tisdag 17 juli 2018 - 20:18

En aktivitetsdag!

86895B66 04F6 4609 B83F 3B782147DFC6

Gårdags kvällen avslutades med korvgrilling vid lägerälden. Ännu har vi inte fått något totalt eldningsförbjud, det kom idag.

Men en ny dag och nya aktiviteter, det börjar dra ihop sig för de mest väntade utmaningarna.

2427C25A 0EBA 4EED A05F 4F91A543270BF210EBDB 4D79 47CE BA37 370BE9D47D4B

Redan vid infarten till campen syns vad som är på kommande. Skor och våtdräkter på tork. Det är morgondagens stora utmaning. I dag höll vi till bland trädtopparna.

40F62B32 DD80 4943 BFFC 494013CEDA2867F035CB 1C76 4ED8 A9C5 895965734651

Efter viktig information var det dags att bege sig ut på höghöjdsbanan. Tuffa brudar och killar, allt gick som på Strömsö.

049B6F97 F4AF 47C4 AEC4 3584FB42BE5C8076EFB7 8488 430C 88DC 2DEBEA5D0777

Den andra gruppen höll på med teambuilding.

0B294A08 1244 4430 8A6A 495CE159882C

Medan de andra höll på med sina aktiviteter passade Marina Sippus och Ulf Lassander (jag) på att låna en bil och åka in till Lycksele för att få punkteringen fixad på vår följebil. Punkter4ing p.g.a vägarbete strax före campen och 15 km grusväg.

166B40BB 3BE3 4E56 9518 D92910A5DEF68261EFAC D970 4E31 AD7E B963F60764A6

Aktiviteterna fortsätter och snart var det dags för jättegungan med en fallhöjd på 25 meter.

F6F043EE 1F10 4698 A95D D50648525DD74EC7D168 3F1E 4FA8 9E30 C18A5D78F72A

Alla kunde inte testa gungan och det blev lite sura miner. Men vi pressar in en grupp till i morgon före forsränningen så får de flesta som vill chansen att gunga.

26031984 991E 4320 9D02 B653CF3640C11E8ECA46 5D7B 462A BE6D 8A8E11E2296D

Aktiviteter fordrar energi. I dag dukades det upp med nypotatis, köttbullar och sallad. Max 8 bullar per person och de gick bra åt sig.

2FC8BA99 100A 46FD AE87 E76C47E10B39

En del av Röda Korsets program är sexualupplysning och det gör som ett program under namnet ”Kondomkörkortet”. En del av ungdomarna ville testa sina baskunskaper om könssjukdomar och hanteringen av kondomer.

Omgivningen där vi befinner oss är även full av historia. På kullen bakom våra hus finns 7000 år gamla fångstgropar som den dåtida samiska befolkningen använde för att jaga bland annat älg ut mot stupet där jättegungan är uppsatt. Totalt sju gropar finns utmärkta.

674E6A13 BF24 4A47 8AE3 AB590ECC2F47

Tjärbränning var också viktig här liksom i Östterbotten.

CAF012D3 FD4C 4B3B 83E0 388E5641B2C9

Vädret just nu klockan 20.41.

Målnfritt, solen går ner bakom tallstammarna. Hörs skratt och skriv från viken, det betyder att en grupp är och badar i Vindelälven som just nu har en sakta krusig yta. Vinden har tilltagit och det är skönt. En av badtunnorna är uppe i +38 grader. En bra dag igen som sakta håller på att gå in i skymning. Mera i mrogon!

måndag 16 juli 2018 - 16:18

Första hjälpen skolning etc

7A05C211 99A4 4AD8 86B6 F7F7217400BB

Dag nummer ett började vid ca 07.00 med att börja arrangera upp köket och morgonmålet. Vatten skulle värmas, serveringsbord fixas och diskställe bygga upp. Allt efter dök allt flera upp för att hjälpa till. Sune organiserade köket och fick all hjälp han behövde. 

F25ABB2C 19A6 4744 8B14 EAE35512E9C5

Utdelning av vattenflaskor. De skulle signeras och sparas hela veckan, går att fylla på vid vattenposten.

D0D1E2F6 16C4 4A2A B433 DCFACFA277A3

Nu blir det dags för skolning i Första hjälpen. Den genomfördes i två olika läger med tre grupper på fem ungdomar.

DB137AD4 8624 4ABA 8B72 C85CB118C047A1C6CF45 879F 42DD BA84 4214ADDA7B761FA99DF0 26EC 4151 AF87 16F26215D4FF

Dags för ett dopp i Vindelälven innan följande skolning börjar.

A271BC82 C23D 42C5 A4D3 28445E1FD2EC

Däremellan fick de en dos med Röda Korset historia med slaget vid Solferino till dagens Röda Korset och hur hjälp planeras och skickas ut i världen. Ingen powerpoint möjlighet så de fick bli med klädnypor och yllegarn.

BE706371 2E41 4086 90AD 0C45F9DEF286

Vi befinner oss i en verklig vacker och torr miljö med vacker tallskog och ett ständigt brus från älvfåran.

4E7837C2 DFCC 45A8 87D6 A68EBD92B878C9BA0BCB 4C8F 43F0 90AF 7FC2B611ED67

Bästa och säkraste nätuppkopplingen är vid höghöjdsbanan och edär står jag just nu och bloggar. En grupp har tagit sig an köket för att förbereda kvällens middag. Dagens lunch blev spagetti och maletköttsås. Såg ut att smaka.

söndag 15 juli 2018 - 22:19

Mitt på Kvarken

Nu är vi ombord på båten och den första lägergenomgången är över. Lugnt på båten och solen håller på att gå ner. Vi kommer ändå att ha ett rejält program i natt då vi kommer fram.

 

EF3A1E17 BA86 4699 9F82 6D82F9ED21B928208FD3 BED7 4FEC 8283 4766CF6380F20E06484D 9C66 4EFB 85A6 B1BDEE751861

En kort redogörelse över campen och var vi skall sova. Nu står de ”lära känna varandra” på programmet.

söndag 15 juli 2018 - 13:57

Vildmarksläger-2018

I kväll bär det iväg igen över Kvarken. Denna gång är det med Röda Korset och ungdomar från Österbotten. Målet är ett Vildmarksläger tillsammans med Forsknäckarna i Ekorrsele en bit från Lycksele.

vildmark1

Det är första gången vi arrangerar ett ungdomsläger i Sverige. Tidigare år har vi hållit till på bl.a Molpehällorna, Mickelsörarna, Norrskär etc. Vi skall samtidigt passa på att besöka Röda Korset i Lycksele och höra om deras verksamhet.

I natt vid klockan 01 snåret borde vi vara framme vid campen och då skall bussen och följebilen tömmas. Deltagarna skall inkvarteras och vi hoppas att inte nattsömnen är långt borta. Stället lär vara 100% wifi-fritt så mitt bloggande från campen kan bli en utmaning, men jag är förberedd så gott det går. 

vildmark 3

”Lätt packning”...nja. Men om alla orkar bära sina egna packning skall inte det här heller bli nåt problem. Väderprognosen växlar från +30 till åska och regn, man får se hur det blir. Regnar det så är det ju bara uppfriskande och varmvatten som kommer ner. Större fara ser jag på att hantera öppen eld i den torra skogen. Tur att vi har Vindelälven intill oss både för dopp men också som brandsläckare, gäller bara att se till att beredskapen är på topp redan från början.

måndag 9 juli 2018 - 22:16

Cajunkräftor

I kväll ville jag ha en av mina favoriter, cajunkräftor. Man tager vad man haver: tomater, lök, vitlök, kräftor, nypotatis, majskolv, citron, chili, lime, grönsaksbuljong, apelsinjuice, salt och peppar. Här också ett äldre recept.

 

bricka4

potatis2

Några förkokta nypotatis. Nu råkade vi he dem i eget land.

 

vin4

Fick med mig hem från Sverige ett nytt intressant vin. Smakade gott vid grillen.

 

ratt

Här fanns mat för både de som bara gillar korv och de som älskar skaldjur, En rätt där smakerna möts :)

lördag 7 juli 2018 - 09:41

Gourmetresa till Umeå

Blev en två dagars blixtvisit till Umeå och Skellefteå. Som vanligt, vill jag säga, att resan fylldes med en hel del goda matupplevelser. Man behöver inte resa lång för att få uppleva goda och nya smaker, inspiration och mersmak. Nöjd nersjunken i hotellfotöljen på Clarion Hotel Uman. Tyst, välskött och nära till allt.

matprofil

Umeå bjuder på en hel del intressanta mindre matställen och just nu så finns det uteserveringar i nästan varje gathörn. Ett av mina måsten är kring Storahotellet i Umeå. Om detta kan du läsa i ett tidigare inlägg.

Denna gång skulle vi upp till Skellefteå. En bilväg på ca 1,5 timmar längs en välskött E4. Aldrig varit i Skellefteå tidigare så jag var helt öppen för intryck och idéer. Dock hade jag ett ställe på listan, det var 2016 öppnade Stadskällaren som ligger mitt i centrum.

Unika råvaror, hållbart lantbruk och human djurhållning är det som värdesätts högt hos Stadskällaren som också marknadsför sig som saluhall. De lovar mycket och det pirrar redan i kroppen.

grillved

Det första man möts av är en avdelning (knut) med special grillved. Äppel, hickory, ekfat etc.

disk

Jag gillar inredningen, helt i min stil. Här på väg fram till köttdisken, förbi oljor, kaffe, kryddor, te, choklad med mera.

vaccum

Snålvattnet rinner!

ostdisk

Ostdisken är full av godsaker och tillbehör.

tonic

Bland oljor och drinktillbehör finns också en hylla med ett sortiment tonicvatten.

 

Efter Stadskällaren vandrade vi ner till ån där vi äntrade en flytande sommarrestaurang. Medan Skellefteån strömmade fram under oss beställde vi in en Chevréost toast med rostade nötter och en norsk laxfilé.

chevretoast

norsklaxfile

På laxfilén fanns en helt nyhet för mig, de små gula pärlorna...eller vad det romkorn? Citron tångpärlor var också en nyhet för krogen och de har mottagits bra. Citron tångpärlorna är en vegeteriansk produkt som består av vatten, 48% havstångextrakt (Nordatlanten) och 20% citron. Väldigt goda men tyvärr hittade vi inte dessa i någon butik och tiden började ta slut.

tangparlor

”Hem” till Umeå, via Ikea på ett par Hotdogs och en glass :)

På utresan valde vi Skärgårdsbordet så det fick bli A la Carterestaurangen hem och den fick vi ha nästan för oss själva trots att det var fredagskväll. Menyn bestod både av Björkens grissida och röding. Valet blev en rimmad röding med potatismos och kantareller. Ett bra val!

rimmadroding2

Som sagt, man behöver inte resa lång för att få upptäcka nya smaker och intressanta miljöer. Om en vecka styr jag kosan igen mot Sverige och då mot Lycksele och ett vildmarksläger med Röda Korset. Blir lägereld och privitiv matlagning. Men med två duktiga kockar med så ser jag fram emot vad vi skall åstadkomma...inte jag men kockarna.

måndag 2 juli 2018 - 09:50

Semester!

Nu har äntligen den riktiga semestern kommit. Första dagen och härligt solsken. Veckoslutets mat blev en hel del improvisation. Grillad kyckling och krossade nypotatis som rostades i ugnen.

grilladkyckling

I går blev det ”man tager vad man haver”. Pasta, guacamole, sparris, kokt ägg, grillad korv. Men bra smakade det.

 

pastakorv2

lördag 23 juni 2018 - 19:38

Lördagsmys a la grill

Redan i morse var det klart att det skulle bli kyckling på grillen. Sås? Med tanke på att vår franska dragon växer som sjutton var det klart att det skulle bli dragonsås. Hittade ett recept med gräddfil, hackad lök, citron, vitpeppar, svartpeppar, salt och dragon. Dessutom skulle det vara en klick dijonsenap, och råkade ha från Frankrike resan en burk som var smaksatt med dragon. Kycklingen kryddades med Mango/Curry blandning (på kryddburk), olja, citron, soja, peppar och salt. Ett stänk sötsur sås över för att få yta. Råstekt nypotatis med en hel del lök. Salladen blev det som fanns i kylrummet.

grillkyckling

Bra drag i grillen ikväll.

kyckling2

Det svarta på kycklingen är skinnet.

 

torsdag 21 juni 2018 - 19:46

Midsommargrillen

Ja, ja vad skulle det bli ikväll. Fanns det mesta men lotten föll på grillen och två fina biffar från Kötdisken. Lite Smoke glace och rödvin som snabb marinad. En delad tomat, örtsmör med vitlök och pommes. Svårare än så behövde det inte vara. Gott blev det också.

biffar3

Lite salt och peppar och marinaden.

grillning2

Det börja ta sig :)

grillratt

En klick tomatchutney från i fjol och en gräslöksblomma.

tisdag 12 juni 2018 - 09:03

Sommartasting

I sommar skall ni passa på att ordna en egen vinprovning hemma med kompisarna. Här är en genväg till att få ihop rätt saltbitar med rätt vin. Väljer ni att testa ölsorter i stället, skall ni alltid börja med det ljusaste ölet som har minst smak. Den kraftigaste smaken skall alltid komma till sist.

 

 

vinskola2

 

 

Här kan du läsa ett gammal inlägg från 2015 där det framgår vilka ostar som passar med vilka typer av vin.

 

ostar2