Visa alla inlägg skrivna juli 2017

tisdag 25 juli 2017 - 14:33

Fem fina från trädgården

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

Jag kör med en lista denna mulna, lediga tisdag. En lista på fem fina, fångade i trädgården idag.

1. Pionen Coral Charm. Korall- och aprikostoner känns så inne nu i blomvärlden och jag älskar det. Min korallrosa pion bor i en gul plasthink i sommar och visar inte riktigt sin rätta färg, men till nästa sommar ska den få en riktigt bra växtplats.

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

2. För ett par år sen blev jag tipsad om fantasyförfattaren Robin Hobb. Men det var först då jag hörde Ted Forsström prisa henne i Ted och Kaj-podden som jag klickade hem första boken i Farseer-triologin. Och jag har njutit av varje sida hittills. En oäkting med telepatiska förmågor och ett särskilt band till djur. Som uppfostras till lönnmördare mitt bland intrigerna i ett kungahus. Språket, karaktärena och hela världen. Rekommenderas.

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

3. En väns mamma, som är hantverkare och konstnär, har sytt den här fina väskan som jag köpte på Tomatkarnevalen. Inuti har den tre stora fickor för telefon, pengbörs och andra viktigheter. Och dessutom fick jag en matchande liten nessecär för småsaker. Håll utkik efter Berit Lillås på traktens sommarmarknader!

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

4. Djungelgurka. Bara namnet lockar ju. Djungelgurkorna är små, grönrandiga frukter. Som en blandning mellan gurka och melon, men stora som körsbärstomater. Jag sådde mina alldeles för sent, så jag kommer kanske inte att hinna få nån frukt. Men plantorna är fina i sig.

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

5. Grannen sa något om att vår gräsmatta växer bra, och jag vet inte riktigt om det var en oskyldig kommentar eller om han var sarkastisk. Men jag tycker i alla fall att det är fint med vitklöver på gräsmattan. Nu då gräset inte växer så hejdlöst snabbt som i början på sommaren så får den gärna vara lite rufsig.

måndag 17 juli 2017 - 23:30

Målade konservburkar och planteringstips

DIY målad konservburk för plantorna | Sevendays.fi/Spira

 

En vän skickade ett meddelande. "Hur många konservburkar vill du ha?" Så många jag får! svarade jag.

Några dagar senare: "Burkarna står vid din bil."

Sen gick det några veckor. En solig dag satt jag ute och läste medan Lenni sov. Jonas blev rastlös, och jag föreslog att han kunde måla konservburkarna. Och det gjorde han. (Vi använde en billig sprejfärg i färgen silver.)

Allt jag behövde göra var att spika några hål i bottnen och plantera paprikaplantorna. Ibland har man flyt.

Dessa gurkburkar var ganska skrikiga i färgen, och med silversprej blev de som "nya". I like!

 

DIY målad konservburk för plantorna | Sevendays.fi/Spira

DIY målad konservburk för plantorna | Sevendays.fi/Spira

 

Jag är förresten riktigt dålig på att sköta växter i kruka, för jag slarvar med både vattning och gödning. Men i år har jag skärpt mig. Såhär fyller jag mina planteringskrukor:

1. Jag grundar med ca 1/4 lekakulor (lättgrus). Jag har bäddat in dem i fiberduk för att kunna ta tillvara dem då säsongen är slut och återanvända nästa år. Lecakulor är ändå ganska dyra.

2. I följande 2/4 av krukan blandar jag jord, ett par nävar lekakulor (beroende på krukans storlek) och Biolans Hönsgödsel + Havstång enligt doseringen på förpackningen.

3. Närmast plantans rötter fyller jag enbart jord, för att rötterna inte direkt ska komma i kontakt med gödseln.

Och så försöker jag komma ihåg att gödselvattna då och då.

Lekakulorna som jag använder i jorden är en billigare, krossad variant, som säljs för sandning på is ("hiekoitusmurske"). Kulornas uppgift i jorden är att lagra vatten.

 

Ps: Min kompis Kitty har målat ett gäng konservburkar rosa. Klicka dig in på hennes blogg för att se hur det blev.

tisdag 11 juli 2017 - 22:31

Ett bildregn från min vilda trädgård

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

En dag gick jag omkring i min vilda trädgård och dokumenterade. Aklejor, kirgislök och förgätmigej. Snöbollsbuskar, ormbunkar och smultron. Och jag konstaterade att vi hunnit med en hel del i alla fall, under de nio år vi bott här. Det är grönt och lummigt, sådär som jag vill ha det. Och där finns många, många blommande favoriter och bär som väntar på att mogna.

Den gammalrosa aklejan fick jag hem i en frökapsel som jag plockade vid Mortes gårdsmuseum i Björköby. Det är sånt man minns. Och snöbollsbuskarna har aldrig blommat så fint som i år. Lössen har inte hunnit med.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Nyast i trädgården är en upphöjd rabatt med bärbuskar och smultron. Blåbärstryen bär redan på massor av bär som snart mognar. Vid parkolvonet och stenarna tar vintergröna, förgätmigej och ormbunkar över.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Snövit, hon matchar backsippans fröställningar. Hon som trivs så bra i solen och lugnet där i trädgården. Snart säger vi hejdå. Vemodigt, men med stora planer för en ny trädgård. En som kommer att bli helt annorlunda. Men det vilda tar vi med oss vart vi än hamnar.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

fredag 7 juli 2017 - 16:12

Inredningslistan

 

Inredningslistan | Sevendays.fi/Spira

 Vardagsrummet 2016

Den här veckans blogglista handlar om inredning. Det passar mig bra, för ämnet är högaktuellt i mitt liv. Vi är mitt emellan tre boenden: huset som vi byggt och bott i de senaste nio åren, huset som vi hyr nu, och vårt framtida hus som vi snart ska börja renovera. Så nu om någonsin gäller det för mig att fundera på min inredningsstil, trender och hållbarhet. Let's go!

Inredning för mig är: En hobby, en kanal för kreativitet. Inredning är också viktigt för välmåendet - jag och min familj behöver en oas där vi trivs och mår bra.

Jag skulle beskriva min stil i hemmet som: Personlig, lager-på-lager, oplanerad. Jag har svårt med att skapa harmoniska helheter, och då man ser på våra rum kunde de helt bra vara från  olika hus. Men det finns en lekfullhet som följer som en röd tråd genom huset. Och mycket naturmotiv.

 

Inredningslistan | Sevendays.fi/Spira

Vardagsrummet 2016

Inredningslistan | Sevendays.fi/Spira

Vardagsrummet 2014

En inredningspryl jag ångrar att jag köpt: En soffa med lösa ryggstödskuddar (bilden nedan). Den är helt okej, men kuddarna ligger ju aldrig där dom ska. Dessutom är den beige, en färg som jag nu för tiden har svårt för.

Min favoritsak i hemmet: Av sånt som vi köpt så är det köksbordet från Ikea. Det är ett svart Bjursta-bord som kostade 200 euro, man kan lätt sitta 10 personer runt det, och det är en snygg bakgrund för Instagram-bilder.

De mest värdefulla sakerna i mitt hem är ändå sådana som jag själv eller mina nära har tillverkat. Saker som jag kopplar till minnen och människor. Å andra sidan kan en Ikea-möbler med tiden också få det värdet.

 

Inredningslistan | Sevendays.fi/Spira

Hemmabion 2017

Såhär vill jag ha mitt hem: Trivsamt, välkomnande och harmoniskt. Med tiden har jag lärt mig att jag behöver en neutral (men inte vit) bas i mitt hem. Jag blir stressad av att ha oreda omkring mig, men hur jag än föröker hålla mig så blir mitt hem ett klotter av saker, lager på lager. Det får finnas mycket saker, det behöver inte vara 100 procent ordning, men något slags lugn måste finnas. Därför behövs den där lugna basen. Och bra förutsättningar för vettig förvaring.

Den bästa inredningsdesignern: Pass. Tipsa gärna :)

Hade jag en miljon att lägga på inredning: Även om jag tycker att inredning behöver få växa fram under tiden man bor i bostaden, så skulle jag anlita en riktigt bra inredningsdesigner som kunde pussla ihop alla mina drömmar och önskemål till en fungerande, snygg helhet. Jag skulle satsa på bra material, gärna naturmaterial, och njuta av att inte behöva titta på prislappar. Och anlita hantverkare, förstås!

 

Inredningslistan | Sevendays.fi/Spira

Barnrummet 2017

Inredningslistan | Sevendays.fi/Spira

Gästrummet 2017

Det finaste hemmet jag sett: Jag gillar verkligen svenska bloggaren Krickelins bohemiska hem. Skulle jag ha en stor gammal villa med stora fönster och högt i tak skulle jag gärna köra den stilen fullt ut.

En inredningsstil jag inte förstår mig på: Alla stilar har sin charm, och jag har inget vettigt svar på den frågan. Men en allt för steril och opersonlig stil har jag svårt att tänka mig att någon mår bra av att bo i. Å andra sidan, om den personen i övrigt har ett väldigt kaotiskt liv med mycket buller runt omkring, kan det vara skönt att komma hem till något sådant.

 

Här hittar du andra bloggares inredningslistor.

onsdag 5 juli 2017 - 22:38

Chokladbark med sött och salt

Chokladbark med sött och salt | Sevendays.fi/Spira

 

Då jag lyssnade på boken Flickan i karamellskorna av Joanne Harris, uppföljaren till Chocolat, var jag jämt och ständigt sugen på chokladbarken som huvudpersonen Vianne tillverkade i sitt chocolaterie. Fast i boken hette det något mycket finare än chokladbark, jag minns bara inte vad.

Då vi var bjudna på knytkalas för nån vecka sen gjorde jag en egen variant med strössel, godis och salta prezels på marmorerad botten. Jag ville ha en pastellig bark, så det blev rosa och gröna godisar och turkos strössel. En del av strösslet har lakritssmak. Jättegott, och enkelt bara man är försiktig då man smälter chokladen.

 

Chokladbark med sött och salt | Sevendays.fi/Spira

Recept: Chokladbark med sött och salt

Du behöver

200 g mjölkchoklad
100 g vit choklad
godis
strössel
salta prezels eller liknande

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Smält mjölkchoklad och vit choklad i skilda skålar. Jag brukar använda mikrosäkra plastskålar i mikro, ungefär 80 % effekt i 30 sekunders intervaller. Turas om med de två skålarna, så att båda sorterna är klara ungefär samtidigt.

Bred ut mjölkchokladen på ett bakplåtspapper med hjälp av en slickepott till ungefär 0,5 cm tjocklek. Klicka ut den vita chokladen ovanpå. Dra sedan ut den vita chokladen med gaffel eller sked till ett mönster.

Lägg på godis och prezels. Tryck lätt fast dem i chokladen. Avsluta med strösslet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nästa gång ska jag bottna med mörk choklad och strö på lite flingsalt. Kanske lakritsbitar och torkade bär. Vad skulle du använda?

 

tisdag 4 juli 2017 - 13:49

I lupinernas tid

Lupintider | Sevendays.fi/Spira

 

Det är så vackert ute nu! Tänk att få bli så hänförd varje år av allt detta gröna, alla blommor, alla vita björkstammar och fåglar som seglar under sommarmolnen. Och något så enkelt som lupiner. Även om de sprider sig så pass att de blivit ett hot mot våra gamla ängsblommor i dikesrenarna, och nu ställvis till och med sprider sig in i skogarna.

Nu vill jag inte vara tråkig, men det skulle vara bra att klippa bort lupinernas blomstänglar då de blommat färdigt, innan de bildat frön. Åtminstone på våra egna ägor. För vår biologiska mångfalds skull. För ängsblommorna och fjärilarna.

 

Lupintider | Sevendays.fi/Spira

Lupintider | Sevendays.fi/Spira

 

Det var på midsommarafton som jag band en bukett av lupiner och bad Jonas fotografera mig framför vår gröna garagedörr. Lenni som annars inte är så förtjust i att stå framför kameran ville gärna hålla mig i hand där jag stod. Fina sommarminnen, i lupinernas tid.

 

Lupintider | Sevendays.fi/Spira