DSC 7646 1

Socker- och glutenfria saffransbullar.

Skrivet av Sofia Donner 15.11.2019 | 1 kommentar(er)

Nu kunde jag inte hålla mig längre. Det gick helt enkelt inte. Julen måste börja få ta plats här i vårat hus - och med det kommer min besatthet av saffran. Saffran i allt, helst. Saffransgröt är underbart. Saffransgranola är nästan bättre. Saffran i grytor älskar vi alla tre. Och saffran i bakverk är helt omöjligt att slå. Det som jag nästan gillar mest är doften som sprider sig i huset när man använder saffran. Det är något så mysigt och hemtrevligt över det. I smyg har vi även tänt julstjärnan i köket (som har hängt där i snart 3 år) och en tomte har vi ställt fram. Resten tar vi närmare lilla jul.

F813C24A 9FE3 47B6 B213 F874A354035F

Här är receptet på bullarna, jag lagar alltid dubbelsats direkt;

Deg
75 g smör
2 dl sojamjölk (eller annan valfri mjölksort, men jag tycker sojamjölk bidrar med en god, söt, smak)
25 g färsk jäst för söta degar
2 tsk fiberhusk
1 dl creme fraiche
1/2 dl sötströ (jag använder alltid Nick's Use Like Sugar, rekommenderar)
1/2 g saffran
1 krm salt
ca 6 dl mjölmix (gluten- och mjölkfri) (jag använder hälften mjölmix och hälften havremjöl, blir lite mer näringsrikt då)

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
4 msk sötströ
1 tsk vaniljspulver och/eller stött kardemumma

------------------

Lägg ungen på 250 grader.

Smält matfettet.
Tillsätt vätskan och låt den bli 37°C.
Smula ner jästen i en degbunke.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
 
Rör ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter.

Tillsätt creme fraiche, sötströ, saffran och salt och rör om.
Arbeta ner det mesta av mjölmixen.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
 
Blanda ingredienserna till fyllningen.
 
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del på mjölad bänk till en platta ca 25x30 cm (för 20 st bullar).
Bred på fyllningen över hela plattan.
Rulla ihop degen och skär varje rulle i ca 10 bitar.
Lägg bullarna med snittytan upp i formarna.
Jäs bullarna övertäckta ca 30 minuter. 
 
Pensla med lätt vispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

NJUUUUT! Bullarna blir så saftiga och smakfulla. Vi avnjuter dessa tillsammans med Blossas underbara Vanilj-och äpple glögg ikväll.Screenshot 2019 11 15 at 19.54.09 

 


Lingonsylt utan socker.

Skrivet av Sofia Donner 30.10.2019 | 1 kommentar(er)

Håll i hatten. Här kommer ett tips som helt enkelt var för bra för att inte dela med sig av. När jag påbörjade detta projekt imorse var jag faktiskt väldigt skeptisk till det. Lingonsylt utan socker? Det hörs ju bara på namnet hur surt det är. Men nej. Så fel man kan ha. Såhär går du tillväga,

Riv ett äpple (ta en söt sort) på den grova delen av rivjärnet och koka det på svag värme tills det blivit mjukt och "mojsigt". Mixa det sedan med en stavmixer. Häll i lingonen i samma kastrull med äppelmoset. Jag använde 1 liter lingon idag. Låt allt koka på svag värme i ca 15 minuter. Fyll på med lite vatten under tiden om så behövs. Låt svalna och lägg upp i en fin burk.

Det blev verkligen jättegott. Jakten på hälsosamma alternativ fortsätter! Imorgon skall vi testa laga sockerfria chokladmuffins med svarta bönor som bas. Jag återkommer med resultatet!4DF6A917 641C 4331 9D2E E856E3FBC7AE


Morotskaksbollar

Skrivet av Sofia Donner 21.10.2019 | 4 kommentar(er)

Sigge och jag, vi har en måndagstradition som jag tror båda älskar lika mycket. På måndagar lagar vi dadelbollar som vi fikar med under veckan. Vi ger inte honom något med socker i, men man vill ju ändå äta gott - och då är dadelbollar en stor favorit här hemma för oss alla tre.

Denna variant smakar precis som morotskaka (eller ja, så nära som möjligt). Supergoda!0880C83D 79CB 4CED B516 994D3DF734F1

MOROTSKAKSBOLLAR

1 dl  finrivna morötter
2 1/2 dl naturella cashewnötter
10 urkärnade dadlar
1 tsk malen kardemumma
kokosflingor

Mixa allt utom kokosflingorna i en mixer, eller med stavmixer. Rulla till bollar och rulla dem i kokos, och ställ in i kylen en stund. Vi lagar alltid dubbelsats då pappan i huset slänger i sig hälften nästan direkt.

AD8D254E D53D 4B3A 8C97 F9B35BE9BE30Sigge undrade vad tusan jag höll på med när han inte fick börja äta direkt för att jag skulle ta bilder i massor med olika vinklar. "Shit morsan! Mat skall ätas, inte instagramas", kunde jag nästan höra hur han tänkte!