california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Betala med check

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 16.02.2020 | 1 Kommentarer

Taggar:

Foto 67890 By Miss P

När jag öppnade upp mitt första bankkonto i USA för nästan 20 år sen fick jag ett debit kort och ett checkhäften. Jag höll på att trilla av stolen för jag hade aldrig förut haft checkar. Checkar var något som jag hade sett folk använda senast 15 år tidigare och inget som användes av min generation. Jag tänkte nästan fråga damen som hjälpte mig att öppna kontot när har jag behov av att använda checkar eftersom jag betalade mina räkningar online?

Rätt omgående fick jag veta att min nya hyresvärd i USA endast tog emot hyran i form av en check. Ett tag framöver använde jag i alla fall 12 checkar per år. Fick nästan en liten chock när jag insåg efter några år att jag faktiskt hade använt upp mina checkar och jag var tvungen att be om ett till checkhäfte från banken.

Återigen 2007 blev jag förvånad när den månatliga preschool avgiften skulle betalas med check. Tänker att det tar extra administrativ tid att samla ihop checkar och att gå med dem till banken. Skolan har fortsatt med checkar, men ibland finns det andra betalnings alternativ. Om jag köper något från skolans online affär som the Yearbook, kläder och tchotchkes så kan jag betala med kort. Donerar jag pengar till t.e.x. matkontot för friidrotten (en av flera sporter som barnen kan välja istället för allmänna gympan i skolan) använder jag PayPal. Men när musikklassens resa till NY skulle betalas var det endast check som mottogs.

Jag försöker att logiskt förstå varför vi ännu betalar med checkar 2020? Undrar hur många barn som har tappat checken på väg till skolan de gånger som checkar har samlats in i klassen? Eller hur ofta checkar har lämnat i barnens skolväska och inte kommit i tid till rätt person? Jag har endast ett barn och har många gånger frågat om han kom ihåg att ge checken till läraren eller till den personen som samlar in dem. Ibland har checkarna inte blivit insamlade i tid även om vi innan har fått emails om att det är viktigt att checkarna lämnas in i tid. Checkar skapar definitivt mer jobb.

Enligt en undersökning som Federal Reserv i USA gjorde år 2016, mottog eller betalade medeltals amerikanen med 38 checkar per år. Samma år trycktes 17 miljarder checkar. Jag tror checken är här för att stanna ett bra tag till.

 

Du kanske också gillar:

Kommentarer

 • Anki 16/02/2020 10:21am (24 månader sen)

  Vad intressant!
  Checkar är något som jag inte har erfarenhet av. Upplever att Finland blir alltmer digitaliserat och allt fler transaktioner sker elektroniskt. Numera har nästan alla banker digitala betalnings-appar så att man lätt kan flytta över pengar och finländare är flitiga med att betala med kort (både credit och debit) i också små affärer. Ofta är det så att jag inte har fysiska pengar i plånboken över huvud taget och sen står jag handfallen när jag t.ex ska parkera bilen och det bara finns någon gammal parkeringssautomat som endast tar emot slantar.

  Jag vet inte om det är så här, men jag tror att Finland är en av de länder där elektroniska betalningssätt ligger i framkant.

  Också ifråga om andra tjänster blir alltmer digitaliserat. T.ex. att man elektroniskt identifierar sig och kan ansöka om t.ex pass, söka om olika sociala förmåner, se sina sjukuppgifter och se läkartexter, få olika myndighetsmeddelandeno.s.v. Tycker att detta är bra, men uppmärksammar också problem med denna digitalisering, t.e.x för enkel äldre människor eller människor med olika hinder.

  • Petra Lillandt Durosinmi 17/02/2020 6:19am (24 månader sen)

   Jag upplever att samhället i Silicon Valley är väldigt digitaliserat och har därmed svårt att förstå att checkar ännu används. Precis som du har jag aldrig pengar på mig. Min son och hans vänner växte upp med betalningsappar som Apple Pay och Venmo. Hur som tror jag att det är viktigt att fortsätta ha ett samhälle som tar emot fysiska pengar som betalning. Precis som du säger bör alla i ett samhälle inkluderas i möjligheten att betala för sig och att kunna använda tjänster även om de inte har tillgång till internet.

Skriv en kommentar