torsdag 26 oktober 2017 - 14:51

Vintermat till fåglarna

Vintermat till fåglarna | Sevendays.fi/Spira

 

Första snön ligger vit på marken och det börjar bli dags att lägga ut mat till vinterfåglarna. Därför delar jag med mig av mitt recept på kokosmums till småfåglarna, som publicerades i min vän Kittys blogg-julkalender ifjol. Jag har gjort den i tre varianter: en basic, en lyx och en serverad på fat. Gör lite lyxigare "talgbollar" till din egen trädgård, eller packa dem fint och ge bort som present till farsdag eller advent.

 

Kokosmums till vinterfåglarna

Börja med att smälta 500 g kokosfett i en kastrull. Här ska du alltså använda det hårda, silvriga paketet som brukar finnas i butikens smörhylla. Låt det svalna lite innan du rör i 1 liter fågelfrön och nötter. För att fåglarna ska få en riktig festmåltid har jag använt skalade solrosfrön och hackade jordnötter från butikens djurmatshylla.

 

Vintermat till fåglarna | Sevendays.fi/Spira

 

1. Basic-varianten: använd plastglas, tomma yoghurtburkar eller liknande. Klipp till tre bitar snöre, som du fäster i pinnar ovanför formen. Har du en mindre form kan det räcka med ett snöre. Genom att ha flera snören fördelade i kakan minskar risken för att en del faller till marken då kakan äts.

Låt ena änden av snöret nå formens botten och lämna den andra änden lång så att du kan använda den till upphängning. Använd en sked för att skopa kokos-fröblandningen i formen.

 

2. Lyx-varianten: Välj ut en kopp med öra och fyll den med blandningen. Stick i en pinne som fåglarna kan sitta och äta på. Om det lämnar mycket olja på ytan kan du strö extra mat ovanpå.

I det här skedet ville Lenni hjälpa till, och det var faktiskt ingen dum idé att sticka in flera pinnar i koppen. Det här är ett pyssel som man gärna kan göra tillsammans med barn. Var aktsam med den varma oljan, men då fröna har blandats i är den troligen fingervarm.

 

Vintermat till fåglarna | Sevendays.fi/Spira

Vintermat till fåglarna | Sevendays.fi/Spira

Vintermat till fåglarna | Sevendays.fi/Spira

Vintermat till fåglarna | Sevendays.fi/Spira

 

3. Kak-varianten: Jag skopade en del av blandningen i en minikakform och serverade den på fat till fåglarna. Snyggt som en del av ett stilleben på trappan till exempel.

 

Vintermat till fåglarna | Sevendays.fi/Spira

TIPS!
- Då man använder skalade frön behöver fåglarna inte använda energi till att öppna skalet. Det kan vara nog så viktigt och göra stor skillnad för en liten fågels överlevnadschanser en kall vinterdag.
- Ibland använder jag havre, men dels innehåller sädesslag mindre energi, och dels är det nästan bara gulsparvarna som gillar det, och de äter helst frön från marken.
- Man kan också använda en muffinsplåt som gjutform.

söndag 20 augusti 2017 - 21:33

Tomatskörd från finväxthuset

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

Vilken helg det har varit. Vädermässigt har det ju varit lite si och så, förutom på fredag kväll då #sevendayssummerparty2017 gick av stapeln och jag fick umgås med trevliga bloggare över en god trerätters middag på Faros i Vasa. På lördag blev vi bjudna på bubbelbad och kräftskiva hos mina föräldrar och idag åt jag, efter kaffe i sällskap med Sverige-främmande, en smarrig Toast Skagen på Seaside i Fagerö. Så mat- och umgångesmässigt får helgen full pott!

Till kräftskivan hade vi med en sallad gjord på nästan bara härodlade ingredienser. Jag har inte riktigt hunnit med att skörda, så tomaterna på mina tre plantor räckte till en hel stor sallad. Några små paprikor hade jag också, och så sallat och persilja från grönsakslandet.

 

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

Något av det mysigaste är regnsmatter mot växthustak. Det är så fint att vi får ha det här växthuset i sommar. Jag har redan stora planer på mitt kommande, egna växthus, och då är det bra att ha fått känna på hur storlek, material och inredning fungerar. Mitt växthus vid förra huset var ca 6 m2 och detta vid hyresstugan är närmare 20 m2.

 

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

Och så här såg salladen ut, i väntan på topping i form av marinerad rödlök och fetaost. Nam!

 

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

onsdag 16 augusti 2017 - 06:30

Odla smörgåsgrönt (än hinner du!)

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

 

Som jag tycker om smörgåsar! Till frukost och kvällsmål, och varför inte lunch också. Det ska vara rejält med pålägg. Ost och grönsaker. På sommaren finns det inget bättre pålägg än blandat bladgrönt och gurka.

Jag ligger lågt med odlingarna i sommar med bara två odlingslådor i bruk. De är främst fyllda med bladgrönsaker: mangold, slätbladig persilja, plocksallat, huvudsallat och rucola. Just de här är mina favoriter på smörgåsen. Alla på en gång i en stor hög. Och några ostskivor på för att hålla alla blad på plats.

 

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

 

Jag skördar så mycket som vi kan tänkas hinna äta på ett par-tre dagar, och så sätter jag bladen i vatten på köksbordet. Då hålls de fräscha och finns nära till hands. Idag testade jag några krasseblommor också, som ska ha en pepprig smak, men just denna ljusgula sort var inget vidare.

Blev du sugen på att odla själv? Än hinner du! Igår sådde jag spenat, dill, rucola och plocksallat. De går att hitta i de flesta butiker som säljer frön. Ett säkert kort är också de köldtåliga asiatiska bladgrönsakerna, som mizuna och tatsoi. Om frosten hotar framåt hösten kan du lägga på en fiberduk. Eller, med tanke på vädret denna sommar, kan du odla i krukor som går att ta in då det blir kallt.

 

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

 

tisdag 25 juli 2017 - 14:33

Fem fina från trädgården

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

Jag kör med en lista denna mulna, lediga tisdag. En lista på fem fina, fångade i trädgården idag.

1. Pionen Coral Charm. Korall- och aprikostoner känns så inne nu i blomvärlden och jag älskar det. Min korallrosa pion bor i en gul plasthink i sommar och visar inte riktigt sin rätta färg, men till nästa sommar ska den få en riktigt bra växtplats.

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

2. För ett par år sen blev jag tipsad om fantasyförfattaren Robin Hobb. Men det var först då jag hörde Ted Forsström prisa henne i Ted och Kaj-podden som jag klickade hem första boken i Farseer-triologin. Och jag har njutit av varje sida hittills. En oäkting med telepatiska förmågor och ett särskilt band till djur. Som uppfostras till lönnmördare mitt bland intrigerna i ett kungahus. Språket, karaktärena och hela världen. Rekommenderas.

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

3. En väns mamma, som är hantverkare och konstnär, har sytt den här fina väskan som jag köpte på Tomatkarnevalen. Inuti har den tre stora fickor för telefon, pengbörs och andra viktigheter. Och dessutom fick jag en matchande liten nessecär för småsaker. Håll utkik efter Berit Lillås på traktens sommarmarknader!

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

4. Djungelgurka. Bara namnet lockar ju. Djungelgurkorna är små, grönrandiga frukter. Som en blandning mellan gurka och melon, men stora som körsbärstomater. Jag sådde mina alldeles för sent, så jag kommer kanske inte att hinna få nån frukt. Men plantorna är fina i sig.

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

5. Grannen sa något om att vår gräsmatta växer bra, och jag vet inte riktigt om det var en oskyldig kommentar eller om han var sarkastisk. Men jag tycker i alla fall att det är fint med vitklöver på gräsmattan. Nu då gräset inte växer så hejdlöst snabbt som i början på sommaren så får den gärna vara lite rufsig.

måndag 17 juli 2017 - 23:30

Målade konservburkar och planteringstips

DIY målad konservburk för plantorna | Sevendays.fi/Spira

 

En vän skickade ett meddelande. "Hur många konservburkar vill du ha?" Så många jag får! svarade jag.

Några dagar senare: "Burkarna står vid din bil."

Sen gick det några veckor. En solig dag satt jag ute och läste medan Lenni sov. Jonas blev rastlös, och jag föreslog att han kunde måla konservburkarna. Och det gjorde han. (Vi använde en billig sprejfärg i färgen silver.)

Allt jag behövde göra var att spika några hål i bottnen och plantera paprikaplantorna. Ibland har man flyt.

Dessa gurkburkar var ganska skrikiga i färgen, och med silversprej blev de som "nya". I like!

 

DIY målad konservburk för plantorna | Sevendays.fi/Spira

DIY målad konservburk för plantorna | Sevendays.fi/Spira

 

Jag är förresten riktigt dålig på att sköta växter i kruka, för jag slarvar med både vattning och gödning. Men i år har jag skärpt mig. Såhär fyller jag mina planteringskrukor:

1. Jag grundar med ca 1/4 lekakulor (lättgrus). Jag har bäddat in dem i fiberduk för att kunna ta tillvara dem då säsongen är slut och återanvända nästa år. Lecakulor är ändå ganska dyra.

2. I följande 2/4 av krukan blandar jag jord, ett par nävar lekakulor (beroende på krukans storlek) och Biolans Hönsgödsel + Havstång enligt doseringen på förpackningen.

3. Närmast plantans rötter fyller jag enbart jord, för att rötterna inte direkt ska komma i kontakt med gödseln.

Och så försöker jag komma ihåg att gödselvattna då och då.

Lekakulorna som jag använder i jorden är en billigare, krossad variant, som säljs för sandning på is ("hiekoitusmurske"). Kulornas uppgift i jorden är att lagra vatten.

 

Ps: Min kompis Kitty har målat ett gäng konservburkar rosa. Klicka dig in på hennes blogg för att se hur det blev.

tisdag 11 juli 2017 - 22:31

Ett bildregn från min vilda trädgård

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

En dag gick jag omkring i min vilda trädgård och dokumenterade. Aklejor, kirgislök och förgätmigej. Snöbollsbuskar, ormbunkar och smultron. Och jag konstaterade att vi hunnit med en hel del i alla fall, under de nio år vi bott här. Det är grönt och lummigt, sådär som jag vill ha det. Och där finns många, många blommande favoriter och bär som väntar på att mogna.

Den gammalrosa aklejan fick jag hem i en frökapsel som jag plockade vid Mortes gårdsmuseum i Björköby. Det är sånt man minns. Och snöbollsbuskarna har aldrig blommat så fint som i år. Lössen har inte hunnit med.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Nyast i trädgården är en upphöjd rabatt med bärbuskar och smultron. Blåbärstryen bär redan på massor av bär som snart mognar. Vid parkolvonet och stenarna tar vintergröna, förgätmigej och ormbunkar över.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Snövit, hon matchar backsippans fröställningar. Hon som trivs så bra i solen och lugnet där i trädgården. Snart säger vi hejdå. Vemodigt, men med stora planer för en ny trädgård. En som kommer att bli helt annorlunda. Men det vilda tar vi med oss vart vi än hamnar.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

torsdag 2 mars 2017 - 21:55

Sånt jag kommer att sakna

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Nu då vi ska flytta är det många som frågar hur vi kan lämna vårt fina hus och vår fina trädgård. Jag är inte särskilt nostalgisk av mig. Överlag. Jag är en drömmare och planerare som gärna blickar framåt. Det ska bli roligt att flytta och få börja på nya projekt.

Med det sagt så kommer jag naturligtvis att sakna vårt nuvarande hem. Vi har bott här i åtta år. Vi har planerat allt själva, byggt stora delar av huset själva och hela trädgården har vi odlat fram under de här åren.

Det jag kommer att sakna mest är grönskan som omsluter hela tomten. Visst, jag kan sakna att ha en horisont att blicka mot. Men att ha alla träden så nära inpå, att känna igen deras silhuetter, och att kunna gå ut i skogen på andra sidan grusvägen. Och att det nästan aldrig blåser hårt. Det är guld värt.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Min skogsäng, som jag drömt om att låta sprida ut sig i vår skogsdunge. Alla växter som jag köpt och fått och sått. Vår gröna gräsmatta. Mina odlingar. Det lilla, skruttiga växthuset och köksträdgården som är min absoluta favoritplats. Där lyser solen hela dagen och där blåser det aldrig någonsin kallt. Mina långa blombänkar på framsidan och videstaketet som jag flätat och ansat.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Nej, jag är inte särskilt nostalgisk. Men visst kommer jag att fälla många tårar då vi lämnar den här platsen, med vår vilda trädgård.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Ps: Då jag först publicerade det här inlägget råkade jag använda ordet sentimental istället för nostalgisk. Men det blev ju fel. För sentimental är jag i allra högsta grad. Det är svårt med ord ibland.

onsdag 26 oktober 2016 - 14:00

Köksträdgården i oktober

Jag tog de här bilderna igår, före den kalla natten. Än har jag inte hunnit se hur trädgården mår idag.

 

 Det doftar kryddigt i köksträdgården av fänkål som gått i blom och dill som dukat under för frosten. Jag har skördat palsternacka till en kycklingsoppa och gröna blad till smörgåsarna. Jag borde kanske använda grönkålen också (eller egentligen är det svartkål jag har), men den står sig nog i landet ett bra tag till. Jag brukar använda den i en pasta tillsammans med körsbärstomater och citron.

kokstradgard host spira 1

kokstradgard host spira 2

Under grönkålen finns massvis av saftiga buketter av vintersallat (maché). De är efterlämningar av vårens sallat som gick i blom.

Nån gång i augusti sådde jag frosttålig rucola, mizuna och vintersallat i potatislådan. Jag har faktiskt glömt att plocka in av de gröna bladen. Igår gjorde jag det och det var så himla gott på smörgåsarna. Jag har täckt in den med ett tjockt lager fiberväv nu. Hoppas den har klarat sig.

Och nu ser jag ju på bilden att jag har potatis kvar att skörda.

kokstradgard host spira 3

Regnbågsmangolden står också stadigt ännu. Det blir nog att koka en redig köttfärssås nästa vecka. En sån med en tredjedel kött och två tredjedelar blandade grönsaker.

kokstradgard host spira 4

Har du något bra recept på grönkål eller mangold?