uffeskitchen ul

Long Shot

Skrivet av Ulf Lassander 28.02.2020

Nu har Hartwall lanserat sin senaste nyhet, Long Shot.
En Original Longs Shot som påminner om vanlig lonkero.
Men den här har en alkoholprocent på 15,5% och är helt utan kolsyra.
Inte en traditionell shot utan en helt ny typ av dryck, en LongShot.
Serveras iskall i 6 cl:s glas. Finns just nu i beställningssortimentet
men i Alkos butikshyllor fr.o.m 20 april. 
Intressant, kommer nog att testa.
longshot2


Fyra rätters på Hejm

Skrivet av Ulf Lassander 27.02.2020

I går var det ”lill lördag” och då hade jag förmånen att delta i ett event på restaurang Hejm i Vasa.
Vi var 8 influencers och bloggare från Sevendays som fick testa på en delikat fyra rätters middag
med alkoholfritt dryckespaket.
solnedgang8En kall men vacker kväll. Men vi hade det mysigt med fönsterbord med utsikt
mot solnedgången över Vasklot.
bardisk3Det pysslades i baren och snart var det dags för välkomstskål.
En härligt syrlig alkoholfri GinTonic.
valkomstskal2
Maten är modern med stor vikt på lokala råvaror.
 Av de fyra förrätterna fick vi plocka åt oss efter behag.

forratt1forratt3Bara smakliga godsaker som:
Smörkokta marbelpotatis med inlagda krusbär och gäddrom...
gaddrom potatislax4

Kryddsotad vildlax med mycket smått och gott...

tartar Tartar på ekologiskt nötkött, champinjonkräm och  friterad potatis...

oppetkok

I det öppna köket jobbades för fullt och snart var det dags för kvällens varmrätt.

grilladgris

Grillad gris med grillad rödbeta och potatispuré, rostad vitlök på en spegel av vinbärsås. Mycket gott.
efterratt3

Efterrätten är en rödbets/hallonsorbet med lakriscurd, hallonmaräng och dragonolja.

nattenNöjd och mätt avslutades kvällen några timmar senare.


Adoptera ett apelsinträd

Skrivet av Ulf Lassander 26.02.2020

Nu kan du få apelsiner direkt från ditt egna träd i Spanien med hemleverans.
En del spanska citrusodlare har grundat företaget Crowdfarming
som ger dig möjlighet att adoptera ett eget apelsinträd i Spanien. Frukten packas i pafflådor och
levereras kontinuerligt hem till ytterdörren. Inget spill och långa lagringstider,
 för hela skörden finns en färdig kund –du!
Beroende på skörden kan också enstaka beställningar tas emot.

Då bröderna Gonzalo och Gabriel Úrculo började odla citrusfrukt för tio år sedan
var miljötänk och direktförsäljning i starkt fokus. Samtidigt föddes idén att låta kunderna adoptera egna träd.
Crowdfarming grundades för två år sedan och omsätter idag 6 miljoner euro.
Via företagets webbtjänst säljer ca 60 jordbrukare sina produkter och kunderna har
adopterat totalt 45 000 träd. I Finland finns ca 1000 kunder och för transporten står sju logistikföretag.

Vilken toppen idé. Priset lär ligga lite över EKO-pris i butiken men det är ju “närodlat”
på ditt egna träd. Endast en låda (10 kg)  kan få ett pris på 34 euro  inklusive leverans till Finland.
cozaloEn glad Gonzalo Úrculo i Spanien. Artikeln översatt från Maaseuduntulevaisuus.


Sportlovsdryck!

Skrivet av Ulf Lassander 26.02.2020

Sportlov bjuder ofta på allt från kallt väder, solsken, slask till härligt uteliv.
Vad passar inte bättre en en varm chokladdryck. Då tänker jag först på
den gamla godingen Lumumba med lite extra styrka.
lumumba2
Tillagning
Värm choklad, typ Oboy, i en kastrull. Tillsätt sedan 4-6cl Cognac eller Brandy.
Toppa med lite grädde och riven choklad!
Kan även avnjutas som kall drink men jag föredrar den varma.
Skall du vara länge ute går det också att göra drycken i en termos och ta med.


Korvtallrik

Skrivet av Ulf Lassander 23.02.2020

Kategorier:

Önskemålet om kvällens söndagsmeny var enkel ”gör ugnskorv”!
Hade köpt två paket olika kryddiga korvar med kötthalt på 86%.
Som ”det lilla extra” stekte jag lätt ner två gröna äpplen, en stor lök och två vitlöks klyftor.
kryddade med lite paprikapulver för färgens skull.
lok3Snittade upp korvarna och la dem i ugnsform med lök/äppel pyttet över.
form2Strödde över två olika sorters riven ost (cheddar och mustaleima).
In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter (doften avgör).
korvtallrikIngen potatismos men väl ett potatisstomp med smör och grädda.
I normala fall skulle jag kallat det för ”slaskmat” men då 
man känner till alla ingredienser är det bara gott!
En kall öl till!


Kolja i grädde, gott!

Skrivet av Ulf Lassander 22.02.2020

Kategorier:

Blev en heldag i Vasa. Helt okej med det men man blir så hungrig.
En sväng in via Fiskdisken och problemet var löst.
Det blev en hel filé kolja, liknar lite sej.

Den skall in i ugnen med mycket annat gott.
kolja 1I botten en smörad ugnsform, ök och purjo. Några klyvna tomater, lite kapris, pepparrot,
lite buljong (nu hade jag bara hummerfond hemma så det blev det).
En skvätt vittvin och citron. Salt och peppar.
I det skede jag hällde grädde över allt så tillsatte jag också dillkvistar och lite
gurkmeja för färgens skull.
koljaform2In i ugnen på 200 grader medan potatisen kokade. Hade smått förkokt ett par morötter också
som åkte ner i sista skedet. 
koljarattOm man kunde förmedla doften och smaken.
Gurkmejan hade gjort sitt, fick såsen att få en  vacker gul färg. 

Om, det var gott! Slävade i mig den sista såsen tillsammans med
de pressade potatisen som hade fått koka men dill.


Räksmörgås

Skrivet av Ulf Lassander 21.02.2020

Räksmörgås kan bli lite uttjatat,
men vad gör man då det är den som står på beställningen. 
I kväll valde jag den svenska Åkes Äkta Hönökaka från Göteborg som bröd.
Den brukar finnas på Prisma, men går lika bra med Polar bröd.
honokaka
Bröd, smör, majonäs, salladsblad, kokta ägg (1 eller 2),
räkor, kapris, rödlök, citron, salt och peppar.
Dillvippan hade jag glömt köpa. 
Råkar man ha skivor av kallrökt lax hemma så skulle
en sådan också ha passat bra över äggen.
Gott var det, som en liten smörgåstårta.
macka2
Blir säkert fler under kommande veckorna.
Lättlagad och god efter en jobbdag. Öl eller vin till så är det klart, 
går också bra med citronvatten.


Vinleverans

Skrivet av Ulf Lassander 20.02.2020

Kategorier:
Taggar:

Kom ett paket med DHL!
I dag fick jag en ny leverans med intressanta viner från
Montegrotto Terme i Norditalien. Direkt leverans hem.
Skall bli intressanta att få laborera lite med skaldjur och fisk
eller en grillad biff.viner2

Tur att man har vinkällare som går att fylla.
Borde vara en låda till på kommande.

Den första i raden, Le Aléné, ligger på 15%, skördar år 2012 i Verona området.
Ypperligt med en rejäl biff, rostad and eller en god tomatpasta rätt.
Webbpriset i pund är 26,99 (34 euro flaskan).

En trevlig överraskning i dag var också att
Valpolicella Ripasson (flaska två) fanns på glas i dag vid restaurangen 1H+K.
Gott och passade bra till dagens oxbiff på lunchen.


Smakprovning vid Kyrö

Skrivet av Ulf Lassander 20.02.2020

Två bussar svänger in på gården i Storkyro vid landets största destilleri. Det är VBL och ÖT:s årskunder
från Företagstorget som bjudits in till provsmakning vid Kyrö Destillery.
Som sig bör blir välkomstdrinken en Napue, eller Kyrö Gin som produkten heter i dag.

drink2Nu tar jag med dig på en snabbtur genom det gamla mejeriets
undangömda skrymslen. Vi börjar i baren där våra bord dukas.
bardisk2
tunnor2Här används främst spanska tunnor av amerikansk vitek.
Tunnorna används endast två gånger innan de går vidare
för t.ex. öltillverkning.

tunnor3guide

Josefin Strandberg från Korsholm sköter om kvällens guidning och berättar bland annat att
en tunna innehåller 60 liter och också att köpa i sin helhet för ca 3000 euro.
Ginspriten, som görs på råg, köps främst från Estland men det är dock fråga om
råg som är odlad i Finland.

gamlakoppar

Här den äldre delen av destilleriet. De två stora kopparpannorna kommer från Tyskland.

jarningskarl

I den nya byggnaden på området sker både jäsning och destillation.
Åtta stora jäsningskärl som varje rymmer 13000 liter.
I följande rum de nyare kopparpannorna som är tillverkade i Skottland.

koppapannor
bottling

Dags för påfyllning.

tomflaskor

Den första kännspaka NAPUE flaskan är designad i Italien och tillverkad i Slovenien.
Dagens nya flaska (bilden) kommer från Estland.

creampallar

Bland dagens produkter finns också en gräddlikör och ett
typ av äppelcider som i kväll ännu saknar etikett. Den borde levereras ännu denna vecka. 

ginappel

provflaskor

Som sig bör ligger det lite provflaskor här som där.


smakprover

Kvällens urval inför provsmakningen.

smakprovglasmugg
Kvällens efterrätt serveras i en trevlig liten mugg
med texten som väcker tanken om
vad som kan hända under en bastukväll.


Grekisk frestelse

Skrivet av Ulf Lassander 15.02.2020

Kategorier:

Snöfall och slaskigt. Vad passar då bättre än en frestelse. Vi kallar den för Ghitas grekiska frestelse.
En rätt som dyker up nu som då och går att äta i flera dagar.
grekiskfrestelse2
Detta behövs:
1 kg potatis
Ett par rejäla lökar
2 dl grädde
450 gr malet kött
vitlöksflyftor, efter behag
bönor (går bra med frysta)
aura ost, salt och peppar.

Skiva potatisen och koka upp dem i saltat tillsammans med bönorna i 3–5 minuter.
Stek maletkött, lök, vitlök, salta och peppra. I dag hade jag också med lite pizzakrydda.
Smörj en ugnsform (vi gjorde två).
Blanda ihop potatisen och köttet, bred ut allt i ugnsformen och fyll på med grädde
så att det mesta täcks. Jag skivade ner ett antal honungstomater kunde ha gått bra
också med soltorkade tomater.
Gräddas i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
frestelse
Mums med ett fylligt rödvin.