lördag 2 mars 2019 - 17:57

Inne med Skrei

Kvällen middag blev Skrei (torsk). Vad är skrei? Skrei är en vandrande population av torsk från den norsk-arktiska torskstammen. Den tillbringar större delen av sitt liv i Barents hav, som är rikt på näring, för att vid könsmogen ålder (cirka 5 år) nu inleder den sin årliga lekvandring till den norska atlantkusten och hamnar i våra fisk diskar.

skrei

Min tolkning av en skrei-rätt är: pressad potatis, några bönor, ättiksgurka, en sås gjord på (mixad) lök, syltlök, kapris, ett kokt ägg, pepparrot och gräddfil plus salt och peppar. Torsken är stek i smör med lite vitlök. Kan bjudas upp för vem som helst.

lördag 23 februari 2019 - 17:49

Grekisk kväll i Malax

Efter några timmar i skogen kändes det mer än skönt då grekiska dofter började fylla köket. En gammal favorit som vi kallar för ”Ghitas grekiska frestelse”. Nu kör vi receptet...lite dit åt.

1 kg potatis
minst 400 gram maletkött
2 stora gula lökar
vitlök 5 klyftor
bönor
salt, peppar, grekiska kryddor eller motsvarande

en mögelost och nästan 1 liter grädde.

lok

Körde både potatisen och löken via mandolin. Men skär upp dem fint.

stekpanna2

Stek maletköttet med löken. Smaka och krydda av.

ost

Vi använde en hel bit ost.

stekpanna

Rör ner vitlök och osten i köttet och blanda ihop allt med potatisen.

form1

Häll upp blandningen i en (eller två) smörade ugnsformar.

form

Häll på grädde så att allt täcks. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

sallad5

Servera tillsammans med en lite kopp grekisk sallad. Ett gott vin och varför inte en ouzo.

frastelse

Nästa en form gick åt sig på två personer. Vi har mat till i morgon också eller så fryser man in till en annan dag.

torsdag 21 februari 2019 - 11:38

Mussellunch

Mussellunch sitter aldrig fel. Nu håller Kaffehuset August på att varva ner inför sin stängning. Det resulterar i att det bland annat står Vittvinskokta blåmusslor på menyn i dagarna tre. Dag ett fick vi avnjuta dem i solsken vid förhands reserverat bord. Gott goti gott gott!

I morgon blir det troligen Bouillabaisse :)

musslor8

onsdag 20 februari 2019 - 08:25

Livet i värmen

Dagarna går och det är en vecka sedan jag landade från Karibienkryssningen. Från dagar med över +30 grader och varma vindar, prasslande palmblad och latinska rytmer bakom varje knut, känns det verkligen avlägset med dagens snöyra. Men har du inte följt läsarresan under de 10 dygnen som vi kryssade fram mellan öarna så har du möjlighet att följa hela resan här

Här några bilder till som inte tidigare visats :)

karibian uffe

Härligt med egen hytt med balkong för en skumpa innan middagen. På väg igen...

karibian hytt

karibian plate

Middagen var dessutom hel i min smak :)

karibian show

På kvällen beställer man en drink och bänkar sig för show. Här är det förmågor från besättningen som står för underhållningen.

karibian beach

Är man i Karibien så skall det vara sand mellan tårna och turkosblått hav. Alla element på plats!

karibian beer

Hemma sa de att ”se upp för hajar”  och det gjorde jag. Men stötte på dem på land också.

karibian bar

Så skall en bar se ut...sommar fiilis!

karibian rum

Rum tasting...och lite kaffe. Turistigt – ja men det var gratis. Me like!

söndag 17 februari 2019 - 20:08

Pasta!

Pasta, så fick det bli i kväll! Efter tio dagar på kryssning på en italiensk båt har jag ännu inte fått nog av pasta. Såsen blev en modell av ”man tager vad man haver”. Mjukost med vitlökssmak, tomater, en vårlök med hela blasten och lite salt, peppar. Den snittade kycklingen låg en 30 minuter med salt, peppar, citron och lite chili. Är allt förberett så fixar man rätten under 10 minuter. Servera med krasse (som i går) samt ett par stora kaprisfrukter.

Ett gott italienskt rött vin!

kycklingpasta

 

lördag 16 februari 2019 - 20:27

Äkta röding

Äkta röding smakar gott efter tio dygn i Karibien. Alltid lika gott med hemlagat. Köpte en stor rödingfilé i går. Pressad potatis och lite stekt vitlök ovanpå fisken. Ättiksgurka och krasse fick räcka som sallad. Såsen är gräddfil, hackad vårlök, kapris, saltgurka och lite salt. Ett par teskedar rom sitter alltid rätt och ger färg.

En flaska rosévin slank också ner som lemonad! Gött var det, i morgon blir det kyckling! Nu sitter vi och mumsar på nystekta plättar med jordgubbssylt.

roding10

onsdag 13 februari 2019 - 12:33

Svenska piratkanoner

Nassau, Bahamas huvudstad. Grundades av britterna  i mitten av 1600-talet och hette då Charles Town. Staden var på tidigt 1700-tal piratcentrum, en tid som kallas för den gyllene åldern. Tillfångatagandet av den ökända kapten Svartskägg avbildas på en målning från år 1718.

kapten svarskagg2

Under sin tid som sjörövare gick han under mer än tretton olika namn. Förutom ”Svartskägg” var även ”Havsdjävulen” ett återkommande namn som han använde sig av. Svartskägg seglade skeppet Queen Anne’s Revenge och var en av de mest fruktade sjörövarna på sin tid.

Hans skepp Queen Anne’s Revenge förliste utanför North Carolinas kust 1718, och hittades 1996. Sedan dess har forskare undersökt skeppet och bärgat en mängd föremål, bland annat 29 kanoner.

En av dem har redan identifierats som svensktillverkad på Ehrendahls bruk i Gnesta kommun söder om Stockholm. (Bild från TT)

kanon

 Svartskägg var känd för att alltid bära sex skarpladdade pistoler vart han än gick.

 Sannolikt är myterna om Svartskägg mycket överdrivna. Han tycks i själva verket varit en bildad person, rättvis och välsedd av sin besättning. Han ska aldrig ha skadat någon krigsfånge i onödan. I land har han ofta beskrivits som ovanligt välklädd och distingerad. Han kunde lätt förväxlas med vilken kolonial tjänsteman som helst.

Det diaboliska ryktet var något han vårdade, liksom sitt teatrala utseende i strid. Med teatereffekter undvek han sannolikt blodbad. Svartskägg var cirka två meter lång och vägde cirka 125 kilogram. Vid en tid hade han fjorton fruar.

 

Under denna pirattid fanns det rikligt med pirater i Karibien. På kartan ser man de mest fruktade. piratkarta

Min kryssning i Karibien började med ett besök på pirat muséet i Nassau med kameran i högsta hugg. Kom med på en rundtur!

 

piratmuset

hamngata

En hamngata som visar upp värsta sjörövarhålan.

fartyg

hangkorg

En hängkorg i metall för tortyr och bestraffning.

sjukvard

Sjukvård, kanske en kula som opereras bort.

piratstrand

Ett piratläger på stranden.

kanoner

 

viktpress

Tortyrredskapet ViktPress som bland annat användes på den skottska piraten John Gow 1724. Man plockade på vikter till den drabbade erkände sitt brott eller krossades.

Beer Lane 1735

En docka av engelsmannen Beer Lane i tidstypisk 1700-tals klädsel.

durk

På fartygen hade man också husdjur för lött eller mjölk.
Engelska piraten John Rackhams flagga har blivit symbol för piratmuséet.

John Rackham1682 1720 engelman

onsdag 30 januari 2019 - 19:32

Varma smörgåsar

Gjorde det lätt för mig ikväll. En ungsform varma smörgåsar med tonfisk och några med skinka. Mums så gott med några glas kallt rosévin till. Nu skall det sista lilla packas. I morgon mitt på dagen bär det iväg till Helsingfors och i morgon bitti Karibien i 12 dygn :) Vi hörs via ”läsarresan” och Sevendays Instagram.

varmasmorgasar

måndag 28 januari 2019 - 08:23

Miljötänk a la Uffe

De senaste åren har det varit mycket prat om hållbar utveckling. Det är bra men begreppet är så stort så man sällan i det dagliga livet förstår vad det betyder just då.

Det jag spontant tänker på och tar i beaktande är att återanvända gammal och inte hela tiden köpa nytt. Kan handla om inredningsdetaljer, trädgård, kläder eller reklamprodukter. Någon större second hand handlare är jag inte men om det finns prylar som går att plocka isär och skapa någonting nytt av, är jag mer än nöjd.

 

Nu är snart våren på kommande och då kan man odla i trädgården i stället för att köpa grönsaker och rotfrukter. Man får dessutom frisk luft och motion.
Rätt sortering av avfall som skall till återvinning är också hållbar utveckling av närmiljön.

 

Lastpallar i trä som kan bli möbler är bra. Kläder, pälsar eller tyg som kan bli till dynor, stolöverdrag eller användas som trasor i garaget. Här är ett collage av bilder från tidigare blogginlägg där jag återanvänt en hel del.

 

inlagg2 kvarn

Mysigt med ljusstumpar i en kruka fylld med sand. Köpte en gammal kaffekvarn i stället för en ny som knappast håller så länge. Snygg inredningsdetalj också. Gardinstängerna i mässing är riktiga loppisfynd.

 

inlagg3 cykel

VBL cykeln var ett kul sommarprojekt där en skrotcykel fick nytt liv. En gammal korg fick också nytt liv framtill på cykeln. Riihimäkis glasburkar går bra att stapla på varandra och är en kul detalj intill spisen. Gamla fanerskivor blir nya skyltar-

 

inlagg bank

En gammal trädgårdsbänk slipas snabbt upp, får ny färg och lever i många åt till. Gamla jeans blev till sittdynor och stolöverdrag i jeepen. Har man skog, har man också gratis bränsle. Står ca 13 pallar med ved på gården och dessutom är det skogsvård. Trädgården ger allt möjligt gott och närodlat, inga transportsträckor. Här blir det must av årets skörd.

 

Helgens positivaste nyhet är väl ändå att Samsung dumpar plastförpackningar

För de allra flesta varumärken har det blivit en hygienfråga att ha en tydlig hållbarhetsagenda. Under helgen meddelade Samsung att man skulle komma att ta bort all plast från sina förpackningar med start under det andra kvartalet. Istället kommer produkterna att förpackas i återvinningsbara material. Med start nästa år kommer bolaget dessutom att använda miljövänligt papper för alla sina pappersförpackningar.

söndag 20 januari 2019 - 18:53

Grönsaker

Grönsaker lär vara nyttiga! Därför testade jag någonting helt nytt i kväll. I fredags så blev det dumplings med chili/soya dipp. I går en kycklinggryta (den egna Pollo del dia). Men i kväll skulle det testas nåt nytt. En del är sånt som lämnat från tidigare och passar bra i en paj.

Paj låter inte så svårt. Broccoli, rödlök, paprika, purjo, tomatpuré och rökt skinka. Mozzarella i äggblandningen och lite över en halvtimme i ugnen. Inte så dumt, finns mat till flera dagar.

paj2