Visa alla inlägg skrivna november 2017

söndag 26 november 2017 - 09:50

Att sticka sin första tröja (och stickinspiration)

sofies mamma Sevendays fi spira 4

 

Helg och tid för familjen, för kreativitet, för soffhäng, för frisk luft. Vi har besökt brandstationens familjedag och fått prova på att spruta med brandslang, släcka eldar och sitta i brandbilen. Jag har jobbat på en drömfångare (bild syns i min instagram), vi har sett den fina filmen What to expect when expecting för andra gången (alltså, filmutbudet på Netflix - hopplöst!) och ätit god mat. Och stickat några varv på min tröja.

Jag har stickat och virkat länge. Inte alltid, för jag minns att både virkning och stickning var en kamp på lågstadiets handarbetstimmar. Men kanske sedan 20-årsåldern. Alltid små saker: mössor, scarfar och pulsvärmare. Jag undviker sockor och vantar på grund av mitt second sock syndrome (så tråkigt att göra två av samma!).

Aldrig har jag vågat mig på att börja på ett så stort projekt som en tröja. Även om jag alltid drömt om en med islandsmönster. Jag stickar så långsamt, och risken är stor att jag tröttnar om det tar för lång tid. Jag ser på andra som stickar en tröja på några veckor och tänker "Äh, ingen idé att försöka".

 

sofies mamma Sevendays fi spira 2

 

Men så blev jag inspirerad. På Instagram finns min gamla kollega @sari_n_ som stickar så mycket fint. Och så @nonnu.neuloja och @leeesselstrom. Och förstås Lindas lantliga. Det var då Linda stickade den här tröjan som jag bestämde mig. Klart jag ska sticka en tröja. Klart jag kan!

Mönstret heter Sofies mamma och är gjort av Strikkezilla och garnet är Drops Air. Och jag älskar att sticka den.

Jag har tidigare nästan aldrig stickat "bara rätstickning", för jag tycker att det blir tråkigt. Men nu har jag inga som helst problem att sticka varven runt och runt och runt. Garnet är lättstickat och jag ser fram emot att få tröjan färdig så att jag kan använda den.

Tyvärr är jag rädd att garnet snabbt blir noppigt och det är ju tråkigt då jag satt ner så mycket tid på tröjan. Men kanske stickar jag en till tröja med ett annat garn. Nu vet jag ju att jag kan.

Visst går det långsamt, och jag vet inte om den blir färdig i vinter. Men vet ni, det behövs värmande tröjor på sommaren också. Sakta med säkert ska den bli klar.

 

sofies mamma Sevendays fi spira 3

sofies mamma Sevendays fi spira 5

torsdag 23 november 2017 - 23:23

Om jag får drömma fritt


Drömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Veckans blogglista på Sevendays handlar om drömmar. Jag är en drömmare som jämt och ständigt skissar upp planer i mitt huvud, så den här listan måste jag ju fylla i. Jag tycker att drömmar är något av det personligaste som finns. De säger så mycket om en persons innersta tankar. Fast just denna lista är ganska neutral, så inga stora hemligheter här!

 

Om jag fick drömma fritt, skulle jag:

Bo här: På en klippig sluttning mellan gammal skog och öppet hav, i ett hus med öppna ytor och stora fönster. Geografiskt skulle jag nog hålla mig i södra Österbotten.

Resa hit: Svårt att nöja sig med ett svar. Bali, Island och Madeira ligger högt på listan. Ja, jag dras till öar.

 

Drömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Se den här artisten: Coldplay.

Jobba med det här: Farmer/florist, dådär som Erin på Floret flowers, eller trädgårdsmästare/pedagog på en botanisk trädgård.

 

Drömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Klä mig så här: Jag skulle ha en personlig shoppare som tog fram snygga, sköna kläder av bra kvalitet som jag kan trivas i länge.

Träffa den här personen: Först kom jag inte på en enda, och nu vet jag inte vem jag ska välja. Någon som kunde lära mig en massa tips och trix och fungera som en mentor!

Vakna upp så här varje morgon: Utvilad, med solen inkikande genom fönstret, inbäddad i sköna lakan, och ha ett par-tre timmar på mig att göra mig klar för dagen (det mesta av den tiden skulle jag spendera vid frukostbordet eller i trädgården).

 

Drömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Tjäna det här: Lagom för att inte behöva kolla så noga på priser, kunna göra några större spontanköp då och då, resa ibland och sen ännu ge lite till välgörenhet.

Må så här: Jag vill ha en stark kropp och en pigg knopp!

Klara den här utmaningen: Att kunna lägga upp mål för mig själv baserat på mina drömmar, att kunna fundera ut vad jag verkligen vill, och har viljestyrka nog att jobba för målen. Väldigt flummigt svar, men viktigt.

 

"Forget all the reasons why it won't work and believe the one reason why it will!"

 

Drömmar | Sevendays.fi/Spira

onsdag 22 november 2017 - 19:44

Kransar med eucalyptus

Krans eucalyptus | Sevendays.fi/Spira

 

Många med mig har inte tillräckligt med tid att pyssla, handarbeta, läsa... Allt sånt som vi gör bara för vår egen skull. Men minst lika mycket som att ha tid så handlar det om att ta sig tid. Att göra något man älskar bara för sin egen skull är återhämtning, aktiv vila, och det är enormt viktigt för orken i vardagen.

Så i helgen tog jag mig äntligen tid att binda ett par kransar. Jag struntade i att plocka undan dagens röra, la undan telefonen och gav sekatören åt Lenni så han fick öva på att klippa. Med ett öga på honom och sekatören (han klarade det hur bra som helst) lät jag kransen växa fram. Knippe för knippe och tråd runt.

Jag använde en stomme av grov ståltråd (2 mm kanske?), späda grankvistar, lite ljung (den som växer i skogen) och eucalyptus. Den ena blev tunn och ganska stram och den andra betydligt yvigare.

 

Krans eucalyptus | Sevendays.fi/Spira

Krans eucalyptus | Sevendays.fi/Spira

 

Just nu har jag fastnat för de tunnare, ganska enkla kransarna med grönt i olika nyanser. Skogsgrönt tillsammans med grågrönt är en perfekt kombo och eucalyptusens kapslar ger det lilla extra. På bilden nedan har jag hängt den tunnare kransen på dörren tillsammans med cembratallkottar som vi målat.

Sen i lördags har jag faktiskt tagit mig tid att pyssla lite varje dag. Det är som jag alltid säger, kreativitet föder kreativitet. Men ikväll är jag så trött att det får räcka med lite stickning.

Hur vill du att din dörrkrans ska se ut?

 

Krans eucalyptus | Sevendays.fi/Spira

måndag 20 november 2017 - 22:55

Den finaste och skogen och julen

I skogen | Sevendays.fi/Spira

 

Jag har fotograferat i helgen och fick lust att visa de här bilderna från en promenad i Öjskogsparken. Bilder på den finaste jag har och skogen.

Det må vara jobbigt med mörkret och kylan, men jag älskar skogen om hösten. Kanske mer än någon annan tid på året. Då lugnet lägger sig som ett täcke, och speciellt då det är lite dis i luften.

På jobbet plockar vi fram julen för fullt. Själv har jag tänkt ta det lite lugnt med julen i år. Det kommenteras här och där om avsaknad av julkänsla och jag sluter mig till den skaran. Med husrenovering och ett hem som känns tillfälligt blir det knappast så mycket pynt. Vi försöker sikta in oss på juliga stunder med nära och kära istället, sen då december väl kommer.

En kreativ blogg utan julpyssel och pynt är kanske ingen höjdare, men så får det bli i år. Jag tar det som det kommer helt enkelt. I kameran finns i alla fall bilder på ett par kransar, och på tröjan jag håller på att sticka, så sånt kommer inom kort!

Tills dess, håll till godo med dessa gröna och bruna toner.

 

I skogen | Sevendays.fi/Spira

I skogen | Sevendays.fi/Spira

I skogen | Sevendays.fi/Spira

I skogen | Sevendays.fi/Spira

I skogen | Sevendays.fi/Spira

fredag 10 november 2017 - 10:25

Fredagsblommor och fredagstankar

 

Tre blommor på A: anemon, amaryllis, och anigozanthos. Eller kängurutass som den sista kallas. Dessa tre pryder vårt hem nu, tillsammans med en födelsedagsbukett som jag fick från jobbet förra helgen.

Den senaste veckan har varit omtumlande med händelser från olika håll som knuffat i mig och satt tankar i rullning. Men en lugn morgon och sol genom fönstret känns som en effektiv medicin. Det blir nog en långpromenad innan jag tar itu med dagens uppgifter.

 

 

Och vet ni vad? Sevendays blir 1000 dagar idag! Hur coolt som helst. Dagen till ära har Sevendays-bloggarnas favoritinlägg listats, så där är helgläsningen räddad :) I skrivande stund finns inte jag med, men det dyker upp så småningom.

Helgens soundtrack får bli Old Pine med Ben Howard. "We grow steady as the flowers. We grow, happy as a new dawn." Som jag skrev på instagram igår: Jag är tacksam för att vi kan utvecklas och formas av omgivningen och omständigheterna. Att vi kan ta det till oss och växa varje dag. Lite växtvärk får man räkna med. Utmaningen är att ta det vi får och växa i rätt riktning, mot ljuset.

 

söndag 5 november 2017 - 22:57

7 botaniska favorittapeter

Sandra bloggade nyligen om sin nytapetserade hall (som blev så himla fin!) och efterlyste samtidigt tapetförslag till köket. Eftersom jag tittar på tapeter typ varje dag just nu, så tänkte jag lista mina favoriter. Jag älskar botaniska mönster, men att hitta de perfekta tapeterna känns nästan omöjligt. I vårt nya hus vill jag inte ha lantligt och romantiskt - vilket blommönster ofta är. Det får inte heller vara för stiliserat, då tycker jag det blir tråkigt. 

1. Alicia från Boråstapeter. Den här tapeten syns mycket nu, och med all rätt. Den är så snygg, romantisk men ändå lite tuff. Och de perfekta färgerna till vårt hus. Jag tror ändå att den blir lite too much på den vägg som jag tänkt, en vägg som går rakt genom både kök och vardagsrum.

 

Borastapeter Alicia

 

2. Den här tapeten från Engblad & Co's kollektion Decorama EasyUp 16 gillar jag färgmässigt. Är dock inte helt 100 på mönstret, och om Alicia är too much så är den här istället lite väl diskret för min smak.

 

Decorama EU 16

 

3. Jag älskar mönstret på Paper Meadow av Hannah Nunn. Sirligt gräs och fröställningar, som om en äng bildade skuggspel på väggen. Jag beställde hem tapetprov av denna, men tyvärr är den mycket mer babyblå i verkligheten.

 

Hannah Nunn Paper meadow

 

4. Herba från Boråstapeter har jag länge gillat. Snygga gröna nyanser och detaljerade bilder. Den är en kandidat till lilla wc:n.

 

borastapeter herba

 

5. Metsäpolku från Sandudd hittade jag här om dagen, och den blev direkt en hård konkurrent till Herba. Lite mer lekfull och varierad.

 

Sandudd metsapolku

 

6. Spring twig från Engblad & Co är vackert akvarellig med slingrande kvistar.

 

Engblad co spring twig

 

7. Kaktustapeten hör till kollektionen Greenhouse från Esta home. Älskar de knubbiga kaktusarna! Jag är rätt säker på att den kommer att pryda vårt kontor.

 

esta home greenhouse

 

Här har jag bloggat om hur jag tänker med färger och tapeter till huset.

onsdag 1 november 2017 - 13:30

Vårt badrumskakel

Hexagon kakel | Sevendays.fi/Spira

 

I nya huset saknar badrummet för tillfället väggskivor och väggen mot köket saknas helt och hållet eftersom vi ska dra om lite rör. Men snart ska det börja kaklas och det ser jag så mycket fram emot! Förra veckan spenderade jag två timmarSjöbloms golv då vi skissade upp hur plattorna ska läggas. Visserligen var det andra kunder emellan, och jag såg på tapeter och färg, men det var också en utmaning att få mina planer till pappers. Som tur är förstår Anna där hur jag tänker och jag litar på att det blir precis så bra som jag tänkt. Can't wait!

 

Hexagon kakel | Sevendays.fi/Spira

Hexagon kakel | Sevendays.fi/Spira

De sexkantiga golvplattorna, som också kommer att gå upp på väggen en bit, heter Clays av tillverkaren Marazzi, i färgerna Cotton, Lava och mönstrade Decoro. Precis såna som jag ville ha. I övrigt på väggarna kommer vi att ha en större, rektangulär, naturvit platta.