DSC 7646 1

Inför andra barnet - saker jag lärt mig.

Skrivet av Sofia Donner 13.09.2020 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Det tickar neråt hela tiden mot lillebrors ankomst, och det mesta börjar vara redo. Med Sigge hade vi allt redo i vecka 30 (typ) och nu började vi 3 veckor före beräknat datum. Lite mer lugna denna gång, kanske. Egentligen har vi inte gjort så mycket mer än att fixa nytt babyskydd till bilen (det vi hade åt Sigge hade blivit för gammalt), släpat fram bedsidecrib:en och lagt ett babynest i den - samt gått igenom alla Sigges kläder i storlek 56 och 62. Jo, blöjor har vi köpt också. Och lite våtservetter och två nappar. 

Så nu när barn nummer två är påväg, har jag funderat lite på vad jag själv vill göra annorlunda denna gång. Mycket kommer nog naturligare denna gång tror jag, utan så mycket funderingar och googlingar. Men vissa saker som jag gjorde med Sigge känner jag att jag inte kommer upprepa:

1) Sova i en stilla vagn
Med Sigge gick jag alltid ut och gå i vagnen när han skulle sova. Vilket att gjorde att han vande sig med att somna till en rullande vagn. Vilket gjorde att han inte somnade, om vagnen inte rullade. Vääääldigt opraktiskt och vääääldigt jobbigt efter ett år. Jag vill såklart att lillebror ska sova ute i vagnen (vilken lyx att sova ute!), men denna gång kommer jag vänja honom att somna i en stilla vagn - och sen börja gå. Det tog oss en evighet att lära Sigge det när han hade hunnit bli så stor. Så den missen gör jag inte om!

2) Det är MER ÄN OKEJ med burkmat
Förra gången lagade jag ALL barnmat själv. Frysen var full av olika pureér av grönsaker och kött och frukt och allt världens grejs. Sigge var nästan ett år när han fick burkmat, och det var för att vi skulle resa iväg på en skidresa och jag kunde inte släpa med mig fryst mat - och inte laga där heller. Så denna gång kommer jag vara myyyyyycket mer avslappnad på den fronten!

3) Sluta med "jag ska aldrig"..
Oj, jag tror många känner igen sig på denna punkt! Inför Sigges ankomst, och första tiden också, hade jag så himla många "jag ska aldrig". Jag ska aldrig låta mitt barn sitta inne en hel dag. Jag ska aldrig låta mitt barn titta på en iPad så jag får sova 30 minuter till. Jag ska aldrig höja rösten åt mitt barn, utan alltid förklara saker lugnt och pedagogiskt. JO TJENA! Denna gång släpper jag allt sådant och har lärt mig att det inte går att planera någonting inom föräldraskapet. Man gör så gott man kan, och i slutändan har man ändå gjort det bra!

4) Stressa över rutiner
Med Sigge kunde jag bli kallsvettig om han missade en tupplur på dagen (när han blivit lite större), för jag såg genast framför mig hur hela resten av dagen var förstörd, skrikig och gråtig. Och hur nattningen skulle ta 2 timmar, minst. Nu har jag lärt mig att ta allt sånt med ro. Det blir som det blir. Och blir en dag tokig så hoppas man att nästa blir bättre.

5) Jämföra!
Här på Åland får man gå med i en mammagrupp som Folkhälsan ordnar med första barnet. Ett gäng mammor som alla fått barn ungefär samtidigt. Många fördelar med det - det är jätteskönt att ha någon i ganska exakt samma situation (det är inte samma sak med mamma-vänner som har äldre barn, för dom minns inte hur det är/var). Men, det blir också lätt att man jämför. För vi har ju dom där mammorna som anser att deras barn nog är framtida nobelpristagare så fort dom lär sig något nytt. Och du sitter och funderar varför inte ditt barn kan just det där ännu. Nej herrejösses! Inget sådant denna gång! Alla barn är olika. Alla barn lär sig olika saker i olika takt! Och visst är man stolt, och det ska man vara - men denna gång kommer jag nog hålla för öronen om andra predikar om sina 4 månader gamla hjärnkirurger. Däremot är jag nyfiken på att se hur Sigge och lillebrors utvecklingar kommer se ut, om dom följer samma mönster eller är helt olika!

6) I got this!
Att fråga om råd är en sak. Att brainstorma, fundera och se hur andra gör/har gjort är bra. Men denna gång kommer jag nog lita mycket mer på min egna förmåga och min egen magkänsla! I got this! Tillsammans med Rasmus!

----

Listan kan säkert göras längre. Och lär säkert fyllas på. Men dessa punkter kommer spontant när jag tänker på det. Har du några erfarenheter av barn ett och två? Vad har du gjort annorlunda andra gången? Berätta gärna - det är väldigt intressant tycker jag! :)

Kommentarer

 • Ann 13/09/2020 3:21pm (3 år sen)

  Igenkänning på punkt 1, 2 och 4 😆

  • Sofia Donner 13/09/2020 6:44pm (3 år sen)

   Hahah 😂😂 Ja jösses det där med vagnen alltså! Tänk om någon Gert det tipset inför första gången? Fast hade nog kanske inte lyssnat ändå..?!🙈

 • Bim 13/09/2020 4:06pm (3 år sen)

  Så jättebra skrivet! Som vanligt :) Du är så klok, samtidigt som du har glimten i ögat.

  • Sofia Donner 13/09/2020 6:43pm (3 år sen)

   Tack! Vilken fin kommentar! 🥰 Kraaaam

 • Madeleine 14/09/2020 11:59am (3 år sen)

  "4 månader gamla hjärnkirurger." Hahahhahaha så bra :D

  Jättebra skrivet, tror detta sammanfattar hur många känner inför andra barnet!

  Jag gjorde också all barnmat själv i början och nu känns det idiotiskt att man kokat och fryst in diverse kreativa rätter, när vi fick slänga i princip allt pga barnet ville bara ha burkmat.

  • Sofia Donner 14/09/2020 12:29pm (3 år sen)

   Hahah, bra att du förstår vad jag menar ;) Ja jösses vad det slängts mat! Ekologisk också, såklart! ;) Hejjja burkmat!!

 • Anki 15/09/2020 8:28pm (3 år sen)

  Nu är vår yngsta son redan sex år och han är vårt fjärde barn, men jag minns att jag inför hans födelse tänkte mycket på din punkt 6. Vi kan det här och vi litar på vår egen förmåga och instinkt. Sen var alla inköp verkligen minimerade, för någon gång under vår familjeresa så hade jag insett vad lite vi behöver. Vi köpte en begagnad vagn och blöjor. Kände inget behov av babynest, bärsjal, mjölkpump, våtservetter, babysitter, babygym eller annat. Sen kan det ju hända att jag skulle ha fått inhandla något efter hans födelse, t.ex en bärsjal eller något annat. Bra att sakerna finns, om man har behov av dem. Nu behövde vi inte det, lillebror har bara hängt med vår familj på stora och små äventyr och blev snabbt van vid diverse omständigheter och olika arrangemang.

  • Sofia Donner 17/09/2020 11:20am (3 år sen)

   Du har verkligen dethär i ryggmärgen! Och så rätt! Det är otroligt få saker som behövs, egentligen. Är glad att vi har kvar allt dock - men om vi hade sålt bort allt så skulle jag nog inte ha köpt ens hälften tillbaka. Tänk vilken tur att man lär sig längs vägen ;)

Skriv en kommentar