california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Bästa och värsta frågorna vid en intervju

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 23.09.2020 | 3 Kommentarer

Miss P Design Interview Questions By Miss P

En HR grupp som jag är med i ställde frågan: Vilken är den bästa och den värsta frågan som du har fått eller har frågat vid en jobb intervju? Svaren var många och underhållande. Toppfrågan som många höll med om att ingen fick rätt om den ställdes 2015 var frågan "Var ser du dig själv om 5 år?" Jag intervjuade för mitt nuvarande jobb 2015 och det var en av frågorna som jag fick under intervju processen. En relativt standard fråga.

Många hade fått frågor som är illegalt att fråga på en intervju, vilket visar att de på intervju teamet inte vet vad som är legalt vs illegalt att fråga. Det är riktigt dåligt. Dessa frågor var allt från "Planerar du att ha fler barn?" till "Vilken är din etniska bakgrund?," "Vilken kyrka går du till?" och "Är du legalt i landet?" Frågor som direkt kan betyda lawsuits i USA.

Några hade fått frågor som "Om du kan ha en superkraft, vilken skulle det vara?," "Vilken är din favorit komediserie?" och någon intervjuare hade kommenterat "Du är väl inte en diva, för då kommer det inte att fungera." Någon hade fått frågan vad deras föräldrar jobbar med. (Undrar hur föräldrarnas jobb påverkar kandidatens kompetens för jobbet hen intervjuar för?)

En gång fick jag frågan "Hur många kossor finns det i Canada?" Den frågan är mycket mer intressant än "Kan du beskriva din största svaghet?" En fråga som jag har fått många gånger, men jag ställer den aldrig till en kandidat. Svaret kommer sällan att vara helt genuint så jag använder hellre min tid till att ställa en fråga som ger mig bättre svar på om kandidaten är den rätta för det lediga jobbet.

Vilka är de bästa och/eller värsta frågorna du har fått eller frågat vid en intervju?

 

Du kanske också gillar:

Kommentarer

 • Anna-Lena 23/09/2020 9:38am (14 månader sen)

  Hej !

  För några veckor sen var jag på intervju för ett jobb jag verkligen var kvalificerad för. Allt gick bra tills intervjuaren till min stora förvåning utbrast " Hur gammal är du ?" . Då man är 50 så är det verkligen inte frågan man vill ha, det förstör alla chanser att få jobb. Antagligen är det inte lagligt men orkade inte börja bråka då jag så ofta debatterat åldersdiskrimineringen på finsk och svensk arbetsmarknad. Vi över 40 är dom överlägset bästa arbetarna men tydligen tror arbetsgivarna att alla drabbas av alzheimer vid 40 års ålder. Har aldrig sett nån statistik på detta.

  • Petra Lillandt Durosinmi 24/09/2020 8:25am (14 månader sen)

   Hej!
   Det var verkligen ruttet! Undrar vad deras mål är med att ställa den frågan? Tänker att folk brukar bli visare med åldern och har en massa kunskap som många yngre saknar. Bra att du orkar debattera åldersdiskriminering på arbetsmarknaden!!
   Här säger de att åldersdiskrimineringen börjar så fort du fyller 40 år, även om ingen får ställa frågan om åldern vid intervju.

 • Anna 23/09/2020 3:05pm (14 månader sen)

  Jag önskar att jag hade fått lite mera roliga och unika frågor (som frågan om kossorna) när jag har varit på intervju, men jag tycker att dom allra flesta här i Finland
  frågar ungefär det samma på intervjuer. "Varför har du sökt detta jobb". "Vad är din styrka och svaghet" "Vad gör du om 5-10 år" är dom frågorna som figurerat mest
  på dom intervjuer jag har varit på. Jag tycker att det är oerhört svårt att svara på frågan om styrka och svaghet och som du skrev så tror jag sällan att man ger
  ett väldigt genuint eller eftertänksamt svar. Kommer ihåg att jag en gång fick frågan om hur mycket alkohol jag dricker, vilket inte är särskilt vanligt tycker jag.
  Är det vanligt att man frågar om alkoholvanor på intervjuer hos dig?

  • Petra Lillandt Durosinmi 24/09/2020 7:06am (14 månader sen)

   Roliga frågor är många gånger ställda för att se hur någon tänker och hur de kan lösa problem omgående, vilket jag tycker är mycket bättre än att sitta och lyssna på någon som rabblar upp styrkor och svagheter. För i stort sett kan en säga vad som bara för att svaret skall passa jobbet en söker. Men den som ställer frågan kan göra om den till en diskussionsfråga som Anki i kommentarerna skrev att hon gör.
   Wow! Har aldrig hört att någon har fått en fråga om sina alkoholvanor. Här skulle den vara illegalt att fråga eftersom vi har inte rätt att ställa frågor som kan bring up disability, och alkohol och drogmissbruk går under det.

 • Anki 23/09/2020 6:31pm (14 månader sen)

  En av de frågor som jag i en arbetsintervju (beroende på situation) kan ställa är ”vad du tror att du kan tillföra arbetsgemenskapen/teamet?” Tycker om den frågan, eftersom den öppnar upp för en diskussion om vad personliga styrkor kan tillföra till hela teamet. Värsta frågan som jag själv fått är just en olaglig fråga, d.v.s. om jag/vi planerar att försöka få flera barn. Frågan ställdes på ett skämtsamt sätt och försökte skojas bort, men jag valde att svara att jag inte tänker svara på den frågan och att de inte har rätt att ställa den. Kunde ha drivit ärendet vidare, men hade inte lust och ork med det.

  • Petra Lillandt Durosinmi 24/09/2020 6:36am (14 månader sen)

   Ja! Vilken bra fråga du ställer om vad hen kan tillföra arbetsgemenskapen/teamet! Det är en fråga som utvecklas till en positiv diskussion om styrkor och hur hen kommer passa in i the work culture, istället för att någon sitter och listar upp typ 3 styrkor som de har. Har fått den frågan många gånger själv, vilka är dina topp 3 styrkor..
   De skämtsamma frågorna med en underton berättar oftast en hel del om hen som intervjuar och teamet (och företaget beroende på hur stort det är). Att driva ärenden vidare är oftast väldigt draining.

Skriv en kommentar