uffeskitchen ul

Ravioli och kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 19.01.2020

Kategorier:

Dagens lilla nysnö piggade glatt upp söndagen. Kvällens meny var given, det skall bli pasta.
Tyvärr var ingen av oss mega hungriga så en lite lättare pastarätt
lät helt okej.
Vi delade en stekt kycklingfilé som fått puttra i grädde, tomater, pesto,
paprika och en rejäl klick creme bonjour (chili&torkadtomat),
och en skvätt apelsinjuice.
Snabbt lagat och gott!
Kyckling pasta2


Alkoholfritt och fisk

Skrivet av Ulf Lassander 18.01.2020

Efter en härlig shoppingdag i Vasa var det skönt
att få komma hem och ställa sig vid spisen.

Dagens idag skall bli torskrygg (går också bra med tork i paket ur frysdisken).
Smörad form och några extra klickar smör i bottnen.
På med fisken, ca 20 syltlökar (i bruk), en matsked kapris (i burk), strö över lite färsk eller
torkad dill, peppar och salt samt ca 1 dl grädde.
Medan detta gottas i ugnen ca 20 minuter på 200 rader,
kokas potatis till pressad potatis.
Just före servering öser jag ner de pillade räkorna (nyskalade) i såsen.
Själv ville jag ha en matsked forellrom som klicket på moset.
torskaratt4Otroligt gott, jag slickade upp det sista.
Men var nu kommer det alkoholfria in. Har testat själv flera olika varianter.
Vissa bra men de flesta helt kass.
I kväll var det dock dags för två sorter.alkoholfritt

Båda muskat ”viner”. Den första ”blommigare” helt bra och en som vi köper nu som då.
Den andra en ny bekantskap som jag själv tyckte mera om ( mer muskat smak).
Smaken är delad i detta fall och jag drar mig snabbt tillbaka :)
Mitt egna vin i kväll var helt hyfsat till fisk och skaldjur.
matvin
 

 


Turkiskt i Vasa

Skrivet av Ulf Lassander 17.01.2020

Kvällens bloggevent och mingel skedde på
nya Selmas Turkish Cuisine & Catering på Storalånggatan 44 i Vasa.

De öppnar i morgon lördag men redan i kväll var det uppdukat
med meze för inbjudna VIP-gäster.
ljusreklamVi som har ätit tidigare på Selmas i Brändö minns den ljusa inredningen.
Nu har de satsat på mysfaktorn och val en mörkare inredning, stiligt.
bar
mezebord2
Ägaren Mehmet Bekalp påpekade tidigare i veckan i Vasabladet att han vill
att maten skall smaka så som den gör i Turkiet. Smaken var bra, fräsch och god.
Härliga röror med mycket smått och gott. På min första tallrik blev det ganska trångt.
tallrik2I morgon är det den officiella öppningen och jag tror nog framöver att Selmas kommer
för mig att ingå i utbudet av veckans lunchställen.
Nytt är också söndagarnas brunch i turkisk stil och caterings service vid högtider.
Mehmet berättar i Vbl att han anställt fem nya personer
och de jobbade bra i kväll.

vasabladets


Söndags pasta

Skrivet av Ulf Lassander 12.01.2020

Inte ofta man hemma får en önskan om pastarätter.
Desto roligare att ta fram någonting gott och smakrikt. Nu var det så
att på gumman jobb hade de diskuterat mat och då hade Carola tipsat om en rätt hon brukar göra.
Lite ofullständigt recept men jag förstod idén.
Så här blev det.

kyckling6Som jag brukar, snittar jag filéerna rakt över. De blir genom gräddade mycket snabbare.
Salt och peppar.

hacketGrunden till såsen. En stor lök, ett halvt äpple, två klyftor vitlök och en halv paprika.
Det här får småsteka i panna tills allt är mjukt. Tillsatte ett glas äppeljuice 
och låter den koka ner. Tillsätter hackad torkad tomat och några småtomater.
Kryddar med salt, peppar, 1 tsk Sambal Oelek och två rejäla msk Creme Bonjour.
Hittade en påse medelhavskryddor också som ströddes över.

Medan detta puttrar så stels kycklingen och läggs i såsen under lock.
Samtidigt kokas lite färskpasta (tomat/mozzarella).
Då pastan är nästan färdig hälls de i samma stekpanna med kycklingen.
Strax före servering rivs en hel del Västerbottens ost över och toppar med
klippt färska basilika.

stekpanna5

Färgrikt och glatt, gott dessutom.

pastaratt

Ett gott rödvin till och kvällen är räddad.
Gott blev det och ingenting lämnade.


Hotellöppning

Skrivet av Ulf Lassander 12.01.2020

I går var det äntligen dags för premiären av Smedsby uf:s fars Hotelliggaren.
Redan på fredag spelade de inför publik under genrepet och under kvällen
började det dyka upp positiva kommentarer i facebookflödet.
Jag har fungerat som scenograf och pärmbilds tecknare så
det var med stor spänning man satte sig i salen.
lobby2Fru och herr Wallén i hotellets lobbybar.
Ingen kunde föreställa sig i detta skede vad som skulle komma
och att fru Wallén skulle röra sig på scen med bara en badhandduk runt sig
eller att herrn skulle trippa omkring i silkeskalsonger.
goran totteDen finska servitören och Göran försöker styra upp
paret Walléns kärleksaffärer och kanske sina egna på samma gång.
divaner2Divanerna jag byggde under hösten har nu fått sig
en pälsklädsel och nått en ny nivå.
Här ett tidigare inlägg då vi byggde scenen.
allapascenEfter mycket spring i dörrarna, klädbyten, scenbyten och glada skratt i publiken
var det dags att tacka publik och skådespelare.
rosetackVuxeninstitutets rektor Rose Heir ville också tacka för årets pjäs.
här fick även jag vara med på scenen. 

uffetack2Man bugar och bockar för att man fått vara med i ett
intressant och roligt projekt.
Hoppas att kommande föreställningar också spelas för fullt hus.
Ser bra ut med förhandsbokningarna men platser finns kvar och
det lönar sig verkligen att styra kosan mot Smedsby uf. 


Fredag - en räkmacka

Skrivet av Ulf Lassander 10.01.2020

Fredagen blev en räkmacka. En av mina återkommande favoriter.
Sallad, kokta ägg, majonäs, räkor och några rökta räkor. Ett kallt gott vitt vin.
Det är fredagsmys :)
raksmorgas2

Här en tidigare version av samma. Kan också förekomma rödlök och laxrom ovanpå. 


Nyårs biff

Skrivet av Ulf Lassander 31.12.2019

Kategorier:

Nyårs afton och lite god mat som tack för att ha jobbat
med oljepannan i två dagar...och lite andra projekt.

Nå väl. Dagens sås börjades från en hel del godsaker som kokades ner till en buljong.
Lök, paprika, grönsaksbuljong, pepparrot, broccoli,
äpple, en klementin, peppar, rödvin ...typ.
Silades av och kokades upp med ”musta pekka” ost och grädde.
klementinsas2
Det övriga blev klyftpotatis med färsk timjan och två
fila oxfilé biffar som jag fick i födelsedagsgåva av kollegerna på
Vasabladet. Nja, blev nog en hel stor filé som skars upp till rejäla biffar.
nyarsratt
Några stekta champinjoner och rikligt med stekt lök och en minisallad
och ett gott rödvin.
Gott igen, och nu till skumpan.


Blev omplåstrad!

Skrivet av Ulf Lassander 17.12.2019

Nu har jag äntligen fått det som så länge saknades, en genomförd första hjälpen kurs.
Kursen hölls på Vasabladet för kolleger både från VBL och ÖT, totalt 16 personer.

aterupplivningsdocka

Som skolare hade vi Harriet Harf som har dragit första hjälpen utbildning i 12 år.
Normalt jobbar hon som senior-rådgivare på Närpes stad.112 appenKursen börjar med att ladda ner 112-appen. En ny bekantskap för de flesta av oss.
En bra app med kontakt till de viktigaste kontakterna.
andningsbesvar
En hel del viktig info om hur snabbt man bör rycka in då olyckan är framme.

Och sedan var det dags för praktiska övningar. Nu var det att
söka fram sina skådespelar talanger.

fredrik
nordman”Han ser lite stel ut”!

sofia30 tryck och 2 blåsningar...vid återupplivning är det viktigt att turas om.

uffe5Själv hade jag råkat ut för bruten axel och ymnigt blödande bensår.
Som tur råkade hjälpen finnas nära till hands.


deffaIntressant också att se hur en hjärtstartare (defibrillator) fungerar.
De börjar ju finnas lite här och där i gatubilden.

anna10”Nu får vi snällt vänta på ambulansen och hålla oss varma”!


dagensdrickaÄr det första hjälpen på programmet så vill också 
Röda Korset i Vasa vara med på ett hörn och under 16 timmar
behövs det en hel del dricka.

 


Revytider

Skrivet av Ulf Lassander 14.12.2019

Österbotten lever i revytider. Det betyder att ute i byarna tränas och byggs det för fulla muggar
inför kommande uf-revyer. Så också i Smedsby.
Vad är det som skall ske?

En lokalpolitiker har rest med sin fru till Helsingfors.
Tar in på fyrstjärniga Hotel Elit och hamnar i den situationen
att han borde få undan sin fru för att kunna tillbringa
lite tid med sin älskarinna. Ja, ja ingenting blir lätt. Men nog om detta.
Nu en tur bakom kulisserna där jag huserar som scenograf
och därför har det varit ganska lång paus med bloggandet.
scenEn av Österbottens största lokalscener (enligt Wasa Teater). Här plockas stolar ut
för att man skall kunna bedöma publikavstånd.
fanervaggVeckorna går och väggarna börjar ta form. Material samlas in
från lokala företag och restlager.
Här skymtar man också hörnsoffan som sågades i tu och blev två divaner,
mer om det projektet kan du läsa här.
rummetHotellrummen börja skapas och få sin design.
telebordKulisser är kulisser. Här ett telefonbord med namnet ”Rönne”, kanske nåt för Ikea?
Här har även jag kommit med på bild, pynjande med receptionsväggen.
elitevagg

En väggmålning brukar höra till mitt varumärke, så blev det också
i det här projektet. Stolarna är uppfixade hemma och fått nytt tyg.
Mer om stolarna ser du här.


nyckelskap2Varje hotell bör ha ett nyckelskåp, så även här.
Snickrat i lidret då vintern var som kallast.
symaskin

Börjar bli dags för sömnad och då man inte vill pressa den egna maskinen,
får man skaffa sig en arbetshäst. Den här 60-tals maskinen fick jag på
facebooks roskalava. Efter en kvälls putsande och oljande spinner den
som bara den.

recpanÄven i dag blev det lite talkojobb. Nyckelskåpet är infällt i väggen och
entrédörren är nästan klar.
banderollTeaterbanderollen är på plats och reklamen på LED-tavlan vid Salutorget i Vasa
läggs ut på måndag.
Nu endast en månad kvar till premiär och det mesta är klart.
Mitt senaste liknande projekt var en makover på en TexMex krog i Nottingham
för flera år sedan. Men på listan finns allt från Oliver´s Inn och Fondis till
Pizzeria Michelangelo, Pikku Italia, Ali Baba, Nouto Pizza, Mediterranean Seafood i Bristol,
Carleys, Friendi med mera. Trodde att man rostat men nej farten och idéerna fanns kvar.


Kyckling a la Nordafrika

Skrivet av Ulf Lassander 17.11.2019

Kvällen inspiration är Nordafrika a la Malax.
Ville inte krångla till middagen men det blev som det blev.
Dykresorna som jag får dagligen som nyhetsbrev och alla dessa trevliga förslag på
lägenheter i södern, blev ju inte bättre av ett samtal från Irak. 
I stundens hetta blev det en arabisk inspirerad rätt.
kycklingspett2

Några kycklingstrimlor i marinad med pesto (egen) vitlök, peppar och chili.
Steks snabbt och läggs i ugnsform för att bli genom stekta.

kycklingpinnar2Dagens bulgur kokades i grönsaks buljong och lite apelsinjuice.
Efter kokningen (enligt paketets recept) fick bulgurn svälla under lock tillsammans med 
egen improvisation: soltorkade tomater, bönor och russin.

Det hela serveras på stort fat med mixtsallad, citron och lite balsamico.

Detta gör vi om! Och så har gumman mat för morgondagen
till jobbet. Kycklingpinnarna är nästan ännu godare följande dag