DSC 7646 1

Att alltid vara din.

Skrivet av Sofia Donner 30.01.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Vi skapar ofta en väldigt romantiserad bild av bröllop. Kärlekens fest. En dag som skall representera evig kärlek, romantik och glädje. Men vi lägger sällan fokus på det som vi egentligen påbörjar i och med bröllopet. Det papper vi skriver under på. Själva äktenskapet.

Innan jag träffade Rasmus hade jag redan bestämt mig för att jag inte ville gifta mig. Här var det en rad dåliga relationer i bagaget som satt sina spår, men också min omgivning. Att så många runt omkring mig valt att skilja sig. Jag är själv skilsmässobarn, och fast övertygad om att mina föräldrars separation hade varit både mindre kaotisk och mindre fientlig om de inte hade varit gifta utan bara varit sambos.

Men sedan kom Rasmus in i mitt liv. Med höga värderingar vad gäller familj och kärlek. Han fick mig att ändra min syn - där äktenskap bara var ett juridiskt kaos då det tar slut - till att se fördelarna med att ha den tryggheten. För det är just det som ett äktenskap ger oss. En trygghet. Det underlättar väldigt mycket när man har barn. Och det är en försäkran om att vi tas hand om, om något skulle hända vår partner. Och det är ett löfte till varandra att alltid välja varandra. 

Jag kanske inte delar Rasmus romantiska bild av äktenskapet, och jag kanske fokuserar lite mer på hur praktiskt bra det är att vara gift när man delar barn, huslån och sparkonton. Men jag delar absolut hans känsla. Att alltid vara din. Att alltid välja dig. Hur mycket det än stormar så har vi alltid den där dagen, vår bröllopsdag, att luta oss mot. Dagen då vi lovade att alltid ta hand om varandra.

Det är fint. Och tryggt.

Hur ser du på äktenskap?

DSC 8292 1

Kommentarer

  • Fina Christina 30/01/2020 9:02pm (3 år sen)

    Spännande tankar! Jag har aldrig fantiserat om att gifta mig, inte på det sättet i varje fall genom en kyrklig vigsel. Vi har beslutat att det blir borgelig vigsel när det väl sker. Vet inte riktigt vad ett giftemål skulle tillföra vår relation som vi inte redan har? Men precis som du skriver så är det ju en trygghet på ett helt annat sätt, om inte annat så av praktiska skäl! :D

    • Sofia Donner 31/01/2020 2:48pm (3 år sen)

      Exakt, inget fel med att vara praktisk ;) Det är ju i grund och botten "bara ett papper" och jag tror inte det är bra att bygga upp för stor prestation på det. Men vill man leva tillsammans, och har barn/hus/lån/etc, så är ju äktenskap något man i alla fall kan överväga. :) Och borgerlig vigsel är lika mycket vigsel det också, reslutatet är ju detsamma av båda sorterna ;)

Skriv en kommentar