uffeskitchen ul

Skreitorsk på fatet

Skrivet av Ulf Lassander 03.04.2020

Skreitorsk på fatet, det är inte ofta man får möjlighet till det.
I dag fick jag en vacker bit från Saluhallen.

Skreitorsk, vad är det?

Skrei beskrivs som norsk torsk när den är som bäst. Fisken kommer från världens
största torskbestånd, januari till april är tiden då Skreien enligt tradition fiskas och avnjuts.

Under vintertid är det dags för skreien att leta sig mot fastlandet och då
vandrar stora mängder in till kusten. Skrei betyder på norska just vandring.
Vandring betyder mycket gymnastik som ger en fisk utan fett men med fast kött.
Stora muskulösa fiskar. Bilden är lånad från Nordic Sea Angling.
skreitorsk pr2För min del har den här vandrat färdigt.
Samma recept som i tidigare inlägg med sej. Dock byttes det vanliga saltet ut
till ett grovkornigt havssalt för att ge mera sälta.
Dock ville torsken ha lite längre tid i ugnen.

skreira

Här på väg in i ugnen. Fattas bara en skvätt vin och grädde.
Är du skarpsynt så har jag i dag också satt med syltlök.
35 minuter senare (beroende på ugn) men pick i fisken och se om den delars sig.
skrei2Oj, dessa dofter.


Bland de bästa vingårdarna i Italien

Skrivet av Ulf Lassander 01.04.2020

Kategorier:

I dag svängde Piccolo transport in på gården i Malax.
Det var dags att ta emot en ny intressant låda vin från Italien.

vergo kartaLite norr om Verona ligger samhället Negrar.
Det är därifrån dagens vinlåda skickades.
vingardenportenVingården Fratelli Vogadori är familjeägt och förutom viner, grappa och prosecco
erbjuder de också tasting och bed and breakfast.
Här bland kullarna är man bland de bästa italienska vingårdarna.
vinflaskor
Ett trevligt sortiment inför påsken fiskar, lamm och andra godsaker.
Om bara coronan skulle lugna ner sig så skulle området vara
väl värt ett besök.
druvor


Till-lyxad sej ur frysdisken

Skrivet av Ulf Lassander 31.03.2020

Kategorier:

I dessa kristider är det bra att lyxa till en vardaglig ugnsfisk.
Köpte ett Frionor sejpaket på S-Market och lite djupfrysta räkor.
Skivad purjo, pepparrot, kapris, citronskivor både under och ovanpå fisken.
Allt läggs i en smörad ugnsform. På med en skvätt vittvin, grädde, peppar och salt.
Råkade ha lite riven ost som jag också strödde över och torkad dill samt 
en halv påse frysta bönor som också åkte i.
sejform
In i 200 grader i ca 25 minuter med potatisen kokar. 
Just innan fisken är klar plockar jag på räkorna. Tillbaka in i ugnen medan potatisen hälls av
och det dukas.

rakoriform2Servera med ett gott kallt vittvin. Mums!

sejratt

Smaklig spis!


Coronalösning

Skrivet av Ulf Lassander 31.03.2020

I kristider gäller det att överleva. Möbeltillverkaren Hakola från Jurva
öppnade sin webbshop för tolv andra inhemska designföretag.
”Vi får inte lämna våra kolleger i dessa tider ” säger Hakolas kreativa chef Annaleena Hakola.
Ystävä-urvalet, består av produkter från totalt tolv inhemska varumärken
och de lanserades senaste torsdag. Projektet ses som en testa under två månader men
kan bra bli bestående. Kolla webbshoppen


Hakola grundades 1963 och för egen del ingick möblerna i sortimentet under tiden
jag jobbade i möbelbranschen kring 1980.

Ingenting ont som inte har någonting got med sig!

hakola2Källa: Jani Niipola/Marmai


Grilldoft

Skrivet av Ulf Lassander 29.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Grilldoften spred sig i går över bygden. Hade kickat i gång Webern.
På menyn stod en kycklingfilé med ben och en rejäl vackert marmorerad biff.
Jo, det blev en sväng via Köttdisken.
Köpte också en burk marinerade oliver, lök och soltorkade tomater.
Gräddfilssås med vitlök och svartpeppar.

Smaken är precis som den skall vara så nu tror jag att våren är här
och grillen svalnar kanske till senhösten.

grillbiff2


Sill och lite dill

Skrivet av Ulf Lassander 27.03.2020

Kategorier:

Sillbord är absolut inget tecken på krismat.
Råkade få syn på en sillburk och nypotatis i mitt flöde på facebook i går.
Det fångade jag upp direkt.

Billigt, lättlagat, snabbt och sååå gott.
Drycken hade nog sitt med i upplevelsen. Men ett jätte bra tips i dessa ”sitta hemma” tider.
sillbord2En oplanerad rätt som alltid lyckas med ”sås” av hackad lök, nu även lite gräslök;
en rejäl klick smör, salt och vattnet som potatisen kokat i. Lakaveeto, pickaveeto, pickalaka...
kärt barn har många namn. Torkad dill på påse fungerade bra.


Coronan just nu!

Skrivet av Ulf Lassander 24.03.2020

Corona just nu ställer till det lite i huvudbarken. En bekant sa att jobba hemifrån
får en att känna att man pynjar (skolkar) från jobbet. Jo, förstår känslan. 
Jobbar själv med den hela tiden. Känns inte bra emot arbetsgivaren,
trots att de uppmanar en att jobba hemifrån. I övrig är det inget problem, man är social på nätet,
hjälper kunder som undrar en el del om situationen, normalt jobb
 med att föra vardagen framåt. Dock hade vi ett intressant  videomöte
med kollegerna om att alla företags er inte framtiden så svart.
Det här kommer vi att klara på ett eller annat sätt.

Skulle vara kul att få njuta av vårsolen då den äntligen kommer.
Men samvetet säger, NEJ! 

sol2

I normala fall skulle jag nu ligga på en solvarm sandstrand.
Njuta av livet, god mat och en drink. Men....nu tar vi en paus
och trivs hemma. Inget fel i det men att dammsuga varje dag
börjar bli trist. Men det är kul att gumman gillar att
det är städat då hon kommer hem.


Marknadsföring i kristider

Skrivet av Ulf Lassander 23.03.2020

Många företag och föreningar bromsar sin marknadsföring och vissa har ställt in den helt.
Då samtidigt folk sitter i myskläder ute i stugorna och är villiga att ta till sig
det mesta som läggs ut via nyhetssajter och sociala medier,
det syns också på den ökande trafiken på sajterna.
På facebook vaknar folks kreativitet till liv och det läggs ut olika teman som aldrig förr.
Det är också ett bra sätt att hålla kontakt och vara social.
slosurfare2

I detta skede är det ypperligt att marknadsföra sig och bygga branden för framtiden.
De företag som lyckas öka sina marknadsandelar under kriser 
brukar också kunna hålla sina positioner då man går över till normala förhållanden.


Att vi i dag är chockerade och rejält vingklippta betyder inte att livet är över.
Om en tid börjar vi återgå till vardagen, som troligen ser lite annorlunda ut
än tidigare, men med nya steg mot framtiden.

 
Även under rådande coronatid skall vi leva och konsumera.
Behovet av information är ännu viktigare nu är tidigare. Kunder funderar på vilka butiker har öppet i dessa dagar
och under vilka tider? Finns det nya sätt att kontakta företagen på?
Normal marknadsföring fungerar men kanske inte med samma fulla effekt.
Att folk hamstrat wc-papper och malet kött etc. betyder också att de troligen även köpt andra varor.
Annonsera och marknadsför nu då kunderna har tid
att ta till sig dina budskap.


Lite grekiskt

Skrivet av Ulf Lassander 14.03.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Vårsol och värme får pulsen att pumpa lite extra. I dag blev det ett långkok med kött.
Grund idén var kanske kalops men slutade i en typ grekisk stifado.

Ett recept på stifado är:

2 gula lökar, 3 vitlöksklyftor, 800 g grytbitar av nöt, 1 msk rapsolja,
400 g krossade tomater, 2 köttbuljongtärningar, 1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger, 2 tsk oregano, 2 lagerblad, 1 kanelstång,
1 krm mald nejlika, 1 dl syltlök, salt, svartpeppar.
I dagens rätt lämnade jag bort vinägern, nejlika och syltlöken. Sockret ersattes med svartvinbärs gelé.
Tillsatte också morötter, färsk timjan och persilja.

Jag vände ner köttbitarna i vetemjöl och kryddor. Stekte först lök och sedan köttet i rikligt med smör.
Häll i krossade tomater (använde färska och puré) vatten och äppelmust så att det täcker köttet.
Tillsätt därefter buljongtärningar, socker (gelén), rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika.
Hade också i nästan en hel flaska rödvin.
Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter. Koka i 1-2 timmar (beroende på köttets kvalitet).

kottgryta2

Nu har vi mat för flera dagar. Tar köttet slut så går det bra att
tillsätta stekt knackkorv. Då får du en helt ny rätt.


Ny spargris in town!

Skrivet av Ulf Lassander 13.03.2020

Barndomens glada spargris har blivit en elefant. Lika tom som tidigare men i morse blev den mätt i magen igen.
I går kväll var vi 16 bloggare som fick en VIP-infokväll vid  Kvevlax Sparbank i Vasa.

I fjol firade banken 100 års jubileum och bland annat delade ut 100 000 euro som föreningsstöd.

Men kvällen bjöd också på intressant inblick i hur och varför man sparar.
Känns kanske ointressant om kontot för det mesta är tomt. Men ett sparande behöver inte vara så svårt.

Att ha lite pengar på kontot är alltid bra. Man vet aldrig när man blir sugen på en resa, någonting nytt till hemmet
eller då någonting går sönder. En lite reserv är alltid bra.
Ett mera förståndigt sparande är att månatligen föra över  t.ex. 100 euro i fonder.
Det gör du lättast via banken så sköter de om överföringen, lätt och smidigt.
Banken har personal som ser till att fina fondpengar sprids på ett säkert och effektivt sätt.
Jag har själv en del fonder och de växer ganska så snabbt.
Går också att ta ut om du snabbt behöver lite mer pengar.

Råkar du få en större summa pengar som du vill säkra på längre sikt kan du köpa aktier.
Då är det bäst att boka tid hos banken och diskutera framtiden.
Aktierna går upp och ner, nu är vi nere, men upp går de i en snar framtid.

bank4 
Det som är viktigt för dig är att de pengar du sätter in skall ge avkastning (vinst). Första året tycker du kanske
att några euros vinst inte är så mycket. Men redan efter några år börjar de bli bättre. Det är det som kallas för
”ränta på ränta” och kan på några år bli rätt hyfsade summor.

 
Zacharias Wickholm är från Fondbolaget och jobbar som kapitalförvaltare. Han berättade om hur börsen fungerar
och hur störtdykningen just nu kan vara ett bra tillfälle att köpa. Men det är alltid bra att prata med banken
och  fundera på vilka företag och branscher du själv tror på i framtiden.
Vad tror du själv, är det klokt att välja flygindustri fram om läkemedel. Vad behövs mer i framtiden? 

 
Vid årskiftet hade Kvevlax Sparbank 11200 kunder och vill gärna ha fler.
De vill att kunderna mår bra och klarar av sin ekonomi och det är alltid bra att ha en nära kontakt till din bank.
Kvevlax Sparbank finns i Kvevlax, Maxmo och Vasa. Vid banken jobbar i dag 21 personer.

Skulle jag vara i 20 års åldern så vet jag nu vad jag skulle göra –spara!
Då kunde jag i dag köpa lägenheten i Spanien som jag drömmer om. Så börja spara...lite, lite...men spara!
bankbil2
Som lite kuriosa vill jag också lyfta fram en nyhet som ingick i Vasabladet 12.4.1964.
Då presenterades Kvevlax Sparbanks nya bankbil som började trafikera i Koskö, Västerhankmo, 
Österhankmo, Vassor och Kuni. Den trafikerade två dagar i veckan och var förutom sedvanlig
kontorsteknik också utrustad med radiotelefon.