uffeskitchen ul

Svenska piratkanoner

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Nassau, Bahamas huvudstad. Grundades av britterna  i mitten av 1600-talet och hette då Charles Town. Staden var på tidigt 1700-tal piratcentrum, en tid som kallas för den gyllene åldern. Tillfångatagandet av den ökända kapten Svartskägg avbildas på en målning från år 1718.

kapten svarskagg2

Under sin tid som sjörövare gick han under mer än tretton olika namn. Förutom ”Svartskägg” var även ”Havsdjävulen” ett återkommande namn som han använde sig av. Svartskägg seglade skeppet Queen Anne’s Revenge och var en av de mest fruktade sjörövarna på sin tid.

Hans skepp Queen Anne’s Revenge förliste utanför North Carolinas kust 1718, och hittades 1996. Sedan dess har forskare undersökt skeppet och bärgat en mängd föremål, bland annat 29 kanoner.

En av dem har redan identifierats som svensktillverkad på Ehrendahls bruk i Gnesta kommun söder om Stockholm. (Bild från TT)

kanon

 Svartskägg var känd för att alltid bära sex skarpladdade pistoler vart han än gick.

 Sannolikt är myterna om Svartskägg mycket överdrivna. Han tycks i själva verket varit en bildad person, rättvis och välsedd av sin besättning. Han ska aldrig ha skadat någon krigsfånge i onödan. I land har han ofta beskrivits som ovanligt välklädd och distingerad. Han kunde lätt förväxlas med vilken kolonial tjänsteman som helst.

Det diaboliska ryktet var något han vårdade, liksom sitt teatrala utseende i strid. Med teatereffekter undvek han sannolikt blodbad. Svartskägg var cirka två meter lång och vägde cirka 125 kilogram. Vid en tid hade han fjorton fruar.

 

Under denna pirattid fanns det rikligt med pirater i Karibien. På kartan ser man de mest fruktade. piratkarta

Min kryssning i Karibien började med ett besök på pirat muséet i Nassau med kameran i högsta hugg. Kom med på en rundtur!

 

piratmuset

hamngata

En hamngata som visar upp värsta sjörövarhålan.

fartyg

hangkorg

En hängkorg i metall för tortyr och bestraffning.

sjukvard

Sjukvård, kanske en kula som opereras bort.

piratstrand

Ett piratläger på stranden.

kanoner

 

viktpress

Tortyrredskapet ViktPress som bland annat användes på den skottska piraten John Gow 1724. Man plockade på vikter till den drabbade erkände sitt brott eller krossades.

Beer Lane 1735

En docka av engelsmannen Beer Lane i tidstypisk 1700-tals klädsel.

durk

På fartygen hade man också husdjur för lött eller mjölk.
Engelska piraten John Rackhams flagga har blivit symbol för piratmuséet.

John Rackham1682 1720 engelman


Varma smörgåsar

Skrivet av Ulf Lassander 30.01.2019

Kategorier:

Gjorde det lätt för mig ikväll. En ungsform varma smörgåsar med tonfisk och några med skinka. Mums så gott med några glas kallt rosévin till. Nu skall det sista lilla packas. I morgon mitt på dagen bär det iväg till Helsingfors och i morgon bitti Karibien i 12 dygn :) Vi hörs via ”läsarresan” och Sevendays Instagram.

varmasmorgasar


Miljötänk a la Uffe

Skrivet av Ulf Lassander 28.01.2019

De senaste åren har det varit mycket prat om hållbar utveckling. Det är bra men begreppet är så stort så man sällan i det dagliga livet förstår vad det betyder just då.

Det jag spontant tänker på och tar i beaktande är att återanvända gammal och inte hela tiden köpa nytt. Kan handla om inredningsdetaljer, trädgård, kläder eller reklamprodukter. Någon större second hand handlare är jag inte men om det finns prylar som går att plocka isär och skapa någonting nytt av, är jag mer än nöjd.

 

Nu är snart våren på kommande och då kan man odla i trädgården i stället för att köpa grönsaker och rotfrukter. Man får dessutom frisk luft och motion.
Rätt sortering av avfall som skall till återvinning är också hållbar utveckling av närmiljön.

 

Lastpallar i trä som kan bli möbler är bra. Kläder, pälsar eller tyg som kan bli till dynor, stolöverdrag eller användas som trasor i garaget. Här är ett collage av bilder från tidigare blogginlägg där jag återanvänt en hel del.

 

inlagg2 kvarn

Mysigt med ljusstumpar i en kruka fylld med sand. Köpte en gammal kaffekvarn i stället för en ny som knappast håller så länge. Snygg inredningsdetalj också. Gardinstängerna i mässing är riktiga loppisfynd.

 

inlagg3 cykel

VBL cykeln var ett kul sommarprojekt där en skrotcykel fick nytt liv. En gammal korg fick också nytt liv framtill på cykeln. Riihimäkis glasburkar går bra att stapla på varandra och är en kul detalj intill spisen. Gamla fanerskivor blir nya skyltar-

 

inlagg bank

En gammal trädgårdsbänk slipas snabbt upp, får ny färg och lever i många åt till. Gamla jeans blev till sittdynor och stolöverdrag i jeepen. Har man skog, har man också gratis bränsle. Står ca 13 pallar med ved på gården och dessutom är det skogsvård. Trädgården ger allt möjligt gott och närodlat, inga transportsträckor. Här blir det must av årets skörd.

 

Helgens positivaste nyhet är väl ändå att Samsung dumpar plastförpackningar

För de allra flesta varumärken har det blivit en hygienfråga att ha en tydlig hållbarhetsagenda. Under helgen meddelade Samsung att man skulle komma att ta bort all plast från sina förpackningar med start under det andra kvartalet. Istället kommer produkterna att förpackas i återvinningsbara material. Med start nästa år kommer bolaget dessutom att använda miljövänligt papper för alla sina pappersförpackningar.


Grönsaker

Skrivet av Ulf Lassander 20.01.2019

Kategorier:

Grönsaker lär vara nyttiga! Därför testade jag någonting helt nytt i kväll. I fredags så blev det dumplings med chili/soya dipp. I går en kycklinggryta (den egna Pollo del dia). Men i kväll skulle det testas nåt nytt. En del är sånt som lämnat från tidigare och passar bra i en paj.

Paj låter inte så svårt. Broccoli, rödlök, paprika, purjo, tomatpuré och rökt skinka. Mozzarella i äggblandningen och lite över en halvtimme i ugnen. Inte så dumt, finns mat till flera dagar.

paj2 


Hemgjord slaskmat!

Skrivet av Ulf Lassander 13.01.2019

Kategorier:
Taggar:

Hemgjord slaskmat, men istället för att åka till grillen kan man göra det själv. Så var tanken med kvällens middag. Ugnskorv men en gräddig ost. Pressad potatis (egen). En senapssås med gräddfil, två sorters senap, peppar, lite honung och en skvätt apelsinjuice (eget recept). Gott blev det eftersom  skålarna gapade tomma. Smaken var som från ett gatukök men med rena råvaror.

ugnskorv


Röding i ugnen

Skrivet av Ulf Lassander 12.01.2019

Kategorier:

I dag är det en dag då ingenting biter. Slö, trött och slö och trött. En hel del har nog fixats, julen ut ur huset bland annat etc. Kvällens middag blir en röding från Köttdisken. Den tillagas i ugnen. Tillbehören är en gräddfilssås med bland annat pepparrot. En puré på jordärtskockor som vi saknade några veckoslut sedan, nu fanns de i butiken och det blev inköp direkt. En grönsallad har vi längtat efter. Gott blev det trots att all inspiration är borta.

roding9

 


Mindre sprit!

Skrivet av Ulf Lassander 11.01.2019 | 1 kommentar(er)

Alkos mängd såld alkoholliter rasade under senaste år med 8,5%. En bidragande orsak är nya alkohollagen, som gjorde att starköl, cider och longdrinks började säljas via matvaruhandeln från fjolårets början. I ren alkohol var försäljningsraset 5,4%.

 

alko

 

Här är Alkos 20-topplista på såld sprit under 2018.

 

1. Leijona Viina, 2 990 531 liter

2. Koskenkorva Viina, 2 509 630 liter

3. Suomi Viina, 2 047 999 liter

4. Original Long Drink, 1 313 830 liter

5. Olvi Tuplapukki, 1 046 156 liter

6. Tapio Viina, 905 977 liter

7. Gato Negro Sauvignon Blanc, 850 917 liter

8. Pearly Bay Dry White, 796 268 liter

9. Jaloviina , 578 808 liter

10. Koskenkorva Viina 30%, 566 564 liter

11. Gato Negro Cabernet Sauvignon, 556 546 liter

12. Viña Maipo Chardonnay, 513 618 liter

13. St. Elmo Village, 509 083 liter

14. Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 506 527 liter

15. Magyar Fehér Bor, 495 979 liter

16. Original Long Drink Strong, 472 158 liter

17. Karhu 5,3, 442 083 liter

18. 2u Duas Uvas, 421 630 liter

19. JP. Chenet Cabernet Syrah, 400 440 liter

20. Espíritu de Chile Cabernet Carmenère, 375 703 liter

 

Foto: Alko Arkadia i Helsingfors.


Lågkolhydrat pizza

Skrivet av Ulf Lassander 07.01.2019

Kategorier:

Lågkolhydrat pizza med endast en ingrediens, låter konstigt men testa!

Är du ute efter låga kolhydrater i din kost, skall du testa den här pizzabottnen. Fyllningen får du välja efter eget tycke. Receptet är för en botten.

agg2

Ingrediensen är: 5 ägg


1. Separera noggrant äggvitan från gulan.

2. Vispa äggvitan till ett hårt skum och tillsätt en nypa salt.

3. Vispa sedan äggulan till en jämn smet och häll den i äggviteskummet. Blanda inte ihop, utan vänd ihop blandningen så att luftigheten bibehålls.

4. Bred ut smeten på ett smörpapper och forma den till en pizzabotten.

5. Grädda den i mellannivå på 200 grader i ca 10 minuter.

6. Ta ut bottnen, fyll med önskad fyllning och grädda den ännu i ca 15 minuter.

 

pizza

Foto: Stock Photos


Italiensk kyckling & pasta

Skrivet av Ulf Lassander 05.01.2019 | 1 kommentar(er)

Har gumman däckad för sjunde dagen i rad med feber och hosta. Önskemålet om italiensk kyckling och pasta, kom i går. Så menyn var klar ganska tidigt i morse. In via akuten och vidare till butiken. I morgon blir det traditionell (nåja brukar alltid flippa ut) korvsoppa som kan ätas i flera dagar. I kväll kyckling!

kycklingform

Som färdig rätt var det helt sjukt härliga dofter.

Ingredienser:

2 rejält stora kycklingfiléer

flingsalt och nymald svartpeppar

4 soltorkade tomater i burk (olja)

1 klyfta vitlök eller fler

en halv färsk chili eller flakes

timjan och oregano (torkad eller färsk). Mängd enligt vad du gillar.

2 dl kycklingbuljong

1dl grädde

1 dl riven parmesan

 


Inför servering:

5 körsbärstomater

färsk basilika

kokt pasta

kycklingratt2

Sätt ugnen på 180 grader. Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runt om. Salta och peppra. Lägg över den i en ugnsform, gärna några smörklickar under att vila på.

Strimla den soltorkade tomaterna. Skala och hacka vitlöken, chilin och fräs allt i cirka 2 minuter tills det börjar dofta härligt.

Krydda med timjan och oregano. Häll i buljongen. Tillsätt grädde och osten. Låt det sjuda tills osten smält. Skeda såsen över kycklingen. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut formen.

Dela tomaterna i halvor, Plocka över basilikabladen och strä det över i den varma formen. Servera direkt med den nykokta pastan.


Svälten 150 år sedan

Skrivet av Ulf Lassander 28.12.2018

Kategorier:

Svälten för 150 år sedan är någonting som många i dag inte känner till. Den kan man läsa om i dagens Syd-Österbotten. Sydins fd. chefredaktör Bjarne Smeds har skrivit texten och jag fick äran att göra en illustration.

Här visar jag steg för steg hur den kom till. Det hela började med ett telefonsamtal under lunchen från redaktionen i Närpes. Tände till och det blev snabbt en skiss.

nodenskiss

Skissen renritades och skannades in.

noden scannad

Dags för färgläggning i Photoshop.

noden mark

Lager på lager med färg blev en dämpad illustration med nödväxta åkrar, nakna träd, svältfödda kor och människor. Barkbrödet har inslag av kvistar och ris. Svångrämmen tilldragen till max, och under träden ligger de som inte klarat nödåren.

nod seven

 

Så blev det i tidningen i dag.

nodensydin