söndag 18 mars 2018 - 10:46

Botaniska trädgården i Åbo

Har jag sagt att jag älskar botaniska trädgårdar? Ja, jag skrev ju faktiskt om mina djungeldrömmar för ett år sen.

Kanske är det allra mest växthusen med sina tropiska växter. Jag blir så fascinerad av att se våra vanliga krukväxter i stort format. Såhär på vårvintern ser man dem ofta blomma dessutom, till och med såna som nästan aldrig får blommor hemma.

Vi besökte Åbo universitets botaniska trädgård, där kameliorna blommade som bäst. Solen värmde genom växthusglaset och den fuktiga luften doftade så gott av jord och klorofyll. En mycket pratglad undulat satt och kvittrade nonstop. Här kommer ett bildregn!

Ett av de första blommande träden som mötte oss var denna skönhet, en jathropa.

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

En blå näckros blommade, och jättenäckrosen hade knoppar. Jag har nog aldrig sett såhär stora koikarpar - en halv meter minst!

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Hundratals skyltar och blad i alla storlekar som silar solljuset.

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Och här har vi kamelian då. Om jag hade ett orangeri så skulle den definitivt ha en plats där.

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

Åbo botaniska trädgård | Sevendays.fi/Spira

Det var dagens blomsterdos. Har du inte besökt botaniska trädgården i Runsala, gör det!

måndag 5 mars 2018 - 14:45

Om mina frön som fastnade i tullen

Det är fröbeställartider, och även jag har klickat hem en massa påsar via nätet. I år koncentrerar jag mig nästan helt på sommarblommor och har jag beställt från

- Seedaholic.com. För de har superutbud och billiga priser.

- Lindbloms frö. För de har eucalyptus-frön som jag vill testa och dessutom mycket sommarblommor.

- Floret Flowers. För att hela konceptet är så ljuvligt.

 

Frön | Sevendays.fi/Spira

 

Att köpa frön via nätet är enkelt och bekvämt - så länge man handlar inom EU. Om man handlar från ett land utanför EU ska man vara medveten om att man

1) kan bli tvungen att betala skatt (gäller all import) och
2) kan behöva ett sundhetsbevis för fröna, som visar att de inte bär på växtsjukdomar.

 

De två första fröfirmorna jag handlade från finns i Irland resp. Sverige. Men den tredje, Floret Flowers, är baserad i USA. Jag trodde ändå inte att jag skulle råka ut för något krångel. Men. Då jag hade skickat iväg beställningen började jag höra om andra som fått sina frön uppfångade i tullen. Och en dag stod jag själv där med ett brev om att min försändelse ska förtullas.

 

Frön | Sevendays.fi/Spira

Frön | Sevendays.fi/Spira

 

Det är nämligen så, att om man köper något från ett icke-EU-land som kostar mer än 22 euro ska man betala skatt på varorna. Det var jag inte medveten om, men nu vet jag. Samtidigt kollade tullen innehållet i mitt paket och jag fick en uppfodran att ta kontakt med Evira, för att det "kan kräva Eviras tillstånd för mottagande".

På Evira fick jag bra betjäning, och länk till en lista på växter som kräver ett sundhetscertifikat (Kasvien terveystodistus, hittas här). Överraskande nog var det mina solrosfrön som kan bära på någon växtsjukdom som man inte vill ha in i EU.

Så solrosorna lämnade kvar i tullen.

 

 

Frön | Sevendays.fi/Spira

 

Nu fick jag så bra betjäning både hos tullen och Evira, så jag orkar inte vara irriterad. Jag har full förståelse för att man inte har möjlighet att kolla all import. Men jag fick känslan av att jag skulle ha kunnat slingra mig ur situationen, för att man på tullen inte hade full inblick i dessa ärenden. Jag har på känn att alla inte blir jämlikt behandlade, och det stör mig. Men det är bara en känsla.

Sen är det ju också det att fröpaket som slinker under inkomstgränsen på 22 euro kommer fram helt problemfritt. Jag vet att det finns flera solrosfrön från samma firma här i landet.

 

Frön | Sevendays.fi/Spira

 

Nåja. Efter några om och men fick jag ju nästan alla mina fröer. Nu ser jag fram emot sommarbuketter med persikofärgad sibirisk vallmo, sorbettonad lejongap och ringblomma i skymningstoner. Visst låter det vackert?

onsdag 28 februari 2018 - 13:51

Moodboard: Livet är för kort för vita väggar

Då jag funderat över inredningen till vårt nya hus har ledorden varit lugnt och harmoniskt. Men det får inte bli tråkigt, jag har velat ha starka men jordnära färger. Vi bestämde också tidigt att köket ska vara svart. Och vi har så långt som möjligt valt att satsa på hållbara naturmaterial.

Det blir blåa toner i de öppna utrymmena - kök-vardagsrum-hall - och grönt i de enskilda rummen. Hemvårdsrum och badrum är mer neutrala i färg, men piffas upp med kakel i marockansk stil och rosa väggar i hemvårdsrummet. (Hjälpköket/grovköket/tvättstugan - jag gillar namnet hemvårdsrum, för det beskriver så bra funktionen.)

Färgerna kommer att vara väldigt dominerande i huset och man kan ju fråga sig om vi inte tröttnar snabbt på dem. Kanske. Men de är vad jag vill ha just nu, och jag är hellre riktigt nöjd en kort tid än halvnöjd en lång tid. Livet är för kort för vita väggar.

Om man inte tycker om vita väggar förstås.

 

Moodboard kok vardagsrum

Uppifrån och ner: Skåpluckor i svart furu och bänkskivor i björk samt keramiskt material från Puustelli, Ekparkett Tammi Otso från Lamella, Tapeten Nochturne från Boråstapeter, samt två nyanser av blått till väggarna. Långa linnegardiner, grönväxter och Kastehelmi-glas. Mattan Nödebo, stolen Odger och soffan Stockholm från Ikea. Inspirationsbild för vitrinskåpet från Mokkasin.

 

Rebel wallsMålbild för sovrummet. Tapeten Misty Forest från Rebel Walls kommer att pryda en vägg där.

Moodboard badrumUpifrån och ner: Skåpdörr i melamin och bänkskiva i keramiskt material från Puustelli, Kakel Clays från Marazzi, Inspirationsbild från Tiles R Us, Handfat från Puustelli, Handdukstork från Nordhem, Hängare med läderrem och grönväxt (källa okänd).

 

En parentes som avslutning:

Jag har aldrig känt mig tvungen att följa trender. Kanske sätter jag till och med en viss stolthet i att inte följa dem. Men då jag slått upp tidningarna som visat årets trender har jag varit tvungen att erkänna att vårt nya hem är som taget ur en artikel med namnet Årets trender 2018. Om det är jag som påverkats av trenderna eller om min smak bara råkar ligga väldigt rätt i tiden låter vi vara osagt.

 

 

 

måndag 26 februari 2018 - 22:00

Renoveringsuppdatering

Någon kanske undrar hur det går med vår renovering. Det var i augusti som vi köpte ett tegelhus från 80-talet, och i oktober bloggade jag om hur vi kommit igång med renoveringen. Vi valde att ytrenovera hela huset på en gång, och för att slippa ha någon stress över det hela bor vi kvar i den lilla stugan tills allt är klart.

Jag har faktiskt gjort väldigt lite där själv. Jag har haft det så lyxigt att jag mest bara har bestämt färger och material, och det har jag också haft utmärkt hjälp med hos firman vi anlitar. Fast det är nu inte så bara då man är så kräsen som jag, he he. Men nu är så gott som allt bestämt, och jag surfar mig istället galen efter möbler till vardagsrummet.

 

Renoveringsuppdatering | Sevendays.fi/Spira

Tegelväggen i vardagsrummet ska målas med strukturfärg i kulören Petrooli (Tikkurila).

 

Vad är på gång då? Taken är målade och taklisterna uppsatta. Nästan alla väggar är grundmålade och golven utjämnade. Golvvärme är installerad i badrum, wc och farstu. Badrumskaklet är på gång. Jonas är färdig med elarbetena och har börjat sätta up spotlights. Nu väntar jag otåligt på att fönsterkarmarna och väggarna ska målas så vi får montera köks- och hjälpköksmöblerna. De står redan och väntar i vardagsrummet.

 

Renoveringsuppdatering | Sevendays.fi/Spira

Tapeten Nochturne från Boråstapeter kommer att pryda en vägg som går genom vardagsrum och kök. Övriga väggar får den ljusblå kulören Salaisuus (Tikkurila).

 

Renoveringsuppdatering | Sevendays.fi/Spira

 

Kaklet i badrummet är ett specialprojekt som både Anna och Sofia på Sjöbloms golv fått sätta en hel del tankeverksamhet på. Det ser ut att bli precis som jag tänkt - men jag kan inte låta bli att känna mig lite nervös inför slutresultatet ändå! Fortsättning följer.

Imorgon ska jag titta på den sista tapeten som vi beställt och utifrån det bestämma färg till väggarna i Lennis rum. Så spännande!

När ska vi flytta in då? Som sagt, vi tar ingen stress över det. Men inom två månader är väl rätt sannolikt. *längtar*

söndag 18 februari 2018 - 09:36

Gör en drömfångare och annat intressant på Närpes vuxeninstitut

I vinter har jag bläddrat många gånger i Närpes vuxeninstituts kurskatalog och kan bara konstatera att det finns så många intressanta kurser och föreläsningar att jag inte riktigt vet vad jag ska välja. Här är det som fångat mitt intresse:

Mars blir en riktig supermånad med föreläsningar av Linn Jung (När väggen aldrig kommer), Christoph Treier (Våga vara förälder), Pernilla Nylund (Stärk dina inre resurser) och Sebastian Holmgård (Föräldraroller). Två Sevendaysare där, tummen upp!

Sen i april blir det både festliga tårtor med Elisabeth Wilson och Hälsosamma bakverk och efterrätter med Nathalie Aurén (också hon en gammal Sevendaysare, numera Foodlybloggare) och dessutom en föreläsning om att förenkla sitt liv och skapa ordning med Camilla Riska. I maj siktar jag in mig på kurskvällarna om naturens skafferi med min gamla arbetskollega Magdalena Lindroos.

Och då har jag inte ens gått in på alla hantverks- och pysselkurser. Många fortlöpande kurser har förstås redan börjat, men det finns en del kortkurser och workshopar kvar. Viktigast av allt: jag ska hålla en pysselförmiddag:

 

Gör en drömfångare

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Workshopen hålls lördagen 17 mars kl. 9:30-12:30 i Högstadiets handarbetssal. Jag kommer att anpassa kursen så den passar både barn (från lågstadieåldern) och vuxna. Jag tar med inspiration och material. Kursavgiften är 10 euro och en materialavgift på ca 7 euro tillkommer.

Anmälan görs här.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Att skapa tillsammans med andra är något av det roligaste jag vet, och att göra det på en kurs är så enkelt. Det är bara att dyka upp, så får man både material och instruktioner. Hem åker man med något fint man själv tillverkat, och som bonus en massa ny inspiration och energi.

Jag hoppas vi ses!

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

måndag 12 februari 2018 - 21:12

Fastlagsmuffins och engelskt porslin

Fastlagsbullar i all ära, men jag äter dem mest för grädden och mandelmassan. Däremot är jag mycket förtjust i muffinsvarianten. Lite mindre, mer "lättäten". Ta bara ditt favoritmuffinsrecept och smaksätt med kardemumma. Skär av toppen och fyll som vanligt med mandelmassa och grädde.

Fastlagsmuffins och loppisfynd | Sevendays.fi/Spira

Fastlagsmuffins och loppisfynd | Sevendays.fi/Spira

Fastlagsmuffins och loppisfynd | Sevendays.fi/Spira

 

Gillar du mandel, eller om du vill ha ett bra recept på glutenfria muffins, så ska du kika på receptet jag använde hos Karin Evelina.

Tulpanbuketten har jag blandat upp med vaxblomma och frökapslar av rölleka. Jag tycker om att använda frökapslar i buketter. Det passar speciellt bra den här årstiden då det inte finns så mycket levande material utomhus.

Fastlagsmuffins och loppisfynd | Sevendays.fi/Spira

 

Tack förresten till alla som kom på vår loppis! Vi är nöjda och planerar redan en omgång till närmare sommaren. Vi ska bara fylla på med lite nya och några större saker först.

På tal om loppis. Jag har blivit lite förtjust i engelskt porslin. I somras hittade jag några blåa assietter på loppis, väldigt lika en serie som mina morföräldrar har och som jag alltid tyckt om. Idag hittade jag fyra gröna assietter. Jag skulle ju hålla mig till blått, men. De var så fina. Och kommer att passa så fint i vårt nya kök. Och kan ju bra matchas med de blåa.

Men. Nu vill jag ha kaffekoppar och -fat som matchar, men som inte har lika mycket mönster. Kanske till och med enfärgade. Gärna nyproduktion. Har du nåt förslag på vad som kunde vara snyggt?

 

Fastlagsmuffins och loppisfynd | Sevendays.fi/Spira

 

torsdag 8 februari 2018 - 21:08

Vi ordnar loppis i helgen

Då vi flyttade i somras från 155 kvadrat till våra tillfälliga 75 förde vi mer än hälften av våra ägodelar till ett garage i verkstan där min man jobbar. Redan då jag packade märkte jag flera lådor med "Loppis", och då vi stuvat in dem alla i garaget tänkte jag: Åh, om vi ändå kunde ha loppis här, så jag slipper föra det nånstans!

Och så insåg jag, att det kan vi ju!

Så denna helg, fredag 9.2 och lördag 10.2, ordnar jag och min vän Ann-Christine loppis på Östanåkersvägen 11 i Finby, Närpes. Ett rum på övre våningen av När-Motor är sprängfyllt med inredning, porslin, glas, böcker, tidningar, kläder, skor, barn- och babytillbehör. Välkommen att fynda om du befinner dig i närheten! Det ska bli trevligt att träffas :)

Sen kan du ta en sväng via Yttermark lokalen där det också ordnas loppis från och med lördag. Och har du ändå inte fått nog kan du svänga in via min favorit Stjärnloppis mittemot Halpa Halli.

Nu ska jag bara försöka få det sista fixat och ordning på alla saker... Vi hade nog inte förväntat oss att det skulle bli så fullt!

 

Loppis info

onsdag 7 februari 2018 - 10:43

Bilder och fotografi

Hej bloggen! Längesen sist. Veckans blogglista handlar om bilder och fotografi, här kommer mina svar.

Jag fotar med: Systemkamera Canon Eos 450D och telefon Honor 8 Lite.

Min bästa redigeringsapp/program: För drygt ett år sen började jag fota i RAW-format och investerade samtidigt i Adobe Creative Cloud. Lightroom är så enkelt och bekvämt då man väl lär sig använda det. Jag använder det också i telefonen. En gratis app som jag gillar är VSCO Cam, den har bra redigeringsfunktioner och snygga filter. Skulle jag ha rum för fler appar i telefonen skulle jag installera PicLab.

Det senaste fotot jag tog: Det senaste fotot jag tog var av arbetslistan på jobbet, bilden före det är badrumsgolvet i nya huset. Snyggt, visst?

Sevendays.fi/Spira


Ett foto som får mig på bra humör: Kärt barn och blommor, behöver jag säga mer? Att han var så överraskande sammarbetsvillig gör inte saken sämre.

Sevendays.fi/Spira

 

Jag fotograferar helst detta: Ihopplock av fina saker och blommor på ett bord :) Sen blir det förstås en massa bilder på Lenni.

Sevendays.fi/Spira

 

En bild jag är stolt över: Den här bilden tog jag då det var nästan mörkt på villa-avslutningen ifjol, och jag är stolt över att jag fick den uppljusad och helt okej kvalitet.

Sevendays.fi/Spira

 

En bild som väcker minnen: Kanske den viktigaste bilden jag äger. Pinfärska föräldrar och det pyttelilla barnet i luften mellan Vasa och Åbo. Den där typiska nyfött barn på bröstet-bilden fick jag vänta fem dagar på.

Sevendays.fi/Spira


Så här ser mitt bildflöde på telefon ut: Jag gör som flera andra, och visar mitt instagramflöde. Mest för att jag inte fick min telefon att visa bilderna i ett rutnät...

Sevendays.fi/Spira
En bild som jag bjuder på: Ni vet då allt ser så perfekt ut på bild? Ni vet ju att det inte alls är så runt omkring.

Sevendays.fi/Spira


Mitt bästa fototips: Tänk på att den som ser bilden inte vet vad som rör sig i ditt huvud! Vad är det du vill visa? Se till att det är det som syns! Vad är det du känner för motivet? Försök få det att synas. Lite abstrakta tips, jag vet, men värda att tänka på.

På ett mer konkret plan: Använd naturligt ljus och lär dig din kameras möjligheter och begränsningar. Det gäller systemkamera, telefon och allt där emellan. Lägg märke till när på dagen ljuset är bäst och var det faller in genom fönstren, om du är inomhus. Lär dig justera ljusinsläppet i kameran. I telefonkameran går det ofta att få fram inställningar för det genom att peka på skärmen.

Och fota mycket förstås. That's the key.

Sevendays.fi/Spira

 

"A flower is a flower. It doesn't have to try to bloom.
And light is light. It just knows how to fill a room."

- Okänd -

söndag 26 november 2017 - 09:50

Att sticka sin första tröja (och stickinspiration)

sofies mamma Sevendays fi spira 4

 

Helg och tid för familjen, för kreativitet, för soffhäng, för frisk luft. Vi har besökt brandstationens familjedag och fått prova på att spruta med brandslang, släcka eldar och sitta i brandbilen. Jag har jobbat på en drömfångare (bild syns i min instagram), vi har sett den fina filmen What to expect when expecting för andra gången (alltså, filmutbudet på Netflix - hopplöst!) och ätit god mat. Och stickat några varv på min tröja.

Jag har stickat och virkat länge. Inte alltid, för jag minns att både virkning och stickning var en kamp på lågstadiets handarbetstimmar. Men kanske sedan 20-årsåldern. Alltid små saker: mössor, scarfar och pulsvärmare. Jag undviker sockor och vantar på grund av mitt second sock syndrome (så tråkigt att göra två av samma!).

Aldrig har jag vågat mig på att börja på ett så stort projekt som en tröja. Även om jag alltid drömt om en med islandsmönster. Jag stickar så långsamt, och risken är stor att jag tröttnar om det tar för lång tid. Jag ser på andra som stickar en tröja på några veckor och tänker "Äh, ingen idé att försöka".

 

sofies mamma Sevendays fi spira 2

 

Men så blev jag inspirerad. På Instagram finns min gamla kollega @sari_n_ som stickar så mycket fint. Och så @nonnu.neuloja och @leeesselstrom. Och förstås Lindas lantliga. Det var då Linda stickade den här tröjan som jag bestämde mig. Klart jag ska sticka en tröja. Klart jag kan!

Mönstret heter Sofies mamma och är gjort av Strikkezilla och garnet är Drops Air. Och jag älskar att sticka den.

Jag har tidigare nästan aldrig stickat "bara rätstickning", för jag tycker att det blir tråkigt. Men nu har jag inga som helst problem att sticka varven runt och runt och runt. Garnet är lättstickat och jag ser fram emot att få tröjan färdig så att jag kan använda den.

Tyvärr är jag rädd att garnet snabbt blir noppigt och det är ju tråkigt då jag satt ner så mycket tid på tröjan. Men kanske stickar jag en till tröja med ett annat garn. Nu vet jag ju att jag kan.

Visst går det långsamt, och jag vet inte om den blir färdig i vinter. Men vet ni, det behövs värmande tröjor på sommaren också. Sakta med säkert ska den bli klar.

 

sofies mamma Sevendays fi spira 3

sofies mamma Sevendays fi spira 5

torsdag 23 november 2017 - 23:23

Om jag får drömma fritt


Drömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Veckans blogglista på Sevendays handlar om drömmar. Jag är en drömmare som jämt och ständigt skissar upp planer i mitt huvud, så den här listan måste jag ju fylla i. Jag tycker att drömmar är något av det personligaste som finns. De säger så mycket om en persons innersta tankar. Fast just denna lista är ganska neutral, så inga stora hemligheter här!

 

Om jag fick drömma fritt, skulle jag:

Bo här: På en klippig sluttning mellan gammal skog och öppet hav, i ett hus med öppna ytor och stora fönster. Geografiskt skulle jag nog hålla mig i södra Österbotten.

Resa hit: Svårt att nöja sig med ett svar. Bali, Island och Madeira ligger högt på listan. Ja, jag dras till öar.

 

Drömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Se den här artisten: Coldplay.

Jobba med det här: Farmer/florist, dådär som Erin på Floret flowers, eller trädgårdsmästare/pedagog på en botanisk trädgård.

 

Drömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Klä mig så här: Jag skulle ha en personlig shoppare som tog fram snygga, sköna kläder av bra kvalitet som jag kan trivas i länge.

Träffa den här personen: Först kom jag inte på en enda, och nu vet jag inte vem jag ska välja. Någon som kunde lära mig en massa tips och trix och fungera som en mentor!

Vakna upp så här varje morgon: Utvilad, med solen inkikande genom fönstret, inbäddad i sköna lakan, och ha ett par-tre timmar på mig att göra mig klar för dagen (det mesta av den tiden skulle jag spendera vid frukostbordet eller i trädgården).

 

Drömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Tjäna det här: Lagom för att inte behöva kolla så noga på priser, kunna göra några större spontanköp då och då, resa ibland och sen ännu ge lite till välgörenhet.

Må så här: Jag vill ha en stark kropp och en pigg knopp!

Klara den här utmaningen: Att kunna lägga upp mål för mig själv baserat på mina drömmar, att kunna fundera ut vad jag verkligen vill, och har viljestyrka nog att jobba för målen. Väldigt flummigt svar, men viktigt.

 

"Forget all the reasons why it won't work and believe the one reason why it will!"

 

Drömmar | Sevendays.fi/Spira