california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Tillvalsämnen i högstadiet

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 09.03.2018 | 0 Kommentarer

Taggar:

JLS List of Electives By Miss P

Då har tillvalsämnen valts för nästa skolår på högstadieskolan vår son går på. Tillvalsämnen i skolan väljs första gången för 7th grade vilket är andra året (utav tre) i högstadiet. Inför 6th grade (första året i högstadiet) kan eleverna endast välja musikinriktning mellan blåsorkester, kör eller symfoniorkester. Tillvalsämnen delas upp i ämnen som pågår hela året (full-year electives) eller ämnen som pågår under en termin (semester electives). Totalt får eleverna välja ämnen som motsvarar två helårs tillval, eller ett helårs och två halvårs tillval, eller fyra halvårs tillval. Det finns en möjlighet att välja ett extra tillvalsämne om eleven väljer att börja skolan kl. 7:15 istället för 8:15 (när skolan officiellt börjar) fyra dagar i veckan. Eleverna har varje enskilt tillvalsämne fyra dagar i veckan. I vårt skoldistrikt har högstadieskolorna liknande tillvalsämnen, men tillvalsämnen mellan skoldistrikten kan variera mycket.

För 7th grade har vår son valt Advanced Band (blåsorkester) som ett helårs tillval med Design and Technology Studio och Industrial Technology 1A som halvårs tillval. Vår son spelar percussion i blåsorkestern och tycker mycket om det, så för 8th grade kommer han att fortsätta med Symphonic Band. Skolan tillhandahåller med över hundra olika percussion instrument, så det finns alltid ett nytt instrument som han kan spela på. I Design and Technology Studio som han hade på höstterminen fick de designa saker enligt egen önskan. Vår son designade bl.a. trumpinnshållare, telefon laddare och hållare för vattenflaskan på cykeln som sen skrevs ut på olika 3D skrivare beroende på objektets storlek. De fanns en 3D skrivare som skrev ut objekt i pannkaksform så de kunde äta det - only in the US skulle jag säga om det. Denna termin har vår son Industrial Technology 1A där han just nu håller på att tillverka ett nattduksbord i trä efter att han designade det.

Precis som när jag valde tillvalsämnen i högstadiet så har vår son valt ämnen som han tycker om, men till skillnad från när jag valde så har han valt ämnen som kanske kan leda till honors klasser (klasser för de med högsta betyg) i gymnasiet och scholarships (stipendium) på universitetet. Valet är vår sons. Vårt område är känt för den enorm press föräldrarna sätter på sina barn när det gäller skolan. Vi har valt att guida vår son och finnas till hands när han behöver hjälp istället för att sätta press på honom. De flesta av vår sons vänner är äldre, så han får mycket insikt och råd av dem angående vad hand skall välja som tillvalsämnen som kan hjälpa honom i hans gymnasiestudier, vilket är väldigt hjälpsamt.

Honors klasser är tillgängliga på gymnasienivå för elever som har högsta betyg i vissa ämnen och har valt andra ämnen inom samma genre för att inneha kunskapen som behövs för att kunna delta i klassen. Vill en elev t.e.x. välja honors klassen i biologi första året på gymnasiet så har eleven större chans att komma in om hon/han har högsta betyg på biologi klassen från sista året på högstadiet plus att eleven har valt ett annat biologi ämne som tillval i högstadiet som t.e.x. marinbiologi och har högsta betyg i det. Honors klasser på gymnasiet kan betyda bättre chans att komma in på önskvärt universitet (men är ingen garanti).

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar