DSC 7646 1

Skaldjurspasta

Skrivet av Sofia Donner 14.01.2020 | 1 kommentar(er)

Okej - nu är det dags att justera veckans inköpslista så du kan laga denna underbara pasta till middag i helgen. Det går snabbt, det är enkelt och det är en riktig festmåltid.

Recept 4 personer:

1 paket spagetti
1 paket frysta jätteräkor (scampi)
1 paket fryst skaldjursmix (här kan du mixa fritt - ibland tar jag färska musslor, ibland bara jätteräkor - you choose)
1 chili
4 klyftor vitlök
2 dl grädde
1 dl riven parmesanost
En skvätt vittvin
Hummerfond
körsbärstomater
Sockerärtor

Koka pastan 2-3 minuter kortare än koktiden på paketet. Stek under tiden hackad chili och hackad vitlök på medelvärme. Höj värmen och släng i skaldjur/räkor/det du använder i het panna. Rör om några sekunder. Häll av allt i pannan i en skål vid sidan om. Ställ ner till medelvärme igen och häll i grädde, lite vittvin, hummerfond efter smak och parmesanosten. Låt småkoka några minuter. Släng ner körsbärstomater (delade på mitten) och sockerärtskidor (delade på mitten) och låt koka upp. Häll ner skaldjuren och rör om. Häll av pastan och häll ner grädd- och skaldjurablandningen och rör om allt. Servera! Gärna med ännu mer parmesan ovanpå och ett gott glas bubbel!

bild


Saffrans- och romglass & saffransmaräng

Skrivet av Sofia Donner 30.12.2019

Tomten kom med en glassmaskin i år. Hur perfekt för familjen glassmonster? Den fick invigas i lördags. Än håller mitt saffransbegär sig kvar med tänder och klor - så det kanske inte är så svårt att lista ut att det blev just saffransglass. Med mörk rom i. SÅÅÅ GOTT!!

Smeten:
6 äggulor
1 dl socker
2 stora tsk vaniljsocker
2 msk mörk rom 
2,5 dl grädde
2,5 dl mjök (jag använde helmjölk)
1 påse saffran

Låt saffran och rom stå tillsammans i en kvart. Sprit drar fram saffranets fulla smak. Har du inte rom (som jag använde nu för att ge smak åt glassen, ta 1 tsk vodka eller liknande). 

Vispa äggulor och socker fluffigt. Koka upp grädde, vaniljsocker och mjölk. När detta nästan kokar, sänk värmen, häll i saffran- och romröran, vänd ner äggsmeten och rör tills allt tjocknat. Ta av plattan och ställ åt sidan för att svalna. Laga gärna detta på morgonen, eller dagen innan, så det får stå sig kallt i kylen ett bra tag. Denna årstid kan man bra ställa ut det.

30 minuter innan servering, ta fram glassmaskinen och häll i smeten. Låt den jobba 30 minuter. Servera direkt.

Screenshot 2019 12 29 at 12.30.29Detta var verkligen ljuvligt gott! Eeva gav tipset om vitchoklad, så nästa gång slänger jag i det också! Bilden är lånad från amelia.se då vi kastade oss över glassen och den försvann på en sekund.

Jag sparade äggvitorna som blev kvar och vispade dem med 4 dl socker, 2 tsk citronsaft och 1 påse saffran. Detta fick bli en marängsmet. När jag vispat klart rörde jag snabbt ner en platta smält vitchoklad också - och klickade ut allt på en plåt. Tyvärr hade jag vispat för lite denna gång, så de sjönk ihop i ugnen och blev platta - men smaken var ändå riktigt bra! Enkel regel med maränger - när du tycker att du vispat klart - vispa 2 minuter till. Och efter det ytterligare 1 minut till.

Saffran - den magiska kryddan som passar i princip allt!


The Rocky Road Challange.

Skrivet av Sofia Donner 19.12.2019

Kategorier:

Just nu sitter vi på Viking Grace över till Åbo. Det blir några dagar i min underbara hemstad. Åbo kommer föralltid vara min absoluta favoritstad. Jag vet inte om det är alla minnen som gör det, eller den där känslan av att även fast mycket har ändrat - så är allt ändå så bekant. Speciellt inför julen. Åbo må vara en härlig sommarstad - men staden gör sig ändå nästan bäst precis innan jul. Denna gång skall vi besöka min mommo, min gammelmoster, Rasmus mommo (som bor i Pargas), farfar (ute i Nagu) och mina gudföräldrar och deras dotter som "just" fått bebis (också i Nagu). Och sedan skall vi spendera kvalitetstid med min lillasyster och lillebror. Och däremellan kanske julhandla lite. Vi åker tillbaka till Åland natten till måndag igen.

Men under tiden tycker jag att du skall testa laga denna variant av Rocky Road. I min familj har jag så länge jag kan minnas varit ansvarig för att alla magar fylls med julgodis. Och ett mission har blivit att hitta den perfekta varianten av Rocky Road. I år blev den riktigt bra, måste jag få säga!

- Cashewnötter
- Mini marshmallows
- Dumle tranbär (1 dumle klippt i 6 bitar)
- Cornflakes
- Vitchoklad
- Mörkchoklad

Smält chokladen och blanda ihop allt. Enklare än så blir det inte!BF253BD2 6962 449F A4E7 33BF93AB3A69

I år blev det även salmiakstryffel, saffransmarränger och tranbärskola. Recept på det kommer upp under dagarna! :)


Vegetarisk lasagne.

Skrivet av Sofia Donner 28.11.2019 | 1 kommentar(er)

Nu skall jag dela med mig utav ett av mina absoluta favoritrecept. En vegetarisk lasagne som tar hela 5 minuter att röra ihop, och som sedan får gräddas i ugnen i lugn och ro. En perfekt fredagsrätt med ett glas vin till!

RECEPT
2 burkar Go green Bean Chili Salsa
1 burk krossad tomat
1 burk creme fraiche
2 dl grädde
1 påse riven ost

Rör ihop creme fraiche och grädde. Spara lite åt sidan till översta lagret. Rör ner resten och blanda om, varava med lasagneplattor (jag använder glutenfria, har testat bönplattor också men det blev inte gott) och avsluta med creme fraiche- och gräddblandningen samt riven ost. Grädda i 40 minuter i 200 grader. Njut!

Lättare, lika god, vardagsmat är svår att hitta! 

Tips! Om du vill laga en riktigt stor form, så det finns i några dagar, ta 4 dl creme fraiche och 4 dl grädde och en stor påse riven ost. Här brukar jag även hälla i en burk linser också.

Screenshot 2019 11 28 at 20.08.08


Socker- och glutenfria saffransbullar.

Skrivet av Sofia Donner 15.11.2019 | 1 kommentar(er)

Nu kunde jag inte hålla mig längre. Det gick helt enkelt inte. Julen måste börja få ta plats här i vårat hus - och med det kommer min besatthet av saffran. Saffran i allt, helst. Saffransgröt är underbart. Saffransgranola är nästan bättre. Saffran i grytor älskar vi alla tre. Och saffran i bakverk är helt omöjligt att slå. Det som jag nästan gillar mest är doften som sprider sig i huset när man använder saffran. Det är något så mysigt och hemtrevligt över det. I smyg har vi även tänt julstjärnan i köket (som har hängt där i snart 3 år) och en tomte har vi ställt fram. Resten tar vi närmare lilla jul.

F813C24A 9FE3 47B6 B213 F874A354035F

Här är receptet på bullarna, jag lagar alltid dubbelsats direkt;

Deg
75 g smör
2 dl sojamjölk (eller annan valfri mjölksort, men jag tycker sojamjölk bidrar med en god, söt, smak)
25 g färsk jäst för söta degar
2 tsk fiberhusk
1 dl creme fraiche
1/2 dl sötströ (jag använder alltid Nick's Use Like Sugar, rekommenderar)
1/2 g saffran
1 krm salt
ca 6 dl mjölmix (gluten- och mjölkfri) (jag använder hälften mjölmix och hälften havremjöl, blir lite mer näringsrikt då)

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
4 msk sötströ
1 tsk vaniljspulver och/eller stött kardemumma

------------------

Lägg ungen på 250 grader.

Smält matfettet.
Tillsätt vätskan och låt den bli 37°C.
Smula ner jästen i en degbunke.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
 
Rör ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter.

Tillsätt creme fraiche, sötströ, saffran och salt och rör om.
Arbeta ner det mesta av mjölmixen.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
 
Blanda ingredienserna till fyllningen.
 
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del på mjölad bänk till en platta ca 25x30 cm (för 20 st bullar).
Bred på fyllningen över hela plattan.
Rulla ihop degen och skär varje rulle i ca 10 bitar.
Lägg bullarna med snittytan upp i formarna.
Jäs bullarna övertäckta ca 30 minuter. 
 
Pensla med lätt vispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

NJUUUUT! Bullarna blir så saftiga och smakfulla. Vi avnjuter dessa tillsammans med Blossas underbara Vanilj-och äpple glögg ikväll.Screenshot 2019 11 15 at 19.54.09 

 


Lingonsylt utan socker.

Skrivet av Sofia Donner 30.10.2019 | 1 kommentar(er)

Håll i hatten. Här kommer ett tips som helt enkelt var för bra för att inte dela med sig av. När jag påbörjade detta projekt imorse var jag faktiskt väldigt skeptisk till det. Lingonsylt utan socker? Det hörs ju bara på namnet hur surt det är. Men nej. Så fel man kan ha. Såhär går du tillväga,

Riv ett äpple (ta en söt sort) på den grova delen av rivjärnet och koka det på svag värme tills det blivit mjukt och "mojsigt". Mixa det sedan med en stavmixer. Häll i lingonen i samma kastrull med äppelmoset. Jag använde 1 liter lingon idag. Låt allt koka på svag värme i ca 15 minuter. Fyll på med lite vatten under tiden om så behövs. Låt svalna och lägg upp i en fin burk.

Det blev verkligen jättegott. Jakten på hälsosamma alternativ fortsätter! Imorgon skall vi testa laga sockerfria chokladmuffins med svarta bönor som bas. Jag återkommer med resultatet!4DF6A917 641C 4331 9D2E E856E3FBC7AE


Morotskaksbollar

Skrivet av Sofia Donner 21.10.2019 | 4 kommentar(er)

Sigge och jag, vi har en måndagstradition som jag tror båda älskar lika mycket. På måndagar lagar vi dadelbollar som vi fikar med under veckan. Vi ger inte honom något med socker i, men man vill ju ändå äta gott - och då är dadelbollar en stor favorit här hemma för oss alla tre.

Denna variant smakar precis som morotskaka (eller ja, så nära som möjligt). Supergoda!0880C83D 79CB 4CED B516 994D3DF734F1

MOROTSKAKSBOLLAR

1 dl  finrivna morötter
2 1/2 dl naturella cashewnötter
10 urkärnade dadlar
1 tsk malen kardemumma
kokosflingor

Mixa allt utom kokosflingorna i en mixer, eller med stavmixer. Rulla till bollar och rulla dem i kokos, och ställ in i kylen en stund. Vi lagar alltid dubbelsats då pappan i huset slänger i sig hälften nästan direkt.

AD8D254E D53D 4B3A 8C97 F9B35BE9BE30Sigge undrade vad tusan jag höll på med när han inte fick börja äta direkt för att jag skulle ta bilder i massor med olika vinklar. "Shit morsan! Mat skall ätas, inte instagramas", kunde jag nästan höra hur han tänkte!