillbaka på de här tre åren med glädje, och snart saknad. Just nu ser jag fram emot framtiden med spänning och förväntan. I skrivande stund gungar vi hemåt och inom den närmsta framtiden ska jag fira min examen med två veckors ledighet. 


Idag, är det glädjens dag. 

 

tisdag 23 maj 2017 - 22:21

UNDER KVÄLLSSOLEN

Igår kväll innan solen gick ner tog jag André i handen och for på lite sightseeing i våra neighbourhoods. Det var friskt och krispigt i luften, men det var samtidigt en ljum sommarkvällsvärme som la sig som bomull kring hjärtat. Jag tog ett djupt andetag. I stunder som den här känns det som att livet är hundra procent felfritt. 

 

image20

image3 58

 

Jag hade inte insett att det är en kort vecka den här veckan. På torsdag är det Kristi himmelsfärdsdag, vilket gör att fredag blir en slags mellandag (=en möjlighet till att ta långhelg). Vilken trevlig överraskning! Vi är millimeter ifrån målstrecket vad gäller skolan, vilket innebär att imorgon kör vi på 110 % för att få allt klart innan helgen. Imorgon ordnar även de lägre terminerna på utbildningen fika åt oss och lärarna brukar bjuda på sång. I tre år har vi suttit där i Ljusgården, betraktat de nyexaminerade arbetsterapeuterna och längtat tills det är vår tur, tills det är vi som firas.

 

Och imorgon är det äntligen vår tur. 

 

 

image4 32

 


Men tillbaka till igår kväll. Det finns få ställen som ger sådant lugn som en båthamn, stilla vatten och en sol som håller på gå ner för dagen. 


"Kärlek är en längtan

Kärlek är ett vatten
Kärlek är vårens dofter
och en sommarljummen vindfläkt
som smeker din kind
om natten"

 

- diktkälla

 

 

måndag 8 maj 2017 - 20:41

NYTTA OCH NÖJE

Okej, det här har känts som årets längsta helg. Men i och med att torsdag kväll, fredag och måndag i och för sig halvt blev helgdagar så är det väl inte så konstigt. Jag har verkligen lyckats blanda nytta med nöje den senaste veckan. Har haft mycket roligt på gång men även en hel del arbete som jag försökt hinna med på sidan om. En snabb repris av helgen. ↓

 

På torsdag kväll hade vi tjejkväll med finnarna, åt gott och spelade spel. Så mysigt. I fredags bestämde Malin och jag att vi skulle träffas i stan eftersom vi hade kikat att temperaturen skulle bli närmare mot 20 grader. Och vad är nu inte bättre än att få fira in helgen vid älven i solsken? Egentligen skulle vi ju jobba på vårt projekt, vilket vi gjorde effektivt i någon timme för att fortsätta kunna maxa vårens hittills varmaste dag.

 

cafe

image2 100

Här satte vi oss klockan nio på morgonen för att dricka morgonkaffe. Njöt av tillvaron tills vi var tvugna och slita oss därifrån två timmar senare. 

 

image4 28

image3 53

Vi satt på Station och jobbade i några timmar innan vi anslöt oss med resten av Umeås befolkning vid älven. 

 

I lördags hann jag inte så mycket innan drog in till stan för att sitza med klassen. Njöt av att umgås med klassen eftersom det nu börjar gå upp för mig att vi endast har fyra veckor kvar tillsammans. I slutet av kvällen var jag också mer än nöjd att dra hem och sova ut.

 

 

image5 2

 

På söndag morgon/förmiddag hämtade jag upp Cathrine på båten. Hon kom hit för en praktikintervju och sov hos oss från söndag till måndag. Så roligt med besök! Vi har såklart hunnit catcha upp och strosa i butiker. Körde henne till flygplatsen igår kväll och sen fortsatte jag med lite skolarbete hela kvällen innan jag nästan somnade i Andrés famn på kvällen. ♡

 

image2 99

vezzo1

Vezzo lunchen igår. Världens bästa parma tagliatelle! 

 

Idag har vi suttit hos Malin hela dagen med blicken i skärmen och arbetat på vårt projekt. Helt slut i huvudet nu. Sitter hos Marie-Louise i stan nu och arbetar på en annan uppgift. Om en minut ska jag stänga fast datorn och ta en dusch. Ska sova över här inatt och så ska vi eventuellt bänka oss framför Eurovision ikväll. Vi hörs mera en annan dag!

 

tisdag 2 maj 2017 - 14:01

UPDATE

Okej, jag ska försöka att så smidigt som möjligt smyga tillbaka hit. Jag vet inte hur många gånger jag satt och öppnade ett nytt blogginlägg igår. Det kändes så frampressat och jag var tvungen och draaa orden ur mig, men idag är jag på hugget så en liten uppdatering om vad som pågår ska jag väl allt kunna ge er. 

 

April månad var en riktig bra månad som for i ett huj. Månadens höjdpunkter var när jag bjöd på trerätters åt tre stycken fina tjejer, färgade håret, sökte jobb och fick jobb, spelkväll, firade påsk hemma (lever ännu på den helgen!), projektarbete med Malin och fem härliga dagar i Danmark. Dejlige, dejlige Danmark. Älskar landet, landskapet, naturen, atmosfären, språket...  

 

image2 98

 

Maj månad är här för att ta mig med storm i många olika bemärkelser. Det blir en ganska intensiv tid, men det är ju slutspurtarnas slutspurt vi talar om! En sista kurs ska genomföras innan vi säger tack och hej till Vårdvetarhuset. Den andra juni står jag med en ergoterapeutexamen i handen! 

 

Idag är en förvånansvärt feel good- dag. Min projektpartner är sjuk (vilket inte alls är feel good), men det betyder att jag bara är hemma och skriver idag. Jag trodde inte jag skulle få något gjort här hemma, men än så länge går det bra. En väldigt rolig grej jag gjorde idag var att söka in till olika strökurser till hösten. I sommar har jag ett sommarvikariat som kanske förlängs om behov finns, men ifall jag inte har något jobb tänkte jag läsa lite psykologi istället. Jag har ju siktet inställt på en magisterutbildning som börjar i januari så jag måste ju hitta något kul att göra tills dess. Jag ser sjukt mycket fram emot att få jobba på riktigt i sommar, men samtidigt vill jag läsa mera och förhoppningsvis kan jag kombinera en vidareutbildning med ett jobb i ett senare skede. Det gäller ju att passa på så länge vi bor i en universitetsstad. 

 

image3 52

 

Nu kommer snart en kompis hit, vi ska på ett ärende och sen kanske äta glass på balkongen om solen ännu skiner.

onsdag 29 mars 2017 - 15:56

VARFÖR SKA DU SÖKA TILL UMEÅ UNIVERSITET?

Det är den tiden på året då det är dags att söka in till universitet och högskolor. Jag minns att det var väldigt spännande tider fylld med längtan och förhoppningar. Jag tänkte ta tillfället i akt och lista några punkter om Umeå universitet och varför ni borde söka er hit!

 

 Brett urval av utbildningar och kurser 

På Umeå universitet är det bara att välja och vraka mellan program och kurser. Att det finns ett attraktivt och brett urval av utbildningar var den största anledningen till att jag och André sökte oss hit. Umeå var den enda studiestad som erbjöd något för oss båda. Ingen av oss var väl helt hundra på de utbildningar vi sökte till och efter ett år på ekonomilinjen bestämde sig André ändå att han ville bli tandläkare och då var det enkelt för honom att byta utan att vi eller han behövde flytta. Det är vi tacksamma för idag! 

Här kan ni skrolla igenom utbildningar. 

 

Stort campus med fler än 30 000 studenter

Umeå campusområde är otroligt stort och jag har ännu inte utforskat alla områden trots att jag bott här i snart tre år. Man tröttnar aldrig att vistas här, det är en sak som är säkert. Det går alltid att hitta nya, inspirerande miljöer att plugga i.

 

image7

 

 

 Du får unik erfarenhet
Här kan du skaffa erfarenhet inom ditt område som kan sticka ut när du söker jobb i Finland. Jag har fått intrycket av att Sverige och Finland kan skilja sig åt i arbetssätt inom många olika områden. Som ergoterapeut t.ex. arbetar vi väldigt olika, något som jag ser som en fördel när jag flyttar tillbaka till Österbotten. Svenskarna tenderar ju att ligga liiite före i utvecklingen inom vissa områden, så det är bara att samla ihop massor med kunskap och erfarenheter som man kan ta med när man flyttar hem igen. 

 

Nära hem, men tillräckligt långt borta

Bor du i Österbotten har du väldigt nära hem, samtidigt som du är tillräckligt långt borta för att få ett uppskattat miljöombyte. Om saknaden till familj och vänner blir alltför stor hoppar du bara på båten och åker hem för 26€.  

 

image4

 

Internationella forskare/doktorander = bra föreläsare

Inom många forskningsområden tillhör Umeå universitet bland de bästa i världen. Det är många internationella forskare/doktorander som är stationerade här och som även ger föreläsningar. 

 

Otroligt lätt att älska staden

Jag har trivts i den här staden sen dag 1! Det är en väldigt bra känsla i Umeå. En mysig och hemtrevlig stad med allt man kan tänkas behöva i shoppingväg och med bra utbud av restauranger och fik. Det är heller inte så svårt att trivas med norrlänningar (eller svenskar överlag). I vårt grannland får vi verkligen lära oss att att småprata och utveckla vår sociala förmåga. 

 

image2


Eventuellt lättare intag 

Populära utbildningar som finlanddsvenskar söker in till här är läkar-, tandläkar- och psykologprogrammet eftersom det är betydligt lättare att komma in här än i Finland. Det går att diskutera länge det här om det är bra eller dåligt att Sverige varken har inträdesprov eller intervjuer till sina utbildningar. T.ex om du inte är särskilt nöjd med dina betyg kan du tokläsa på högskoleprovet (som egentligen inte är svårt, det krävs bara att man är allmänutbildad och snabbtänkt) och komma in på enbart bra poäng på högskoleprovet. Här kan du läsa mer om högskoleprovet image2 89


Det var det! Jag har aldrig ångrat vårt val att flytta till Umeå. Ett av de bästa besluten i mitt liv! 

 

Jag svarar gärna på frågor om ni undrar något annat om Umeå!

 

 

torsdag 16 februari 2017 - 20:25

LÄNGTAN

image1 16

image4

image2 9

 

Under tiden jag skriver CV:n och personliga brev längtar jag tills jag får ta löprundor i denna natursköna miljö igen. Ännu någon månad kvar. I senvåras och höstas upptäckte vi en del nya, gömda motionsspår här i området och jag l ä n g t a r som aldrig förr efter våren just nu. 

 

torsdag 9 februari 2017 - 22:54

SÅ VAR DET HELG IGEN

image17 2

 

Torsdag är lika med lång arbetsdag, helgshandla på Maxi, helgsstäda lägenheten och ta helg. Torsdag är alltså lika med en riktigt bra dag! Riktigt helg tar jag väl ändå inte eftersom jag kanske borde ta och tag i skoluppgifterna som vi har under praktiktiden. Men att få ta en fredag precis som den kommer är skönt. Att vi får dessa långhelger märks verkligen på energin och humöret. Jag tar verkligen vara på studietiden ska ni veta. Men ju fler dagar jag spenderar på praktiken desto mer förväntansfull blir jag på vad som komma skall. Jag funderar mycket på vad jag ska göra till hösten och nu lutar det mer åt att söka ett heltidsjobb istället för att plugga vidare 50 % och jobba 50 % som jag också tänkt mycket på. Äh men, det där tar vi när det är dags. Spännande tider är det hur som helst. 

 

 

image2 79

 

Nu ska jag krypa under täcket och se vidare på How to get away with murder. Ha det fint!

 

lördag 21 januari 2017 - 17:18

GLA' HELG

IMG8

 

Lördagsfrullen. 

 

Jag sitter här med ett riktigt glatt helgshumör! Efter första veckan på praktiken känns det inte så dåligt att ta helg. Men jag så glad, så glad över att jag trivs på det ställe som kommer vara min "arbetsplats" i nio veckor framåt. De arbetar precis med den patientgrupp jag vill arbeta med (långstidssjuksskrivna och utmattade bl.a) och jag ser framemot att lära mig så mycket jag bara hinner. Fredagar kommer egentligen vara vår uppgiftsdag, vilket betyder att vi endast har fyra dagar i veckan på praktiken. Men igår var vi några timmar där i alla fall eftersom vi skulle vara med på några patientmöten. Dagen började först klockan elva så jag passade på att kliva upp lite tidigare och åka till gymmet på morgonen. Viktigt att få en bra start på fredagen. Jag hann till och med sitta och njuta i bastun innan jag åkte iväg. Det ni. När dagen var slut vikte jag in till ett kaosartat Ica Maxi (alla i hela Umeå skulle tydligen handla vin och godis till fredagsmyset) och fredagskvällen fortsatte med bl.a På spåret och Skavlan. 

 

Hittills idag har vi bara ätit frukost och sett på OA, varit ute en sväng och slängt ihop en sallad tills ikväll. Snart får vi börja bege oss till stan, vi ska äta middag med ett par vänner och deras vänner som vi inte känner ännu. Kul lördag. Vi hörs! 

 

tisdag 17 januari 2017 - 18:05

DAGAR SOM FLYGER IVÄG

Vilken helg, och vilken vecka det var innan det. Om tempot och feelisen fortsätter så här kan 2017 bli bästa året på länge. Rutinerna är precis som de ska vara och än en gång jag inser vikten av att faktiskt hålla fast vid dem. Då mår man.

 

IMG6

 

Glenn har ju som sagt varit här sedan i onsdag och är här ännu, vilket är hur roligt som helst. Som pricken över i har han har verkligen smittat av sig med sina rutiner och det är nog honom vi får tacka för att vi fått en riktig kickstart. 

 

image2 68

 

Ett härligt vinterväder har de senaste dagarna bjudit på. Igår kväll när jag var ute och sprang i -11 och andades in den friska luften tänkte jag att det är stunder som den här som det skrivs dikter om. Jag tänker dock inte skriva några dikter, även om jag önskar att jag kunde förmedla en känsla skriftligt. Det var utan tvekan ett jag känner mig som en ny människa- feelis efteråt. 

 

Alla dagar den senaste veckan har verkligen flytit in i varandra, på ett bra sätt. Helgen kom och for. Det blev måndag och vi samlades i skolan en sista gång på väldigt länge. Vår examinator godkände vårt examensarbete. Så mycket roligt har varit på gång så jag hade inte riktigt hunnit reflektera över att praktiken började IDAG. 

 

IMG7

 

Jag kan lugnt säga att jag fick ett h i m l a positivt första intryck på nya praktiken idag. Tjoho! 

torsdag 12 januari 2017 - 21:42

EN INTENSIV MEN HÄRLIG VECKA

De senaste dagarna har krävt en hel del energi, men de har också gett så otroligt mycket. Intensivt men roligt, måste ju vara bästa kombon?

 

image2 65

 

Sent på tisdagkväll kom Glenn hit på besök. Så roligt med lite mer liv i stugan och ett stort plus är att han är ganska lätt att underhålla eftersom hans dagar går ut på att sova, äta, träna, äta, träna, äta, se på Shameless och sova. 

 

Onsdagen blev en riktigt feel good- dag. Det var roligt att få sitta och äta frukost med storebror som man inte gör alltför ofta, varpå det blev några långa timmar i skolan innan det äntligen var vår tur att presentera vårt examensarbete. Allt vi har arbetat för de senaste månaderna var över på en timme. Känslan efteråt var guldvärd. Skriver kanske mera om det en annan gång. Jag kom hem ganska sent och släpade iväg mig på ett träningspass i alla fall. Om man ändå alltid skulle komma ihåg att hur trött man än är så är det värt det att släpa sig iväg och träna. Hur mycket det än tar emot. Man känner sig så bra efteråt. På kvällen blev det kvalitetstid med André och Glenn. Mysigt. 

 

 

image2 64

Trött men glad tjej ute i stormen idag! 

 

Idag har vi ordnat fika åt terminen över oss som är nybakade arbetsterapeuter från och med imorgon. Tänk, om ett halvår är det vi! Resten av dagen har vi suttit i skolan och arbetat med en revidering på examensarbetet och sen var det dags för en sista grej för dagen innan jag fick åka hem. En härlig dag igen och imorgon är det frrrredag!