uffeskitchen ul

Kyckling a la Nordafrika

Skrivet av Ulf Lassander 17.11.2019

Kvällen inspiration är Nordafrika a la Malax.
Ville inte krångla till middagen men det blev som det blev.
Dykresorna som jag får dagligen som nyhetsbrev och alla dessa trevliga förslag på
lägenheter i södern, blev ju inte bättre av ett samtal från Irak. 
I stundens hetta blev det en arabisk inspirerad rätt.
kycklingspett2

Några kycklingstrimlor i marinad med pesto (egen) vitlök, peppar och chili.
Steks snabbt och läggs i ugnsform för att bli genom stekta.

kycklingpinnar2Dagens bulgur kokades i grönsaks buljong och lite apelsinjuice.
Efter kokningen (enligt paketets recept) fick bulgurn svälla under lock tillsammans med 
egen improvisation: soltorkade tomater, bönor och russin.

Det hela serveras på stort fat med mixtsallad, citron och lite balsamico.

Detta gör vi om! Och så har gumman mat för morgondagen
till jobbet. Kycklingpinnarna är nästan ännu godare följande dag


Julmys och historia

Skrivet av Ulf Lassander 16.11.2019

Kan en lördag börja bättre? Sevendays hade bloggevent i Saluhallen i Vasa
och de bjöd på husets morgonmål.
Halen hade pyntats inför julhandeln och allt var i toppskick.
Klockan nio var det dags att ta steget in i den över 120 åriga historien.
Kauppahalli1910Den ursprungliga Saluhallen började byggas år 1900 och 
år 1902 skedde invigningen. Då bestod ”hallen” enbart av den nedre hallen
där Pentik finns i dag. År 1927 öppnades den övre hallen.

I början fanns det 44 små butiker i hallen som var en modernisering av
torgstånden. Som mest har det funnits 68 företag i utrymmena och
i dag finns det åtta.
korridor2Nyöppnade dörrar och lördags morgon. Skönt och fridfullt.
Julstämningen infann sig ganska så snabbt.
bloggare2Men snart blev det liv i luckan. Bloggare anlände och buffébordet
dukades upp inne i Pentik.
buffe1Ett rejält bord med godsaker från företagen i hallen.
Här är bara ett smakprov: Rökt lammstek, rökt kalkon, pepparwürst, havtornsgelé, ostar och sillar, sallader,
kakor och tryffel. Ja, till och med nygjorda vårrullar från hallen egna lilla vietnamesiska lunchställe. Mums!

buffe3

Hörde kommentarer ”bättre än ett riktigt julbord”! De flesta av produkterna
är hemgjorda och till och med gjorda i hallen av närproducerat.
morgonmalSå här såg en av mina tallrikar ut. I´m in heaven!

pentikdisk

Hallen hade laddat upp rejält inför julen. Hos Pentik, som grundades i Posio år 1971 och
är världens nordligaste keramikfabrik, fanns vackra tyger, intressanta julklappar och en 
jultävling där du kan rösta fram den snyggaste juldukningen och samtidigt få intressanta duknings tips.

julstjarnor2

Hann med några julstjärnor och chokladtryffel också.
Smakbutiken har massor med godsaker.

ostronRuotsala hade laddat upp med allt från ostron till hälleflundra, färsk sik
och så mycket annat gott.

fisk7smakbutiken

Smakbutiken med över 100 olika te- och kaffesorter bjöd också
på Kaneli Mammas otroligt goda tryffel och andra godsaker.
Här finns det allt för allas smaker och ta en extra titt
på Kaneli Mammas produkter, hon har till och med skräddarsytt
vissa produkter med svenska namn för oss i Österbotten, tummen upp!
ostdisk2Ost har inte försvunnit från hallen. Camilla med Materiet är nyaste företagaren i hallen
och bjuder på förutom ost en hel del delikatesser som hon tillverkar själv.
Är speciellt intresserad av en BBQ-sås som fanns i vår goodiebag :)

kottdiskFöretaget Löfmark som grundades år 1954 är äldst i hallen. Här kan du köpa
ren, älg, kalkon, lamm, korv... ja det mesta som behövs för en
riktigt god middag.lillaentrenLilla Entrén säljer mycket närbakat men bakar en hel del själv också på stället.
I dag fick vi smaka på Havtornsglögg serverad i romantiska franska koppar.
Annika har också fått alkoholrättigheter så kanske ett glas vin till kakan inte sitter helt fel.
lofmark2Bistron mitt emot Löfmark körde lågprofil på lördags morgonen trots att de var på plats
och levererade sallad. En sallad som jag så väl känner igen från
luncherna, kanske stans bästa. Med både jordgubbar och björnbär.
knackebrod

Vi fick också med oss en goodiebag hem med en del godsaker.
Jag fastnade för det enkla -Wasa konditoris egna knäckebröd.

Tror det blir lunch i Saluhallen flera gånger under veckan som kommer.
Julstämningen var toppen, tack!


Sej i ugn

Skrivet av Ulf Lassander 09.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Kvällens middag blev ett snabbfix, Pressad potatis och en sej i ugnen.
Inget speciellt men smakade bra.
Smörad ugnsform, en skicad purjolök, ett paket djupfryat sejfilé, 3 dl grönskasbuljong,
en msk pepparrot, lite chili, rivet skal av en citron, torkad dill, peppar och salt, 2 dl grädde.
I ugnen ca 20 minuter på 200grader.
Gott med ett kallt vitt riesling.
sej2


En kväll i smugglarnästet

Skrivet av Ulf Lassander 07.11.2019

I kväll hade vi ett bloggevent på Niska i Vasa. Ett långbord stod dukat och stämningen hög.
Man kan nog påstå att inägget är ett samarbete med Niska Vasa.


Vem var Niska?

Algoth Niska levde och verkade mellan 1888 och 1954. Förbudslagen, 1912–1932 orsakade
en intensiv spritsmuggling i Finland. Algoth Niska stod i spetsen och hade kunder
även i Tyskland och Sverige. Spritsmugglingen förde ut honom på fartfyllda resor,
stormiga havsfärder och flykt från tullbåtarna. ”Agi”, som han kallades, var äventyrslysten
och älskade att dyka in i nya äventyr och övervinna utmaningar.
Fastän förbudslagen senare avskaffades och spritsmugglingen inte längre var lönsam
nådde Niskas karriär som smugglare ännu inte sitt slut – ett möte med en judisk pälshandlare
startade Niskas nya karriär som människosmugglare. Under de följande åren hjälpte Niska 150 judar fly.
algoth niska 1888 1954
Tillbaka till kvällen.
vinlistaEtt gott plåtbröd fodrar ett gott vin.
För min del blev det ett fylligt rött, Il Terzo Grado från Toscana, Italien.
Kvällens plåtbröd: Förbudslagen
meny
bloggare

Det serveras och Jennifer blundar och njuter av doften.

inbakadpizzanNärmast i bild är min Förbudslagen.
Som extra överraskning bjöds vi på ett efterrättsbröd med
honung, vitchoklad, citronmeliss, blåbär, hallon och jordgubbar.
Det slank lätt ner två bitar.
efterrattspizza

Mästerkocken Michael Björklund, som skapat Pub Niska-konceptet, fungerar sedan 2007
som ambassadör för Ny Nordisk Mat, ett projekt som vill inspirera ­nordiska matlagnings-traditioner.
Björklund har också utsetts till Årets kock i både Finland och Sverige. Björklund är även känd från
TV- programmen Strömsö, Mat så in i Norden och Strandhugg. Björklunds intresse för
lokalproducerade råvaror ­inspirerade honom att erbjuda ett alternativ till ”vanliga” pizzor.
Från denna idé föddes de originella plåtbröden som producerades av åländska varor
och serverades i ett litet stämningsfullt ­restaurangutrymme.
I Vasa vill man dock inte använda ordet Pub, här har man riktat in sig mot ett restaurang-koncept.
De ypperliga utrymmena och färdiga köket fanns där färdigt efter Kaffehuset August.

Niskas luncher är också mycket goda. Testa, det brukar jag göra
flera dagar per vecka.

 


Nostalgiska tider

Skrivet av Ulf Lassander 05.11.2019

I går parkerade jag VBL-cykeln utanför mitt arbetsrum på Ekgården.
Vagnen har laddats upp med nya historiska VBL-college
inför farsdag och julen. The peede is still going strong!
peede2Det var år 2018 som cykeln togs fram till Konstens Natt.
Vasabladets dåvarande VD Anna-Mari Karhunen gick all in och
trivdes som fisken i vattnet då vi samtidigt tog fram trycket för VBL:s historiska logon.
Ett logocollage som hade skapats redan till 150 års jubiléet men legat i dvala.
peede1Här Anna-Mari glad över publikmagneten som testades på gågatan redan dagen före Konstens Natt.

Men cykeln gjordes inte över en dag. Den växte fram under sommaren hemma hos mig i Malax.
Går också till historien som ett intressant och utmanande projekt som lyckades.
Här kan du läsa blogginlägget om hur cykeln skapades.


Projekt i rasande fart

Skrivet av Ulf Lassander 04.11.2019

För en tid sedan sågade jag sönder en hörnsoffa som blev två divaner.
Nu har jag fått händerna på två gamla stolar som jag ville
väcka till nytt liv. 
stol1Tråkig, kantstött och skranglig.
stol3Redan med lite svart färg och ett nytt glänsande plyschtyg
börjar det nya livet ta form.

stol4
I kväll blev det dags för det ”lilla extra”, ett kantband som
gömmer bort stift och sömmar.
Den här makovern kostade inte många euron. 


Grekisk frestelse

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2019

Efter lite trädgårdsjobb med bland annat vinrankorna så är det skönt att få
ställa till det i värmen och köket. I kväll blir det grekisk frestelse
enligt ett gammalt beprövar recept (urprung Ghita).
lokringar2
Receptet är för att det skall räcka i flera dagar för 2 personer.
4 st lökar (inte de största)
1 kg potatis
Löken och potatisen skivas, jag använde mandolin och valde den grövre sidan.
Potatis och en halv påse frusta bönor kokas i ca 3 minuter.
stekpanna3Medan potatisen kokar steks 450 gram maletkött med vitlök och lökringarna.
Krydda med salt, peppar och de örter du gillar (pizza- eller grekiskkrydda).
Krossa ner ett paket Aura ost (mögelost).
frastelse2Då potatis och färs är färdiga blandar du ihop dem och häller över i en 
smörad ugnsform. Häll över 1,5–2 dl grädde.
Låt det gräddas i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
gregiskfrastelse
Vill du ha en grönsallad till är det toppen. I kväll valde vi bara gurka (färsk och saltad).
Härliga dofter i köket och gott med ett fylligt rödvin, både som kockvin men också till maten.
En kall öl passar också bra.


En tio poängare!

Skrivet av Ulf Lassander 27.10.2019

Vissa middagar blir bättre än andra. I kväll blev det en tio poängare.
Kanske för att vi var hungriga eller så blev det bara så bra. 
Hade inte 100% feeling för mat i kväll så det fick bli improvision.

Tog en sväng bakom huset för att få lite frisk luft, en sväng som gav resultat.
En liten kopp med färska trattkantareller och många fler än vad som skulle
behövas för kvällen middag.

svamp2

Också i kväll blev det pressad potatis och liten tomat och gurksallad.
Kycklingen är från Köttdisken och har benklubban kvar (ger smak).
Några snitt över den köttiga delen på filén och gnid in med peppar, salt, pressad vitlök (2 klyftor)och chili.
Jag använder egen odlad och torkad chili som är mortlad till flingor.

Stek filéerna snabbt i smör så de får en vacker  yta.
Lyft upp och låt dem vila medan du gör såsen.


Såsen, den som lyfte allt.
Stekte en stor hackad gul lök med smör och finhackad paprika. Tillsätt ett dricksglas buljong
och låt det hela koka ner. Häll på ett dricksglas apelsinjuice och 15 st rosépeppar frön.
Dela ner 8 st trattkantareller. Hacka tre soltorkade tomater och sätt i.
Tillsätt 1 dl grädde och låt det småkoka en stund.
Smörj en ungfast form med smör, lägg i kycklingen och häll såsen över.
Låt stå i ugnen i 200 grader ca 20 minuter så att du ser att såsen småkokar.
kycklingfile1
Saftig kyckling med mycket smak. Detta gör vi om :)

Ett gott födelsedags vin passade också bra till.
vinet


Då fara hotar!

Skrivet av Ulf Lassander 26.10.2019

I dag hände det. På grund av klimatförändringen och därigenom en långvarig brist på rent vatten
har det uppstått inre oroligheter och brottsligheten har ökat markant i landet ”där borta”.
Detta har resulterat i att en del av befolkningen har sökt sig till Finland för att få skydd.


Det är fråga om Droppen-Pisara 2019, en nationell beredskapsövning som arrangeras av
Migrationsverket, polisen, brandkåren, NMT-centralen och Röda Korset.
Vi i Österbotten hade vår övning i Lappfjärd.
stativet uppCa 70 personel samlades från Vörå i norr till Kristinestad i söder.
En del av Röda Korsets Emergency Response Unit var också på plats
för att ledsaga oss andra. Det betyder att Tammerfors var också på plats.
Här monteras aluminiumstommen upp på ett av de nya tält som troligen kommer att ingå
i FRK:s uppdaterade utrustning.
taltmonteringTill denna tältmodell finns också ett innertält som fungerar so skydd mot
både kyla och värme. Ett tält som är uppsatt under gassande sol
är det svårt att få röntgenapparater att fungera.
statisterDagens statister anländer. Ingen vet hur när, hur många, varifrån och kön. 
Så är det också då evakuerade anländer. Gäller att vara förberedd.
personal2Först skall alla registreras. Så även jag som fick ett armband och fotograferades.
registreradQR-koden är manipulerad så att mina uppgifter inte skall komma ut i etern. 
Men så här ser armbandet ut.

halsogranskningDags för hälsogranskning.
sovsalarFyra sovsalar har förbereds, två för kvinnor och två för män. Dessutom fick alla
flyktingar en förpackning med det viktigaste för de första dagarna samt en dagspenning på 20 euro.

taltsangar

Nu råkade vi ha fasta utrymmen som lämpade sig hela övningen. Men i normala fall skulle det här ske i våra
tält på gården. Här ser ni hur tältsängarna ser ut.

kaffepausEn behövlig kaffepaus för personalen.
skumslackareBrandkåren passade på att lära oss att släck brand med skumsläckare och brandfilt.
brandfilt person2
arbetschemaRöda Korsets personal har fått arbetsschema för de kommande dagarna.

bilpackningDagen är över och bilen packas. Allt har sitt givna utrymme.
frk teamet

Medan jag och de andra packar bilen passar dagens övriga personal övriga på att fotograferas.

TamperebilNu är allt klart och Tammerfors nästa.
Migris kommentar om övningen i Lappfjärd var
”en självgående helhet där alla gjorde sitt, ingen väntade på order. Fungerade bra”.
uffe droppen

För egen del blir det Malax och sedan en sväng till Vasa.
Igen en ny erfarenhet rikare.


Revydags

Skrivet av Ulf Lassander 25.10.2019

Nu börja revytiden ute i bygden. Kulisser byggs och det tränas för fullt.
Även i år är jag med på ett hörn med Smedsby uf:s kommande revy.
Bilden växer fram och helheten börjar tar form.


hotell 7D

I år har även salongen anpassats för rullstolar och dessutom
fått en läktare. Mitt andra projekt var hörnsoffan som blev två divaner. Den finns här.