Visa alla inlägg skrivna februari 2017

tisdag 28 februari 2017 - 14:41

En drömfångare för rosaskimrande prinsessdrömmar

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Den som följer mig på Pinterest har kanske märkt att jag har lite dille på drömfångare. Hela 72 drömfångare och drömfångarrelaterade skapelser har jag på min anslagstavla där. Jag drömmer om att göra en massa olika, och kanske en dag till och med ha en drömfångar-utställning (för om man säger sina drömmar högt har de större chans att gå i uppfyllelse, så tror jag).

Hur många drömfångare jag har lagat själv? Fyra. Men det det ska bli fler.

Drömfångaren på bilden gjorde jag till vår guddotter som älskar rosa. En fluffig grej som bara ska släppa igenom de allra finaste, rosaskimrande prinsessdrömmarna. Med spets, mjukt garn och lena fjädrar.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Själva nätet har jag gjort av murarsnöre. Det är ett glatt, lite plastigt material, och jag blev riktigt nöjd med hur det nästan lyser som neon då solen ligger på.  Jag har sett att det har blivit en trend att virka dukar, väskor och allt möjligt av det. Jag köpte mitt på Biltema, där det finns i flera olika färger.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Önskar er söta drömmar!

söndag 26 februari 2017 - 21:15

Hänt i veckan

Min vecka har varit allt annat än harmonisk och fridfull, och det ska bli skönt att lägga den bakom mig och fokusera på nya saker. Men visst har den innehållit guldkorn också, som en ny snygg-tunika, keramikkurs, snö och vintersol och sånt. Annat som hänt i veckan:

Veckans i-landsproblem: Min telefonskärm gick sönder, och tills jag får en ny dras jag med en gammal telefon som inte har rum för alla appar jag använder. Whatsapp, Instagram och en stenåldersversion av Facebook är allt jag har, buhuu.

Veckans Whaat?!: Vi beställde en ny skärm till min telefon från England, och samtidigt en ny skärm till vår söndriga surfplattan från Kina (för jag vill ha telefonskärmen snabbt, plattan är det inte så noga med). Skärmen från Kina har kommit, men inte den från England.

Veckans mest spännande: Husvisningen i torsdags förstås. Nu är det bara att vänta och se om det händer något. Och hålla huset städat utifall att det blir fler visningar.

Veckans kunskapsdos: Jag läste den omtalade boken Food Pharmacy, som handlar om tarmens bakterieflora och dess påverkan på immunförsvaret. Låter torrt och tråkigt, men boken är otroligt välskriven och inspirerande. Läs den.

Veckans Dream come true x 2: Jag har länge sagt, att då jag har mer pengar ska jag 1) anlita städhjälp, 2) ge mer pengar till välgörenhet och 3) resa mer. Nu har jag visserligen inte fått mer pengar i börsen, men den här veckan har jag för första gången gjort nr 1, för att minska på stressen inför husvisningen, och dessutom åtgärdat nr 2 då Unicef ringde och frågade om jag ville öka min månadsdonation. Nu är det bara resan som fattas då.

Det har varit en underbart fin vinterhelg, men jag slänger in en bild på härliga vårblommor. Mest för att det var första bästa jag hittade. Vårlängtan!

 

Sevendays.fi/Spira

söndag 26 februari 2017 - 15:14

Favoritlampan

DIY lampskärm | Sevendays.fi/Spira

 

Den här månadens tema i Monthly Makers är loppis. Jag är ingen flitig loppisbesökare, men några av de finaste saker jag äger har jag hittat på loppis. En jordglob, några tallrikar och gamla flaskor i brunt och blågrönt glas.

Jag gillar verkligen att göra nytt av gammalt, men den här månaden har jag inte riktigt hunnit med och visar därför ett gammalt återbrukspyssel. Den här lampan hänger i vårt gästrum och är en av mina absoluta favoritskapelser. Jag har gjort den av en gammal lampstomme och ett stretchigt linne. Linnet har jag helt enkelt dragit över lampstommen och sytt fast med brodergarn och sedan klippt bort överloppstyg. För att det ska hållas på plats lite bättre (och för att det blev snyggt) har jag sytt några korsstygn här och där. Eftersom vi har fåglar på tapeterna i gästrummet har jag också pimpat lampan med lite fjädrar och en liten fågel, som pricken över i.

Om jag inte minns helt fel hittade jag inspirationen till lampan i finska inredningsmagasinet Deko. Jag gillar det magasinet just för att jag i det ofta hittar lite mer udda diy-inspiration.

Uppdatering: Jag var så ivrig att hinna lämna in ett bidrag att jag missade en viktig regel: bidragen ska vara gjorda under samma månad. En väldigt bra regel som jag hädanefter naturligtvis skall följa!

 

DIY lampskärm | Sevendays.fi/Spira

DIY lampskärm | Sevendays.fi/Spira

Kolla in fler skapelser på temat loppis på Monthlys Makers sociala kanaler och fr.o.m. 28.2 hos månadens värd Stinas tillvaro. Hittills är jag speciellt förtjust i Stinas eget kakfat av blåmönstrade tallrikar, Elsa Lisas filt av olika grytlappar, Mikaelas med limpistol mönstrade vas (den tekniken ska testas asap!) och Sandras knapptavla.

fredag 24 februari 2017 - 15:30

Blomstrande bröllop

Blomstrande bröllop, ett finlandssvenskt bröllopsmagasin | Sevendays.fi/Spira

 

Äntligen har jag det i min hand, det finlandssvenska bröllopsmagasinet Blomstrande bröllop. Ja, jag hade det redan en gång, men det exemplaret gav jag bort. Skaparna av magasinet, Julia Lillqvist och Amanda Helling, har redan beställt en tredje upplaga, så konceptet har verkligen blivit en succe!

Jag och Jonas firade 10-års bröllopsdag i somras. 10 år! På den tiden fanns inget Pinterest, inget Instagram och knappt några bloggar heller. Jag skulle älska att gifta mig idag, med alla idéer, inspirationskällor och möjligheter som kommit sen dess. Men så kan det hända att det med min iver och min partners, hmm, enklare approach inte alls skulle bli något bröllop. Och det är mycket det som Blomstrande bröllop handlar om: Det viktigaste av allt är de två personerna som ska gifta sig och kärleken mellan dem, inte allt ståhej med ytliga ting och omvärldens förväntningar.

Den första artikeln har jag fått äran att göra. Om hur man gör en blomsterkrans, och även om mina tankar kring bröllopsblommor.

 

Blomstrande bröllop, ett finlandssvenskt bröllopsmagasin | Sevendays.fi/Spira

 

Bilderna är så vackra. Inte minst bröllopsbilderna från Island, tagna av Ellen Kivistö. Jag och Jonas åkte faktiskt till Island på bröllopsresa. Oj, vad jag längtar dit igen. Det finns så mycket vi inte hann se, bland annat det fantastiska vattenfallet som Ellens bilderna är tagna vid.

 

Blomstrande bröllop, ett finlandssvenskt bröllopsmagasin | Sevendays.fi/Spira

 

Förutom själva sakinnehållet i magasinet så gillar jag verkligen själva utseendet. Inga fullproppade sidor, utan istället stora bilder och sköna doser tom yta. Det gör läsupplevelsen ännu mer njutbar och harmonisk. Uppslaget på nästa bild är förresten skrivet av min Sevendays-kollega Ellen Strömberg.

 

Blomstrande bröllop, ett finlandssvenskt bröllopsmagasin | Sevendays.fi/Spira

 

Nu väntar jag bara på en lugn stund så jag får plöja igenom alla sidor jag ännu har olästa. Bra jobbat Julia och Amanda! Om du vill beställa ett eget ex kan du göra det på Blomstrandes webshop.

Ha en skön helg! Det ska jag ha.

tisdag 21 februari 2017 - 14:35

Recept: Enkel men lyxig chokladpudding

Chokladpudding med kokos | Sevendays.fi/Spira

 

Wow och Oj, säger jag bara. Inlägget om att vårt hus är till salu blev bloggens överlägset mest lästa inlägg hittills. Vi har fått många tips - tusen tack för dem! - och flera familjer är på väg på första visningen på torsdag.

Allt det här är ju förstås väldigt mycket att ta in, reda ut, få gjort och planera. Tankarna mal på hela tiden och jag har en envis huvudvärk som vägrar ge med sig. Så nu försöker jag ta det lugnt, andas, fokusera på en sak i taget.

Och göra vardagen så skön som möjligt. Det betyder såklart en massa gott att äta. Comfort food, helt enkelt. Vi åt Hot Dogs till lunch, och så tänkte jag göra en Tex Mex lasagne som räcker i några dagar till middag. Och då Lenni vaknar från sin middagsvila blir det chokladpudding.

 

Chokladpudding med kokos | Sevendays.fi/Spira

 

Jag brukar göra chokladpudding enligt recept från Skillnadens trädgård. Det är en snabb och enkel chokladpudding, eller kräm kanske. Ett vardagsmellanmål av ingredienser som oftast finns hemma. Idag gjorde jag en lyxvariant av den, med kokos och muscavadosocker. Recept, var så goda:

 

Chokladpudding med kokos

1 burk (400 ml) kokosmjölk
4 dl mjölk
1 dl majsstärkelse (Maizena)
1 dl kakao
1,5 msk muscavadosocker
2 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingredienserna och vispa i kokosmjölk och vanlig mjölk lite i taget. Koka upp och låt sjuda tills blandningen tjocknar (ca 3 min.), hela tiden under omrörning. Låt svalna innan servering.
(I originalreceptet ska det också vara 1 ägg, men det glömde jag denna gång. Muscavadosockret kan bytas ut mot farinsocker.)

 

Chokladpudding med kokos | Sevendays.fi/Spira

 

 

lördag 18 februari 2017 - 13:00

Vårt hus är till salu!

ORIGINAL

Nu händer det! Vårt hus är till salu.

Jag ska ta det från början. Det var ungefär ett år sen som vi började fundera på saken. Min svärfar ska gå i pension och Jonas bestämde sig för att börja jobba på hans företag och så småningom ta över det. I juli bytte han arbetsplats och sedan dess har han pendlat till verkstaden som ligger i Närpes, en timmes körväg hemifrån. Vi var redan från början överens om att vi måste flytta närmare hans arbete, så vi har hela tiden hållit utkik efter hus och tomter som finns till salu. Tyvärr är utbudet inte stort och det rätta objektet har ännu inte dykt upp.

Samtidigt som Jonas bytte arbetsplats fick jag ett arbetserbjudande i kommunen där vi bor nu, Korsholm. Efter en hel del funderande hit och dit bestämde jag mig för att avsluta min föräldraledighet och tacka ja till arbetet, trots att vi var på väg bort. Det har bromsat upp flyttprojektet lite, men jag är glad för den erfarenhet och livsinsikter som arbetet har gett.

Nå, nu har jag lyckats få ett arbete i Närpes! Vi bestämde oss för att sälja huset i samma veva, och nu är jakten på nytt boende rätt intensiv. Visst känns det vemodigt att lämna huset och trädgården som vi byggt, men framför allt ser jag fram emot det nya. Och här passar jag på att lägga in en efterlysning: Om du eller någon som du känner har ett nytt eller nyrenoverat hus att sälja, eller en naturnära tomt med fin utsikt till salu i Finby med omnejd - hör av dig! Mejladressen finns i min presentation. Vi är också intresserade av att hyra hus eller lägenhet för en tid.

 

ORIGINAL 2

ORIGINAL 4

ORIGINAL 6

För fem år sen skulle jag aldrig ha kommit på tanken att flytta tillbaka till hemkommunen, men nu känns det helt rätt. Framför allt längtar jag efter att ha familjen och släkten närmare. För Lennis skull förstås, men också för min egen. Och jag längtar efter vårt nya hem och vår nya trädgård. Inte allt arbete som det innebär, men nystarten. Jag vet så mycket mer nu än för tio år sedan om vad jag vill och vad jag tycker om.

Vill du kika på annonsen för vårt hus finns den här.

 

Foto: Annala & Kurtén

 

tisdag 14 februari 2017 - 16:10

Glad Vändag <3

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

 

Glad alla hjärtans dag, eller vändag! Ett litet pyssel hann jag med, även om jag samtidigt var tvungen att rita ganska många traktorer och bilar åt min lilla kollega *blink blink* 

Båda hjärta-varianterna syns både här och där på nätet. Jag gjorde mina av kartor. Kartor har så behaglig färgskala i blått, grönt och brunt. Kedjan har jag gjort av sidor från en gammal atlas. Pappret var för skört för att göra de veckade hjärtanen, så till dem använde jag sidor ur en resebroschyr.

 

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

Här finns beskrivning till veckade hjärtan, och här till en hjärta-kedja. Kika också in hos Hanna som bloggat om flera barnvänliga alla hjärtans dag-pyssel idag.

Kram!

Taggar:

Kategorier:

DIY

Skriv en kommentar 0

söndag 12 februari 2017 - 08:35

Lennis eget rum

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

 

God morgon söndag! Vi fick vakna upp till ett tyst hus idag då Lenni sover över hos mormor och morfar. Skönt och bra för oss alla, men visst längtar jag till kvällen då han kommer hem.

Jag tänkte att vi kan kika in i hans rum under tiden. Lennis eget rum går i grått och blått, som är en lugn bas för färgklickar och 1000 leksaker. Rummet är bara 8 m2, och en stor del av hans leksaker och alla böcker förvaras i vardagsrummet. Det är ändå där han leker mest. Jag sover själv bäst i ett lugnt och städat rum, så jag tänker att det samma gäller barn.

Sängen, byrån och lamporna kommer från Ikea. Byråns knoppar, som också är köpta på Ikea, har vi monterat skilt.

Det här är det enda rummet i huset som har målade väggar. Jag hade sett väggar med bergstoppar på nätet, och det var förstås ett måste i Lennis rum! Jag klippte tre trianglar med olika vinkel som jag använde som mall för bergstopparna. Längs en linje på väggen varvade jag de tre mallarna, på lite olika höjd. Sen var det bara att tejpa, måla, tejpa igen och måla igen. En hel del arbete alltså, men jag är mycket nöjd med resultatet.

 

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

 

Fredskallan bredvid sängen gör så mycket för trivseln, och dessutom har den luftrenande egenskaper.

Lenni har så många mjukisdjur, så jag valde ut några att hänga upp på väggen. Kaninen som han fick av en läkare som varit viktig för oss. Nallen i åsnedräkt, som var det första mjukisdjur Lenni fick, och som vakade över honom i kuvösen då han var pytteliten. En björn och en råtta som han fått på sjukhuset och sen ett får och en till kanin som är presenter från nära och kära.

Malm-byrån rymmer massor med leksaker och pussel. Gardinerna med trollsländor har jag haft i mitt flickrum. I taket hänger en gren med finkläder och ett par av Lennis första plagg. Ugglan har jag köpt på Stundars julmarknad. Vimplarna i fönstret har vår vän Cecilia gjort.

 

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

 

Det var Lennis eget rum. Nu medan det ännu är lugnt i huset ska jag försöka få ordning på mitt rum - pysselrummet!

fredag 10 februari 2017 - 20:57

Min vecka i ett nötskal

Februari | Sevendays.fi/Spira

 

Helt medvetet skriver jag inte så personligt här på bloggen. Ni läsare vill kanske ändå veta lite mer om mig bakom fasaden. Så jag tänkte börja skriva nån slags veckosummeringar - eller vilket intervall det nu blir - i punktform. Skriva lite om det som hänt i mitt liv. Here we go!

Veckans utmaning: 2-års trots. En liten som "kan själv" och mellan varven inte tål minsta lilla motgång. Som skriker och sparkas. Som man inte får röra då anfallen sätter igång. Tålamodsprövande.

Veckans mys: En liten som är så ledsen och ångerfylld efter sitt trotsanfall och bara vill kramas och kramas <3

 

Februari | Sevendays.fi/Spira

Om en liten dessutom är mycket förkyld blir det makaroner och ketchup till lunch.

Veckans godaste: Blodapelsiner. Jag har aldrig tyckt om citrusfrukter, för de är så jobbiga att skala, klottiga att äta, och så svider de på torra händer. Men blodapelsiner gör det värt besväret. Kan också tipsa om citrusfrukten sweetie. Massor med beska hinnor, men innanför dem finns en mild, söt variant av grape. Typ.

Veckans blooper: Det sista jag gjorde på jobbet den här veckan var att glömma ta med en grej till ett ställe. Ingen katastrof, men mer jobb för någon annan. Och det är ju aldrig schysst. Note to self: jobba på fokuset!

Veckans huvudbry: Det ska jag skriva ett helt inlägg eller två om nästa vecka, men jag kan ju avslöja att det är stora saker på gång här hemma. Saker som involverar både jobb och familj. Saker som gör att vi måste städa och rensa. Saker som blir bra sen då allt är färdigt.

 

Februari | Sevendays.fi/Spira

Februari | Sevendays.fi/Spira

 

Veckans goda nyhet: Rickard Eklund har släppt en ny låt! Vi är uppvuxna i samma by och jag minns klart och tydligt en kväll "i ungdomen" då vi alla satt utanför posten och Rickard allvarligt citerade Aquas Barbie Girl på svenska. Jag borde ju ha vetat då att han skulle bli något stort. Låten Adrian leker med tanken på hur Rocky Balboas liv hade sett ut om han inte blivit den där framgångsrika boxaren. Lyssna också på Sömntåg om du inte gjort det. Jag har lyssnat på den så många gånger, och ännu börjar det trycka i bröstet och tåras i ögonen. Varje gång.

 

 

 

Hoppas ni får en fin helg! Vi ska ut och äta gott, och förhoppningsvis hinner och orkar vi städa massor!

 

 

 

 

tisdag 7 februari 2017 - 21:13

DIY 3 x pimpad konservburk

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

 

En av de allra första riktigt ruskiga höstdagarna ifjol fick jag tre små kaktusplantor av min vän Linda. Sen stod de utan jord i ett äggfack i kanske tre månader, tills jag äntligen fixade krukor till dem. En tuff början för kaktusarna alltså, men jag hoppas de mår bra av all kärlek jag lagt ner i deras nya boning. Tre varianter av pimpad konservburk i bästa naturmaterials- och återbruksanda. 

Konservburk nummer ett har jag klätt in med ett konstläderband. Bandet har tillhört ett bälte från tiden då Shakira sjöng "Whenever, wherever" och vi dansade i studiehalare. Jag har flätat bandet och limmat fast det på burken med varmlim.

Konservburk nummer två har jag klätt med pinnar från skogen, också de fästa med varmlim. Sök under stora tallar i gles skog. Där brukar finnas fina bleka pinnar med de mest fantastiska mönster gjorda av små skalbaggar.

Konservburk nummer tre är klädd i flätade remsor från en papperspåse. Pappret till de vågräta remsorna är skrynklat. På så sätt blir det en intressantare yta på rutmönstret.

 

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

 

Om du tar hand om små kaktusplantor, tänk på att fylla minst en tredjedel av krukan med lekakulor. Använd kaktusjord (såjord). Kaktusar ska vattnas mycket sparsamt vintertid. Jag har vattnat dessa lite ungefär var tredje vecka i hopp om att de ska rota sig. Och tydligen har det lyckats, för då jag lyfte upp en stackare ur jorden hittade jag små, fina, nya rötter.

 

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira