söndag 13 januari 2019 - 19:05

Hemgjord slaskmat!

Hemgjord slaskmat, men istället för att åka till grillen kan man göra det själv. Så var tanken med kvällens middag. Ugnskorv men en gräddig ost. Pressad potatis (egen). En senapssås med gräddfil, två sorters senap, peppar, lite honung och en skvätt apelsinjuice (eget recept). Gott blev det eftersom  skålarna gapade tomma. Smaken var som från ett gatukök men med rena råvaror.

ugnskorv

lördag 12 januari 2019 - 21:21

Röding i ugnen

I dag är det en dag då ingenting biter. Slö, trött och slö och trött. En hel del har nog fixats, julen ut ur huset bland annat etc. Kvällens middag blir en röding från Köttdisken. Den tillagas i ugnen. Tillbehören är en gräddfilssås med bland annat pepparrot. En puré på jordärtskockor som vi saknade några veckoslut sedan, nu fanns de i butiken och det blev inköp direkt. En grönsallad har vi längtat efter. Gott blev det trots att all inspiration är borta.

roding9

 

fredag 11 januari 2019 - 08:23

Mindre sprit!

Alkos mängd såld alkoholliter rasade under senaste år med 8,5%. En bidragande orsak är nya alkohollagen, som gjorde att starköl, cider och longdrinks började säljas via matvaruhandeln från fjolårets början. I ren alkohol var försäljningsraset 5,4%.

 

alko

 

Här är Alkos 20-topplista på såld sprit under 2018.

 

1. Leijona Viina, 2 990 531 liter

2. Koskenkorva Viina, 2 509 630 liter

3. Suomi Viina, 2 047 999 liter

4. Original Long Drink, 1 313 830 liter

5. Olvi Tuplapukki, 1 046 156 liter

6. Tapio Viina, 905 977 liter

7. Gato Negro Sauvignon Blanc, 850 917 liter

8. Pearly Bay Dry White, 796 268 liter

9. Jaloviina , 578 808 liter

10. Koskenkorva Viina 30%, 566 564 liter

11. Gato Negro Cabernet Sauvignon, 556 546 liter

12. Viña Maipo Chardonnay, 513 618 liter

13. St. Elmo Village, 509 083 liter

14. Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 506 527 liter

15. Magyar Fehér Bor, 495 979 liter

16. Original Long Drink Strong, 472 158 liter

17. Karhu 5,3, 442 083 liter

18. 2u Duas Uvas, 421 630 liter

19. JP. Chenet Cabernet Syrah, 400 440 liter

20. Espíritu de Chile Cabernet Carmenère, 375 703 liter

 

Foto: Alko Arkadia i Helsingfors.

måndag 7 januari 2019 - 08:24

Lågkolhydrat pizza

Lågkolhydrat pizza med endast en ingrediens, låter konstigt men testa!

Är du ute efter låga kolhydrater i din kost, skall du testa den här pizzabottnen. Fyllningen får du välja efter eget tycke. Receptet är för en botten.

agg2

Ingrediensen är: 5 ägg


1. Separera noggrant äggvitan från gulan.

2. Vispa äggvitan till ett hårt skum och tillsätt en nypa salt.

3. Vispa sedan äggulan till en jämn smet och häll den i äggviteskummet. Blanda inte ihop, utan vänd ihop blandningen så att luftigheten bibehålls.

4. Bred ut smeten på ett smörpapper och forma den till en pizzabotten.

5. Grädda den i mellannivå på 200 grader i ca 10 minuter.

6. Ta ut bottnen, fyll med önskad fyllning och grädda den ännu i ca 15 minuter.

 

pizza

Foto: Stock Photos

lördag 5 januari 2019 - 17:31

Italiensk kyckling & pasta

Har gumman däckad för sjunde dagen i rad med feber och hosta. Önskemålet om italiensk kyckling och pasta, kom i går. Så menyn var klar ganska tidigt i morse. In via akuten och vidare till butiken. I morgon blir det traditionell (nåja brukar alltid flippa ut) korvsoppa som kan ätas i flera dagar. I kväll kyckling!

kycklingform

Som färdig rätt var det helt sjukt härliga dofter.

Ingredienser:

2 rejält stora kycklingfiléer

flingsalt och nymald svartpeppar

4 soltorkade tomater i burk (olja)

1 klyfta vitlök eller fler

en halv färsk chili eller flakes

timjan och oregano (torkad eller färsk). Mängd enligt vad du gillar.

2 dl kycklingbuljong

1dl grädde

1 dl riven parmesan

 


Inför servering:

5 körsbärstomater

färsk basilika

kokt pasta

kycklingratt2

Sätt ugnen på 180 grader. Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runt om. Salta och peppra. Lägg över den i en ugnsform, gärna några smörklickar under att vila på.

Strimla den soltorkade tomaterna. Skala och hacka vitlöken, chilin och fräs allt i cirka 2 minuter tills det börjar dofta härligt.

Krydda med timjan och oregano. Häll i buljongen. Tillsätt grädde och osten. Låt det sjuda tills osten smält. Skeda såsen över kycklingen. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut formen.

Dela tomaterna i halvor, Plocka över basilikabladen och strä det över i den varma formen. Servera direkt med den nykokta pastan.

fredag 28 december 2018 - 07:55

Svälten 150 år sedan

Svälten för 150 år sedan är någonting som många i dag inte känner till. Den kan man läsa om i dagens Syd-Österbotten. Sydins fd. chefredaktör Bjarne Smeds har skrivit texten och jag fick äran att göra en illustration.

Här visar jag steg för steg hur den kom till. Det hela började med ett telefonsamtal under lunchen från redaktionen i Närpes. Tände till och det blev snabbt en skiss.

nodenskiss

Skissen renritades och skannades in.

noden scannad

Dags för färgläggning i Photoshop.

noden mark

Lager på lager med färg blev en dämpad illustration med nödväxta åkrar, nakna träd, svältfödda kor och människor. Barkbrödet har inslag av kvistar och ris. Svångrämmen tilldragen till max, och under träden ligger de som inte klarat nödåren.

nod seven

 

Så blev det i tidningen i dag.

nodensydin

 

söndag 23 december 2018 - 14:07

Julmat

Julmat åt småfåglarna är viktigt nu då det är lite kallare. Så i dag blev det till att fixa ett till ett till matställe då jag råkade få tag i tre havrekärvar. Tre granruskor snörades i hop och lämnade lite grönt i toppen så de kan sitta och mumsa i lugn och ro. Ser ut som om det är liv och rörelse över gräsmattan nu då vi fått lite snö och spårens syns :)

julmat

onsdag 19 december 2018 - 08:30

Rökdoft

Rökdoft från morgonen på väg till jobbet. Julgranarna tindrar utanför Herrgårds rökeri i Malax. Det är dags att hämta en köttleverans till personalen på Vasabladet. Rökdoften är påtaglig då jag stiger in i den lilla butiken. En glad gris står på disken och småler.

gris2

Medan min leverans vakuumförpackas laborerar jag bland rökt nöthjärta och andra godsaker.

kott2

Här syns både tradition och ny företagsamhet.

vag

En morgonpigg Emilia plockar glatt fram mina påsar med röktkalkonfilé, skinka och en hel kalkon och ”on the road again”.

rokare

 

tisdag 18 december 2018 - 20:26

En matfylld dag

En matfylld dag, är det minsta man kan säga. Förmiddagen ägnades åt marknadsföringsplanering av nya läsarresa i höst. Start i Köpenhamn sedan ner längs Engelska kanalen, runt Gibraltarklippan och upp längs den spanska kusten mot norditalien. En hel del strandhugg på vägen.Normandiet

Lunchen blev en jullunch på Seglis på Vasklot. Tur vi var ute i tid för kön till förrättsbordet växte snabbt.

 

seglis sallad

Många godsaker och fina smaker. Blir nog ett besök till denna vecka.

Varmrätterna: förutom dessa korvar, ribbs och skinka fanns också lutfisk och gädda. Lådor och rotfrukter. Efterrättsbuffén glömde vi att fotografera, men det bästa där var bondost med tsinuskitäcke.

seglis varm

Mätt i magen var det dags att hänga med kocken Micke och boksignering. Först en timme på Suomalainen kirjakauppa i Rewell Center och sedan tre timmar på Prisma.

micke prisma

Micke berättade att nu är taket på och de har de satt på värmen i delar av nya Fiskets hus nere vid Fiskarstranden. Spännande!

söndag 16 december 2018 - 19:35

Pasta igen

Pasta igen...blev det efter en heldag med att städa en Röda Korset hyreslokal i Brändö för visning i morgon. Badrummet och bastun fick en rejäl genomkörare. De övriga rummen var i toppskick efter att Puustelli bytt kök och tapetserat om.

Som tack till gumman för städhjälp blev det enligt önskemål ”samma pasta” som senast. Lämnade dock bort gurkan och vårlöken men istället en klick rom.

Receptet finns i mitt förra inlägg.

pasta rod