uffeskitchen ul

Ålands äppelvin

Skrivet av Ulf Lassander 21.12.2020

Under mitt senaste besök på Åland köpte jag några flaskor av öns egna äppelvin.
Smakbyns bränneri Tjudö vingård Ab, står för produkten.
Den här flaskan är en Semi Sweet och har en klar smak som påminner om
en fransk cider, dock inte så bubblig som en cider.
Äppelsmaken är tydlig och len.

Smakar bra efter tre dagars julstädning och
dagens pytt med rökt ängskalkon från Hemmanet.
vin aland2


Röding med aronia boost

Skrivet av Ulf Lassander 20.12.2020

Kvällen experiment med aroniapulver blev en stekt röding.
1 matsked Aroniapulver och en gnutta Drömkrydda Fisk som fisken fick
gosa med en stund. Nu blev dagens vitamindos blev intagen.
roding aroniaNågra minuters stekning och det var klart.
roding aronia2Såsen är en typ av Remouladsås som jag gjorde själv.
1 gul lök, lite kapris, lite purjo och små saltgurka (cornichons)
hackas fint. Blandas i en burk gräddfil med salt och peppar.

Lite hyvlad (med osthyveln) gurka on rädisor som snabbt får ligga i salt, peppar,
ättika och lite torkad dill.

Gott!


Hälsomat till max

Skrivet av Ulf Lassander 19.12.2020

Kategorier:

I kväll fick jag för mig att testa superbäret Aronia i matlagningen.
Vi har tidigare plockat dem som ”självplock” för smoothies. Men nu ville jag testa en färdig produkt
från Finnish Superbarries i Österbotten.
Som de säger själv är det från de renaste länderna i världen.
Har tillgång till både färdigpressad must och pulver.
Aronia har stora fördelar som påverkar hälsan. Så varför inte testa.

I kväll testade jag aronia med kyckling.
skar upp fickor i kyckligfilén och fyllde den med en blandning av
aroniapulver, en msk plommonmos, en msk sambal oelek och lite curry.
Kycklingen lindades in med bacon och fick ligga en stund i aronia must och soya.
Stektes runt och placerades i smörad ungsform.
Hällde på aronia marinaden, grönskasbuljorng, oliver, några klyftor vitlök,
rikligt med purjo, grädde och lite vitt vin.

Medan detta puttrade i ugnen på ca 200 grader i 30 minuter så kokade jag potatis.
aronia2

Aronia har en hög tanninhalt och kan upplevas som lite besk. Men musten i sig
är söt och påminner lite om rå vindruvssaft. Vi har nu också druckit ett glas om dagen
hela veckan. Lär vara bättre än blåbärssaft.

kyckling1Maträtten fick en fylligare smak och detta gör vi om.
Nästa gång öser jag på mer av aronia.

Kul att aronia gett ett nytt inslag i det traditionella jordbruket.

baret
 


Havskräftor även på en onsdag

Skrivet av Ulf Lassander 16.12.2020

I dag tog jag ut en av årets sista semesterdager. Den tillbringade jag med scenen vid Smedsby uf.
Svettig, öm och trött svängde jag in till Fiskdisken på vägen hem.
Hade tänkt mig nåt små plock, men blev havskräftor.

Klyva och på med lite smör,vitlök och persilja.
En ciabatta fick ligga vis sidan om på plåten.
Gör tillräckligt med persiljesmöret för det är
sååå gott till brödet.
kraftor5Igen ville jag använda stenbrickan från Arkiliving, blir så bra kontraster
och lyfter fram det viktigaste -maten.


Luciasill

Skrivet av Ulf Lassander 13.12.2020

Ett generöst fat med sill och annat gott sitter alltid rätt.
Dagens rätt består av matjessill, ägg, brynt smör och mycket annat.
Men vi tar det allt efter.
silltallrik2
Hacka en rödlök, en salladslök och ett rött äpple
Halvera eller skiva några rädisor.
Koka ägg och halvera dem.
Bred ut allt på ett serveringsfat. Skär matjessill i munsbitar och
arrangera den ovanpå.
Hacka gräslök och dill och strö över.
Sakta försiktig och några varv med pepparkvarnen.
Klicka på lite rom om du vill.
Smält smör i en kastrull och låt det sakta brynas under omrörning.
Häll smöret över ingredienserna.

Serveras till kokt potatis.

 


Kvevlax:s egna fiskdisk

Skrivet av Ulf Lassander 09.12.2020

Inlägget är ett samarbete med Jeppes Fisk i Kvevlax.

Redan då jag för en tid sedan läste om att Jeppes Fisk, som nyligen öppnat sin fiskbutik 
i Kvevlax, vaknade intresset för vilket sortiment som fanns.
Tufft att i dessa tider satsa på eget företag!
I dag hade jag glädjen att redan från morgonen ”hänga på dörren” till butiken.

jeppe urklipp
Bra läge mitt i Kvevlax centrum, intill K-market och Sale. Här kan man bekvämt göra hela
matuppköpet på en och samma gång. Allt är nära och rejält med parkeringsutrymme. Nice.

jesper dorrButiken som varit i gång sedan veckan före lillajul, har redan funnit sin kundkrets
och dörren går med jämna mellanrum trots att det är tidig förmiddag.

– Kunderna blir glada då de hör att jag vill satsa på lokalt fiskade fiskar.
Var till och med själv ute med en kompis och fiskade sik, påpekar Jesper Källskog.
sik2

Här är det bara små leveranser som gäller för att kunna garantera att det är färska fiskar i disken.
Forellen som kommer från Kaskö har bra åtgång, likaså abborre och sik från Köklot.

lax6

 – Kunderna är positivt överraskade då jag också kan erbjuda egen gravad sik och lax.
Den egna skagenröran tog slut nästan direkt. Våra rökta fiskar kommer nästan barar från Sundom.
Vill man ha någonting extra, är det bara att höra av sig så hör vi oss för om det går att få.
Jesper ler och ser nöjd ut.
gravlaxbockling
Förutom de lokala fiskarna finns det också en hel del annat gott i butiken.
Frysdisken erbjuder en hel del godsaker för den som gillar skaldjur, och till verkligt bra priser.
griffeltavla
Här finns också sillinläggningar från omtyckta Klädesholmarna och inlagd sill i lösvikt.
Många godsaker för julbordet.
sillarsill ilosvikt

Ostdisken är också fylld med en hel del godsaker
i passliga förpackningar för dig själv eller familjens ostbricka.

ostar3
Själv fastade jag för färs helströmming, en söndagsfångst.
Ett kilo rikare åker jag hemåt och nu skall det bli inlagd kryddig helströmming,
ett måste till julbordet trots att den kommer att vara uppäten före det.

helstromming

Min traditionella kryddströmming:

1 kg rensad helströmming (med huvudet kvar)
5 dl vatten
1,5 dl ättika
0,5 dl salt
1,5 dl strösocker
1 msk stötta vitpepparkorn
1 msk stötta svartpepparkorn
5 lagerblad
4 skivade gula lökar

Blanda ättika och vatten. Slå över fisken och låt den dra 12 timmar i kyl.
Låt fisken rinna av. Blanda salt, socker, kryddor och lagerblad.
Varva strömming, lök och kryddor i en glasburk.
Låt stå i kylen i 3 dygn och tryck ner fisken i lagen varje dag.

Njut av den till kokt potatis eller på knäckebröd, dekorerad med lite dill och hackad rödlök.

Njut av julen med god lokal fisk, det skall Jesper och jag göra!
underskrift

 Adressen dit är: Kvevlaxvägen 2 66530 Korsholm 


Kvevlax vs Italien

Skrivet av Ulf Lassander 08.12.2020

I dag blev det en mixa både av det ena och det andra.
Morgonen började med en leverans gott pizzavin från Italien.
Har köpt det tidigare, det kan du läsa om här.
Fyller på källaren inför jul och nyår. Den lådan var väl just vad som rymdes.
casale ladacasale kallare2
Före lunch var det dags att bekanta sig med lokal fisk vid
Jeppes Fisk i Kvevlax. Det är ett sponsrat blogginlägg som publiceras
under veckan. Fick med mig 1 kg helströmming som skall bli
inlagd kryddströmming. Återkommer både till inlägget och receptet senare.

jeppes dorr


Lördags wok

Skrivet av Ulf Lassander 05.12.2020

Kategorier:
Taggar:

En råkall dag som denna så smakar det riktigt gott med en het wokpanna.
Kål, paprika, morötter, palsternacka, purjo, vitlök,
kyckling, lime (både skal och saft), curry, japansk soya och vinäger
och ett glas nypressad apelsinsaft.


Tur att det lämnade så mycket ingredienser så vi har till en ny wok nästa vecka också.
wok5


Snabbgjord mingelmat

Skrivet av Ulf Lassander 03.12.2020

Personligen ingen större vän av karelskapiroger. Men det här som jag hittade på Valios receptsida fick idéerna att snurra.  Kan föreställa mig smaken och den känns bra, dessutom är det otroligt lättlagat. Gott med en kall öl, vittvin eller skumpa.
taytetyt cocktailpiirakat

Gravlaxpiroger (12 st):

1 burk smetana (Valio)
2 tsk citronsaft
2 kokta ägg (10 min)
¼ tsk salt
200 gr gravlax i skivor
50 gr laxrom och dill
Några drag med svartpepparkvarnen

 Rör ihop smetana, hackade ägg, citronsaft och salt. Bred ut på pirogerna.
Gör en slö rulle av gravlax ovanpå.
Om du gillar laxrom så en klick ovanpå och sedan svartpeppar.

 

Saltköttpiroger (12 st):

1 burk Créme fraiche (Valio)
½ dl hackad bladpersilja
2 msk senap
¼ tsk salt
1-2 saltgurkor
100 gr saltkött av nöt, i skivor
svartpepparkvarnen igen och lite riven pepparrot.

 Rör ihop créme fraiche, persilja, senap och salt. Bred ut ovanpå pirogerna.
Dekorera med skivad saltgurka och saltkött. Stör över den rivna pepparroten och peppra.


Alltid ett säkert kort!

Skrivet av Ulf Lassander 29.11.2020

Alltid ett säkert kort -är röding i ugn. I kväll med pressad potatis som suger upp såsen bra.
Smöra en ugnsäker form och lämna några klickar smör i botten. Plocka ner några citronskivor
och skivad purjo (kan knappas bli för mycket av purjon). Lägg ner fisken, salta och peppra.
I kväll öste jag på en rejäl matsked med kapris, lite marinerade vitlöksklyftor (skåptömning inför julen).
Torkad dill och en rejäl matsked riven pepparrot (går bra med den på tub). 2 matskedar buljong, 1 dl vittvin
och 2 dl grädde. In med formen i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.

Servera med sallad och njut. Jag skulle ha plockat i lite räkor också innan serveringen
men de glömde jag bort. Räkorna få bli kvällsgodis framför TV:n.

roding17