california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Preschool i Silicon Valley

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 26.01.2019 | 2 Kommentarer

Time to Go Home from Preschool By Miss PVid upphämtning en av de första dagarna på preschool.

Strax efter att vår son hade fyllt 2 år började han på preschool. Här finns ingen statlig förskola, daghem eller dagmamma. Istället är allt privatiserat där nurseries/preschools eller nannys är de vanligaste alternativen. Ett nursery är som ett dagis för nyfödda barn upp till 2 års åldern. Preschool påminner om dagis/förskola och är för barn i 2-5 års åldern. De flesta barn påbörjar Kindergarden (första året i lågstadiet) när de har fyllt fem år.

Det finns oändligt många preschools med olika typer av inriktningar. De har alla gemensamt att de skall förbereda barnen akademiskt för skolan. Nivåerna är dock väldigt olika. För mig blev det en mindre chock med tanke på att jag är van vid Finlands och Sveriges relativt laid back stil med mycket lek för barn i den åldern.

Efter mycket googlande och telefonsamtal och besök på olika preschools, så fanns det endast en i vårt grannskap som passade oss. Vi hade tur för att den hade en ledig plats. Under processen att hitta en preschool lärde jag mig att väntetiden för en ledig plats kan vara 6 månader eller längre. Likaså insåg jag fort att de flesta preschools öppnar vid kl. 7:30 eller kl. 8:00. Vi behövde lämna av vår son senast kl. 7:00 för att hinna till jobbet i tid. Likaså stängde många preschools vid kl. 17:00 eller 17:30. Eftersom vi jobbade till kl. 17:00 behövde vi en preschool som var öppen till kl. 18:00. Kom du för sent för att hämta upp ditt barn så tog de en avgift på $5/minut, vilket är mer regel än undantag på preschools. Trafiken i detta område är bland det värsta i landet och kan ställa till det rejält när du har en tid att passa under rusningstiden.

Preschool Inneryard By Miss PDelar av preschool byggnaden.

Den preschool vår son gick på tillhörde Cupertino skoldistrikt (där Apple har sitt huvudkvarter). Kommer du härifrån eller känner till Cupertino så förstår du vad det betyder akademiskt för ditt barn. Det betyder att ditt barn kommer att få en av de bästa/värsta (beror på hur du ser det) akademiska utbildningarna i landet. Det var en av orsakerna som fick oss att flytta från Cupertino till Palo Alto innan vår son började Kindergarden. Pressen är på från första dagen barnet börjar preschool. Vår son kunde skriva sitt namn vid 3-års ålder, hade matematik hemläxor och kunde läsa när han var 4 år. Medan vår son var en av de få som endast pratade två språk, fanns det barn som pratade upp till sex språk. Vår son plockade dock upp delar av ett tredje språk under tiden på preschool för de flesta barn där pratade Mandarin Chinese.

Pre School Graduation By Miss PGraduation Day

The preschool hade totalt 26 elever och 4 lärare. Några gånger per dag delades barnen upp i sin åldersgrupp för att göra olika aktiviteter. De lekte ute på gården på morgonen och på eftermiddagen. Cupertino är en stad med över 200 soliga dagar per år och en av de varmare ställen i Bay Area, så tiden utomhus var begränsad.

Preschool Playground By Miss PDelar av gårdsplanen.

En annan stor skillnad på daghem i Finland och nursery/preschool här är kostnaden (tuition fee). Det är vanligt att kostnaden för ett barn på en nursery/preschool ligger mellan $1,200 - $2,500/månad. Oavsett om föräldrarna jobbar som ingenjörer eller kassabiträden. Många familjer som har släktingar i området delar på barnpassningen mellan sig för att slippa kostnaden. Silicon Valley består dock av många familjer som ej har några släktingar i närheten. Trots de saftiga avgifterna fick vår son ta med sin egen lunch och mellanmål dagligen. Varje måndag tog vi med lakan och kudde för the nap time och på fredag kom det hem med oss för att tvättas. Om ditt barn använde blöjor eller pull ups så skulle det också tas med.

Preschool Graduation Day By Miss P

Nu när jag har skrivit om preschool och tänker tillbaka på åren vår son spenderade där, så är jag tacksam över att det var just den preschool han gick på. Anne som ägde stället var en riktig stjärna. Hon var personlig, tog sig tid för var och en, och barnen gillade henne.

 

Du kanske också gillar:

Kommentarer

 • Anci 26/01/2019 3:09pm (3 år sen)

  Tack för ett intressant inlägg.
  Jag kan inte låta bli att fundera över skillnaderna i utbildningssystem / pedagogiskt tänkande mellan olika länder. I Finland går majoriteten av barn i kommunala daghem, som arbetar med småbarnspedagogik, men i helt annan form än i USA, med mera lek, friare former och inte så långa dagar. Det år som barnen fyller 6 år, så går de i en förskoleklass, d.v.s. de har ett förberedande år innan skolstart. Denna förskoleklass kan fysiskt vara i daghemmets utrymmen eller i skolans utrymmen. Första klass påbörjas det år barnen fyller sju år (Finland).
  Finns det generellt sett stora skillnader i utbildningsnivå / kunskapsnivå mellan barnen i USA respektive Finland senare i livet, säg t.e.x vid utgången av grundskolan (i Finland nionde klass och när barnet är 15 år)?
  Det är en intressant frågeställning varför man i många länder, välden över, har valt att barnen ska inleda en ”skolgång” vid tidiga år, medan man i t.ex. Finland och Sverige har valt att barnen börjar grundskolan först vid 7 års ålder. Betyder det (generellt sett) att våra barn saknar kunskaper/färdigheter som amerikanska barn har?
  -Min frågeställning är naturligtvis inte på en personlig nivå, utan mer på en samhällelig nivå.

  • Petra Lillandt Durosinmi 26/01/2019 7:59pm (3 år sen)

   Hej Anci,
   Roligt att du tycker inlägget är intressant!
   Utbildningen i USA beror helt på var du bor. Har du möjlighet att bo i ett dyrare område så är skolsystemet generellt bättre, allt från nursery till high school. Personalen på the preschool vår son gick på hade magister examen i Early Childhood Education samt diverse certifikat. Finland är känt att ha ett bra skolsystem för alla, vilket inte gäller här. Delar av Silicon Valley är känt för att ha enormt hård akademisk press på barnen. Vilket bl.a. i Palo Alto har orsakat flertalet självmord bland high school elever. Vår erfarenhet är dock att Palo Alto är inte lika strikt och ger t.e.x. inte lika mycket hemläxor som Cupertino. Jag upplever att pressen kommer från föräldrarna som själva har höga utbildningar och många har gått på Ivy League skolor. Föräldrarna har höga krav på både lärare, skolan och sina barn. Jag tror att om vi jämför ett barn som gått i skolan i Finland och får sin kandidatexamen med ett barn som har fått motsvarande examen här, så har de antagligen liknande kunskaper.
   Vi valde att sätta vår son i preschool för att vi ville ej ha en nanny. Tror att mer lek för barnen här skulle göra dem gott. :)

 • Anci 26/01/2019 10:17pm (3 år sen)

  Tack för ditt svar.
  Även i Finland har personal på de kommunala daghemmen en magisterexamen i småbarnspedagogik. Vi är priviligierade att vi får en så kvalitativ dagvård för våra barn, i kommunala daghem, till en max månadskostnad av ca 300€ per månad /barn. Vårt daghem har öppet mellan kl. 7-17 och gruppen består av 12 barn och 2-3 personal (beroende på deras arbetsskiften). I Finland, speciellt i det område som vi bor på, så är det populärt med s.k. språkbadsdaghem, d.v.s barnen lär sig förutom sitt modersmål också det andra inhemska språket. Engelska börjar våra barn först att studera på femte klass och sedan ett ev. fjärde språk på åttonde klass.

  Intressant dethär med utbildningssystem. Ämnet intresserar, eftersom det finns röster i Finland som gör gällande att barnen borde börja i förskola ett år tidigare än vad de gör nu, d.v.s som femåringar. Jag håller inte med.

  • Petra Lillandt Durosinmi 28/01/2019 8:02am (3 år sen)

   Toppen med språkbadsdaghem! Det vinner alla på. Ibland kanske vi ej uppskattar olika tillgångar och möjligheter som finns. Att kunna gå heltid på dagis for endast 300 euro/månad är helt otroligt.

   Utbildningssystem i olika länder är väldigt intressant. Jag skulle säga att låt barnen vara barn så länge det går eftersom finländska elever gör bra ifrån sig i internationell jämförelse.

Skriv en kommentar