uffeskitchen ul

Pyssel och knåp som ordförande

Skrivet av Ulf Lassander 25.03.2021

Det är tur att dagarna blir längre och ljusare. Som frivillig inom Röda Korset och ordförande för 12:e året
på Vasa svenska avdelning, finns det hela tiden någonting att göra.
Förutom alla möten och bollplank för verksamheterna, har man
en hel del egna projekt att pyssla med.
Råkade få Första hjälpen bilen stationerad på gården och den behöver sin omvårdnad
för att stå i beredskap.
bilstadDammsugning och små fix på gång.
Nu råkat jag jobba inom marknadsföring och då får man
hela tiden erbjudanden och tips om nya produkter och lösningar.
Det som tidigare kostade skjortan, går i dag att få till otroligt låga priser.
tygmarkenaHär en bunt nybroderade tygmärken från Åbo till galet lågt pris.
Vad skall man göra med dessa?
Jo, vi på avdelningen tänkte att åldringar som sitter i rullstol på boenden i Vasa
skall också ha möjlighet att sitta ute och njuta av vårsolen.
Så vi köpte in åtta stycken värmepåsarna (med skinn på insidan) kommer från Tyskland
och var i en zuper gut kvalitet.
tygmarkenBara att sätta i gång symaskinen.
pasar2Då var det bara att genomföra donationen, typ 1000 euro.
Alltid lika roligt att kunna ge någonting som är av bra kvalitét.
CCDenna donation gick till Linneahemmet vid Fylgia och Carl & Caroline.
Damen i rullstolen tyckte den kändes som en babypåse.
Tror nästan hon slumrade till i solen.
Det var ett gott tecken :) 

Nu på kvällskvisten hann jag också med ett styrelsemöte med Folkhälsan i Smedsby.
Där äger avdelningen tre lägenheter och de skall också ses över.
Några mess angående avdelningens mobiltelefoner och möjligheten att
få dem kopplade till iZettle kortbetalnings terminaler vid kommande insamlingar.

Inspirerande med varierande frågor och uppgifter. Man håller sig på G.


Fjolårets lamm i stekpannan

Skrivet av Ulf Lassander 21.03.2021

Kategorier:

För någon vecka sedan fick jag en leverans av fjolårets lamm
som hade inte vuxit till sig så snabbt som de borde.
Inget problem, de rymdes bra i stekpannan.
Gumman hade fixat en kall potatissallad och gräddfilssås.
 Jag stod vid spisen och hon ville ha stekt kycklingsfilé,
jag föredrog tre kotletter lamm.


Doften av stekt vitlök, citron och rosmarin kändes som himmelriket.
Hade missat getosten men den kom till mitt i maten.
Rödvin, så klart.
lamm

Ni minns de här rara kotletterna.
Har sett dem hela senaste sommar skutta fram över ängen en bit bort.
Matats bland annat av våra ägna äpplen =kretslopp.
kotlett


Solens mat i solen

Skrivet av Ulf Lassander 19.03.2021

Kategorier:

Solen skiner från klarblå himmel.
En snabb tur till Köttdisken för att se vad som bjuds.
Plockade ihop en egen kallrätt.
Pasta med cheddar och örter, några skivor rostbiff
och en klick av fjolårets egna vindruvsgelé.
Lite peppar över.

Nu bara att bänka sig på terrassen, på med Ray Bans och njut av allt som bjuds.
solmat


Vinterterrass

Skrivet av Ulf Lassander 18.03.2021

Solen gassar på terrassen och det är dags för torsdagslunch.
Platsen är given, maten likaså.
En tallrik med rökta räkor och en sallad med ingefära och äpplen a la Fiskdisken.
Brödet är Fazers Puikkula, uppskuret och stekt i torr stekpanna.

Lunchen och livet är vad man gör det till.
raktallrik


Mättande, lätt och gott

Skrivet av Ulf Lassander 14.03.2021

Kategorier:

Söndagens uteliv tar på och magen ropar mat. Men vi vill ha någonting lätt men mättande.
Då blir det kycklingwok.
Ett helt huvudkåls huvud hyvlas ner, en rejäl morot, citron, 4 klyftor vitlök,
10 cm strimlad purjo. Ett paket tunna kycklingfiléer som strimlas.

I wok pannan med het olja. Kycklingen först och lite chili.
Sedan det andra. Ett halvt glas vatten så kålen får ångas.
Apelsinjuice, soya sås, några stänk japansk vinäger. Några skivor ingefära.
Salta och peppra efter behag (smaka av).

Gott och nu har magen någonting att jobba med.
Dessutom blev det över till några matlådor.
Glöm inte den sötsura såsen som tillbehör.
mars wok


Marocko dukar upp

Skrivet av Ulf Lassander 13.03.2021

Kategorier:

Kvällens middag blev en bit reseminnen. Tankarna gick till morerna, marocko, tunisien och sydspanien.
Ett paket lövbiff strimades upp och fick ligga en stund i teriyakisås och peppar.
För det här finns inget recept utan det har vuxit fram
i huvudet under dagens gång.
strimlatkott
I stekpannan åkte: en hel strimlad lök, en paprika, en riven morot och köttet.
Tillsatte senare vatten, em rejäl matsked tomatpuré, fyra lagerblad och grönsaksbuljong, lät det hela koka ner innan
det var dags för nypressad apelsinjuice, persilja och några oliver.
gryta1
I med en burk grädde (2 dl) och låt det koka ihop på svagare värme.
gryta3
Smaka av (igen) salt och peppra.
Couscous gör man som det står på paketet, men jag brukar hälla
i lite grönsaksbuljong i vattnet. Sedan då det skall stå och dras
skär jag ner några citronskivor för mera smak.
ratt5
Gott blev det och lämnade över så pass
att gumman får en matlåda till jobbet på måndag.


Fredagsmys med skaldjur och får!

Skrivet av Ulf Lassander 12.03.2021

Fredag och dags för lite mys. Hade satsat på gratinerade havskräftor.
Köpte alla de hade på CM i Stenhaga.
Alltid mums oberoende var i världen man är, även hemma.
Vitlök, smör, ost och persilja. Några salladsblad med en skvätt vinägrett och några skivor surdegsbröd.
Allt som behövs.
Och det gick hem även hos gumman.

havskraftor7
Men på vägen hem från stan ringde telefonen med meddelandet
”Nu har dina lammkotletter kommit”.
Lite special, för de rörde sig om några lamm som hade vuxit långsamt.
Därför fanns det inte så mycket fett på kotletterna.
kotlett2
Jag gillar fettet på lammkotletter men nu får man testa några med mindre fett.
Inte är de stora, men nu snackar vi lamm och inte gammelfår.
Blev en hel del gott för kommande rätter.
Ner i frysen tillsammans med ribbsen.
pasar



Fisk och grönt

Skrivet av Ulf Lassander 06.03.2021

Gillar man fisk så gillar amn. I dag skulle det dock ha blivit grillat.
Men dagens började med att sota pannan så det ena gav det andra,
som gav att allt blev annat än man tänkte.
Hann ändå med att beställa 2 kg nyslaktade lammkotletter.
rodigugn
Tänk dig smaken av: kapris, syltlök, grädde, vitt vin, purjolök, smöt, vitron, fisk buljong, pepparost.
Sedan går vi över till det övriga.
sparris4Ångkokt ovanför potatisen, parris och broccoli.
Mums.
Till det här ett kallt Mateus rosé.


Covid vs pollen

Skrivet av Ulf Lassander 02.03.2021

Vår vindar friska, nysa och vi ska...

Våren knackar på och då skall du vara uppmärksam på om det är corona symptom,
vårförkylning eller pollen allergi som ger sig till känna.
I Sverige har de första mätningarna inkommit och de visar
på att det troligen blir värre för allergiker i år än i fjol.
Även i södra Finland har man sett pollen i luften och
under dessa varma dagar släpps pollen även i mellersta Finland.
Har du problem skall du rådfråga din läkare först, men
pollenmedicin bör intas några dagar eller veckor innan säsongen slår helt till.
Förbered dig för att kunna njuta av vårsolen.

Det är fjolårets sommarväder och en varm vinter
som påverkar mängden pollen i vår.

Prosit!
pollenFoto: Pinterest



Mycket gott i kväll

Skrivet av Ulf Lassander 28.02.2021

Kategorier:

Kvällens middag är troligen ett tecken på att man är hungrig.
Potatisklyftor och sallad var vi båda överens om.
Sedan blev det knepigt. Jag ville ha lamm
och gumman kyckling.

Då blir det båda.
207A07EC 4992 4BF9 A5AD 2DF8B32EC181Här marineras de sida vid sida med ett täcke av Gotländsk krydda (örter).
IMG 6964Min tallrik med lammribs, sparris, getost.
IMG 6965
Vinet satt perfekt.
Har tänkt sätta igång grillen på onsdag:)