uffeskitchen ul

Röding på terrassen

Skrivet av Ulf Lassander 01.06.2020

Kategorier:

Solens strålar får en att leva terrassliv.
Middagen i går blev en stekt röding med vitlökssås, bönor och potatis.
Gräslöken är så kraftig redan så den fick också blanda sig med potatisen.

Sommarmat!

roding14


Underbar lördag

Skrivet av Ulf Lassander 30.05.2020

Blev en helt otrolig lördag. Stack till Övermark för att köpa blommor till trädgården (tradition).
Gick bananas bland allt som växte, saldo 129 euro...inte så farligt.
hanglobelia
En hänglobelia hamnade i bilen (den blåa bollen). Pris 10 euro!!!
hangpelargon
En megastor hängpelargon åkte också in. Men lavendeln har jag sedan tidigare så den fick stå kvar.

lavendel

vaxthus1Men alla växter och dofter.
bilenfull
Tur man inte hade större bil i dag.
Typ: 23 lobelior, 18 pelargoner och en hel massa annat.
Nu skall det bli gott med någonting smått mitt på dagen.
havskraftor4
Fiskdisken råkade ha lite havskräftor från Kattegatt i fredags och klart de kom med hem.
havskraftor med smor
Klyv upp och smet över smör med vitlök och persilja. In i ugnen en stund
(de är förkokta) för att smöret skulle smälta.
havskraftor ratt2
Äta ute så klart. Ett av vinerna från Italien passade bra med de små godbitarna.
Senare i kväll blir det röding.

Men nu ut och plantera :)


Fredags överraskning

Skrivet av Ulf Lassander 29.05.2020

Äntligen fredag och en trevlig överraskning på trappan. En ny låda vin från Italien.
Men fredagsmyset blev en traditionell rökmack men i kväll med handpillade
räkor från Fiskdisken i Vasa. Helt klart en stor skillnad mellan handpillade och burkräkor.
macka4Men så till lådan.
Ferrari-familjen har drivit företaget sedan 1789 och forfarande fokuserar sin produktion på en marknad
som bara kräver produkter av högsta kvalitet.
I området Gargagnango, finns herrgården från 1500-talet med källare och stugor,
två hektar olivlundar och tre vingårdar.
Företagets underjordisk källare är från 1700-talet och
används för åldrande av vin, har nyligen restaurerats för vinframställning och tappning.
Dock blev det i kväll ett rosé vin till räkorna.
vintunnor
vinkarta
Men dagens låda (6 flaskor) var intressant. Med ett Ripasso vin från 2015.
Ypperligt för grillat och lagrade ostar.

Jo, källaren börjar fyllas men än finns det rum.
Beställde just ett rosévin från Bertoldi som jag också ser fram emot. 
vin2015


Entrecote lunch

Skrivet av Ulf Lassander 28.05.2020

Kategorier:

Skulle det bli en soppa till lunch...nja, kanske inte.
Ett snabb vända via Köttdisken och helt öppen för förslag.
Hade med mig en vackert marmorerad entrecote.
På med salt och peppar och en grillglaze.
I det här skedet ryker redan grillen för fullt, det går undan.
entrecotegrill
entrecoteratt2Några tomater och ett stänk balsamico, några skivor roquefort ost och en klick grillsallad.
Gott goti gott gott.


Lamm till lunch

Skrivet av Ulf Lassander 27.05.2020

Kategorier:

Hade tänkt starta grillen men ett ösregn ville någonting annat.
Lätt övertalad ställde jag mig vid spisen.
Dagens lunch blev 4 st lammribs med kokta harry kuvert bönor,
lite pasta och stekt citron.
Pastan kokade jag färdigt i går kväll så den svängdes bara ner i stekpannan
för att får värme och suga upp fettet (smakerna).
Passade bra det här också.

lammribs2


Pollo del dia

Skrivet av Ulf Lassander 23.05.2020

För över 20 år sedan hittade jag på detta recept. En kycklinggryta enligt ”man tager vad man haver”.
Dock finns det en bas som jag gjorde på torpet i Petalax.
I dag fanns det också chorizo i grytan och soltorkad tomat. Lite gurkmeja
för färgens skull men som också gav en större smak av Indien.
pollo3
En liten klick med gurka, salt, peppar, hackad ruccola och yoghurt.
Satte som en smäck!
Inga potatis utan lite bulgur, kokt i lite buljong.


Dofter av Medelhavet

Skrivet av Ulf Lassander 22.05.2020

Fredag och solsken, skulle bli en lunch från Köttdisken men det blev någonting helt annat
...men nog från Köttdisken. I dag hade de helströmming till specialpris. Kanske lite för stora
för min idé men inte skall man klaga.
Det blev grillade ”sardiner” a la Medelhavet men med strömming. 
Här samma rätt från 2016 men med filéer.
stromminspettPå med salt, vitlök, olja och till grillen stromminggrill

strommingtallrik2

Vilken fredagslunch :)


Favoritsallad!

Skrivet av Ulf Lassander 21.05.2020

Kategorier:

Dagen sol resulterade i en gammal goding. Har gått bland annat under namnet Medelhavssallad.
Snabbt tillagad och full med smaker med
chorizo, ruccola och pinjenötter. Glömde dock osten.
Men denna sallad gör vi om och om igen under sommaren.
potatissallad2Ingredienser:
Kall kokt nypotatis, stekta kryddiga korvar, småa tomater, småa saltgurkor, 
bönor, ruccola, rödlök, kapris, hyvlad parmesanost, rostade pinjenötter.
Vinägrett: 
1 tsk dijonsenap, lite pressad citron, olja och ett stänk vinäger.


Ser mörkt ut!

Skrivet av Ulf Lassander 19.05.2020

Dagens lunch hängde på minuter. Vid horisonten började det mörkna till sig.
Grillen var tänd och allt förberett. Men kändes inte helt bra.

regnGrillningen blev perfekt och medan jag var på väg in så började de första dropparna komma.

spjall2Revbenspjäll, grillsallad och några tomater med pesto.
Nu får det regna bäst det vill.
kok3Kom till och med hagel. Men inne i köket är det varmt och skönt.


Söndag och grillning

Skrivet av Ulf Lassander 17.05.2020

Kategorier:

Veckan som gill stod grillen varm nästan varje dag. Så efter ett avslutande skogsjobb på 3 timmar,
installering av droppbevattning i växthuset och rengöring av balkongen
var det dags för dagens lunch/middag.
I går förkokade jag revbensspjäll som skall bli
lunch under veckan. Men redan i kväll åkte en bit på grillen.revbensspjall2

Pasta, pesto och grillade tomater. Mums, men i morgon får det bli någonting annat
till lunch. Får väl sova på saken.