california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Sjukförsäkring i USA är ett komplicerat kapitel

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 05.03.2018 | 1 Kommentarer

Childrens ER at Stanford By Miss P

För ett år sen trillade vår son på en ramp med sin scooter på bakgården. Han skar upp ett djupt snitt på sitt smalben som tog oss till akuten vid Stanfords Universitetssjukhus som är ett godkänt sjukhus för vår försäkring. Det blev 16 stygn med en räkning på nästan $11,000. Tack vare den försäkring som vi har så behövde vi endast betala $3,200. Försäkringen tog hand om resten.

Sjukförsäkringen i USA kan endast beskrivas som ett komplicerat kapitel. En stor procent av de som ansöker om personlig konkurs i USA anger medicinska kostnader som orsak. Enligt en undersökning år 2016 uppgav 26% att medicinska kostnader tynger familjens ekonomi extremt. USA har ingen universell sjukförsäkring som Finland så man föds ej med rätten till att kunna söka vård för en rimlig summa. Sjukförsäkringen köps främst via jobbet eller privat. Men du kan också kvalificera för sjukförsäkring till lägre kostnad om du bl.a. är över 65 år eller har en väldigt låg inkomst. Det finns nästan lika många alternativ av sjukförsäkring i USA som människor. Första frågan du får om du behöver uppsöka ett sjukhus utan att du har en avtalad tid är om du har en sjukförsäkring. Därefter ber de att få se ditt sjukförsäkringskort så de kan ringer numret på baksidan till ditt sjukförsäkrings företag för att se om de samarbetar med varandra. Om de ej samarbetar så får du betala en större summa omgående och du skriver under att du kommer att betala resten efteråt, eller så tar de ej emot dig och du bör uppsöka ett annat sjukhus. Detta är ett land där en bruten arm kan kosta $60,000 utan sjukförsäkring.

När du tackar ja till ett nytt jobb så innebär det att din sjukförsäkring ändras om du är ansvarig för din egen sjukförsäkring. Därför är det viktigt att kolla upp vilken typ av sjukförsäkring företaget du intervjuar med erbjuder. Är du under 26 år så kan du tillhöra dina föräldrars sjukförsäkring. Har du en partner eller är gift, så kan en av er (och eventuella barn) tillhöra den andras. Sjukförsäkringen består av flera delar 1) möjlighet till att besöka läkare och sjukhus och köpa medicin, 2) möjlighet till att besöka tandläkaren och 3) möjlighet till att besöka ögonläkaren. Arbetsplatser kan erbjuda någon, eller alla, eller ingen av de tre delarna av sjukförsäkringen. Alla delar har en månatlig kostnad och du kan välja ifall om du endast vill ha en eller flera delar av sjukförsäkringen. Du kan välja t.e.x. att ha en sjukförsäkring som ger dig rätt till att besöka läkare för sjukvård och besöka sjukhus, men skippa möjligheten att besöka en tandläkare eller ögonläkare. Skippar du t.e.x. möjligheten till att besöka en ögonläkare, men du behöver uppsöka en ögonläkare så betalar du hela summan som det kostar. Ibland betalar arbetsplatsen hela den månatliga summan för de delar av sjukförsäkringen de erbjuder, ibland betalar de en viss procent och ibland inget. I intervjun som jag gjorde med Nicole Davis så berättade hon att hennes jobb betalar 80% av hennes månatliga kostnad för sjukförsäkring, men inget för hennes son som hon själv betalar till 100%.

En del arbetsplatser erbjuder sjukförsäkring från din första arbetsdag, medan andra erbjuder det efter att du har jobbat i t.e.x. 3 månader. Du kan endast ändra dina val av sjukförsäkring en gång under året när det är open enrollment, vilket pågår oftast under 2 veckor - 1 månad, och är någon månad innan den träder i kraft. Det finns undantag till regeln ifall ens livssituation förändras så som skilsmässa, födsel eller dödsfall. Missar du open enrollment så är du utan sjukförsäkring för nästa år. Byter du jobb, så avslutas din nuvarande sjukförsäkring sista dagen du är på jobbet. Om du blir arbetslös eller jobbar på en arbetsplats som ej erbjuder sjukförsäkring så kan du köpa en privat sjukförsäkring. Både privata sjukförsäkring och de du kan köpa via jobbet (om jobbet ej betalar hela eller delar av kostnaden) kostar oftast flera hundra dollar per person per månad.

När du har bestämt dig för vilka delar du vill att din sjukförsäkring skall ge dig möjlighet till, så är det viktigt att du förstår din sjukförsäkring. Innan du bokar tid hos någon läkare vill du kolla upp att de godtar din försäkring. När du byter försäkring så kan det också betyda att en läkare som du tidigare gick till inte samarbetar med din nya försäkring och därför kan du ej gå till hen längre (eller så betalar du hela räkningen själv). Även om du eller/och ditt jobb betalar en månatlig avgift för att du skall ha en försäkring, så kommer du att betala en viss procent eller summa för att besöka läkaren. De flesta sjukförsäkringar har någon typ av tak så att du betalar en max summa per person och/eller per familj per år. Det varierar mycket men kan vara t.e.x. $3,400 - $6,400/person eller $6,000 - $10,000/familj per år. Men taket garanterar ej att du går helt kostnadsfritt från läkarbesök efteråt.  Det beror bl.a på vården du behöver. Tand- och ögonförsäkring ger dig rätten till att använda en viss summa per år mot subventionerat pris. Tror att t.e.x. min tandförsäkring betalar upp till $2,000/person/år och ögonförsäkringen $1,000/person/år. Kostnader mer än så betalas direkt ur egen ficka utan subventionering.

Detta var en kortare beskrivning av hur sjukförsäkringen i USA fungerar. Välkommen till USA!

 

Kommentarer

 • Terese 05/03/2018 10:07pm (4 år sen)

  Oj, hjälp, låter som en djungel! Man sku ju nästan bli benägen att förbjuda barnen allt 'farligt' som kan ge skador.
  Tänler mig att detdär är något som kan bidta till en oro eller stress.

  • Petra Lillandt Durosinmi 06/03/2018 1:03am (4 år sen)

   Ja komplicerat är det och det påverkar alla åldrar. Har hört många historier när räkningarna från sjukhuset har försatt familjer i svåra situationer. Min f.d. tandläkares fru fick en hjärtattack och eftersom de bor uppe i bergen så var han inte säker på att de kunde vänta på ambulansen så han godkände att ambulanshelikoptern kom för att hämta henne. Vilket bidrog till att han fick jobba fler år än han hade planerat (han hade planerat att pensionera sig) för att betala räkningen.

   När det gäller barn och organiserade aktiviteter så måste vi som föräldrar alltid skriva på en waiver, vilket är en form som avsäger oss rätten från att stämma (sue) de som arrangerar evenemanget och vid uppsökande av läkare så står vi för hela kostnaden. Dessa waivers finns för allt. Åker barnen på skolutflykt så skall en waiver fyllas i innan och ges till skolan. Är ditt barn inbjuden till kalas på ett ställe som en tredje partner äger som trampolin ställe/gym/hopphus så måste alltid en waivers skrivas på innan, annars kan barnet inte delta. Skall ditt barn besöka en skatepark som tar en avgift för att de skall kunna åka skateboard/bmx/scooters, så måste du också skriva på en waiver.

Skriv en kommentar