Skörd till stor hjälp
Nu är det fullt upp i buskar och snår. Skogen ger sitt och då är det också dags i trädgården.
Emellanåt kan det bli för mycket av det goda och då
funderar man -vad kan jag göra av alla fina och nyttiga bär?
I år fick vi på Röda Korset en donation av bär.
Häftigt, jag plockade till av egna bär och kokade saft på dem.
Passade samtidigt på att koka lite svart vinbärsgelé.
Blev en hel del god saft till vinterns evenemang.
Vi skall bjuda besökare på varm saft då kylan slår till.Ännu oetikerade flaskor, står ännu i grannens kylrum.
Följande dag fick också de sina etiketter.
Samtidigt under Konstens Natt i Vasa fick vi in en ny donation
på röda vinbär och en kasse med socker.Medan natten framskred i Vasa, stod jag hemma och kokade saft av bären.
En egen litet projekt som ändå inte alls är svårt.Det du behöver är en Mehumaija som du häller bären i.
Kokande vatten i kastrullen längst ner. Sedan sköter den sig själv.
Rör om nu som då, ta bort urkokade bär och i med nya bär och mera vatten.
Dags för socker koket och ett par tabletter ”säilöntäaine”, låt det svalna och så är saften klar.
Blev några vackra flaskor ”rött” som fick klart godkänt vid provsmakningen. Egen etikett skall det vara.
Det ser bra ut om man inte är med bakom kulisserna.
Då ena stora fyllda glasflaskan skulle flyttas i köket,
lossnade botten och en stor del av köksgolvet och skåpen blev helt röda.
Nåja, vi fick ju köket städat på samma gång.
Korvar och bacon
Säger som Ernst: ”Kan man bli glad av grilladkorv - javisst kan man det”.
Låter lite enkelt men blir alltid gott
då det är ont om tid och magen skriker.
Man tager godsakerna som finns i lokalbutiken.Varvar med lite paprika och lök.
Glad och mätt blir man. Till det här går det bra med en lätt grönsallad
eller en matigare potatissallad.
Vintillverkning
Körsbärs- eller bigarråträdet bar rejält med frukt i år.
Trastarna kalasade för fullt tills vi fick nät över och det mesta skördat.
Nu skulle det igen bli en vinsats på egna bär, det var flera år sedan senast.Här ligger ca 5 kg färska bär.
Som mosas. Oj så mycket saft det blev.
Bären blandas med 8 liter vatten. 1 dl vinjäst tillsätts,
och det hela får jäsa i tre dagar.
Sedan silas bären bort genom durkslag eller silduk.
Jag silade av dem två gånger.
Min gamla damejan flaska åkte i golvet för ett år sedan så
nu har jag skaffat mig en ny som jag hittade i Singsby.
2 kg strösocker rörs ut i saftblandningen och det hela hälls i flaskan.
I med en tät kork med vattenlås och låt det ”putra” några dagar
tills jäsningen lugnat ner sig.
Sedan skall saften hällas över (utan bottensats) i ett nytt kärl
där det får stå ytterligare några dagar.
Buteljeras och får mogna några veckor ( står det i receptet),
senast glömde jag bort flaskorna under några år
och väl vid provsmakningen trodde vi att det var sherry.Vacker bärnsten färgad dryck. Hoppas på samma resultat denna gång.
Passar på att hålla lite smakskola samtidigt.
Av erfarenhet vet vi att graden av sötma känns tydligast på tungspetsen,
syrlighet känns på sidorna av tungan och eventuell beskhet längst bak.
Tungan innehåller ca. 3000 smaklökar.
Låt det väl smaka!
Dagen för vinbärsgelé
I dag var det dags att koka egen gelé på svartvinbär.
Bären håller på att mogna och då innehåller de mycket
naturligt pektin som gör att saften blir till gelé.
Vår tidigare gelé håller på att ta slut så några
nya burkar av årets skörd är välkommen.
Mitt gelérecept ur en gammal bok:
2 liter nyplockade bär ( ca. 1 kg) sköljs.
Men de behöver inte rensas desto mera.
Koka eller ånga bären ca. 5 minuter.
Sila av dem genom duk, jag tog ett par gamla men rena strumpbyxor.
Gör ett första geléprov för att se om bären innehåller pektin.
PEKTINPROV MED KYLA: Kyl gärna en tallrik i kylen eller frysen först.
Lägg en msk gelé på tallriken och kyl hastigt förslagsvis i fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen.
Då ska den stelna till den konsistens du önskar.
Dra ett streck genom med en sked. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.
Häll över saften i en kastrull och låt den småkoka i 3-5 minuter.
Rör ner 6 dl syltsocker, lite i sänder, så att sockret hinner lösa sig.
Låt gelén koka försiktigt utan omrörning 10-15 minuter.
Gör geléprovet igen.
Ta kastrullen från spisen och låt massan stå några minuter.
Ta försiktigt bort skummet med en hålslev.
Ös upp gelémassan i varma glasburkar (kokta i vatten).
Låt geléet kallna och sätt på lock
och förvara svalt.
Det här receptet gav mig 1 liter gelé.
Skall bli gott i vinter till kyckling eller kött.
Dags för pesto!
Så blev det i dag dags att avsluta odlingen av basilika. Sådde dem 2 maj och de skolades om tre veckor senare.Vuxit så det knakar och lika livskraftiga varje år.
Tar endast bladen och lämnar så mycket att de
kanske fortsätter att växa fram till hösten.Mixar ner basilika, vitlök, lite citronsaft, olja och peppar.
lämnar bort bröd och nötter för då håller min pesto mycket längre.
Var efter den använd häller jag på lite mera olja i burkarna.Blev fem burkar pesto till fisk eller kyckling.
Kolla dessa länkar: Kyckling, Pasta, Korvsallad, Kassler
Närodlat och helt naturellt
Vet att some börja fyllas med kantareller och annat gott, så även här.
Men att få känna lyckan av att hitta svamp eller skörda från eget land, är obeskrivlig.
De senaste dagarna har det skördats.Lammrinbs närodlade ett par kilometrar ifrån.
Nypotatis ur eget land.Kvarkenlax på spett, egen nypotatis, gräslök, basilika och krasse blommor.
Nu börjar det ploppa upp i skogen. Mitt i dagens skyfall
åkte jag ut en sväng till de gamla bekanta ställena...och det blev en rejäl skörd.Medan jag plockade svamp började också kvällens meny bli allt klarare.
En del svamp delades direkt ut till ensamma.Äntligen dags för en kombinerad lunch/middag/kvällsmat blev ett
pytt på egna nypotatis, lök och kantareller. Såsen var en test gjord av Koskenlaskias dipp-ost (den svarta),
rejält med peppar och en skvätt grädde. Blev helt bra.
Biffen blandade vi ihop själva av nötkött, svettad lök, ägg och peppar.
Medan den blandade köttfärsen stod och drog sig
hann vi med en tur på mossen för att plocka lite hjortron.
Blev 4,2 kg och verkligt fina bär.
Får se vad morgondagen har med sig.
Pride-lördag i Vasa
I dag var det Pride för hela slanten. Det drog igång klockan 13 på
Salutorget med öppningstal och strax där efter bar det i väg till Sandö för chill.Röda Korset som representerades av både Ungdomsutskottet och Vasa svenska avdelning
hade tagit i bruk min egen tillverkade träkärra, en liten och smidig enhet.
I dag bjöd vi på ansiktsmålning.Tror det populäraste motivet var flaggor.
Trevlig stämning och mycket färger.
Vi var inte ensamma. Vasas finska RK avdelning tog hand om första hjälpen-jouren.
De hade till och med ett tält med sig ute på Sandö.
Vår första hjälpen grupp tog hand om jouren på kvällens Långskärsdans i Sundom.
Verksamheten fortsatte ute på Sandö och det blev kö.
Samtidigt hade vi fått upprätta en nödinkvartering i avdelningens lokal
för en ung ukrainska som skulle till Helsingfors.
Hon fick också en liten goodie bag med lite hygienartiklar som överraskning.Hoppas att hon trivs i lokalen.
Österbottningar i forsen
Så var det dags att tämja Trollforsen i Vindelälven.
Det var dags för 51 personer att delta i Röda Korsets Vildmarksläger i Ekorrsele
tillsammans med företaget Forsknäckarna.Ombord på Wasaline, i eget kabinett, hade vi bra med tid för olika ”lära känna oss” aktiviteter
trots att avgången klockan 18 betydde att vi skulle vara framme under morgontimmarna.
Dag 1: bjöd på info och historia om Röda Korset.Första hjälpen är ett givet inslag då man är ute i vildmarken.
Här lär vi oss använda en hjärtstartare (deffibrilator).I dagens samhälle är det också viktigt att förstå hur en
allergispruta (Epipen) fungerar.Våra hjälpledare hade laddat upp med sexualhälsa.
Inne i vårt huvudkvarter Vikingahuset var det också full aktivitet.
Hela gruppen delades in i team, som alla deltog i olika uppgifter.
En var att hjälpa till i köket och förbereda maten och
beakta alla allergier.Mums va gott!
Även under kvällarna hade kocken Sune full aktivitet. Här med korvgrillning
ute vid en av lägereldarna.
Dag 2: Forsknäckarna hade tagit fram olika övningar inom Teambuilding.Nyhet för i år var att testa kajaker i forsande vatten.
Info och skolning och sedan ut på Vindelälven.
Hamburgare direkt från grillen med önskade ingredienser -alltid en favorit.
Kökspersonalen jobbar alltid med handskar på händerna.
Dags igen för kvällsbit, nu grillade köttpiroger.
Dag 3: Dagen som alla väntat på, ung som gammal.
I dag var det forsränning för hela slanten.Bilen var packad med all utrustning inför den 15 minuters långa
bilfärden uppströms till startpunkten.
Medan hjälpledarna skojade till det och fick problem med påklädningen.
Forsknäckarnas Patrick Edin berättar om hur man uppför sig på älven
och säkerheten kring forspaddling. Nu var alla tysta och lyssnade.Börjar bli dags att paddla ut på den till synes stilla älven.
Men vänta bara 30 minuter längre ner.Först går det lite ner...
sedan går det upp...
och så dyker man ner igen. Gäller att paddla, paddla och hålla farten.
I år hade vi endast tre personer som ”flög” ur båten.Högljudda skrik och skratt. Våthetsgaranti på 100%.
Här växer självförtroendet och förståelsen att hålla fokus på att lyckas.En 100% blöt dag skall belönas. Det gör vi med plättkalas vid bastun.
Här är det lägerchefen Ghita som hjälper till.
Plättarna smakar och försvinner, en efter en.
Men ingen vill ge upp badandet ännu.
Med på kalaset är Patrick i grön t-skjorta och Lennart (sittande) som är grundaren
till Forsknäckarna och pionjären till att forsränningen kom till Norden.
Badtunnorna och bastun gick varma alla dagar.
I kväll skall också allt packas och städas inför avfärden klockan 10 i morgon.Dag 4: Istället för att vända mot Umeå, tar vi vägen inåt landet
och kör upp mot Mårdseleforsen, ett naturreservat som också en nyhet för i år.
Blir en 2 timmars vistelse i regn och vandring över hängbroar
och genom trollskog. Här finns granar som är 250 år gamla.
Förutom de stora och många forsarna, finns här också den gamla älvfåran
som i dag är torrlagd och bjuder på hällar som slipats fram genom årtusenden.
Äntligen i Umeå blir det tid för shopping och ett besök hos Röda Korsets Kupa i Ersboda.Här poserar hela gänget i solskenet.
Här kan man fynda, men intill finns godisbutiker som nog lockar mera
efter några dagars vildmarksliv.
En trevlig resa och härliga ungdomar.
Tack för att ni var med!
Lax i foliepaket
Tänkte bli kyckling i kväll men så blev det lax istället.
En vacker stjärt bit för två i foliepaket.Lite lök av alla dess sorter, en klick smör, peppar och salt.
I dag använde jag ett svart lava salt som gav lite extra smak och svarta fingrar.
Redisorna är ur eget land och skall ner i salladen.
Knyt ihop paketet och häll i en skvätt vin så allt har någonting att koka i.Det bubblar och putrar i paketen. Börjar dofta gott.
Sallad och en egen gjord remouladsås.
Blev riktigt gott!
Allt har sin tid!
Tänk att sex månader kan gå så snabbt. Tyckte det var i går då jag for på min egna
volontärsresa till Warszawa för att hämta hem ukrainska flyktingar.Väl hemma var det dags att gå igång på alla cylindrar
och att damma av alla gamla koncept för att hjälpa.Många mötte upp på torget i Vasa för manifestation.
Samtidigt droga Röda Korset Vasa svenska avdelning igång sin Ukraina insamling.
Redan då stod det klart att pengar är effektivare än varor i Ukraina.Vi hade planerat att öppna ett hjälplager i Vasa, där ukrainarna kunde plocka på sig det de behöver
och lämna in önskemål som vi kunde skaffa fram.
Vi fick ett gratis lagerutrymme på Mjölnaregatan av Vaasan Kiinteistö.
Veckan efteråt var vi i full gång.Man tager vad man haver och börjar skruva ihop bord.
De lokala mediehusen var på hugget och gav oss en
värdefull start. Donationerna började strömma in, frivilliga sorterade
och plockade fram. Möbler levererades med RK-bilen eller egna släpkärror.
Vi informerade besökarna om bussrutter och
andra viktiga adresser i Vasa. Vasa Mottagningscentral
var en viktig samarbetspartner som också ville snabbt få
ut sin information till ukrainarna och anlitade oss gärna.Vissa donationer fick vi som köpkort. Här ett exempel från Combo som gav oss
över 100 kassar med hygienartiklar, rengöringsmedel etc.
Väl uppskattade goodie bags delades ut till lagrets besökare.Vi ville lyfta fram varorna så de såg attraktiva ut och få bort
känslan av att det skräp som ingen ville ha.
Vid påsk och 1-maj smyckades lagret lite extra.
Samtidigt pågick insamlingar lite här och där. Det gäller att hänga
med då det sker och viljan att hjälpa är hög.
Det arrangerades lokala insamlingar runt om kring i Vasa.
Vi deltog i en välgörenhetskonsert i Åminne
och samarbetade kring insamlingen Ukraina NU med
Radio Vaasa och Sofie Furu. Senaste veckorna har avdelningens lokal i centrum öppnats
för barnklubbar och mer lär vara på kommande.
Men, allt har sin tid. Sex månader har gått och lagret är tömt.Behoven för varor finns kvar och viljan att hjälpa har inte sinat.
Nu tar vi en välbehövd semester och låter tankarna snurra.
Blir ett nytt lager i höst men före det så skall nya strategier och
organisationsplaner se dagens ljus.
Vi fortsätter.