söndag 9 december 2018 - 18:34

Svart kaviar!

Svart kaviar, fick krona dagens pasta rätt. Känner mig helt utslagen och idélös gällande maten. Gumman fixade gårdagens kyckling och ...ja, smaken fanns där och den var god! Ingenting lämnade, det får hon gärna göra om.

I dag, smakade det bara sååå gott, enligt egna smaklökar. Det blev en pasta med anjovis och en rejäl klick med svart kaviar.

pasta5

Hur gjorde jag nu?

En ask tortelloni pasta 250 gram (butik)
1/2 broccoli
5 körsbärstomater
1 normal lök (kunde varit schalotten lök)
2 vitlöksklyftor
chiliflakes
6 anjovisliflér
3 msk olivolja
0,5 dl citronsaft
1 msk socker
salt och peppar.

Koka pastan enligt anvisning (max. 5 min). Hacka lök och vitlök och låt dem svettas i oljan. Kör genast ner hackad anjovis och chili med löken. Skär upp brockolin i mindre buketter och sätt dem med samt citronsaften. Smaka av med mer salt och peppar.

Samtidigt har pastan kokat och och blanda ihop pasta med sås.

 

Här också en bild av gårdagens kyckling med cognacsås.

kyckling4

söndag 2 december 2018 - 18:06

Skyltat!!!

Fick ett uppdrag för en tid sedan att skaffa fram skyltar till dagens seminarium ” Vasa hur går det ” i stadshuset. Har sett de tidigare banderollerna som använts och de gjorde mig inte vidare inspirerad. Fel mått, inte anpassade för platsen, fel placerade, fel material o.s.v. Fick ta och tänka till hur man ensam snabbt och enkelt sätter upp och tar ner banderoller.

ribbor

Som vanligt börjar man med några tillsågade ribbor.

ramen

Tanken är att sätta upp tygbanderollerna på träramar och fästa dem med band.
Måste samtidigt ta i beaktande husets arkitektur.

garaget

Banderollerna är printade på flaggtyg i måttet 78x270cm. Tur att garagets takhöjd räckte till.

 

entre

Fäste dem med vanliga spännband och det fungerade perfekt!

miapetra

Roll up:en på scen är också designad av mig.
Det var den söndagen och nu blir det sillabord hemma!

lördag 1 december 2018 - 18:51

Spanien flashback

Rödtunga blev en riktig nostalgitripp tillbaka till Costa del Sol (då var det sjötunga). Råkade få ögonen på godiset i Citymarkets fiskdisk i Stenhaga. Med i shoppingvagnen dök också en påse kronärtskockor, lite vårlök och kvisttomater.

Fina firrar med romsäcken kvar! Kanske det heter firror då?

rodtunga file

Knapert stekt vitlök med kapris som garnityr. Skirat smör och stekta vårlökar och kvisttomater. Allt som behövs.

vitlok3

Lite kokt broccoli till. Kronärtskockorna och lite vitlök blev till puré

rodtunga2 

onsdag 21 november 2018 - 08:02

KYRÖ på besök

Andjakten hade just dragit igång och jag fick en förfrågan om att presentera finsk bastukultur åt en i Tyskland boende Australiensisk/finsk bloggare via Kyrö Distillery. Klart man ställer upp. Vi träffades vid S-Market i Malax och drog i väg med min jeep till skäribastun. Traditionellt bastubad till härlig solnedgång. En rejäl grillkorv på bastustenarna och några olika smaker av Kvarken öl. Carl var euforisk över kvällen, och en blogg blev det. Den kan du läsa här!

kyro700

 

söndag 18 november 2018 - 16:43

Från mosse till biff

Från mosse till biff, passar bra en dag som denna. Uppe med tuppen klockan 06 och fick snällt vänta till 09 innan det blev ljust. Sedan bar det iväg ut på mossen. Samma mosse som figurerar på pärmen av kokboken Mickes Vilda.

uffemosse2

Kallt ännu innan morgonsolen kommit över trädtopparna.

mosse

Tyst och lugnt. Några svanar flög över och trumpetade glatt.

tranbar

Tranbären har hunnit frysa några nätter så det var bara och plocka. Här började kvällens middag ta form.

lervag

Tur man har 4WD för ännu har inte lervägarna frusit till sig. Lite som att vara ute och köra på hal is.

 

pepparbiff2

Mumsigt gott! Rårörda tranbär med socker och lite sherry. En traditionell pepparbiff. Pressad potatis och broccoli. Såsen är gjord på en egen fond av lök, äppelmust, trattkantareller, timjan, oxfond, svart vinbärssaft, peppar, smör och grädde. Låter som om man nog får göra detta på nytt :)

lördag 17 november 2018 - 13:43

Hälleflundra med wasabikräm

Hälleflundra står i dag på menyn. Blev ett spontaninköp på Köttdisken i torsdags då kocken Vasco Borralho också skulle ha hälleflundra. En vacker bit åkte med hem, trots att det inte är världens vackraste fisk. Lånade en bild från Sportfiskeforum.se för att visa hur den ser ut.

halleflundra fiskas

Jag valde att pankopanera den för pankomjölet ger så fin och krispig yta.

halleflundra panerad

Vetemjöl, vispat ägg, pankomjöl och sedan ner i oljan.

 

Wasabikrämen gjorde verkligen sitt. Lättlagad dessutom, tog ca 2 minuter att göra.

En burk creme fraiche, 1 tsk wasabipasta (på tub), 1 tsk risvinäger, 1 krm salt. Jag valde att också hacka ner en rejäl knippe gräslök. Krämen kan serveras kall.

halleflundra ratt

Det här gör vi på nytt!

torsdag 15 november 2018 - 11:53

Årets primörvin

Årets primörvin gör sin entré i dag. Årets Beaujolais Nouveau lanseras i dag i hela världen. I Finland finns det två olika sorter, totalt 54 000 flaskor. Det blir att smaka av årets buteljerade skörd i kväll. Vinåret har präglats av värme och torka i hela Europa. Det resulterade i att druvorna inte blev så stora men i stället gav en mer konsentrerad och aromrikare smak. Dagens vin buteljerades för ca. 6-8 veckor sedan. Årets vin skall avnjutas lite kylt 12-14 grader.

 

vin9

Vinhuset Pierre Ferraud & Fils ligger i Belleville, väster om Rhone floden och norr om Lyon. Gården  grundades 1882. Ja, jag har haft vägarna förbi.

Några timmar senare:
Mina helt personliga åsikter. Ett av de bättre Beaujolais vinerna jag druckit. Lättdrucket, inget direkt blask vin, bra och tydliga smaker med tanke på att det är årets skörd, tydlig alkoholsmak 13%. Testade med både ost och rökta räkor. 

söndag 11 november 2018 - 19:17

En skön söndag

En skön söndag trots att man lever i förkylningstider. En hosta som sitter i sedan resan till Portugal. Därför går det liter efter liter men hemlagad ingefärsshot. Hjälper halsen och får allt att dofta gott.

Dagens recept: Riv 600 gram ingefära grovt. Pressa saften ur 2,5 citroner.
Lägg ingefära och vatten i en kastrull och värm upp det på låg värme, det får inte gå upp över 60°.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt citronsaft och 1 dl honung.
Låt stå ca 20 min. Sila upp blandningen i en flaska.
Håller i 1-2 veckor i kylen.

shot2

Gumman var på jobb idag och hade beställt förra veckoslutets kyckling, som då var en helt improvisation. Men har man gjort det ett veckoslut så lyckas det väl igen.

kyckling3

Kycklingfile fylld med en blandning av smältost med smak av soltorkade tomater (+några soltorkade tomater till), Sambal oelek och timjan. Pressad potatis med morötter kokta i rikligt med timjan. En vitlökssås med salt, peppar och pesto. Kycklingen stektes snabbt i varm panna för att få yta. Sedan en stund i ugnen i ett litet bad av apelsinjuice, vitlök, några tomater, kycklingfond, smör och stekspadet från stekpannan.

De hyvlade morötterna har bara salt och peppar på sig och några stänk ättika.

torsdag 8 november 2018 - 09:36

Den rosa resan

Bilden med Vasabladets logon genom tiderna tog jag fram inför 150 års jubliét.
Tanken var då att det skulle bli t-skjortor och andra trycksaker, blev vykort och affischer.
Då förstod man inte värdet och tyngden av ett av landets äldsta varumärken.
Nu, över tio år senare, började intresset vakna för idén och retrokänslan vinner.
Tavlor sattes upp i kafferummet, företagets bilar tejpas om och nu äntligen blir det collegetröjor som skall säljas på Konstens natt.
En speciell cykel skapades under sommaren för att förstärka vårt story
och få oss att sticka ut i mängden.

logon3

VBL polo

  

Någonstans i det här skedet strax före Konstens natt började tanken vakna
på en tröja i en annan färg. Vändagen låg allt för långt borta och plötsligt står det klart att det är Rosa-månaden oktober som vi skall satsa på
och den Rosa-resan började.

anna mari2

 

En plan läggs upp för vad som skall göras.
Vad behövs och när skall vissa saker beställas.
Finns det collegen i lager? Nej, inte i Finland så de tas från Sverige.
Skall tröjorna paketeras vid försäljningen? Nej, vi ger en bomullskasse
med samma tryck, samtidigt slipper vi problemet med plastkassar
och påsar ock kunden får en hållbar shoppingväska på köpet.

Var skall tröjorna säljas och på vilket sätt?
Valet blir nya Espen och den rosa dagen 12 oktober.
Österbottens Cancerförening kontaktas och ett samarbetsprojekt skapas.

 

foto2

 

För att lyckas och kunna lyfta en kampanj behövs bra foton som håller
i både tryck och digitalt.
Tur att vi har duktiga fotografer i huset som glatt ställer upp och hade fått ögonen
på en passande cementvägg som skulle bli bra bakgrund.
Cancerföreningens stödpersoner fungerar som modeller och
samtidigt förstärks engagemanget hos donationsmottagaren.
Paraplyet, kom med på köpet för det råkade regnade den dagen.

 

vaggfoto

 

För att nå ut så brett som möjligt till olika målgrupper använder vi oss av
alla våra plattformar print, webb och sociala medier.
Det skrivs blogginlägg, tas bilder.
För att få ut maximal delning av budskapet skapas #jagärmed #ärdumed.

 

helsida

 

En del lokala profiler kontaktas som vill vara med och  stöda kampanjen
bland annat via instagram.

 

hurmio

Viktor Hurmio var en av de som direkt ställde upp.
Snygg färg på kavajen har han också!

 

Den 12.10 klockan 10 plockar vi upp  popup-shoppen i Espen
och försäljningen drar igång före vi egentligen  skulle börja.
Timmarna rusar iväg och lådorna töms.

 

saljdisk

 

Samtidigt har vi ett upprop i tidningen att privatpersoner och företag
kan också stöda kampanjen genom att betala in en fritt vald summa
direkt till Cancerföreningens konto.
Uppmaningen publiceras i ÖT, VBL och Sydin.

 

VBL resultat2

 

 
Oktober går mot sitt slut och resultatet blir 8500 euro som doneras till Cancerföreningen för cancerforskningen i Österbotten. Föreningens verksamhetsledare Markku Suoranta är också jätteglad över den synlighet deras verksamhet fått och att de tydligt sett ett ökat intresse
för de tjänster som de kan erbjuda.

 

Det blev rejält trafik på instagram med fina bilder på tröjorna.

rosa instagram

En lyckad kampanj som väcker mersmak. Ett stort TACK till alla som deltog.

söndag 4 november 2018 - 17:08

Oplanerat gott!

Oplanerat, då det gäller maten är en genomgående linje för detta veckoslut. Mickes boksignering tog udden av all matplanering och lördagens helg visade sig att Köttdisken var stängd. Frysen...nej så katastrofalt är det inte. S-market i Malax levererar också. I går blev det kyckling och i dag stekta laxmedaljonger.

I dag pressad potatis/morot kokta med rikligt med timjan. Gräddfilssås med dill, vitlök, pepparrot, lite laxrom, peppar, salt och citron. Laxen kryddan med limepeppar och smörstekt med timjan, vitlök och citron. Helheten känns som mycket välplanerad :)

lax

Att det bubblar till lite extra i glasen gör ju inte middagen sämre. En turkisk torr skumpa.

skumpa4

Samtidigt som jag bloggar knackar det på dörren och får en lotterivinst till Elsas kök. En lunch för två :) Happy, happy!