california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Efter 1.5 månad i High School

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 26.09.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Mural PALY Palo Alto US By Miss P

Om du har läst något av mina senaste inlägg om skolan så kommer du kanske ihåg att min son skulle börja High School detta skolår. Övergången från högstadiet (Middle School)  till gymnasiet (High School) har gått väldigt fint. Skolbyte för sitt barn tror jag är något som många föräldrar oroar sig för. För oss har vår sons skolår både i låg- och högstadiet gått bra och vår önskan är naturligtvis att det skall fortsätta så de fyra år han har i gymnasiet.

Gymnasiet är nästan dubbelt så stort i  elevantal (över 2000) och campus som högstadiet, vilket kan innebära många utmaningar för en 14-åring. Jag kommer ihåg att någon på ett informationsmöte om gymnasiet i våras rekommenderade att ens barn skall bestämma vem de skall äta lunch med den första veckan i skolan. Det var ett bra råd. Efter att eleven har fokuserat på att hitta rätt på en ny campus, träffa nya lärare och oftast nya klasskompisar kan det vara skönt att få sätta sig ner och äta med någon hen känner. Lunchen äts oftast utomhus runt om campus, så det är inte fokuserat till ett enskilt rum. Dessutom går många och köper sin lunch från närliggande Town & Country som är ett litet område med restauranger och affärer.

Tower Building PALY Palo Alto US By Miss P

Vad har jag lärt mig efter att min son har gått 1.5 månad i gymnasiet?

 • Om ditt barn har valt Cross Country Running och/eller Band (blåsorkestern) som ämnen för höstterminen så behöver de närvara vid camps en vecka innan skolan börjar.

 • Skoldagen är lång. Från kl. 8:20 till 17:30 eller eventuellt längre beroende på skolaktiviteter som Cross Country Running, Jazz Band (till kl. 21) och Football Friday Nights (till kl. 22).

 • Läxorna har ökat mångfalt.

 • Skolväskan väger massor trots att det inte finns några skolböcker i den. Istället finns bl.a. flera omgångar klädbyte och skor (för Cross Country Running och Marching), laptop, lunch och flera mellanmål, noter, diverse trumpinnar och anteckningsböcker.

 • Skolan lägger stor koncentration på att upplysa och förbereda eleverna för universitetsstudier.

 • Det finns utrymme för eleverna att ha roligt på skolan genom aktiviteter som bl.a. ordnas av ASB (Associated Student Body).

 • Fler föräldrar vill volontära vid skolans aktiviteter än det finns plats för.

 

Ikväll är det “Freshman Parent Night” på skolan. Det är en informationskväll för föräldrar vars barn går första året i gymnasiet, vilket jag ser framemot!

 

Kanske du också gillar:

Kommentarer

 • Julia Holmqvist 26/09/2019 8:58am (2 år sen)

  Så intressant att läsa om skolgången! Tar man i gymnasiet där precis som här, en studentexamen dvs skriver studentprov eller får man enbart betyg?

  • Petra Lillandt Durosinmi 26/09/2019 8:52pm (2 år sen)

   Tack Julia! :) I Kalifornien måste man ha ett minimum av 22 units avklarade studier i gymnasiet som inkluderar vissa ämnen för att få ett gymnasiebetyg och därmed bli student. Medan Kalifornien kräver att eleven skall ha t.e.x. 2 år av matematik, så kräver PALY (Palo Alto High School) att eleven måste ha 3 år av matematik, men rekommenderar 4 år speciellt för de elever som planerar att gå en universitetsutbildning inom STEM (Science, Technology, Engineering & Math). En klass för ett helt skolår motsvarar 1 unit. Vid PALY måste Freshman och Sophomore ta 7 klasser under skolåret, medan Juniors och Seniors kan ta färre klasser. Medan det inte finns studentprov, så bör de ta SAT (motsvarande högskoleprovet) för att flertalet universitet begär det som del av ansökan.

Skriv en kommentar