DSC 7646 1

Supergott (och enkelt) isté!

Skrivet av Sofia Donner 20.06.2021

Hej hej hallå i värmen! Eller värmen var väl årets klenaste beskrivning - tropisk hetta har slagit till över vår lilla ö. Och med hettan kommer det viktigaste: Vätska, vätska, vätska. För några år sedan slutade jag dricka kaffe men före det var islatte min stora passion. Nu har jag bytt till isté. Och här ska du få mitt favoritrecept!

Jordgubbsisté

1,5 liter kokande vatten
5 påsar jordgubbsté (jag använder Clippers)
0,5 dl socker
1 citron
Frysta jordgubbar
Isbitar

Lägg tépåsarna i en skål (ta bort papperslappen) och häll över vattnet. Låt dra i 5 minuter, längre än så blir det beskt. Ta ur påsarna och blanda i sockret, rör runt tills det har smält och låt allt sedan svalna. Pressa sedan i en halv citron, och skiva resten av citronen i skivor som du slänger i tillsammans med några frysta jordgubbar. Går ju bra med färska också, men frysta bidrar ju lite mer till att kyla ner drycken.

Häll upp i kanna och sedan unna dig ett stort glas! MUMS!

Jag är rätt säker på att lite mynta i detta skulle vara hur gott som helst, men det hade vi inte hemma och de i landet har inte riktigt växt till sig än. Men ska testa nästa gång. Och vad gäller mängden socker - öka eller minska efter eget tycke!

IMG 2392IMG 2393IMG 2394


Ljuva sommarångest!

Skrivet av Sofia Donner 07.06.2021

Hej måndag! Och vilken varm sådan. Vi har faktiskt varit lyckligt lottade med sommarväder deluxe de senaste dagarna, veckan snart. Här sitter jag på vår altan och njuter av en cola zero. Melker sover i vagnen i skuggan en bit bort. Sigge ligger i utesoffan och tar en siesta med iPad:en och lite cashewnötter. Och man måste nästan nypa sig i armen lite. Hela året väntar jag på denna årstid. Allt känns så mycket lättare.

Helgen: Kom och gick som vanligt. Men den var fullproppad med härligheter. Vi fick vara med och fira två studenter (stort grattis igen - och till alla som tagit examen!) och med det kom det ju smörgåstårta ut genom öronen. Det måste ju vara något av det godaste som finns ändå - en riktigt stor bit smörgåstårta. MUMS! Vi har även hunnit fixa massor hemma på gården, varit ute på sjön med Sigges guffar (Melkers premiärtur!) och ätit musslor på Brasseriet. Sigges guffar hade lovat Sigge minigolf (premiär) och vi har inte fått höra om något annat den senaste veckan. Så igår var det äntligen dags! Att han orkade spela 3 hål och sedan sysselsatte sig med att stjäla flaggor och kasta bollarna i poolen - well, det kommer väl lixom med på köpet gissar jag.

Annars: Är jag svettig och trött. Sommaren har bara börjat och redan känner man av den där bitterljuva sommarångesten som kommer när man har barn. Det är stor skillnad, tycker jag, på sommaren före och efter barn. Före var hela sommaren bara ett stort lugn. Man kunde ta dagarna som dom kom. Sitta en hel dag på en terass och dricka sangria. Äta middag vid 22. Åka vart man ville när man ville. Ligga i gräset och räkna moln i ett dygn. Ja, du hajjar. Nu handlar ju allt om barnen. Och det är ju absolut 100 % så det ska vara, men puuuhh det är utmattande också! Sommarlovet är i slutändan så kort, och man vill ju ge dom det bästa. Och även om det så är en dag "bara" i sandlådan, så tar det ändå på att vara ute så mycket. Och man ska ha på rätt kläder, solskydd, solhatt/keps, komma ihåg alla måltider, se till att dom dricker.. Ja - alltihop! Man vill hinna ge dom allt. Göra allt. Se allt. Hinna vara på stranden. Hinna äta bollglass. Hinna vara på sjön. Och däremellan hinna vila och varva ner. Och i år är det ännu större utmaning när Melker är så pass stor att han "kräver" underhållning och vill vara med i allt, men alldeles för liten för att hänga med själv i Sigges lekar. Så man måste bära och hjälpa och agera fredsmäklare varje vaken stund. Men, han sover ju ännu PEPPAR PEPPAR flera timmar per dag, så då passar vi på att koppla av lite, både Sigge och jag. Men ja - snart väntar 11 veckor (!) sommarlov för honom. Varav Rasmus är ledig 4 av dom med oss. Så visst. Sommaren är fantastisk och underbar och magisk. Men den är väldigt krävande också. För efter allt detta roliga, när barnen somnar, så har man ännu hela huset kvar. Med disk, tvätt, husdjur, partner som man vill få tumis tid med, plocka undan.. Det blir lite övermäktigt ibland! Och det är viktigt att kunna känna det - och tycka att det är okej det med! <3

Nej, nu ska jag sluta babbla och övergå till dagens nästa programpunkt: Hänga tvätt! Denna vecka är till bredden fylld med kompis-tid för mig. Två middagar med vänner ute väntar, en lunch, två fikor (böjer man det så?) och en Teams-dejt. DET ger energi om nånting.

Ha en fin start på veckan, och kom ihåg att bara vara bland alla måsten!

IMG 1973IMG 1990IMG 1996IMG 2035IMG 2020IMG 2069IMG 2047IMG 2053IMG 2077


Kycklingröra & livets röra

Skrivet av Sofia Donner 03.06.2021

Kära dagbok - hej på dig! Okej, så nu har värmen hittat hit till vår ö. Jag blev lite orolig där ett tag att den inte kunde läsa sjökort - och därav hade dragit rakt förbi oss. Men nuså, äntligen!

Vi är inne i juni redan. Min födelseldag har hunnit passera. Och nu hänger ni här med någon som alltid har gjort värsta grejen över sin födelsedag. När jag var liten var det årets absolut viktigaste dag, och det följde med mig resten av vägen också. Men i år kände jag för första gången att "äh, jag har ju redan allt och mer därtill, och jag orkar inte med något extra". Så det var egentligen en helt vanlig tisdag. Rasmus är dock väldigt upprörd över detta, att dom inte fick fira mig - så nu har jag gått med på att han får fixa lite tårta och fika till helgen istället. Bra deal!

På tal om mat: Vi lagade bakpotatis till middag i måndags, och det är verkligen en underskattad rätt. Speciellt nu i sommarvärmen. Så himla gott! Denna gång lagade vi vår standard kycklingröra som jag tänker dela med mig av. Lagar alltid den. Passar lika bra i pastasallad eller på en vanlig grönsallad, eller på en smörgås/i en baguette. Sommarens picknick röra!

1 grillad kyckling
1 burk creme bonjour chili och paprika
1 burk creme fraiche
1 ask fetaost
1 rödlök
1 burk majs

Dela kycklingen i små bitar, smula fetasoten och rör ihop allt. Så enkelt. Så snabbt. Så gott! Du kan även fylla på med det som finns hemma. Denna gång hamnade en halv trött paprika ner i röran också, och lite gräslök som fanns kvar.IMG 1913Jag blir lika imponerad varje gång av hur kass jag är på att ta bilder på mat. Hur gör alla dessa instagrammare som fotograferar en perfekt upplagd måltid..!? Men kom ihåg, som alltid när jag delar bilder och recept på något - det smakar 100 gånger bättre än det ser ut - haha!

Jag har: Även köpt vi-är-ihop skor åt mig och Rasmus! Jag ÄLSKAR ju att syskonmatcha barnen, men att familjematcha är också jättekul. Önskar dessa hade funnits i mindre storlekar också..IMG 1744

Annars: Hänger vi i trädgården. Dygnet runt tänkte jag skriva, men inte riktigt så ivrigt. Äter mylla och gräs. Jag är fullt inne i mina plant-bebisar just nu, och planterar just nu om min squash. Har gjort en jättestor beställning på nya perenner till gården som borde komma när som helst, ivrig på att visa dig! Sigge har bara 5 ynka dagar kvar på dagis, sedan väntar 10 veckor sommarlov och i höst ett nytt dagis. Stora killen ska börja stora dagiset.

19CD329D C1A3 47DC 9557 AE6289C2C888

Nu: Ska jag göra ett snabbt yogapass innan Melkson vaknar och Sigge ska hämtas. Detta är min utsikt när jag ligger här på mattan. Helt ok, va?IMG 1932

Ha en jättefin fortsatt dag!!


Syskonfotografering!

Skrivet av Sofia Donner 31.05.2021

Kategorier:

Hej måndag - här är du igen. Min visst är det himla stor skillnad på en måndag i November, och en måndag denna tid på året?! Alla dagar är lika härliga nu.

Denna vecka: Är full upp till bredden med planer - men bara bra sådana. Idag har Melker haft hjärtultraljud och blodtryckskontroll. Allt såg fint ut, och det tackar vi tacksamt för. Det ska hinnas med två födelsedagar (varav ena är min, hehe), två studentkalas, middagsbjudning hos vänner, middag med Sigges gudfar och tjej, Sigge har simskola måndag-torsdag (Folkhälsans, men denna är inne i deras pool som tur är, hade varit lite elakt annars!), jag ska på en massage och så däremellan ska vi måla lekstugan också. (Andas ut efter att ha skrivit allt det i ett andetag).

För någon vecka sedan: Var vi på syskonfotografering också till den åländska fotografen (och konstnären) Tiina Tahvanainen. Hon tar magiska bilder, och fotograferar egentligen inte barn - men var så rörd över Melkers hjärtresa så hon ville fotografera honom. Vi är så så så nöjda! Det enda tråkiga var att Melker inte lärt sig sitta då ännu, så med facit i hand hade jag gärna väntat någon vecka till eftersom han kan sitta själv nu. Men, det blev ju bättre än bra ändå!

melker 2sigge 2Detta är min favorit. Sigge har en älgsnuttis som han döpte till Kicki när han var bebis. Den har varit med sedan han var 1 vecka gammal, och är med överallt. Hans allra bästa vän. Den är utan tvekan får 5:e familjemedlem. Och jag bad henne föreviga Kicki, så vi kan minnas denna tid sen när Kicki inte får vara med längre. Och ser du magin i denna bild..!? Den säger ALLT! Ett barn med sin stora, stora trygghet. Jag lipar nästan när jag ser på den, för den är så äkta och så nära hjärtat!

sigge 3siggeochmelker 7Denna älskar jag också -enda nackdelen är att Melker ser smutsig ut i ansiktet..!? Den är bättre i färg, men ville hålla temat här. Men ändå. Mina små älskade, älskade gullgrisar!

Nu: Ska jag packa Sigges simväska, se till att han äter upp sitt mellis och inte ger det åt hunden och invänta min kära man som kommer och tar över skeppet. 

Hoppas: Du har en himla fin start på veckan!!


Din bebis måltider, upp till 1 år!

Skrivet av Sofia Donner 28.05.2021 | 3 kommentar(er)

Okej - som ni vet så är ju dethär med mat till barn lite av mitt stora intresse. Eller ja, intresse är väl fel ord. Men jag tycker det är väldigt roligt att lära mig så mycket som möjligt, och strävar efter att ge kidsen en så bra relation till hälsosam mat som det bara går. Men det är ju en djungel. Minst sagt. Och jag vet att många känner likadant. Och jag vet att många går i fällan där man sitter på forum och grupper på Facebook och tar åt sig av en massa människors åsikter. Och det kommer man sällan långt med! Så nu har jag tagit till professionell hjälp för att få lite tips och råd till oss alla i denna fråga!

Experten heter Sofie Laurenz, en blivande 4 barns mamma (WOW!) som driver företaget Dietistkliniken. Hon är legitimerad dietist från Göteborgs Universitet och dessutom legitimerad näringsterapeut i Finland. Hon innehar en master i klinisk nutrition, och har förtillfället tjänstledigt från sin tjänst som dietist på sjukhuset här på Åland för att satsa på sitt eget företag. Sofie är även utbildad personlig tränare, så hennes helhetsbild är bred och otroligt kompetent. 

Så Sofie - hur ska man tänka när det är dags att börja ge sin bebis lite mat?

Helamning eller modersmjölksersättning är det som rekommenderas fram till 4–6 månaders ålder. För ett barn som fötts fullgånget och vid normal vikt räcker modersmjölken/ersättningen som ända föda fram till ett halvt års ålder förrutom när det kommer till vitamin D. Barnet ges ett D-vitamintillskott på 10 μg/dygn från och med 2 veckors ålder. Barnet kan ges fast mat i form av smakprov (mindre än 2 tsk) tidigast vid 4–6 månaders ålder, för att sedan sakta öka mängden. 

Som första smakprov lämpar sig milda bassmaker, såsom kokad potatis och kokade grönsaker, bär, frukt och grötar. Den fasta maten kan tunnas ut till lösa puréer så, att man tillsätter vatten eller bröstmjölk. Från första början serveras barnet mångsidigt nya födoämnen.

Alla barn behöver fast mat från och med 6 månaders ålder. Om barnet inte alls får modersmjölk, inleds matningen med fast mat vid 4–6 månaders ålder. Långvarig amning i över sex månader utan annan föda till barnet kan också leda till brist på vissa näringsämnen, såsom zink, järn och protein.

Men när är det dags att gå från smakportioner till mer "riktig mat"?

Vid ett halvt år gammalt deltar barnet gärna i familjens måltidsstunder genom att smaka på lämpliga rätter som barnet gillar bland maten på familjens matbord och börjar så småningom äta på egen hand genom att äta med händerna. Vid denhär ålderna introduceras purémåltider.

I kosten för barn under ett år är dock alla safter och även nypressad saft och juice, onödiga. De är skadliga för tänderna och vänjer barnet i onödan vid söta drycker.

Så vad menas med lämpliga rätter? Och vad ska man tänka på?

Exempelvis pasta med köttfärssås, potatis och köttgryta, fisk, kyckling och ris. Variationerna är oändliga. Bra om man tänker på så högt näringsvärde som möjligt och undviker tomma kalorier och mat med mycket salt eller socker i. Kyckling, fisk och kött är alltid bra grundråvaror. Låt måltiden bestå av största delen pasta, ris och potatis. Mycket grönsaker i olika former och färger. Ett barn under 1 år behöver vad som motsvarar 1,5 matsked av protein per dag. Det är vad deras njurar klarar av och deras kroppar mår bra av. Många ger mycket mer fisk/kyckling/kött än så- så det är bra att tänka på.

Använd gärna rapsolja i matlagningen istället för smör. Rapsolja kryllar av nyttiga fetter och en liten skvätt i kvällsgröten hjälper till att hålla magen och tarmarna i gott skick.

Mycket frukt och grönt! För den kräsne lille guldklimpen är smoothies ett fantastiskt alternativ. I dem kan man gömma massor med frukt och grönt.

Hur ska man tänka om man har mycket allergier inom familjen?

Det finns inga skäl att vänta med att pröva på någon som helst mat såsom fisk, ägg och spannmål i familjer där allergier förekommer.

Vad ska man undvika?

Medan barnet är under ett år undviker man att servera sockrade och salthaltiga livsmedel och drycker till barnet. Vanlig fettfri mjölk lämpar sig som dryck från och med ett års ålder och surmjölksprodukter från och med 10 månaders ålder. Från 10 månader kan man även börja ge mat med mjölkprodukter i små mängder, som exempelvis grädde i en sås. Små portioner naturell yogurth går också från 10 månader.

Vid din barnrådgivning får du även en lista på råvaror att undvika tills barnet fyllt 1 år. Så som spenat, honung med flera. Häng denna lista på kylskåpet så den finns nära tillhands. Den är framtagen av en orsak och bör följas.

Men mitt barn verkar inte gilla det vi serverar...?

Barn skyr av naturen nya smaker, särskilt beska och sura smaker som till exempel grönsaker har. Barnet måste ofta smaka på nya maträtter flera gånger innan det lär sig tycka om dem. Därför lönar det sig att servera samma smaker flera gånger så att barnets smakvärld blir bred. Föräldrarna bör inte vara snabba och dra förhastade slutsatser om att barnet inte tycker om en viss maträtt, eftersom det för det mesta rör sig om ovana vid den nya smaken.

Hur lär man ett barn att äta själv?

Det är bra att låta barnet självt öva att äta från första början. Då barnet kan ta tag i bestick, ges det en egen sked och gaffel, fastän det egentliga ätandet sker med hjälp av en vuxen. Man kan lägga till exempel en kant rågbröd eller bitar av rotfrukter i handen på barnet så att barnet kan öva hur man för maten till munnen. Som fingermat ska man välja sådan mat som inte smulas sönder och medför en risk för kvävning. Kokta broccolibuketter, mjukt kokad morot i stavar, banan i stavar är bra exempel. För träning av pincettgreppet lämpar sig små munsbitar, såsom bär, majskorn och ris. Purématens konsistens kan göras fastare då munmotoriken utvecklas och tänderna bryter ut. Närmare ett års ålder övergår barnet till att äta mat som till sin konsistens huvudsakligen motsvarar den mat som den övriga familjen äter. Då räcker det med att maten finfördelas eller sönderdelas på tallriken. 

Något annat vi virriga mammor (och pappor såklart) ska tänkta på där vid spisen?

Ha roligt! Det smittar av sig på barnet och ger en glädje till maten. Och låt matstunden vara en mysig och intim familejstund. Full fokus på varandra och den goda maten ni njuter av. Och i vår finska kultur där korv är en del av vår överlevnadsföda, vänta med den till den lilla och välj något annat till middag istället. 

----

Vi tackar Sofie så hjärtligt för denna frågestund! Med lite tur dyker hon upp här igen, så ställ dina eventuella frågor i kommentarsfältet! Tills dess kan du följa hennes otroligt inspirerande instagram under @sofielaurenz. Hon uppdaterar ofta och flitigt med tips och råd för en hälsosammare vardag för dig! Du kan även anlita henne för att få en egen kostplan eller kostbehandling! Rekommenderas VARMT! För dig utan instagram finns hon även på Facebook samt på hemsidan Dietistkliniken!

 

 


181411893 1218010541961526 8084455228955531041 n


Årets hårförvandling!

Skrivet av Sofia Donner 12.05.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Igår var det äntligen dags. Något jag funderat länge, länge på - och nu kände jag "äh what the sjutton!". Med jämna mellanrum tröttnar jag alltid på ljust hår, men vill absolut inte ha mörkt. Så då måste man komma på andra kreativa idéer. Igår fick fantastiska Emelie fria händer och voilá - hej sommarhåret!!

Detta är dock bara en nyansering, så det kommer tvättas ur relativt fort. Men jag köpte även en färgbomb så jag kan underhålla det lite. Älskar, älskar, älskar det! Båda barnen hade somnat igår när jag kom hem från frissan, så imorse var Melker lite skeptisk och Sigge, knappt uppe ur sängen och ögonen halvt öppna, säger "wooow, min mamma är en My Little Pony"! Hahah - ljuvliga unge!

Före:Screenshot 2021 05 12 at 11.32.51

Efter:Screenshot 2021 05 12 at 11.32.59

Nu: Ska jag bege mig ut i solen en stund innan Sigge ska hämtas. Försöker få iordning hans nya rum, men det blir inte mycket gjort åt gången nu när Melkson far runt. Just nu måste jag pausa varannan minut medan jag skriver för han jagar hunden med en flugsmällare. Men till hans försvar - hunden är ju 10 gånger snabbare och skulle bra kunna ta sig undan. Men verkar vilja ligga kvar på farligt avstånd. Jahja.

Skönt: Med kort vecka för min kära man. Nu ska växthuset bli klart, och sedan är det altanens tur. Den behöver ett räcke nu när junior ska börja upptäcka världen. Och sen såsmåningom behöver gården ett staket. Men det är SÅ SVÅRT! Jag (eller vi båda) är så kräsna på sånt. Vissa smäller ju upp ett sådant där hönsnät med större hål, om du vet vad jag menar, med stolpar här och där. Men nej jag vill inga. Nu har jag ju händigaste gåbben som kan fixa så fint, så då ska det synas på staketet också. Men, problemet är bara att jag inte hittar någon modell som känns helt hundra. Har du ett trästaket som är rymningssäkert? Ska gärna hålla en tax på insidan också, inte bara kiddosar. Tipsa gärna med ideér! (Bugar och bockar).

Här är två varianter som vi gillar. Lite kul när ribborna ligger ner tycker jag. Dock väldigt lätt för små ben att klättra över då. Sedan gillar jag rutorna också, känns lite annorlunda och kul. Och sen finns det 150 till som är bra, hah..

Screenshot 2021 05 12 at 11.54.07

Screenshot 2021 05 12 at 11.53.21

Nej nu på riktigt: Ska jag gå ut! Ha en ljuuuuvlig dag i solskenet!!


Men hej våren!

Skrivet av Sofia Donner 04.05.2021

Vilket väder vi har fått ha de senaste dagarna! Magiskt! I helgen var vi ute sammanlagt 16 timmar - alla var så trötta så jag tror vi slog någon form av nytt sovrekord, allihop! Men visst känns det varje vår som att NU börjar livet om på nytt. Jo, man kan vara ute precis lika mycket året om - men det ger inte samma livsenergi som när man är en hel dag ute och fixar på i vårsolen. Just nu jobbar jag på en ny rabatt, bild kommer när jag är klar.

Sigge: Går runt i solskenet och säger "vilken härlig dag!" titt som tätt, hah! Så gulligt! Screenshot 2021 05 04 at 9.14.13

Annars: var det ju valborg i helgen också. Vi firade med våra vänner (och grannar) genom att grilla god mat och bara ta det lugnt. Första maj firas alltid med middag hos mamma - det kommer man inte undan. Tycker ålänningar överlag inte alls firar valborg och första maj så som jag är uppväxt med, men nu i småbarnsåren så rinner lite sådana högtider förbi ändå - så det gör inte så mycket.

Screenshot 2021 05 04 at 9.13.55

Rasmus: Har köpt en cykelvagn åt kidsen. Mitt mammahjärta frös till is och jag kände direkt en ångestgubbe flytta in i magen, men båda barnen typ tjöt av iver när det bar iväg - så jag får jobba på mina nerver bara för den är här för att stanna! Nu måste jag bara investera i en ny cykel åt mig så vi kan ta lite turer i sommar! 

Screenshot 2021 05 04 at 9.13.45Screenshot 2021 05 04 at 9.13.37(Oroa er inte, Melker fick också hjälm på innan det bar iväg!)

Melker: Njuter han också! I lördags var han ut och åkte traktor med Rasmus för första gången. Det var spännande det, minsann! Han är så otroligt lätt att roa - allt är spännande och allt är roligt! (Hjärtögonemojin insätts här då!) Jag kan erkänna att oktober-februari varje år så piper jag med jämna mellanrum över att vi inte bor i stan (eller i alla fall närmare stan), att det är mörkt och läskigt här ute på landet.. Men sen kommer denna årstid och jag kan inte tänka mig att bo någon annan stans i hela världen! Tänk ändå, av allt man kan ge sina barn - så får vi lyckan i att ge dom massor med frisk luft och en stor gräsmatta att springa på. 

Screenshot 2021 05 04 at 9.14.04

Nu: Ska vi kicka igång dagen. Förra veckan njöt jag av att vi nu har en vecka helt utan inbokade tider. Det stämde ju då såklart inte. Så upp upp och iväg!

Ha en kanonfin dag!


3 års kalas och hemester!

Skrivet av Sofia Donner 29.04.2021

Kategorier:

I helgen som var fyllde Sigge 3 hela år! Äntligen. Som han har längtat! Men innan det var dags för den stora dagen så lämnade vi av Melker hos Mommo och checkade in på Park Alandia Hotell i stan. Vi hade bokat sviten, med två rum och ett enormt badkar - och planen var att göra bara det Sigge ville göra! Och vilken succé. Sigge är en riktig fisk. Vatten är något av det bästa han vet, både att bada i och leka med. Så vi spenderade mest tid i badkaret och i poolen. Om och om igen. Och såg massvis med filmer i sängen medan vi åt chips och godis! Men vi hann även med säsongens första middag på vår favoritrestaurang ÅSS. Om du någongång besöker Åland sommatid. Missa inte ÅSS. Mat i världsklass till humana priser. Miljön är mysig och lugn. Utsikten är så fin, och personalen är alltid trevlig och kompetent. Vi åt båda deras vinkokta musslor, och för någon som är självutnämnd skaldjursfantast så var det något av det bästa jag ätit! Ser framemot fler besök där i sommar. 

Men åter till hemestern! Jag vet att många saknar att resa, så även vi. Det behöver inte vara en vecka i Italien - bara att se något annat än sin egen gård var så skönt. Och att få understöda våra lokala företagare kändes också väldigt bra. Rekommenderar er varmt att se er om i era närtrakter, välja ut ett mysigt ställe och unna er en natt iväg från hemma! 

Screenshot 2021 04 29 at 9.11.32Screenshot 2021 04 29 at 9.11.41Screenshot 2021 04 29 at 9.11.54Screenshot 2021 04 29 at 9.12.48Screenshot 2021 04 29 at 9.12.56Screenshot 2021 04 29 at 9.13.03Screenshot 2021 04 29 at 9.13.22

Och Melkers första natt hos Mommo hade gått bättre än bra! Det värmer mitt hjärta mest av allt att våra barn är så trygga med så många. Jag minns att detta var ett SÅ känsligt ämne när Sigge var liten. När och hur man kan lämna bort sitt barn över natten första gången. Vissa har inte sovit ifrån sina barn när dom är 3, vissa tar en natt utan barnen vid någon månads ålder. Och vilket som, så är det viktigt att man förstår att alla gör det som passar sin egen familj bäst. KRAM PÅ DEN!

Oj det blev en liten parentes. Nu så! Resten av helgen gick åt till att fira 3 åringen. Han var så upp över öronen på överspeed på söndag kväll så jag trodde jag skulle bryta ihop, men inte så konstigt kanske. Och jösses - när man fyller år ska man fira med påmpa och ståt! Så är det ju bara! Screenshot 2021 04 29 at 9.13.51Poppis present - en båtbana! Den får flytta ut på altanen i sommar.Screenshot 2021 04 29 at 10.14.05Sigges fantastiska tårta är bakad av fantastiska Stenbacka konditori här på Åland. Kolla upp på Facebook, så duktig tjej.
Rekommenderar varmt!
Screenshot 2021 04 29 at 9.14.14Paw Patrol tårta och popcorn var på hans önskelista!Screenshot 2021 04 29 at 9.14.28Gung- och klätterställningen som Rasmus slog ihop åt honom!
Succé!!

Nu: ska jag sätta igång med årets bästa bak - vappenmunkar! Hittade förra året ett riktigt bra glutenfritt recept (efter många misslyckade försök innan), ska dela det med dig inom kort.

Men: Först en bonusbild på denna lilla godsak. Varsågod!

Screenshot 2021 04 29 at 9.14.35

Ha en riktigt fin vappen imorgon - och kom ihåg att fira med en liten skala vänner och desto mer skratt och god mat! 


Världens största vedhög & plättar

Skrivet av Sofia Donner 22.04.2021

Godmorgon torsdag - full fart hela dagen! Skickade just iväg en väldigt stolt Sigge till dagis med en viktig påse i handen - idag ska han bjuda sina vänner där på glass efter maten, för att fira sin kommande födelsedag. Han har knappt sovit inatt, så ivrig inför denna stora upplevelse. Hur gulligt..!? På söndag är det dags för den stora dagen och kalas, som han har väntat!

Här på gården händer det stora (ordagrant) grejer. Vi har ju haft byns absolut största träd (någon sa kommunens största?) på vår gård, och nu var det dags att det fick ryka. Det är Rasmus Farfar som planterat det (stor fördel med att ta över släkt-hus, det finns så mycket historia i alla vrår, älskar det!) så det var lite känslosamt för alla. Men, det hade börjat ruttna inifrån tyvärr. Och för att vara helt ärlig - det tog bort i princip all sol från framsidan på gården och vi är rätt trötta på fjorton ton löv varje höst. Men ja, ner kom det! Och vilket projekt! Rasmus var SÅ duktig! Vi hyrde lyftkran och så började han såga - uppifrån och ner. Här ser du före och efter-bild. Observera Rasmus skåpbil nere vid trädet, ger en liten blick i hur enormt det var! Nu är det bara stammen kvar, men med en omkrets på 5 meter så behövs lite mer proffshjälp för att få bort den. Så den får hänga kvar ett tag just nu.

Screenshot 2021 04 22 at 8.03.33Screenshot 2021 04 22 at 8.03.49Om det tog en evighet att reda upp gården? Japp! Men härlig träning är det!!

Screenshot 2021 04 22 at 8.03.58När Pappa är livets stora idol! <3

Annars har vi mest hängt ute, och sugit in detta fantastiska väder som varit. Känner inte du också hur man kommer till liv så fort solen börjar värma? Vi är en riktig skogsmulle-familj och det är ju himla mycket behagligare att vara ute när det är lite varmare. Och just nu läggs mest tid på gården. Med solen kommer ju även grillning - och i vårt fall - Muurikkan! Bästa köpet vi gjort. I helgen stekte vi plättar på den, och det är ju utan tvekan världens godaste plättar. Äts dom ute blir dom ännu lite bättre!

Screenshot 2021 04 22 at 8.04.08Screenshot 2021 04 22 at 8.04.18

Okej - jag har egentligen inte så mycket nytt att komma med. Det är full fokus på kommande 3 års kalaset. Det börjar bli mer och mer krävande att vara 2 barnsförälder nu. Det var ju väldigt mycket lättare när Melker var bebis-bebis och bara låg i ett babynest och sov. Nu när han kan ta sig framåt och "vill saker" så får man kämpa lite mer! ;D Men det är härligt! Sigge är bäst! Igår när Melker inte var nöjd med något och jag behövde laga mat, så satte Sigge sig på golvet och började läsa en bok för honom. Älskade unge! Nej. Nu slutar jag babbla för idag. Imorgon, fredag, ska Melker checka in på hotell Mommo och resten av oss ska iväg på ett litet äventyr som jag berättar mer om senare! Screenshot 2021 04 22 at 8.04.28

Ha en superfin fortsättning på dagen!!


Fisktacos och feberfest

Skrivet av Sofia Donner 12.04.2021

Nä men jag skojar inte när jag säger att senaste månadens sjukstuga har varit lite av en prövning för både kropp och själ. Vi fick vara friska över påsken - och hade en riktigt härlig sådan, men natten till tisdagen krokande båda barnen - igen. Så hela förra veckan i princip var det sjukstuga här hemma. Vi bosatte oss i soffan, och blev kvar där. Lite mysigt ändå, men NU måste vardagen komma tillbaka innan jag kryper ur skinnet!

Screenshot 2021 04 12 at 12.13.30

Idag: fyller min systerdotter Selma hela 6 år. Det är inte klokt, dethär med tidens framfart. När samtalet kom från BB att hon var här höll Rasmus och jag på att plocka upp flyttlådor - vi hade just precis flyttat ihop. Och nu har man hunnit blinka två, tre gånger och så har 6 år passerat. Galet! Ikväll blir det i alla fall kalas ute på deras gård. Det är stunder som dessa som jag vill skrika lite lätt över allt det här med pandemin. När det drabbar barnen. När 6 åringar inte kan ha sina vänner över på kalas, som var barndomens stora höjdpunkt, för det finns smitta lite överallt. Usch, fy. Så orättvist! Nu kämpar vi alla ut dethär, visst? Hänger inga på fester och hoppar över den där skidresan. Så blir vi snabbare av med virusjäkeln!

I helgen: åt vi förresten något JÄTTE gott! Det är min vän Sandra som är min vardagsmat-guru som tipsade. Fisktacos, med fiskpinnar som bas. Ja, det lät lite galet i mina öron också - men hoh hoh, så gott det var!

Vi hade:
Fiskpinnar (stek dom riktigt knapriga)
Resten av familjen åt detta i mjuka tacobåtar
Mango
Picklad rödlök
Guccamole (Muccamole, enligt Sigge)
Avokado
Creme fraiche
Inlagd ingefära
Sallad
Koriander
Salsa gjord på ananas, hackad tomat, honung, salt, peppar och lite sesamfrön (denna är även jättegod till grillat!)
Screenshot 2021 04 12 at 12.13.12Screenshot 2021 04 12 at 12.13.01

Måste också: Slänga in en bild på mina muffins från påsken. En (glutenfri) browniemuffins med vanlig färskostfrosting som jag doppade i kokos. Och detaljerna är gjorda i smält vitchoklad och en droppe röd hushållsfärg. Så enkelt, jätteroligt och mumsigt deluxe!

Screenshot 2021 04 12 at 12.21.52

Annars: Har vi varit ute i princip hela helgen. Rasmus bygger på vårt nya växthus/uterum, och det blir SÅ HIMLA FINT! Jag blir sådär ny-kär pirrig varje gång han fixar och håller på. Hans enormt kreativa sida är min svaga punkt, blink blink! Ska ta före och efterbilder bara det är klart! Och vi har fått en liten kotte som flyttat in på gården. Sigge matar honom (henne?) med kattmat och kallar den Igglekottel. Om lite mindre än 2 veckor blir han tre hela år. Hojojoj. Mitt stora lilla hjärta!

Screenshot 2021 04 12 at 12.13.21

Nu: Ska vi strax pallra oss iväg. Melker har rådgivningstid och Sigge ska hänga med på Pappas jobb under tiden. Om man frågat var 5:e minut sedan vi steg upp, när han ska få åka dit? Oh yeees. Ha en superfin start på veckan!!