DSC 7646 1

Gravid i sommar? Lite tips!

Skrivet av Sofia Donner 03.07.2020 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Jag hade en väldigt romantiserad bild av att vara gravid under sommaren. Lätta sommarklänningar som skulle göra magen lite extra gullig, ligga i skuggan med en bok och magen som bord för en skål med vattenmelon, semestertempo och vackra bilder på magen i solnedgången. Ja - allt det är väl genomförbart. Men det jag inte alls hade räknat med var värmen i en redan varm och överbelastad kropp! Men om du just nu sitter och paddlar i samma svettiga båt som jag - det finns lite tips som gör det lite mer uthärdigt!

Du behöver inte ens vara gravid för att läsa igenom dessa tips - bra va! 

maxresdefault

1. Glass i stora (!) lass

Det behöver inte vara sockerladdad magnumglass från butiken. Det går så snabbt och enkelt att skapa en egen kall, svalkande, glass hemma. Kyler ner kroppen sådär härligt inifrån och ut.

Bärsorbet: Lägg en frusen banan, cirka 1,5 dl frusna bär och en halv avokado i en mixer. Mixa. Späd eventuellt med lite vatten.

Mango-dröm: Mixa 2 dl frusen mango, 0,5-1 dl kokosmjölk och, om du vill, lite banan.

Chokladchock: Mixa 1 frusen banan, en halv avokado, 2 msk kakao, 3 dadlar, 1 tsk vaniljpulver.

Ett annat tips är att frysa ner vindruvor och sedan mixa dem frysta med stavmixer. SÅ GOTT!!

2. Simma!

Den viktlösa känslan, det svala vattnet, tystnaden, egentiden, motionen – det finns många skäl till att hoppa i plurret när du är gravid. Men satsa på crawl, ryggsim eller vattengympa om du vill  motionera mycket i vattnet under graviditeten.

– Crawl skapar en bålrotation som hjälper till att hålla ryggraden rörlig, till skillnad från bröstsim, där du får kraftig bakåtböjning i nacke och nedre delen av bröstkorgen, säger David Felhendler, sjukgymnast på Löparakuten i Stockholm.

– Då många redan är stela i nedre bröstkorgen på grund av allt sittande, tvingas man vid bröstsim att ta ut för mycket rörlighet längst ner i ryggen och bäckenet. Det kan ge ländryggs- och bäckensmärtor samt ischias. Gravida tappar dessutom gradvis sitt bålstöd och blir mer utsatta, vilket kan ge onödiga besvär.

3. Drick mycket!

Att dricka mycket i värmen är viktigt för alla, men extra viktigt för dig som bär på en bebis i din mage som också behöver sitt. Att dricka mycket hjälper även till att minska svullnad i exempelvis händer och fötter, som lätt uppstår under graviditetens senare del.

Förbered en stor kanna med vatten och fyll den med citron, lime och myntablad. Eller varför inte lite jordgubbar? Fyll på med vatten under dagen och nya isbitar.

Känner du att du en dag fått i dig lite för lite vätska? Ta gärna en resorb för att hjälpa kroppen boosta upp igen!

4. Solkräm, solkräm, solkräm!

När du är gravid eller ammar får du ökad produktion av MSH (melanocyterna) som reglerar pigmentet i kroppen. Det kan leda till mörka eller ljusa fläckar i huden. Leverfläckar och fräknar kan också förändras, så var försiktig med solen och var extra noga med solkräm.

Själv fick jag som en mustasch ovanför övre läppen den sommaren Sigge var nykläckt och jag ammade honom. Nu tre somrar senare kommer den ännu fram varje gång jag varit lite i solen. Jag är noga med att alltid ha solskyddsfaktor 50 i ansiktet, och minst 30 på kroppen.

5. Vått och uppsatt hår

Det kanske låter knasigt - men att hålla håret vått och uppskatt svalkar väldigt skönt. Det kyler huvudet och du slipper extra värme från hår som täcker nacke, axlar och rygg. Testa att med jämna mellanrum blöta ner håret - du kommer älska det!

6. Kallt fotbad

Ha en balja framme (inne, på altanen/gården, balkongen) med svalt vatten. Kasta gärna i några isbitar nu och då. Och doppa ner fötterna! Magiskt skön avsvalkning!

Har du småbarn hemma som har en liten pool? Plaska i den! Använd den!

7. Kylklampar i sängen

Är det väldigt varmt på natten och du saknar AC? Linda in några kylklampar i en handduk eller en t-shirt och sov med dem i sängen.

8. Cykelbyxor

Skaver låren mot varandra i hettan? Det kan bli riktigt tokigt med skavsår och allt. Köp cykelbyxor, eller kortare shorts i tight modell. Fungerar bra som så, eller under din fina sommarklänning.

9. Sprayflaska med vatten

Ha alltid en sprayflaska fylld med kallt vatten nära till hands. Och spraya, spraya, spraya. I ansiktet, på kroppen. Överallt!

10. Sänk dina krav

Sist men inte minst - sänk alla dina krav på dig själv med vad du borde hinna med/orka med. Semestertider kan komma med en stress över att hinna göra så mycket som möjligt, träffa så många som möjligt, ordna grillmiddagar och olja in altanen och utebordet och måla om stugan.

Du är redan fullt upptagen med att göra något av det största här i livet - skapa ett annat liv. Det räcker bra så!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar