En blöt lördag
Lördagen bjöd på regntunga skyar och mycket spring i benen.
Vi hade från Röda Korset fått i uppdrag att sköta om första hjälp beredskapen
under Vaasa Run och Kvarken Fest vid Elisa-sation i Vasa. Det betydde att
dagen började redan klockan 09 inför öppningen.Vi hade riggat upp med två punkter, den ena ute på parkeringen för ”barnloppet”
och den andra inne på stadion.
Full fart från starten och man fick springa så många varv man bara ville.
Alla fick medaljer.
Inne på stadion höll man på att värma upp sig inför 5 och 10 km loppen.
Plask, plask...
Här går starten för 5 km.
Vårt station in under läktaren.
Nu börjar det bli dags att inleda Kvarken Fest.
In marscherade Österbottens regemente ”LIF COMPAGNIE” för att
göra den officiella öppningen med salut.
Nu var festen i gång och först ut på scenen var KAJ.
Nu var också min dag full och genomblöt efter sex timmar
under bar himmel.
Tror det blir en bra fest trots allt.
Festival i Vasa
Livet återvänder och festivalyran har satt igång efter pandemin.
I går kväll var jag ute med Röda Korset och hade första hjälpen jour
på Summer Night Vaasa vid Kaserntorget.
Toppen väder och toppen publik.Först ut på scen Ilon som debuterade hösten 2020, hon bjöd på en bra start som lovade mycket.
Kasmir var också ett intressant fenomen, kock, låtskrivare och artist som rockade fett.
Evelina hade tagit hjälp av go, go girls och fick upp stämningen ett steg till.
Hon testade också på att tala svenska och det blev ”vitun roooligt”.
Hennes låtar har streamats över 200 miljoner gånger.Från Norge stegade Kevin Lauren upp på bordet, så hette också låten.
Kul var också ett tillfälle senare då en fiskmås hade släpp sig på Dj:ns krage.
Den lorten fick jag torka bort, första hjälpen :)Efter en hel dags väntan var det äntligen dags för nattens höjdpunkt, hip hop bandet Hov1.
Vilket drag!En trevlig festival med härliga ungdomar som skötte sig riktigt bra.
Lite pyssel för oss också, några skrubb- och skavsår. En el-cykel vurpa och
normala småhändelser på en festival.Sommaren i Vasa har många fler festivaler och partystämning att bjuda på.
Testade flankstek
Är mitt uppe i en begravning, men äta bör man.
I kväll blev det grillad flankstek. Öh...va då?
Finlirare kallar det för att ta vara på hela djuret.
Köttbiten var en färdig produkt från Snellmans.
Den grillades snabbt på båda sidorna så att man
skulle få den härliga grillytan men bevara det saftiga köttet.
Ser bra ut.
Slog också en egen BEA med kryddning av dragon från det egna landet
och ramslök från Gotland, tack Felix och Matilda för skörden.
Köttet var gott, men lade sig inte bland mina favoriter.
Jag vill ha mera fett i kött biten för att få mera smak.
Rabarbertider
Regnet kom och satte igång en hel del växter. I dag blev det dags att göra dricka på rabarber.
Maxade receptet och gjorde en dubbelsats, typ 6 liter.
Bas receptet är på 3 liter.
8-10 stjälkar rabarber skäres i mindre bitar.
Lägg dem i en kastrull med 3 liter vatten,
skiva ner en hel citron och en bit ingefära.
Jag brukar tillsätta 2 tsk kardemumma för jag gillar smaken.
Låt det hela koka i ca 10 minuter.
Sila av till ett annat kärl via finsmaskigt durkslag eller silduk.
Rör ner 2 dl socker medan saften ännu är varm.
Smaka av och tillsätt mera socker om du så önskar.
Låt svalna och häll upp på flaskor.
Tycker du drycken blev för stark kan du blanda ut med vatten eller
kolsyrat vatten vid servering.
Jag kommer att tillsätta rejält med is då bunken ställs fram.Blir nog en sats till i veckan.
Lättlagat och gott
Dagen började med fiske ute i skärgården.
Det gick över till trädgårdsplantering.
Samtidigt har vi en begravningsplanering på gång så det
är ganska flummigt kring det mesta, men äta bör man.
I dag gjorde jag det lätt för mig, blev en rökt grillfilé
från Oravais Rökeri. En bjudning för tre personer.Köttskivorna stektes snabbt. Som tillbehör en sallad, en bea på burk
och förkokta potatisklyftor i påse och lite klippt ramslök över.
Lite babybroccoli och nåt gott att dricka.
Sommarmat behöver inte vara så svårt.
Härligt rökig doft
Var ute på en spontan roadtrip i dag till Oravais.
Hur det nu kunde komma sig så dök jag upp vid Oravais Rökeri.
Troligen på grund av doften.Här ligger det ”mums” och vilar sig i långa banor.
Vilket härligt hantverk.Snålvattnet rinner.
Tankarna snurrar kring sommaren grillning och härliga sallader.
De har också hel kalkonfilé som går att grilla eller tillreda i ugnen.
På kommande är också färdig Lunchbiffar som är färdigt
att äta till en sallad, kall som varm.
Nu börjar vi snacka sommar och BBQ.
Dagar för att hjälpa
Dagarna går på samma sätt som den senaste tiden.
Allt sedan jag var ner till Polen efter ukrainare så
har allt kretsat omkring dem och att hjälpa så mycket man orkar och kan.
Det hela började för en månad sedan.
Röda Korset Vasa svenska avdelning, där jag är ordförande, sökte ett lager
för att samla det som flyktingarna behövde.
Vaasan Kiinteistö kunde erbjuda oss gratis utrymme i tre månader, följande vecka var vi i gång.
Ett samarbete skapades med mottagningscentralen i Vasa och information på fyra olika språk delades ut.
På den vägen är det, så här har senaste tiden sett ut.Vid vårt Hjälplager i Vasa på Mjölnaregatan 21 försöker vi sätta fram
donerade produkter så att de ser tilltalande och snyggt ut.
Nu hade vi också pimpat lagret lite inför 1-maj. För att skapa
lite trivsel för flyktingarna, fick vi också till en liten myshörna med tea-servering,
där de i går samlades till samtal och bytte telefonnummer.En av donationerna var smink. Ett populärt bord
som tömdes ganska snabbt. Kunderna är runt 30 år och har några har småbarn med sig,
så smink och träningskläder är heta varor.
Barnen har ett eget område med leksaker, så mammorna får ”shoppa fritt”.I går var besökarantalet 52 stycken, en helt normal dag i lagret.
Här finns också möbler (främst stolar, mindre soffor, byråer, nattduksbord...).
På cyklar är det stor efterfråga.
Det fungerar så att vi tar reda på vad de behöver och sätter ut
på vår sajt på facebook (kolla under Efterlyses) den listan uppdateras varje vecka.
Folk donerar, hämtar eller så hämtar vi.
Några dagar i veckan är lagret öppet för ukrainare, som då kan
hämta det de behöver eller inte visste att de behövde :)
Men nu frågas det efter micron, cyklar, fönar och sånt som hör till vardagen.
I veckan hade vi också ordnat med en goodiebag (blev en kasse)
med shampoo, tandkräm, borste, tvättmedel etc.
Det var en donation som vi fick plocka ihop på Combo Outlet.
30 påsar till ett värde av 17 euro per påse.
Blir en liknande goodiebag nästa vecka.
I dag, som skulle vara en fri dag för oss frivilliga, har jag hämtat möbler
från olika hushåll i Vasa under tre timmar.
Kroppen säger ifrån och magen kurrar.
Blev dock en skaldjurssoppa på Fiskdisken till lunch
och nu havskräftor till middag efter en avkopplande stund i bubbelpoolen.
Ryggen börjar ta stryk. Men vad gör man inte för att hjälpa de som har det ännu värre.
Söndagspasta
Blev ett händelserikt veckoslut igen med årsmöte och födelsedag.
Därför skulle söndagsmaten bli någonting lättlagat.
Pasta eller fettuccine. Passade på att använda en kvarbliven rotselleri och några morötter.
De stektes först mjuka i lite smör, vin och en italiens krydda (örter) som fanns i skåpet.
Köttet, vitlök och vanlig lök stektes separat i smör.Då kötet var stekt blandades allt i samma panna. Tillsatte peppar, salt,
tomatpuré, buljong och grädde.
Fick småputtra en stund och ”morosåsin” var klar.
Färskpastan behövde bara 3-4 minuter på sig så
den kokades snabbt upp.Råkade vara utan parmesanost så det fick bli
riven emmental. Gått blev det.
Långfredags mys
Vilken härlig fredag, och den bara fortsätter.
Efter en två veckors intensivt jobb med Röda Korsets Hjälplager
för ukrainare är det skönt att få slappa av hemma för några dagar,
trots att hjärnan går på helspänn över vad vi kan göra i framtiden.
Nå väl, nu blev det en stund vila och perfekt väder för timmat vid poolen.Dags att glida ner.
Lite bubbel ligger på kylning innan gumman dyker upp.
Serverat och klart. Blev nästan två timmar i baljan innan det blev dags för mat.
Kyckling för gumman ock lamm för mig, som det brukar vara.
Om det var gott!? Mera än mums.
Glad Långfredag på er!
Medelhavsfisk
Efter en dag igen med att fixa möbler till Röda Korsets Hjälplager för ukrainare,
blev det dags för avkoppling och mat.
Vid Fiskdisken i Vasa gick tankarna genat i väg till Grekland
då jag fick syn på en Seabream (havsbraxen).
Den skall grillas!Fyllde den med timjan och citronskivor. Kryddade med svartpeppar och flingsalt.
Penslade med olivolja, vitlök och citronsaft.Men före grillen blev det dags för ett eget dopp för att få
upp musklerna masserade efter dagens slit.
Vilka ljuvliga dofter. Fisken i sig själv doftade inget vidare,
typiska dofter vid en fiskaffär vid Medelhavet.
Men så smakade den desto mera.Nu skall det bli intressant att smaka.
Ruccolasallad med mango, klyftpotatis, grillad sparris, coleslaw och en citron sås.
Vilken middag!