DSC 7646 1

Att vara mamma till ett dagisbarn.

Skrivet av Sofia Donner 31.01.2020 | 3 Kommentarer

Kategorier:

Så - denna vecka har varit Sigges inskolningsvecka på dagis. Jag tog måndag förmiddag ledigt så vi båda kunde vara där första dagen - resten av veckan har Rasmus varit där. Och jag tror bara en mamma kan förstå känslan i hjärtat när ditt barn, din lilla bebis, öppnar grinden till dagisgården och traskar in. Hur ont det tar, att tiden gått alldeles för fort, och hur lycklig man blir över ännu en milstolpe att få glädjas åt.

Hur det har gått? För bra för att mitt hjärta skall tycka att det känns okej. Succé kallade pedagogerna det för. Han struntade helt i om vi var där eller inte. Gav sig rätt in i en lek. Tog direkt pedagogernas hand. Och gallskrek när det var dags att åka hem. Jag känner en sådan enorm stolthet över Rasmus och mitt föräldraskap. Att vi lyckats skapa en trygg, självständig, utåtriktad liten människa som älskar nya människor och tar allting med ro. Samtidigt som jag gråter inombords. Han är så stor nu. Han är sin egen individ. Men sina egna behov, och nu också sin egen lilla vardag. Jag var inte beredd på alla dessa känslor!

Framåt: Han kommer gå på dagis tre dagar i veckan, tisdag-torsdag, kl 9-15. Vi känner att det är lagom såhär i början. Och jag är tacksam att vi har den möjligheten, att ha honom delvis hemma. Rasmus kommer till en början ta både måndag och fredag hemma, och lite senare i vår tar jag fredagarna.

Viktigt: Jag har märkt under min tid som mamma att just dagis och dagisstart är ett känsligt ämne. Många har väldigt starka åsikter. "Man skall vara hemma tills barnen fyller tre. Man skall inte göra si, man skall inte göra så." Men jag känner att det är varje familjs egna individuella behov som styr. Det kan vara ekonomiskt. Det kan vara socialt. Det kan vara vad som helst. Försök att aldrig döma en annan familj. Fokusera istället på att alla val ni gör, i er familj, passar er och känns bra för er. Vi alla, absolut allra flesta, gör så gott vi kan! :) 

Sprid lite mama-love!

Dagiskillen som är djuuuupt inne i Barbapappas värld..5ADA93EA 2FBD 4966 8D77 0E6D3B19B006

På tal om annat så upptäckte Sigge klistermärken igår.. Hur sött!? Han satt hur länge som helst och klistrade av och på dem på sina små ben.EA878D06 E58D 4024 8DFA 9F1DC767CE64

Kommentarer

 • Cissi 31/01/2020 8:13pm (2 månader sen)

  Vad roligt att det går bra för er <3 Vår dotter började nu efter jul också, när hon var strax över ett år. Hon trivs superbra så det känns så mycket bättre att lämna henne när man vet att hon trivs! Men på inskolningen så kom en av pedagogerna från en annan avdelning och började beklaga sig över hur liten hon är och hur hon minnsann skulle ha blivit knäpp om hon varit tvungen att lämna sitt barn på dagis vid samma ålder. Vem säger så? Och em pedagog ännu till!? Det är nog tur att hon inte jobbar på den avdelning som dotter är på, skulle nog ansöka om plats på något annat ställe då.. Har hört av andra föräldrar att hon kan säga precis vad som helst

  • Sofia Donner 03/02/2020 4:17pm (2 månader sen)

   FY! Det är ABSOLUT INTE okej att säga så. Jag förstår inte hur hon ens kunde? Jag hoppas av hela mitt hjärta att du skakade det av dig och att du känner dig trygg och stolt i att du gör det som är bäst för ditt barn! Jag blev själv satt på dagis som 9 månaders, min mamma var bara 21 när hon fick mig och behövde får klart skolan- och rätt okej blev jag ändå.. ;) KRAM

  • Cissi 05/02/2020 9:39pm (2 månader sen)

   Tack för dina ord! <3 Jag har hört samma sak väldigt många gånger och då har jag lagt det på generationskontot, men det kändes jobbigare när en pedagog sa så. Men jag försöker att inte låta det påverka mig så mycket :)

 • Fina Christina 31/01/2020 10:43pm (2 månader sen)

  Skönt att läsa att starten gått bra! :) Här lämnade jag in ansökan om dagisplats till hösten för vår del. Skulle gärna vara hemma hela 2020, men tyvärr kommer ekonomin emot. Tröstar mig med att E ändå är nästan 1,5 år när han börjar och att det bara kommer bli 3 dagar i veckan. Känns ändå redan lite konstigt att jag ska sätta min bebis i dagis för att åka till grannkommunen och ta hand om andras barn. Men, ja.. kanske det hinner ändra under sommaren.

  • Sofia Donner 03/02/2020 4:15pm (2 månader sen)

   Åh, försök att inte tänka på det ännu. Det är så långt dit och du har så mycket fantastisk tid hemma ännu! KRAM

 • Maria 02/02/2020 6:44pm (2 månader sen)

  Det är intressant hur olika man ser på saker och ting, jag igen har upplevt det som positivt att mina barn närmar sig främmande människor och situationer lite avvaktande och deras pedagoger har berömt dem för att de är eftertänksamma och lite försiktiga barn som har koll på allt runt omkring. De är trygga barn och de har trivts på dagis men bäst hemma med oss :)

  • Sofia Donner 03/02/2020 4:15pm (2 månader sen)

   Ja absolut, och vilken tur att alla ser på det olika så det också skapas olika individer ;)

Skriv en kommentar