uffeskitchen ul

Italiensk inspirerad kyckling i ugn

Skrivet av Ulf Lassander 12.06.2021

Regnet det bara öser ner, och det är bra för växtligheten.
Dagens middag blev lite av en längtan till söderns sol (gårdagens sol).
Kyckling i ugn. Fanns en hel del fryst kyckling i frysen och märkte sedan att
jag också tagit upp en del kalkon. Fågel som fågel.
kycklingiform2På väg in i ugnen.
Köttet stektes snabbt med vitlök för att få en yta.
I den smorda formen finns också strimlad morot, paprika, chili, purjolök, plommon tomater,
basilika, lite curry, salt, peppar och soltorkade tomater.

Vätskan är grönsaksbuljong, apelsinjuice och grädde.
In i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter.

plommon tomat
kycklingurugnSe så gott det ser ut. Kunde ha strött lite parmesanost ovanpå men den var slut.

chili2

Som tillbehör en tomatsallad med bulgur, basilika, gräslök och purjolök.
bulgursalladBlev över för en matlåda till gumman till måndag.
kycklingpafat

rosevin

Ett kallt rosévin passade bra till.


Röding och couscoussallad

Skrivet av Ulf Lassander 07.06.2021

Kategorier:

Söndagens middag blev en röding i foliepaket med lök, citron, pepparrot och vin.
Men nu fick det räcka med potatis. Det varma vädret lockade fram en couscoussallad
med tomat, cornichons, blommor av ramslök och gurka.
Gräddfilsåsen var samma som vi åt till lördagens lamm och kyckling.
Det här var också gott!
fisk 


Salsa verde till grillat

Skrivet av Ulf Lassander 03.06.2021

Det lär bli grillat till helgen och då passar det bra med salsa verde. Salsa verde eller italiensk grön sås,
är en enkel och god sås till kött och  fisk.
Här är det absolut godaste receptet, lättlagat dessutom.
salsaverde bild
Ingredienser:
1 kruka basilika, 1,5 dl grovhackad bladpersilja, 1 vitlöksklyfta, 
1,5 dl kapris, 0,5 msk rödvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 3 msk olivolja, 0,5 tsk salt.
Finns också varianter med sardeller och mynta som ger en extra piff på såsen.

Skala vitlöksklyftan, repa bladen från basilikan.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer.
Servera salsa verde till grillat och stekt fisk, kött eller kyckling.
Den passar också till sallader och grönsaksrätter.


Blomstershopping

Skrivet av Ulf Lassander 29.05.2021

I dag var det dags för den traditionella inhandlingen av sommarblommor.
Min hovleverantör är Söderlunds Trädgård i Övermark.
Alltid lika roligt att få handla direkt ur växthuset.IMG 7723Inköpet i dag blev 19 pelargoner, 29 lubelior, 3 murgrönor, 6 cosmosblommor och en del annat.
IMG 7725Dessa kom med hem.
IMG 7726Leijongap kom inte med hem.
IMG 7728Cosmos blomma, kom med hem och håller jättebra som snittblomma.
Blommar hela sommaren.
Även denna gång var bilen så full att det inte skulle ha rymt någonting mer.
Totalkostnad 114 euro.


Hemgjord limoncello

Skrivet av Ulf Lassander 26.05.2021 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Solens magiska krafter gör att längtan ut till trädgården blir stark.
Inte blev det bättre av att i morse se tv-programmet Solens Mat a la Italien.
En sväng ner till växthuset fick fantasin att spåra iväg.
kitchen3Några grader till och det skulle vara så skönt att
få sitta under äppelträdet och smutta på någonting gott.
Kanske en Limoncello?

Här är ett enkelt recept på Limoncello som man kan göra själv
med bara fyra ingredienser.
limocello bild13 citroner (bra pris just nu, välj ekologiska)
7,5 dl sprit
2 dl vatten
1,5 dl strösocker

Skölj citronerna väl. Skala av det gula med potatisskalare (det vita gör drycken besk).
Lägg skalen i en glasburk med lock.
Pressa de skalade citronerna och häll saften och de gula skalet i burken.
Häll på spriten.
Låt stå mörkt (under lock) minst en vecka och sila sedan bort skalen.
Sedan blir det dags att koka upp vatten och socker. 
Låt sockerlagen svalna helt. Häll den i burken och låt stå ännu en vecka.
Sila limoncellon och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Nu har du en trevlig sommardryck som du också kan ge i present.

Ha en skön italiensk sommar!

 


Rabarberpremiär

Skrivet av Ulf Lassander 24.05.2021 | 2 kommentar(er)

Kvällssolen fick det att knycka till och den knycken blev årets första rabarberdricka.
Ett recept som är fånigt enkelt men blir så gott.
rabarber10 rabarberstjälkar. Skär bort bladet och roten och hacka/skär stjälkarna i bitar.
Ta en rejäl kastrull, min var 4,5 liter.
I med rabarbern, en skivad citron, 1-2 tsk krossad kardemumma.
Max 2 dl socker, men gillar du sött så sätt mera.
3 liter vatten.
Låt det koka i ca 10 minuter så att rabarbern blir mjuk.
rabarberkokLåt kallna, sila av och häll upp på flaskor.
Denna gång lämnade jag bort ingefära som också kan blandas med.
Serveras kall med is.rabarberdricka3


Röding & ramslökssallad

Skrivet av Ulf Lassander 22.05.2021

Kategorier:

Omplanterat en hel del inneblommor idag (bland annat). Och så blev det dags för mat.
Fanns en rödingfilé som åkte ner i stekpannan.
En gräddfilssås med salt, peppar, riven pepparrot och citronsaft (lyfte rätten).
Pressad kokt potatis och en grönsallad med huvudingrediensen ramslök.
Hade fått en tuva lök (från Bergö)  av en facebook vän i fjol och trodde att
den inte skulle ta sig. Men kraftig och grön visar den knoppar.
ramslokSå gott!
ramsfisk
 


En bubblig italienare

Skrivet av Ulf Lassander 20.05.2021

Efter regn kommer sol, så sant. I dag skiner solen över Malax
och samtidigt rullar en bil in på gården.
Det är en Prosecco från Italien som levereras, hörde att den skickades i måndags och redan här.
karta6Se vilka vackra vyer.
San PietrovindalarMolinetto
Sanfeletto Winery ligger i den gamla byn San Pietro di Feletto.
Det är på dessa sluttningar "Glera" vinstockar har odlats i århundraden och nu blir Prosecco Superiore
som förtjänar den högsta certifieringen för ett italienskt vin,
"Denomination of Controlled and Guaranteed Origin" (DOCG).


Emilio

Sanfeletto, som alltid varit i familjen Ceschin ägo, börjar sin historia redan i början av förra seklet
med grundaren Emilio, född 1887.
Emilio var en ung vinmakare som passionerat ägnade sig åt odlingen av
sina vingårdar och sålde sitt vin på marknaderna och till tavernorna i Marca Trevigiana.
Från den lilla källaren i San Pietro körde han ut vinet med till kunderna.

På 1930-talet fick Emilio sällskap av sin brorson Rino, som sedan
ledde företaget i mer än 60 år. År 1975 gick hans son Paolo med i företaget.
I dag, med sin 45 års erfarenhet, fortsätter Paolo att leda Sanfeletto och göra sin Prosecco
efter samma filosofi, och värnar efter noggrann kvalitet i varje flaska.
Paolo
vinhus
januaribeskarningEtt hantverk från början till slut. Här beskärning på gång i januari 2021.


flaskor4Prosecco DOC Treviso. En mångsidig produkt som lämpar sig för att smakas
som en aperitif eller under hela måltiden, med fisk, skaldjur, aptitretare, risotto och ost.
Sockermängd 10 gr per liter. 11,5%. Intressant.

Fick också en liten gåva för öppnande av andra flaskor.
oppnare


Grazie mille sarà interessante!

Grillat och spanskt vin

Skrivet av Ulf Lassander 17.05.2021

Veckoslutet gick helt i trädgårdens tecken.
Men trädgårdsjobb resulterar också i kurr i magen.
Lördagen bjöd på ett grillat laxspett med sallad. Helt enkelt och lätt.
Det rödbruna nyansen på laxen är Aronia pulver, hälsosamt och gott.
Den sötsura såsen är ett måste. 
grilladlaxspett
Söndagens middag blev grillad kyckling och klyftpotatis.
Samma sallad och nu med en vitlökssås på gräddfil och citron,
en allround sås som passar bra också till fisk.
Sedan blev det någonting gott i glaset.
grilladkyckling4
Om vi befinner oss i norra Spanien och Atlantkusten i området söder om
Bilbao och Plampona är vi i vinets hemtrakter.
Samhället heter Olite.
Olite
piedemontebodegaBodegas Piedemonte grundades 1992 i området Navarra. Om man säger att Navarra området
är beläget norr om La Rioja så får man en bättre smakbild.

Det var regionens vinodlare som gick samman
och grundade företaget för att kunna ta fram moderna kvalitetsvin.
I dag har Piedemonte totalt över 300 hektar vingårdar.
Under de 20 år som gått har vinerna prisats för sitt fina pris/kvalitét förhållande. 
piedemonte vin
Piedemonte Reserva är ett vin som passar till gris, kyckling, lamm och korv
(kötträtter med andra ord) men även med starka ostar.
Valt till Vuoden viini 2020.
Druvorna är: Temparnillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Alkoholhalten 14%.
Energi: 80 kcal/100 ml och priset 9.89 euro.
Ett vackert rubinrött vin med smak av russin.
Det här är nog ett vin som hamnar i min källare. 


Öppen för projekt via Bjud.fi

Skrivet av Ulf Lassander 09.05.2021

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Bjud.fi

Trots det kalla vädret försöker jag få växthuset tvättat och fixat.
Det är väl det som ligger högst på to do-listan just nu, men nog blir man ju sugen på
alla nya intressanta projekt och möjlighet till fynd då man lusläser Bjud.fi sajten.
Bjud.fi är HSS Medias nätauktion som denna gång firar 20 års jubileum.
Och nu är den på slutspurten, den stängs den 11 maj. 

En hel massa intressanta prylar för bilar, inredningen och trädgården, men några få sticker ut:

cresentJag skulle absolut behöva en ny cykel, och en el-cykel skulle nog passa bra.
Crescent Elder är en 10-växlad el-cykel. Cykeln finns hos Team Sportia Mattsson i Jakobstad.
Den har ett butikspris på 2 399 euro och budgivningen börjar från 1199 euro.
Tål att tänkas på och hålla ögonen på, kunde bli en bra affär!

hogtryckstvattJag har tänkt tvätta taket i sommar och min gamla högtryckstvätt
börjar bli trött. Här är en tuff maskin till hyggligt pris.

Kränzle K 2160 TST är en kompakt lågvarvig högtryckstvätt med lång livslängd. 
Vattenkapacitet 11 l/min, max 660 l/h. Tryck 30-140, max 160 bar.
Vikt 40 kg. Slang 15 m, det var en bra längd. El-kabel 5 m, också helt på sin plats.
Maskinen finns vid Maskin M.Söderman i Närpes och har ett butikspris 1390 euro, buden startar från 695 euro.

ryobi2

Här var någonting intressant, en el-driven körgräsklippare!

ÅKGRÄSKLIPPARE (kallas den för) RYOBI RM480E med rejäl klippbredd på 96 cm
är lämplig för dig som har upp till 10 000 m² stor gräsmatta.
Körtiden är ungefär 2,5 timmar så du har gott om tid på dig på en laddning. 
Andra lyxfunktioner är cruisekontroll samt LED-lyktor.
Sätet är justerbart och det finns dessutom USB-laddare samt telefonhållare.
Ljudnivån är låg. Med den här skulle man säkert trivas under många somrar.

Finns vid K-Rauta i Vasa och Jakobstad. Butikspris 4995 euro och budgivningen börjar från 2 498 euro.

kaira1Konstigt att inga bud inkommit på den här heller, men folk väntar väl?
En vacker och effektiv Kaira täljstenskamin från Tulikivi. Den är vacker runt om och
lättplacerad i hemmet, även mitt i rummet. Tack vare den automatiska förbränningskontrollen
i Kaira är verkningsgraden och användarvänligheten i toppklass, den klarar också av världens
strängaste utsläppsnormer. Snygg bågformade lucka ger en härlig upplevelse.

Finns på auktionen via OY Konjuk Ab i Vasa. Institutgatan 11.
Butikspris 3 885 euro och budgivningen börjar från 1 942euro.
Den skulle passa bra vid villan i Malax. Löns att hålla koll på.

sang

En ny säng i toppklass är aldrig fel.
Eden 6 är ”jenkkisäng” tillverkad i Närpes (närproducerad) med en extra hög komfort.
Madrasserna har hög pocketfjädring med fem zoner. Hela madrassen är klädd i ett extra lager skumgummi så att madrassen
blir stadigare lite mera lyxig än andra. Den ljusgråa färgen och med ek fötter gör att den passar in i alla typer av inredning, också hos oss.
Storleken är 180x200 cm. Ett stort plus är att den är godkänd av astma- och allergiförbundet.
Sängen finns med via Bed-Invest Smedsby. Butikspris 2 280 euro och buden startar från 1140 euro.

Här kan man göra verkliga klipp och spara många hundringar
om lyckan står en bi: bara att logga in på Bjud.fi och hålla koll på budgivningen.
Vill du kolla PDF-katalogen så finns den här
Men tiden börjar ta slut!