uffeskitchen ul

Barnets trygghet i hemmet

Skrivet av Ulf Lassander 07.05.2019

Den här veckan firar Röda Korset Rödakorsveckan och då läggs fokuset på
tryggheten och säkerheten för barn hemma. Det borde inte vara någonting som görs som ett tema
men man glömmer så lätt säkerheten i vardagen. Här är några tips som ni kan kolla upp redan ikväll.

––––––

Se alltid till att placera grytor och stekpannor med handtaget mot väggen när du lagar mat.
Det händer så lätt att barnet drar ner någonting hett över sig.

______

Skåp med farligt innehåll (mediciner, kemikalier, gift etc.). Skåpet skall helst vara låsbart eller ha barnlås.
Men rensa fört och främst ut alla gamla och farliga produkter.
Gamla mediciner skall föras till apotekets återvinning.

_____

Persienn snören skall hängas upp eftersom de är som öglor som snabbt kan hamna runt halsen.
Bind upp dem på säker höjd. De modernare persiennerna har en justerings stav som är säkrare.

_____

 Kablar och sladdar ligger idag överallt. Använd kabelgömmor, och ha inga sladdar och kablar framme
så barnen kan komma åt dem. Plocka undan laddare och vardagselektronik;
såsom hårfönar, trimmers och dammsugare.

plaster

Lär första hjälpen via lek.

I något skede i livet är alltid olyckan framme. Lär barnet redan nu grunderna i första hjälp.
Ha en låda med färgglada plåster som barnet själv kan välja ifrån då det behövs.
Sätt fokuset på nåt roligt istället för skadan.

Plåstra om och lägg förband på en docka eller nalle.
Lär barnet telefonnummer till 112 eller till en anhörig.


Mitt veckoslut

Skrivet av Ulf Lassander 05.05.2019

Mitt veckoslut i korthet

Förväntningarna var höga på det kommande veckoslutet. Men humöret sjönk en smula
då vi fick vinter igen. I växthuset hade jag slagit på infravärmen i taket så där var det varmt och skönt,
både basilika, timjan och vinrankorna växer. Dock tog jag mig själv längre söderut,
nja inte riktigt. Åkte en sväng till Plantagen för att får värme och inspiration.
Blev nog lite shopping också.

vinranka uffe

Väl hemma satte jag igång ett projekt för Röda Korset. Organisationens grundare,
Henri Dunant fyller år på onsdag och det vill jag uppmärksamma med
en oljemålning i FRK-avdelningen i Vasa.
Förlagan uppe till höger, den våta duken till vänster och
resultatet på tork i glasverandan. 
henri treMedan Henri torkar får jag en annan förfrågning. Att hjälpa Rödakorsvännen Ramieza Mahdi
med kampanjkort och webbheader. Hon har fått panik då planeringen sprack.
Klart man hjälper, och ger goda råd som bollplank.


ramy seven
Söndagen började med en snabbtur till Bergö. Bara för att få lite miljöbyte
och en försmak av sommaren och havet.
bergo2
Mat har det också blivit. Stekt sik med smörsky, vitlök och kapris.
I dag blev det också en del hotdogs!

stektsik2hotdogs

 


En kalkonfilé för två

Skrivet av Ulf Lassander 01.05.2019

1-Maj middagen blev en kalkonfilé för två.
Låter i minsta laget men då jag väl öppnade paketet så förstod jag idén.
Stor som en tallrik, den skulle grillas hel.
Marinaden blev en nygjord pesto, peppar, chili och citron.

basilika pesto2

En halvtimme i marinad i kylrummet.
kalkonmarinadMedan potatisklyftorna var i ugnen så fixade jag en tzatziki aktig sås
och dekorerade lite vid matbordet. Tur att påskliljorna just hade slagit ut
så fick vi lite av gårdens  vårblommor på bordet.
paskliljor

Oj, vad den blev god. Det här gör vi om. Sparrisen fanns i kylrummet och
lika bra att använda dem medan de är färska. Hade också kvar
lite timjansmör från påsken som också passade bra till kalkonen.

kakonratt


Mitt veckoslut

Skrivet av Ulf Lassander 29.04.2019

Veckoslutet blev ett intensivt flängande mellan två fester. Lördagen började med Röda Korsets årsmöte i Malax. Jag hade lite lyx som hade endast ett par kilometrar till mötesutrymmet i Övermalax. Andra deltagare hade kommit allt från Jakobstad till Lappfjärd.

salen2Mötets gäst var delegaten Stefan Simonsen från Åland. Han hade också en bit att köra.
delegatEfter mötet var det dags för kvällens fest på Galsbruket Resort i Vexala.
Svängde ut på Strandvägen i Malax klockan 16.10 och redan klockan 17.15 var jag framme i Vexala.
Gick undan. Kvällen gick som under alla andra 50-års fester
med mat, sång, tal etc till och med ett dopp i viken.
Jag hade förmånen att få övernatta på Resorten och morgonen började
som kvällen slutade med ett stund i jacuzzin.
morgonvyTyst i huset men jag hör bubblandet utifrån.jacuzziKlockan 13 var jag hemma igen i Malax och nu var det dags att
skola om basilika i växthuset.
basilika5Det hade hänt mycket i växthuset under detta veckoslut. Både värme och bevattning hade fått
igång alla fyra vinrankor som visade knoppar och blad. Även två vinrankor 
utomhus visade liv. 

 


Bygg ut ditt växthus

Skrivet av Ulf Lassander 26.04.2019

Är du ägare till ett gammalt väggfast växthus och tycker att du gärna skulle ha ett lite större.
Här är ett tips på hur du ganska enkelt bygger ut.
Skruv loss det från din vägg och ta vara på hela konstruktionen.

vaggvaxthus

Bygg två nya identiska gavlar i t.ex trä och sätt in plast eller glas som fönster. Djupet på de nya gavlarna
anpassar du efter hur mycket du vill bygga till. De nya gavlarna och taket bör ha samma mått
som ditt gamla växthus. 
Upptill kan du ha korrugerad plast eller glas. Kom ihåg att också förstora grunden
med betongplattor eller vad det nu finns under.  

vaxthus tillbygge

Montera ditt gamla växthus mot dina nya gavlar. Låt gärna den korrugerade plasttaket sticka
en bit ut över ditt gamla.

vaxt tillbyggnad2

Så här kan du bygga din grund antingen med tryckimpregnerat eller plattor.
vaxt botten


Gödseldags

Skrivet av Ulf Lassander 25.04.2019

De senaste dagarnas varma ”sommarväder” gör att trädgården drar igång med fulla cylindrar.
3000 kvm är räfsat, växthuset tvättat och färdigt för odling, basilikan borde omskolas
samt jord och gödsel hamstras in för sommaren.
Vad händer då! Jo, skottkärran (jeepen) är obesiktad och släpkärran sönder.
Nå, det var igår. I dag en ny dag och jeepen nybesiktad, bara att tuta och köra.

fullbil

Bilden från i fjol. Årets lass får nog vänta till nästa vecka så man har säkrat sitt  1-majpyssel.

Några timmar senare!
Nytt lass blomjord, 7 säckar under 20 euro. Here we go!

blomjord2019


Växthustvätt

Skrivet av Ulf Lassander 20.04.2019

Växthustvätt, låter inte så roligt men skönt att se resultatet efter en dag med slangen. Först skall allt bäras ut (vinterförråd). Sedan fönstertvätt med Fairy så att alla alger från i fjol fås bort. Tömma vattenrännorna etc. Men sakta, sakta blir resultatet ”glasklart”.

Trätrallarna, hyllorna och trappan fick sig också en genomgång med ny träolja.
De blev som nya trots att de har 10 år på nacken.

IMG 2097

Ett minne från senaste år hänger kvar. De har passerat russinstadiet för länge sedan
och väntar nu på årets nya generation druvor, som faktist redan börjat visa knopp.

vinklase2

 


Påsk flundra

Skrivet av Ulf Lassander 19.04.2019

Kategorier:

Blev ett impulsköp hos Ruotsala i Saluhallen i Vasa i går.
Två vackra sjötungor, inte så stora som nere i Medelhavet men helt godkända. 
Pommes som  fixades av konsten alla regler. En remoulad sås från Köttdisken.

Fisken stektes med vitlök och persilja. Rommen fanns kvar och den fick jag. den var GOD!
Här ligger en hane och en hona, sida vid sida och sprider en doft av Medelhavet!

flundror1

flundror3

En god rätt behöver inte vara så svår.

 


Växtkraft

Skrivet av Ulf Lassander 16.04.2019

Växtkraft till max må jag säga. I lördags satte jag på trappan och sådde basilika och timjan.
I dag på tisdag pickar de första bladen upp.
Hoppas vädret håller i sig och jag orkar vattna så har vi pesto till sommaren.

basilika3

 


Kyckling ett snabbfix

Skrivet av Ulf Lassander 14.04.2019

Hållit på ute idag med att bland annat räfsa halva gården (den torra delen).
Nu blev det dags för mat. Ingen av oss har orkat tänka till idag annat än ta upp lite kyckling ur frysen.
Pepparsås fanns kvar sedan igår. Potatisklyftorna sköter sig själva i ugnen och en tunn kyckling grillas på nolltid.
Kycklingen kryddades bara med citron, curry, samba oelek och peppar på sig.

kyckling grill2

kycklingratt4

Helt otroligt gott...eller så var vi vrålhungriga. Tomater och lite rödlök,
en bit broccoli. Så var det klart!