Advent, nej ho ho!
Vilken advent! Började dagen med att skaffa granris och enris för de traditionella julpynten i trädgården.
Fixade till en ny klädställning till Röda Korsets Hjälplagret i Vasa.
Så blev den mörkt och lamporna tändes.
Blev lite pyssel med Smedsby uf:s nya revy i januari. Fungerar även denna gång som scenograf
och nu finns det med ett inslag av Strömsö. Blev till att testa digitala korsstygn.
”Vad vill du äta i kväll”... ”Fish and chips”...”OK”
Så var det dags att fritera.
Gumman fixade aioli och potatisen.Så gott med ett kallt rosévin till.
Nu blir det dags för relaxing.
Härlig med ett eukalyptusbad i mörkret.Ha en fortsatt trevlig advent.
Inte Medelhavet men nästan
Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.De små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.
Medan de ligger på grillen hinner jag inspektera hotellet
intill grillen.Några ”rör” är igentäppta nertill i träklossarna = hotellgäster.
Byggåret.Doften är rätt!
Nu är det bara att mumsa i sig med fingrarna
och njuta av ett glas vitt.
Här ett tidigare recept.
Lastpallar får nytt liv
Ett av sommarens och höstens större projekt var att skapa en ny inredning till Röda Korsets Hjälplager i Vasa.
Det tidigare lagret stängdes för några månader vid midsommar och nu är det nya lagret i full gång.
Utan pengar är det svårt att skapa inredning, därför får man ta till
det material som finns gratis –lastpallar.Helpall är stabila och passar bra som underrede för bord. Här med en fanerskiva
som kunde varit tjockare men då också tyngre att lyfta ensam.
För att skapa stabilitet i bordet skruvade jag fast ett bräde mitt över.
Det fungerar också bra som skiljevägg mellan bordshalvorna.En så kallad halvpall fungerar bra som ett mindre sidobord. Då står pallen på högkant och
här räcker det bra med en halv fanerskiva. Går också att utöka med en mellanhylla
som vilar på det mittersta pallbenet.Så plötsligt kom det ett önskemål om mera klädhyllor.
Tack Malax Byggmaskiner och Lantmännen Malax för de pallar jag snabbt fick.
Det gäller att fundera och planera så att allt sitter ihop och går lätt att
transportera och montera.Under pallarna spikade jag fast lite filtbitar för att pallen/bordet skall lättare
gå att dra längs golvet utan att göra allt för stora spår.Blev helt hyfsat, en del pallar var lite svaga i sin konstruktion så
de fick jag förstärka med en metallvinkel.I veckan kom frågan hur vi kunde hänga upp gardiner.
En del fundering och planering utgående från en råpall.Ibland går det som på Strömsö, alla bitar föll på plats och som
stänger återvann jag benen från några gamla vädringsställ
som sagt upp. Nu skall det hela plocka ner,
in i bilen och till lagret för montering.Ser ut att fungera. Nu är det nästa team som får ta över och sortera
och hänga upp.
Barnen fick en egen lekknut med sittdynor av pallar.
Beklädnaden är lapptäcken av gamla jeans och med ett
litet Röda Korset profilmärke. De i sig är broderade tygmärke från gamla
svarta och urtvättade pikéskjortot.
Till sist vill jag visa upp hur bra det kan bli med gamla donerade
källarhyllor. På med lite vit målfärg (en donation) och de är som nya.
Har väl satt ner max 300 euro på en helt ny fungerande butiksinredning
i ett 370 kvm stort hjälplager.
Helt onödigt projekt
Det finns projekt, onödiga projekt och fullständigt onödiga projekt.
I dag håller jag mig inom den sistnämnda kategorin.
Under morgonens skogspromenad hittade jag en grankäpp som jag använde flera gånger
som vandringsstav i fjol. Och den fungerade lika bra nu.
Tog med grankvisten hem och pimpade lite extra.
I uthuset fanns en gammal brödkniv, alltid bra att ha en kniv i skogen.
Slidan fixades av en träbit (värmebehandlad) som låg på golvet i vedlidret.
Också bra att ha en bit järntråd med sig till skogs. Lindade ca 70 cm runt en skåra i skaftet i fall om.Ett gammalt läderbälte blev bra material för en upphängnings ögla (Ernst varning).
Nertill knackade jag fast en rörstump av rostfritt.
Hela härligheten är 130 cm och är nu betslackad.
De du, en vandringsstav modell 2022.
Nordafrikansk sallad
I kväll blev det en länge efterlängtad sallad
med smaker från Nordafrika.
Grunden är bulgur som kokas enligt receptet på paketet.
I den varma bulguren hackade jag ner färsk mynta ur trädgården,
lite torkad chili, oljan av soltorkad tomat och lite tomater.
Några skurna kvisttomater, persilja, oliver, färsk gurka,
lite hackade russin och ruccola.
Proteinet i salladen är ett skivad grillat kycklingbröst från butiken.
En skvätt apelsinjuice över och allt är klar att äta.
Smakade bra med ett kallt rosévin.
Lördagskyckling
Mycket jobb i dag i projektverkstaden,
men det återkommer jag till i en annat inlägg.
Men så blev det dags för mat.
Fyllda kycklingbröst i ugn, var önskemålet.
Blev tre stycken, en för gummans matlåda på måndag.
Skar upp dem till en ficka och fyllde med krossad grön-röd och svartpeppar,
lite soltorkad tomat och en rejäl klick Viola ost med svartpeppar smak.
Stängde dem med ett par tandpetare.
Stekte dem runt om kring så att de blev fastare.
In i en smörad ugnsform:
Plockade runt lite broccoli, tomater, lök, persilja och oliver.
Gjorde en fond på smöret jag stekt dem i och tillsatte
tomatpuré, soja och lite apelsinjuice.
Ser härligt ut.
Hällde på fonden, mera apelsinjuice och grädde.
In i ugnen i ca 25 min. på 200 grader.
Under tiden gjorde jag pressad potatis och
gumman dök upp för att göra en sallad.
GOTT...är bara förnamnet.
I morgon blir det lite nordafrikanskt med bulgur
och grillad kyckling.
Soppa på trattkantareller
Lovade på facebook att koka svampsoppa idag, lovat är lovat.
Grunden är Per Morbergs svampsoppa
men satte till lite eget som vanligt.
Vi börjar gråta över löken och
hackar en stor lök i bitar (kunde också vara två lökar)En del av gårdagens skörd, ca 1,5 liter rensad svamp.
Går också bra med vanliga kantareller eller taggsvamp.Här kommer mitt egna inslag, Oravais Rökeris Bacon.
Två rejäla skivor med mycket smak.
Spara några och knaperstek dem till serveringen.
Sautera löken i smör så den blir mjuk. Lägg i svampen
och fortsätt sautera den tills vattnet kokat bort.Nu har du en fin soppgrund.
Häll i 7 dl grönsaksbuljong och 4 dl grädde.
Låt soppan sjuda 7-8 minuter. Mixa den, vill du ha en soppa med lite bitar i
så mixar du den bara snabbt.
Krydda med salt, peppar och saften av en halv citron.
I dagens soppa satt jag också
med 1 tsk torkad dragon (inte nödvändigt).
Vill du ha en tunnare soppa, späd med mjölk.
En tjockare, i med lite maizena.
Nu skall jag verkligen försöka frysa in några portioner,
eller så får jag koka en kastrull till i morgon.
Schnitzel på kyckling
Söndagsmiddagen blev wienerschnitzel men gjord på kyckling.
En favorit som vi gör lite nu som då.
Så här går det till.Lägger filén mellan oljat bakplåtspapper så den inte fastnar
och går sönder.Bankad och klar.
Paneringsstationen: Vetemjöl blandat med olika sorters peppar,
vispatägg, pankomjöl och kycklingen.
Vänd kycklingen först i vetemjölet, doppa den sedan i ägget och sist i pankomjölet.
I stället för panko går det också bra med ströbröd.Klart, och nu dags för stekpannan.
Steker eller friterar i rikligt med olja.
Denna gång blev det en Bearnaisesås.
Mumsigt och gott med ansjovis och kapris så som det skall vara.
Gumman fick också en schnitzel i matlådan till jobbet.
Oravais och marknad
I dag besökte jag höstmarknaden vid Oravais Rökeri.
Vilken marknadsstämning redan före den skulle öppnas.
Här lite bilder av en lyckad och trevlig lokalmarknad
där det lokalproducerade stod i fokus.Barnen bjöds på gratis hoppborg och den hade besökare redan från början.
En av de produkter som tog först slut var rökt fisk från Sundom.
Men även jag hann med att köpa en bit röding innan den tog slut.Färska ägg från både stora och små höns. Mums!
Höstmys hör årstiden till och en bit bort doftade det grillad korv.
...här var det inte bara grillad korv utan allt möjligt för att stöda Ukraina. Snyggt!
De bästa bären just nu. Tänk dig rårörda lingon med en leverbiff, stekt bacon,
rejäla kåldolmar eller en biff i gräddsås.
En god choklad är aldrig fel och här fanns det trendiga varianter att välja på.
Ögonen dras till grisarna men oj så mycket annat gott för kvälls kaffet.
Hälsodrycker är på tapeten och här var det mycket på gång.
Lokalproducerad honung är så god i det mesta.
Vi går mot kallare tider och då passar det bra med lite plagg som värmer.
Här var det sonen i huset som hade fixat till äppelgodis.
Mamma Camilla fick stå för försäljningen tills skoldagen var över.Arrangören Oravais Rökeri hade också affärer på gång.
Glädjen var stor också för att alla de andra också fick klirr i kassan.
”Det här är någonting som skall utvärderas och planeras in på nytt”
påpekade en nöjd VD Caj Norrgård.Småfåglarna skall också börja få sitt. Här fanns också
jordärtskockor till salu.Djävulskt gott med djävulssylt och allt annat gott.
Vi går mot juletid och då skall man se till
att allt inför julbaket finns. Här finns det mesta för nytänk kring pepparkakor.Ett rejält stockbord kan man också få i önskade längder.
Det här var en trevlig fredag, dessutom fick jag möjlighet att delta i ett mindre
smakprov och produktutveckling. Smaken var bra och hoppas att det
blir till en produkt.
Hundraåring räddad
Har man inga projekt så skapar man dem.
Efter veckan på Kreta känner man sig utvilad och
inspirationen pirrar i kroppen.
Började städa ut ett garage i går och hamnade in i ett nytt projekt.
Det över hundra åriga skåpet hade fått rejält stryk
och skulle sågas sönder och bli ved.
Ville ändå testa om ett flera gånger avslutat projekt kunde räddas.Bytte ut vissa ruttna delar och förstärkte.
Nja, det kanske kunde lyckas. Timmarna gick,
och lite senare så stod det i garaget för spackling. Krönlisten upptill är helt nygjord av gammal golvlist
och ett itu sågat kvastskaft (hade ingen rundstav).Dags för tvätt med både målartvätt och såpa.
Fanns ett vitt pulver i skåpet som kunde ha varit kalk eller nåt gammalt gift.
Hyllorna är också återvinning, två gamla dörrar från en kontorsmöbel.
Passade bra till det här, med bra yta att förvara verktyg på. Ännu under kvällen fick skåpet en grundfärg och
en helhet började träda fram.I morse var det äntligen dags för målning.
Det fick samma gråa färg som det tidigare skåpet jag fixade till.
Ser riktigt hyfsat ut.
Skåpet lär härstamma från den lokala malaxmålaren ”Dali Vill” som bodde
inte så långt från oss nere i dalen. Han var född i slutet på 1800-talet
och lär ha haft många knepiga funderingar.