tisdag 17 april 2018 - 18:07

Hemgjord hamburgare

Har hållit mig hemma idag p.g.a förkylning och då är inte aptiten på topp. Men man måst ju tänka på de andra i huset så det blev en hamburgare de luxe. Ali har bakat hamburgarbröd, gumman handlade hamburgerbiffar från Köttdisken och det övriga är vanlig lök, picklad rödlök, tomat, saltgurka, cheddarost, stegtägg och en hel del såser :)

Tur att vi gjorde bara tre stycken för en räckte mer än väl.

hamburgare2

Nu saknas några piller och tillbaka till viloläge...snörvel :)

söndag 15 april 2018 - 20:10

Hela köket in action

Har varit en hel del idag så jag får begränsa mig till maten. Vi fick irakiern Ali på besök och han började direkt baka hamburgarbröd, morgondagens middag är självskriven. Vi hade tänkt oss fish and chips idag så det blev det.

brod2

Fina bröd, skall bli kul i morgon att göra hamburgare.

aioli

Tre personer i köket. Här en station var det görs aioli.

panko

En annan var det är panering på gång.

sallad2

Salladsbaren i samma minuter.

fritera

Nu fräser det!

maltid

Och då alla bitar faller på plats är det dags för middag. Slutresultat...raaap! :)

 

 

söndag 8 april 2018 - 19:54

Skön söndag!

Stormässans sista dag. Vi öppnade starkt en timme före mässan öppnade med en morgonkick och infopaket åt utställarna. Närmare 100 stycket dök upp. Vi bjöd på nötter, energiknäcke och smoothies från It`s Pure. Ett ganska nytt företag i Rewell Center som har allt möjligt smått och gott och som kör på den hälsosamma linjen.

foodly

Det var vår matsajt Foodly.fi som bjöd på morgonmålet. Anna Riska informerade om sajternas olika profiler, målgrupper och möjligheter till mix mellan olika paket. En intensiv morgon som fick igång oss alla.

hakan

Sedan gled vi in i det mässprogrammet för allmänheten. Företagshuset Dynamos avgående vd. Håkan Westermark i intensiv diskussion med Sydins chefredaktör Mats Ekman till väster. Arbetsplatser och sysselsättning i Sydösterbotten stod på tapeten.

heidi

Webbhörnan var i dag bemannad av Heidi Kojonen som alltid är glad.

linn4

Linn Øvergaard fokuserar sig på jobbet och kryper ner bakom ryggen på filmediterare Felix Rantschukoff. Ett toppenteam som prioriterar jobbet.

lisbeth

Lisbeth Rosenback leder diskussionen med Wasa Teaters Marit Berndtson om vad publiken kan förvänta sig av jubileumsåret och den nya teatern.

honga

Göran Honga förklarar hur det ser ut med vårdreformen och varför man är i dag där man är.

roy

Samtidigt med allt filmande och webbande finns det reportrar i hallen som skriver för papperstidningarna. Här har Roy Mäki-Fränti hittat en egen skrivarlya där han skriver för tisdagens tidningar.

lördag 7 april 2018 - 18:25

Som på Strömsö!

Första mässdagen är över och det mesta gick som på Strömsö. Folk strömmade in, diskuterade och deltog i lotteri. Tre siffriga tal visade sig också då vi kollade loggen till våra olika webbsändningar. Bra stämning och bra personal gjorde att man stod med ett brett leende hela dagen.

Brukar hålla mig lite back stage för då ser man det hela i en helt ny vinkel.

willman2

Först ut var diskussionen kring Topelius. Viveca Dahl från VBL håller i diskussionen men Gösta Willman och Anci Holm.

bryggeri2

Henrik Othman från ÖT för diskussionen mellan Patrik Willför (Kvarken brewery) och Björn Höglund (Keppo bryggeri). Lär finnas utrymme för fler bryggerier i Österbotten! Dock hade de inga smakprov med sig.

kaj2

KAJ gjorde PR för sin kommande musikal ”Gambärmark” och tyckte att det nog var bättre förr.

 

christine2

Christine Smedberg var en av de som skötte webben i dag från Botniahallen. Glad som alltid.

 

triss2

Jonny Smeds räknar ner inför tagning. Christine och Roy är taggade.

Ännu i morgon får vi ha kul på jobbet och hålla till i Botniahallen.

fredag 6 april 2018 - 20:31

Filmtime!

Idag har jag hängt nästa hela dagen i Botniahallen. I morgon slås dörrarna upp för Österbottens Stormässa. Vi från HSS Media satsar lite mer än vanligt och flyttar ut webbredaktionen till hallen över veckoslutet. Samtidigt sänder vi programmet live på webben.

Men idag har vi monterat, riggat, testat och tejpat. Det ser ut att bli bra det här. Är du på plats så kom och säg hej! Väljer du att sitta hemma så vet du att du kan följa oss live under hela helgen på vasabladet.fi, ot.fi och sydin.fi men du måst vara inloggad.

jonny felix

felix

Jag fick fungera som förpratare för att få ljud & ljus inställda.

helamontern

VD:n kom också på besök och ville se vad vi ställt till med...hon var nöjd!

 

Men hur växte montern fram?

Det hela började med en ritning för att sälja in idén på jobbet. Efter att den godkändes blev det dags att få in lite människor i bilden. Grundskissen for också som beställningsunderlag till de som skulle bygga montern.

personalskiss

Lite slarvigt skissade personer och tidningsställningar m.m. Dags för renritning vid ljusbordet hemma.

ljusbord

Det var ett av mina påskpyssel.

monter photoshop

Inskanning och dags för lite Photoshop och färgläggning. Nu är det en reklambild på gång och en illustration till tidningarna, då får man lämna bort vissa detaljer och förstärka andra. Men läsaren skall till slut kunna känna igen sig i verkligheten.

monter i print

 

Färdig illusration i print. Förekommer också på webben och finns i verkligheten under veckoslutet i Botniahallen.

måndag 2 april 2018 - 20:50

Kyckling med betijanie

Grillen gick varm igen. Grillad kyckling och de övriga i köket fixade till en godsak i repris, Betijanie. En sallad med tomater, aubergine, paprika, lök, morötter, örter, granatäppel, pepparsås och allt möjligt gott. Vi åt alla tre tills magen sa STOPP!

IMG 6056

IMG 6057

Två av oss gillar grillad rosmarin och den tredje inte.

sallad

IMG 6061

Klyftpotatis och en vitlöksås med mynta.

 

måndag 2 april 2018 - 11:13

Lamm är påsk

Gårdagen började med att jag satt uppe i äppelträden och skar bort årsskotten. Fyra träd senare så fick det räcka. Det blev dags för sol. Dagen började med att plocka bort det som lämnades ogjort i går, toppskotten.

Trött och solslö efter gårdagens härliga väder fanns det nog krafter kvar att ställa sig vi grillen. Två portioner grillad lammfilé med grillad rosmarin och en portion grillad kyckling. Klyftpotatis och en sallad med bl.a. mynta. Vitlöksgräddfil och en majskolv. Om det smakade gott. Blir nog kyckling i kväll också...hörde jag det påpekades :)

lammfile2

lördag 31 mars 2018 - 19:34

Påsk på mitt sätt

Blev en lite annorlunda påsklördag och det har jag absolut ingenting emot. Ali dök upp och började baka. Doftade så gott från köket men fick inte smaka innan baket var klart. Nygräddade och fyllda med ost, sååå gott. Hade själv kört ett par burkar med oliver och ansjovis i mixern och det blev gott att fylla brödena med.

IMG 6036

Härligt med ett levande kök där det händer någonting. Kul att också få ta lite distans :)

IMG 6037

brod

 

Men de blev lite annat också. Grillad havslax och varsin hummer och en del kräftstjärtar.

IMG 6041

lördag 24 mars 2018 - 20:44

Mångfald!

Idag har det varit en intensiv dag på torget i Vasa. Som avdelningsodförande ansåg jag att man borde också engagera sig med teman som ungdomarna genomför. Dagens evenemang var en del av nationella kampanjen Mot rasism. Men blev en blandad dag med intryck. Hundratals våfflor gick åt. Mycket diskussion kring rasism, även åldersrasims inom företag. Bra musik och trevliga Reddie-hundar som dansade all day long! Barn som gillade våra röda ballonger. Studerande som drog förbi på Pampasnationalvecka såg också ut att gilla både musik och våfflor. En toppen dag med andra ord, kunde dock ha varit mera solsken.

Hur sammanfattar man dagen i Vasa i en enda bild?

maria3

Kanske med Maria med sitt härliga leende då hon äter våfflor.

måndag 19 mars 2018 - 20:00

En ny bit av Irak

I dag doftade det mat ända ut på gården. Nu var det irakiska köket på gång. I kväll skulle det inte bli någonting sött utan salt.

På menyn stod Sambosa och Betinjanie. Sambosa är ett degknyte som fylls med kött eller fisk. I kväll blev det tre olika varianter fyllda med ost, kryddat maletkött och potatis med persilja.
Betinjanie, eller salsa på aubergin med granatäppel och starka kryddsåser. ”Skulle passa bra även till allt grillat”. Till den kommentaren nickar Ali glatt...”yes, yes any BBQ”!

kocken2

Ali fyller och viker degknytena (Sambosan).

sambosa ra

Små vackra paket. De fyrkantiga blev egen snabbare variant då det började dra ut på tiden.

friterade

Friteras i olja.

salsa aubergin

Betijanie ser lite rörig ut men smakar desto bättre.

Grönsaker i såsen är:
Aubergin som steks ganska så kraftigt.
Hackad gurka, lök, granatäpple och tomater. Allt får sjuda en stund i stekpanna så smakerna frigörs.

Såsen:
Granatäppelsirap, HP sås och ketchup och en pressad citron.
Inga kryddor behövs.
Rör ihop och klipp persilja över.

 

irakifood

En riktigt festmåltid. Nylagad på äkta råvaror :)