DSC 7646 1

Graviditet 1 vs Gravidtet 2

Skrivet av Sofia Donner 27.05.2020 | 7 Kommentarer

Kategorier:

 Det är faktiskt stor skillnad mellan att vänta första och andra barnet. Jag hade nog föreställt mig att det skulle vara väldiga lika, men nej - inte ens i närheten. Rasmus säger att jag är "coolare" denna gång, och jag måste nog hålla med. Tröttheten har varit värre, mycket värre - men det är nog till stor del för att man inte alls kan vila på samma sätt denna gång. Men resten är nog lugnare. Jag är lugnare. 

Här kommer lite skillnader, i punktform. Känner du igen dig?

Berätta åt andra

Graviditet 1: Involverar alla väldigt tidigt. Måste ju få prata om detta, hela tiden helst.
Graviditet 2: Träffar en bekant i butiken i v 20 som tittar lite långt mot magen och då klämmer man ur sig ett "jaha den där kulan ja, jo det kommer en till."

Barnkammaren

Graviditet 1: Måste måla väggarna i en dov pastellfärg, skaffa små gulliga svindyra obarnvänliga kaniner, ljuva prints, vacker träsäng med sänghimmel och leksaker i grått och beige.
Graviditet 2: Barnkammare? Haha, ungen kommer ju så klart inte sova där på länge ännu. Ett babynest och en större dubbelsäng åt föräldrarna – klart!

Koll på graviditetslängd

Graviditet 1: ”I övermorgon går jag in i vecka 6. Häftstjälken som kommer utvecklas till navelsträng är än så länge kort och denna vecka börjar hjärtat slå.”
Graviditet 2: ”Vilken vecka är jag i? 11? 13? OJ- 14..?"

Magen kommer

Graviditet 1: Tittar och känner efter dagligen hur lilla bumpen växer. Skickar ofta bilder till familj och vänner. 
Gravidtiet 2: Det är inget skämt när BM på inskrivningen sa att magen kommer komma tidigare andra gången, och antagligen bli större. Men dethär hade jag inte räknat med. Den är enorm denna gång. Går det att dra in magen lite...?

Vila 

Graviditet 1: Man bestämmer sin egen takt. Ligga stilla hela kvällen och kolla på tv, ta det lugnt på helgen, gå på restaurang OM man någon gång har energi till det. Man kan köra graviditetskortet hemma: "Åhhh älskling, kaaan du hämta lite saft åt mig?"
Graviditet 2: Spela fotboll på gården i timmar efter jobbet, tvätta, laga mat, städa väggar från fiskbullekrig, jaga någon med en tandborste, bära runt på 16 sprattlande kilon dagarna i enda, tretimmarsläggning, vakna på natten due to någons nattskräck och mardrömmar. Vila? Vad är det och hur stavas det?

Gravidkläder 

Graviditet 1: ”SÅ kul med en helt ny garderob som framhäver magen!” Klär sig i lite extra tighta kläder för att framhäva bulan.
Graviditet 2: ”Det är inte som att jag slutat använda de jag hade förra graviditeten? Finns det andra kläder? Vänta just ja, det finns ju BH:ar som INTE är av amningsmodell. Jag minns dem vagt.”

Maten

Graviditet 1: Läser slaviskt listan från barnmorskan på saker man inte får äta. Hur mycket mjölkprodukter man ska äta per dag. Antal gram frukt och grönsaker. Har timer på mobilen för att inte glömma dom svindyra graviditetsvitaminerna.
Graviditet 2: Äh, allt är bara rekommendationer. Man ska leva också. Tobak och alkohol är helt uteslutet, resten med måtta. En bit brieost till fredagsmyset skadar inte bebisen och gör min själ glad. En varierad kost ger oss båda det vi behöver.

Cravings

Graviditet 1: Ingenting, egentligen. Var inte sugen på något och fick emellanåt tvinga i mig mat för att få energi. I slutet blev jag galet sugen på citroner, och åt 2-3 stycken varje dag.
Gravidtet 2: Hungring. Hela. Tiden. Sugen. På. Allt. Har unnat mig så mycket av allt så jag själv känner att jag måste börja skärpa mig nu. Samtidigt som detta är ju verkligen en tid i livet då man ska ge kropp (och själ) det den vill ha! Igen väldigt sugen på surt. Dricker citronvatten varje dag, sura godisremmar. Glass går också ner i massor! Ja, allt egentligen! 

Namnförslag

Graviditet 1: Går igenom alla namn som funnits sedan 1400-talet, alla franska namn, alla amerikanska, alla från Mellanöstern, alla från resten av världen. Börjar prata namn med Rasmus redan i vecka 10.
Graviditet 2: Återanvänder listan. Tar nummer två eller tre, som inte made it all the way första gången. Inser att barnet nog kommer vara namnlöst första 2-3 månaderna.

 Planering inför föräldraledighet 

Graviditet 1: Åh. Jag går på mammaledigt 11 mars kl 15:00. Det ska vi fira! Mammagrupp! Öppna förskolan! Babymassage! Babysim! Dagliga långa promenader! Fika med andra mammalediga vänner! Netflixmys under amningen!
Graviditet 2: Mammaledigt? När? Va? Augusti, femtonde? Tjogonde? Eller var det kanske sista? Hahaha, vi börjar med att alla barnen och jag själv kommer ur pyjamasen på morgonen. Resten är en vinst.

Köpa saker

Graviditet 1: Testar 10 olika barnvagnsmodeller i butiken. Googlar och har sig. Har det mesta klart innan vecka 30. 
Graviditet 2: HUR kunde vi spendera så mycket pengar första gången..!? Tips: Köp så mycket som möjligt begagnat. Det är en galen skaffa-barn-konsumtion där ute.

Fosterrörelser 

Graviditet 1: Berättar om typ varje fosterrörelse för Rasmus, mamma, vänner. Känner efter med handen och väntar med spänning på nästa. Vill ha Rasmus hand på magen hela tiden så han också får känna.
Graviditet 2: Ropar "Nej unge, var stilla!" till magen 20 gånger per dag.

BB-väskan

Graviditet 1: Mjukt toapapper, ljusa små kläder i ekologisk bomull förtvättade med parfymfritt tvättmedel. Filtar. Godis. Mjukisdjur till bebisen. Schampo och balsam. Hudkräm. Tror jag till och med hade med mascara. Använde 20 % av det vi hade packat med.
Graviditet 2:  MASSOR med godis och något ombyte till mig. Och kläder till bebisen till hemfärden, man är ju ändå bara hud mot hud på BB.

Förlossningsbrev 

Graviditet 1: Tre A4-sidor med tydliga instruktioner om när epidural ska sättas in, lustgas ska fram, sätt som barnmorskan ska bemöta oss på och hur många som får vara i rummet. 
Graviditet 2: Det blir som det blir, är öppen för allt, det löser sig nog.

Kommentarer

 • Caroline 27/05/2020 12:14pm (3 år sen)

  Så kul hur ens graviditeter kan vara olika. Själv har jag bara varit gravid en gång, men kände redan då att det får vara måtta med allt. Höjden på allt var dock när folk skickade arga meddelanden åt mig att jag INTE FICK DRICK INGEFÄRACITRONTE när jag var förkyld. Om det var pga missfall eller något vet jag inte, men då var jag redan i va. 38 och bebisen kom inte ut förrän 41+0.
  Så glad att jag inte var så hysterisk med maten, för då hade det nog blivit lång väntan.

  Namn hade vi inte funderat på alls typ, och vet ändå inte om vi hade haft lätt heller med namn även om vi skulle ha vetat om det var flicka eller pojke i magen. Sen kändes det ba så självklart när hon föddes att det var en Nova, även om min första mening var: "Hon låter så söt, är hon söt?" (såklart man tycker ens bebis är söt, hahaha)

  Klok inställning till förlossningen också. Hade inte några förslag överhuvudtaget, och lika bra det, för det fanns ändå ingenting som jag själv eller någon barnmorska eller läkare hade kunnat göra för att påverka förlossningen. :)

  Och JA! Man behöver typ inget till barnet. Vi köpte spjälsäng och skötbord begagnat. Skötbordet sålde vi efter bara några veckor, orört, och spjälsängen har hon börjat sova i nu senaste veckan, 6,5 månad ung.
  Babynest, amningsnapp (om man vill/kan amma), cuplaton och pilatesboll till att guppa på med bebis: det har varit guldvärd för oss.

  Lycka till denna gång! :)

  • Sofia Donner 27/05/2020 12:37pm (3 år sen)

   Åh Caroline vilket UNDERBART inlägg!! :D Vilken härlig inställning du har! Älskar det! Ja det där med maten är ju helt galet - fick veta att i Sverige har dom jordgubbar på sin "får inte äta" lista. Vaaa? Nej nej nej, all stress över allt möjligt är mer negativt för både dig och barnet än att faktiskt äta jordgubbar ;D

   Så roligt att det är så olika!

   Tror du att du kommer kunna ha samma lugna, sköna, inställning om det blir fler graviditeter?

 • Caroline 27/05/2020 2:47pm (3 år sen)

  What?! Jag levde på jordgubbar och åt rönnbär en period när jag var gravid, hahhaa. Tur man inte är medveten om allt. Höhö.

  Om jag blir gravid fler gånger, som vi absolut inte har planer på (känner oss nog nöjda med en tung graviditet, halvt traumatiskt förlossning och int fått sova på 6 månader, and still coutning) MEN skulle det mot förmodan ske igen så skulle jag nog ha med mig samma inställning, men kanske kräva att bli tagen mer på allvar av vården. :)

  • Sofia Donner 27/05/2020 9:23pm (3 år sen)

   Rönnbär?! Hahah, den var ny! Men säkert inget att underskatta ;) Jaa, läste snabbt ditt inlägg på lunchen idag, ska läsa det ordentligt! Men - härligt kämpat! Klyschan "det var värt det" må vara uttjatad, men ack så sann!

 • Madde 27/05/2020 7:00pm (3 år sen)

  Känner sååå igen mig i det du skriver. Har en snart tvååring och är nu gravid i vecka 20 :)

  • Sofia Donner 27/05/2020 9:21pm (3 år sen)

   Åhh vad roligt!! :D Då är vi ju nära varann, vad spännande! Vilket datum har du beräknat? :)

 • Madde 27/05/2020 9:28pm (3 år sen)

  Den 18.10. Så det är roligt att följa med din blogg nu när vi båda är gravida och har en liten sen tidigare (jag har också en son. Men vi vet inte än om det är en flicka eller pojke i magen)

  • Sofia Donner 28/05/2020 9:09am (3 år sen)

   Vad rooooligt! :D Vi kom lite närmare varann i dagar i måndags då dom fyttade fram mig från 26.9 till 29.9, haha drygt att få graviditeten förlängd ;D Vad spännande att ni inte vet. Vill ni ha det så, eller har ni inte lyckats se än?

 • Lotta 28/05/2020 2:53pm (3 år sen)

  Som att jag själv sku ha skrivit detta, så sjukt olikt det kan va både kroppsligt och hur tankarna kring graviditeten går. Förra graviditeten var man så noga med allt och jag tog massor med magbilder, denna har det hittils blivit 1 bild 😅
  Vi väntar tillökning i september och då är storasyster 1år och 7 månader 🙂

  • Sofia Donner 29/05/2020 9:09am (3 år sen)

   GRATTIS, vad roligt! Vi är också beräknade i september. Vilket datum? Oh, du har ännu mindre mellan barnen. Sigge är 2 och 5 mån när lillebror är beräknad. Orkar du med? Mår du bra?

 • Madeleine 28/05/2020 2:55pm (3 år sen)

  Känner igen mig även om jag bara gått igenom en graviditet! Jag var mer graviditet 2 redan under första graviditeten, men gissar att jag skulle bli ännu mer avslappnad vid en till graviditet.

  Läste matrekommendationerna men följde inte alla. Tex listeria kan icke-gravida människor också dö av, så ifall gravida ska undvika ost och gravad lax bör ju enligt den logiken alla undvika det. Dessutom kommer oftast listeria från tex frysmajs och inte från opastöriserad kvalitetsost från Frankrike.. Vissa örter kan ge missfall (ingefära, rosenbladste) men inte alla. Om man verkligen vill känna smaken på vin så är säkert 6cl helt ok. Tycker överlag att rekommendationerna var överdrivna, som att man blir reducerad som människa så fort man blir gravid.

  Till bb: Man behöver ju alla saker på listan förutom mjukisdjuret?? :) Gulligt/lite roligt att man tar med det till bb första gången! Nästa gång mera godis ja!! Min man fick åka och handla chips/godis/jordgubbar för man blev ju inte mätt på sjukhusmaten. Även om den var helt god, till förrätt typ.

  • Sofia Donner 29/05/2020 9:13am (3 år sen)

   Hahaha, skrattade högt! Älskar att du såg sjukhusmaten som förrätt - exakt så var det för mig också. Rasmus fick åka och hämta pizza vid 21 på kvällen första dagen för jag tänkte börja äta toapapper, typ!

   Och ja, instämmer helt och hållet med det du skriver om matrekommendationerna. Men det där är så känsligt. Folk har så mycket åsikter, blir knäpp! Lade ut en bild på sushi på min instastory för någon vecka sedan och fick TVÅ kommentarer om att jag inte borde äta det. Jag ser det som en stor förolämpning - som att dom tror att jag medvetet skadar mitt barn..? Helt galet! (Yes, jag dubbelkollade att det var färskt och att fisken varit fryst) Att vara gravid är inte att vara sjuk, att bära på en sjukdom. Man ska inte behandlas så heller, anser jag! Men SKÖNT att någon delar min syn på det, de flesta verkar bli lite kokko när det kommer till gravidteter ;)

 • Lotta 29/05/2020 2:05pm (3 år sen)

  Tack! Vi har bf 3 september 🙂 jag mår nog helt okej, har inte mycket värk än och jag är inte så stor ännu. Men klart det är extra tungt denna graviditet då jag är hemma med dottern och hon inte går själv ännu så hon ska bäras ..

Skriv en kommentar