uffeskitchen ul

Think pink i sommar

Skrivet av Ulf Lassander 07.05.2020

Gillar du också Riesling viner så är det här en nyhet för dig.
Det sägs att två vintrender förenades av misstag,
då man råkade hälla vitt i ett glas med lite rött kvar.
 
I sommar kan vi njuta av riesling rosé. En av de två nyheterna är från Europa och det andra från Chile.

pink3

 Digno Riesling Rosé kommer till Alko 25.5 och ligger på 13 euro.
En riktig Torres-kvalitét som passar även till kraftigt kryddad mat
som teriyakilax och asiatisk kyckling.

 

That´s Neiss Pink Riesling kommer från Pfalz och har en prislapp under 14 euro.
Har en doft av sommarblommor, hallon och mandel.
Här har vi vinet för skaldjur, sallader, sushi och  småa piroger.

 

Det är Maste of Wine Tuomas Meriluoto
som lyfter fram nyheterna i Winstates senaste  infobrev.
Tack Tuomas för det. Jag skall testa. 


Längan till Medelhavet

Skrivet av Ulf Lassander 03.05.2020 | 1 kommentar(er)

Vilken härlig söndag. Började med golvtvätt och invaxning av Röda Korset lokalen s golv.
Nya möbler kommer från Ikea på torsdag...nice!
Efter de timmarna blev det dags för en Tapas. JA, jag längtar till Medelhavet!
Till maten, havet och atmosfären.
Nåväl, det blev en sallad och inte vilken som helst.
Grillad bläckfisk som jag råkade få ta på vid Fiskdisken i Vasa.
blackfisk3
Yes, vilken glädje med riktig Tapas!
tapas2
Ursäkta corona skägget men snart är det väck.
Helt i samma väva fick jag inspis för att fixa till en studiebox för insekter.
Rören är fjolårets stammar av en VED som växer nere på gården.
Bladen blir nästan lika stora som mindre rabarberblad och stjälkarna upp mot 3 meter.

hotellDagens middag blev en grillad kycklingfilé som vi delade på.
Med lite godsker från Fiskdisken som marienarade kronärtskockor 
och lök. Samma sås som i går.

kyckling7

Tror det får bli en fryspizza i morgon...raaap!


Rödtunga – helt toppen

Skrivet av Ulf Lassander 02.05.2020

Oj vad glad jag blev då vi fick se att Fiskdisken i Vasa
hade rödtunga i disken. Rödtunga är en plattfisk och släkt med
rödspätta, sjötunga och bergstunga.
Slog till och tog varsin fisk.
rodtunga3rodtungafileDå jag brukar köpa sjötunga i Spanien begär jag dem att flå fisken direkt.
Sedan är det bara att steka och äta.

stekbord

Fisken steker jag bara i smör, salt och peppar.
Det är tillbehören som ger smaken.
Persilja, vitlök, kapris och citron får småputtra i smör
så att vitlöken börjar få färg. Såsen hälls på den stekta fisken.

tillbehor
rodtunga stekt2

Mums!
Här ett blogginlägg från Fuengirola då jag fixade sjötunga och mycket annat i lägenheten.


BBQ i vappenregn

Skrivet av Ulf Lassander 01.05.2020

Skulle bli en grillad helkyckling i dag, Men ingen av oss var speciellt hungriga.
I stället delade vi på en kycklingfilé.
Gårdagens sås (den som sattes i potatissalladen) till korven passade också bra till kyckling,
såsen gör vi om många gånger.
kycklingpinne2

Duggregn och lite blåst – vad gör det...tycker vinrankorna i växthuset.
Skjuter skott och ser ut att må bra. Även de som är planterade i marken visar blad.
vinranka


Glada Vappen

Skrivet av Ulf Lassander 30.04.2020

Kategorier:

Vi hade bestämt oss att bara slappa ikväll.
Men ett liten valborgs firande kan man väl ändå bjuda på.
Lite ballonger och serpentiner i ljuskronan skapar alltid lite stämning.
ballonger
Kvällens mat blev kokt knackkorv och en potatissallad
som jag norpade receptet Madeleines-recept av här på sevendays.
Helt bra. Gjorde lite för mycket sås innan vi blandade ner potatisen, men den
går bra att använda i morgon då det blir grillat. 
tallrik4
Och lite god bubbel till!


Musselpasta

Skrivet av Ulf Lassander 28.04.2020

Efter en skogsdag ropade kroppen efter mat!
Fick bli fast food i köket.
Pasta med marinerade musslor, lite pesto och hackad vårlök.
Och några drag med pepparkvarnen över.
Dessutom ett gott italienskt rödvin.

Ack dessa lediga dagar mitt i veckan. Power miniloma!

musselpasta


1235 meter

Skrivet av Ulf Lassander 28.04.2020

Kategorier:
Taggar:

Ledig dag och tisdagspyssla. Skulle träffa Skogsvårdsföreningen och rågrannen för att
kvista upp en igenväxt rå. Passligt kul då det dalar ner små snöflingor samtidigt.
Skogsskiftet är 1235 meter långt, över mossar, diken och skog (neon grönt på kartan).
Mitt i ingenstans.
skogskarta
Det första vi söker upp är ett ”knä” som är en sten där rån gör en svag vinkling.
Syns svagt en gul prick ovanför bokstaven F (Fornlämning) på kartan.
ra Och sedan vidare med röjningskniven i högsta hugg.
rasten2Målet för dagen är en överväxt råsten med inhuggen nummer.
Nu skall det smaka bra med mat.


Röding i foliepaket

Skrivet av Ulf Lassander 26.04.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

En trädgårdslång dag utan pauser och mat. Då sitter det desto bättre med middag.
I dag är det en rödingfilé som skall grillas i foliepaket.

foliopaket2Röding på en bädd av lite grovt havssalt. Uppskuren vårlök, tre räkor, citron, dill,
peppar, kapris och en klick smör.
Knyt ihop paketet och häll i en skvätt vin.

grillpaket

Han hör tydligt hur paketet kokar och smakerna gottar till sig.
Jag gjorde i kväll så att innan det var 100% färdigt, klippte jag upp paketen
och hälde i lite rökspån i grillen. Lät paketen ligga i röken en stund för att ge röksmak.

oppetpaket

Ser väl inte så dumt ut?
Vitlökssås med lime och gräddfil.

I glaset finns en kall rosé.


Lördagsbetalning

Skrivet av Ulf Lassander 25.04.2020

Kategorier:

Blev en full arbetsdag. Steg upp 05.30 och for till Vasa för att måla taket i Röda Korsavdelningen.
Det var lugnt och stilla  i stan med en vacker soluppgång.
Väl hemma igen blev det att räfsa en del av gräsmattan. Klockan 12 var det jobbet över
och dags att åka till Köttdisken för lite shopping.
Blev kyckling.

kalles2Kroppen börjar ropa efter salt. Så det blev en macka med potatissallad,
lite vårlök och Kalles kaviar (överlevnads tuben).
Nu var solen så pass skön att det smakade bra med en av de italienska Proseccon som jag fick i veckan.

Sakta mak börjar det bli dags för middag och
då kommer kycklingsfiléna fram.
sparrisgrillJag marinerar dem i pesto, citron, sojasås, vitlök, timjan, citron salt och peppar.
Grillen är på gång. I slutskedet åker lite rökspån in för  att ge en lätt röksmak.

webern

sparrikyckling

Mums med lite köpt grillsallad och en egen gjord sallad med lök och jordgubbar.
Serveras med ett rött vin.
Efter en lång dag kändes dagens mat som en bra betalning
för utfört jobb.

I morgon får det bli fisk...raaap!


Lamm och mangosalsa

Skrivet av Ulf Lassander 23.04.2020

Så var det lunchdags igen i hemmakontoret.
Samma bas som i går lammribbs men lite extra tillbehör idag.
Närproducerat, lammet kommer från Norrbro gård i Övermark. 
Jag köpte mitt på Köttdisken eller Fiskdisken...minns inte.
 
Norrbro är en släktgård med anor från 1700-talet.
Den nuvarande fårfarmen byggdes upp 2012.
Lyckliga djur ger ett bra och gott kött.
norrbro

norrbro rattRuccola, stekt citron, potatissallad, tzatzikin från i går, stekt rosmarin
två skivor getost och några vitlökar (mjuka och goda).
Mangosalsan var det lilla extra. 
Samma djupfrysta mango som vi kör i smoothie på morgonen.
Hackas upp med lite tomater (körde ett varv i micron),
salt, peppar och chiliflakes. Snabbt ihop rört och gott.