uffeskitchen ul

Covid vs pollen

Skrivet av Ulf Lassander 02.03.2021

Vår vindar friska, nysa och vi ska...

Våren knackar på och då skall du vara uppmärksam på om det är corona symptom,
vårförkylning eller pollen allergi som ger sig till känna.
I Sverige har de första mätningarna inkommit och de visar
på att det troligen blir värre för allergiker i år än i fjol.
Även i södra Finland har man sett pollen i luften och
under dessa varma dagar släpps pollen även i mellersta Finland.
Har du problem skall du rådfråga din läkare först, men
pollenmedicin bör intas några dagar eller veckor innan säsongen slår helt till.
Förbered dig för att kunna njuta av vårsolen.

Det är fjolårets sommarväder och en varm vinter
som påverkar mängden pollen i vår.

Prosit!
pollenFoto: Pinterest



Mycket gott i kväll

Skrivet av Ulf Lassander 28.02.2021

Kategorier:

Kvällens middag är troligen ett tecken på att man är hungrig.
Potatisklyftor och sallad var vi båda överens om.
Sedan blev det knepigt. Jag ville ha lamm
och gumman kyckling.

Då blir det båda.
207A07EC 4992 4BF9 A5AD 2DF8B32EC181Här marineras de sida vid sida med ett täcke av Gotländsk krydda (örter).
IMG 6964Min tallrik med lammribs, sparris, getost.
IMG 6965
Vinet satt perfekt.
Har tänkt sätta igång grillen på onsdag:)


Skrejtorsk som bäst

Skrivet av Ulf Lassander 27.02.2021

Kategorier:

Torsk är gott och lättlagat. Men nu då torsken vandrar längs den norska kusten,
har den mera muskler och är fastare i köttet. Den torsken kallar vi för skrejtorsk.

Veckoslutets matinköp blev en hel file (halva frös vi in).
I dag ville gumman gå bananas med skrejtorsken, hon hade snappat upp
en gott recept. Inte mig emot, jag fixar potatisen.
skrej2
Ursprungs receptet var på torskrygg men vi vek våra filébitar.
Skulle gå i ugnen tills innetemperaturen var 56 grader.
Samtidigt låg broccolin i samma form, den fick sedan lite
mera tid i ugnen för den skulle rostas.
Permesansås var som en aioli utan vitlök, istället riven permesan.
En grön gremolata ovanpå fisken.
Gremolatan innehåller ett hack av vitlök, persilja, timjan
och riven permesan, citronskal och citronsaft.
Salt och nymald peppar.

Råkade ha en burk av Köttdiskens egna pepparrotskräm
som fick en rejäl klick mera pepparrot.

Jag kan garantera, det var gott!
Tack gumman för maten. 


Sjömansbiff

Skrivet av Ulf Lassander 21.02.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

I dag blev det en riktig husmansrätt. Gumman ville göra sjömansbiff
medan jag plogade gården och spände fast skidorna för en tur.
Det blev två rejäla formar, det betyder att
i morgon serveras det också sjömansbiff.
sjomansbiff i form
Rödbetorna var slut så det fick bli saltgurka och vindruvsgelé i stället.
Gott med rustik och välgjord mat.

sjomansbiff


Röding och scampi

Skrivet av Ulf Lassander 21.02.2021

Här var det dukat med en liten bit röding och tre scampi.
Lite hyvlad fänkål i vinäger och olja.
Gott goti gott gott.

skampi


Min favoritfisk och nu som filé

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Tanken var igen någonting helt annat och så mycket simplare.
Men väl vid fiskdisken gick jag i fällan.
Små spröda filéer av rödtunga, blev 4 stycken.

Se så vackra de är.
filerSom vanligt blir det pressad potatis och stocken av broccolin.
Jag pressar helst potatisen för den suger bättre upp sås och safter
samt ingenting lämnar. Skulle det nu göra det
så bår det att blanda det sista med ägg och göra goda ”rösti”.
rodtungafile3
Gräddfilsåsen med peppar, salt, hackad saltgurka, purjo och två vårlökar: Den går alltid hem.
Broccoli som ångkokas i durkslag ovanpå potatisen.
Några vitlökar jag hade i stekpannan för smakens skull, ville jag inte slänga för de är så goda stekta.
Ett gott kallt italienskt vin till. Det är mums det.


En italiensk minisemester

Skrivet av Ulf Lassander 09.02.2021 | 2 kommentar(er)

Det var inte bara en prosecco som landade i går. Den hade följe av en hel del andra godsaker.
Rött, vitt och olivolja.

vinflaskor2Vi befinner oss fortfarande i Valpolicella, området mellan Garda sjön och Verona.
italienkartaHär ligger vingårdarna fast i varandra. Just nu ligger det mesta i vinterdvala.
Bilden är från vingården Provolo.
vinterdvalaMen redan i april så skall knopparna spricka och en ny årgång på kommande.
Bilden är från Provolo i april 2020.
provolo april2020
landskapHärliga vyer och här finns också ett bra utbud med vandringsleder.
Här en sajt med en hel del intressanta rutter.
vandringslederEn god svamprisotto skulle sitta bra efter en dags vandring.
Många av vingårdarna i regionen har dessutom B&B.
svamprisotto


En bubblande nyhet

Skrivet av Ulf Lassander 08.02.2021

Kategorier:

En intressant nyhet dök upp vid dörren.
En Rosé Prosecco som lanserades som nyhet i slutet på fjolåret. Årgång 2019.
Vi hamnar uppe i norditalien.

Det var Alla hjärtans dag år 1950, då 121 vinbönder i Breganze
beslöt sig att skapa ett kooperativ.
I dag består kooperativet av 700 medlemmar.


karta4
historia2
vinrankorSe så mycket blad som är bortklippt för att druvorna skall få maximalt med solsken.
vintunnor2Ser det inte mysigt ut. Den historiska bilden hänger på väggen till höger.
Och dagens nykomling i Malax källaren.
prosecco3

 


Wok de luxe

Skrivet av Ulf Lassander 07.02.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

I kväll vill jag piffa upp min wok med lite andra godsaker.
Den traditionella woken med kyckling får sällskap av
några skampi, rejält med lime och färsk chili.

chili
Gumman får nog också med sig en matlåda till jobbet denna gång. 
skaldjurswok

Om, det kan vara gott och nu är också
dagens skogssnuva som bortblåst!


Bläckfiskcarpaccio som förrätt

Skrivet av Ulf Lassander 06.02.2021 | 2 kommentar(er)

Vissa rätter glömmer man aldrig. I dag då vi var och handlade mat till Vasa ville jag
ta ett stop vid Asian Shop på Handelsesplanaden. Tanken var väl främst för att
hitta någonting nytt och gott till söndagens wok.
Men vad kom jag ut med?

arm2

Jo, ett paket djupfrysta och uppskurna bläckfisk armar.
Nu förflyttas jag tillbaks i tiden till 2014 och Kroatien.
Där ville hamnrestaurangen Barracuda överraska mig med en
lite speciell förrätt. Och den har hängt med under åren.
armblackfisk2Bläckfisken är fångad i Vietnam och förkokt och snabbt fryst av det belgiska företaget Seacom
som har en hel massa godsaker i sitt sortimen.
Plocka upp de tinade skivorna på ett fat,
stör över nyhackad persilja,
pressa över citron som får köttet att möra.
Peppar och salt. En god olivolja och
några droppar balsamico.

Vågar du bjuda på det här som förrätt så har du en 100%:ig snackis.

Här samma rätt för några år sedan med lite andra ingredienser.