GGB Header By Miss P

Paris

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 19.08.2019

Kategorier:

Laduree Paris By Miss P

Paris är vårt andra ställe att besöka på semestern. Efter att vi har spenderat lite över en vecka med familjen i NY är vi redo att vara turister i några dagar. Vi hinner bara komma till hotellet så får vi ett meddelande från Phelas en kompis att de bor på ett hotell som ligger 5 minuter från oss. Denna sommar har Phela ett tiotal vänner som reser runt i Europa så chansen fanns att någon råkar vara i Paris när vi är där.

Macarons at Laduree in Paris By Miss P

Ett måste är ett besök till en av Ladurees cafer som säljer klassiska macarons.

Vive La France By Miss P

Vive La France!!

Fleuriste Paris By Miss P

När jag reser tycker jag om att promenera omkring i området jag besöker. Det ger mig pulsen på stället och chans att träffa lokal befolkningen. Många gånger kan det leda till nya kontakter och lokala tips om restauranger och om vad jag inte får missa under mitt besök.

La Terrasse du 7e in Paris By Miss P

Vår första middag i Paris åt vi på La Terrasse du 7e. En restaurang där de stora glasfönstrena är öppna mot gatan och menyn erbjuder traditionella franska rätter men även main stream rätter, så det finns något för alla. Utmärkt service och vi var alla nöjda över maten vi hade valt!

Har du besökt Paris? Om, vilket är ditt bästa minne från besöket?

 

Du kanske också gillar:


Dagen efter den stora festen

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 03.08.2019

The Poke By Miss P

Dagen efter den stora festen började lite trögt, men den tog sig. Vi var tjugofem familjemedlemmar i olika åldrar som alla sov i samma hus. Vissa gick och la sig tidigt och vaknade tidigt, medan andra gick och la sig så sent att de knappt hann gå och lägga sig innan de första vaknade. Precis som det skall vara när generationer kommer tillsammans för att fira en kär person. 

Blossom Ice Cream The Poke By Miss P

Efter kortspel i trädgården, bestämde några av oss för att åka till Williamsburg, Brooklyn, för att äta Poke och glass på Blossom Ice Cream och The Poke. The Poke's fisk är färsk och du kan skapa din egen skål, precis som på de flesta Poke ställen. De har också vegetariska och veganska alternativ. Glassen som serveras är "Thai rolled ice-cream," som de gör på stället. Gott och roligt med en annan form av glass.

Mango Green Tea By Miss P

Det bästa med Blossom Ice Cream och The Poke är deras mango grönte som smakar underbart och serveras i flaskor som ser ut som en glödlampa!

 NY Skyline from Williamsburg By Miss PEast River och Manhattan

När vi hade ätit lunch gick vi ner till  North 5th Street Pier and Park. En av de bästa ställena i Brooklyn som ger dig Manhattans skyline. Området är värt att besöka om du vill ta foton av Manhattan, eller om du vill spendera tid på en pier och i en park i ett relativt nybyggt område. Vi gick vidare längs med East River och Domino Park upp till Williamsburg Bridge.

Williamsburg Bridge By Miss PWilliamsburg Bridge

Uppe på Williamsburg Bridge bestämde vi oss för att fortsätta vår promenad när vi kom till Manhattan. Vi hade inga förbestämda planer och kände för att spendera tid tillsammans och låta Manhattan underhålla oss.

China Town NY By Miss P Utkanten av China Town

Om du fortsätter att gå rakt när du kommer av bron, så kommer du till utkanten av China Town. Pride Paraden hade varit samma dag på Manhattan, så en hel del gator var avstängda och extra mycket folk var i stan.

Insomnia Cookies By Miss P I kö till Insomnia Cookies

Insomnia Ice Cream Cookies By Miss P Insomnia Cookies Wiches

Några timmar senare var flera sugna på Insomnia Cookies Wiches, vilket är varma kex med en scoop glass emellan. Du kan välja olika typer av kex till en Wich. Jag valde samma kex på båda sidorna, mörkchoklad med mint, med vaniljglass i mitten. Så gott! Men det är svårt att äta upp allt för smaken är väldigt rik.

141 Ave. A NY By Miss P

När skymningen började falla gick vi till tunnelbanan för att åka tillbaka. På väg till tunnelbanan såg jag ovanstående målning. Enkel men fin. ❤️

Du kanske också gillar:


Roberta's i Brooklyn

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 01.08.2019 | 1 kommentar(er)

Robertas in Brooklyn By Miss P

Roberta's i Bushwick, Brooklyn, är en "hole in the wall" restaurang, d.v.s. lätt att passera utan att lägga märke till den. Restaurangen är en riktig juvel om du gillar pizza, pasta och sallad. Hipster faktorn är hög och gäster i alla åldrar sitter sida vid sida för att ta del av en god måltid.

Inside Robertas in Brooklyn By Miss P

Restaurangen har både sittplatser inne och ute på en patio. De som jobbar på Roberto's är väldigt tillmötesgående (som på de flesta Amerikanska restauranger) och villiga att ändra innehållet på en måltid så det passar din önskan.

Marghareita Pizza at Robertas By Miss P

Enligt vår son som generellt gillar pizza i New York för att deras bottnar är tunna, så är Roberta's pizza den bästa av all de pizzor han har ätit under åren i NY. På fotot ovan ses en Margherita pizza.

Ice Coffee at Robertas By Miss P

Sommarens godaste iskaffe drack jag på Roberta's. Kaffe med mjölk utan socker. Så gott det var! Undrar vad deras magiska touch är? Kanske iskaffen var extra god för att det var så varmt och fuktigt ute. En typisk sommardag i NY.

Green Tea Chocolate Ice Cream at Robertas By Miss P

Jag har sparat det bästa till det sista och det är glassen, eller gelaton! Roberta's dessert meny har endast några val och jag är så glad att jag bestämde mig för att pröva deras gelato. En scoop grönte gelato och en scoop choklad. Tror att det är den godast gelaton jag har någonsin ätit! Krämig och rik smak. Ser framemot att äta den nästa gång vi besöker Roberta's!

Var har du ätit din godaste pizza och/eller glass?

Du kanske också gillar:


Helgens överraskning

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 18.06.2019 | 1 kommentar(er)

 Felt Lake By Miss P

I lördags morse började jag helgen med att gå på en hike med en ny vän från Finland. Det är skönt att sträcka på benen samtidigt som vi diskuterar allt mellan himmel och jord. Mot slutet av vår hike gick vi förbi Felt Lake. Denna tid på året har kullarna fått sin California Gold färg. Kommer ihåg min första tid i Kalifornien då tyckte jag mest att denna färg på kullarna påminde mig om torka och öknen. Men vartefter tiden har gått så har också färgen vuxit på mig och nu tycker jag att den är vacker.

Surprise Potatoes By Miss P

Efter hiken rensade jag ogräset som har växt runt våra tomatplantor. Tyckte att något såg ut som en potatisplanta, vilket visade sig vara korrekt. Helgens överraskning var att jag hittade flera potatisar i jorden! Färskpotatis till midsommar! Vi använder vår egen kompostjord där vi har tomatplantorna, så jag antar att potatisplantan har börjat växa från potatisskal eller eventuellt en bortskärd del av en potatis. Detta hände för något år sen också. Kanske jag skall satsa på potatis made in Silicon Valley?

Poke By Miss P

Till lunch hämtade min man upp Poke för oss. Så gott! Portionerna är oftast rätt stora. Det räcker och blir över till en annan måltid. Generellt är matportionerna i USA väldigt stora. 

Strawberries and Grapes By Miss P

Ett lättgjort och gott mellanmål är jordgubbar och vindruvor. Under tiden de är i säsong äter jag många portioner av den blandningen.

Luggage By Miss P

På söndag var det farsdag här. Vi åt brunch och sen blev det en del körande för att lämna och hämta upp vår son på en skatepark som ligger i San Jose, vilket är runt 40 km hemifrån. Passar på att lyssna till podcasts under tiden jag kör. Kan rekommendera The Cut och The Daily. Uträttade ärenden som att köpa en ny väska för sommarens resor. Det känns som att jag har köpt en del väskor genom åren. Endera går de sönder, eller så ändras måtten på vad som är tillåtet att resa med, eller så ändras max tillåtna vikt.

Palo Alto World Day Music By Miss P

Helgen avslutades med att gå till downtown Palo Alto för den årliga Palo Alto World Music Day. Under några timmar på eftermiddagen och tidig kväll är downtown avstängd från biltrafik för att ge plats för olika körer och band som uppträder med sin musik. Några familjevänners söner och Phelas vänner uppträdde med covers. Vi fick höra allt från Bob Marley till Grateful Dead. De flesta av dessa killar påbörjar sina universitetsstudier i höst och flyttar från orten. Därmed blev det en av de sista gångerna många av oss möttes upp innan de flesta åker iväg på sommarens resor. Fina minnen.

 

Du kanske också gillar:


Hälsa 2:5 - kost

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 12.06.2019

Kategorier:
Taggar:

Snack By Miss P En perfekt frukost eller mellanmål - plantbaserad casehew yogurt med granola, chiafrön, frukter och bär.

Jag sätter hellre mina pengar på bra mat än mediciner. Tanken är att vara förebyggande i min kost och förhoppningsvis undvika behovet av mediciner och sjukdom om det går.

De senaste 15 åren har jag varit peskatarian och innan det var jag vegan och vegetarian. Även om jag äter fisk, så äter jag det knappast mer än 1-2 gånger per vecka. Främst på grund av alla gifter och plast som finns i haven och som därmed kan finnas i fisken. Mitt val av kost är för att jag vill må bra. Min kropp är bra på att säga ifrån om jag äter mat som den inte mår bra av och som jag därmed kan undvika i framtiden.

Att bo i Kalifornien och nära Stilla Havet har sina fördelar med tanke på tillgången till färska grönsaker, frukter, bär och fisk året om. Odlar själv en del grönsaker, bär och örter största delen av året förutom när det är för kallt i december - februari. Köper ekologiskt så långt det går och föredrar det som säsongen har att erbjuda för att undvika värsta typen av besprutning, slippa lång transport och för att äta råvaror som smakar det de skall smaka. Har allt för många gånger ätit t.e.x. morötter, tomater och jordgubbar som inte smakar som morötter, tomater och jordgubbar.

Lunch By Miss PEn lunch fylld av protein, kalcium, kobalamin, folat, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium och vitamin A, B-6, C, D och K!

Jag kan verkligen rekommendera alla att äta mer grönsaker, frukter och bär dagligen! Finns det inte tillgång till färska grönsaker och bär året om, så finns det antagligen frysta alternativ framom konserver.

En välgjord sallad är mättande om det inte är en sidosallad till ett huvudmål. Om du vill göra en mer mättande och smakrik sallad, använd t.e.x bönor, quinoa, frön och/eller nötter. 

Om du vill äta mer växtbaserad protein så är bönor (bl.a. svarta, edamame, adzuki), linser, cashewnötter, pumpafrön och rågvete en bra start. Många har feluppfattad mening när det tror att en köttfri kost innehåller inga eller få proteiner.

Hur tänker du om kost och hälsa?

Du kanske också gillar:


Finländsk julmarknad i Bay Area

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 03.12.2018

Taggar:

Tommtar By Miss P

Finlandia Foundation San Francisco Bay Area Chapter ordnade sin första Finländska julmarknad i Palo Alto i lördags. Jag hörde om den för någon vecka sen och har sett massor fram emot att kunna köpa Finländska produkter. På marknaden sålde de bl.a. mat, godis, hantverk, böcker och barnkläder.

Julstjarnor och syltmunkar By Miss P

Julmarknaden öppnade vid 11-tiden och vid 13-tiden var i stort sett alla matprodukter och godis slutsålt. Jag lyckades bl.a. köpa de tre sista Fazer fullkornsrågbröd och den sista Drottningholms plommonmarmeladen. Kommer ej ihåg när jag senast har haft Drottningholms plommonmarmelad för mina hemgjorda julstjärnor. Eftersom varken julstjärnor eller plommonmarmelad finns här, så har jag använt det som har funnits i affären d.v.s. annan typ av marmelad eller så har jag blötlagt plommon. Men i år kommer det att bli traditionella julstjärnor med plommonmarmelad.

Sipposwoodworks By Miss P

Träffade en trevlig hantverkare som heter Saara och som skapar olika saker genom att återanvända andra produkter. På bilden ovan ses ett urval av det hon säljer. The light cubes är bl.a. gjorda av hennes gamla köksskåp.

Goodies By Miss P

Jag hoppas att julmarknaden blir ett återkommande event många jular framöver! Är så tacksam över att jag kunde köpa Finländska produkter, träffa några vänner, men även knyta nya kontakter. Tror att julmarknaden kommer att växa och kunna erbjuda fler produkter nästa år, men även dra till sig fler besökare!

 

Du kanske också gillar:


Thanksgiving

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 21.11.2018

Thanksgiving i USA infaller varje år den fjärde torsdagen i november och är en nationell högtid. De flesta vuxna är lediga från sina jobb och alla barnen är lediga från skolan. Många vuxna har både torsdag och fredag ledigt så det blir en fyradagars helg, medan skolbarnen kan ha hela veckan ledigt (beroende på skoldistrikt).

Thanksgiving är högtiden som inleder hela Holiday Season i USA innan Hanukkah, Jul, Kwanzaa och Nyår. Thanksgiving firande är en tradition där familjer och vänner spenderar en dag tillsammans och äter god mat. I USA är folket väldigt duktiga på att ta sig tid att åka hem och fira Thanksgiving även om många bor utspridda över hela landet och kanske endast har någon dag ledigt förutom Thanksgiving. Därmed reser flera miljoner amerikaner under Thanksgiving veckan.

Raspberry Tart By Miss P

Hallon tart är vår personliga touch till de traditionella paj efterrätterna.

Förutom att se nära och kära så är det maten som är höjdpunkten för dagen. Thanksgiving menyn har säkert lika många varianter som familjer. Några av de mer traditionella maträtterna är den ungsbakade kalkonen (har samma status som skinka på julafton i Finland och Sverige), green bean casserole, sötpotatis, cheese macaroni och majsbröd. Till efterrätt är det pajer som pumpa, äpple, hallon, pecan, citron och blåbär med glass som intar bordet.

På torsdag är det Thanksgiving och vi fortsätter vår tradition från 2002 med att min man kokar upp en festmåltid för oss och våra gäster. Efter ett år när jag har jobbat galet mycket och efter den senaste månaden när jag har jobbat mer än någonsin, ser jag massor framemot tills imorgon när jag får sätta mig till ett dukat bord, äta gott och umgås med familjen och våra kära vänner.

Happy Thanksgiving!

 

Du kanske också gillar:


3 tecken på att hösten är här!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 24.10.2018

Pumpkins and Corn at the Whole Foods by Miss P

 

1. Halloween är om en vecka! Det betyder att allt från vårt grannskap till jobb, restauranger och affärer har Halloween dekoration. De flesta barn har köpt sin Halloween kostym och planerar med sina vänner vart de skall gå på Trick or Treat den 31.10. Är tacksam över att vårt grannskap är väldigt Trick or Treat vänligt, så barnen kan gå själv i grupp om de så önskar. Många vuxna är också ute på gatorna och umgås. De yngsta barnen som går Trick or Treat med sina föräldrar börjar dyka upp vid 17-tiden.

 

Indian Corn By Miss P

 

2. En stor variation pumpor och majs finns till försäljning i mataffären både för att användas i mat och som dekoration. Antalet matprodukter som innehåller pumpa smak ökar drastiskt under denna tid på året.

 

Pumkin Flavored Food By Miss P

 

3. Hösten är definitivt här när vi har satt på värmen inomhus. Igår kväll satte vi på värmen inne. Trots en solig dag och 22 C ute, steg ej temperaturen över 18 C inomhus. Senaste natt gick temperaturen utomhus ner till 12 C. Då är det skönt att vakna med varma fötter.

 

Halloween Decoration By Miss P2

 

 

Du kanske också gillar:


Företags firandet i Silicon Valley

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 13.08.2018

Orchid By Miss P

Veckans tema på Seven Days är Fest & Kräftskiva. Vad är mer passande än att börja veckan med en inblick i företags firandet i Silicon Valley?

Shrimps By Miss P

Beroende på storleken på företaget, organisatörer och budget, så kan ett företag ha någon eller flera firanden och fester per år. De flesta företag har någon variation av ett Holiday Party som kan firas i december eller januari. Ibland firar företagen att deras budgetår har börjat, medan andra firar att företaget fyller jämna år. Om företaget har nått en bra placering på ‘Best Place to Work” listan så kan det firas. Vissa företag har “Employee Appreciation Day,” eller/och “Summer Party,” eller/och “Summer BBQ.” Fusioner och ackvisitioner kan också firas. Listan kan göras lång.

Risotto By Miss P

En del företag har en grupp inom företaget som planerar firandet och festerna. Ibland kan det vara en avdelning eller en handplockad grupp från olika avdelningar. Har själv varit del av en grupp som ansvarade för ett företags firanden, vilket ger en bra erfarenhet inom evenemangsplanering. Andra företag köper allt från planeringen till verkställandet av festerna från festfixare.

Flower Arrangement By Miss P

Firandet behöver inte alltid vara en stor fest med utsökt middag på ett känt ställe. Om företaget har en Summer BBQ så kan de t.e.x. hyra ett ställe som tillhandahåller privat strand med möjlighet till att vindsurfa, paddla kanot, åka trampbåt, spela volleyboll eller bara äta gott och umgås med andra anställda. För en Employee Appreciation Day kan företaget t.e.x. hyra en stor sports arena för en hel dag som kan rymma tiotusentals människor dit anställda är välkomna att ta med en bättre hälft eller vän. Underhållningen på motsvarande firande består oftast av en rad världskända artister som har flugits in för att enbart spela för de anställda. I Silicon Valley finns det inget tak på hur ett firande kan se ut så länge det finns fantasi och en budget. 

Desserts By Miss P

 

Du kanske också gillar:


Matkultur i USA

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 01.08.2018 | 1 kommentar(er)

Poke Bowl at Local Union By Miss P Poke (här med rå tonfisk) med ris och vattenmelon rädisa.

Hur sammanfattar jag ett lands matkultur vars endast en delstat (av 50), Kalifornien, har större yta än Finland och vars befolkning uppgår till över 40 miljoner? Med fyra ord kan jag beskriva USAs matkultur som mångfaldig, färgfull, levande och rik. Naturligtvis influeras matkulturen i landet bl.a. av immigranter, närheten till havet, utomhustemperatur, ekonomin, förståelse av kosthållning och kultur, precis som i andra länder.

Kale and Butternut Squash Salad at Local Union By Miss PGrönkål, butternut squash och quinoa sallad.

Jag åkte på min första jobbresa till USA i slutet av 1995 precis efter att jag hade valt att bli vegetarian. Under alla mina resor och år i USA har jag varit vegetarian, vegan eller pescatarian (äter fisk) och jag har besökt stora som små orter allt från Washington D.C. till Branson, Missouri, och jag har alltid kunnat välja mat som passar mig. Människorna i USA är som många vet väldigt service inriktade. Om en restaurang inte servera en maträtt som passar din diet, så är kockarna oftast uppfinningsrika och lägger till eller tar bort från en annan maträtt som finns på menyn för att det skall passa dig. Vissa restauranger har hemliga menyer som du endast känner till genom folkmun eller från de som jobbar på restaurangen. 

Scallops at Arcadia By Miss PKammusslor

I San Francisco finns ett enormt utbud på restauranger och cuisines. Det finns runt 4415 restauranger, vilket betyder att det finns en restaurang per 200 boenden i staden. San Francisco har sju stycken restauranger som fick 3 Michelin stjärnor för 2018, vilket är fler än New York. I Bay Area finns totalt 55 restauranger som har 1 eller fler Michelin stjärnor. Restaurangernas cuisines speglar mångkulturella Bay Area, samt närheten till havet. Önskar du äta dim sum, burrito, en skål nudlar, flundra, rostad kyckling, ceviche, jollof ris eller något annat så kan du hitta det i Bay Area.

Tapas at Cascal By Miss PTapas: blomkål, brysselkål, augergine och champinjons empanadas. 

Maten på högtider som July 4th, USAs nationaldag, och Thanksgiving återspeglar kanske det som folk tänker är typisk mat i USA. Men precis som vid midsommar och julafton hemma, så är maten som serveras personifierad och kanske serveras endast vid högtiderna. Jag gillar hemmagjort cornbread (majsbröd) till Thanksgiving, men precis som sill är det inget jag äter mer än någon gång per år.

Oysters at Leos By Miss POstron på Leo's Oyster Bar i San Francisco.

Hemma hos familj, vänner och bekanta runt om i USA, som kan ses som ett bra medeltal på matkulturen i USA kokas allt från jollof ris med räkor till hummer hos min mans familj. Medan mina indiska vänner kokar allt från citronpeppar ris med dal till kyckling med potatis. Min vän hemma från Idaho men boendes i Kalifornien föredrar spanskt ris med quesadilla även om hon kommer från staten som odlar mest potatis i USA. Och mina nordiska vänner kokar allt från paella till veganiskt. Matkulturen återspeglar helt den smältdegel USA är.

Lobster Roll at Sams Chowder House By Miss PLobster roll på Sam's Chowder House.

 

Du kanske också gillar: