california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Miljötänk på olika nivåer

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 03.02.2019 | 2 Kommentarer

Windmills By Miss PVindmöllor finns det gott om i hela Kalifornien.

Det finns så mycket att diskutera när det gäller miljön. Vad kan vi förbättra? Vad bör förbjudas? Gör vi det bästa vi kan? Många och olika är åsikterna. Jag har valt att skriva om slumpmässiga ämnen när det gäller miljötänk. Har delat in dem i tre olika kategorier: Kalifornien och Santa Clara County, Arbetsplatsen och Hemma. Vilka är dina tankar?

Kalifornien och Santa Clara County

När du äter på restaurang i Kalifornien så har du alltid blivit serverad ett glas vatten så fort du har satt dig vid bordet. Glaset är ofta stort, vilket innebär att om du ej dricker vattnet så kan den totala mängden vatten som dagligen hälls ut bli rätt stor. I och med torkan blev det lag 2015 i Kalifornien att restauranggäster måste be om att få ett glas vatten för att serveras vatten.

I januari i år blev det förbjudet att automatisk servera gäster med engångssugrör på restaurang. Vill du ha ett sugrör på restaurang så måste du be om att få ett. I USA används dagligen 1.6 sugrör per person.

År 2014 förbjöd Kalifornien de större retail affärerna att använda sig av engångsplastpåsar. Istället blev retail affärerna tvungna att sälja papperspåsar för minst 10 cent styck. Santa Clara County (som Palo Alto och ungefär hälften av Silicon Valley tillhör) gick ett steg längre samma år. Engångsplastpåsar förbjöds både i retail och mataffärer, apotek och restauranger. Papperspåsar till priset av 10 cent är det som gäller om du inte tar med din egen påse.

Reusable Bags By Miss PÅteranvändbara påsar

Palo Alto förbjöd användning av polystyren (kallas styrofoam i folkmun) i engångsbehållare för mat och koppar för dryck vid upphämtning av mat från restaurang på Earth Day år 2010. Förbudet av användningen av polystyren har utökats senare till att innefatta bl.a. äggkartonger, kylare (ice chests), förpackningar och kökssaker. 

Arbetsplatsen

Under de senaste 10 åren har en del hänt när det gäller miljön och arbetsplatsen. Min erfarenhet är att i början av 2010-talet flögs en stor procent kandidater in från andra stater och ibland andra länder för att ha intervju på huvudkontoret. Idag används videointervjuer främst och endast en liten procent av kandidaterna flygs in för intervju. Likaså används live video vid fler arbetsmöten så att färre anställda flyger för att endast närvara vid möten.

Arbetsplatsernas attityd har ändrats när det gäller att låta anställda jobba på distans. Många arbetsplatser, om typen av jobb tillåter, har en policy som låter den anställda att jobba på distans allt från 1 dag till flera dagar i veckan. Min erfarenhet är att anställning av folk som bor avlägset och därmed jobbar på distans på heltid har ökat.

På mitt nuvarande jobb fick alla anställda en s.k. resemugg som både håller kall och varm dryck. Därefter togs alla engångsvattenflaskor bort och ersattes med större filtrerade vatten  stationer med fåtalet engångskoppar (för besökare). Likaså uppmanas de anställda att använda resemuggen när de hämtar sin kaffe eller te vid en av snack stationerna.

Naturligtvis sopsorteras det på jobbet. Papper, matrester, flaskor och landavfall.

Hemma

Sopsorterat har jag gjort så länge jag kommer ihåg så det är en självklarhet. Vi har det vanliga återvinnigssoporna, landavfall, och kompost för matavfall/löv/gräs. Använda kläder, skor och grejer lämnar vi till en andrahandsaffär.
Vegetables By Miss P

När vi köper mat har vi de flesta gånger med oss återanvändbara matpåsar som är gjorda av återvunnet material. Även om frukt- och grönsakspåsarna i mataffären är gjorda av återanvändbart material försöker jag att avstå från dem, för frukterna och grönsakerna kommer jag ändå att tvätta innan jag äter dem.

Senaste höst började vi använda waxed cotton food wrapp istället för plastpåse när mat behöver omslutas av något för att hållas färskt. Hittills har det fungerat bra på det mesta. Det skall dock ej användas på färsk kött eller färsk fisk. Men det är perfekt för att t.e.x. slå in en ost, en smörgås, täcka över en skål med sallad. 

Food Wrap By Miss PDet fungerar bra att slå in din lunch smörgås med waxed cotton food wrapp.

När torkan var som värst i Kalifornien för några år sen, så delade Palo Alto Utilities ut ett timglas som kunde sättas fast i duschen. Timglaset är fem minuter och tanken är att du skall duscha under 5 minuter för att minska användningen av vatten. Fem minuter kan låta länge, men det går fort. Även om timglaset har gått sönder och vi ej har det längre, så sitter det ännu i att ta en snabb dusch.

Till sist men inte minst använder vi vattenfilter istället för engångsvattenflaskor, använder solpaneler när vi kan, och reparerar det som går sönder om möjligt istället för att köpa nytt.

När det gäller miljön, precis som många andra saker i livet, är mitt motto “många bäckar små.”

 

Du kanske också gillar:

Kommentarer

 • Julia Holmqvist 03/02/2019 12:28pm (3 år sen)

  Så intressant med utvecklingen och framför allt en bra utveckling!

  Och vad bra med plastpåsar i butiken att de minskar. Tycker tyvärr att de på lite billigare ställen som t.ex. Publix lägger ALLT i plastpåsar och dessutom i tio olika småa istället för en stor?? Känner mig alltid så dum när man har någon som packar ens produkter och man vill bara säga "I can do it myself" för att de packar en produkt i en påse haha. Jag vill packa allt i en egen tygkasse :)

  • Petra Lillandt Durosinmi 08/02/2019 5:27am (3 år sen)

   Ursäkta för sen reflektion härifrån. Har varit under the weather sen jag skrev inlägget.

   Fenomenet en sak i många påsar har jag alltid undrat över också. ;) Efter att lagen i Santa Clara kom om inga plastpåsar i affärer/restauranger, så måste de i kassan fråga om kunden vill köpa en påse, då säger jag oftast nej tack eftersom jag har min egen.

   Innan lagen fanns, brukade många mataffärer ha endast plastpåsar som var gratis, tunna och små. Vissa matkedjor satte t.e.x. 1 mjolk (1.75 liter) i 2 påsar!! Så att påsen ej skulle gå sönder. Istället för att jag nu kommer hem med kanske 7 välpackade matväskor, så kunde jag då komma hem med säkert det dubbla eller trippla antalet påsar! Helt galet så mycket plast. Plastpåsarna var mycket tunnare än de i Finland, så de gick lätt sönder, så sällan kunde man återanvända dem för sopor.

 • Lena Nyholm 30/09/2019 7:16pm (2 år sen)

  Det har varit intressant för mig att se skillnaderna mellan olika städer i Kalifornien. Har tillbringat några veckor i södra Kalifornien och förfärats över hur det i vissa städer ännu inte ens finns återvinning för glas, metall och plast vid bostadshusen. I Rosamond där jag är just nu måste man köra långa vägar för att föra sitt skräp till återvinningsstationen. Allt matavfall går direkt i soppåsen. Likadant var det i Studio City och Long Beach, vad gäller matavfall.
  Igår på hamburgerian valde jag att avstå från lock och sugrör till pappersmuggen. Alla andra i restaurangen drack ur sugrör. Så min reflektion är den att medvetenheten varierar från ställe till ställe och att USA som land fortfarande har långt att gå innan de kan slå sig för bröstet vad gäller hållbarhet.

  • Petra Lillandt Durosinmi 01/10/2019 8:57am (2 år sen)

   Tack Lena för att du delar med dig av dina erfarenheter och iakttagelser från olika städer i Kalifornien! Har gjort kortare besök i områden som Tehachapi, Palmsdale, Lancaster och LA området, men känner inte alls till hur det är när det kommer till soppsortering för boende i de områden. Tänker att till en del kan det bero på vad befolkningen i området frågar efter, stadens budget och intresse. Håller med om att USA har en lång väg att gå!

Skriv en kommentar