uffeskitchen ul

Advent, nej ho ho!

Skrivet av Ulf Lassander 27.11.2022

Kategorier:

Vilken advent! Började dagen med att skaffa granris och enris för de traditionella julpynten i trädgården.
Fixade till en ny klädställning till Röda Korsets Hjälplagret i Vasa.
Så blev den mörkt och lamporna tändes.
julljus
Blev lite pyssel med Smedsby uf:s nya revy i januari. Fungerar även denna gång som scenograf
och nu finns det med ett inslag av Strömsö. Blev till att testa digitala korsstygn.
uffes korstygn
”Vad vill du äta i kväll”... ”Fish and chips”...”OK”
Så var det dags att fritera.
Gumman fixade aioli och potatisen.
fischSå gott med ett kallt rosévin till.
Nu blir det dags för relaxing.
Härlig med ett eukalyptusbad i mörkret.
poolHa en fortsatt trevlig advent.


Inte Medelhavet men nästan

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2022

Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.
strommingDe små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.

Medan de ligger på grillen hinner jag inspektera hotellet
intill grillen.
hotelletNågra ”rör” är igentäppta nertill i träklossarna = hotellgäster.
Byggåret.
strommingrattDoften är rätt!
Nu är det bara att mumsa i sig med fingrarna
och njuta av ett glas vitt.
Här ett tidigare recept.


Lastpallar får nytt liv

Skrivet av Ulf Lassander 29.10.2022

Ett av sommarens och höstens större projekt var att skapa en ny inredning till Röda Korsets Hjälplager i Vasa.
Det tidigare lagret stängdes för några månader vid midsommar och nu är det nya lagret i full gång.
Utan pengar är det svårt att skapa inredning, därför får man ta till
det material som finns gratis –lastpallar.
tom salHelpall är stabila och passar bra som underrede för bord. Här med en fanerskiva
som kunde varit tjockare men då också tyngre att lyfta ensam.
För att skapa stabilitet i bordet skruvade jag fast ett bräde mitt över.
Det fungerar också bra som skiljevägg mellan bordshalvorna.
halvbordEn så kallad halvpall fungerar bra som ett mindre sidobord. Då står pallen på högkant och
här räcker det bra med en halv fanerskiva. Går också att utöka med en mellanhylla
som vilar på det mittersta pallbenet.
nyahyllor hemmaSå plötsligt kom det ett önskemål om mera klädhyllor.
Tack Malax Byggmaskiner och Lantmännen Malax för de pallar jag snabbt fick.
Det gäller att fundera och planera så att allt sitter ihop och går lätt att
transportera och montera.
tussarUnder pallarna spikade jag fast lite filtbitar för att pallen/bordet skall lättare
gå att dra längs golvet utan att göra allt för stora spår.
vinkelforstarktBlev helt hyfsat, en del pallar var lite svaga i sin konstruktion så
de fick jag förstärka med en metallvinkel.
rapallI veckan kom frågan hur vi kunde hänga upp gardiner.
En del fundering och planering utgående från en råpall.
gardinstall garagetIbland går det som på Strömsö, alla bitar föll på plats och som
stänger återvann jag benen från några gamla vädringsställ
som sagt upp. Nu skall det hela plocka ner,
in i bilen och till lagret för montering.
gardinstall lagerSer ut att fungera. Nu är det nästa team som får ta över och sortera
och hänga upp.
barnknut
Barnen fick en egen lekknut med sittdynor av pallar.
Beklädnaden är lapptäcken av gamla jeans och med ett
litet Röda Korset profilmärke. De i sig är broderade tygmärke från gamla
svarta och urtvättade pikéskjortot.
hyllor
Till sist vill jag visa upp hur bra det kan bli med gamla donerade
källarhyllor. På med lite vit målfärg (en donation) och de är som nya.
Har väl satt ner max 300 euro på en helt ny fungerande butiksinredning
i ett 370 kvm stort hjälplager.


Helt onödigt projekt

Skrivet av Ulf Lassander 12.10.2022

Det finns projekt, onödiga projekt och fullständigt onödiga projekt.
I dag håller jag mig inom den sistnämnda kategorin.
Under morgonens skogspromenad hittade jag en grankäpp som jag använde flera gånger
som vandringsstav i fjol. Och den fungerade lika bra nu.
Tog med grankvisten hem och pimpade lite extra.

knivI uthuset fanns en gammal brödkniv, alltid bra att ha en kniv i skogen.
Slidan fixades av en träbit (värmebehandlad) som låg på golvet i vedlidret.
Också bra att ha en bit järntråd med sig till skogs. Lindade ca 70 cm runt en skåra i skaftet i fall om.
oglaEtt gammalt läderbälte blev bra material för en upphängnings ögla (Ernst varning).
knoppNertill knackade jag fast en rörstump av rostfritt.
kappenHela härligheten är 130 cm och är nu betslackad.
De du, en vandringsstav modell 2022.


Nordafrikansk sallad

Skrivet av Ulf Lassander 09.10.2022

I kväll blev det en länge efterlängtad sallad
med smaker från Nordafrika.
Grunden är bulgur som kokas enligt receptet på paketet.
I den varma bulguren hackade jag ner färsk mynta ur trädgården,
lite torkad chili, oljan av soltorkad tomat och lite tomater.
Några skurna kvisttomater, persilja, oliver, färsk gurka,
lite hackade russin och ruccola.
Proteinet i salladen är ett skivad grillat kycklingbröst från butiken.
En skvätt apelsinjuice över och allt är klar att äta.

Smakade bra med ett kallt rosévin.
sallad15


Lördagskyckling

Skrivet av Ulf Lassander 08.10.2022

Mycket jobb i dag i projektverkstaden,
men det återkommer jag till i en annat inlägg.
Men så blev det dags för mat.
Fyllda kycklingbröst i ugn, var önskemålet.
Blev tre stycken, en för gummans matlåda på måndag.

Skar upp dem till en ficka och fyllde med krossad grön-röd och svartpeppar,
lite soltorkad tomat och en rejäl klick Viola ost med svartpeppar smak.
Stängde dem med ett par tandpetare.
Stekte dem runt om kring så att de blev fastare.
In i en smörad ugnsform:
Plockade runt lite broccoli, tomater, lök, persilja och oliver.
Gjorde en fond på smöret jag stekt dem i och tillsatte
tomatpuré, soja och lite apelsinjuice.
ugnskyckling
Ser härligt ut.
Hällde på fonden, mera apelsinjuice och grädde.
In i ugnen i ca 25 min. på 200 grader.
Under tiden gjorde jag pressad potatis och
gumman dök upp för att göra en sallad.
GOTT...är bara förnamnet.

I morgon blir det lite nordafrikanskt med bulgur
och grillad kyckling.


Soppa på trattkantareller

Skrivet av Ulf Lassander 03.10.2022

Lovade på facebook att koka svampsoppa idag, lovat är lovat.
Grunden är Per Morbergs svampsoppa
men satte till lite eget som vanligt.

Vi börjar gråta över löken och
hackar en stor lök i bitar (kunde också vara två lökar)
lok5En del av gårdagens skörd, ca 1,5 liter rensad svamp.
Går också bra med vanliga kantareller eller taggsvamp.
baconHär kommer mitt egna inslag, Oravais Rökeris Bacon.
Två rejäla skivor med mycket smak.
 Spara några och knaperstek dem till serveringen.

lok bacon

Sautera löken i smör så den blir mjuk. Lägg i svampen
och fortsätt sautera den tills vattnet kokat bort.
soppgrundNu har du en fin soppgrund.
Häll i 7 dl grönsaksbuljong och 4 dl grädde.
Låt soppan sjuda 7-8 minuter. Mixa den, vill du ha en soppa med lite bitar i
så mixar du den bara snabbt.
Krydda med salt, peppar och saften av en halv citron.
I dagens soppa satt jag också
med 1 tsk torkad dragon (inte nödvändigt).
Vill du ha en tunnare soppa, späd med mjölk.
En tjockare, i med lite maizena.
soppa2
Nu skall jag verkligen försöka frysa in några portioner,
eller så får jag koka en kastrull till i morgon. 


Schnitzel på kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 03.10.2022

Kategorier:

Söndagsmiddagen blev wienerschnitzel men gjord på kyckling.
En favorit som vi gör lite nu som då.
Så här går det till.
kyckling12Lägger filén mellan oljat bakplåtspapper så den inte fastnar
och går sönder.
bankadBankad och klar.
station3Paneringsstationen: Vetemjöl blandat med olika sorters peppar,
vispatägg, pankomjöl och kycklingen.
Vänd kycklingen först i vetemjölet, doppa den sedan i ägget och sist i pankomjölet.
I stället för panko går det också bra med ströbröd.
paneradeKlart, och nu dags för stekpannan.
stekning2Steker eller friterar i rikligt med olja.
sas5Denna gång blev det en Bearnaisesås.
schnitzel2Mumsigt och gott med ansjovis och kapris så som det skall vara.
Gumman fick också en schnitzel i matlådan till jobbet.


Oravais och marknad

Skrivet av Ulf Lassander 30.09.2022 | 2 kommentar(er)

I dag besökte jag höstmarknaden vid Oravais Rökeri.
Vilken marknadsstämning redan före den skulle öppnas.
Här lite bilder av en lyckad och trevlig lokalmarknad
där det lokalproducerade stod i fokus.
hoppbBarnen bjöds på gratis hoppborg och den hade besökare redan från början.
fisk8En av de produkter som tog först slut var rökt fisk från Sundom.
Men även jag hann med att köpa en bit röding innan den tog slut.
agg3Färska ägg från både stora och små höns. Mums!
blommor2Höstmys hör årstiden till och en bit bort doftade det grillad korv.
ukraina...här var det inte bara grillad korv utan allt möjligt för att stöda Ukraina. Snyggt!
lingonDe bästa bären just nu. Tänk dig rårörda lingon med en leverbiff, stekt bacon,
rejäla kåldolmar eller en biff i gräddsås.

choklad3En god choklad är aldrig fel och här fanns det trendiga varianter att välja på.
bakverk2Ögonen dras till grisarna men oj så mycket annat gott för kvälls kaffet.
goaHälsodrycker är på tapeten och här var det mycket på gång.
honung3Lokalproducerad honung är så god i det mesta.
strumporVi går mot kallare tider och då passar det bra med lite plagg som värmer.
camilla5Här var det sonen i huset som hade fixat till äppelgodis.
Mamma Camilla fick stå för försäljningen tills skoldagen var över.
orvasrokArrangören Oravais Rökeri hade också affärer på gång.
Glädjen var stor också för att alla de andra också fick klirr i kassan.
”Det här är någonting som skall utvärderas och planeras in på nytt” 
påpekade en nöjd VD Caj Norrgård.
karvarSmåfåglarna skall också börja få sitt. Här fanns också
jordärtskockor till salu.
yvonnesGardenDjävulskt gott med djävulssylt och allt annat gott.
formarVi går mot juletid och då skall man se till
att allt inför julbaket finns. Här finns det mesta för nytänk kring pepparkakor.
trabordEtt rejält stockbord kan man också få i önskade längder.

Det här var en trevlig fredag, dessutom fick jag möjlighet att delta i ett mindre
smakprov och produktutveckling. Smaken var bra och hoppas att det
blir till en produkt.


Hundraåring räddad

Skrivet av Ulf Lassander 26.09.2022

Har man inga projekt så skapar man dem.
Efter veckan på Kreta känner man sig utvilad och 
inspirationen pirrar i kroppen.
Började städa ut ett garage i går och hamnade in i ett nytt projekt.
Det över hundra åriga skåpet hade fått rejält stryk
och skulle sågas sönder och bli ved.
Ville ändå testa om ett flera gånger avslutat projekt kunde räddas.
skapbasBytte ut vissa ruttna delar och förstärkte.
Nja, det kanske kunde lyckas. Timmarna gick,
och lite senare så stod det i garaget för spackling.
garagetspackling Krönlisten upptill är helt nygjord av gammal golvlist
och ett itu sågat kvastskaft (hade ingen rundstav).
tvatt2Dags för tvätt med både målartvätt och såpa.
Fanns ett vitt pulver i skåpet som kunde ha varit kalk eller nåt gammalt gift.
Hyllorna är också återvinning, två gamla dörrar från en kontorsmöbel.
Passade bra till det här, med bra yta att förvara verktyg på.
grundmalning Ännu under kvällen fick skåpet en grundfärg och
en helhet började träda fram.
malatI morse var det äntligen dags för målning.
Det fick samma gråa färg som det tidigare skåpet jag fixade till.
Ser riktigt hyfsat ut.
Skåpet lär härstamma från den lokala malaxmålaren ”Dali Vill” som bodde
inte så långt från oss nere i dalen. Han var född i slutet på 1800-talet
och lär ha haft många knepiga funderingar.