uffeskitchen ul

Godbitar i frysen

Skrivet av Ulf Lassander 05.11.2020

Skördetiden är förbi och nu är vi inne i slakten. I dag levererades 4 kg lammribbs färdiga i vaccumpåsar.
Närproducerat till max. Fåren har för drygt en månad sedan ännu fått mumsa
på våra äpplen ur trädgården, de som jag inte gjorde till must.

Fina ribbs som väcker idéer för grillen.
Med tillbehör som tzatziki med mynta, pesto och grillad vitlök, rosmarin och citron...m.m.
far
Älgen kommer från Tjöck och har varit på rökning hor Herrgårds rökeri i Malax.
Köttet kom via Köttdisken så många lokalföretag är inblandade.
Den 2 kg stora biten delades upp i tre delar.
Blir mums för julbordet med tillbehör som pepparrotskräm/ost
och en klick svartvinbärs gelé (egen).

Kan också bli en rätt med god gräddig kantarellsås och enbär.

alg2  Se så magert och vackert kött.


Djupfryst med äkta smaker

Skrivet av Ulf Lassander 01.11.2020

Kategorier:

En härligt slö söndag som också smittade av sig på middagen,
Tanken var någonting annat men det fanns ett paket sej i frysen så det fick bli det.
Ingen av oss var speciellt hungriga men allt efter dofterna började
sprida sig i köket började också magen kurra.

Smörade ugnsform, i med fisken och rejält med skivad purjo, kapris, dill och pepparrot.
Salt, peppar, fiskbuljong (en tärning), ett paket grädde och lite vatten.
Medan potatis och broccoli kokar blir fisken klar i ugnen ( ca 25 minuter).

sej4

Hade tänkt tillsätta lite räkor i slutfasen men det glömde jag bort.
Mums och lättlagat. 


All helgona grillning

Skrivet av Ulf Lassander 31.10.2020

Kategorier:

Lite småregn är bra för både hud och hår. Dessutom om man får någonting gott i magen gör inte natten sämre.
I kväll blev det skymnings grillning. Hade fixat två kycklingbröst med ben, typ med pesto, peppar, olja, ekologiska örter, citron och soja.
Ingen potatis i kväll utan en god grönsallad med mixade salladssorter, feta ost och en senaps vinägrett.
Kvällens kura skymning bjöd på en liten utmaning att se när köttet var klart.
Men vad gör man inte för lite skymnings mys.
vaxthusute
v.grillen
Duggregn mot den varma grillkåpan ger ett mysigt fräs. Kolet knastrar och
man hör att köttsafterna kokar.

v2.lampmys

Inne i växthuset har vinrankorna sagt upp. Blir nog att plocka bort blad i morgon.
En låda med gamla lemonad/öl flaskor skall tvättas och upp på hyllan.
v.mynta
Den marockanska myntan ser ännu kraftig ut. Det är bra för om några dagar får jag
min leverans av årets slaktade lammribbs. Då skall det  grillas.
v.kyklingMen kvällen rätt blev sååå god. En klick örtsmör ovanpå. Grillade också en habanero från växthuset.
God, men fick vara försiktig med mängden för den var stark som bara den.
Vill nästan påstå att i kväll är livskvalitén som bäst under hösten.


Höstsmaker som värmer

Skrivet av Ulf Lassander 25.10.2020

Kategorier:

Efter några våta timmat i skogen var det skönt att få
sätta sig till dukat bord.
Gumman gjorde sin köttfärslimpa.
maletkottslimpa2
Köttfärslimpan innehåller också en påse Fransk löksoppa och ett par ägg.
Några frusna tranbär som topping tillsammans med den egna vindruvsgelén.
Några skivor picklade äppel.
Och en vinägrett på på olja, vinäger och dijonsenap med smal av valnötter.
Smaker som värmer i höst.  


Tips som räddar middagen

Skrivet av Ulf Lassander 22.10.2020

Kategorier:

5 tips som räddar middagen

Känns det bekant att stå där med en nyöppnad flaska vin som smakar för strävt? Eller för surt?
Jag vet, har källaren full med trevliga överraskningar.
Att hitta den perfekta drycken till festmåltiden är inte alltid lätt och ibland uppför sig drycken inte som det var tänkt.
Med några enkla knep kan du minska strävheten i rött vin,
göra ett öl mindre beskt och hitta vin som passar till kryddhet mat.
Källa: Systembolaget och egna erfarenheter.
vintips2

 1. Salt gör vinet mindre strävt

Det röda vinet du köpt visar sig vara alldeles för strävt.
Paniken växer – vad ska du göra för att rädda situationen nu?
Ingen fara.
Säg bara åt gästerna att ”gärna ta lite extra av det goda flingsaltet som står på bordet.”
Vips, så smakar vinet inte lika strävt längre! 


2. Sött + salt = sant

Läsk till chips? Lakritsbåt och en hallonbåt i munnen samtidigt?
Ja, det händer något magiskt när salt och sött kombineras.
Färska skaldjur och ost med sälta får ett lyft av lite sötma i drycken.


3. Känns vinet för surt? Balansera med citron.

Vad gör man om det vita vinet till maten känns på tok för friskt, ja nästan surt?
Förklaringen är förmodligen att rättens syra är för låg eller helt enkelt saknas.
Ett enkelt knep är att möta syran med syran genom att pressa lite citron över maten
eller stänka på lite vinäger. Då kommer vinets fruktsyra plötsligt att upplevas som mer balanserad.


4. Chili förstärker syra, strävhet och beska

Heta rätter med chili ihop med torrt, vitt vin brukar få vinet att smaka surt
och maten att kännas brännande het. Öl med hög beska blir beskare ihop med chili
och ett rött vin kommer att bli ännu strävare – samtidigt som hettan i maten ökar.
Till het mat, servera vitt vin med lite sötma eller öl utan beska – då mildras den brinnande munkänslan betydligt.


5. Söt dessert vill ha söt dryck

Det är en vanlig missuppfattning att söta rätter ska balanseras av dryck utan sötma.
Men gör man det kommer vinet att smaka surt, bittert och förlora all frukt.
Välj alltid en minst lika söt dryck till söta efterrätter – då blir sötman alldeles lagom.


Sjöfågel och oxrullad

Skrivet av Ulf Lassander 11.10.2020

Vilken kväll vilka smaker, jag är lyrisk.
Råkade få tag i två bröstfiléer av kricka (en andfågel), skjuten i Malax.
kricka
Oxrulladen inlindad i bacon stektes, de två små kricka filéerna stektes snabbt endast i salt och peppar.
Såsen blev en improvisation.
En hackad lök, en rejäl knippe timjan, rödvin, soya,
en skvätt Martini Rosso (hade ingen sherry), peppar och salt.
Då allt hade puttrat en stund silade jag såsen och satte i rulladerna
och ett näve tranbär.
Krickan fick ligga i foliepaket.
Pressad potatis, broccoli och en sallad.
Himmelskt! Tur man har några påsar kricka till i frysen.

Till efterrätt blev det chokladtårta. Inte Maxmo hembageri utan Wasa Konditoris egna.
Smaklig och god tillsammans med ett gott rödvin.

krickaratt2


Instagram 10 år/UffesKitchen

Skrivet av Ulf Lassander 06.10.2020

Kategorier:
Taggar:

I dag då Instagram fyller 10 år ville jag kolla hur min första bild såg ut.
Inte oväntat var det en bild på mat, tagen mitt i natten.
Men min resa på instagram började 10.8.2013
uffe insta


Skogen levererar

Skrivet av Ulf Lassander 04.10.2020

Skogen slutar inte leverera. Hittade ett nytt kantarell ställe i förra veckan.
I dag skulle vi plocka lite till kvällens middag, vips så står ännu en ny familj framför oss.

kantarellgrupp2stor kantarell4Får trattkantarellen växa ifred kan den bli rejält stor.
kantarellskordDagens skörd efter ca 20 minuter.
I kväll blir det kyckling i ugn med en gräddsås med trattkantareller. 
Dragonen intill växthuset ser också pigg ut
så det blir också fransk dragon i såsen.


Senare samma kväll

Det blev baconlindad kycklingfilé fylld med paprika och mjukost.
Trattkantareller i gräddsåsen med dragon.
Årets egna gelé på vindruvor, sallad, klyftpotatis
och egna inlagda äppelskivor.
Mums!

kyckling10


Musselfredag

Skrivet av Ulf Lassander 02.10.2020

I dag hade Fiskdisken musselfredag. Då måste man bara passa på och
shoppa lite fredagsgodis.
I kassen dök det ner hjärtmusslor, mandelmusslor, grönmussla och knivmussla.


Hackad lök, vitlök, lite persilja, en tsk tomatpuré och lite salt. Allt fick ett snabbt hopkok så löken blev mjuk.
I med musslorna, inte grönmusslan den var förkokt.
Råkade ha en skvätt Dino italienskt vitt vin som passade bra till. I med det.
Under tiden kokades också lite svart pasta.
Då musslorna öppnat sig (efter några minuter) och pastan var klar, hälldes allt i en stekpanna.
Blandades med kapris och ruccola. Lite citron över
och ett par drag med pepparkvarnen samt en nypa flingsalt.

Nami, nami...
musseltallrik
Några närbilder.
musslor naramusslor15


Höstsmaker till middag

Skrivet av Ulf Lassander 27.09.2020

I kväll fick vi till en rejäl höst smak på middagen.
Grunden är en grillad kyckling och nyupptagna potatis.
Potatisen gjordes som ugnspotatis med kryddor.
Kycklingen som vanligt med curry, olja, soja, peppar och salt.
Gräddfilsåsen också med lite curry, vitlök, citron, salt och peppar.
Men i dag fick vi också avnjuta egna inlagda äpplen med kanel och
gårdagens skördade vindruvor so hunnit bli gelé.
kycklingmedapplen2Tusan vad gott!
Dessutom ville guman överraska med de sista äpplena från trädet.
Äpplen, kanel, sirap, smör, mandel och vanilj.
Jag tror jag går av!
appeliugn

Nu en liten Larsen Cognac VSOP till och kvällen är hemma.