uffeskitchen ul

Äntligen fisk!

Skrivet av Ulf Lassander 11.08.2020

Kategorier:

Kvällens rök steg som vanligt upp från grillen. Men i kväll
blev det en röding i foliepaket.
Paketen innehöll lök, citron, salt, peppar, smör och en skvätt vin.
roding16Kvällens vin var från ett bekant vinhus, men ett nytt obekant vin. 
Passade riktigt bra med rödingen.


Italien knackade på

Skrivet av Ulf Lassander 11.08.2020

En ny intressant vinlåda knackade på dörren och jag öppnade snällt.
Här var det bland annat smakprover från vingården Dindo.
Gården grundades 1960 och är belägen i det gynnsammaste
området i Vallpolicella på 300 meters höjd.
Med det hela började så klart i en äkta 60-tals miljö.
dindo1960
dindo kartaEtt stenkast från Garda sjön och städerna Garda och Bardolino, härliga ställen båda två.
vingarden2Vi befinner oss 300 meter över havet och det syns på granskogen.
Giovanni plockar

Försäljningschef Giovanni Dindo kollar skörden. Se vilka druvklasar!
Jag är galet förtjust i dessa källarvalv.

kallarvalv

skord3Häftig skörd. Druvorna skördas i oktober och lagras fram till mars på ståltankar.
Sedan får det åldras i 12 månader på ekfat och uppnå en alkoholhalt på 14%. 
giovanni smakarGiovanni börjar bli nöjd med det lagrade vinet.
Vackra flaskor som nu förs ner i källaren i Malax.
dindo

Men det är inte allt!

I dagens låda fanns också ett vin från Barolo i västra Italien.
massara flaska
 Ett Nebbiolo vin, lovar gott.
13% och passar till ost eller rökt kött. I en webbshop hade det priset 24,15 euro.
Granatrött med orange inslag och lagrats på ekfat i 12 månader.
massara stockarNu är det fråga om lite äldre vinstockar. På de cirka 10 hektar odlas
det mest Nebbiolo da Barolo.
Sista bilden får bli prydliga Barolotunnor.
barolo tunnor


Äta bör man...

Skrivet av Ulf Lassander 11.08.2020

Kategorier:

Dagarna rullar på och coronan blir en del av vardagen.
Dock blir man ständigt påmind om att ingenting är över.
Men äta bör man.
Grillen går varm och växlar mellan kyckling och biff.
kyckling9Grilla kycklingfilé, råstekt potatis med färska kantareller. Potatis, tomater, basilika
finns på gården och kantarellerna en bit ifrån.
biff4En härligt marmorerad biff (garanti mörad).
sill2Potatislandet ger nypotatis, det betyder sillabord.
Men i kväll skall det nog bli någon annan fisk.
Gumman åker och plockar hallon så det kan bli någonting hallongott också.


Också en dag!

Skrivet av Ulf Lassander 06.08.2020

Konstens natt är på gång i Vasa, och jag väljer att konstla till det hemma.
Har jagat och förhandlat andningsskydd till HSS Medias personal och nu har vi beställning på gång.
En kort AW i Åminne med en kall öl och njuta av havsbrisen och ljudet vågornas skvalp.
Ett 15 stycken halvliter burkars resultat av en 2 timmar hallonplockning.
En härlig räkmacka med handpillade räkor från Fiskdisken, ni har sett
den förr och kommer att se den igen. Men i dag dök det också upp lite ruccola.
mackan2
En annan trevlig nyhet är att villagrannen öppnar lunchrestaurang  Minettes Kök i gamla Lunchdisken.
Roligt att någon vågar satsa i dessa dagar. Känns ännu roligare att lokalen får nytt liv.
Har själv varit med och fixat menyer, logon etc. allt sedan stället
Hette Manda, Oxen och Charleys. 
minetteskok



Sillbord och augusti

Skrivet av Ulf Lassander 02.08.2020

I kväll ville vi ha sill. Råkade ha en burk svartvinbärssill från Klädesholmen.
Var ligger Klädesholmen?
Lite norr om Göteborg och Marstrand men söder om Lysekil.
Där ligger kvällens sill leverantör.
Ett litet samhälle med silltradition sedan 1594.
Sigvard Frans B4 webb 500px
kladesholmen kopia
kladesholmen foto2
Men det finns också någonting annat nytt på bordet.
OP Andersons ekologiska aquavit. Ny för mig i alla fall.
Dock gillar jag mera den kryddiga och traditionella.
 Men den beskrivs så här:
OP Anderson Klar har en frisk och fyllig kryddighet sv dillfrö och citron
med inslag av kummin, anis och fänkål. Rekommenderas till löjrom, ostron, skaldjur,
matjesill och vit fisk.
Dessutom marknadsförs den som ekologisk och veganvänlig.
klar1
Enkelt och gott, snart blir det dags för kräftskiva.
sill


Matmarknad runt knuten

Skrivet av Ulf Lassander 02.08.2020

Matmarknad runt knuten, så kan man bra sammanfatta vardagen på landet.
Skogarna är fulla av bär och svamp. Det är nu som frysarna skall fyllas med råvaror
för vinterns och vårens smoothies.
Saldot i frysarna just nu: 72 stycken 0,5 liters frysaskar med blåbär.
10 liter skogshallon
frysaskarhallon2
Även i dag blev det en tur ut i skogen som resulterade
i lite mera kantareller och hallon.
Kantarellerna dyker just nu upp i alla sorters maträtter.
I går kväll blev det grillade kycklingspett med råstekt nypotatis,
kantareller, karl johan svamp och lök.
ravarorspett7Egna små tomater och gräslök. Tänk hur mycket gott som finns runt knuten.


Skogens gömmor

Skrivet av Ulf Lassander 27.07.2020

Skogens gömmor kan ha rejäla överraskningar. Trotsade regnet och tog i kväll en snabbtur
till några nya ställen i närområdet. Resultatet var riktigt skapligt, 
blir nog några rejäla svampsmörgåsar i veckan.

kantarellkoppMen då man minst anar dyker det upp andra intressanta detaljer.
larben

Först ett lårben...sedan ett skulderblad!?
Har något jaktlag lagt ut lockbeten eller har en varg varit i farten.
Älgar slaktar man väl inte ute i skogen, det gör man väl i slakthus?

Fantasin skenar iväg.

skulderblad


Finns sol fast det regnar

Skrivet av Ulf Lassander 23.07.2020

Tidningarna skriver om en bra bärskörd, och det stämmer. Blåbär finns överallt. 
Men, skogen börjar också bjuda på andra delikatesser.
Tog en morgon en tur innan jobbet (steg upp klockan 04).
Kantareller har börjat titta fram och några Karl-Johan svampar.
De små gula solarna i mossan lyser upp till och med i mossan då det regnar.
skogTyst och skönt längs gamla traktorvägar, den här var dock nykörd.
svamp kalleLättast är att putsa dem färdigt i skogen så är det bara
att skära upp dem hemma. Blev en kort skogstur men resultatet
räcker bra till två varma smörgåsar.
svampsmorgasSvamp, lök och korv stekt i smör. Peppar och salt och lite hackad saltgurka.
Det stekta ägget är ett måste.
Råkade inte ha någon persilja men det skulle det också ha varit.
Gick bra utan.


Skyddsutrustning

Skrivet av Ulf Lassander 16.07.2020

Corona skärmen är mitt senaste projekt. Blev kontaktad av ett äldreboende som ville ha
hjälp med att få en stabil besöksskärm mellan anhöriga och klienter.
Den skall placeras på ett bord och gå att torka av.
Trä, plexi, lite rundstav, silikon och färg.
Den första prototypen dissade jag själv, blev för vinglig och svag.
Äldreboende andas gammal stil så den fick bli i samma anda.
Dessutom ville jag också göra en design som inte påminner om sjukhus
och sterilitet. Fick mera vara åt det sommar romantiska hållet.
 coronaskarm2
Kul att få fundera ut lösningar som man aldrig tidigare gjort.
Ser väl mysigt ut då man skall få anhöriga på besök.
Fokusera på mysfaktorn och ta bort fokus på coronan.
Fram med söndagsporslinet och spetsservetter.
uppdukat vbl


Solen på en tallrik

Skrivet av Ulf Lassander 15.07.2020

Blev ingen restauranglunch i dag. Molnigt och trist
så det blev att pigga upp sig med en färggrann lunchtallrik.
Nu är det bara att njuta och drömma sig bort.

kalltallrik2Skivad apelsin, mozzarella ost, en tomat (egen skörd), en basilika kvist (egen skörd),
några klickar pesto (egen skörd och tillverkning), oliver,
prosciutto skinka och en pepparoxe. Lite olivolja och balsamico över
och några drag med pepparkvarnen. Lite flingsalt och mums!
En tallrik som skulle platsa på vilken uteservering som helst i södern.