DSC 7646 1

Järnboosting supersmoothie - och en dejtkväll.

Skrivet av Sofia Donner 07.07.2020 | 3 Kommentarer

Godmorgon och hej - tisdag idag och imorgon hämtar vi hem vår lilla buse från stugan igen. Det är galet hur man kan sakna någon så mycket. Samtidigt som det känns så bra att få se alla bilder och uppdateringar som mamma messar. Han har det så himla roligt! (hormontårar här då - check!) Gårdagen var dock väldigt skön, måste jag säga. Våra vänner Andreas och Eeva väntar sin bebis typ vilken minut som helst, så jag hängde där igår i deras soffa. Vi pratade förlossning, bajsblöjor, förhållanden, hur det är att komma in i familjer helt olika från ens egna.. Tiden flög iväg! Så otroligt spännande att deras lilla snart är här. Måste säga att jag är otroligt avis på att hon snart är klar med att vara gravid! ;)

På tal om gravid: Igen! Väldigt vanligt är ju att HB-värdet sjunker, speciellt mot slutet - och av det blir man väldigt trött och matt. Här är jag nu! Och jag vill till alla möjliga medel undvika järntabletterna. Dom var inte nådiga mot min mage när jag väntade Sigge. Så med inspiration från Sigges gudmors mamma försöker jag nu peppa mig full med järnboost via kosten. Och vad är då bättre än en smoothie? Jag testade mig fram igår och fick till en som är riktigt, riktigt god. Denna kommer jag laga varje dag nu fram till barnmorske-besöket nästa vecka - så ser vi om det räcker, eller om det ändå kommer bli järntillskott.

Visste du att c-vitamin tillsammans med järnet boostar ditt upptag, medan kalcium produkter hämmar upptaget? Så även om du tar tabletter, svälj dem gärna med lite apelsinjucie eller ät en frukt samtidigt. Undvik mjölk/yogurth etc 30 minuter före och efter.

Recept:

1 fryst hackad spenatkub (Rainbow)
2 frysta hackade grönkålsbitar (Felix)
1 kiwi
1 banan
1/3 citron (kött och allt, alltså inte bara pressad i)
4 st physalis
2-3 dl kallt vatten

Mixa! Enklast är det med stavmixer direkt i kannan du skall dricka ur - mindre disk. ;)

IMG 1768

-----

Igår: Var vi även på en dejt kväll. En sådan där lagom dejt kväll. Vi hade bord på vår favoritrestaurang Indigo kl 18, och var hemma igen vid 21. Det är förresten på Indigo som vi har firat alla stora stunder hittills. En rätt häftig känsla. Vår första officiella dejt var på middag där. När vi officiellt blev sambos. När vi köpte huset. Efter första ultraljudet med Sigge. Vår förlovningsmiddag. Vår sista middag som ogifta. Min 30 års dag. Ja, och många många fler stunder. Det är lite roligt ändå, att ha "ett ställe" som känns som "vårt hak". Nåväl. Igår. Helt perfekt! Fördrink, 3 rätters från deras bistro meny och bara sitta ner och prata och skratta en stund. Jag älskar stunder då jag påminns om hur kär jag är i min man. Att han snart är tvåbarnspappa gör honom bara ännu mer fantastisk i mina ögon. Det är så självklart. Och jag vet att många varnar för tvåbarnschocken, och berättar hur mycket tuffare det är än man kan föreställa sig. Men jag är helt och hållet lugn inför denna nya utmaning. Och det är mest tack vare mannen vid min sida.

IMG 1770IMG 1771

Går: Förresten in i vecka 29 idag. 28+0, eftersom alla verkar räkna lite olika. Tredje trimestern - hej hej! Fortfarande ingen smärta eller foglossning i sikte vilket är skönt. Fysiskt mår jag väldigt bra. Magen känns inte tung ännu, ingen vätska i fötter och händer och jag orkar vara hänga med i vardagen. Det är den här jäkla tröttheten som är mest besvärlig. Men - vi hoppas den ger med sig bara HB börjar stiga. Ganska mycket sammandragningar har jag dock börjat få, så försöker hålla tempot nere. Med Sigge fick jag åka in till BB i vecka 34 och få bricanyl (en medicin som stoppar så att förlossning inte skall starta) för jag hade så mycket sammandragningar. Så min barnmorska har varnat lite att denna gång tänka lite extra på tempot mot slutet! Och jag skall följa det rådet!

Nu: Ska jag kika ännu ett avsnitt av "I do" på Netflix. Har du missat den serien så lägg genast på! Feelgood slötittande när det är som bäst!

Du: Ska ha en riktigt fin dag!

Kommentarer

 • Fia 07/07/2020 12:21pm (33 dagar sen)

  Någonting som få vet är att upptaget av järn från rå spenat hämmas av oxalsyra. Vill man ha i sig järn är det därför bättre att äta tillagad spenat. Icke-hemjärn absorberas dåligt men C-vitamin hjälper. Det maximala upptaget av järn från frukter/grönsaker/spannmål är 8%, för det krävs en dos på minst 75 mg C-vitamin i samband med måltiden. Så mängden järn du får i dig från den där smoothien är nog väldigt liten jämfört med ditt behov.

  • Sofia Donner 07/07/2020 12:39pm (33 dagar sen)

   Tack för fin info! :) Nu äter jag väldigt mycket kött och skaldjur också, så jag förlitar mig inte enbart på denna smoothie. Och även om intaget av järn kanske inte är jättestort, så är denna smoothie himla god - så om inte annat får jag en god och fräsch start på dagen! ;)

 • Julia 07/07/2020 10:15pm (33 dagar sen)

  Rekommenderar Floradix Kräuter Blutsaft. Jag fick hb att stiga med det efter min första förlossning när jag blödde väldigt mycket. Har samma erfarenhet av järntabletterna, de är inte alls snälla mot magen.

  • Sofia Donner 08/07/2020 8:45pm (32 dagar sen)

   Åh - menar du att saften inte tog på magen? Måste absolut testa detta! Tack! <3

  • Julia 08/07/2020 10:29pm (32 dagar sen)

   Det börjar vara några år sedan så jag kan inte säga med 100 procents säkerhet, men har nog för mig att saften var betydligt snällare åt magen än tabletterna. Så det är nog värt att testa. Varsågod, bara roligt att kunna hjälpa lite. <3 Kul att få följa er resa till att bli tvåbarnsföräldrar. :)

 • Marie 07/07/2020 11:37pm (33 dagar sen)

  Ohh det ser så gott ut nom nom

  • Sofia Donner 08/07/2020 8:46pm (32 dagar sen)

   Verkligen jättegott, så fräscht:D

Skriv en kommentar