GGB Header By Miss P

Avocado, sand & Sparkling Wine

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 11.08.2020

Avocado Salmon Cucumber Egg Bagel Coffee Brunch By Miss P

Det är mycket avokado, sand och Sparkling Wine nu. Avokado har vi nästan alltid hemma. Jag kan lätt äta en avokado per dag. Avokado röra med olika smak och kryddor är gott och lätt att göra. Dessutom passar det till mycket. För en lat helgdag gillar jag att göra en mättande brunch, men vill inte spendera mer än 15 minuter på att göra den. Avokado är perfekt till en brunch (som på kortet ovan). Innan Covid19 åt jag ofta brunch ute med familj och vänner, men nu äter vi brunch oftast hemma eller hos någon av de få vänner som vi umgås med och har träffat sen mars. Undviker så mycket det går att dela space med en massa folk som kommer och går för att hoppas på att minimera risken till att smittas av Covid19.

Eftersom vi åker till havet flera gånger per vecka är det svårt att undvika sand i bilen och hemma. Det känns som vi damsugar och sopar nästan dagligen för att hålla sanden utomhus, men lyckas mindre bra med det. Även om rutinen sitter med att skölja av våtdräkten ute och låta den torka på baksidan, precis som surfbrädan och allt annat som kan ha sand på sig, så lyckas sanden hitta in. Ibland tänker jag att kanske vi bara slutar hålla efter sanden inne, men när jag tänker att golven kommer att se ut som en sandlåda inomhus inser jag att det är inget alternativ.

Prosecco Italy Jordgubbar Strawberries Saratoga California August By Miss P

På lördag morgon gick jag och tre vänner en 10 km promenad på stranden. Därefter åt vi vår medhavda frukost sittandes i strandstolar och njöt av havet. På vår promenad såg vi en död säl som hade flutit upp på land. Under tiden vi åt vår frukost såg vi en levande säl i havet (men inga delfiner eller valar). Efteråt åkte vi hem till en av oss för att dricka sparkling wine, äta lime marinerade jordgubbar och lite annat gott. Du får det endast så roligt du gör det sägs det. Det gäller att ta varje chans som kommer! I sommar har det funnits många chanser med tanke på att de vi har umgåtts med har varit hemma. Så det har blivit många goda skratt och en del sparkling wine.

 

 Du kanske också gillar:


The Yearbook har kommit!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 04.08.2020

Yearbook Palo Alto High School Palo Alto California By Miss P

Phela fick äntligen sin Yearbook för skolåret 2019-2020 i förra veckan. I år var the Yearbook mer efterlängtad än något år innan. Tänker att det är delvis för att det är 5 månader sen Phela gick fysiskt till skolan där han spenderade en stor del av dagen. Ibland spenderade eleverna även delar av helgerna tillsammans vid olika tävlingar eller byggandes på något projekt i skolan. Dessutom kommer skolan att vara online under höstterminen så det dröjer innan de kommer återgå till att vara fysiskt i skolan.

Vanligtvis får eleverna the Yearbook en av de sista dagarna i skolan. Men allt avstannade abrubt precis som the Yearbook kom in i sin sista fas d.v.s fotografering för de sista fotona och att få de sista artiklarna skrivna för att kunna trycka boken och dela ut den i tid.

Yearbook Paly Palo Alto California By Miss P

The Yearbook är en 31 x 23 cm stor bok på 340 sidor som täcker allt som pågår på skolan från tidig morgon till sen kväll. Boken ser delvis ut som de Yearbooks som du kanske har sett i någon amerikansk serie eller film med enskilda skolfoton av alla elever, lärare och personal. Men den innehåller många fler minnen och foton än så. Den innehåller allt som ingår i att vara en elev på skolan och en del av the PALY (Palo Alto High School) Community. Årets upplaga är den 101. Skolan har en lång tradition när det gäller the Yearbook.

OBTBTB Palo Alto California By Miss P

I the Yearbook kan du läsa om följande:

 

  • Vad eleverna tycker om att göra under sin fritid och vilka Weekend getaways som är deras favoriter.

  • Spirit Week - En vecka på hösten som har olika aktiviteter på skolan varje dag och som slutar med uppvisning av de olika klassernas Float och Homecoming Dance.

  • Olika sporter som Paly har elever som deltar i som cross country, friidrott, basketball, badminton, waterpolo, field hockey, baseball, dykning, golf, fotboll (soccer), football, volleyball, lacross, wrestling, simning och dans.

  • Time Management tips från elever.

  • Olika festivaler som skolan har haft under året som Quadside Lands (artikeln ovan handlar om OBTBTB som spelade där) och Game of Throws.

  • Om olika student aktiviteter som teater, kör, Jazz Band, Orchestra, Band, Robotics och Science Olympiad.

  • Seniors (eleverna som går sista året i skolan) delar med sig av vilka klasser de tyckte var de bästa som de valde som electives under åren på PALY

  • De olika klubbar som skolan har, t.e.x. Alzheimer’s Research Club, Board Games Club, Electrical Vehicle Club och Girls in STEM Club. Tror att de är runt 30 olika klubbar.

 

 

Du kanske också gillar:


En sommar olik någon annan

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 01.08.2020

Capitola California Saturday Evening Pacific Ocean By Miss P

Tänk att det är den 1 augusti idag. Det kunde lika gärna vara slutet av mars. Har levt i någon typ av bubbla de senaste 4.5 månaderna. Igår såg jag en vän en kort stund som jag ej har sett sen våra söner hade en konsert på skolan i slutet av februari. De har valt att självisolera för att minimera risken att få Covid19. Så mycket som har hänt sen vi senast sågs. Svårt att sammanfatta 5 månader på en kvart. Annat än att konstatera att vi har haft en sommar inte lik någon annan sommar på många sätt. Vädermässigt kommer vi ännu att ha sommar i några månader, men skolan börjar om någon vecka.

Capitola California Saturday Evening Walk By Miss P

Vi får vara tacksam som kan åka till havet och njuta av allt det ger oss. Även om vi har valt att inte resa utanför Bay Area med område denna sommar så har vi haft ett fantastiskt alternativ. Det har blivit många timmar vid havet under dygnets nästan alla timmar. Allt från tidiga morgon promenader när luften är härligt frisk och lite fuktig från dimman som ännu ligger kvar, tills sena kvällar med god mat och dryck. Det gäller att göra det bästa av sommaren under rådande situation. Ibland kan det vara bra att sitta tight och bara njuta av livet just där och just då.

Capitola California Saturday Evening By Miss P

Denna sommar har definitivt fått mig att ifrågasätta människors moral och tankesätt. Något som tidigare oftast sattes på en hög för framtiden för att jag inte hade tid att ta tag i det, eller hoppades att min magkänsla var fel, eller för att jag inte ville tro att vad jag såg och hörde var verkligen vad jag såg och hörde. Sommaren 2020 har gett mig tid till att omvärdera mycket i mitt liv. Allt för det bättre känns det som.

 

Hur har din sommar varit hittills?

 

Du kanske också gillar:


Tofu recept med jordnöts och kokossmak

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 31.07.2020

Kategorier:
Taggar:

Sprouted Tofu Organic Tofu Peanut Coconut By Miss P

Tänker dela med mig av ett gott tofu recept som Phela brukar göra!

Köp tofu som är extra firm. Tofun Phela använder är 439 gr och räcker till 3 portioner.

Tofu Peanut Peanut Coconut Coconut Rice Vinegar Quinoa By Miss P

Skär tofun i bitar och sätt den på en bakplåt med hushållspapper under och ovan.

Tofu Peanut Peanut Coconut Coconut Soy Sauce Quinoa By Miss P

Sätt något som är tungt på toppen av tofun och hushållspappret i ca 10 minuter för att vätskan ur tofun skall pressas ur.

Tofu Peanut Peanut Coconut Quinoa By Miss P

Blanda 1 dl jordnöts och kokossås, 1/2 dl solrosolja, 1/4 dl soy sås och 1/4 dl risvinäger (kan antagligen använda annan vinäger, men vi har inte prövat). Lägg i chili om du vill att det skall vara lite spicy.

Tofu Peanut Peanut Coconut Coconut Sunflower Oil Quinoa By Miss P

Bryn först tofun i pannan på medium värme tills de flesta sidor får en gyllene färg. Häll därefter i sås blandningen och höj temperaturen. Efter några minuter kommer tofun att ha absorberat mestadels av såsen. Då är tofun klar!

Tofu Peanut Peanut Coconut Coconut Quinoa By Miss P

Tofun är jätte god att serveras med quinoa. Du kan dekorera med rostade jordnötter och riven kokos.

 

Smaklig måltid!

 

*Vet ej hur kvaliten på soyprodukter är där du bor, men här skulle jag endast äta soyprodukter som är ekologiska och endast någon gång ibland.

 

Du kanske också gillar:


Motorvägar i Bay Area

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 28.07.2020

Highway 280 280 Hwy 280 Bay Area Peninsula San Mateo California By Miss P

I söndags när en grupp vänner i Finland och jag videopratade kom vi in på en diskussionen om motorvägar. Vi jämförde vad som är lika och olika jämfört med här och i Finland. Tänker att jag kan dela med er lite om motorvägarna här i Bay Area. Kortet ovan är från Highway 280 i San Mateo som är 20 minuter norr om Palo Alto. Under Covid19 har denna motorväg oftast varit lika tom som på kortet som togs igår eftermiddag på väg hem från SF. Denna syn är ovanlig med tanke på hur motorvägen brukar se ut under rusningstrafik innan Covid19. Då var vägen fylld med bil efter bil, eller som vi säger här bumper to bumper. Med andra ord såg motorvägen mer ut som en parkeringsplats än motorväg med tanke på att det knappt rör sig när det är så många bilar samtidigt. 

I Bay Area finns många motorvägar. Hastighetsbegränsning på de flesta motorvägar i Bay Area är 65 mph (miles per hour), vilket är 104 km/h. Men generellt kör folk 75 mph, vilket är 120 km. Det sägs att om du kör 10 mph över hastighetsbegränsningen så blir du ej stannad av polisen för fortkörning. Men visst kör många 85 mph, vilket är 136 km/h, eller ännu fortare. En del motorvägar som 280 verkar ha mer polisövervakning än andra.

Highway 101 Hwy 101 101 South Bay Bay Area California San Jose By Miss P

Ovan ses Highway 101 i rusningstrafik innan Covid19. Jag är så tacksam att jag har sluppit sitta i dessa köer de senaste åren för att åka till eller från jobbet. En sträcka som utan trafik tog 20 minuter, kunde ta 1.5h i rusningstrafik. De flesta motorvägar i Bay Area har 4-6 körfält åt ett håll plus fler körfält för på och avkörningar till och från motorvägen. Regeln är att om du kör fortare och inte skall av vid nästa avfart, så kör du i de vänstra körfälten för att hålla fart i körningen och inte vara en flaskhals. Men visst finns flaskhalsar också.

Ibland kan ett eller fler körfält som är längst till vänster vara markerade för Carpool under vissa tider och dagar. Carpool hänvisar till de bilar som har 2 (ibland kan det vara 3) eller fler passagerare i bilen. Elbilar och motorcyklister får också köra i Carpool lanes. Fler motorvägar i Bay Area och i övriga Kalifornien tar betalt om du vill köra i körfält som har FasTrak markering under vissa tider och dagar. Genom att ha en FasTrak dosa i din bil registrerar den bilen och betalningen för din körning i fältet dras automatiskt. Likså är det om du kör över broarna som har tullavgift. Har du ingen FasTrak dosa kan du logga in online inom en viss tid efter att du endera kört i körfältet eller över bron för att betala avgiften. Gör du inte det så kommer en böteslapp som ett brev på posten.

 

Du kanske också gillar:


Wall of Moms & Raging Grannies

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 26.07.2020

Wall of Sunflowers Sunflowers Wall of Moms Palo Alto California By Miss P

Wall of Moms som har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i media är ett grassroot nätverk baserad i Portland, Oregon. Nätverket har fått många syster avdelningar i hela landet inklusive Bay Area. Wall of Moms mål är att få ett slut på rasismen, läka historiska och pågående fel i samhället som är arv från kolonialism, rasism och vit överlägsenhet.

Raging Grannies Wall of Moms Sunflowers Oakland Portland Palo Alto California By Miss P

På lördag eftermiddag ordnade Raging Grannies en stöd sammankomst i Palo Alto för lördag kvälls protest med Wall of Moms i Oakland. Raging Grannies är också ett grassroot nätverk som grundades 1987 i Victoria, British Columbia, Canada. Avdelningen för San Francisco grundades 2001 i Palo Alto. Raging Grannies stödjer lika rättigheter för alla och jobbar för fred i världen.

Raging Grannies Wall of Moms Wall Sunflowers Palo Alto California By Miss P

Wall of Moms har de senaste dagarna varit väggen mellan polisen och de som utövar sin medborgerliga rättighet till att protestera för Black Lives Matter i Portland. På lördag kväll kommer den lokala Wall of Moms avdelningen att vara väggen mellan polisen och de som skall protestera i Oakland. Gula kläder, solrosor, hjälmar och skidglasögon är deras klädkod.

Raging Grannies Wall of Moms Sunflowers Palo Alto California By Miss P

NO GESTAPO skylten hänvisar antagligen till de federala styrkor som har blivit skickade till olika städer i USA och som bl.a. har rapporterats föra bort protestanter i omarkerade bilar som inte har identifierats vilket rättsväsende de tillhör.

Raging Grannies Wall of Moms Wall of Sunflowers Palo Alto California By Miss P

  

Du kanske också gillar:


Arabia kaffekoppar

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 24.07.2020

Kategorier:
Taggar:

Arabia Harelkin Finland Coffee Cups By Miss P

En Arabia kaffeservice är en ägodel i många hem i Finland. När jag växte upp var porslinet Arabia, Rörstrand, Gustavsberg och Rosenthal. Under mina år i USA har det varit varken eller tills jag fyndade 4 Gustavsbergs kaffekoppar från 1975 på en second hand för några år sen.

Men nyligen utökades porslinet med Arabia Harlekin kaffekoppar!

En vän hörde av sig och undrade om jag ville ha hennes Arabia kaffekoppar. Ja tack! Vilken gåva! Jag kan redan se att kaffekopparna kommer till användning vid alla bruncher som jag kommer att ha när vi kan umgås fler tillsammans igen. Middagar kommer det också att bli med kaffe serverat i kaffekopparna. Det börjar kännas att det är ett bra tag sen som vi kunde umgås utan Covid19 restriktioner.

 

Kanske du också gillar:


Söndag eftermiddag i San Francisco

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 21.07.2020

Nob Hill SF CA By Miss P

På söndag eftermiddag var vi i San Francisco. I grannskapet Nob Hill (foto ovan) hämtade vi upp ett notstativ som kan både hålla laptop och noter. Gatan på kortet är relativt brant, men det är svårt att få höjdskillnad att visas på kort. Cable Cars går vanligtvis här och därmed ses cable car spår på gatan. Den höga byggnaden i mitten av kortet är Transamerica Pyramid på 48 våningar.

Chrissy Field Alcatraz SF CA By Miss P

Trots att det blåste rätt rejält bestämde vi oss för att gå på promenad längs med stranden på Chrissy Field som är en del av Golden Gate National Recreation Area i SF. Chrissy Field är en f.d. US Army område. Härifrån ses bl.a. Alcatraz (på koretet ovan). Tack vare blåsten är det många som kite surfar och wind surfar med utgång från Chrissy Field.

Miss P Chrissy Field Golden Gate Bridge GGB SF CA By Miss P

Chrissy Field ligger i Presidio grannskapet i SF och precis i anslutning till Golden Gate bron. På kortet ovan var vi ute på en pir där många fiskar. De hade fått mycket fisk. Någon använde kycklingben som napp på metspöt. Vet inte vilken fisk som fångas med det. Men det finns hajar här så kanske de försökte få en haj?

Embarcadero Harrison Bay Bridge SF CA By Miss P

Efter några timmar inne i stan åkte vi via Embarcadero och hem. Embarcadero är en gata som går längs med vattnet inne i stan. Uppe på kortet ses lite av Bay Bridge. Bottenvåningen är för de fordon som åker ut ur stan och övervåningen är för fordonen som kör in till stan. Generellt var det lite bilar inne i stan och väldigt få människor. Ovanligt, men direkt relaterat till Covid19.

 

Du kanske också gillar:


Hårklippning under COVID19

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 17.07.2020

Kategorier:

Miss P Hair Michael Kors MK Sunglasses Sunglasses Hat By Miss P 

I 4 månader har hårsalongerna i vårt County varit stängda. Jag skulle klippa mig i slutet av mars, men det blev inte av eftersom vi hade precis påbörjat SIP (Shelter In Place). Istället har mitt hår växt och växt. Det började kännas långt eftersom jag oftast har samma längd. För någon vecka sen meddelade de att hårsalongerna skulle få öppna den 13 juli, vilket var i måndags, om de kan följa restriktionerna. Min frisör sa att de endast hann ha öppet i 4h på måndagen när de fick order om att de måste stänga tisdag kväll. När de kan öppna igen är oklart. Min frisör klämde in mig kl. 18:30 på tisdag kväll och strax innan 21 var jag klar. Då var det ännu många kunder hos dem. De stänger vanligtvis kl. 19.

När jag kom till hårsalongen väntade människor utanför för att kunna hålla minst 2 meter mellan varandra. Alla hade ansiktsmask. När det blev min tur fick jag gå in och fram till receptionen som var avskärmad med stora plastväggar. Där togs min temperatur och jag var tvungen att fylla i ett dokument med diverse uppgifter som mitt namn, temperatur, sätta kryss i rutan för att varken jag eller någon jag känner har varit sjuk de senaste 14 dagarna och sätta kryss i rutan för att jag måste jag lämna hårsalongen omgående om jag vägrar att ha ansiktsmask. Varannan frisörstol var tom för att ge tillräckligt med avstånd mellan kunderna. Frisörerna hade ansiktsmask och ansiktsskydd på sig.

Trots att det var annorlunda så var ändå stämningen den samma som alltid på stället d.v.s. fylld med liv! Folk pratar, skrattar, musik hörs från ett avlägset hörn och det kändes som en av alla de andra gångerna som jag har gått dit under de senaste 11 åren. Efter nästan 2.5h var jag klar. Mitt hår hade fått nya fräscha low och highlights och hade blivit 3 inches (ca 8 cm) kortare.

 

Du kanske också gillar:


Trender i tvätten

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 16.07.2020

Kategorier:

Pengar Tvatt By Miss P

När vi tvättar kläder saknas det oftast en eller flera strumpor, precis som att det alltid finns många fler lock än burkar i köksskåpet. De senaste åren har dock pengar börjat hittats i tvätten, men ännu har jag inte sett några bankkort. ;) Regeln är att tömma sina egna fickor innan endera kläder sätts i tvättkorgen, eller innan man själv tvättar. Nu som då hittar jag pappret från nutrition bars och hoppas att det inte är en nutrition bar med något kletigt som kläderna har tvättats med istället för enbart tvättmedel.

Engangsmunskydd Pengar Tvatt By Miss P

Sen några månader tillbaka har engångs ansiktsmasker börjat dyka upp i tvätten. Vet ej hur bra de är att använda efter att de tvättats, så vi slänger dem. Tanken är väl att de skall slängas efter att de har blivit använda och inte tvättats. Samtidigt tvättar vi regelbundet våra ansiktsmasker som är gjorda av tyg. Undrar vilket blir nästa trend som dyker upp i tvätten?

Har du sett trender i din tvätt?

 

Du kanske också gillar: