söndag 18 februari 2018 - 09:36

Gör en drömfångare och annat intressant på Närpes vuxeninstitut

I vinter har jag bläddrat många gånger i Närpes vuxeninstituts kurskatalog och kan bara konstatera att det finns så många intressanta kurser och föreläsningar att jag inte riktigt vet vad jag ska välja. Här är det som fångat mitt intresse:

Mars blir en riktig supermånad med föreläsningar av Linn Jung (När väggen aldrig kommer), Christoph Treier (Våga vara förälder), Pernilla Nylund (Stärk dina inre resurser) och Sebastian Holmgård (Föräldraroller). Två Sevendaysare där, tummen upp!

Sen i april blir det både festliga tårtor med Elisabeth Wilson och Hälsosamma bakverk och efterrätter med Nathalie Aurén (också hon en gammal Sevendaysare, numera Foodlybloggare) och dessutom en föreläsning om att förenkla sitt liv och skapa ordning med Camilla Riska. I maj siktar jag in mig på kurskvällarna om naturens skafferi med min gamla arbetskollega Magdalena Lindroos.

Och då har jag inte ens gått in på alla hantverks- och pysselkurser. Många fortlöpande kurser har förstås redan börjat, men det finns en del kortkurser och workshopar kvar. Viktigast av allt: jag ska hålla en pysselförmiddag:

 

Gör en drömfångare

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Workshopen hålls lördagen 17 mars kl. 9:30-12:30 i Högstadiets handarbetssal. Jag kommer att anpassa kursen så den passar både barn (från lågstadieåldern) och vuxna. Jag tar med inspiration och material. Kursavgiften är 10 euro och en materialavgift på ca 7 euro tillkommer.

Anmälan görs här.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Att skapa tillsammans med andra är något av det roligaste jag vet, och att göra det på en kurs är så enkelt. Det är bara att dyka upp, så får man både material och instruktioner. Hem åker man med något fint man själv tillverkat, och som bonus en massa ny inspiration och energi.

Jag hoppas vi ses!

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

onsdag 7 februari 2018 - 10:43

Bilder och fotografi

Hej bloggen! Längesen sist. Veckans blogglista handlar om bilder och fotografi, här kommer mina svar.

Jag fotar med: Systemkamera Canon Eos 450D och telefon Honor 8 Lite.

Min bästa redigeringsapp/program: För drygt ett år sen började jag fota i RAW-format och investerade samtidigt i Adobe Creative Cloud. Lightroom är så enkelt och bekvämt då man väl lär sig använda det. Jag använder det också i telefonen. En gratis app som jag gillar är VSCO Cam, den har bra redigeringsfunktioner och snygga filter. Skulle jag ha rum för fler appar i telefonen skulle jag installera PicLab.

Det senaste fotot jag tog: Det senaste fotot jag tog var av arbetslistan på jobbet, bilden före det är badrumsgolvet i nya huset. Snyggt, visst?

Sevendays.fi/Spira


Ett foto som får mig på bra humör: Kärt barn och blommor, behöver jag säga mer? Att han var så överraskande sammarbetsvillig gör inte saken sämre.

Sevendays.fi/Spira

 

Jag fotograferar helst detta: Ihopplock av fina saker och blommor på ett bord :) Sen blir det förstås en massa bilder på Lenni.

Sevendays.fi/Spira

 

En bild jag är stolt över: Den här bilden tog jag då det var nästan mörkt på villa-avslutningen ifjol, och jag är stolt över att jag fick den uppljusad och helt okej kvalitet.

Sevendays.fi/Spira

 

En bild som väcker minnen: Kanske den viktigaste bilden jag äger. Pinfärska föräldrar och det pyttelilla barnet i luften mellan Vasa och Åbo. Den där typiska nyfött barn på bröstet-bilden fick jag vänta fem dagar på.

Sevendays.fi/Spira


Så här ser mitt bildflöde på telefon ut: Jag gör som flera andra, och visar mitt instagramflöde. Mest för att jag inte fick min telefon att visa bilderna i ett rutnät...

Sevendays.fi/Spira
En bild som jag bjuder på: Ni vet då allt ser så perfekt ut på bild? Ni vet ju att det inte alls är så runt omkring.

Sevendays.fi/Spira


Mitt bästa fototips: Tänk på att den som ser bilden inte vet vad som rör sig i ditt huvud! Vad är det du vill visa? Se till att det är det som syns! Vad är det du känner för motivet? Försök få det att synas. Lite abstrakta tips, jag vet, men värda att tänka på.

På ett mer konkret plan: Använd naturligt ljus och lär dig din kameras möjligheter och begränsningar. Det gäller systemkamera, telefon och allt där emellan. Lägg märke till när på dagen ljuset är bäst och var det faller in genom fönstren, om du är inomhus. Lär dig justera ljusinsläppet i kameran. I telefonkameran går det ofta att få fram inställningar för det genom att peka på skärmen.

Och fota mycket förstås. That's the key.

Sevendays.fi/Spira

 

"A flower is a flower. It doesn't have to try to bloom.
And light is light. It just knows how to fill a room."

- Okänd -

onsdag 18 oktober 2017 - 15:25

Älska hantverk!

Handen på hjärtat-muggar | Sevendays.fi/Spira

 

Brukar du köpa hantverk? Snickerier, muggar och andra köksattiraljer, stickade sockor, smycken, julkransar... Som en skapande person har jag alltid uppskattat hantverk, och med åren har jag börjat sätta mer och mer värde i handgjorda produkter. Jag tror det ligger i tiden också, då vi uppmanar till mindre konsumption. Jag lägger mer värde i en handgjord produkt än en dussinvara, och då tröttnar jag inte lika snabbt på den. Och om jag använder muggen eller plagget längre så gör det inget att jag betalar en större summa för varan, för det jämnar ut sig med tiden.

Jag tycker om att få träffa personen bakom hantverket. Att det faktiskt finns en människa som lagt ner tid och kärlek i det jag köper. Och att det är just den personen som får pengarna, inte en massa mellanhänder.

 

Handen på hjärtat-muggar | Sevendays.fi/Spira

 

För några år sen fick jag två muggar i present. Muggarna Med handen på hjärtat, som jag kärade ner mig i då vi åt på Smakbyn på Åland och som tillverkas av keramikern och formgivaren Mia Englund, som har sin studio i samma byggnad.

Då vi besökte Åland i höst köpte jag två muggar till. Eftersom det gått något år sen de första muggarna har designen ändrat lite, och jag sökte en stund med Mia för att hitta två nya muggar som skulle likna så mycket som möjligt. Det lyckades inte helt, de nya muggarna är både större och grövre. Men det gör ingenting, jag tycker om att det syns att designen utvecklats.

 

Handen på hjärtat-muggar | Sevendays.fi/Spira

Handen på hjärtat-muggar | Sevendays.fi/Spira

 

Sådär ja, nu är min kaffestund slut, och jag ska skissa på köket till nya huset. Tack för fina kommentarer på mitt förra inlägg, de är värdefulla för mig!

måndag 4 september 2017 - 07:30

Kom med och pyssla drömfångare med mig

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Jag har ett bra tag varit lite insnöad på drömfångare. Ett par stycken som jag själv tillverkat har jag visat på bloggen här och här. De två på bilderna gjorde jag nyligen som föreberedelse för en kul grej jag har på kommande.

I höst ska jag nämligen hålla en workshop där vi gör drömfångare. Workshopen ordnas i Malax-Korsnäs MI's regi och går av stapeln i Korsnäs skola torsdagen den 12 oktober kl. 18-21. Under kvällen visar jag hur man gör en traditionell drömfångare och deltagarna får göra en egen av stommar, fjädrar och pärlor som jag har med.

Intresserad? Anmäl dig till workshopen här.

Hela Malax-Korsnäs MI's kursprogram hittas här (pdf).

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare gjord av järntrådsstomme, lakansremsor, bomullstråd, träpärlor och pärlhönsfjädrar.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare gjord av järntrådsstomme, brun floratejp, plastat bomullssnöre, träpärlor samt korpfjädrar från skogen.

 

Det ska bli så roligt. Att pyssla tillsammans med andra är otroligt givande. Man får idéer och inspiration av andras kreationer och har möjlighet att få feedback på sitt eget arbete. Men framför allt är det något alldeles extra med energin som bildas i ett rum fullt med kreativa hjärnor. Kreativiteten smittar och mångdubblas och håller i sig länge efter att man skiljts åt.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Ps: jag kommer också att hålla två workshops med temat "Papperspyssel till jul", som hålls i Korsnäs skola 21 och 28 november. Till de kvällarna kan man anmäla sig här.

måndag 15 maj 2017 - 14:40

Ett sagohus i keramik

Keramikhus | Sevendays.fi/Spira

 

Jag har en riktig djup energisvacka nu, och alla ord jag försöker hitta på till bloggen är bara elände. Men sånt vägrar jag skriva, för mitt liv är ju långt ifrån eländigt. Så jag äter några mockarutor till och publicerar bilderna på mitt keramikhus, som jag gjort i vinter.

Jag har gått på kurs med keramikkonstnären Paula Blåfield. För tredje gången faktiskt, för jag tycker hon är så inspirerande både som konstnär och som lärare. På just denna kurs, trädgårdskeramik, är bruksföremål strängt förbjudna. Det är skulpturer som gäller, och vi får gärna göra så stora saker som bara ryms i ugnen. Leran är grov och hållbar, och de färdiga alstren klarar utan problem att stå ute året om. 

 

Keramikhus | Sevendays.fi/Spira

 

Huset som jag gjorde i år tog nästan alla kurstimmar i anspråk, men det var det värt. Jag hade gärna gjort ännu fler detaljer, men någonstans var jag tvungen att dra gränsen. Jag är speciellt nöjd med taket, som nästan ser ut som brons. Jag tänker mig en lampa inuti, så att fönstren lyser upp då kvällarna mörknar.

Vem som ska flytta in i huset vet jag inte. Det visar väl sig.

 

Keramikhus | Sevendays.fi/Spira

tisdag 28 februari 2017 - 14:41

En drömfångare för rosaskimrande prinsessdrömmar

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Den som följer mig på Pinterest har kanske märkt att jag har lite dille på drömfångare. Hela 72 drömfångare och drömfångarrelaterade skapelser har jag på min anslagstavla där. Jag drömmer om att göra en massa olika, och kanske en dag till och med ha en drömfångar-utställning (för om man säger sina drömmar högt har de större chans att gå i uppfyllelse, så tror jag).

Hur många drömfångare jag har lagat själv? Fyra. Men det det ska bli fler.

Drömfångaren på bilden gjorde jag till vår guddotter som älskar rosa. En fluffig grej som bara ska släppa igenom de allra finaste, rosaskimrande prinsessdrömmarna. Med spets, mjukt garn och lena fjädrar.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Själva nätet har jag gjort av murarsnöre. Det är ett glatt, lite plastigt material, och jag blev riktigt nöjd med hur det nästan lyser som neon då solen ligger på.  Jag har sett att det har blivit en trend att virka dukar, väskor och allt möjligt av det. Jag köpte mitt på Biltema, där det finns i flera olika färger.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Önskar er söta drömmar!

söndag 22 januari 2017 - 16:42

Monthly Makers januariutmaning och Blomstrande bröllop

harkrans Sevendays.fi spira 1

 

Vilken härligt helg det har varit. Jag är inne i ett skönt, kreativt flow. Inte sådär som det ofta brukar vara: att jag har så många idéer att jag blir stressad och inte vet var jag ska börja. Eller har 1000 saker utspridda överallt. Istället känner jag att jag har ett spår som jag följer och tar en sak i taget. Nyårsutmaningen till mig själv - att fokusera på några få delområden och utveckla min egen stil - var ett smart drag.

För ett tag sen tog Amanda och Julia på Blomstrande kontakt med mig. De här två kunniga tjejerna håller på och gör ett finlandssvenskt bröllopsmagasin med fokus på personliga och kreativa bröllop. Så roligt, och modigt! Läs mer om Blomstrande bröllop här.

Hur som helst, de frågade mig om jag ville vara med och göra en artikel om hur man binder sin egen hårkrans. Och det ville jag förstås. Jag kommer att ha med två kransar i magasinet: en traditionell, färggrann sommarkrans och en enklare i grönt och vitt. Idag åkte jag hem till Amanda för att binda kransarna medan hon fotograferade processen. Det kommer att bli fint. Imorgon ska jag skriva texten.

 

harkrans Sevendays.fi spira 2

 

Men nu blev jag ju så ivrig att berätta om Blomstrande bröllop att jag nästan glömde berätta om kransen på de här bilderna!

Då jag ändå höll på med kransar ville jag också testa en annan teknik. Det var med tanke på Monthly Makers januariutmaning med temat kontrast som jag gjorde den här skira kransen. På en järntrådsstomme har jag bundit fast späda alkvistar och ranunkler. Vaxblommorna har jag limmat fast. En kontrast mellan de bruna vinterkvistarna och de skira, pastellrosa blommorna. Och så råkade jag få en fullträff med solnedgången i bakgrunden.

Det här var första gången jag deltog i Monthly Makers månadsutmaning, men förhoppningsvis inte den sista. Kika in hos Jessica Andersdotter för att se de övriga bidragen!

 

harkrans Sevendays.fi spira 3

harkrans Sevendays.fi spira 4

Ha en fin, ny vecka!

torsdag 19 januari 2017 - 19:09

Ljusstakar av björk

Ljusstakar av björk | Sevendays.fi/Spira

 

En dag kom min man hem med tre små ljusstakar i björk som en av hans kunder hade lagat. Exakt sådana som jag själv har drömt om att tillverka. Jag har sett på björkar och valt ut dem som är snyggast. Funderat att det kanske skulle gå att såga en gren av vår stora gårdsbjörk. Men projektet har falerat på att jag inte har de rätta verktygen för att borra hål för ljusen. Och lite på lathet och tidsbrist också.

Tänk så lustigt att ett gäng landade hos oss ändå!

 

Ljusstakar av björk | Sevendays.fi/Spira

tisdag 17 januari 2017 - 14:26

Organisera ditt liv med en Bullet Journal, del 2

Organisera ditt liv med en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Idag fortsätter jag på temat Bullet Journal, som jag bloggade om förra veckan. Roligt att få så mycket respons på inlägget, och roligt att vi är så många som nappat på boomen! För de dyker verkligen upp överallt nu, Bullet Journalerna.

I förra inlägget skrev jag kort om vad en Bullet Journal är och hur jag använder konceptet i en kalender med veckouppslag. Det är den lilla bruna boken.

Den större, blåa boken använder jag för att planera större projekt och göra anteckningar över längre tid. I en Bullet Journal numrerar man sidorna och gör i början upp en sidförteckning så att man lätt kan hitta sina anteckningar. Jag råkade hitta en anteckningsbok som var indelad med mellanblad i fyra delar, och det passar mig perfekt. På så sätt blir det, för mig, ännu lite enklare att hålla ordning. 

Det första jag skrev var en Bucket List för året. Allt sånt som jag skulle vilja göra, sånt som poppar upp i huvudet då och då. Den kan jag fylla på allt eftersom, och förhoppningsvis har jag i slutet av året bockat av åtminstone hälften av punkterna. Just nu är listan väldigt sommar- och resebetonad.

Sedan har jag listor för favoritmaträtter (för att underlätta måltidsplaneringen), träning, gjorda blogginlägg och statistik, bloggidéer och pysselidéer. En viktig avdelning är tacksamhetsloggen, där jag (nästan) varje dag skriver in saker som jag är tacksam för och vad som varit bra under dagen.

 

Organisera ditt liv med en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Det roliga är att man kan fylla på i all oändlighet. Ja, eller tills boken är slut i alla fall. Har man slut på idéer är det bara att söka på nätet efter nya listor att göra. Jag har t.ex. gjort en lista för böcker jag läser och filmer jag ser under året. Bara för att det kan vara roligt att se sen.

Eller så håller man sin Bullet Journal helt enkel med anteckningar om vad som ska göras och tider som ska hållas. Det är helt upp till en själv.

 

Organisera ditt liv med en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Till sist ett life hack som är så genialt, men så enkelt att det stör mig något enormt att jag inte kommit på det själv. Det har alltid varit ett problem för mig att hålla reda på pennor att anteckna i mina kalendrar med, speciellt då jag oftast använder pennor utan den där fasthakningsgrejen som många korkar har. Men har man en bok med gummiband är det bara att spänna fast det tvärs över pärmen och sticka in pennan på "magen". Så himla smart!

 

Organisera ditt liv med en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

tisdag 10 januari 2017 - 14:08

Organisera ditt liv med en Bullet Journal

Hur man skriver en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Det var i slutet på sommaren som min svägerska nämnde begreppet Bullet Journal för mig. Jag som alltid varit kalenderberoende var fast direkt. Ända sedan jag började studera i tiderna har jag haft stora kalendrar med mycket plats för att anteckna alla föreläsningar, möten, deadlines och annat jag behövt ha koll på. Men de två senaste åren har jag inte haft lika mycket schemalagda händelser i mitt liv. Jag har haft mindre behov av en traditionell kalender att ha med mig överallt samtidigt som jag känt ett större behov av att göra anteckningar om mina vanor, mina mål samt planering och prioritering av vardagssyslorna.

Och då kände jag som sagt direkt att en Bullet Journal, eller BuJo, kunde passa mig. En Bullet Journal är ett organiseringssystem som du bygger upp själv från grunden. Den kan innehålla att-göra-listor, anteckningar, kom-ihåg, projektplaner - allt du behöver för att organisera ditt liv. Allt du behöver är ett häfte och en penna och lite info och inspiration för att komma igång. Och en dos kreativitet. Jag tror faktiskt att det här är något som kreativa själar fastnar för, medan andra kan uppleva det lite krångligt.

 

Hur man skriver en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Jag startade min första BuJo i september ifjol och under hösten har jag kommit fram till vad just jag behöver. Från årsskiftet bestämde jag mig för att ha två anteckningsböcker.

Den första är en vanlig kalender, vilket förstås inte hör hemma i Bullet Journaling, där man ritar upp allt vartefter och planerar framåt med en Future Log (allt det där kan du läsa mer om på bulletjournal.com eller genom att googla). Efter lite letande hittade jag en kalender med veckoschema på en sida och en tom sida på motstående. Perfekt! I veckoschemat skriver jag upp schemalagda aktiviteter och korta dagboksanteckningar. På den tomma sidan skriver jag veckans att-göra, bloggens att-göra och andra personliga projekt, samt en plan för vad vi ska äta under veckan.

Längst bak i min kalender finns tomma sidor. Där skriver jag månadsvis upp mina mål och större saker som ska göras och planeras in. Dessutom har jag en Habit Tracker, en uppföljning av mina vanor. Där har jag listat saker som jag bör göra dagligen eller veckovis: Gå på promenad, äta fem nävar frukt och grönt, inte äta godis, vattna blommorna och så vidare.

Jag älskar Habit Trackern! Det är så lätt att fastna i gamla, dåliga vanor och svårt att få in nya, goda. Genom att påminna mig själv varje dag om vad jag gjort och inte gjort blir jag mer medveten om hur jag lever mitt liv. Jag tror t.ex. att jag äter minst fem nävar frukt och grönt varje dag, men det har redan visat sig att jag slarvar med det. Nu är jag ännu mer noga med att alltid göra sallad till maten, eller om jag inte orkar så åtminstone ta fram fruktskålen.

Extra pepp får jag av att rita prickar med olika färger varje dag. Tänk så snyggt det skulle bli om jag fyllde alla rutor med färggranna prickar! 

 

 

Hur man skriver en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

För att det här inlägget inte ska bli tusen sidor långt skriver jag om min andra anteckningsbok i ett annat inlägg. Jag vill gärna veta om du har provat på att skriva Bullet Journal. Berätta i så fall gärna om hur ditt system ser ut!