uffeskitchen ul

Kyckling ett snabbfix

Skrivet av Ulf Lassander 14.04.2019

Hållit på ute idag med att bland annat räfsa halva gården (den torra delen).
Nu blev det dags för mat. Ingen av oss har orkat tänka till idag annat än ta upp lite kyckling ur frysen.
Pepparsås fanns kvar sedan igår. Potatisklyftorna sköter sig själva i ugnen och en tunn kyckling grillas på nolltid.
Kycklingen kryddades bara med citron, curry, samba oelek och peppar på sig.

kyckling grill2

kycklingratt4

Helt otroligt gott...eller så var vi vrålhungriga. Tomater och lite rödlök,
en bit broccoli. Så var det klart!


Kött på grillen ger dofter

Skrivet av Ulf Lassander 13.04.2019

Kategorier:

Kött på grillen, det var en klar kvällsmeny redan tidigt i morse.
Två fina biffar som rullades (kanterna) i nymald svartpeppar.
En liten grillglaze av olja, rödvin, soya, honung och kryddor.

biffar5

Pepparsåsen: en stor hackad lök som steks i smör och sedan får puttra
i lite grönsaksbuljong. Tillsätt en hel gräddost med pepparsmak (typ: mustapekka).
Låt puttra innan du mixar allt och tillsätter grädde.
Potatisklyftor är alltid ett säkert kort.

biff3

Ett gott rött vin till. I kväll valde vi ett favoritvin från Italien,
Barone Montalto Passivento.

vin11

 


Årets pesto: steg ett

Skrivet av Ulf Lassander 13.04.2019

Årets pesto! Det härliga vårvädret i Malax fick i gång med på allvar. Krokusen har slagit ut,
småfåglarna flyttar in i sina nyrenoverade holkar, koltrasten sjunger, måsarna skränar och
18 tranor flög just förbi ut till mossen bakom huset.

krokus

Då börjar det knycka i odlings närven.
Sagt och gjort, bara att sätta igång med det första steget mot årets pesto.

salador

Två påsar vanlig basilika och en påse timjan. Blir nog en sats till lite längre fram
men just nu får detta duga.

Svårt att odla? Nej absolut inte. Lite jord i krukorna, vattna försiktigt,
så fröna direkt ovanpå den fuktiga jorden (inte allt för många frön per kruka).
Spraya öven lite fukt på nytt , går bra med vilken sprayflaska som helst bara den är ren.
På min står det Ajax :) På med skyddskåpan så det blir ett växthus.
Sår du direkt i en blomkruka så trä en plastpåse över,
men klipp några hål i påsen så luften slipper och cirkulera.

basilika maj201510 maj 2015 hade de små plantorna planterats om för första gången.
Och redan den 21 juni började det se bättre ut. 
basilika2016

Det årets skörd blev bra. År 2012 blev det också 11 burkar god pesto.
Lämnade dock bort brödet och osten för att förlänga hållbarheten.
Osten går bra att riva på inför matlagning eller grillning. 

pesto

 


Pasta vongole är på menyn

Skrivet av Ulf Lassander 12.04.2019

Pasta vongole, bara namnet säger att det är gott. Skaldjur a la Medelhavet är fredagsmys till max. Råkade få syn på musslorna i Citymarkets fiskdisk efter jobbet och menyn var spikad i ett nafs. En disk som hade så mycket gott i sig, till och med bläckfiskar. Lite vitlök, vin, citron, en skvätt hummerfond, peppar och salt. Färsk pastan kokas som vanligt några få minuter. Allt är fixat inom 10 minuter. Dessutom råkade jag få tag i ett verkligt gott riesling som passade mina smaklökar till 100%.

musslor10vin10


Kall korvsallad

Skrivet av Ulf Lassander 07.04.2019

Kategorier:

Kall korvsallad hör till våra gamla favoriter.
Toppen mat en varm sommardag men går lika bra en gråmulen dag i april.

korvsallad3Lätt att laga. Kall kokt potatis, rödlök, syltlök, kapris, ruccola, stekt chorizokorv,
parmesanost, cornichon (små saltgurkor), rostade pinjenötter, kluvna körsbärstomater
och en vinägrett på olja, citronsaft, senap.
Jag stekte korven i olja med curry för att få fram ny smak.


Holkvisning

Skrivet av Ulf Lassander 07.04.2019

Holkvisning som gäller. Förra veckoslutet togs alla åtta holkar ner och rengjordes.
Vissa delar byttes ut och bostäderna förstärktes.
holkar7

Nu är det dags för visning och hyresgästerna står på kö.

faglar2

faglar1

Ingen kråka, men väl en kycklingfilé.

fileVid grillen är det svårt att klara sig utan en 70 åring. stickor

Men gott blev det.grilladkyckling3


Grillväder

Skrivet av Ulf Lassander 31.03.2019

Kategorier:

I dag fick man njuta av solen. Det betyder att grillen också tänds. Blir kyckling, som i går men i dag med pasta och sallad.

kyckling grill

Curry, soya, peppar, salt, citron. Det är allt som behövs för en lätt marinad.

kycklingpasta3

Gräddfilssås med citron, vitlök och lime. Går bra till fisk också. Mums till max! 


Sommargäster

Skrivet av Ulf Lassander 24.03.2019

Redan i morse då jag var efter tidningen märkte jag att gårdens fågelholkar hade börjat väcka intresse bland sommargästerna. Jag hade tänkt ta en projektfri dag men andra hade tänkt nåt annat. En stund senare var alla holkar nerplockade. Gamla bon rensades ut, ruttna delar byttes ut, spikar slogs in på nytt och en snabb ytbehandling. De har alla några år på nacken så det var helt på sin plats att se över dem. Väl efter att alla var monterade på nytt såg jag en som jag hade missat. En stund senare hade också den fått en makeover. Nu är det bara för paren att gå på visning och flytta in. Hyran är samma som i fjol – fågelkvitter.

holkar4


Terrasshäng

Skrivet av Ulf Lassander 24.03.2019

Kategorier:

Morgonsol, torr terrass, söndag och inga projekt.
Faran är stor att det blir lite skumppa på terrassen idag.

Några filtar och nyputsade Ray Bans så fixar man det nog.

Får väl leva lite La dolce vita!

rose3


Frystömning!

Skrivet av Ulf Lassander 23.03.2019

Frystömning av infruset kött! Det var temat i dag. Enstaka bitar som har blivit slängda i frysen, bra kött men restbitar. Då ville gumman göra kalops. Fritt fram. Den var kanske en av de bättre hon gjort, full av smaker, kryddig och jätte god. Gurka, svartvinbärsgelé och potatis. Thats it och nu har vi mat för flera dagar :)

kalops3