Musslor som snabblunch
Har hållit på utomhus i dag, jobbat med traktorn och njutit av vintersolen.
Konstigt hur lite skön vintersol kan påverka en.
Skulle till lokalbutiken och köpa någonting jag snabbt kunde äta till lunch.
Väl i butiken fastnade blickarna på en låda djupfrysta blåmusslor a la Pirkka!
Mest konstiga var att de följde med mig hem.
Moules Mariniéres - Musslor på sjömansvis
Skala och hacka 2 scharlottenlökar och två klyftor vitlök.
Hetta upp en mts smör och låt löken fräsa en stund.
Tillsätt 2 dl vittvin (gick bra med alkoholfritt).
Sedan 1 msk fiskbuljon, och 1/2 dl vatten.
Krydda med svartpeppar och salt.
Tillsätt de otinade musslorna och låt dem koka under lock 3-5 minuter.
Jag hällde i lite grädde ca 1/2 dl. Strö över färsk hackad persilja och
servera. Vid serveringen rev jag över parmesan ost.
Det blev otroligt gott, till och med spadet sörplade jag upp.
Masterchef Sverige
Har planerat att bjuda mödrarna på kycklingschnitzel inkommande lördag. Därför var det
extra roligt att få se på Masterchef Sverige i kväll då de gjorde kycklingschnitzel.
Nja, inte helt hundra vid alla stationer och konstiga utsvävningar mot
det asiatiska köket. En del upplägg helt motbjudande. Men schnitzeln i sig
kan man knappast misslyckas med. Här är mitt recept.Får se hur det blir på lördag, en utmaning.
Kulissprojekt
Ett av mina återkommande vinterprojekt håller på att sjösättas.
Har fungerat som scenograf några år åt Smedsby uf och på lördag är det premiär.
Kulisserna har jag nog fixat på stället i Smedsby men en
hel del av rekvisitan är gjorda hemma i min projektverkstad.
Här kommer en liten rundtur.Det mesta är uppbyggt av FinnFoam isoleringsskivor.
Här skärs ”pärleporten” ut ur två skivor.
Så gjordes också fem björkar. Här var det viktigt med höjden så de
skulle gå att plocka fram genom scenens dörrar och
samtidigt rymmas in i min bil för transporten.De blev riktigt hyfsade.
Samtidigt byggdes en del av scenen om i Smedsby och skulle få ny färg och tapet.
Grundscenen är klar och nu skall den bara pyntas.
Jag brukar inte ha ritningar då jag bygger men i vissa skeden är
det bra att ha en skiss så man kommer ihåg vad man tänkte.I årets revy finns ett inslag från Strömsö. Här blev det en
trätapet som jag förstärkte skuggorna på så det skulle su ut som stockar.
Kryddhyllan är utklippt från en annan tapet (restbit).En gammal motionscykel förvandlades till ett solenergiverk.
Alla större evenemang skall väl ha en egen Instavägg. Så även här.
Logona skar jag ut med alla möjliga konstiga verktyg.
Nu fick man vara kreativ till max.Bra blev det med en gammal tavelram, julbelysning, en bit glittertyg
och två ansikten som också gjordes av Finnfoam.
Det är bara att boka plats till någon föreställning och
skratta loss under den två timmar långa revyn.
Ett enormt teamwork där många har jobbat enligt egna tider
från tidig morgon och sena kvällen.
och övat och övat.
Här en färskt foto från det första genrepet, taget av Christian Rönn
från ljud och ljusbordet på läktaren.
Jultradition
För några dagar sedan kunde vi läsa i Vasabladet om jultraditionen i Malax
med handgjorda julkors. Också hos oss hänger ett julkors sedan många år.Här är det Nina Betlehem som snurrar fast pappers dekorationen på sitt kors.
Korset är uppbyggt på en trästomme med 16 pinnar och på varje pinne skall det vara ett ljus.
I dag kör vi med elektriska ljus istället för levande. Foto: Isabella Lindell.Här är vårt kors, bild från 2018. Utsmyckat med girlanger i tyg och glaskottar.
Tyvärr var den en lödning som gav upp under åren och
till följande jul fick jag komma på en annan lösning.
Eftersom eltrådarna ligger under dekoren ville jag inte slita loss den.År 2020 var de så dags för fjärrstyrda LED-ljus. Men tyckte de lyste för lite,
så det var bara att slita bort allt det vackra.I år har vi fått ny elektrisk belysning och ny dekor. På bilden saknas ännu
girlangerna och kottarna men de kommer nog de också.
Det nya korset är pimpat på kursen i Yttermalax skola.
Nu blev det åter jul i vårt hus.
Corona mat!
Så blev det som det blev och coronan knackade på.
Nu har både jag och gumman två streck på den lille vite.
Men mat skall man ha för det.
I kväll blev det en ”morosås” med pasta.
Låter lite enkelt men man tager vad man haver.
Började med en salsa via mixern på fem övermogna tomater, persilja, peppar, salt och en salladslök.
Dags för att steka maletköttet med vitlök, tomatpuré, en del av tomat salsan, mera lök och vitlök.Vilka härliga dofter i köket. Bra att ösa på med salsan, tillsätt chili efter behag.
Lite extra MUMS blev det men en italiensk tryffelpasta som jag hade kvar i skåpet.
Såsen kommer att räcka i flera dagar. Finns fler intressanta pastan i skåpet.
En mycket kritisk gummat till och med tyckte det var gott!
Advent, nej ho ho!
Vilken advent! Började dagen med att skaffa granris och enris för de traditionella julpynten i trädgården.
Fixade till en ny klädställning till Röda Korsets Hjälplagret i Vasa.
Så blev den mörkt och lamporna tändes.
Blev lite pyssel med Smedsby uf:s nya revy i januari. Fungerar även denna gång som scenograf
och nu finns det med ett inslag av Strömsö. Blev till att testa digitala korsstygn.
”Vad vill du äta i kväll”... ”Fish and chips”...”OK”
Så var det dags att fritera.
Gumman fixade aioli och potatisen.Så gott med ett kallt rosévin till.
Nu blir det dags för relaxing.
Härlig med ett eukalyptusbad i mörkret.Ha en fortsatt trevlig advent.
Inte Medelhavet men nästan
Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.De små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.
Medan de ligger på grillen hinner jag inspektera hotellet
intill grillen.Några ”rör” är igentäppta nertill i träklossarna = hotellgäster.
Byggåret.Doften är rätt!
Nu är det bara att mumsa i sig med fingrarna
och njuta av ett glas vitt.
Här ett tidigare recept.
Lastpallar får nytt liv
Ett av sommarens och höstens större projekt var att skapa en ny inredning till Röda Korsets Hjälplager i Vasa.
Det tidigare lagret stängdes för några månader vid midsommar och nu är det nya lagret i full gång.
Utan pengar är det svårt att skapa inredning, därför får man ta till
det material som finns gratis –lastpallar.Helpall är stabila och passar bra som underrede för bord. Här med en fanerskiva
som kunde varit tjockare men då också tyngre att lyfta ensam.
För att skapa stabilitet i bordet skruvade jag fast ett bräde mitt över.
Det fungerar också bra som skiljevägg mellan bordshalvorna.En så kallad halvpall fungerar bra som ett mindre sidobord. Då står pallen på högkant och
här räcker det bra med en halv fanerskiva. Går också att utöka med en mellanhylla
som vilar på det mittersta pallbenet.Så plötsligt kom det ett önskemål om mera klädhyllor.
Tack Malax Byggmaskiner och Lantmännen Malax för de pallar jag snabbt fick.
Det gäller att fundera och planera så att allt sitter ihop och går lätt att
transportera och montera.Under pallarna spikade jag fast lite filtbitar för att pallen/bordet skall lättare
gå att dra längs golvet utan att göra allt för stora spår.Blev helt hyfsat, en del pallar var lite svaga i sin konstruktion så
de fick jag förstärka med en metallvinkel.I veckan kom frågan hur vi kunde hänga upp gardiner.
En del fundering och planering utgående från en råpall.Ibland går det som på Strömsö, alla bitar föll på plats och som
stänger återvann jag benen från några gamla vädringsställ
som sagt upp. Nu skall det hela plocka ner,
in i bilen och till lagret för montering.Ser ut att fungera. Nu är det nästa team som får ta över och sortera
och hänga upp.
Barnen fick en egen lekknut med sittdynor av pallar.
Beklädnaden är lapptäcken av gamla jeans och med ett
litet Röda Korset profilmärke. De i sig är broderade tygmärke från gamla
svarta och urtvättade pikéskjortot.
Till sist vill jag visa upp hur bra det kan bli med gamla donerade
källarhyllor. På med lite vit målfärg (en donation) och de är som nya.
Har väl satt ner max 300 euro på en helt ny fungerande butiksinredning
i ett 370 kvm stort hjälplager.
Helt onödigt projekt
Det finns projekt, onödiga projekt och fullständigt onödiga projekt.
I dag håller jag mig inom den sistnämnda kategorin.
Under morgonens skogspromenad hittade jag en grankäpp som jag använde flera gånger
som vandringsstav i fjol. Och den fungerade lika bra nu.
Tog med grankvisten hem och pimpade lite extra.
I uthuset fanns en gammal brödkniv, alltid bra att ha en kniv i skogen.
Slidan fixades av en träbit (värmebehandlad) som låg på golvet i vedlidret.
Också bra att ha en bit järntråd med sig till skogs. Lindade ca 70 cm runt en skåra i skaftet i fall om.Ett gammalt läderbälte blev bra material för en upphängnings ögla (Ernst varning).
Nertill knackade jag fast en rörstump av rostfritt.
Hela härligheten är 130 cm och är nu betslackad.
De du, en vandringsstav modell 2022.
Nordafrikansk sallad
I kväll blev det en länge efterlängtad sallad
med smaker från Nordafrika.
Grunden är bulgur som kokas enligt receptet på paketet.
I den varma bulguren hackade jag ner färsk mynta ur trädgården,
lite torkad chili, oljan av soltorkad tomat och lite tomater.
Några skurna kvisttomater, persilja, oliver, färsk gurka,
lite hackade russin och ruccola.
Proteinet i salladen är ett skivad grillat kycklingbröst från butiken.
En skvätt apelsinjuice över och allt är klar att äta.
Smakade bra med ett kallt rosévin.