california bay area grateful good vibes summer nights pacific ocean beach life is good

Volontära vid barnets skola

Skrivet av Petra Lillandt Durosinmi 18.10.2018 | 2 Kommentarer

När vår son började Kindergarten (första året på lågstadiet) så blev vi som föräldrar informerade om alla möjligheter det fanns att volontära under skolåret. Det var inte några enstaka gånger utan snarare dagligen. Trots att klasserna har en lärare och ofta en lärarassistent, så efterfrågades minst en eller fler föräldrar att volontära i många utav klasserna. Framförallt efterfrågas upp till tre föräldrar att volontära per matematiklektion, vilket barnen hade fem dagar i veckan under lågstadietiden. Klasserna hade 22-24 barn. (Volontärandet varier antagligen mellan olika skoldistrikt.)

Förutom att volontära i klasserna, så finns det många andra tillfällen som skolan litar på volontärer för att olika event skall bli av. Ibland behövs volontärer och deras personbilar när barnen skall på studiebesök eller när instrument skall flyttas från skolan till konserthall utanför skolområdet. Andra gånger behövs hjälp när t.e.x. en hel klass skall bygga pepparkakshus. Då behövs vuxnas hjälp med allt från att hålla ihop pepparkakshus till införskaffandet av dem. 

Ice skating at the Winter Lodge in Palo Alto By Miss PDet årliga skridskoeventet för skolan är främst baserat på volontärjobb av föräldrar.

På högstadiet har volontärandet ändrats från att delta dagligen i klassen till att exempelvis åka med på en fyra dagars musikresa. Naturligt så eftersom barnen blivit äldre. Volontärandet för enskilda klassevent har nästan helt bytts ut till att volontära för skolevent där 1200 elever med familjer är inbjudna. Många av de eventen är för att elever och deras familjer skall kunna umgås socialt samtidigt som pengar samlas ihop för olika ändamål.

Hur har vi gjort? Min man brukade volontära i vår sons konstklass under flera år i lågstadiet. Medan jag har volontärat vid flertalet enskilda event under varje skolår. Det har varit allt från pepparkaksbyggande, skridskokväll, firandet av olika nationaliteter på den internationella dagen, till Halloweenfest och Vinterfesten för klassen under skoltid. Vi har volontärat enligt vad vi har haft möjlighet till med hänsyn till våra jobb.

Enligt Kalifornisk lag måste företag som har fler än 25 anställda, där minst 25 anställda utför jobbet på samma address, ge föräldrar möjligheten att volontära/delta i barnens utbildning upp till 40 timmar per år av sin jobbtid. Tiden är naturligtvis obetald. I verkligheten skulle jag påstå att det beror mycket på vilket företag du jobbar för och om din chef har förståelse för att du vill spendera tid i skolan med ditt barn. För vi är alla ersättningsbara på jobbet.

Vad har volontär timmarna gett oss? Eftersom vi är inflyttade till Palo Alto precis som de flesta andra så har vi lärt känna barnen och deras föräldrar genom skolan. Det är trevligt att vara ute på promenad på kvällen, eller att vara i mataffären när någon kommer fram för att säga hej. Det ger definitivt en känsla av community. Det har varit lärorikt att få se hur skolan här undervisar, se ställen som de åker till på studiebesök, samt att se hur föräldrar och ibland mor/farföräldrar ställer upp för att olika event skall bli av.

 

Du kanske också gillar:

Kommentarer

 • Julia Holmqvist 18/10/2018 6:14am (3 år sen)

  Jag älskar dina inlägg om hur skolorna är i USA! Såå intressant att läsa! :)

  • Petra Lillandt Durosinmi 18/10/2018 7:00am (3 år sen)

   Tack snälla Julia! :) Mer om skolan kommer i framtiden! ;)

 • Inkku 18/10/2018 11:26am (3 år sen)

  Intressant! Det förekommer väldigt sällan/aldrig här i Finland att föräldrar frivilligt skulle delta under skoltid/lektionstid. Däremot nog vid evenemang som ordnas utanför skoltid. Där är man beroende av föräldrars engagemang, t ex skridskokvällar, basarer, discon osv. Att ha en skolmorfar/mormor i skolan har dock blivit mer allmänt.Men fler vuxna skulle behövas i skolan!

  • Petra Lillandt Durosinmi 18/10/2018 11:43pm (3 år sen)

   Jag har hört om skolmorfar/mormor och det tycker jag är riktigt bra! Volontärandet i skolan tror jag förekommer mer och i större skala i vissa skoldistrikt än andra. Det är definitivt ett bra sätt att hjälpa där resurser annars skulle ha uteblivit. ;)

Skriv en kommentar