uffeskitchen ul

Vin för fisk och kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 04.05.2021

I dag fick jag ett sommarvin för fisk och kycklingrätter.
provolo malax
Ett torrt krispigt vitt vin från Veneto regionen i Italien.
Vi befinner oss nu nord ost om Verona. Vinet är perfekt till fisk, skaldjur och lätta kycklingrätter.
Vinet har en ljus vacker gul ton och en doft som påminner om ananas och persikor.
provolo karta
provolo19.4Den 19 april såg det ut så här på vingården. Om cirka fem månader är det dags för skörd.
Här skall det gå undan.
provolo traktorMarco Provolo gör som sin far och farfar, ser själv till att ta hand om druvorna och få dem till källaren.
provolo kallareMen oj så vackra landskap och vilka kullar.
provolo kullarFör tillfället omfattar Provolo vingården ca 20 hektar med
vinstockar och olivträd på 300 meters höjder över havet.
Kolla lavendeln i nedre kanten.


Härlig söndag, härlig mat

Skrivet av Ulf Lassander 02.05.2021

Vilken händelserik söndag. Skogspromenad med gumman, målade lite trädgårdsmöbler,
shopping vid XXL, Stadium Outlet, Rusta och Puuilo.
Nu äntligen dags för grillning i solen.
weber2Doften, den doften.
grillpinnar2Kycklingen i dag fick lite extra sting med sriracha, peppar, salt och vitlök.
chilisas
varrattVi var till och med ganska tysta medan vi åt -ett bra tecken.
Gumman har det samma som matbox till jobbet i morgon.
Lyxrätt som jobblunch.


1 Maj mat

Skrivet av Ulf Lassander 01.05.2021

Kategorier:

1 Maj maten blev inte så mycket annorlunda än vanlig solskensmat.

lax pagrillMen fick också ut rottingsmöblerna runt grillen.


Laxspett på grillen, några sparrisar, pressad potatis,
en liten sallad och gräddfilssås med vitlök och citron.
Gott var det och en kall Mateus rosé till.
laxtallrikI morgon satsar vi på kycklingspett.


Snabbis via grillen

Skrivet av Ulf Lassander 29.04.2021

Solens magiska krafter. Trots att det blev en räksmörgås från Fiskdisken
blev jag småsugen nu i kväll.
Ingenting färdigt hemma, blev en sväng till S-market efter ett
paket Snellmans innerfilé. Ena biffen skars upp och varvades med paprika
på en grillpinne, den andra får bli lunch i morgon.
En burk Kaisersallad fick duga som tilltugg.
spett1

Lite ”Jävla sås”, rödvin, salt, peppar och olja.
Det gick snabbt vid grillen.

spett11Enkelt, osexigt men gott och otroligt mört.


Naturbad

Skrivet av Ulf Lassander 26.04.2021

Kategorier:

Skogspromenad enligt läkarordination. ”Du måste röra på dig under medicineringen”, så det blev ett naturbad a la mig själv.
Inte världens roligaste väder att gå ut i men i skogen är det nästan vindstilla
och det får duga för mig. Dessutom är det tyngre att gå i skogen än längs cykelvägar.
tradvink2Det knakar och brakar. Nu börjar också träd komma ner som har stått fastfrusna i vinter.
Rötterna släpper.
tradfallGrannens gran tog sikte på vårt uthus, men missade det med 30 cm.
Får inte grannen bort det får det ligga där i två veckor.
orienteringskorgMan hittar saker och ting under snön. Bara att hänga upp.
skogsuffeGanska skönt att få vara på naturbad utan att ”måsta” göra någonting.
Vandra sakta, lyssna och vara närvarande.
Lite sol skulle inte sitta helt fel, men den kommer.


Nästan ett keto recept

Skrivet av Ulf Lassander 25.04.2021

Kategorier:

I kväll testade vi någonting nytt.

I grunden är det här ett keto recept (kallades stuvning) som vi tänjde lite på gränserna med.
800 gr kycklingfiléer skars i mindre bitar och stektes i smör.
kyckling11
Gratineringen:
En blandning av en burk gräddfil, två rivna vitlökslyftor, en halv pressad citron,
tre tsk pesto, 1 dl mjukost (ört), 1 tsk chiliflakes
1 tsk mald svartpeppar och lite salt.
Rör i hop.

Fyll en smord ugnsform med kycklingen. Bred ut gratineringen ovanpå och toppa med en hackad purjo
och 4 dl blomkål (i små buketter) några kluvna plommon tomater.
tomater4
Låt formen gå i ugnen i 20 minuter på 200 grader.
Ta ut och strö över riven cheddar och låt den gratineras i 15 minuter till.

 I dag gjorde vi som tillbehör klyftpotatis och en enkel grönsallad.
stuvningVi var båda lika förvånade hur gott det blev.
Detta gör vi säkert om.


En rejäl käftsmäll

Skrivet av Ulf Lassander 24.04.2021 | 1 kommentar(er)

Att hamna in sjukhus ett par nätter kan gå snabbt. Det vet jag nu.
a intro1De som följer mig på facebook och instagram känner till den första bilden från
senaste torsdag. Jag njuter av en skogspromenad i morgonsolen och
rensar samtidigt några diken. Hade varit in till arbetshälsovården på måndag för
att undersöka plötslig yrsel, en trädgård som började gunga,
någon som drog ner på belysningen och gjorde dagen mörk, hosta och totalt utmattning.

Väl tillbaka från skogspromenaden på torsdag blev det en lunch i Åminne.
Klockan 13 ringer telefon och jag blir beordrad av arbetshälsovården att genast uppsöka akuten,
färdig remiss fanns väntade för ”några prover”. Jag åkte in direkt.
Bild 2: Att direkt bli sängliggande var väl inte så konstigt ”men du rör dig inte!” fick mig dock att börja fundera.
Bild 3: Intagen och uppkopplad...öh, vad är det som händer!?
ultraljudUltraljud, jasså någonting är på gång.

sjuksangEn hel del prover senare och skivröntgen blev det klart att jag
hade (har) lungemboli (blodpropp i båda lungorna).
Det förklarar en hel del hostande, yrsel och trötthet.
Min lycka att jag tog kontakt med en läkare.
Här ligger man och får inte ens gå till toaletten 20 meter bort, måst ringa på rullstol.
sangmanickEget rum och en ständig följeslagare som piiiipar natten lång.
Manicken kollar hjärtrytmen med mera.
matare morgonmal3

En delikat matbild hör väl till. I det stora hela så är maten inte så dålig, saknar lite kryddor men 
den skall ju passa alla.
godmorgonI morse (i dag) hörde jag ”god morgon” och då jag slår upp ögonen möts jag av
en blåklädd smärt figur. Med glasögonen på var hon faktist inte så läcker.
Rösten dök dock upp efter en stund, även hon blåklädd.
Hade fått nytt rum med fönster. Nu skulle jag äntligen få se snöfallet och
ovädret som alla pratade om.
innergard2Ups, vart hade den vackra tallskogen tagit vägen vid sjukhusudden?
Nå stilig betongdesign a la 2000-talet och snö fanns
så vem skall klaga.
Nu hemma efter en resa som kunde ha gått väldigt mycket sämre.
Bloggen tar ett ”tillfälligt avbrott” under sjukskrivningen.
Men om jag känner mig själv så ses vi snart igen...mycket snart.


Men ett stort TACK till personalen på VCS Y1A. Ni gör ett strålande jobb.


Nästan sommar feelis

Skrivet av Ulf Lassander 18.04.2021

Kategorier:

Dagens härliga solsken gav oss sommar feelis.
Lite pynjande i rabatterna, sommardäcken på den sista bilen och planering av en hel del nya projekt.
Det hör ju sommaren till.
Dagens mat blev den traditionella kalla potatissalladen
med stekt korv, syltlök, kapris, tomater ja, allt vad du själv tycker om.
Lite parmesan och ruccola.

Bättre recept får du här.
maten


Laxspett på grillen

Skrivet av Ulf Lassander 17.04.2021

Efter en heldag i trädgården och en sväng via Majors träsk,  Spa Dealers i Korsnäs och Öjna
blev det äntligen dags för mat.
Orken är borta men mat kan man alltid fixa.
I dag tänkte vi grilla lax på spett.

spett10Marinad med örtkrydda, citron, salt , peppar, olivolja, lite mango juice och wasabi.
På med salt och sesamfrön.
laxspett3
Eftersom spetten blir snabbt färdiga är potatisen ganska långt på väg inne i köket.
Skall bli pressad potatis.
Som tillbehör en gräddfilssås med lite vitlök, citronsaft, salt, peppar och olja.
spettratt2Mums. Laxen var en medaljong per person. Filéade bara bort skinnet och delade i fyra bitar.
Ett kallt  Riesling gjorde sitt.


Besök i arkipelagen

Skrivet av Ulf Lassander 10.04.2021

I dag blev det en tur till arkipelagen, nästan halv vägs till Sverige.
karta5
Här finns Kvarken Brewery, ett microbryggeri som grundades år 2017.
Bryggeriet ligger granne både med Café Compass och Kalles Inn.
Havsnära till 100%, eller hur.
havsnara
bryggeri4Dagens buteljering på gång.
etikett2etiketterDet har hunnit bli en del sorter under åren. Om några veckor släpps ett nytt sommaröl.
Dags för shopping i butiken.
olshopping
kvarkenFörra veckan låg hamnen isfri men så kom drivisen men
om några dagar är det troligen isfritt igen.
Under turen ut mot öarna skall man ju över Replot bron och där finns det också godsaker.
replotbron
fiskdisk2Fick med oss en påse varma ”Stundars” grisar som de sålde utomhus från husvagn.
Väl hemma skulle det dock provsmakas.
Hade ett urval i låda att välja på.
olladaolglas2Bra jobbat och tack för att jag fick komma på besök.
Grillkorven och potatissalladerna var goda.