uffeskitchen ul

Vasas nyaste hotell

Skrivet av Ulf Lassander 03.02.2020 | 1 kommentar(er)

Måndags morgon och att bli bjuden på frukost är inte helt fel. Dessutom i Vasas nyaste hotell
 800 meter från torget. Hotell Greenstar ett miljövänligt hotellkoncept med fyra hotell i hela landet
 men det skall bli flera. Vasa är det nyaste och öppnades 1 januari i år.

naavavaggRedan i aulan möts man av ett fräscht intryck, lätta och luftiga möbler.
Till och med hotellmattorna är av återvunnet material.
receptionkorridor3hotellrumI den helt nybyggda fastigheten finns 98 rum från standardrum på 16 kvm
till större familjerum på 23 kvm. De större rummen är också anpassade för rullstolar.

tvatteri

I varje våning finns också ett klädvårdsrum med tvättmaskin, torktumlare och strykbräde.
Våningarna har också en gemensam kokvrå med gemensamt kylskåp för varje rum.
De större rummen har också kylskåp i rummet.

kylskap

lobby3Här finns allt man behöver. Inför sommaren kommer det också att finnas
hyrcyklar och förslag på cykelrutter. En av specialiteterna i ”baren” är lokal rostat kaffe från Vasa.
Tinto Roastery finns i grannkvarteret och hotellet skall snart
lansera en egen blandning. 

matsal2

Lugnt och rofyllt trots att man är ett stenkast från centrum. Hotellet har också egen grottparkering
och laddningsstationer för elbilar.

ljusreklam2

Anländer man sent mitt i natten är det inget problem.
Med sitt reservationsnummer och PIN-kod som man får vid bokningen
kan man snabbt skapa sig själv ett nyckelkort. Nyckelautomaten fungerar på flera olika språk.
Här betalar man per rum och i de större rummen finns bäddplatser för tre personer.
Snittpriset för ett rum är 70 euro.

kortautomat


Bröd blir öl

Skrivet av Ulf Lassander 01.02.2020

Idéerna flödar i det Bock´ska hörnet. I dag deltog jag i en lite grupp som fick provsmaka Bread Ale
(ett öl gjort på gammalt bröd). Projektet är ett samarbete mellan Bock´s bryggeri och bageriet Aroma.
Den ursprungliga idén är att minska andelen bröd som hamnar i sophinken.
I Österrike har man kommit fram till att var femte nybakat bröd går kastas bort.
Då idén att göra öl på gammalt bröd dök upp i Vasa för ett år sedan, gjorde man slag i saken
och kontaktade Aroma bageriet, som tände på idén.
Under två månader samlade man ihop och torkade överblivet bröd.

olglas
alex

Samarbetet mellan bagare och bryggare har anor från medeltiden
påpekar bryggerimästaren Alexander Maier.
Då var färsk jäst inte så bekant för bryggaren. Men att få tillgång till bagarens färska jäst
öppnade nya möjligheter.
I dagens bryggning av 1000 liter Bread Ale på Bock´s, har en del av maltet ersatts med 50 kg bröd.
En mix av olika brödsorter från Aroma bageriet, dock har man undvikigt bröd
med nötter eftersom de innehåller fett som påverkar lagringen.
etikett
alexbrod

Dagens öl påminner om ett amerikanskt Pale Ale men med en rund och fräsch smak.
Enligt Maria Vestergård från Aroma passar den bra med burgare eller revbensspjäll.
Hon känner också smaken av Levine brödet som är bakat i deras stenugn.
Hon är glad över att deras överblivna bröd går att återanvända.

 Varför detta?

Nu eftersträvar Bock´s vad de kallar cirkulär ekonomi. Öh! Vad då!...
Överflödigt bröd blir öl och restprodukter från bryggeriet kan i sin tur användas i
brödtillverkning eller som djurfoder. Man cirkulerar produkterna till max och
använder lokalproducerat så långt som möjligt.
Aroma har gjort egna tester med sina ”ölbröd” men är ännu inte helt nöjda.
Visionen är att få fram ett bröd som passar till lagrade ostar och lufttorkad skinka.

pressbesok
Dagens öl har ändrat både smak och karaktär under de senaste 2 veckorna
och skall vara klart till ölfestivalen vid Bock´s på vändagen. Då finns ölen på kran varefter
det tappas på flaskor och finns då att köpa i Ernst Salonger och i vissa lokala butiker.
Nu är det frågan en premium produkt som tillverkas i takt med att det finns råvaror (bröd).

Efter ölprovningen var det dags för en paus i baren.
bardisk

Väl hemma fanns det också med två signerade premiumöl i kassen.
dobbelbock

Ett  10%:igt Dubbelbock på halvliters flaska.

eisbockoch ett mörkt 12%:igt Eisbock.
Vilken lördag :)

 


Ett adjö!

Skrivet av Ulf Lassander 26.01.2020

I kväll låste jag dörren till torpet för sista gången. Tre dagars tömning är över,
sorteringen återstår men det får bli ett sommarprojekt.
De sista bilderna från min fristad i Petalax/Nyby.
idestuga
Bakom dessa galler fanns minnen från projekt med TV-Shop, Olivers Inn, Strampen, Vasabladet m.m.
Ser nu att en schablon men en kräfta hänger kvar på väggen,
skulle bli en större kräftskiva men minns inte var.
Finns också en affisch från VBL:s och HBL:s tidigare annonspaket TopPar.
verkstadUrplockad till 99%, resten bjuder jag på.
bastuBastukammaren skulle få nytt golv – så blev det inte.
Här har hållits kräftskivor med mera. Panelväggens ljusa yta är märket av en
träskylt från Mallorca, gaveln av en Mateus rosé trälåda som jag släpade hem
från Alcudia någon gång på 80-talet.
stuga2
Stugan: hörde en berättelse av några skogshuggare som hyrde stugan en tid att en
älg hade stuckit in huvudet genom fönstret en morgon. Nja, vet inte vad jag skall tro
men älg finns det.
kok2Kistan tog jag bort i dag. Köket skulle behöva en fullständig renovering.
stugan2Kammarn är renoverad för några år sedan och i hyfsat skick.
UPO-kaminen lämnades kvar. Spinnrocken anno 1930 togs bort, 
den var min mormors Hilma Asplund (flicknamnet).


Dagen avslutas med bastu och filéskivor i gräddsås med
lök, syltlök, paprika och ”musta pekka-ost”. Klyftpotatis och en flaska rött!
filebiff

 


Röding och bastu!

Skrivet av Ulf Lassander 25.01.2020

Ledig fredag...jo pytsan. Håller på och säljer mitt torp och skog i Petalax.
Det betyder också att huset skall tömmas.
Vi har haft många trevliga stunder i Nyby intill skogen. Gummans trettioårs fest.
Gäster från Lund, Stockholm och Kanada. Här har serverats det mesta från ”petalax plockaskek”, hummer, oxfilé och
kantareller i alla dess former till och med Punsch på isbädd (finlir).

Men nu då kåken skall tömmas är det mest möss skit
som skall ut. Har kört bort fyra släpvagnar med lösöre och ett
traktorlass med skräp. Stugan har sett sina bästa dagar och för egen del
redo att få  försvinna in i slumrande tonar av tiden från fjärran
från lust och fägring stor. Blev lite lyrisk, eller vad vet jag om kåkens framtid.

Som tack för dagen blev det en röding i ugn med grädde,
paprika, syltlök, kapris, vin och grädde.
Kvällen bastu med eukalyptus oljor satt också bra.
Känner mig öm men samtidigt mjuk och väldoftande.
En dag till så är det fixat...kanske en bastukväll till?

roding o lok2


Ravioli och kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 19.01.2020

Kategorier:

Dagens lilla nysnö piggade glatt upp söndagen. Kvällens meny var given, det skall bli pasta.
Tyvärr var ingen av oss mega hungriga så en lite lättare pastarätt
lät helt okej.
Vi delade en stekt kycklingfilé som fått puttra i grädde, tomater, pesto,
paprika och en rejäl klick creme bonjour (chili&torkadtomat),
och en skvätt apelsinjuice.
Snabbt lagat och gott!
Kyckling pasta2


Alkoholfritt och fisk

Skrivet av Ulf Lassander 18.01.2020

Efter en härlig shoppingdag i Vasa var det skönt
att få komma hem och ställa sig vid spisen.

Dagens idag skall bli torskrygg (går också bra med tork i paket ur frysdisken).
Smörad form och några extra klickar smör i bottnen.
På med fisken, ca 20 syltlökar (i bruk), en matsked kapris (i burk), strö över lite färsk eller
torkad dill, peppar och salt samt ca 1 dl grädde.
Medan detta gottas i ugnen ca 20 minuter på 200 rader,
kokas potatis till pressad potatis.
Just före servering öser jag ner de pillade räkorna (nyskalade) i såsen.
Själv ville jag ha en matsked forellrom som klicket på moset.
torskaratt4Otroligt gott, jag slickade upp det sista.
Men var nu kommer det alkoholfria in. Har testat själv flera olika varianter.
Vissa bra men de flesta helt kass.
I kväll var det dock dags för två sorter.alkoholfritt

Båda muskat ”viner”. Den första ”blommigare” helt bra och en som vi köper nu som då.
Den andra en ny bekantskap som jag själv tyckte mera om ( mer muskat smak).
Smaken är delad i detta fall och jag drar mig snabbt tillbaka :)
Mitt egna vin i kväll var helt hyfsat till fisk och skaldjur.
matvin
 

 


Turkiskt i Vasa

Skrivet av Ulf Lassander 17.01.2020

Kvällens bloggevent och mingel skedde på
nya Selmas Turkish Cuisine & Catering på Storalånggatan 44 i Vasa.

De öppnar i morgon lördag men redan i kväll var det uppdukat
med meze för inbjudna VIP-gäster.
ljusreklamVi som har ätit tidigare på Selmas i Brändö minns den ljusa inredningen.
Nu har de satsat på mysfaktorn och val en mörkare inredning, stiligt.
bar
mezebord2
Ägaren Mehmet Bekalp påpekade tidigare i veckan i Vasabladet att han vill
att maten skall smaka så som den gör i Turkiet. Smaken var bra, fräsch och god.
Härliga röror med mycket smått och gott. På min första tallrik blev det ganska trångt.
tallrik2I morgon är det den officiella öppningen och jag tror nog framöver att Selmas kommer
för mig att ingå i utbudet av veckans lunchställen.
Nytt är också söndagarnas brunch i turkisk stil och caterings service vid högtider.
Mehmet berättar i Vbl att han anställt fem nya personer
och de jobbade bra i kväll.

vasabladets


Söndags pasta

Skrivet av Ulf Lassander 12.01.2020

Inte ofta man hemma får en önskan om pastarätter.
Desto roligare att ta fram någonting gott och smakrikt. Nu var det så
att på gumman jobb hade de diskuterat mat och då hade Carola tipsat om en rätt hon brukar göra.
Lite ofullständigt recept men jag förstod idén.
Så här blev det.

kyckling6Som jag brukar, snittar jag filéerna rakt över. De blir genom gräddade mycket snabbare.
Salt och peppar.

hacketGrunden till såsen. En stor lök, ett halvt äpple, två klyftor vitlök och en halv paprika.
Det här får småsteka i panna tills allt är mjukt. Tillsatte ett glas äppeljuice 
och låter den koka ner. Tillsätter hackad torkad tomat och några småtomater.
Kryddar med salt, peppar, 1 tsk Sambal Oelek och två rejäla msk Creme Bonjour.
Hittade en påse medelhavskryddor också som ströddes över.

Medan detta puttrar så stels kycklingen och läggs i såsen under lock.
Samtidigt kokas lite färskpasta (tomat/mozzarella).
Då pastan är nästan färdig hälls de i samma stekpanna med kycklingen.
Strax före servering rivs en hel del Västerbottens ost över och toppar med
klippt färska basilika.

stekpanna5

Färgrikt och glatt, gott dessutom.

pastaratt

Ett gott rödvin till och kvällen är räddad.
Gott blev det och ingenting lämnade.


Hotellöppning

Skrivet av Ulf Lassander 12.01.2020

I går var det äntligen dags för premiären av Smedsby uf:s fars Hotelliggaren.
Redan på fredag spelade de inför publik under genrepet och under kvällen
började det dyka upp positiva kommentarer i facebookflödet.
Jag har fungerat som scenograf och pärmbilds tecknare så
det var med stor spänning man satte sig i salen.
lobby2Fru och herr Wallén i hotellets lobbybar.
Ingen kunde föreställa sig i detta skede vad som skulle komma
och att fru Wallén skulle röra sig på scen med bara en badhandduk runt sig
eller att herrn skulle trippa omkring i silkeskalsonger.
goran totteDen finska servitören och Göran försöker styra upp
paret Walléns kärleksaffärer och kanske sina egna på samma gång.
divaner2Divanerna jag byggde under hösten har nu fått sig
en pälsklädsel och nått en ny nivå.
Här ett tidigare inlägg då vi byggde scenen.
allapascenEfter mycket spring i dörrarna, klädbyten, scenbyten och glada skratt i publiken
var det dags att tacka publik och skådespelare.
rosetackVuxeninstitutets rektor Rose Heir ville också tacka för årets pjäs.
här fick även jag vara med på scenen. 

uffetack2Man bugar och bockar för att man fått vara med i ett
intressant och roligt projekt.
Hoppas att kommande föreställningar också spelas för fullt hus.
Ser bra ut med förhandsbokningarna men platser finns kvar och
det lönar sig verkligen att styra kosan mot Smedsby uf. 


Fredag - en räkmacka

Skrivet av Ulf Lassander 10.01.2020

Fredagen blev en räkmacka. En av mina återkommande favoriter.
Sallad, kokta ägg, majonäs, räkor och några rökta räkor. Ett kallt gott vitt vin.
Det är fredagsmys :)
raksmorgas2

Här en tidigare version av samma. Kan också förekomma rödlök och laxrom ovanpå.