GGB Header By Miss P

Religion, skola och jobb

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 21.02.2018 | 2 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Första Amendment garanterar religionsfrihet till alla som bor i USA och den förbjuder regeringen att lagstifta om att föredra en religion över en annan (jämfört med i Finland där jag har förstått att Evangeliska Lutherska kyrkan och Ortodoxa kyrkan har speciella privilegier framom andra religioner). Den förstärker också separationen mellan kyrkan och staten. På arbetsplatserna skyddas arbetstagarna av diverse diskrimineringslagar som ger dig rätten att utöva den religion du vill så länge det ej påverkar ditt jobb. På de företag jag har jobbat har vi firat olika typer av högtider som Diwali, Giving Tree, Nyår, Kinesiska Nyåret, St. Patrick’s Day och till och med Midsommar. Ingen av högtiderna är relaterad till en religion men bidrar med en kulturell insikt i hur andras högtider firas.

Många arbetsgivare följer till viss del de Federal Holidays när de bestämmer vilka dagar på året som deras anställda kommer att vara lediga (och kanske betalda) utöver semester (om de erbjuder det). För 2018 finns tio Federal Holidays: Nyårsdagen (1/1), Martin Luther King Jrs födelsedag (15/1), President Washingtons födelsedag (19/2), Memorial Day (28/5), Självständighetsdagen (4/7), Labor Day (3/9), Columbus Day (8/10), Veterans Day (12/11), Thanksgiving Day (22/11) och Juldagen (25/12). Erbjuder jobbet semester så kan man ta den när man vill eftersom vi har ej sommar och vintersemester. Därmed kan man använda semester till att vara lediga under de religiösa högtider som passar sin religion (om man har en), men det är ej s.k. alla över samma kam som gäller.

Den kommunala skolan i Palo Alto tillåter ej att religiösa högtider firas i skolan, men det är tillåtet att lära ut om olika religiösa högtider om det anses vara en del av ens kulturella arv. Dekorationer i klassrummen och på skolan får ej vara religiöst relaterade. I skolan finns inget ämne som heter religion. Istället undervisas barnen i olika religioner om det anses lämpligt och att det tillför kunskap till den aktuella diskussionen i förhållande med kultur, litteratur och konst, vilket har förekommit i ämnena Social Studies (inkluderar historia, kultur, konst, geografi) och English (inkluderar uppsatsskrivning och litteratur). De lediga dagarna under skolåret är några Federal Holidays, Local Holidays, Vinterlov och Vårlov. Ingen ledighet har en religiös anknytning.

Eftersom vår familj, vänner, bekanta och andra som vi associerar med utövar antagligen alla tänkbara religioner som finns, så tycker jag att det är bra med en skola och ett jobb där alla välkomnas lika oavsett om du har en religion eller ej. Religion är något väldigt personligt och jag tycker att “whatever floats your boat” är bra med mig så länge du är en god människa som behandlar alla med respekt.


Kommentarer

 • Staffan Nylund 21/02/2018 10:22am (3 år sen)

  Vad kul att jag fick till en diskussion kring ämnet. :) Jag menar förstås inte att det ska vara förbjudet med religion, om någon vill hålla på med det så respekterar jag såklart det. Det betyder inte att jag kan förstå det, för det kan jag inte och kommer aldrig att göra. Och jag håller fortfarande fast vid att jag inte tycker religion ska finnas med på läroplanen i Finland. Tack för att du delade med dig av det här :)

  • Petra Lillandt Durosinmi 21/02/2018 7:31pm (3 år sen)

   Viktigt ämne att diskutera, men oftast ett hett ämne och den som tar upp det åker ofta i blåsväder. ;) Antagligen för att folk blir så engagerade och många har olika åsikter även om de har samma religion. Ungefär som politik. :) Personligen så uppskattar jag sättet det lärs ut på här att det är en av flera informativa faktorer när man studerar olika samhällen i Social Studies, och inte ett enskilt ämne. På jobbet skulle religion aldrig diskuteras. Men det kanske är endast här där människor från hela världens möts. Oavsett religion/ingen religion så är vi på jobbet för att jobba. ;)

 • Liisa Mendelin 21/02/2018 6:21pm (3 år sen)

  Så intressant att läsa! Jag visste inte att ni inte har religion som skilt ämne i skolan. Ett hål i allmänbildningen kan jag tycka, beroende på hur mycket religion tas upp social studies.

  • Petra Lillandt Durosinmi 21/02/2018 7:11pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar! Alltid intressant att höra olika synvinklar. Här är de enskilda ämnen färre, så fler ämnen går under ett huvudämne. Huvudämnen är matte, science, social studies, English och PE (Physical Education) som de har minst 4 gånger per vecka. Utöver de ämnen tillkommer tillvalsämnen. De har större projekt där de lär sig om olika religioner både i Social Studies och English (oftast samtidigt för de två ämnen går ofta hand i hand). Ifjol hade de ett stort projekt om antikens Mesopotamien, Egypten, Israelites, Indien, Kina, Grekland, och Rom och då lärde de sig om samhället, kultur, religion, politik, ekonomi och historia. I år är motsvarande projekt om Europa, Asien, Afrika och Amerika från 100 till 1700 B.C.

Skriv en kommentar