lördag 13 januari 2018 - 15:03

Kyckling i gryta

Testade att göra min ”Pollo del dia” (kycklinggryta) med tanke på att kunna presentera ett recept som våra irakiska killar kunde kocka ihop själva. Finns ett intresse att få göra ny mat men med de traditionella ingredienserna. I kväll blev det så dags för halalslaktad kyckling.

pollo bitar

Rejäla bitar kyckling och lök. Stek dem i smör och olja i samma kastrull.

Great pices of chicken and onion. Fry in oil and butter.

pollo gront

Morötter, vitlök, apelsinskal, oliver, purjolök, syltlök. Häll på apelsinjuice så att allt täcks i kastrullen och låt det koka.

Carrot, garlic, orange peel, olives, leek and pickled small onions. Cover them with orangejuice and let it boil...all in the same saucepan.

pollo citrus

Skär ner paprika. 1-2 buljongtärningar eller fond. Lagerblad och peppar. Pressa en citron och en apelsing. Jag satte också med rivet apelsinskal.

Add pepper, juice of one orange and lemon, one or two stock cubes, bay leafs and pepper.

peppar

Krydda med curry, rosépeppar, svarpeppar, chili, salt och dragon.

Spice it up with good spices, chili and salt.

pollo kryddning

Smaka av om och om igen. Krydda om det saknas smak och salt. Soja går också bra. Jag har också smulat ner lite torkad svamp, en överbliven blomkål, några torkade tomater och tomatpuré eller krossade tomater.

Taste and taste again. Soy sauce is good. Some dried tomatoes and tomato puree.

pollo ratt2

Servera med kokt potatis, pasta, ris, couscous eller bulgur.

Serve with boiled potato, pasta, ris, couscous or bulgur.

نأمل أن الأذواق جيدة

söndag 7 januari 2018 - 20:57

Snabbmat och julen ut!

I dag åkte julen ut! Men även en försiktig juldekoration tar sin tid att få bort. Därför valde vi att fixa till lite typ ”snabb mat”. Det blev Fish and chips men gjord från grunden. Förberedelsen tar mest tid men själva kockandet går i en vändning. Valde att också panera och fritera några skivor blomkål. Nästan allt gick åt :)

fritteras2

fish

Aiolin hade en tesked med dijon senap (den jag köpte i Dijon i maj).

onsdag 3 januari 2018 - 19:06

Sommaren bokas!

Ups! Ser ut som om det blir Lycksele i juli och Röda Korsets ungdomsläger. Senast jag var med var på Norrskär och Molpehällorna. Skall i så fall bli kul att se vad Lappland har att erbjuda sommartid. Nu är hela lägret fortfarande under planering men hoppas alla finansiella bitar faller på plats. Vi har plats för 50 ungdomar.

paddling2

måndag 1 januari 2018 - 14:03

Söderns sol lockar

Brukar sitta och drömma mig bort till egen lägenhet nere vid Medelhavet. Kul att se vad man skulle kunna få för en 70.000 euro. Har hittat lokaler ner till 40.000 men i något gammalt höghus vill jag inte satsa. Dessa bilder är olika objekt i Torreveija i Costa Blanca. Hellst skulle jag köpa i området Funengirola på Sydkusten men där är priserna lite högre.

balkong

Liten park framför och gångavstånd till beachen...men höghus och den inglasade balkongen blir troligen varm som en bastu.

altan

Egen ingång från gatan och ett litet grönområde. Ett par kvarter från beachen. Kunde tänka mig att sitta och smutta på en kall rosé medan folk vandrar förbi.

pooler2

Behaglig vy från balkongen och med Medelhavet en bit bort. Ser ut att vara på våning 2 eller 3. Helt OK poolområde.

lokal

Stilig lokal men ingen vy att skryta över...ett hus mitt emot.

funkan

Här en radhuslägenhet i Fuengirola med både havsutsikt och härligt stor solterass. En kilometer ner till beachen.

Det finns mycket intressant att spekulera i.

söndag 31 december 2017 - 22:37

Nyårsbiff

Så blev det lite godis i kväll ändå. Hade två stora limousine biffar framför mig men förståndet sa att byt ut dem mot mindre. Fanns också mindre i kylrummet så de byttes ut.

Sherrysås med rejäl smak av rosépeppar. Biffarnas kappa rullades i rosépeppar och svartpeppar. Potatisen kryddades rejält med timjan och chilipulver. Kokade ihop en liten chutney på äppel, rödkål, lök och en skvätt vineger. Säkert nåt annat också. Bara att smaka av och krydda på. Gott blev det...igen!

biff2

söndag 31 december 2017 - 17:39

Nyår och mellanrätt

Blev lite småsugen och vi funderade hur kvällens upplägg skulle se ut. Vi kom fram till att äta nåt lätt. Pilgrimsmussla i champagnesås...och så tar vi det andra lite senare. Nåja, det ena gav det andra och eftermiddagens mellanmål blev pilgrimsmussla i champagnesås med en hummerfond som bas. Serverades med några kapris, gräslök och en apelsinfilé. För egen del slank det ner ett pas musslor också med lite pressad löksaft, några droppar citron och tabasco och några rivna drag av pepparrot. Lite pepparrot fanns också på pilgrimsmusslan (det vita).

pilgrimsmussla2

Medan vi åt detta så började det dofta skaldjur från ugnen. Hade sex råa havskräftor som gratinerades i perilje/vitlökssmöret från hummern i går. Lite parmesanost ovanpå och citronzest.

havskraftor

Bara att hugga in och mumsa. Skumpan tog slut på nolltid och nu funderas det på hur kvällsmaten skall bli...om det blir någon ;)

lördag 30 december 2017 - 19:01

Dags för hummer

Tänkte spara den till nyår men blev så mycket annat gott så beslöt mig att njuta av hummern redan i kväll. Den är en vanlig fryst hummer som finns i de flesta ”välsorterade” frysdiskar. Den här var en mindre variant så jag åt upp den själv. Hur gör man? Kolla ett tidigare blogginlägg

hummer farsk2

Doftar härligt hav och skaldjur.

hummer ugn

Ni som vet hur skaldjur, vitlök, skaldjurskrydda och persilja doftar...vet vad jag har framför mig. Ni andra...testa! Min form är just på väg in i ugnen för ca 7 minuter. Hummern är toppad med persilje/vitlökssmör och riven parmesan ost.

Gummans rökta kyckling (från Övermark) skall ätas kall och den svarta klubban som jag reserverat  åt mig själv väntar på lite rödlöksmarmelad. Hon fick också ugnspotatis och en varm sherrysås som jag mixtrade fram. 

hummersratt

Mums, mums! I morgon blir det ostron och havskräftor :)

söndag 24 december 2017 - 19:48

Trångt på bordet

”I år tar vi det lilla lugna med julmaten” har man inte sagt det förr? Och då man står där och plockar och pysslar är överrenskommelsen som bortblåst. Väl vid julbordet inser man att det börjar bli ont om lediga ytor...igen. I år kommer vi dock att ha julbord i dagarna tre, så ytor lösgörs och åtgång finns.

Vi tar väl ett varv runt bordet och ser vad som rymdes med?

julsill2

Vi börjar med strömmingar, sill och rökta räkor från Sundom.

julsik

Gravad sik (Kvarken), rökt sik (Kvarken), kallrökt lax i rullar.

julrosolli

Rosolli, skinka och kalkon (Övermark), husets röbetor.

julaladab

Aladåb och hemgjorda köttbullar, rökt lamm och vildsvinspaté.

julagg

Romägg och några goda ostar. Gröten och plommonsoppan hann inte med på bild. Men nu har vi gått bordet runt.

söndag 10 december 2017 - 19:10

Snabbt och lätt

Året börjar avrundas och styrelsemötena avlöser varandra. Det tar av lite på takten i köket. Men man behöver inte kocka fullt ut hela tiden. Rökt fisk och tillbehör kommer man långt med och de hör ju liksom julborden till. I kväll blev det ett lättlagat sillabord som var sååå gott!

Ville först och främst testa Kvarken Brewerys Pilsner. Slängde ner en flaska i en stubbe för att få en ”bra bild”. Sedan åkte pullorna ner i en snödriva för att bli kalla.

mossol2

snool

Absolut ingen reklam men blev bra bilder av flaskorna.

sas

Behövde en sås till fisken och årkade inte åka till butiken. Man tager vad man haver.

En halv finhackad purjo
Lite finhackad inlagd saltgurka (på burk)
1 tsk dijon senap (hade en med saffransmak från vårresan till Frankrike)
salt, peppar och 1 burk creme fraice.
Kunde ha varit rivet äpple i också men hade inget.

tallrik

Gravlax, sik och sill. Det övriga hede vi också hemma så det blev så här och ingenting lämnade.

söndag 3 december 2017 - 19:14

Våren i sikte

Vad gör man ett ledigt veckoslut. Är till skogen och samlar lite enris och vitmossa. Sedan drömmer man sig bort till vårens läsarresa som är helt i en egen klass. Azorerna, mitt ute i djupblåaste Atlanten. Azorerna kallas också för ”Edens lustgård eller Atlantens Hawaji”. Ögruppen är subtropisk, troligen p.g.a vulkanerna, och temperaturen ligger kring +20 grader i april. De som besökt öarna säger att det är som att gå igenom en regnskog. Hit åker ett flyg från Vasa i början av april. Då är det dags att vandra, bada i varna källor, motionera och hålla igång.

Nu gäller det att hålla hårt i pengarna inför julhandeln och unna sig själv någonting verkligen extra framåt våren. Hoppas man får vara med. Mer info här!

ponta delgada2

caldeira velha