Fem steg mot ditt drömjobb
Vi har Jobb och Karriär som temavecka denna vecka på Sevendays. Det här är ett ämne jag brinner väldigt starkt för eftersom jag anser det vara enormt viktigt att man trivs i det man gör och på sin arbetsplats. Jag har bytt bransch helt och hållet, samt bytt inriktningar inom samma bransch flera gånger, så jag tänkte att jag skulle dela med mig utav vad jag har lärt mig ute i arbetslivet.
Jag kommer börja helt från scratch - innan vi ens kommit så långt som att söka jobb. Det blir en lite längre bloggis, så ta det över en kopp kaffe och en god frukost och kom tillbaka med en kopp kvällste om du känner för att läsa i etapper. Enjoy!
1. SKAPA EN VISION BOARD
I vårt dagliga brus av information, nyheter och instagram posts kan det ibland vara svårt att komma ihåg vad man själv egentligen vill. Det är därför ytterst viktigt att vi påminner oss själva dagligen om just vad det är vi vill med våra liv och vart vi är på väg.
Om du inte gjort en vision board tidigare, så har jag goda nyheter för dig - det finns inget rätt eller fel. Låt fantasin flöda och var ärlig med dina djupaste drömmar. Du bör inte ha svaren på hur du kommer att ta dig dit (det kommer senare i “Plan of Action”), utan klipp och klistra in bilder, annonser och ord som representerar dina drömmar och mål. Gör det fint och tilltalande till dig själv, så pass att du faktiskt känner att du redan är där när du ser på bilderna. Printa ut den, gör den till din bakgrund på mobilen eller datorn, så att du ser den dagligen.
Jag har gjort vision boards sen jag var 13 år. Nu när jag tittar tillbaka på dom så inser jag att mitt liv har utformat sig efter dom.
Jag har gjort vision boards sen jag var 13 år (och indirekt innan det eftersom jag alltid har haft upp bilder och planscher i mitt rum som representerade mina drömmar). Nu när jag tittar tillbaka på dom (ja, jag har dom alla fortfarande sparade), så inser jag att mitt liv har utformat sig efter dom. Ett gott exempel på det är mitt mål att flytta till Los Angeles. Det hade jag skrivit ner två år innan drömmen blev verklighet och printat ut bilder och visualiserat hur det skulle kännas att bo där. Jag visste inte hur jag skulle ta mig dit eller hur jag skulle få ihop det praktiskt. Men två år senare dök möjligheten upp för mig att söka till musikskola och jag kom in.
Med åren har mina drömmar och mål ändrats och idag ser min vision board helt annorlunda ut än hur den såg ut då. Det är därför viktigt att uppdatera den löpande vartefter du når dina mål eller dina mål ändras.
*Ta en paus från detta inlägg och planera din vision board*
2. PLAN OF ACTION - en dröm utan en plan är bara en önskan
Nu har du förhoppningsvis gjort en riktigt stark och tilltalande vision board. Varje gång du ser på den så fylls du av lycka eftersom du redan ser dig där. Om det finns mål eller platser på din vision board som inte väcker starka positiva känslor så är det kanske inte är för dig eller så är det någon annans dröm för dig. Ta genast bort. Lita på din intuition.
Nu kommer “matten” in. Hittills har du fått leka fritt med bilder, färger, text och typsnitt utan gränser, och kanske du nu just befinner dig på månen. Men nu får du koppla över till den logiska delen av din hjärna för en dröm utan en plan är bara en önskan (“a dream without a plan is just a wish”).
Kanske din dröm är att starta eget. Okej fantastiskt! Vad behöver du för att det ska bli verklighet? Behöver du sponsorer, utrustning, en mentor, kanske? Kanske behöver du hänvisningar från kunder som redan fått testa din produkt/tjänst och kan rekommendera dig (jag kommer in mera på detta i steg tre). Gör en punktlig plan med alla steg du bör ta och gör dom i rätt ordningsföljd. Här kan du inte vara för detaljerad. Ju mer information, desto bättre!
"När jag väl var här uppdaterade jag mitt CV, googlade loss på företag som jobbade med det jag ville göra och sedan skickade jag ut mitt CV hejvilt."
Jag flyttade till Stockholm för snart fyra månader sen (November 2019). Jag hade dock ingen konkret plan, utan jag tänkte att jag gör den när jag väl är här för då har jag ändå kommit en bit på vägen i min vision board (1. Flytta till Stockholm 2. Hitta jobb). När jag väl var här uppdaterade jag mitt CV, googlade loss på företag som jobbade med det jag ville göra och sedan skickade jag ut mitt CV hejvilt. Men det fanns en struktur i det hela. Jag skrev upp alla företag jag ville jobba hos, var företagen låg och vad de specialiserade sig inom. Hade jag inte hört från dom efter tre veckor så började jag nästa omgång och ringde dom för att vänligt presentera mig och se om dom hade fått mitt mail. Nio av tio gånger efter dom samtalen kom det ett mail tillbaka samma dag som antingen bjöd mig på en intervju eller som berättade att de redan hade tillräckligt med personal.
3. ”STARTED FROM THE BOTTOM NOW I’M HERE”
- Var villig att börja från början och jobba dig upp
Saker och ting händer ju inte över en natt. Var tålmodig och ha is i magen. Var till och med villig att jobba gratis i utbyte mot material till din portfolio eller ett internship. Ja, jag vet att detta inte är hållbart i längden, och det är inte tanken att vara långvarigt. Tanken är att detta istället för pengar (som vi alla behöver) ger dig en annan typ av mervärde som jag nämnde ovan. Det är ett temporärt sätt för dig att komma in i ny bransch helt enkelt.
När jag startade mitt produktionsbolag, Shya Entertainment, så erbjöd jag en helt gratis produktion till en kund i utbyte att få använda dom som referens. Efter att produktionen släpptes blev jag fullbokad (och ja, jag tog betalt).
Gravel Sweden
4. VAR EN TEAM PLAYER - Bidrar med idéer, input och bra energi!
Om du kommer till ett jobb med tanken att du ska prestera till 1000% och synas och höras för de prestationer du åstadkommit, då kommer du bara komma halvvägs. På en arbetsplats så är det minst lika viktigt att du bidrar med idéer, input, bra energi och positivitet till dina kollegor. Ni jobbar som ett team för att föra företaget framåt. När du fixat dina deadlines, hjälp då din kollega om hen behöver en extra hand. You're in this together, och det blir mycket roligare om ni skapar en fin gemenskap på jobbet. Varför inte hitta på aktiviteter utanför jobbet också? Detta är din externa familj!
5. VET NÄR DU SKA KOPPLA BORT JOBBET
Lika viktigt som det är att hålla deadlines, vara en team player och vara tillgänglig för kunder och kollegor - lika viktigt är det att du gör något för dig själv när arbetsdagen är slut. Se till att du hinner umgås med dom som betyder mest för dig och ha kvalitativa samtal (inga mobiler) och gör något du tycker om.
I dagens prestationshets så har det blivit så att vi definierar oss själva och andra med det vi gör, vad vi jobbar med. Men det facto är att det trots allt bara är det vi gör. Vi är mycket mer än jobbet. Det är därför viktigt att vi kopplar bort för att sedan kunna koppla upp igen. Mår du bra utanför jobbet kommer du att kunna vara en mycket bättre kollega och mår du bra på jobbet kommer du att vara en så mycket bättre partner/vän. It’s a win-win honey…
Hoppas detta gav er inspiration. Det sista jag vill säga är att våga testa dig fram! Det blir inte alltid rätt första gången. Men blir det inte rätt så blir det definitivt något du kan lära dig av. :)
Ha en riktigt fin arbetsdag denna tisdag! ♥
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar