GGB Header By Miss P

Matkultur i USA

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 01.08.2018 | 1 Kommentarer

Poke Bowl at Local Union By Miss P Poke (här med rå tonfisk) med ris och vattenmelon rädisa.

Hur sammanfattar jag ett lands matkultur vars endast en delstat (av 50), Kalifornien, har större yta än Finland och vars befolkning uppgår till över 40 miljoner? Med fyra ord kan jag beskriva USAs matkultur som mångfaldig, färgfull, levande och rik. Naturligtvis influeras matkulturen i landet bl.a. av immigranter, närheten till havet, utomhustemperatur, ekonomin, förståelse av kosthållning och kultur, precis som i andra länder.

Kale and Butternut Squash Salad at Local Union By Miss PGrönkål, butternut squash och quinoa sallad.

Jag åkte på min första jobbresa till USA i slutet av 1995 precis efter att jag hade valt att bli vegetarian. Under alla mina resor och år i USA har jag varit vegetarian, vegan eller pescatarian (äter fisk) och jag har besökt stora som små orter allt från Washington D.C. till Branson, Missouri, och jag har alltid kunnat välja mat som passar mig. Människorna i USA är som många vet väldigt service inriktade. Om en restaurang inte servera en maträtt som passar din diet, så är kockarna oftast uppfinningsrika och lägger till eller tar bort från en annan maträtt som finns på menyn för att det skall passa dig. Vissa restauranger har hemliga menyer som du endast känner till genom folkmun eller från de som jobbar på restaurangen. 

Scallops at Arcadia By Miss PKammusslor

I San Francisco finns ett enormt utbud på restauranger och cuisines. Det finns runt 4415 restauranger, vilket betyder att det finns en restaurang per 200 boenden i staden. San Francisco har sju stycken restauranger som fick 3 Michelin stjärnor för 2018, vilket är fler än New York. I Bay Area finns totalt 55 restauranger som har 1 eller fler Michelin stjärnor. Restaurangernas cuisines speglar mångkulturella Bay Area, samt närheten till havet. Önskar du äta dim sum, burrito, en skål nudlar, flundra, rostad kyckling, ceviche, jollof ris eller något annat så kan du hitta det i Bay Area.

Tapas at Cascal By Miss PTapas: blomkål, brysselkål, augergine och champinjons empanadas. 

Maten på högtider som July 4th, USAs nationaldag, och Thanksgiving återspeglar kanske det som folk tänker är typisk mat i USA. Men precis som vid midsommar och julafton hemma, så är maten som serveras personifierad och kanske serveras endast vid högtiderna. Jag gillar hemmagjort cornbread (majsbröd) till Thanksgiving, men precis som sill är det inget jag äter mer än någon gång per år.

Oysters at Leos By Miss POstron på Leo's Oyster Bar i San Francisco.

Hemma hos familj, vänner och bekanta runt om i USA, som kan ses som ett bra medeltal på matkulturen i USA kokas allt från jollof ris med räkor till hummer hos min mans familj. Medan mina indiska vänner kokar allt från citronpeppar ris med dal till kyckling med potatis. Min vän hemma från Idaho men boendes i Kalifornien föredrar spanskt ris med quesadilla även om hon kommer från staten som odlar mest potatis i USA. Och mina nordiska vänner kokar allt från paella till veganiskt. Matkulturen återspeglar helt den smältdegel USA är.

Lobster Roll at Sams Chowder House By Miss PLobster roll på Sam's Chowder House.

 

Du kanske också gillar:

Kommentarer

  • Sandra Neuman 01/08/2018 10:17am (11 månader sen)

    Nej åååh vilken fin maträtt! :D Okej nu skrev jag ju att jag är skeptisk till matkulturen i USA, men det är kanske mer den sortens mat som syns mest av och hörs mest om. Och kom ihåg att det bara är fördomar jag har som en okunnig. :)

    • Petra Lillandt Durosinmi 04/08/2018 2:57am (11 månader sen)

      Sandra du får helt enkelt komma och hälsa på! Så får vi gå och äta god mat. :)

Skriv en kommentar