Visa alla inlägg skrivna december 2016

tisdag 27 december 2016 - 14:25

Lägesuppdatering: magsjukan, granen och ett par saker till

Jul | Sevendays.fi/Spira

 

Vilken jul det har varit. Jag fick magsjukan dagen före julafton och först nu börjar jag känna mig återställd, även om det fortfarande är lite si och så med aptiten. Så någon julmat har jag ännu inte ätit, men klappar har jag fått och lediga dagar med familjen. Mannen och sonen fick tack och lov undan sin magsjuka före julhelgen. Nu ser jag fram emot nyårshelgen istället, som vi gjort upp trevliga planer för.

 

Jul | Sevendays.fi/Spira

 

Granen står fortfarande grön och grann i stugan med barren hårt fast i kvistarna. Den dricker massor med vatten och jag duschar den minst en gång om dagen. Kanske har det också hjälpt att vi inte har eldat så mycket den här julen. Jag har aldrig lyckats få julgranen att skjuta skott, men jag har stora förhoppningar den här gången.

 

Jul | Sevendays.fi/Spira

 

På grund av magsjukan hann jag inte få hem några julblommor, men den här fina planteringen vann mannen då vi hade en utlottning på mitt jobb. Julrosorna bara blommar och blommar och hyacinten har skickat upp en extrastjälk med blommor.

I köksfönstret har jag hängt upp en kvist med en ljusslinga, virkade snöflingor och bollar. Den får nog hänga kvar ett tag. Julträdet på sista bilden är ett ovanligt fint loppisfynd som jag haft i flera år nu. Betonghusen gjöt jag förra hösten i mjölkförpackningar.

 

Jul | Sevendays.fi/Spira

Jul | Sevendays.fi/Spira

 

Årets sista vecka nu då! Tid för tillbakablickar och framtidsplaner. Eller bara njuta av tillvaron. Och jobba lite. Ha det gott!

tisdag 20 december 2016 - 15:10

Julstress, julfrid och inslagna klappar

Jag hade den värsta sortens söndagsångest. Jag hade så väldigt mycket på att göra-listan, jag var på dåligt humör, vilket gjorde mig elak, vilket i sin tur gav det där hemska dåliga samvetet. Men på min lediga måndag bestämde jag att jag inte behöver göra allt på den där listan. Jag gjorde en kraftansträngning och plockade undan och dammsög i hela huset (efter och medan jag kramades extra mycket med omöjliga, älskade ungen) och på kvällen bad jag min man om gjälp med att slå in (nästan) alla julklappar. Så igår kväll kändes det helt okej igen och idag har jag försökt fortsätta i lugn takt. Resten av dagarna innan julafton blir det nog till att yra runt bland julblommor, prasslande papper och kunder. Och mina nära och kära kommer inte att få så många klappar som det var meningen, men de får mig, förhoppningsvis, på bra julhumör.

Julklappsinslagning | Sevendays.fi/Spira

Årets julklappsinslagning går i brunt, rött, svart och lite glittrigt grönt. Jag har använt tre olika men matchande papper. Den glittriga gröna tejpen är jag så förtjust i och måste nog besöka pysselbutiken igen och hamstra fler färger (ni vet den landsomfattande finska kedjan vars namn är skrivet med rött).

Jag vet ju att många tycker det är onödigt med en massa snören och bling runt paketen. Paketerna är bara framme en kort stund och sedan ska pappret av så snabbt som möjligt. Men jag håller inte med. Åtminstone när jag slår in paket till vuxna satsar jag gärna lite på utseendet. Det bästa är ju då man sitter med paketet utan att veta vad som finns inuti. Då man öppnar kan man i värsta fall bli besviken. Och då har man ju i alla fall fått njuta av ett snyggt paket och ett extra festligt öppnande.

Julklappsinslagning | Sevendays.fi/Spira

Julklappsinslagning | Sevendays.fi/Spira

Julklappsinslagning | Sevendays.fi/Spira

 

Jag vet inte om jag kommer att skriva nåt mer inlägg före julafton, så jag passar på att önska en

GOD OCH FRIDFULL JUL TILL ER, KÄRA LÄSARE!

fredag 16 december 2016 - 15:46

DIY: Sirliga julgranshängen med text

En vecka kvar till julafton! Så mycket kvar att göra! Samma sak varje år. Klappar ska köpas och paketeras. Och tillverkas! Julgotterna ska göras och huset ska städas, sådär så det ser bra ut i ljusens sken i alla fall. Granen ska tas in och pyntas.

Men om du har en timme eller två över där emellan så kanske du kan göra de här julgranshängena. De består av en pappersring pyntad med garn, träkula och fjädrar. På insidan har jag skrivit en textrad från en favoritjulsång. För att det ska gå lite smidigare kan du ladda ner och skriva ut min mall med 10 julsånger.

DIY julgranshänge med text | Sevendays.fi/Spira

 

DIY: Julgranshängen med text

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Du behöver:

Papper A4 (jag har använt kartong med pärlemoryta, men det går bra med vanligt kopieringspapper)

Garn

Träkulor och fjädrar eller något annat pynt

Skrivare

Stiftare

Vass nål

Mallen (nedladdningsbar pdf)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Klipp remsor på längden av pappret, ca 2 cm breda. Gör ett hål med nålen på mitten av remsan och stifta sedan ihop till en ring med texten på insidan. Gör ett hål där du stiftat ihop remsorna, alltså mitt emot det första hålet.

Klipp en lagom bit av garnet och knyt fast fjädrarna i ändan. Trä genom hål nr 1, fäst en kula så att den hänger i mitten av ringen, och trä garnet genom hål nr 2. Vira garnet några varv runt ringen för att dölja stiften och gör en ögla att hänga upp med.

DIY julgranshänge med text | Sevendays.fi/Spira

DIY julgranshänge med text | Sevendays.fi/Spira

De här hängena kommer att passa fint ihop med mina Julkulor av pappersremsor, som jag gjorde tidigare.

Julsångerna som jag har valt är en salig blandning av klassiskt svenskt (Så mörk är natten i midvintertid, Julen är här och Det strålar en stjärna) och engelskt (It's beginning to look a lot like christmas, Baby, it's cold outside och Driving home for christmas), rock-angst (A Snowflake fell med Glasvegas), mäktigt rörande (Min bön med Peter Jöback och Sarah Dawn Finer, eller The Prayer på engelska), bitterljuvt (You would have loved this med Tarja Turunen) och en ny finsk favorit (Hiutaleet maahan leijailee med Lauri Tähkä).

Fast just nu lyssnar jag på Spotifys spellista Acoustic Christmas. Jag älskar Spotifys acoustic-spellistor, och denna är inget undantag.

DIY julgranshänge med text | Sevendays.fi/Spira

Njut av juletiden!

Taggar:

Kategorier:

DIY

Skriv en kommentar 2

måndag 12 december 2016 - 13:46

3 tips för perfekt dekorerade pepparkakor

- Du får inte ta av dom dekorerade pepparkakorna före jag har fått fota dem i dagsljus!

Såna regler är väl ganska vanliga i blogghushåll, eller? Nu har jag smaskat på pepparkakorna själv då resten av familjen har vant sig vid att den burken är no-no under under de fem dagar som det tog innan jag var hemma i dagsljus. (Oj, vad jag längtar efter mer dagsljus!)

Pepparkakor med glasyr | Sevendays.fi/Spira

 

Jag hade planer på att göra egen glasyr för att kunna göra fina, tunna mönster och prickar. Men så blev det inte, utan jag använde köpis-tuber. Glasyren som finns i butiken (jag köpte Golden Stars glasyr) är ganska tjock och tubens hål är stort då man klipper upp det. Men det gick bra det också!

Hemligheten är att värma tuben i ett glas varmt vatten - så varmt som du får ur kranen. Skippa prickar och brutna linjer. Gör istället steck och kurvor som går ända ut till kanten av pepparkakan och bryt av glasyrsträngen mot pepparkakas kant. Och sist men inte minst: långsamma rörelser!

Har du fler tips?

Pepparkakor med glasyr | Sevendays.fi/Spira

Pepparkakor med glasyr | Sevendays.fi/Spira

Den här veckan håller jag i Sevendays' instagramkonto. Kika in på @sevendays.fi! Och om du inte redan följer mig på @spirablogg så får du gärna kika in där också!

onsdag 7 december 2016 - 07:00

5 tips på pyssliga julkalendrar

Idag gästar jag min vän Kittys julkalender på hennes blogg Drömgården. Där tipsar jag om julmat till småfåglarna: riktig fett och lyxigt kokosmums! Kika in där om du vill se mer.

Internet fylls av alla möjliga julkalendrar nu, och det är omöjligt att följa dem alla. För min egen skull har jag plockat några russin ur kakan som jag länkar till här. Hoppas att du också har glädje av listan!

 

Fem pyssliga julkalendrar

1. Här på Sevendays rullar flera julkalendrar, men Lilla Hannas är den pyssligaste och därför den jag följer mest aktivt. Duplogranen i lucka 6 är så charmig, och nedräkningskalendern i lucka 2 ska jag göra nästa år.

2. Favoritprogrammet Strömsös julkalender har lagom korta avsnitt och varierande innehåll. Oves tallriskrans i lucka 4 är så fin, och kanske jag äntligen ska ta och testa kikärtsmaränger som Paul gör i lucka 2.

3. Mimmas blogg är ny för mig. Ett roligt fynd, för hittills har hon haft riktigt fina luckor i sin kalender. De svart-vita julkorten i lucka 5 är superfina.

4. The waves we make har gjort en julkalender med snygga återbrukstips i videoformat. Ramen i lucka 4 måste jag göra någon gång - ska bara samla på mig tillräckligt med småsaker först.

5. Ila på Morotsliv har gjort en kalender med korta videoklipp med recept, hudvård och eko-städning. Fartfyllt och snyggt, och jag blir sugen på att proppa i mig en massa nyttigheter, speciellt bärsmoothien i lucka 1! (mellan julchokladen och pepparkakorna...)

 

Kokosmums till småfåglarna | Sevendays.fi/Spira

 

Jag har säkert missat en massa fina och inspirerande julkalendrar. Har du något tips?

söndag 4 december 2016 - 12:54

En paketkalender till far och son

Då man bloggar borde man hela tiden ligga lite före i tiden. Det är väl ingen idé att visa en gör-det-själv-julkalender den fjärde december. Men vet du vad: du kan ju alltid spara idén till nästa jul! Har du sett att alla Sevendays-bloggar har en pin it-knapp som kommer fram då man sveper över bilderna?

Det finns så många fina paketkalendrar där ute i stugorna. Inspirationen till min fick jag från Lilalivs kalender med svarta band och eucalyptuskvistar. Paketen har jag knutit fast i en kvist som jag sedan klätt med kvistar av eucalyptus, grankottar och en batteridriven ljusslinga. Du kan fråga efter eucalyptus i en blomsteraffär, jag använde ca 10 kvistar av sorten 'Baby Blue'.

DIY paketkalender | Sevendays.fi/Spira

Om du tycker att jag har väldigt många paket så beror det på att den här kalendern är både sonens och mannens. Två-åringens paket är märkta med grön tejp och innehåller Duplo-lego, småbilar och annat smått. Till adventssöndagarna får han lite större presenter: en ficklampa, färgpennor plus målarbok och så ska vi ännu köpa gymnastikringar till honom. Jag tänker att han ändå får så många julklappar på julafton av alla nära, så vi kan sprida ut våra presenter på hela december.

Mannens paket, märkta med guldtejp, har lite enformigare innehåll: det är godis och till fredagarna öl ;) Själv har jag min teadventskalender, och så har vi förstås ett par klassiska luck-kalendrar.

DIY paketkalender | Sevendays.fi/Spira

DIY paketkalender | Sevendays.fi/Spira

Jag är nöjd med årets kalender - men nästa år blir det påsar istället för paket. Att slå in 48 paket tar en stund...

fredag 2 december 2016 - 12:16

Att få skapa pyssel till tidningen

Idag utges Sevendays jultemanummer! I det finns allt som hör jul till - jag har inte hunnit se vad allt ännu. Men mitt julpynt gjort av vass är med!

Jag älskar ju att pyssla, men jag älskar det extra mycket då jag har press på mig. Då min skapelse ska gå i tryck och massor av människor kommer att se det, då blir det en rolig utmaning att göra ett extra bra jobb. Att hitta på något som de flesta kan känna att de klarar av att göra, som är snyggt, rätt i tiden, någorlunda originellt (även om det är svårt i dagens informationssamhälle) och som representerar min egen stil. Lägg då till att jag ska ha tid att tillverka alstren och klara av att fotografera i det tassiga ljus vi haft de senaste veckorna. I love it!

Julpynt gjort av vass | Sevendays.fi/Spira

Julpynt gjort av vass | Sevendays.fi/Spira

Julpynt gjort av vass | Sevendays.fi/Spira

Julpynt gjort av vass | Sevendays.fi/Spira

 

 Girlangen, stjärnorna, julkorset, tomten och ängeln finns alla med beskrivning i dagens Vasablad och ÖT.