lördag 18 november 2017 - 20:01

Pepparbiff, det snöar!

Sakta, sakta växer det fram ett snötäcke på trappan. Hutrar lite vid tanken på vinter. I kväll ville magen ha någonting stabilt att jobba med. Blev en sväng via Köttdisken efter två fina biffar. ”Beställningen” var en pepparstark sås! Det var en hel improviserad variant med stekt lök, trattkantareller, svartpeppar, smör, soja och grädde. Biffarna fick ett lager krossad svartpeppar runt om på kanterna och rejält med smör i pannan, sedan bara att steka och ösa smöret över. Potatis, morötter och broccoli. Det här var riktig vintermat -och gott blev det!

pepparbiff3

lördag 11 november 2017 - 17:52

Ansjovissmör på torsk

Skulle bli stekt torsk med pankopanering, samma som då jag gör fish and chips men då friterar man torsken i olja. Hyvlaf fänkål och rödlök som piclas med lite salt, peppar och ättika. Men jag ville ha ett gott kryddsmör till. Hade sett ett i tv för några dagar sedan och tänkte testa ansjovissmör.

Mixa rumsvarmt smör med gräslök (ju mera gräslök desto grönare). Klipp eller hacka ca tre ansjovisfilé och ta en skvätt av spadet och rör ner det i smöret. Riv i lite citronskal. Salta och peppra.

Blev riktigt gott.

smor2

torsk

fredag 10 november 2017 - 15:13

Näsdagen med dopp

I dag kickade Yle Vega igång årets Näsdags-kampanj med att bjuda in lokala profiler till Pingvinernas bastu på Sandö i Vasa. Det skulle samlas in pengar till bland annat Röda Korset, därför var jag på plats under några morgontimmar. Med +3 gradigt vatten och liknande temperatur på land så började nog flera vrida sig på bryggan innan det var dags att hoppa i plurret. Gästerna hade några minuter på sig att samla in pengar och vid en viss summa var det klart för dopp. Folk peppades via radion att sms:a in belopp och resultatet följdes i realtid.

morgon

Klockan 08 laddade vi upp.

brygga

Med tanke på gårdagens regnväder och storm, var detta rena paradiset. Bryggan ut har eluppvärmda aluminiumplattor att gå på.

fritjof sahlstrom

Första gästen ut är professor Fritjof Sahlström från ÅA.

jonas sundstrom

En annan lycklig ”skäggdopping” är Jonas Sundström, ny programledare på Strömsö. Ted Urho, Malin Valtonen och Marie Söderman hade också lovat att ”kanske” doppa sig. Medan jag var på plats var det bara Malin som inte blev våt...förstår henne så bra.

Det jublades en hel del då resultatet visade att Vega på Sandö hade gått förbi Extrems insamling som samtidigt pågick i Helsingfors. Dagens slutsaldo i Vasa blev 6000 euro.

 

kamera

En av kamerona tog en paus.

camilla kivivuori2Tongåvans Camilla Kivivuori satte också på sig näsan och hoppade i. ”Skall nog ta elva simtag då jag en gång går i” det blev 13 stycken.

kati enkvist

Kati Enkvist dök upp och skulle ha vispgrädde. Kanske vispadet var ett sätt att hålla oss varma? Men det är en chokladtermos som hålls stadigt i andra handen.

johannes bjorlqvistJohannes Björkqvist från Extrem i Vasa blev rejält utmanad via kollegan längre söderut och hamnade också i plurret.

mikko malin

För Mikko Ollikainen blev det också ett dopp. Folk strömmade till hela tiden och listan på gäster var lång. Själv måste jag börja jobba. Men, tack för att man fick vara med och TACK alla för pengarna.

 

Pengarna från Näsdagen går till FRK:s biståndsprojekt i Östafrika. I Burundi, Syd-Sudan och Somalien har FRK några mångåriga projekt på gång där barnen står i fokus. Målet är att förbättra deras hälsonivå hemma. Att försäkra vattentillförseln till skolor och förbättra deras sanitetsproblem. I Somalien strävar vi också till att förbättra hälsonivån för mödrar och barn.

Pengarna går direkt till hjälpområdena och under de senaste åren har Näsdagen inbringat ca 300.000 euro som är ett enormt stöd. Röda Korset är en av 10 organisationer som får del av de insamlade medlen tillsammans med Unisef, Kyrkans Utlandshjälp, Fida, Rädda Barnen, Plan etc.

fredag 10 november 2017 - 11:55

1000 dagar i köket!

Tiden går då man har roligt. Nu lyfter vi glasen och skålar för den 1000 dagar gamla Sevendays och Uffes Kitchen. Har blivit en hel del god mat, resor och galenskaper under den tid som gått. Har i dag stått och småfrusit på Sandö tillsammans med Yle Vega och Extrem. De kickade igång sitt jippo kring Näsdagen, en insamling där en del av pengarna går till Röda Korset. Blir nog ett längre blogginlägg om detta i kväll.

skumpa UL2

tisdag 7 november 2017 - 13:51

Tips till farsdag

Hör hur det snackas i korridoren om tips på gåvor till farsdag. Glöm strumpor och slipsar i år, de kan man köpa efter behov. Här några förslag på andra lösningar.

ostbricka2

En enkel ostbricka är aldrig fel. Kan bra kompletteras med en flaska rött eller en portvin (eftersom jag just varit på portvinsprovning). Plocka själv ihop ostbrickan i butiken eller har du tillgång till en ostdisk med betjäning så be dem föreslå några goda ostar. Fikon, nötter eller torkad frukt passar bra till.

mickesbricka

Eftersom jag i dagarna varit ute med Micke så kan man bra överraska pappa med en KOKBOK!!! Kanske hans första och man vet aldrig om det tar fart på gubben och han får till lite godsaker, då han nu har en egen kokbok. Den finns vid de flesta bokhandlare och vid Prisam i Vasa och Jeppis samt vid kundkontoren vid VBL, ÖT och Sydin. Riktpriset är 37 euro.

oxfile

Att köpa en rejäl oxfilé och ”gömma” den i frysen. Är inte heller helt fel. Kanske den dyker upp till nyår eller grillpremiären 2018? Vill man inte ha kött går det bra att ”gömma” några kräftlådor eller andra skaldjur. Bara att rota i butikernas frysdiskar.

pappa paddan

Just nu har tidningarna ett spaecialpris på e-tidningen. VBL och ÖT har tre månader för 49 euro. Sydins pris är 25 euro. Länkarna är till TOPPBANNERN på resp.tidnings webbplats så kommer du direkt till prenumerationsformuläret. Där kan du också betala och fylla i mottagarens adressuppgifter.

Taggar:

Kategorier:

gåva

Skriv en kommentar 0

söndag 5 november 2017 - 17:35

Lättlagad Italiensk kyckling!

Hade tänkt göra nåt annat idag av kyckling men fick ett skruttigt gammalt papper av gumman...”kan du göra den här”? Nåja, det stod Tareq Taylor skrivet på pappret så det lär nog duga. Som vanligt så tager man vad man haver så långt som det går att tolka ett recept. Recept är inte min stil men vi testar.

Först skall kycklingen brynas i smör på medelvärme (två rejäla filéer med klubban kvar). Lägg över filéerna i en ugnsform, salta och peppra.

bryntkyckling

Sätt ugnen på 200 grader. Strimla 5 st soltorkade tomater (i olja), 2 vitlöksklyftor, en halv röd chili (beror på styrkan och vad du gillar), 1 tsk torkad timjan eller färsk, 1 tsk oregano (jag tog pizza krydda), 2 dl kycklingbuljong/fond. 1 dl riven parmesan och 1 dl grädde.

Fräs tomaterna, vitlöken och chilin en stund i olja (max 2 minuter). Tillsätt grädden och permesanosten och låt det sjuda tills osten smälter. Jag satte också i creme bonjour som lämnade från igår.

Häll såsen över kycklingen i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

tomatbasilika2

Dela några körsbärstomater och riv lite färsk basilika. Strax efter du tar ut kycklingen ur ugnen toppar  du med tomaterna och basilikan. Hyvlade över sista ostbiten också.

Servera med färsk nykokt pasta.

ugnsform

Gott blev det och ingenting lämnade.

kycklingratt

lördag 4 november 2017 - 19:05

Vad vill du ha?

Fredagens jobb drog så långt in på kvällen att det blev en snabbshopping av mat på Prisma. Min fråga till gumman var  ”Vad vill du ha”. Hon ville ha fisch and chips! Sagt och gjort, det blev en lätt middag. Tyckte att mängden mat blev rejäl men allt gick åt. Kanske ett bra betyg?

fish2

Ruccola i balsamico och lite ättiksgurkor gjorde sitt i rätten. Aiolin är så klart hemmagjord.

fredag 3 november 2017 - 22:31

En dag med Mickes Söta

Dagen började klockan 11 vid Köttdisken i Malax. Jag och Micke Björklund skulle promota kokboken Mickes Söta fram till klockan 16. Klockan 17 skulle det fortsätta vid Prisma i Vasa fram till 20.

korsnas

Redan utanför butiken ställde Skärgårdsdelikatess från Bergö upp med sina produkter i skinande solsken.

sylt

Djävulssylten hade jag också med mig hem.

micke disken

Det var full rulle med kunder vid Köttdisken. Många glada skratt då Micke bjöd på sig som vanligt.

 

Hur går det med skarvpizzorna på Åland?

Jo, de går bra åt ännu men tillgången är dålig på Skarv. Hoppas att ni här uppe skule få börja skjuta Skarv så vi fick mer råvara.

Den kommentaren fick många malaxbor att skina upp och le.

 

mickes bocker

En vacker rad med böcker som fylldes på i god takt.

aminne

Åminne-tidningen ville ha en intervju till julnumret. Kust-Nytt dök också upp under dagen.

 

Passade också på att fråga Micke om tips på lättlagad julmat med det lilla extra:

En laxfilé. Rör ut lite grov senap med Philadelphia ost. Bred osten över laxen och låt den vara i ugnen ca 15 minuter i 180 grader. Till detta kan du göra en potatissallad och hacka ner lite äppel, olja, salt, peppar och hackade örter. Ta de örter du själv gillar.

Som efterrätt en risgrynsgröt med vispkesella, apelsinbitar. Blir lite som en Ris a la Malta.

 

Vill man inte ha fisk kan man välja kyckling. Ett kycklingbröst, skär upp en ficka i sidan och fyll med färskost. Linda en skiva bacon runt och stek och grädda i ugnen.

 

smakprov

Besökarna bjöds på smakprov på julens produkter. Pepparrotssmör, gubbröra, ingefärsgravad lax, rödbetsgravad lax och hovmästarsås med lite kaffe.

helgkassen

Måste kolla vad det var folk kom in efter. Jo, det var helgkassen.

grisar

En armlängd från var vi stod med våra böcker låg det farligt doftande grisar etc.

knackebrod

Plötsligt dyker det upp en prototyp på ett kommande julknäckebröd. Hoppas det blir en produkt till jul.

micke isabella2

Glada miner efter dagen, innan Micke och jag byter spelplan.

micke prisma

Dagens tre sista timmar tillbringade vi på Prisma i Vasa.

micke uffe

Det var den dagen och det lär komma fler. Nu vänder jag hem till Malax och Micke kör ner mot Åbo.

fredag 3 november 2017 - 07:00

Vinprovning med Quevedo

Platsen är Domus Botnica nere vid Kråkfjärden i Vasa. Tankarna och känslan är långt nere i Dourodalen i Portugal bland vintrampande bönder, portvinsfat och källarvalv. Doften av ostar är också påträngande, på ett behaglit sätt. Det är landets största portvinsprovning som står inför dörren. Glenn Sundstedt och Oscar Quevedo hade igår en liknande provsmakning i Nykarleby och med kvällens tillställning så uppskattar de att 150 personer vet lite mera om den ljuvliga drycken.

Just nu i Douro är allt skördat och stockarna får vila till våren (mars). Jag hade äran att få hänga med en timme under förberedelserna och känna av stämningen inför. Lets go!

infor

Full rulle och alla hjälper till.

lador

flaskor

Ser bra ut det här...ögonen faller på Vintage!

oljor

Klart att Glenn har oljorna också till salu.

bocker

Böckerna är ett givet inslag och Oscar signerar glatt.

oscar

glas

uppdukat

Börjar bli uppdukat och dags. Oscar, dags att byta om!

vantan

vittvin

viner2

rodvin

Quevedos vita och röda viner var riktigt goda. Oscar har sitt namn på det vita och systern Claudia på det röda.

deltagare

Kvällen börjar med en föreläsning om portvinets och Dourodalens historia, odlingssätt och klimat. I Dourodalen kan temperaturen på vintern gå ner till -5 grader till heta sommrar på + 40. Den ideala temperaturen för druvorna är kring +20 och det kan man njuta av under fem månader varje år.

glennvintage

Börjar bli dags för portvinsrundan.

portvin2

Härliga dofter och mjuka, fylliga smaker. För egen del så satt Riitan Herkkus Gorgonzola helt rätt. Köper du hem ett portvin så testa med bland annat ost, nötter, mörk choklad, torkade frukter eller en söt efterrätt...låter bra inför vintern.

ostar

Från klockan 1: Lantbrie, Raclette, Old Dutch Master Gouda, Gruyere och Gorgonzola. Riitan Herkku hade sponsorerat med ostarna och de gick åt.

hemglas

Inför hemfärden fick alla köpa eller packa ner sina använda glas som gåva.

vintage port

Em trevlig kväll. Glenn skulle vidare till Seinäjoki på en liknande kväll och Oscar packade för hemfärd till ett slumrande vindistrikt och troligen en brakfest med familjen och gott portvin.

Avslutar inlägget med en selfie, Oscar tog också en :)

uffe oscar

 

söndag 29 oktober 2017 - 15:41

Råstekt med får

I dag ville det absolut inte bli ljust. Har fixat bort växtligheten i trädgården och tömt blomurnor etc. Småfrusen och våt smakade det bra med en ”pytt i panna”. Dock inte med några rester utan vi råstekte potatis, morötter, blomkål, färsk paprikachili (finns ännu i växthuset) och lök. Gumman ville inte ha rökt fårkött i sin mat, så där blev det knackkorv. Jag ville ha fårkött i min rätt och surkål. Gott blev det...brukar bli så ;) Efter midagen tog jag en sista sväng i svampskogen innan mörkret helt tar över. Vi är nu i slutet av oktober så man får väl släppa svamprundorna för i år.

pytt2

trattkantareller

Får väl bli en torskrygg i veckan och stekt kantarell ovanpå :)