GGB Header By Miss P

Vet du vad juuling är?

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 27.02.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Är du förälder till ett minderårigt barn? Vet du vad juuling är? Om ej så skall du fortsätta läsa. Jag hörde ordet juuling (uttalas djooling) för första gången i början av detta år. Vår son på tolv år kom hem från skolan och vi diskuterade hur dagen hade varit. Han berättade att några barn på skolan hade åkt fast för juuling. Barnen går alltså i högstadiet och är mellan 11 - 14 år. Barnen som hade åkt fast hade juulat på toaletten. To each their own om du är myndig. Men detta är barn.

Juuling är en ny typ av vaporizer/e-cigarett som marknadsförs direkt till ungdomar och barn. En juul ser ut som en längre usb sticka men består av två delar. Den längre delen av juulen är batteriet som du laddar med hjälp av en usb port t.e.x. i en laptop. Den kortare delen som lätt kan tas för en mindre usb sticka om du ej kollar på den närmare är delen som innehåller podden (flytande vätska med nikotin) som röks med hjälp av att koppla ihop de två delarna. Poddarna kommer i söta och fruktiga/bäriga smaker som jordgubb och mango och ger inte ifrån sig någon lukt när den röks. En pods nikotin motsvarar ett paket cigaretter. Det finns även weed (marijuana) poddar. Juuls kan köpas på nätet t.e.x. via Amazon oavsett ålder.

Föreståndaren för vårt skoldistrikt tog upp juuling i senaste veckas email för att informera oss föräldrar om att det förekommer i våra skolor. Hörde även att en skola i skoldistriktet bredvid vårt hade genomfört drogtest i högstadiet för att eleverna hade haft annat än nikotin i sina juuls. Antar att juuls redan finns i skolan ditt barn går i, eller så lär det finnas snart.

 

Kommentarer

  • Gun Enqvist 27/02/2018 10:10am (3 år sen)

    Tack att du delar information med oss. För mig är det ett helt nytt ord medan jag nog känt till att det finns e-cigaretter. Dock inte att de marknadsförs till barn. =(

    • Petra Lillandt Durosinmi 27/02/2018 7:18pm (3 år sen)

      Håller helt med dig! Att juuls marknadsförs till barn med kombinationen av frukt- och bärsmaker och en nikotinhalt som motsvarar ett paket cigaretter tillsammans med utseendet av en usb sticka och att den inte ger ifrån sig någon rök är svagt gjort av företagen som säljer det. Företagen kan marknadsföra till vuxna, men inte barn.

Skriv en kommentar