Glutenfritt påskfika!
Okej denhär veckan har bara rusat förbi och lämnat ett streck efter sig - sådär som det blir efter flygplan på himlen. Har inte hunnit med någonting. Tanken var ett nystädat hem inför påsken - well, påsken är här och hemmet är allt annat än städat. Men bra blir det ju ändå!
Igår tjuvstartade vi lite med att laga lite gott fika till påsken. Det blev dammsugare, i lite annan tappning. Du måste testa, det gick på 15 minuter och blev succé.
Nutelladammsugare (glutenfria)
1 färdigköpt glutenfri tårtbotten (ta icke glutenfri om du vill det också) - smula sönder den, ska bli ca 4 dl smulor.
100 gram halvsmält smör (lite mer än rumsvarmt)
1 dl florsocker
2 msk kakoa
1 stor tsk vaniljsocker
2 stora msk nutella
Knåda ihop allt med händerna. Kavla sedan ut marsipan i valfri färg och laga rullar av smeten som du rullar in i marsipanen. Smält sedan valfri choklad (vi tog vitchoklad) och doppa ändorna. Här doppade vi sedan även chokladen i strössel (Sigges önskan) men det kan man ju bra skippa också. Ställ in i kylen en stund och sedan är det bara att njuta!
Nu ska Sigges hämtas från dagis och påsklovet påbörjas. Eller ja, han är alltid hemma fredagar och måndagar, så det blev inte mycket till lov. Men han är så galet taggad på påskharen så jag vet inte vad! Urgulligt när han går runt och kikar genom alla fönster och letar. Ibland ropar han "DÄR ÄR HAN!", haha! Han har till och med skrivit ett brev till påskharen (tror han lite blandar med jultomten) om att han bara önskar sig Paw Patrol påskägg. Någon mer som har ett barn som är helst besatt av dom där valparna..?
Med påskriset är pyntat, god mat inhandlad och vi är redo. Vi ska bara äta gott, umgås med familj och det bästa av allt - bygga på växthuset! TJOHO! Vi brukar varje år ordna en påskjakt åt mina systerbarn tills dom vaknar på lördag morgon, så den ska också förberedas! Hoppas du får en skön, ledig påsk fylld med chokladägg!
Bada i bubblor - Vinsmedjan.
I lördags var jag och tre kära vänner på bubbelprovning hos Ålands nyöppnade skatt Vinsmedjan. Jag hade satt förväntningarna skyhögt. Hallå - bubblor lixom! Men också min första kväll iväg själv utan familjen sedan vi blev fyra. Och jag kan lova dig, med all heder jag nu har - att alla förväntningar inte bara möttes, de slog till och med över! Det var så otroligt fantastiskt! Ella Grüssner Cromwell-Morgan som är ägaren av denna pärla, är en välkänd vinprofil, så vi var i goda händer. Men upplevelsen var så mycket mer. Miljön var så mysig, maten var OTROLIG, upplevelsen av att smaka ett bubbel tillsammans med just den rätt den är gjord för - magi i munnen! Jag kan sitta här en timme och lovorda upplevelsen, men du måste ändå testa på själv för att förstå vad det är jag härjar om. Jag dricker ju helst inte vin (något vitt går bra, men inte rött eller rosé) - så jag kommer nog inte gå på någon av alla andra provningar (finns massor med olika) - men jag kommer absolut att besöka Vinsmedjan igen. I sommar kommer dom ha caféverksamhet, där du kan njuta av denna gudomliga mat och ett glas vin/bubbel utan att gå på en provning före. Längtaaaaaar!
Detta kallade dom för Kvarnbröd. Ett bröd gjort till pizza, med färskost på botten och den topping du valt. Magiskt. Absolut magiskt! Det godaste jag ätit på väldigt länge!
Efter provningen (som var klar vid 19) satt vi kvar och njöt av mat och god dryck. Minns inte när jag satt ner senast och blev lite rund under fötterna, och bara njöt en hel kväll..? Kvällens enda minus är (ett jättefult ord) Covid och dess restriktioner, så allt stänger ju kl 22. Hade varit underbart att kunna fortsätta till Indigo och dansa hem vid 04. (Rätt tacksamt på söndagen dock att det inte var möjligt, heh!)
4 olika bubbel varav en äkta champagne (en riktig dyrgrip, hoh) och smakbitar till.
Nummer 2, rökt sikröra, var också gaaaleeeeen.
Instagrampastan!
Nej nej nej, håll dig lugn. Detta är inte påväg att bli en matblogg. Men till mitt försvar, en stor del av min tid just nu spenderas med att laga mat åt resten av hushållet - och just nu är jag inne på att testa nya rätter. Och då är det kul att dela med sig av det som är gott, visst? Så, såklart måste även vi testa instagram-pastan! Nu är det ju jag som döpt den till detta, efter att ha sett X antal influencers och matsidor dela den. Jag har ingen aning om vad den heter på riktigt. Men den är SINNESSJUKT god i alla fall. Häääähäää. En god pasta är svårslaget! Och eftersom jag inte tål gluten, kan jag i princip aldrig njuta av en pastarätt på restaurang - så då får man trixa själv!
En ny favorit - helt klart! Vi åt den med kycklingfiléer stekta med rödlök, vitlök och lite soya. Mums!
Instagrampastan
Spagetti (jag hade glutenfri, du väljer själv vad du tar)
1 paket fetaost (jag hade 1,5 paket för hade ett öppnat i kylen)
1 röd chili (jag tog bara halva med tanke på Sigges lilla mage)
3 vitlöksklyftor
1 paket körsbärstomater
Olivolja (rätt mycket)
Chiliflakes
Salt & Peppar
Färsk Basilika (hade jag inte hemma, gick bra ändå)
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Ringla olivolja i botten på botten av en ugnsform och lägg på osten. Lägg ut tomaterna runt osten och hacka en chili + pressa vitlök över. Salta, peppra och tillsätt chili flakes (jag tog bara jättelite chiliflakes). Stoppa in i ugnen i 20 minuter. Under tiden som du gör detta kokar du pastan. När du har hällt av pastan och osten är klar i ugnen så rör du bara ihop allting och har i basilika. Ät som den är, eller med valfritt protein till. Såå gott!
Även denna gång stulen mat-bild, denna är tagen av Garbriella Joss.
Nu ska jag börja med att hoppa i duschen medan 50% av barnen sover och 50% har dagsvila. Viktigt att tvätta bort värsta smutsen, ikväll ska jag nämligen iväg på bubbelprovning med några vänner. Har LÄNGTAT i en evighet! Min första egentid med vänner sedan Melker kom. Yes yes yes. Har jag sagt att jag ääälsskkaaaarrr bubbel förresten...?
Ha en jättehärlig lördag! Mumsa på något gott ikväll, även du!
Morotsbiffarnas Rolls Royce!
Okej hör här nu! Nu ska jag dela med mig av en sådan fantastisk smaksensation, så du aldrig kommer vilja äta något annat. Okej. Det kanske var en liten överdrift i detdär - men jag skojar inte. Dessa morotsbiffar är så goda, så goda.
Receptet nedan är för 4 personer, står det. Men jag lagade dubbelsats och det räckte till middag två dagar för mig, Rasmus och Sigge. Så ja, man får testa fram lite hur mycket man behöver.
250 gram skalad morot
1 halloumiost
2 ägg
0,75 dl ströbröd (för att få det glutenfritt tog jag havrekli, gick bra)
1 krm chiliflakes
1 krm spiskummin
salt, peppar
Riv morot och halloumi grovt och blanda med resten. Låt stå en stund. Forma sedan biffar av smeten, lägg på en plåt och pensla olja (oliv eller raps) på varje biff. In i ugnen, 200 grader ca 8-10 minuter (kika efter om dom fått lite färg).
Vi åt dessa med quinoa och en sås på gräddfil, vitlök och finhackad spenat. MUMS! Som vanligt är jag ju sämst i världen på att ta matbilder - så denna bild är stulen från google. Hur som helst, smaklig måltid! ;)
Glutenfria & hälsosamma matplättar.
Nu när mammaledigheten är i full gång blir det ju (såklart) mer tid hemma. Och det är återigen dags att fundera ut en rad olika lunchrätter. Sigges stora passion just nu är att hjälpa till i köket, så ett plus är om rätterna är enkla för honom att hjälpa till med. En favorit hos lillchefen här är plättar, där han med stor omsorg häller i mjöl och vispar på. Jag ser gärna att plättarna är lite mer matiga och hälsosamma när det ska serveras till lunch. Så här bjuder jag på mitt favoritrecept - dom blir riktigt goda (och även glutenfria) och även 2 åringen älskar dom.
Recept
1 liter havremjölk
2,5 dl bovetemjöl
2,5 dl havremjöl
4 ägg
1 tsk salt
När jag vispat ihop smeten delar jag den i två byttor. Ena brukar jag riva morot i - och andra tinar jag upp lite fryst hackad spenat och häller i. Men det är även gott med zucchini, sötpotatis och majs. Bara fantasin sätter stopp tänker jag, på vilka grönsaker man kan riva ner i smeten. Sedan steker du som vanliga plättar (i mycket smör, mums!). Serveras gärna med lingonsylt och lite grynost! Detta blir rätt mycket plättar, så vi äter ena sorten en dag - och andra sorten nästa dag! Perfekt! Fungerar även bra att frysa in och ta fram vid behov! :)
(Bilden är stulen från Annika Malms sida - bra sida för goda recept!)
Nu: Sover barnet och jag ska börja göra mig iordning färdigt till kvällen. Ikväll väntar middag ute med ett gäng kollegor för att fira projektavslut. Ska bli väldigt skoj, även om jag lär vara hemma och i säng vid 21.. ;) Ha en fin fredag!!
Pokebowl á la Vestberga: Vuxen och barnversion.
Häromkvällen hade vi Rasmus lillebror Lucas över på middag. Och om det är någon som uppskattar "det lilla extra" i matlagning så är det han. Därför är det alltid roligt att experimentera lite när han kommer över, för han uppskattar det. Min egen man vill helst ha korv och makaroner varje dag - eller skaldjur.
Denna gång var jag sugen på pokebowl. Man kan ju laga denna rätt i hundratals olika varianter - men här kommer min. Och den blev riktigt bra. Kommer absolut att lagas igen! Lagade även en lite annan variant åt Sigge - så det blev vuxenversion och barnversion.
Pokebowl á la Vestberga (3 portioner)
Sushiris
500 gr marinerad sushilax (tips, åk till lokal fiskhandlare och be om färdig bit som passar till sushi)
Picklad rödlök
Edamebönor
Gurka
Avakodo
Picklad ingefära (köpte färdig på burk)
Sirachamajonäs
Mango
Riset:
Köp färdigt sushi-ris och koka enligt förpackning. Tillsätt risvinäger och låt allt svalna lite.
Laxen:
Marinerade jag i ca 2 timmar med;
2 msk soja
1 tsk fisksås
2 msk sesamolja
1 pressad lime
lite chiliflakes
lite salt
Och innan servering strödde jag över rostade sesamfrön
Picklad rödlök:
Koka upp 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Låt svalna lite och häll över skivad rödlök i en tätslutande burk. Klart på några timmar.
Sirachamajonäs:
ca 3 dl majonäs (Felix använde jag) och 3 msk siracha sås.
-> Jag lade riset på botten av tallriken och lade majonäsen i en spritspåse. Sedan spritsade jag den ziczac över riset, i ganska tjocka ränder. Sedan lade jag grönsakerna som en ring längs tallriken och laxen i mitten. Bara att njuta!
----
Barnversionen
Jag kokade makaroner istället åt Sigge. Och istället för sushilax så köpte jag färdigkokta jätteräkor, som jag lagade samma marinad åt som till laxen. Innan servering stekte jag dem ca 15 sek per sida. Sigge äter inte avakado eller ingefära, så det lämnade jag bort.
Järnboosting supersmoothie - och en dejtkväll.
Godmorgon och hej - tisdag idag och imorgon hämtar vi hem vår lilla buse från stugan igen. Det är galet hur man kan sakna någon så mycket. Samtidigt som det känns så bra att få se alla bilder och uppdateringar som mamma messar. Han har det så himla roligt! (hormontårar här då - check!) Gårdagen var dock väldigt skön, måste jag säga. Våra vänner Andreas och Eeva väntar sin bebis typ vilken minut som helst, så jag hängde där igår i deras soffa. Vi pratade förlossning, bajsblöjor, förhållanden, hur det är att komma in i familjer helt olika från ens egna.. Tiden flög iväg! Så otroligt spännande att deras lilla snart är här. Måste säga att jag är otroligt avis på att hon snart är klar med att vara gravid! ;)
På tal om gravid: Igen! Väldigt vanligt är ju att HB-värdet sjunker, speciellt mot slutet - och av det blir man väldigt trött och matt. Här är jag nu! Och jag vill till alla möjliga medel undvika järntabletterna. Dom var inte nådiga mot min mage när jag väntade Sigge. Så med inspiration från Sigges gudmors mamma försöker jag nu peppa mig full med järnboost via kosten. Och vad är då bättre än en smoothie? Jag testade mig fram igår och fick till en som är riktigt, riktigt god. Denna kommer jag laga varje dag nu fram till barnmorske-besöket nästa vecka - så ser vi om det räcker, eller om det ändå kommer bli järntillskott.
Visste du att c-vitamin tillsammans med järnet boostar ditt upptag, medan kalcium produkter hämmar upptaget? Så även om du tar tabletter, svälj dem gärna med lite apelsinjucie eller ät en frukt samtidigt. Undvik mjölk/yogurth etc 30 minuter före och efter.
Recept:
1 fryst hackad spenatkub (Rainbow)
2 frysta hackade grönkålsbitar (Felix)
1 kiwi
1 banan
1/3 citron (kött och allt, alltså inte bara pressad i)
4 st physalis
2-3 dl kallt vatten
Mixa! Enklast är det med stavmixer direkt i kannan du skall dricka ur - mindre disk. ;)
-----
Igår: Var vi även på en dejt kväll. En sådan där lagom dejt kväll. Vi hade bord på vår favoritrestaurang Indigo kl 18, och var hemma igen vid 21. Det är förresten på Indigo som vi har firat alla stora stunder hittills. En rätt häftig känsla. Vår första officiella dejt var på middag där. När vi officiellt blev sambos. När vi köpte huset. Efter första ultraljudet med Sigge. Vår förlovningsmiddag. Vår sista middag som ogifta. Min 30 års dag. Ja, och många många fler stunder. Det är lite roligt ändå, att ha "ett ställe" som känns som "vårt hak". Nåväl. Igår. Helt perfekt! Fördrink, 3 rätters från deras bistro meny och bara sitta ner och prata och skratta en stund. Jag älskar stunder då jag påminns om hur kär jag är i min man. Att han snart är tvåbarnspappa gör honom bara ännu mer fantastisk i mina ögon. Det är så självklart. Och jag vet att många varnar för tvåbarnschocken, och berättar hur mycket tuffare det är än man kan föreställa sig. Men jag är helt och hållet lugn inför denna nya utmaning. Och det är mest tack vare mannen vid min sida.
Går: Förresten in i vecka 29 idag. 28+0, eftersom alla verkar räkna lite olika. Tredje trimestern - hej hej! Fortfarande ingen smärta eller foglossning i sikte vilket är skönt. Fysiskt mår jag väldigt bra. Magen känns inte tung ännu, ingen vätska i fötter och händer och jag orkar vara hänga med i vardagen. Det är den här jäkla tröttheten som är mest besvärlig. Men - vi hoppas den ger med sig bara HB börjar stiga. Ganska mycket sammandragningar har jag dock börjat få, så försöker hålla tempot nere. Med Sigge fick jag åka in till BB i vecka 34 och få bricanyl (en medicin som stoppar så att förlossning inte skall starta) för jag hade så mycket sammandragningar. Så min barnmorska har varnat lite att denna gång tänka lite extra på tempot mot slutet! Och jag skall följa det rådet!
Nu: Ska jag kika ännu ett avsnitt av "I do" på Netflix. Har du missat den serien så lägg genast på! Feelgood slötittande när det är som bäst!
Du: Ska ha en riktigt fin dag!
Alkoholfria drycker till sommaren.
Sommaren närmar sig med stormsteg, och trots covid-19 och alla rekommendationer så ser jag ändå ett hopp om flera grillkvällar och mys på altanen i kvällssolen. Och till detta vill jag gärna ha något gott i glaset. Och något gott i glaset behöver inte alls kopplas till alkohol. Alternativen är massor för dig, likt som jag, inte bara vill dricka cola eller fanta.
Min absoluta favorit just nu är dryckerna från Fentimans. Speciellt Rose lemonade och Victorian lemonade. Läskande, lite söta men i lagom dos och passar lika bra till maten som till bara sällskapsdryck. Finns i de flesta matbutiker här på Åland.
Men för dig som vill pyssla på lite mer än att bara öppna en kork, finns det massor med ljuvliga alkoholfria drinkar att mixa ihop. Gör gärna i en kanna, så du kan unna dig mer än ett glas.
Sangria rosé
600 gr vattenmelon i tärningar
2 st lime i skivor
5 dl tranbärsdryck
1 flaska alkoholfri mousserande vin
Svalan
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
1 förp koncentrerad apelsin- och ananasjuice (à 2 dl)
Saften av 4 pressade citroner
1,5 l sprite
Blanda kokosmjölk, apelsin- och ananasjuice samt saften från citronerna.
Ställ i frysen 1-2 timmar.
Häll över sprite, och servera!
Tropic smash
1 mango
1 ananas
100 g physalis
0,5 dl iskallt vatten
0,33 dl fanta
Mixa frukterna med vattnet. Gärna med isbitar i.
Häll över iskall fanta.
Söderhavsdrinken
6 passionsfrukter
5 dl utspädd apelsinjuice
4 dl vatten
2,5 dl socker
5 dl mineralvatten (gärna med apelsinsmak) eller mousserat alkoholfritt vin
Koka upp apelsinjucie, vatten och socker tills sockret smält.
Rör ner köttet från passionsfrukterna, ta av plattan och låt svalna.
Häll över mineralvatten (eller annan mousserande dryck).
Sen har vi ju såklart alla goda, underbara, drinkar så som mojito, pina colada, moscow mule med flera som är lika goda utan alkoholen. Lägg lite extra mynta i mojiton bara. Och sedan - ut i solen och njut!
En perfekt jobba-hemma-lunch.
Här hemma: Fortsätter hemma-kontoret. Tanken är väl nästa vecka till, och sedan börja bege sig mot kontoret igen. I alla fall så som läget ser ut nu.
Lunchen: Det blir en hel del extra fix när alla skall äta lunch hemma. Rasmus och Sigge (som båda också är hemma) behöver båda stadig lunch, så dom äter oftast något i stil med en pastarätter eller pytt-i-panna-fix. Men är du precis som jag, och inte vill ha/behöver varm mat till lunch när du jobbar hemma? Eller studerar? Eller bara annars hänger hemma?
Detta är min absoluta favoritlunch just nu, som tar exakt 5 minuter att fixa ihop. Perfekt sommarmat!
1 avokado i tärningar
1 näve körsbärstomater, delade på mitten
Picklad rödlök
1/2 halloumiost, stekt i olja i tärningar
Lite balsamico
Häll upp allt i en skål, och njuuuuut! Ibland byter jag halloumi mot mozarella eller fetaost (utan att steka den då), och även det är precis lika gott.
Glutenfria kanel-och vaniljbullar
Igår kände jag mig lite huslig och pysslig, så mellan två möten satte jag ihop en bulldeg på jäsning. Jag tror inte du förstår hur länge jag letat efter ett gott glutenfritt bullrecept - men nu har jag hittat det. Receptet nedan är en modifiering av glutenfriagodsaker's bullrecept. Har tillsatt mer vanilj för jag tycker det är godare med både kanel och vanilj i samma bulle. Och myyyycket fyllning. MUMS!
Ps. Måste lära mig laga snygga kanelbullar. Tips på hur man "kringlar ihop dem" sådär bulligt?
Degen
50 g jäst
5 dl mjölk (använde röd mjölk)
2 msk fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 stora tsk vaniljsocker
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
10-12 dl glutenfri mjölmix (använde Pirkkas, 11 dl)
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
2 msk malen kanel
Uppvispat ägg och pärlsocker till garnering
1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i minst 5 minuter. Degen ska vara lite kladdig, det är bättre att arbeta in mer mjölmix innan utbakning om den blir för kladdig än att ha i för mycket mjölmix från början så att bullarna blir torra.
(Jag har ingen maskin med degkrokar, men använder elvisp och krokarna som kommer som tillbehör och det går jättebra!)
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är för kladdig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred den över plattorna.
7. Baka ut till snurror eller snäckor.
8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter. (8 minuter blev perfekt för mina små bullar).
Serveras genast med ett glas kall mjölk - oslagart!