DSC 7646 1

Glutenfria & hälsosamma matplättar.

Skrivet av Sofia Donner 28.08.2020

Kategorier:

Nu när mammaledigheten är i full gång blir det ju (såklart) mer tid hemma. Och det är återigen dags att fundera ut en rad olika lunchrätter. Sigges stora passion just nu är att hjälpa till i köket, så ett plus är om rätterna är enkla för honom att hjälpa till med. En favorit hos lillchefen här är plättar, där han med stor omsorg häller i mjöl och vispar på. Jag ser gärna att plättarna är lite mer matiga och hälsosamma när det ska serveras till lunch. Så här bjuder jag på mitt favoritrecept - dom blir riktigt goda (och även glutenfria) och även 2 åringen älskar dom.

Recept

1 liter havremjölk
2,5 dl bovetemjöl
2,5 dl havremjöl
4 ägg
1 tsk salt

När jag vispat ihop smeten delar jag den i två byttor. Ena brukar jag riva morot i - och andra tinar jag upp lite fryst hackad spenat och häller i. Men det är även gott med zucchini, sötpotatis och majs. Bara fantasin sätter stopp tänker jag, på vilka grönsaker man kan riva ner i smeten. Sedan steker du som vanliga plättar (i mycket smör, mums!). Serveras gärna med lingonsylt och lite grynost! Detta blir rätt mycket plättar, så vi äter ena sorten en dag - och andra sorten nästa dag! Perfekt! Fungerar även bra att frysa in och ta fram vid behov! :)

unnamed(Bilden är stulen från Annika Malms sida - bra sida för goda recept!)

Nu: Sover barnet och jag ska börja göra mig iordning färdigt till kvällen. Ikväll väntar middag ute med ett gäng kollegor för att fira projektavslut. Ska bli väldigt skoj, även om jag lär vara hemma och i säng vid 21.. ;) Ha en fin fredag!!


Pokebowl á la Vestberga: Vuxen och barnversion.

Skrivet av Sofia Donner 11.07.2020

Kategorier:

Häromkvällen hade vi Rasmus lillebror Lucas över på middag. Och om det är någon som uppskattar "det lilla extra" i matlagning så är det han. Därför är det alltid roligt att experimentera lite när han kommer över, för han uppskattar det. Min egen man vill helst ha korv och makaroner varje dag - eller skaldjur.

Denna gång var jag sugen på pokebowl. Man kan ju laga denna rätt i hundratals olika varianter - men här kommer min. Och den blev riktigt bra. Kommer absolut att lagas igen! Lagade även en lite annan variant åt Sigge - så det blev vuxenversion och barnversion.

Pokebowl á la Vestberga (3 portioner)

IMG 1787

Sushiris 
500 gr marinerad sushilax (tips, åk till lokal fiskhandlare och be om färdig bit som passar till sushi)
Picklad rödlök
Edamebönor
Gurka
Avakodo
Picklad ingefära (köpte färdig på burk)
Sirachamajonäs
Mango

Riset:
Köp färdigt sushi-ris och koka enligt förpackning. Tillsätt risvinäger och låt allt svalna lite.

Laxen:
Marinerade jag i ca 2 timmar med;
2 msk soja
1 tsk fisksås
2 msk sesamolja
1 pressad lime
lite chiliflakes
lite salt
Och innan servering strödde jag över rostade sesamfrön

Picklad rödlök:
Koka upp 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Låt svalna lite och häll över skivad rödlök i en tätslutande burk. Klart på några timmar.

Sirachamajonäs:
ca 3 dl majonäs (Felix använde jag) och 3 msk siracha sås.

-> Jag lade riset på botten av tallriken och lade majonäsen i en spritspåse. Sedan spritsade jag den ziczac över riset, i ganska tjocka ränder. Sedan lade jag grönsakerna som en ring längs tallriken och laxen i mitten. Bara att njuta! 

----

Barnversionen

IMG 1788

Jag kokade makaroner istället åt Sigge. Och istället för sushilax så köpte jag färdigkokta jätteräkor, som jag lagade samma marinad åt som till laxen. Innan servering stekte jag dem ca 15 sek per sida. Sigge äter inte avakado eller ingefära, så det lämnade jag bort. 


Järnboosting supersmoothie - och en dejtkväll.

Skrivet av Sofia Donner 07.07.2020 | 3 kommentar(er)

Godmorgon och hej - tisdag idag och imorgon hämtar vi hem vår lilla buse från stugan igen. Det är galet hur man kan sakna någon så mycket. Samtidigt som det känns så bra att få se alla bilder och uppdateringar som mamma messar. Han har det så himla roligt! (hormontårar här då - check!) Gårdagen var dock väldigt skön, måste jag säga. Våra vänner Andreas och Eeva väntar sin bebis typ vilken minut som helst, så jag hängde där igår i deras soffa. Vi pratade förlossning, bajsblöjor, förhållanden, hur det är att komma in i familjer helt olika från ens egna.. Tiden flög iväg! Så otroligt spännande att deras lilla snart är här. Måste säga att jag är otroligt avis på att hon snart är klar med att vara gravid! ;)

På tal om gravid: Igen! Väldigt vanligt är ju att HB-värdet sjunker, speciellt mot slutet - och av det blir man väldigt trött och matt. Här är jag nu! Och jag vill till alla möjliga medel undvika järntabletterna. Dom var inte nådiga mot min mage när jag väntade Sigge. Så med inspiration från Sigges gudmors mamma försöker jag nu peppa mig full med järnboost via kosten. Och vad är då bättre än en smoothie? Jag testade mig fram igår och fick till en som är riktigt, riktigt god. Denna kommer jag laga varje dag nu fram till barnmorske-besöket nästa vecka - så ser vi om det räcker, eller om det ändå kommer bli järntillskott.

Visste du att c-vitamin tillsammans med järnet boostar ditt upptag, medan kalcium produkter hämmar upptaget? Så även om du tar tabletter, svälj dem gärna med lite apelsinjucie eller ät en frukt samtidigt. Undvik mjölk/yogurth etc 30 minuter före och efter.

Recept:

1 fryst hackad spenatkub (Rainbow)
2 frysta hackade grönkålsbitar (Felix)
1 kiwi
1 banan
1/3 citron (kött och allt, alltså inte bara pressad i)
4 st physalis
2-3 dl kallt vatten

Mixa! Enklast är det med stavmixer direkt i kannan du skall dricka ur - mindre disk. ;)

IMG 1768

-----

Igår: Var vi även på en dejt kväll. En sådan där lagom dejt kväll. Vi hade bord på vår favoritrestaurang Indigo kl 18, och var hemma igen vid 21. Det är förresten på Indigo som vi har firat alla stora stunder hittills. En rätt häftig känsla. Vår första officiella dejt var på middag där. När vi officiellt blev sambos. När vi köpte huset. Efter första ultraljudet med Sigge. Vår förlovningsmiddag. Vår sista middag som ogifta. Min 30 års dag. Ja, och många många fler stunder. Det är lite roligt ändå, att ha "ett ställe" som känns som "vårt hak". Nåväl. Igår. Helt perfekt! Fördrink, 3 rätters från deras bistro meny och bara sitta ner och prata och skratta en stund. Jag älskar stunder då jag påminns om hur kär jag är i min man. Att han snart är tvåbarnspappa gör honom bara ännu mer fantastisk i mina ögon. Det är så självklart. Och jag vet att många varnar för tvåbarnschocken, och berättar hur mycket tuffare det är än man kan föreställa sig. Men jag är helt och hållet lugn inför denna nya utmaning. Och det är mest tack vare mannen vid min sida.

IMG 1770IMG 1771

Går: Förresten in i vecka 29 idag. 28+0, eftersom alla verkar räkna lite olika. Tredje trimestern - hej hej! Fortfarande ingen smärta eller foglossning i sikte vilket är skönt. Fysiskt mår jag väldigt bra. Magen känns inte tung ännu, ingen vätska i fötter och händer och jag orkar vara hänga med i vardagen. Det är den här jäkla tröttheten som är mest besvärlig. Men - vi hoppas den ger med sig bara HB börjar stiga. Ganska mycket sammandragningar har jag dock börjat få, så försöker hålla tempot nere. Med Sigge fick jag åka in till BB i vecka 34 och få bricanyl (en medicin som stoppar så att förlossning inte skall starta) för jag hade så mycket sammandragningar. Så min barnmorska har varnat lite att denna gång tänka lite extra på tempot mot slutet! Och jag skall följa det rådet!

Nu: Ska jag kika ännu ett avsnitt av "I do" på Netflix. Har du missat den serien så lägg genast på! Feelgood slötittande när det är som bäst!

Du: Ska ha en riktigt fin dag!


Alkoholfria drycker till sommaren.

Skrivet av Sofia Donner 29.05.2020 | 3 kommentar(er)

Sommaren närmar sig med stormsteg, och trots covid-19 och alla rekommendationer så ser jag ändå ett hopp om flera grillkvällar och mys på altanen i kvällssolen. Och till detta vill jag gärna ha något gott i glaset. Och något gott i glaset behöver inte alls kopplas till alkohol. Alternativen är massor för dig, likt som jag, inte bara vill dricka cola eller fanta.

Min absoluta favorit just nu är dryckerna från Fentimans. Speciellt Rose lemonade och Victorian lemonade. Läskande, lite söta men i lagom dos och passar lika bra till maten som till bara sällskapsdryck. Finns i de flesta matbutiker här på Åland.

imageimages

Men för dig som vill pyssla på lite mer än att bara öppna en kork, finns det massor med ljuvliga alkoholfria drinkar att mixa ihop. Gör gärna i en kanna, så du kan unna dig mer än ett glas.

Sangria rosé

600 gr vattenmelon i tärningar
2 st lime i skivor
5 dl tranbärsdryck
1 flaska alkoholfri mousserande vin

Svalan

1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
1 förp koncentrerad apelsin- och ananasjuice (à 2 dl)
Saften av 4 pressade citroner
1,5 l sprite

Blanda kokosmjölk, apelsin- och ananasjuice samt saften från citronerna.
Ställ i frysen 1-2 timmar.
Häll över sprite, och servera!

Tropic smash

1 mango
1 ananas
100 g physalis 
0,5 dl iskallt vatten
0,33 dl fanta

Mixa frukterna med vattnet. Gärna med isbitar i.
Häll över iskall fanta.

Söderhavsdrinken

6 passionsfrukter
5 dl utspädd apelsinjuice
4 dl vatten
2,5 dl socker
5 dl mineralvatten (gärna med apelsinsmak) eller mousserat alkoholfritt vin

Koka upp apelsinjucie, vatten och socker tills sockret smält.
Rör ner köttet från passionsfrukterna, ta av plattan och låt svalna. 
Häll över mineralvatten (eller annan mousserande dryck).

Sen har vi ju såklart alla goda, underbara, drinkar så som mojito, pina colada, moscow mule med flera som är lika goda utan alkoholen. Lägg lite extra mynta i mojiton bara. Och sedan - ut i solen och njut!


En perfekt jobba-hemma-lunch.

Skrivet av Sofia Donner 05.05.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Här hemma: Fortsätter hemma-kontoret. Tanken är väl nästa vecka till, och sedan börja bege sig mot kontoret igen. I alla fall så som läget ser ut nu.

Lunchen: Det blir en hel del extra fix när alla skall äta lunch hemma. Rasmus och Sigge (som båda också är hemma) behöver båda stadig lunch, så dom äter oftast något i stil med en pastarätter eller pytt-i-panna-fix. Men är du precis som jag, och inte vill ha/behöver varm mat till lunch när du jobbar hemma? Eller studerar? Eller bara annars hänger hemma?

Detta är min absoluta favoritlunch just nu, som tar exakt 5 minuter att fixa ihop. Perfekt sommarmat!

1 avokado i tärningar
1 näve körsbärstomater, delade på mitten
Picklad rödlök
1/2 halloumiost, stekt i olja i tärningar
Lite balsamico

Häll upp allt i en skål, och njuuuuut! Ibland byter jag halloumi mot mozarella eller fetaost (utan att steka den då), och även det är precis lika gott.

IMG 0485


Glutenfria kanel-och vaniljbullar

Skrivet av Sofia Donner 02.04.2020 | 4 kommentar(er)

Igår kände jag mig lite huslig och pysslig, så mellan två möten satte jag ihop en bulldeg på jäsning. Jag tror inte du förstår hur länge jag letat efter ett gott glutenfritt bullrecept - men nu har jag hittat det. Receptet nedan är en modifiering av glutenfriagodsaker's bullrecept. Har tillsatt mer vanilj för jag tycker det är godare med både kanel och vanilj i samma bulle. Och myyyycket fyllning. MUMS! 

Ps. Måste lära mig laga snygga kanelbullar. Tips på hur man "kringlar ihop dem" sådär bulligt?

bullar

Degen
50 g jäst
5 dl mjölk (använde röd mjölk)
2 msk fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 stora tsk vaniljsocker
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
10-12 dl glutenfri mjölmix (använde Pirkkas, 11 dl)
 
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
2 msk malen kanel

Uppvispat ägg och pärlsocker till garnering

1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.

3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i minst 5 minuter. Degen ska vara lite kladdig, det är bättre att arbeta in mer mjölmix innan utbakning om den blir för kladdig än att ha i för mycket mjölmix från början så att bullarna blir torra.
(Jag har ingen maskin med degkrokar, men använder elvisp och krokarna som kommer som tillbehör och det går jättebra!)

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

5. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är för kladdig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred den över plattorna.
7. Baka ut till snurror eller snäckor.

8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter. (8 minuter blev perfekt för mina små bullar).

Serveras genast med ett glas kall mjölk - oslagart!


Spenatsoppadeluxe

Skrivet av Sofia Donner 26.03.2020 | 1 kommentar(er)

En stor fördel med att jobba hemma (vi fokuserar helt på dom nu) - är att det är enklare att lägga ner lite mer kärlek i vardagsmaten. Häromdagen gjorde jag en stor sats spenatsoppa. I dessa virus- och förkylningstider är det lite extra bra att boosta sin kropp med nyttigheter. Fast jag har märkt, nu när man är hemma hela tiden, hur lätt det är att småäta Fazers också. Och det är helt okej det med. Det är ju bra för själen ;) I detta recept är det vittvinet som ger soppan den där lilla extra lyxkänslan! Supersnabbt, och billig, maträtt.

Min spenatsoppa-deluxe

1 påse färsk babyspenat
1 liter vatten
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 tärningar grönsaksbuljong
1 skvätt vitt matlagningsvin (hoppa över om du inte har det)
1 stor klick smör
1 tsk malen muskot
Salt och peppar

Börja med att skölja spenaten och lägg dem i en bunke. Häll kokande vatten över (från tékokaren är smidigast). Låt stå 1 minut och häll sedan bort vattnet.

Fräs hackad lök och vitlök i en stor klick smör i en kastrull. Häll på spenaten efter en liten stund och rör tills den mjuknat. Häll på lite vittvin och rör om. Häll på vattnet, i med buljongen och muskoten. Låt koka några minuter. Ta bort från plattan och mixa allt med stavmixer. Lägg tillbaka på plattan, i med grädden och låt småkoka ett tag. Smaka av med salt och peppar.

Koka lite ägg till att servera med!
spenat blogg
Smaklig måltid!


Skaldjurspasta

Skrivet av Sofia Donner 14.01.2020 | 1 kommentar(er)

Okej - nu är det dags att justera veckans inköpslista så du kan laga denna underbara pasta till middag i helgen. Det går snabbt, det är enkelt och det är en riktig festmåltid.

Recept 4 personer:

1 paket spagetti
1 paket frysta jätteräkor (scampi)
1 paket fryst skaldjursmix (här kan du mixa fritt - ibland tar jag färska musslor, ibland bara jätteräkor - you choose)
1 chili
4 klyftor vitlök
2 dl grädde
1 dl riven parmesanost
En skvätt vittvin
Hummerfond
körsbärstomater
Sockerärtor

Koka pastan 2-3 minuter kortare än koktiden på paketet. Stek under tiden hackad chili och hackad vitlök på medelvärme. Höj värmen och släng i skaldjur/räkor/det du använder i het panna. Rör om några sekunder. Häll av allt i pannan i en skål vid sidan om. Ställ ner till medelvärme igen och häll i grädde, lite vittvin, hummerfond efter smak och parmesanosten. Låt småkoka några minuter. Släng ner körsbärstomater (delade på mitten) och sockerärtskidor (delade på mitten) och låt koka upp. Häll ner skaldjuren och rör om. Häll av pastan och häll ner grädd- och skaldjurablandningen och rör om allt. Servera! Gärna med ännu mer parmesan ovanpå och ett gott glas bubbel!

bild


Saffrans- och romglass & saffransmaräng

Skrivet av Sofia Donner 30.12.2019

Tomten kom med en glassmaskin i år. Hur perfekt för familjen glassmonster? Den fick invigas i lördags. Än håller mitt saffransbegär sig kvar med tänder och klor - så det kanske inte är så svårt att lista ut att det blev just saffransglass. Med mörk rom i. SÅÅÅ GOTT!!

Smeten:
6 äggulor
1 dl socker
2 stora tsk vaniljsocker
2 msk mörk rom 
2,5 dl grädde
2,5 dl mjök (jag använde helmjölk)
1 påse saffran

Låt saffran och rom stå tillsammans i en kvart. Sprit drar fram saffranets fulla smak. Har du inte rom (som jag använde nu för att ge smak åt glassen, ta 1 tsk vodka eller liknande). 

Vispa äggulor och socker fluffigt. Koka upp grädde, vaniljsocker och mjölk. När detta nästan kokar, sänk värmen, häll i saffran- och romröran, vänd ner äggsmeten och rör tills allt tjocknat. Ta av plattan och ställ åt sidan för att svalna. Laga gärna detta på morgonen, eller dagen innan, så det får stå sig kallt i kylen ett bra tag. Denna årstid kan man bra ställa ut det.

30 minuter innan servering, ta fram glassmaskinen och häll i smeten. Låt den jobba 30 minuter. Servera direkt.

Screenshot 2019 12 29 at 12.30.29Detta var verkligen ljuvligt gott! Eeva gav tipset om vitchoklad, så nästa gång slänger jag i det också! Bilden är lånad från amelia.se då vi kastade oss över glassen och den försvann på en sekund.

Jag sparade äggvitorna som blev kvar och vispade dem med 4 dl socker, 2 tsk citronsaft och 1 påse saffran. Detta fick bli en marängsmet. När jag vispat klart rörde jag snabbt ner en platta smält vitchoklad också - och klickade ut allt på en plåt. Tyvärr hade jag vispat för lite denna gång, så de sjönk ihop i ugnen och blev platta - men smaken var ändå riktigt bra! Enkel regel med maränger - när du tycker att du vispat klart - vispa 2 minuter till. Och efter det ytterligare 1 minut till.

Saffran - den magiska kryddan som passar i princip allt!


The Rocky Road Challange.

Skrivet av Sofia Donner 19.12.2019

Kategorier:

Just nu sitter vi på Viking Grace över till Åbo. Det blir några dagar i min underbara hemstad. Åbo kommer föralltid vara min absoluta favoritstad. Jag vet inte om det är alla minnen som gör det, eller den där känslan av att även fast mycket har ändrat - så är allt ändå så bekant. Speciellt inför julen. Åbo må vara en härlig sommarstad - men staden gör sig ändå nästan bäst precis innan jul. Denna gång skall vi besöka min mommo, min gammelmoster, Rasmus mommo (som bor i Pargas), farfar (ute i Nagu) och mina gudföräldrar och deras dotter som "just" fått bebis (också i Nagu). Och sedan skall vi spendera kvalitetstid med min lillasyster och lillebror. Och däremellan kanske julhandla lite. Vi åker tillbaka till Åland natten till måndag igen.

Men under tiden tycker jag att du skall testa laga denna variant av Rocky Road. I min familj har jag så länge jag kan minnas varit ansvarig för att alla magar fylls med julgodis. Och ett mission har blivit att hitta den perfekta varianten av Rocky Road. I år blev den riktigt bra, måste jag få säga!

- Cashewnötter
- Mini marshmallows
- Dumle tranbär (1 dumle klippt i 6 bitar)
- Cornflakes
- Vitchoklad
- Mörkchoklad

Smält chokladen och blanda ihop allt. Enklare än så blir det inte!BF253BD2 6962 449F A4E7 33BF93AB3A69

I år blev det även salmiakstryffel, saffransmarränger och tranbärskola. Recept på det kommer upp under dagarna! :)