california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Lucka 24: Min gåva till 2 av er!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 24.12.2020 | 10 kommentar(er)

Kategorier:

Amaryllis Amarylis Jul Christmas Holiday Season Hyacint Hyacinth By Miss P

God Jul Kära Du!

Tack för att du har tittat in på min blogg! Jag hoppas att du har haft möjlighet eller kommer ha möjlighet att läsa något i min Sharing Is Caring Julkalender! Jag hoppas också att du aktivt väljer att vara en som delar med dig där du kan! Vi har kommit till sista luckan i kalendern, men möjligheten till att fortsätta bry oss om varandra kommer finnas kvar varje dag!

 

Marcus Samuelsson The Rise Book Black Cooks Soul of American Food

Pay It Forward!

Jag vill göra en Pay It Forward genom att lotta ut 2 kopior av Marcus Samuelssons bok The Rise! Jag kommer att lotta ut en bok via bloggen och en bok via mitt Instagram konto. Lämna ditt förnamn i kommentarsfältet på detta inlägg om du vill delta i utlottningen via bloggen. För att delta i utlottningen via mitt Instagram konto: följ mitt Instagram konto och lägg ditt Instagram konto i kommentarsfältet under posten för utlottningen. Naturligtvis kan du delta i utlottningen både på bloggen och på Instagram.

Möjligheten att delta i utlottningen pågår till söndag 27 december, 2020, kl. 21:00 Finsk Tid/11:00 am PST. Jag kommer att meddela vem vinnarna är på måndag den 28 december via bloggen och Instagram. Jag förbehåller mig rätten om fördröjning av leverans av boken till mottagaren ifall om boken är slutsåld vid tidpunkt av inköp eller/och om fördröjning sker p.g.a. företaget som sköter posttjänsten där du bor. Eftersom The Rise inte finns på svenska och om du önskar att få en bok på svenska så kan du välja Marcus Samuelssons bok Red Rooster: matlagning i Harlem. Detta inlägg är inte sponsrat av någon.

 

Önskar dig en fin julhelg!

Kom ihåg att lämna ditt namn i kommentarsfältet!! ;)

 


Lucka 23: Stories från er!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 23.12.2020

Kategorier:

Jul Christmas Holiday Season Fairmont Hotel San Francisco San Francisco SF CA By Miss P

Tänk att det är dagen innan julafton! Hur har du det? Kanske du är mitt upp i julstöket, eller kanske du ligger på soffan och tar det lugnt? Oavsett vad du gör så hoppas jag på att du har valt det själv och trivs med det!

Tack till er som har sänt in Sharing Is Caring stories! Förstår att det kanske inte är den mest passande tidpunkt att be om input! Jag hoppas att vi är fler som uppskattar att ni tog er tid!

Jul Christmas Holiday Season Palo Alto California Kalifornien CA USA By Miss P

Sofia:

"Här på Åland har vi en förening som varje år samlar in från kommunerna de barn som riskerar att bli utan julklapp, och ordnar sedan en insamling vid FB så att alla barn får 2 julklappar var. Helt anonymt. Vi ger alla i familjen varsin julklapp. När barnen blir lite större kommer vi införa att de före jul får välja varsin av sina leksaker att ge bort, som vi för till tex barnavdelningen eller till något dagis! ❤️ Det är fint att få- men det är 100 gånger finare att lära sig glädjen i att kunna få ge också."

Guide Dogs for the Blind Donate Holiday Season Westin San Francisco SF CA USA By Miss P

Annika:

"Jag gav en summa till en organisation som samlade ihop pengar till behövande i vårt land. Det känns bra att kunna ge."

Tomte Jul Christmas Holiday Season Gnome By Miss P

Julia:

"I Vasa finns det en organisation som heter "God Jul Vasa" som fungerat lite som "giving tree" men är öppen för alla. Familjer och barn som inte har det bra ställt får önska julklappar och sen kan man köpa dem och donera till organisationen som delar ut det till rätt familj. Jag hann inte ens köpa något i år för att alla paket redan blev köpta!! Vilket är en bra sak.
Så vi donerade istället pengar till en annan organisation :)"

Mat Food Jul Christmas Holiday Season GIngerbread Cookies Pepparkakor California Kalifornien By Miss P

Cecilia:

"När jag kokar mat till jul gör jag alltid extra som jag åker med till några bekanta som är äldre och inte längre kan koka julmat. De uppskattar det mycket och för mig går det bra att koka extra mat."

 

Tack för att ni delade med er! Önskar er alla en fin dag innan dopparedagen! 

 


Lucka 22: Dela din story!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 22.12.2020

Kategorier:

Julstjarna Poinsetta Jul Christmas Holiday Season Flower By Miss P

Idag skulle jag vilja höra din Sharing Is Caring story!

 

Jag skulle gärna höra din/a berättelse/r om hur du ger tillbaka till det samhälle där du bor. Jag tänker att jag delar dem imorgon i Lucka 23 med resten av läsarna. Kanske vi kan inspirera varandra! Det finns säkert många berättelser som kanske få har hört eller känner till och som är värd att delas!

Julhelgen är nästan här och vi i Bay Area (och stora delar av Kalifornien) är i lockdown tills 7 januari. Vi är rekommenderade att endast fira jul med de som bor i samma hushåll. Tänker att vi får vara tacksamma över de alternativa sätt som vi kan nå resten av familjen och vänner som t.e.x. via Zoom, chattar och telefon.

 

Kanske vi alla kan höra av oss till någon som skulle uppskatta ett samtal en kort stund i stället för att sitta ensam hela julhelgen? 

 


Lucka 21: Välj att Inkludera!

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 21.12.2020

Kategorier:

Snoopy Snobben Christmas Holiday Season Jul California Kalifornien By Miss P

Sharing Is Caring är att välja att inkludera andra. Välj att vara den som inkluderar och inte exkluderar. Det är lättare att exkludera, men att inkludera ger dig mer. Det är att ta ett steg mot något du kanske inte känner dig bekväm med eller känner till, men det är så vi växer.

 

Tips på  inkludering:

 

  • Skolresa - Kan du betala extra för en elev som kanske inte har råd att åka på skolresan om egna pengar betalar delar av skolresan?

  • Språk - Kan du hjälpa någon att lära sig kommunicera på svenska, finska eller kanske ett annat språk? En sak är att försöka lära sig grammatik i en bok, en annan är att faktiskt kunna kommunicera.

  • Arbetssökande - Kan du hjälpa en arbetssökande att träna på att intervjua? Kanske du kan läsa över och förbättra deras CV/Resume? Kanske du kan ge dem kläder som följer the dresscode för intervjun om de inte har dem?

  • Invandrare - Kan du vara en stödvän/stödfamilj för någon som är ny i landet? Det hjälper massor att ha någon som kan knäcka koderna som folk i det nya landet växte upp med, men som kanske är okänd till en annan som växte upp med andra koder.

  • Hälsa! - Vad sägs om att hälsa på den du möter? Le och säg hej och du kommer att kanske ha gjort någons dag!

  • Klubb - Om du är del i en klubb/organisation, eller om du kanske startar en ny klubb/organisation på din skola, arbetsplats eller privat, bjud in folk från med olika bakgrunder.

  • Barn/Ungdomar/Unga vuxna - Har du extra skidor, våtdräkter, surfbrädor, skateboards, cyklar eller annan utrustning som kanske inte alla barn, ungdomar eller unga vuxna har, be ditt barn meddela sin vänkrets och deras vänkrets att denna utrustning kan lånas hemma hos er ifall om någon vill pröva på någon ny hobby. Vad är bättre än att dela med de som är vår framtid?

  • Bordet - Om du sitter vid the Table som gör besluten på jobbet, eller i en organisation, eller i en klubb kolla runt och se om alla kollegor och medlemmar är representerade vid bordet? Om inte - bjud in dem! Ett företag, organisation eller klubb kommer endast att fungera lika bra som representanterna runt bordet speglar verkligheten av de som inte sitter runt bordet men är del av företaget, organisationen eller klubben.

 

Vad kan du göra för att vara mer inkluderande?

 


Lucka 20: Musik, dans & teater

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 20.12.2020

Kategorier:

San Francisco SF A.C.T. American Conservatory Theater By Miss P

Musik, dans och teater har blivit hårt drabbade under 2020 på grund av Covid. Konserter har varit inställda i snart 10 månader. Dansstudios, dansshower och teaterföreställningar har varit stängda lika länge och många är stängda tills maj 2021. Många har gått i konkurs. Medan en del musiker, dansare och skådespelare är arbetslösa, eller har påbörjat en annan karriär, finns det en del som har lyckats utveckla sin business online eller påbörjat ett nytt projekt oavsett Covid.

Jag har sett mycket fundraising för dansstudios, teatrar och musikscener online. Bland andra har den välkända Apollo Theater i New York haft fundraising via Instagram under tiden som de har haft kända artister på scen som har underhållit online publiken. Debbie Allen hade en fundraiser via Instagram för sin Dance Academy. Många Dj's har börjat sälja produkter med deras egen logo för att dra in pengar.

 

Vad kan vi göra?

 

Det är lätt att donera till de mer välkända ställen som du kanske ser dagligen på Instagram som Apollo Theater. Medan din lokala dansstudio kan ha det tufft ekonomiskt och är kanske inte lika aktiva på sociala medier. Kanske du kan donera pengar direkt till dem, eller ordna en fundraiser för dem tillsammans med några du känner? Kolla om din lokala teaterscen erbjuder förköp av biljetter till nästa höst. Om, passa på att köpa biljetter som t.e.x. födelsedagsgåva till familj, vänner och bekanta. Då kan teatern få in pengar nu när det har det tufft, men som kan bära dem tills de kan börja med teaterföreställningar igen.

 

Kom ihåg, många bäckar små gör en stor å!

 


Lucka 19: Betala för en annan

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 19.12.2020

Kategorier:

 Snogubbe Snogumma Snowman Snowwoman Holiday Season Holidays Bay Area California By Miss P

 

För några dagar sen hade ett av de crossfuntional teams som jag är del av på jobbet vårt sista möte för detta år. Mot slutet av mötet fick vi frågan om vi har köpt våra gåvor för the Holidays. Vi är en relativt liten grupp i olika åldrar som bor i olika delar av USA. Svaret på frågan blev att ingen hade köpt några gåvor för de ansåg att mottagarna av potentiell gåva och de själva har allt de behöver. Istället blev det en intressant diskussion om hur var och en planerar att hjälpa någon annan.

En berättade om hur hen och hens vänner hade samlat ihop en stor summa. Pengarna använder de till att betala el räkningar för flertalet människor som ligger efter i sin betalning. En annan berättade att hen brukade lägga en större summa till att betala hyra för några olika människor som annars riskerar att bli vräkta från sina hem. (Här finns inget bostadsbidrag. Uppsägning av hyresgäst p.g.a. att de inte har betalt sin hyra är 3 dagar, men förlängning kan fås om någon kan garantera att hyran betalas.) En hade köpt flertalet giftcards till en mataffär som hen har som tradition att dela ut till hemlösa. Några hade olika organisationer de donerade en summa till.

När vi hade avslutat mötet kände jag mig så tacksam över att jobba på ett företag där dessa människor finns och att de dessutom är i detta team! Människor som kan se skillnaden mellan want and need och därmed öppnar sin plånbok för en annan som är i behov av hjälp.

I år är behovet av hjälp som en trasig vattenpost där vattnet sprutar konstant med ett enormt tryck. Igår hörde jag att en kö här i Silicon Valley hade varit fyra kvarter lång där folk stod och väntade på att kunna få allt från toalettartiklar till mat till kläder till förhoppningsvis en gåva till sitt barn. Stället är endast ett av hundratals i Bay Area.

 

Jag hoppas att du väljer att hjälpa en annan denna jul om du har möjlighet!

 


Lucka 18: Volontära vid barnets skola

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 18.12.2020

Kategorier:

Ice skating at the Winter Lodge in Palo Alto By Miss PDet årliga skridsko eventet för lågstadieskolan är främst baserat på att föräldrar volontärar.

När Phela började Kindergarten blev vi som föräldrar informerade om alla de möjligheter som fanns att volontära under skolåret. Trots att klasserna hade en lärare och ofta en lärarassistent per 22-24 barn, efterfrågades minst en eller fler föräldrar att volontära i många av klasserna. Upp till tre föräldrar efterfrågades att volontära per matematiklektion, vilket barnen hade varje dag i lågstadiet. Utöver volontärer i klassen behövde skolan ibland volontärer som körde barnen till studiebesök. Andra gånger behövde volontärer köra för att flytta instrument från skolan till konsert ställen utanför skolområdet. Ibland behövdes volontärer när en hel klass skulle bygga pepparkakshus eller ha vinterfest.

På högstadiet ändrades behovet av volontärer från att delta dagligen i klassen till att exempelvis åka med på fyra dagars musikresor. Det var sällan de behövde volontärer för enskilda klass event utan istället för skol event där 1200 elever med familjer är inbjudna. Många av eventen var sociala där elever och familjer kunde umgås samtidigt som pengar samlades ihop för olika ändamål i skolan som Pasta Dinner, Picknick Dinner och International Dinner.

Behovet av volontärer har åter ändrats på gymnasiet. Musikklasserna på gymnasiet har en flea market en gång per månad som behöver en hel del organisation och volontärer. Volontärer har behövts under Friday Night Football och på andra sport event som friidrott. Skolan gör en del resor med olika klasser och team där volontärer efterfrågats. Skolan har ett Career Center som delvis körs med volontärer.

Hur har vi gjort? Vi har volontärat enligt vad vi har haft möjlighet till med hänsyn till våra jobb. I lågstadiet volontärade vi allt från en klass varje vecka i flera år till många olika engångs event som internationella dagen, skridskokväll och Halloweenfest. I högstadiet volontärade vi bl.a. vid musik event. På gymnasiet har vi endast volontärat vid flera Friday Night Football event förra hösten. Två månader efter jullovet stängdes skolan och efter det har det varit online studier och därmed inget volontärande.

Vad har volontär timmarna gett oss? Eftersom vi är inflyttade till Palo Alto precis som de flesta andra så har vi lärt känna många barn och deras föräldrar genom skolan. Det känns bra när jag är ute på promenad, eller är i mataffären när någon kommer fram för att säga hej. Det ger definitivt en känsla av community. Det har varit lärorikt att få se hur skolan här undervisar och hur de använder volontärer som en resurs och att folk ställer upp.

 

Kan du volontära på en skola där du bor?

 

Original text skrevs 18 oktober 2018

 


Lucka 17: Mental hälsa

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 17.12.2020

Kategorier:

Do Not Fade Away Suicide Prevention Line 1 800 273 8255 You Are Never Alone By Miss P

Hur mår du?

Jag tänker att det är bra att ofta ställa sig själv frågan: Hur mår jag? På djupet. Bör jag prata med en vän dagligen? Bör jag gå till en counselor? Bör jag tillhöra en support grupp? Bör jag se till att röra mig mer fysiskt? Bör jag ändra min kost? Bör jag spendera mer tid i naturen?

 

Hur mår din familj, dina vänner, dina bekanta och dina grannar?

Om jag mår bra, vem i min närhet kan jag stödja med check in telefonsamtal eller check in videosamtal? Kan jag stödja någon genom att gå på promenad med dem, eller kanske koka mat tillsammans? Kan jag hjälpa någon med något annat de önskar hjälp med?

 

I år får du se det som en prestation att vara här när det nya året börjar!

År 2020 har varit ett år som vi kommer minnas. De flesta tänker jag har haft någon eller några utmaningar under året. Jag tänker att du får se det som en prestation i sig att ha levt detta år.

 

Om du har möjlighet

De är många som har olika typer av mentala hälsoproblem och behöver hjälp. Om du har möjlighet, donera pengar till en av alla organisationer eller ställen som jobbar med mental hälsa! Mental hälsa är omfattande och innebär många olika områden. Tyvärr får den mentala hälsan inte lika mycket uppmärksamhet som en del andra sjukdomar och finansieringen är därmed ofta skral eller fattas.

 

Kom ihåg att du är aldrig ensam! Det finns alltid någon du kan tala med!

 


Lucka 16: Fosterförälder till kattungar & hundar

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 16.12.2020

Kategorier:

Cooper Baby

Jag har en bekant som är en fosterförälder till upphittade kattungar och en annan som fostrar hundar under tiden hunden är i övergång från sitt f.d. hem i väntan på att hitta sitt s.k. Forever Home. Båda bekanta gör ett otroligt jobb som många inte ens tänker på att det existerar. Utöver att vara en fosterförälder till kattungar och hundar har det båda sina heltidsjobb och familjer.

På kortet ovan är vår katt Mr. Cooper några dagar gammal, men idag är han snart 4 år gammal. Mr. Cooper kom till världen med tre andra syskon, varav en som hade dött när kattungarna hittades. Mamman var en vildkatt som rörde sig i området av ett hus i skogen 30 minuter från oss. De tror att mamman hade skrämts iväg för att hon inte kom tillbaka för att ta hand om ungarna och då kontaktades min bekant för att fostra de upphittade kattungar.

Mr. Cooper Cooper Palo Alto California Cat Adopted Kitten Best Cat By Miss P

Kattungarna fostras tills de adopteras eller fortsätter till ett shelter ungefär vid 5 veckors ålder. Under de 5 veckorna blir det lite sömn för fosterföräldern som matar kattungarna upp till 6 gånger per dag, varav till en början med små flaskor. Nu som då blir någon av kattungarna sjuka och behöver besöka veterinären. Mr. Cooper var så sjuk ett tag innan vi fick honom så vi var rädd att han inte skulle klara sig. Kattungarna är potty trained när de lämnas över till sitt nya hem, eller ett shelter, vilket kräver en hel del tålamod liksom tid av fosterföräldern. Om du skall ta emot en av kattungarna som min bekant fostrar, så kommer du att få ett besök av henne i ditt hem där ni går igenom olika saker som säkerhet i hemmet. Likaså får du åka och hälsa på din blivande kattunge några gånger innan den kommer hem med dig. Allt för att ni skall vara en bra match och ditt hem skall bli ett Forever Home.

Hundarna som fostras av en annan bekant kommer endera från hem som inte kan ha dem längre på grund av olika orsaker, eller så har hundarna blivit upphittade/övergivna. Hon fostrar varje hund mellan några månader till något år. Det beror mycket på hundens bakgrund och möjligheten till att hitta en match med ett hem som förhoppningsvis kommer att kunna ha hunden tills hunden levt sitt liv.

Min uppmaning till dig är att endast ta ett husdjur om de kan få plats i ditt hem och ditt liv för de följande 16 - 18 åren, ifall om de får leva så länge. Om du har en katt, snälla kastrera eller sterilisera den så fler kattungar slipper födas så att de inte lämnar vind för våg och i sin tur får fler kattungar. Om du tar en hund, kolla innan att den typ av hund du kommer ta passar din livsstil. Väljer du t.e.x. en jakthund, se då till att bl.a. ha tillräckligt med tid dagligen för längre promenader.

 

Husdjur ger mycket glädje, men du måste också ta hand om dem!

 


Lucka 15: Volontära med jobbet

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 15.12.2020

Kategorier:

Habitat for Humanity San Francisco Habitat for Humanity San Francisco CA Volunteer Coworkers Work By Miss P

Habitat for Humanity är en global nonprofit organisation som finns i 70 länder. I USA jobbar organisationen lokalt i alla stater med att bygga prisvärda hem tillsammans med familjer som behöver ett hem och annars inte har råd att köpa ett. De familjer som blir de nya ägarna av hemmen måste volontära ett visst antal timmar för att bygga dem tillsammans med andra volontärer. På så sätt kan priset hållas nere jämför med vad marknadspriset är för ett motsvarande hem i samma stad.

Habitat for Humanity San Francisco Habitat for Humanity San Francisco CA Volunteer Coworkers By Miss P

Detta bygge med 36 lägenheter är i Daily City som är 20 minuter med bil söder om San Francisco. Kommer jag ihåg rätt fick familjerna köpa sina lägenheter för $300,000 istället för vad en motsvarande lägenhet skulle kosta på marknaden, vilket är närmare ett tredubbelt pris.

Habitat for Humanity San Francisco Habitat for Humanity San Francisco CA California Volunteer Coworkers Work By Miss P

Jag volontärade med jobbet hos Habitat for Humanity. De flesta företag som jag har jobbat på i Silicon Valley ger sina anställda möjlighet att volontära på olika ställen under året. Det är fantastiskt när företagen står för sina värderingar och faktiskt agerar på det (och inte bara pratar). Jag tycker att det ger så mycket att volontära med jobbet. Samtidigt som vi t.e.x. hos Habitat för Humanity kan bidra med arbetskraft till en annan människa för att underlätta deras möjlighet till att köpa ett prisvärt hem, så får vi umgås med våra arbetskompisar. Ofta blir vi indelade i olika grupper och vi har möjlighet att lära känna en annan människa som jobbar på samma företag, men som vi kanske aldrig har sett innan (beroende på hur stort företaget är), eller så jobbar vi under olika functions och därmed inte känner varandra.

Habitat for Humanity San Francisco Habitat for Humanity San Francisco CA California Volunteer Coworkers By Miss P

När jag volontärade på byggplatsen ovan byggde jag andra våningens tak, vilket skulle småningom bli tredje våningens golv. När jag tittade ner därifrån jag satt såg det ut som på fotot ovan. Det gällde att inte tappa spikar eller hammare ifall om någon skulle råka gå inunder. Alla måste ha en s.k. hard hat på sig. Men jag ville inte skada någon.

Ser framemot när Covid tillåter oss att volontära igen med jobbet!

 

Brukar du volontära med ditt jobb?