söndag 17 februari 2019 - 20:08

Pasta!

Pasta, så fick det bli i kväll! Efter tio dagar på kryssning på en italiensk båt har jag ännu inte fått nog av pasta. Såsen blev en modell av ”man tager vad man haver”. Mjukost med vitlökssmak, tomater, en vårlök med hela blasten och lite salt, peppar. Den snittade kycklingen låg en 30 minuter med salt, peppar, citron och lite chili. Är allt förberett så fixar man rätten under 10 minuter. Servera med krasse (som i går) samt ett par stora kaprisfrukter.

Ett gott italienskt rött vin!

kycklingpasta

 

lördag 16 februari 2019 - 20:27

Äkta röding

Äkta röding smakar gott efter tio dygn i Karibien. Alltid lika gott med hemlagat. Köpte en stor rödingfilé i går. Pressad potatis och lite stekt vitlök ovanpå fisken. Ättiksgurka och krasse fick räcka som sallad. Såsen är gräddfil, hackad vårlök, kapris, saltgurka och lite salt. Ett par teskedar rom sitter alltid rätt och ger färg.

En flaska rosévin slank också ner som lemonad! Gött var det, i morgon blir det kyckling! Nu sitter vi och mumsar på nystekta plättar med jordgubbssylt.

roding10

onsdag 13 februari 2019 - 12:33

Svenska piratkanoner

Nassau, Bahamas huvudstad. Grundades av britterna  i mitten av 1600-talet och hette då Charles Town. Staden var på tidigt 1700-tal piratcentrum, en tid som kallas för den gyllene åldern. Tillfångatagandet av den ökända kapten Svartskägg avbildas på en målning från år 1718.

kapten svarskagg2

Under sin tid som sjörövare gick han under mer än tretton olika namn. Förutom ”Svartskägg” var även ”Havsdjävulen” ett återkommande namn som han använde sig av. Svartskägg seglade skeppet Queen Anne’s Revenge och var en av de mest fruktade sjörövarna på sin tid.

Hans skepp Queen Anne’s Revenge förliste utanför North Carolinas kust 1718, och hittades 1996. Sedan dess har forskare undersökt skeppet och bärgat en mängd föremål, bland annat 29 kanoner.

En av dem har redan identifierats som svensktillverkad på Ehrendahls bruk i Gnesta kommun söder om Stockholm. (Bild från TT)

kanon

 Svartskägg var känd för att alltid bära sex skarpladdade pistoler vart han än gick.

 Sannolikt är myterna om Svartskägg mycket överdrivna. Han tycks i själva verket varit en bildad person, rättvis och välsedd av sin besättning. Han ska aldrig ha skadat någon krigsfånge i onödan. I land har han ofta beskrivits som ovanligt välklädd och distingerad. Han kunde lätt förväxlas med vilken kolonial tjänsteman som helst.

Det diaboliska ryktet var något han vårdade, liksom sitt teatrala utseende i strid. Med teatereffekter undvek han sannolikt blodbad. Svartskägg var cirka två meter lång och vägde cirka 125 kilogram. Vid en tid hade han fjorton fruar.

 

Under denna pirattid fanns det rikligt med pirater i Karibien. På kartan ser man de mest fruktade. piratkarta

Min kryssning i Karibien började med ett besök på pirat muséet i Nassau med kameran i högsta hugg. Kom med på en rundtur!

 

piratmuset

hamngata

En hamngata som visar upp värsta sjörövarhålan.

fartyg

hangkorg

En hängkorg i metall för tortyr och bestraffning.

sjukvard

Sjukvård, kanske en kula som opereras bort.

piratstrand

Ett piratläger på stranden.

kanoner

 

viktpress

Tortyrredskapet ViktPress som bland annat användes på den skottska piraten John Gow 1724. Man plockade på vikter till den drabbade erkände sitt brott eller krossades.

Beer Lane 1735

En docka av engelsmannen Beer Lane i tidstypisk 1700-tals klädsel.

durk

På fartygen hade man också husdjur för lött eller mjölk.
Engelska piraten John Rackhams flagga har blivit symbol för piratmuséet.

John Rackham1682 1720 engelman

onsdag 30 januari 2019 - 19:32

Varma smörgåsar

Gjorde det lätt för mig ikväll. En ungsform varma smörgåsar med tonfisk och några med skinka. Mums så gott med några glas kallt rosévin till. Nu skall det sista lilla packas. I morgon mitt på dagen bär det iväg till Helsingfors och i morgon bitti Karibien i 12 dygn :) Vi hörs via ”läsarresan” och Sevendays Instagram.

varmasmorgasar

måndag 28 januari 2019 - 08:23

Miljötänk a la Uffe

De senaste åren har det varit mycket prat om hållbar utveckling. Det är bra men begreppet är så stort så man sällan i det dagliga livet förstår vad det betyder just då.

Det jag spontant tänker på och tar i beaktande är att återanvända gammal och inte hela tiden köpa nytt. Kan handla om inredningsdetaljer, trädgård, kläder eller reklamprodukter. Någon större second hand handlare är jag inte men om det finns prylar som går att plocka isär och skapa någonting nytt av, är jag mer än nöjd.

 

Nu är snart våren på kommande och då kan man odla i trädgården i stället för att köpa grönsaker och rotfrukter. Man får dessutom frisk luft och motion.
Rätt sortering av avfall som skall till återvinning är också hållbar utveckling av närmiljön.

 

Lastpallar i trä som kan bli möbler är bra. Kläder, pälsar eller tyg som kan bli till dynor, stolöverdrag eller användas som trasor i garaget. Här är ett collage av bilder från tidigare blogginlägg där jag återanvänt en hel del.

 

inlagg2 kvarn

Mysigt med ljusstumpar i en kruka fylld med sand. Köpte en gammal kaffekvarn i stället för en ny som knappast håller så länge. Snygg inredningsdetalj också. Gardinstängerna i mässing är riktiga loppisfynd.

 

inlagg3 cykel

VBL cykeln var ett kul sommarprojekt där en skrotcykel fick nytt liv. En gammal korg fick också nytt liv framtill på cykeln. Riihimäkis glasburkar går bra att stapla på varandra och är en kul detalj intill spisen. Gamla fanerskivor blir nya skyltar-

 

inlagg bank

En gammal trädgårdsbänk slipas snabbt upp, får ny färg och lever i många åt till. Gamla jeans blev till sittdynor och stolöverdrag i jeepen. Har man skog, har man också gratis bränsle. Står ca 13 pallar med ved på gården och dessutom är det skogsvård. Trädgården ger allt möjligt gott och närodlat, inga transportsträckor. Här blir det must av årets skörd.

 

Helgens positivaste nyhet är väl ändå att Samsung dumpar plastförpackningar

För de allra flesta varumärken har det blivit en hygienfråga att ha en tydlig hållbarhetsagenda. Under helgen meddelade Samsung att man skulle komma att ta bort all plast från sina förpackningar med start under det andra kvartalet. Istället kommer produkterna att förpackas i återvinningsbara material. Med start nästa år kommer bolaget dessutom att använda miljövänligt papper för alla sina pappersförpackningar.

söndag 20 januari 2019 - 18:53

Grönsaker

Grönsaker lär vara nyttiga! Därför testade jag någonting helt nytt i kväll. I fredags så blev det dumplings med chili/soya dipp. I går en kycklinggryta (den egna Pollo del dia). Men i kväll skulle det testas nåt nytt. En del är sånt som lämnat från tidigare och passar bra i en paj.

Paj låter inte så svårt. Broccoli, rödlök, paprika, purjo, tomatpuré och rökt skinka. Mozzarella i äggblandningen och lite över en halvtimme i ugnen. Inte så dumt, finns mat till flera dagar.

paj2 

söndag 13 januari 2019 - 19:05

Hemgjord slaskmat!

Hemgjord slaskmat, men istället för att åka till grillen kan man göra det själv. Så var tanken med kvällens middag. Ugnskorv men en gräddig ost. Pressad potatis (egen). En senapssås med gräddfil, två sorters senap, peppar, lite honung och en skvätt apelsinjuice (eget recept). Gott blev det eftersom  skålarna gapade tomma. Smaken var som från ett gatukök men med rena råvaror.

ugnskorv

lördag 12 januari 2019 - 21:21

Röding i ugnen

I dag är det en dag då ingenting biter. Slö, trött och slö och trött. En hel del har nog fixats, julen ut ur huset bland annat etc. Kvällens middag blir en röding från Köttdisken. Den tillagas i ugnen. Tillbehören är en gräddfilssås med bland annat pepparrot. En puré på jordärtskockor som vi saknade några veckoslut sedan, nu fanns de i butiken och det blev inköp direkt. En grönsallad har vi längtat efter. Gott blev det trots att all inspiration är borta.

roding9

 

fredag 11 januari 2019 - 08:23

Mindre sprit!

Alkos mängd såld alkoholliter rasade under senaste år med 8,5%. En bidragande orsak är nya alkohollagen, som gjorde att starköl, cider och longdrinks började säljas via matvaruhandeln från fjolårets början. I ren alkohol var försäljningsraset 5,4%.

 

alko

 

Här är Alkos 20-topplista på såld sprit under 2018.

 

1. Leijona Viina, 2 990 531 liter

2. Koskenkorva Viina, 2 509 630 liter

3. Suomi Viina, 2 047 999 liter

4. Original Long Drink, 1 313 830 liter

5. Olvi Tuplapukki, 1 046 156 liter

6. Tapio Viina, 905 977 liter

7. Gato Negro Sauvignon Blanc, 850 917 liter

8. Pearly Bay Dry White, 796 268 liter

9. Jaloviina , 578 808 liter

10. Koskenkorva Viina 30%, 566 564 liter

11. Gato Negro Cabernet Sauvignon, 556 546 liter

12. Viña Maipo Chardonnay, 513 618 liter

13. St. Elmo Village, 509 083 liter

14. Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 506 527 liter

15. Magyar Fehér Bor, 495 979 liter

16. Original Long Drink Strong, 472 158 liter

17. Karhu 5,3, 442 083 liter

18. 2u Duas Uvas, 421 630 liter

19. JP. Chenet Cabernet Syrah, 400 440 liter

20. Espíritu de Chile Cabernet Carmenère, 375 703 liter

 

Foto: Alko Arkadia i Helsingfors.

måndag 7 januari 2019 - 08:24

Lågkolhydrat pizza

Lågkolhydrat pizza med endast en ingrediens, låter konstigt men testa!

Är du ute efter låga kolhydrater i din kost, skall du testa den här pizzabottnen. Fyllningen får du välja efter eget tycke. Receptet är för en botten.

agg2

Ingrediensen är: 5 ägg


1. Separera noggrant äggvitan från gulan.

2. Vispa äggvitan till ett hårt skum och tillsätt en nypa salt.

3. Vispa sedan äggulan till en jämn smet och häll den i äggviteskummet. Blanda inte ihop, utan vänd ihop blandningen så att luftigheten bibehålls.

4. Bred ut smeten på ett smörpapper och forma den till en pizzabotten.

5. Grädda den i mellannivå på 200 grader i ca 10 minuter.

6. Ta ut bottnen, fyll med önskad fyllning och grädda den ännu i ca 15 minuter.

 

pizza

Foto: Stock Photos