måndag 30 oktober 2017 - 15:06

Blogglista: Pyssel och DIY

Ninas kollage | Sevendays.fi/Spira

 

Det är många veckor sen jag har fyllt i någon av Sevendays blogglistor, men nu då rubriken är Pyssel och DIY, så måste jag ju slå till!

Det här tycker jag om att pyssla med: Naturmaterial (som kvistar, blommor, fjädrar, stenar...), garn, papper. Fotoredigering tycker jag också hör hit.


Mitt bästa DIY-tips: Gör något! Det finns tusen och åter tusen saker man kan göra, men om inte inspirationen finns så blir det inte mycket av pysslandet. Det bästa tips jag kan ge för att få igång inspirationen är att helt enkelt göra något litet kreativt. Om det då är att rita en teckning eller sortera höstlöv i färgordning. Det behöver inte vara något bestående, som du sparar. Jag tycker om att plocka ihop kollage av saker jag har till hands och ta ett foto. Sådana foton har jag rätt ofta på min Instagram (@spirablogg).

 

Ninas kollage | Sevendays.fi/Spira


Ett pyssel alla borde göra: är ett pyssel som känns rätt och som man kan ha nytta av. Kanske blommor av reflextyg, minibokmärken med tofs eller en sladdhållare av klädnypor?


Min favorit DIY-blogg: Jag inser nu att jag inte aktivt följer någon DIY-blogg. Men om jag söker inspiration är chansen stor att jag går in hos Pysselbolaget som drivs av en mor och hennes dotter som pysslar tillsammans.


Det bästa med att pyssla: Jag kommer ofta i ett tillstånd av flow då jag pysslar. Mina tankar är helt fokuserade på vad jag gör och jag glömmer att titta på klockan. Tekemisen ilo brukar man tala om på finska. Glädjen att göra.

Ninas kollage | Sevendays.fi/Spira

Ninas kollage | Sevendays.fi/Spira

 

Det sämsta med att pyssla: Om det inte blir bra. Ibland är det helt okej, för då kan jag komma på en ny, ännu bättre lösning. Men om det faktiskt bara blir skräp, då blir jag sur.

En DIY-julklapp jag kan tipsa om: Gör om en gammal burk med hjälp av kvistar, snören eller papper och plantera en julblomma i. Beskrivning finns i mitt inlägg 3 x pimpad konservburk.


Här hittar jag inspiration till pyssel: Pinterest. Jag har anslagstavlor för inredningspyssel, trädgårdspyssel, julpyssel, höstpyssel, vårpyssel och bara allmänt pyssel. Och en massa andra. Kika in på mitt konto om du vill ha en inspirationsdos!

 

Ninas kollage | Sevendays.fi/Spira

 

Klicka här för att se vad andra svarat.

tisdag 17 oktober 2017 - 15:55

Varför bloggar jag - 3 anledningar

Jag har haft en riktigt djup bloggsvacka nu. Spiras ettårsdag, som var den 6 oktober, gick obemärkt förbi medan jag funderade på att sluta blogga helt och hållet. En dag tog jag mig i kragen och bestämde mig för att skriva ett inlägg om mina mest lästa inlägg under bloggens första år. Bara för att upptäcka att inget av de 10 mest lästa handlar om skapande, det som Spira egentligen kretsar kring. Rakt ner i svackan igen då.

Det är väl nån slags rampfeber som slagit till. En ovilja att bli sedd. En rädsla för att bli diskuterad. Inne i mitt skal har jag det bra. Utanför det vet man ju inte vad folk tycker och tänker.

Sevendays.fi/Spira

 

Men nu är det dags att sträcka på ryggen och höja självkänslan. Jag tänker mycket på orden Confidence is not: "They will like me". Confidence is: "I'll be fine if they don't". Det viktigaste är att göra något du själv tycker om och som ger dig energi. Men om du själv gillar det du gör finns det alltid någon där ute som också gör det.

 

Sevendays.fi/Spira

 

Och vad är det med bloggandet som får mig att fortsätta?

1. Jag tycker om att skriva, fotografera och skapa i största allmänhet. Bloggen hjälper mig att hålla igång mina intressen och utveckla mina färdigheter. Bloggandet ger det också ett syfte genom att jag kan dela med mig av det jag gör. Författare publicerar böcker, konstnärer håller utställningar, musiker håller konserter. Jag bloggar.

2. Genom bloggandet har jag fått spännande och intressanta möjligheter och människomöten. Ta bara pysselkvällen på Strömsö och medverkan i Blomstrande bröllop. Lysande möjligheter att få göra det jag gillar med härliga, likasinnade människor. Plus alla vänner jag fått via min hobby. Jag är ingen föreningsmänniska, sociala medier är mer min grej.

3. Social media är en så intressant branch! Social influencers tar allt med plats och det finns så mycket möjligheter. Branschen utvecklas mycket snabbare än jag hinner följa med, men så länge jag bloggar, instagrammar och facebookar kan jag ha lite koll. I väntan på den dag jag kan satsa mer.

 

Sevendays.fi/Spira

 

Så yes, mitt i mitt lilla kaos ska jag prioritera bloggen mer och börja leverera material. Husrenoveringen är ett ämne i sig som behöver få ta sin plats, och där emellan blommor, handarbete, trädgård, natur och något diy. Och vet ni, julen närmar ju sig med stormsteg! Häng med om du vill, så kan vi peppa varandra <3

Förresten: Vill du berätta för mig var för du bloggar, eller varför du läser bloggar? Kommentera gärna!

torsdag 6 april 2017 - 16:26

Spira 6 månader!

Idag blir Spira! 6 månader! Dagen till ära har jag pysslat med en "Om mig"-sida, med lite mer info om bloggen och mig själv. Den hittar du i den blåa balken ovanför headern. Balken som varit gul, men nu känner jag för en lugnare färg. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att ha blått överallt just nu, både på kläder och väggar.

Bloggens header, alltså bilden högst upp, var jag väldigt nöjd med då jag startade Spira!. Jag tycker ännu om den som bild, men varje gång jag loggat har jag känt att den är fel där den är. För att passa in i min bildvärld behövs en mer dämpad ton, och framför allt behövs det ett fotografi. Och blommor. (Här sänder jag en hälsning till Anna-Lena på Sevendays, som direkt då jag skickade in min bloggansökan sa att hon såg framför sig en header med blommor på svart bakgrund. Ibland borde man bara lita på människor som känner ens stil, he he.)

I några omgångar nu har jag försökt få till en ny header, men jag har inte kunnat bestämma mig för ett alternativ. Men nu kör jag med den här. Jag hittade förresten den supersnygga fonten på dafont.com.

 

Sevendays.fi/Spira

 

Då jag startade bloggen för ett halvår sedan hade jag stora ambitioner på att skapa något, för mig, helt nytt. Proffsigt och ambitiöst. Med tiden kom jag ändå fram till att detta nya och ambitiösa inte var jag. Jag vet inte om det märks för er läsare, men nu känner jag att bloggen har hittat sin form och sin plats. Jag vet vad jag har och hinner, och jag vet vilka saker jag ännu vill utveckla och i vilken riktning. Speciellt nöjd är jag med det rätt jämna flödet med DIY-projekt.

Men de mest lästa inläggen är inte DIYs! De är:

1. Vårt hus är till salu

2. Världsprematurdagen 2016: Ett kärleksbrev till prematurvården i Finland

3. Om dagen då jag julpysslade på Strömsö

4. Organisera ditt liv med en Bullet Journal

5. Tankar från Strömsö

 

Sevendays.fi/Spira

 

Hoppas du vill fortsätta följa med Spira! Jag ser redan fram emot alla somriga bilder jag ska visa, på blommor och projekt och härliga utflykter. Kram!

 

fredag 2 december 2016 - 12:16

Att få skapa pyssel till tidningen

Idag utges Sevendays jultemanummer! I det finns allt som hör jul till - jag har inte hunnit se vad allt ännu. Men mitt julpynt gjort av vass är med!

Jag älskar ju att pyssla, men jag älskar det extra mycket då jag har press på mig. Då min skapelse ska gå i tryck och massor av människor kommer att se det, då blir det en rolig utmaning att göra ett extra bra jobb. Att hitta på något som de flesta kan känna att de klarar av att göra, som är snyggt, rätt i tiden, någorlunda originellt (även om det är svårt i dagens informationssamhälle) och som representerar min egen stil. Lägg då till att jag ska ha tid att tillverka alstren och klara av att fotografera i det tassiga ljus vi haft de senaste veckorna. I love it!

Julpynt gjort av vass | Sevendays.fi/Spira

Julpynt gjort av vass | Sevendays.fi/Spira

Julpynt gjort av vass | Sevendays.fi/Spira

Julpynt gjort av vass | Sevendays.fi/Spira

 

 Girlangen, stjärnorna, julkorset, tomten och ängeln finns alla med beskrivning i dagens Vasablad och ÖT.

söndag 6 november 2016 - 21:38

Min 35-årsdag + Bloggens 1-månadsdag

Idag har jag firat min 35-årsdag med mina näraste och käraste. Ja, hela helgen har jag firat. På fredag på min födelsedag med hemmagjorda hamburgare och köpis-tårta, på lördag med en solskens- och korvgrillningsutflykt och idag med tårtkaffe. En helt perfekt helg.

Morots- och persikotårta | Sevendays.fi/Spira

Jag får väl räkna tårtbakande som en av mina hobbies, för jag ser alltid fram emot att få baka nån ny skapelse då vi firar. Sällan blir det samma flera gånger, men dagens recept kommer jag helt säkert att använda igen. Basen är en klassisk morotskaka, men den hemliga ingrediensen är persikopuré. Fullträff! Receptet på denna Peach Carrot Cake with Creme Cheese Frosting finns på Linda Lomelinos blogg Call me Cupcake.

Till present fick jag det jag önskat mig: tårtbakningsgrejer och en bokashikompost. Och en eltandborste till mina ny-undersökta, ny-lappade tänder (ett hål hade jag).

Morots- och persikotårta | Sevendays.fi/Spira

Idag fyller bloggen 1 månad! Det har varit allt det jag visste att det skulle vara: inspirerande, tidskrävande, lite frustrerande och framför allt roligt! Jag har hunnit skriva om att fingersticka ett grytunderlägg, göra reflexblommor och stickad reflexväst, om styrkan i att pyssla tillsammans, min köksträdgård, mitt bästa smoothierecept med mera. Mitt mål är att skriva 2-3 inlägg per vecka. Inspirationen räcker till fler än så, men jag måste prioritera min tid så att bloggen inte får för stor plats i vardagen. En utmaning det också, då jag ändå vill att största delen av inläggen ska visa nån form av skapande. Och skapande tar tid. Att lära sig en ny bloggplattform och att få allt runt omkring att flyta likaså. Men jag vill så gärna lära mig mer och lära mig göra det här riktigt bra. Och jag är så innerligt glad för varenda läsare där ute!

Morots- och persikotårta | Sevendays.fi/Spira

 

Jag önskar dig en på alla sätt vacker novembervecka.

torsdag 6 oktober 2016 - 09:12

Välkommen till Spira!

Hej kära läsare! Välkommen till Spira!

Spira! som i spirande kreativitet och spirande grönska. Spira! är en blogg för dig som tycker om att pyssla och som inspireras av DIY-projekt i olika tekniker, naturnära material och återbruk. Om du dessutom gillar inredning, trädgård, odling, mat, bak och naturutflykter så kommer du att känna dig hemma här. Målet är att bjuda på ett DIY-projekt varje vecka. Snabba, enkla pyssel i material som ofta finns nära till hands. 

 

spira nina

Jag som skriver heter Nina Överholm. Jag är en kreativ, jordnära mångpysslare. Jag tycker om att skapa vackra saker och se små plantor spira. Jag samlar på DIY-ideér. Jag har perfektionist-tendenser. Jag inspireras av naturen och naturnära material. Pinnar, mossa, kottar, fjädrar, garn. Och blommor såklart.

Min familj består av min händiga man Jonas, vår fantastiska son Lenni 2 år, och våra hundfröknar Lilja och Snövit, av rasen Chinese crested dog. Vi bor i ett rött hus med vita knutar omgärdat av en halvvild trädgård.

Till utbildningen är jag miljöbiolog samt trädgårdsmästare med inriktning på trädgårdshandel och blomsterbinderi. Jag har ett intresse för naturen och miljön och lever ett miljömedvetet liv enligt principen ingen kan göra allt men alla kan göra något. I mitt arbete får jag varva kontorsarbete, kundbetjäning och blommor och det passar mig ypperligt.

 

spira nina2

Någon känner kanske igen mig från min gamla blogg Lilja's Corner, där jag bloggat sedan 2008. Bloggandet har gett mig mycket genom åren, men med tiden kände jag att jag växte ifrån min gamla blogg. Nu har jag pausat och känner mig redo för nystart här på Sevendays!

De senaste åren har jag legat lågt med mitt pysslande. Det har blivit mer och mer att surfa på Pinterest och spara skärmdumpar från Instagram. Jag tänker att det här ska jag göra - det skulle inte ens ta lång tid - men jag kommer mig inte till skott. Spira! är en utmaning till mig själv att hålla igång kreativiteten och jag hoppas att du som läser också känner dig utmanad. Kreativitet föder kreativitet och precis som glädje så är delad kreativitet dubbel kreativitet - minst! Jag hoppas att vi kan inspirera varandra!

Creativity is contageous