GGB Header By Miss P

Inspireras elever långsiktigt av utmärkelse?

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 16.05.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

PAUSD Art Youth Show By Miss PPå PAUSD (Palo Alto Unified School District) årliga Youth Art Show*.

Igår fick vår son ett till JLS Panther Pride* certifikat från skolan detta skolår. Certifikatet är en utmärkelse som delas ut av lärarna en gång per månad. Denna gång fick vår son det från sin matematiklärare. För att få ett certifikat måste eleven uppfylla flertalet kriterier varav en är “Exceeds the school, classroom or self objectives on a continuing basis.” Med certifikatet kommer ett klistermärke som kan sättas i fönstret på bilen där det står “A JLS Distinguished Student” och ett papper med förklaring på varför eleven har fått certifikatet. Om du befinner dig i vårt område så kan du dagligen se föräldrar som kör omkring med dessa eller liknande klistermärken på sina bilar. Ett klistermärke som direkt symboliserar utmärkelse av att en elev som har varit duktig på något sätt tillhör denna bil (familj). Ingen jantelag här.

En del utmärkelser ger eleverna möjlighet att delta i exklusiva tillställningar som de elever utan utmärkelse ej blir inbjudna till. Varje vår är det t.e.x. en konstutställning med de utvalda elevernas konst från hela skoldistriktet som visar allt från målningar, skulpturer till konst gjord av modern media. Det är tradition att Palo Altos borgmästare håller ett tal på vernissagen för konstutställningen och dit blir endast de utvalda eleverna med föräldrar inbjudna och några inom Palo Alto stad. En annan exklusiv tillställning är pool & glasspartyt som endast bjuder in elever som har fått två eller fler Panther Pride certifikat under skolåret. Det finns säkert fler event än de jag känner till för de är baserade på de certifikat som vår son har fått.

 Liknande utmärkelser har delats ut genom åren vår son har gått i pre-school (2 - 5 års ålder) och skolan (från 5 års ålder). Jag undrar om och hur det påverkar de elever som har fått utmärkelser eller de som inte har fått någon utmärkelse? Kanske det beror på elevens ålder, personlighet och vad elevens mål är? Om jag reflekterar över vår son och hans utmärkelser så hade de en större betydelse när han var ung för att han inspirerades att fortsätta att göra det bästa han kunde i skolan. Men nu är certifikaten ett till papper på högen som oftast glöms i skåpet i skolan (precis som gårdagens) och kommer hem när skolåret är slut och skåpet städas ur. Kanske utmärkelser i ung ålder påverkade intresset för att göra sitt bästa i skolan, och har de en gång vanan inne så fortsätter det? Har du erfarenhet från liknande utmärkelser? Vilka är i så fall dina reflektioner? Vilka är dina reflektioner som har barn som precis som jag växte upp i ett skolsystem som inte delade ut liknande utmärkelser eller hade exklusiva tillställningar? Kommer ihåg att jag kände mig extra speciell för stunden när läraren gav tillbaka proven där de hade ritat en blomma eller annat föremål bredvid vitsordet när jag gjorde det bra.

 *PAUSD Youth Art Show visar konst av utvalda elever från skoldistriktet.

 *JLS (Jane Lathrop Stanford Middle School) är högstadieskolans namn och Panther Pride kommer från skolans maskot som är en panter. Här har de flesta skolor ett djur som sin maskot och de som är associerad med skolan är väldigt stolta över det. 

Kommentarer

 • Inkku 16/05/2018 5:58pm (3 år sen)

  Hur känns det för de elever som aldrig, eller ytterst sällan, får ett certfikat...Förekommer det? Som lärare ser jag att en uppmuntrande kommentar, ett klistermärke eller något annat positivt ofta räcker för att eleverna ska känna sig stolta över sina prestationer. Jag är nog glad att inte behöva dela ut certifikat - och klistermärken till föräldrarna!
  Mycket intressant att läsa om skolsystemet :)

  • Petra Lillandt Durosinmi 19/05/2018 8:45am (3 år sen)

   Hej Inkku,
   Tack för kommentaren! :) Det finns elever som aldrig får certifikat enligt min son. Jag kan endast tänka mig att det kan inte kännas något vidare som elev eller lärare. Jag håller med att en uppmuntrande kommentar kan få en elev (och människa) att känna sig bra och vilja göra bättre. Samhället här är extremt competitive. I skolan/dagis börjar det redan i pre-school vid 2 årsålder (kommer att skriva om det i ett inlägg), och pågår tills de blir klara i gymnasiet, helst med vitsord över 4.0 (högsta betyg). För att kunna nå över 4.0 i betyg läser många gymnasieelever AP klasser som motsvarar klasser på universitetsnivå samtidigt som de går i gymnasiet så att chansen ökar för dem att komma in på önskat universitet.

Skriv en kommentar