söndag 26 november 2017 - 09:50

Att sticka sin första tröja (och stickinspiration)

sofies mamma Sevendays fi spira 4

 

Helg och tid för familjen, för kreativitet, för soffhäng, för frisk luft. Vi har besökt brandstationens familjedag och fått prova på att spruta med brandslang, släcka eldar och sitta i brandbilen. Jag har jobbat på en drömfångare (bild syns i min instagram), vi har sett den fina filmen What to expect when expecting för andra gången (alltså, filmutbudet på Netflix - hopplöst!) och ätit god mat. Och stickat några varv på min tröja.

Jag har stickat och virkat länge. Inte alltid, för jag minns att både virkning och stickning var en kamp på lågstadiets handarbetstimmar. Men kanske sedan 20-årsåldern. Alltid små saker: mössor, scarfar och pulsvärmare. Jag undviker sockor och vantar på grund av mitt second sock syndrome (så tråkigt att göra två av samma!).

Aldrig har jag vågat mig på att börja på ett så stort projekt som en tröja. Även om jag alltid drömt om en med islandsmönster. Jag stickar så långsamt, och risken är stor att jag tröttnar om det tar för lång tid. Jag ser på andra som stickar en tröja på några veckor och tänker "Äh, ingen idé att försöka".

 

sofies mamma Sevendays fi spira 2

 

Men så blev jag inspirerad. På Instagram finns min gamla kollega @sari_n_ som stickar så mycket fint. Och så @nonnu.neuloja och @leeesselstrom. Och förstås Lindas lantliga. Det var då Linda stickade den här tröjan som jag bestämde mig. Klart jag ska sticka en tröja. Klart jag kan!

Mönstret heter Sofies mamma och är gjort av Strikkezilla och garnet är Drops Air. Och jag älskar att sticka den.

Jag har tidigare nästan aldrig stickat "bara rätstickning", för jag tycker att det blir tråkigt. Men nu har jag inga som helst problem att sticka varven runt och runt och runt. Garnet är lättstickat och jag ser fram emot att få tröjan färdig så att jag kan använda den.

Tyvärr är jag rädd att garnet snabbt blir noppigt och det är ju tråkigt då jag satt ner så mycket tid på tröjan. Men kanske stickar jag en till tröja med ett annat garn. Nu vet jag ju att jag kan.

Visst går det långsamt, och jag vet inte om den blir färdig i vinter. Men vet ni, det behövs värmande tröjor på sommaren också. Sakta med säkert ska den bli klar.

 

sofies mamma Sevendays fi spira 3

sofies mamma Sevendays fi spira 5

tisdag 27 juni 2017 - 12:53

Att prata om väder (och pulsvärmare med flätor)

Pulsvärmare med flätor | Sevendays.fi/Spira

 

Då man som jag jobbar inom kundbetjäning är vädret ett evigt och dagligt samtalsämne. Jag har ingenting emot det. Vädret är till och med ett av mina favoritsamtalsämnen, också privat. Det är nästan lite underhållande då folk klagar på vädret. Vädret kan man alltid klaga på, och eftersom många människor tydligen måste ha något att klaga på så får de för mig gärna klaga på vädret.

På sommarens första varma dag, efter allt det där kalla vädret och våren som aldrig kom igång, gick jag småroat och väntade på första klagomålet på att det är för varmt. Och visst kom det, redan vid lunchtid. Nu i slutet på juni har vi ju haft en hel del fina, soliga dagar, men ändå undrar folk om det alls ska bli någon sommar i år.

Då är det ju bara att konstatera att det är Finland vi bor i. Den finska sommaren är regnig och blåsig och kulen. Så det är bara att ha kläder enligt väder och sedan njuta fullt ut då de där soliga, varma dagarna äntligen kommer!

I maj, då det aldrig någonsin blev varmt, stickade jag ett par pulsvärmare till mig själv. Jag ville ha smala flätor på ena sidan, så jag använde denna beskrivning från Garnstudio.com. I övrigt har jag stickat resår, 42 maskor på stickor nr 5. Supersköna att ha på en mulen och blåsig sommardag. Som faktiskt är riktigt sköna, i lagom doser.

 

Pulsvärmare med flätor | Sevendays.fi/Spira