Köksträdgården i oktober

onsdag 26 oktober 2016 - 14:00 | 2 Kommentarer

Jag tog de här bilderna igår, före den kalla natten. Än har jag inte hunnit se hur trädgården mår idag.

 

 Det doftar kryddigt i köksträdgården av fänkål som gått i blom och dill som dukat under för frosten. Jag har skördat palsternacka till en kycklingsoppa och gröna blad till smörgåsarna. Jag borde kanske använda grönkålen också (eller egentligen är det svartkål jag har), men den står sig nog i landet ett bra tag till. Jag brukar använda den i en pasta tillsammans med körsbärstomater och citron.

kokstradgard host spira 1

kokstradgard host spira 2

Under grönkålen finns massvis av saftiga buketter av vintersallat (maché). De är efterlämningar av vårens sallat som gick i blom.

Nån gång i augusti sådde jag frosttålig rucola, mizuna och vintersallat i potatislådan. Jag har faktiskt glömt att plocka in av de gröna bladen. Igår gjorde jag det och det var så himla gott på smörgåsarna. Jag har täckt in den med ett tjockt lager fiberväv nu. Hoppas den har klarat sig.

Och nu ser jag ju på bilden att jag har potatis kvar att skörda.

kokstradgard host spira 3

Regnbågsmangolden står också stadigt ännu. Det blir nog att koka en redig köttfärssås nästa vecka. En sån med en tredjedel kött och två tredjedelar blandade grönsaker.

kokstradgard host spira 4

Har du något bra recept på grönkål eller mangold?

Kommentarer

  • Kitty

    02.11.2016 19:01 (1 år sen)

    Jag har nångång gjort "Mangdolmar" (Kåldolmar av mangold. Blev riktigt lyckat.

    • Nina Överholm

      02.11.2016 20:10 (1 år sen)

      Det låter bra! Jag har aldrig ens lagat kåldolmar, men nån gång ska ju vara den första ;)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.