onsdag 28 februari 2018 - 13:51

Moodboard: Livet är för kort för vita väggar

Då jag funderat över inredningen till vårt nya hus har ledorden varit lugnt och harmoniskt. Men det får inte bli tråkigt, jag har velat ha starka men jordnära färger. Vi bestämde också tidigt att köket ska vara svart. Och vi har så långt som möjligt valt att satsa på hållbara naturmaterial.

Det blir blåa toner i de öppna utrymmena - kök-vardagsrum-hall - och grönt i de enskilda rummen. Hemvårdsrum och badrum är mer neutrala i färg, men piffas upp med kakel i marockansk stil och rosa väggar i hemvårdsrummet. (Hjälpköket/grovköket/tvättstugan - jag gillar namnet hemvårdsrum, för det beskriver så bra funktionen.)

Färgerna kommer att vara väldigt dominerande i huset och man kan ju fråga sig om vi inte tröttnar snabbt på dem. Kanske. Men de är vad jag vill ha just nu, och jag är hellre riktigt nöjd en kort tid än halvnöjd en lång tid. Livet är för kort för vita väggar.

Om man inte tycker om vita väggar förstås.

 

Moodboard kok vardagsrum

Uppifrån och ner: Skåpluckor i svart furu och bänkskivor i björk samt keramiskt material från Puustelli, Ekparkett Tammi Otso från Lamella, Tapeten Nochturne från Boråstapeter, samt två nyanser av blått till väggarna. Långa linnegardiner, grönväxter och Kastehelmi-glas. Mattan Nödebo, stolen Odger och soffan Stockholm från Ikea. Inspirationsbild för vitrinskåpet från Mokkasin.

 

Rebel wallsMålbild för sovrummet. Tapeten Misty Forest från Rebel Walls kommer att pryda en vägg där.

Moodboard badrumUpifrån och ner: Skåpdörr i melamin och bänkskiva i keramiskt material från Puustelli, Kakel Clays från Marazzi, Inspirationsbild från Tiles R Us, Handfat från Puustelli, Handdukstork från Nordhem, Hängare med läderrem och grönväxt (källa okänd).

 

En parentes som avslutning:

Jag har aldrig känt mig tvungen att följa trender. Kanske sätter jag till och med en viss stolthet i att inte följa dem. Men då jag slått upp tidningarna som visat årets trender har jag varit tvungen att erkänna att vårt nya hem är som taget ur en artikel med namnet Årets trender 2018. Om det är jag som påverkats av trenderna eller om min smak bara råkar ligga väldigt rätt i tiden låter vi vara osagt.

 

 

 

måndag 26 februari 2018 - 22:00

Renoveringsuppdatering

Någon kanske undrar hur det går med vår renovering. Det var i augusti som vi köpte ett tegelhus från 80-talet, och i oktober bloggade jag om hur vi kommit igång med renoveringen. Vi valde att ytrenovera hela huset på en gång, och för att slippa ha någon stress över det hela bor vi kvar i den lilla stugan tills allt är klart.

Jag har faktiskt gjort väldigt lite där själv. Jag har haft det så lyxigt att jag mest bara har bestämt färger och material, och det har jag också haft utmärkt hjälp med hos firman vi anlitar. Fast det är nu inte så bara då man är så kräsen som jag, he he. Men nu är så gott som allt bestämt, och jag surfar mig istället galen efter möbler till vardagsrummet.

 

Renoveringsuppdatering | Sevendays.fi/Spira

Tegelväggen i vardagsrummet ska målas med strukturfärg i kulören Petrooli (Tikkurila).

 

Vad är på gång då? Taken är målade och taklisterna uppsatta. Nästan alla väggar är grundmålade och golven utjämnade. Golvvärme är installerad i badrum, wc och farstu. Badrumskaklet är på gång. Jonas är färdig med elarbetena och har börjat sätta up spotlights. Nu väntar jag otåligt på att fönsterkarmarna och väggarna ska målas så vi får montera köks- och hjälpköksmöblerna. De står redan och väntar i vardagsrummet.

 

Renoveringsuppdatering | Sevendays.fi/Spira

Tapeten Nochturne från Boråstapeter kommer att pryda en vägg som går genom vardagsrum och kök. Övriga väggar får den ljusblå kulören Salaisuus (Tikkurila).

 

Renoveringsuppdatering | Sevendays.fi/Spira

 

Kaklet i badrummet är ett specialprojekt som både Anna och Sofia på Sjöbloms golv fått sätta en hel del tankeverksamhet på. Det ser ut att bli precis som jag tänkt - men jag kan inte låta bli att känna mig lite nervös inför slutresultatet ändå! Fortsättning följer.

Imorgon ska jag titta på den sista tapeten som vi beställt och utifrån det bestämma färg till väggarna i Lennis rum. Så spännande!

När ska vi flytta in då? Som sagt, vi tar ingen stress över det. Men inom två månader är väl rätt sannolikt. *längtar*

onsdag 1 november 2017 - 13:30

Vårt badrumskakel

Hexagon kakel | Sevendays.fi/Spira

 

I nya huset saknar badrummet för tillfället väggskivor och väggen mot köket saknas helt och hållet eftersom vi ska dra om lite rör. Men snart ska det börja kaklas och det ser jag så mycket fram emot! Förra veckan spenderade jag två timmarSjöbloms golv då vi skissade upp hur plattorna ska läggas. Visserligen var det andra kunder emellan, och jag såg på tapeter och färg, men det var också en utmaning att få mina planer till pappers. Som tur är förstår Anna där hur jag tänker och jag litar på att det blir precis så bra som jag tänkt. Can't wait!

 

Hexagon kakel | Sevendays.fi/Spira

Hexagon kakel | Sevendays.fi/Spira

De sexkantiga golvplattorna, som också kommer att gå upp på väggen en bit, heter Clays av tillverkaren Marazzi, i färgerna Cotton, Lava och mönstrade Decoro. Precis såna som jag ville ha. I övrigt på väggarna kommer vi att ha en större, rektangulär, naturvit platta.

söndag 22 oktober 2017 - 20:31

Husrenoveringen har kommit igång

Husrenovering | Sevendays.fi/Spira

 

Man kan liksom inte förstå hur snabbt det går då två proffs sätter igång och gör sitt jobb. Knappt två dagar tog det, så var våra träkarlar sysslolösa. Flera meter vägg rivna, en balk uppsatt för att kompensera den bärande väggen som togs bort, två nya dörrhål urtagna och säkert nåt mer som jag inte kommer på nu. Nu gäller det för oss att dra ny el, skaffa dörrar och helt enkelt planera klart så att det går att fortsätta.

Under de senaste månaderna har vi i alla fall bantat ner på åtgärderna rejält. Gång på gång har vi tillsammans med förstå-sig-påarna konstaterat att vi inte behöver göra det ena och det andra. Det är skönt att huset är i så bra skick och att det är byggt med smarta lösningar från första början.

Och jag älskar hur stor rymd vi fick i huset då väggen mellan kök och vardagsrum revs ner. Även om man från vägen ser precis allt vi gör i både kök, på matplatsen och ännu på terrassen bakom huset. Ett av mina (få) hatobjekt i livet är persienner, men nåt slags insynsskydd är kanske på sin plats.

Hur som helst, här kommer några före- och mitt i-bilder:

 

Husrenovering | Sevendays.fi/Spira

Husrenovering | Sevendays.fi/Spira

Husrenovering | Sevendays.fi/Spira

Ovan syns köket, och på sista bilden även vardagsrummet, från "sovrumssidan" av huset. Köksväggen har stått där diket syns på sista bilden.

 

Husrenovering | Sevendays.fi/Spira

Det är en bit av väggen närmast i bild till höger som har tagits ner för att öppna upp mot köket.

 

Husrenovering | Sevendays.fi/Spira

Husrenovering | Sevendays.fi/Spira

Köket sett från matplats/vardagsrum. Till höger är entrén. Dörrhålet som syns till lilla-wc:n ska flyttas runt hörnet in i hallen.

 

Det syns på en av bilderna hur det hänger lampknappar i luften. All den el som fanns i de borttagna väggarna ska ju flyttas, plus att det blir flera nya lampor. Jonas och hans pappa har dragit el ett par dagar, och nu är det tillställt så byggarna får fortsätta. För mig står kök och planering av ytmaterial högst på listan. De trevligaste bitarna alltså :)

 

 

måndag 2 oktober 2017 - 23:12

Renoveringstankar, färger och tapeter

Jag har funderat hit och dit idag på vad jag ska blogga om, och mina tankar kör som en boomerang hela tiden tillbaka till vår husrenovering. Det har inte hänt så mycket på den fronten än, men då det verkar stört omöjligt att få ihop ett blogginlägg om något annat, så pysslade jag ihop något litet om det.

Vår byggare ska ta itu med vårt hus nästa vecka, och kaklare och rörmokare är också beställda. Det har känts som en lång startsträcka, men vi konstaterade idag att om det blir förseningar i renoveringen så kommer det högst sannolikt att vara på grund av att vi själva inte hängt med i svängarna.

Vi har ju redan byggt ett hus, så vi vet ju hur det går till. Men hjälp vilken djungel av material som ska införskaffas! Så många beslut som ska göras och varor som ska beställas. Inte blir det bättre av att jag har en tendens att fastna för allt möjligt "special", och allra mest sannolikt dyrt sådant.

Hur som helst, inredningen kommer att gå i dämpade blå, grå och gröna toner, plus svart och vitt. De kalla tonerna ska balanseras med ljust trä, bl.a. i golvmaterial och i köksbänkarna. Naturmotiv är sånt jag gillar, och det kommer att synas i tapetvalen.

 

Renovering av 80-talshus | Sevendays.fi/Spira

 

Renovering av 80-talshus | Sevendays.fi/Spira

1. Kaktustapeten från Esta home är en stark kandidat till arbetsrummet.
2. Boråstapeters Herba är vacker och har de rätta gröna nyanserna. Var vi ska ha den vet jag inte.
3. För länge sen pinnade jag Hannah Nunns Meadow-tapet på min Pinterest, och blev så lycklig då jag ikväll hittade den på Etsy (tydligen kan man köpa tapeter där också). Nu har jag beställt hem provbitar och ser redan framför mig denna blåa variant som fondvägg i vardagsrummet.
4. I sovrummet vill jag ha en fototapet, och med den här Into The Woodlands från Murals wallpaper skulle jag nog sova gott och fridfullt.

 

Jag är bra på att drömma och planera, men det faktiska arbetet skulle jag gärna hoppa över. Ännu ser det ut ungefär som på bilderna nedan. Men bara vi kommer igång på allvar går det väl av bara farten. Åh, den dagen då denna vägg mellan kök och vardagsrum är borta!

 

Renovering av 80-talshus | Sevendays.fi/Spira

Renovering av 80-talshus | Sevendays.fi/Spira

torsdag 31 augusti 2017 - 21:24

Vi har köpt hus!

Sevendays.fi/Spira

 

Och så blev augusti månaden då vi sålde ett hus och köpte ett annat. Ett mycket otippat val av nytt hus kanske, men ändå inte. Det är nämligen min mans barndomshem vi ska flytta till.

Alternativet har såklart funnits där från första stund. Jonas' föräldrar har ett tag funderat på att flytta till lägenhet, och för oss att flytta in då vi flyttar tillbaka till orten skulle vara naturligt. 

 

Sevendays.fi/Spira

 

Men så fanns ju de där drömmarna om ett nybyggt svart trähus i modern stil. I ett skogsbryn med öppna fält mot solnedgången. Nära centrum och nära vatten. Ja då alla önskemål började radas upp blev den perfekta tomten rätt omöjlig att hitta. Vi har sökt och vi har skissat och vi har till och med besökt en husfabrik och fått offert.

Men med tiden får man lite distans och prioriteringarna faller på plats. Och plötsligt känns ett tegelhus från början av 80-talet på ett tättbebyggt bostadsområde som det rätta alternativet. För oss, just nu.

 

Sevendays.fi/Spira

 

Och det kommer att bli så bra! Vi ska ytrenovera allt, göra om våtutrymmena, ta bort en bärande vägg mellan kök och vardagsrum, flytta 2-3 dörrar, sätta in ny köksinredning, göra om garaget till hemmabio... Och modernisera fasaden, helt göra om trädgården, bygga växthus och gårdsbastu. Alla dessa planer som gör mig både upprymd och alldeles matt. Jag hoppas att vi snart hittar en bra byggare/byggteam så vi kommer igång. Bara vi får undan de stora sakerna så borde det väl gå ganska snabbt? Hehe.

 

Sevendays.fi/Spira

Låtom oss starta projekt 80-talet goes 2017!