DSC 7646 1

Din partner på förlossningen!

Skrivet av Sofia Donner 11.10.2021 | 6 Kommentarer

Kategorier:

Okej - en liten, liten paniktanke har uppenbarat sig i vår (okej, min) tillvaro. För ett par veckor sedan fick ett par bekanta barn, och mannen var förkyld så han fick varken vara med på förlossningen - eller dagarna på BB. Alltså - ångesten det ger! Och med tanke på att vi verkar vara småförkylda hela tiden nu har jag fått en jäkla oro över att det skulle hända oss. Tänk om Rasmus skulle vara så krasslig att han inte skulle få vara med..!?

Jag tog upp det med vår barnmorska, och hon tyckte det i dessa tider är klokt att ha en plan B. Men, jag har ingen sådan. Det finns absolut ingen annan än Rasmus som jag vill ha vid min sida i en sådan situation. Skulle detta ha varit inför Sigges förlossning (vår första) så skulle jag nog tagit det mer med ro, för då visste man ju inte vad man hade framför sig. Men nu när man vet exakt hur utlämnad man är där i förlossningssalen så ger det mig panik att någon annan än han skulle vara med. Hallå - du bajsar lixom med stor sannolikhet ner dig. Du spricker med stor sannolikhet. Många spyr. Du svettas som en galning. Du är naken, du är under galen smärta.. Du ska nog vara hundrafemtiofem procent bekväm med den personen du har vid din sida då, helt enkelt.

Så, jag började på allvar fundera vem jag skulle kunna tänka mig att ha där. För jag tror inte att det är en självklarhet att den person du skulle vara mest trygg med under en förlossning, behöver vara just din partner. Jag har en vän som inte ville ha sin sambo med, för hon visste att han skulle få total panik under en sådan situation - och det skulle göra henna väldigt stressad. Och det måste ju få vara okej. Det är ju ändå inte din partner som går igenom denna helt galna upplevelse - det är du. Och du ska vara fullständigt trygg, så bekväm man nu kan vara där och då - och framförallt känna dig lugn.

Nej - jag måste nog sova på detta några nätter. Jag vet ju att jag inte vill vara ensam - så kanske det faktiskt är bra att ha en plan B..?

Berätta gärna om du haft någon annan än din partner med dig på din/dina förlossningar. Eller har du gått igenom det själv? Andras tankar i detta är så otroligt intressanta att ta till sig av!

Kommentarer

 • Pamela 11/10/2021 4:14pm (10 månader sen)

  Jag går i exakt samma tankar som du! Problemet är att jag faktiskt inte kan tänka mig nån annan än min man som sällskap vid förlossningen. Det är för utelämnande. Som tur är så är min man väldigt, väldigt sällan sjuk - men det skulle ju vara typiskt om det infaller just när man själv ska föda. Min enda tanke är att jag kanske faktiskt gör det ensam... Även om det skulle vara en jättetrist upplevelse. Det är nog faktiskt skrämmande! Jag håller tummarna att ingen är sjuk - utan reservplan.. Så går tankarna just nu i varje fall, men de kan hinna ändras om det visar sig att han faktiskt skulle råka bli förkyld de närmsta dagarna (för att jag tror min bebi kommer tidigare än BF)

  • Sofia Donner 11/10/2021 4:29pm (10 månader sen)

   Ja, vilken sits ändå att vara i! Hur stränga är dom på förlossningen hos dig? Här är det nej trots negativt covid test vilket är himla synd! När har du BF? Vi får hålla alla tummar och tår och allt vad det nu finns att alla hålls friska!!

  • Pamela 12/10/2021 12:27pm (10 månader sen)

   Jag vet faktiskt inte riktigt säkert - borde kolla upp det. Men antar att det är likadant här - inga symptom alls. Det är nog väldigt speciell situation, man skulle ju inte vilja ha dethär orosmomentet oxå. Har tänkt att det finns doulor oxå, men jag känner mig inte riktigt bekväm med den tanken. Men tur att de finns ändå!

 • Josefin 11/10/2021 4:40pm (10 månader sen)

  Var bor du? I korsholm menade de nog på rådgivningen att småförkyld partner får komma med om negativt test? Fasar även för samma scenario, finns ingen annan jag vill ha med! När har du bf?

  • Sofia Donner 11/10/2021 8:04pm (10 månader sen)

   På Åland! Och här är det än så länge nog no no trots negativt covid test (ryser!!) Vi får hålla alla tummar vi har nu bara! Men inte lätt med två små hemma varav en släpar hem allt från dagis 😮 15/11 BF, men tror inte det går så långt! Själv då? :) :)

 • Josefin 11/10/2021 4:41pm (10 månader sen)

  Var bor du? I korsholm menade de nog på rådgivningen att småförkyld partner får komma med om negativt test? Fasar även för samma scenario, finns ingen annan jag vill ha med! När har du bf?

 • mikla 11/10/2021 9:44pm (10 månader sen)

  Kolla upp folkhälsans doulor på Åland ❤️

  • Sofia Donner 12/10/2021 8:59am (10 månader sen)

   Jaa, jag hade tänkt det - men det är inte så mycket tid kvar nu så känns kanske lite stressat. Det blir ju som en främling som är där med dig. Har du testat doula? Vet att en vän till mig hade doula då hennes man jobbar på sjön och risken fanns att han inte skulle hinna hem - och hon tyckte det var toppen. Men dom hade också över halva graviditeten på sig att lära känna varann..

 • J 13/10/2021 12:57pm (10 månader sen)

  Har BF med tredje barnet i januari, så har inte hunnit börja oroa mig för det här ännu. Men här hos oss (Österbotten) får nog partnern vara med vid förlossningen trots förkylning, om coronatestet är negativt (så har det varit förut åtminstone, antar att det inte ändrat). Tycker det känns väldigt orättvist att partnern inte får vara med hos er trots ett negativt coronatest... Förstår din oro, jag vet faktiskt inte vem jag skulle vara bekväm med att ha med på förlossningen förutom min man. Eventuellt min syster, men det känns nog som ett väldigt stort steg det också. Nästan så att jag hellre skulle vara ensam då, trots att det verkligen inte skulle vara roligt det heller.

  • Sofia Donner 13/10/2021 3:03pm (10 månader sen)

   Nej huh huh!! Nu håller vi alla tummar och tår att alla är friska och alla får ha just den person som vill bredvid sig när det är dags! ❤️ hoppas du får en fin graviditet fram tills dess! 🥰

 • Maria 15/10/2021 9:12am (10 månader sen)

  Vi har helt enkelt hållit syskon hemma en tid före bf från dagis för att undvika att de drar hem dagisbobbor. Samma sak en tid efter förlossningen.
  På det sättet har syskonen också fått känna sig helt delaktiga från början och vi har inte haft någon svartsjuka mellan syskonen efter det. Så klart finns ”bobbor” överallt men jag upplever att just dagisbobbor den här årstiden är i stort sett omöjligt att slippa undan så för oss var valet enkelt.
  Jag har tre barn och jobbar själv inom barnomsorgen och måste tyvärr säga att många barn är där trots att de är förkylda.

Skriv en kommentar