En mångkonstnär och kock
Nära Ålands sydligaste udd, med Tyskland bakom horisonten, träffade jag fiskaren och mångsysslaren
Anders Westberg i sitt ”utekök”, Ett café som också kunde ha blivit ett växthus för vindruvor.
”Jag fiskar om nätterna och fockar om dagarna” påpekar han skrattande.
Han har alltid nära till skratt och ser det vackra i både en gråsten och drivved.Det är full fart vid spisen när vi stiger in.
Siksmörgåsar, stekt potatis, stekt strömming som det just nu hade kommit bra av, stekt lök.
stekta trattkantareller... På skärbrädan bakom kastrullen ser man norskinspirerade fiskekakor.
Men det skulle bli mycket mera.Rökt spätta, rökta chips, en rökt apelsin marmelad, rökt åländsk ost, mera ost,
en marmelad till och i öl kokt skarv. Skarven fick jag till och med två bitar av,
Nere vid bryggan ser det ut som det skall hos en fiskare. Tunna på tunna med nät.
Längre ut mot havet såg man skarvar som kan vara upp till 300 stycken.
Längre ut ligger sälarna och mumsar på lax.
Anders talar konstant och berättar, är på väg till en REKO-försäljning efter att
vi åker. Men vill först också visa en nyrök rådjursfiol som skall till försäljning. I en bisats råkar han nämna att han också tävlat med Mikael Björklund i
innovationstävlingen Matverk 2016 med en själv gjord träplanla som serveringsfat.
Den Åländska Fiskbrädan hyllades med hederspris med motiveringen
”Ett mycket innovativt matkoncept med ett klockrent namn. Presentationen höjer innehållet och skapar förväntan.
Den här kan definitivt bli en serveringssuccé på åländska skärgårdsrestauranger.”I kopparna: Flundra i juleskrud, Flundra med äppel och kardemumma, Simpstjärt i kryddolja,
Flunderbit med rökt flingsalt, Simpromsröra i lökringar, Eldig sikfena... ja fantasin och smakerna saknar gränser.
Ett trevligt besök.
Limonad och svagare drycker
Hade glädjen att igen få besöka Amalias Limonadfabrik på Lemland. Nåt år sedan senast.
Verksamheten rullar på och produkterna utvecklas.Fd. Vasabon och Malaxbon Tony Asumaa, med förflutet i både som fotbollsdomare och åländsk minister;
tog emot oss och gav en rejäl dos information om limonaden framställs.Här visar han stolt upp den senaste investeringen, en kolsyremaskin so lär vara en ”sagolik manick”.
Etikettmaskinen var för dagen laddad med Friends & Burgers citronlemonad.
Nyare produkter
Förutom den traditionella limonaden har de nu också ”limonad” för vuxna.
Lätta alkoholdrycker.
Inte nog med detta. Tony äger också ett hembageri intill Stallhagen
och det senaste är en chokladfabrik Mercedes Chocolaterie som ligger vägg i vägg med limonadfabriken.
Av chokladprodukterna går 50% till Stockmann och 25% till Japan.
Nu är vi uppe i gårdsbutiken för smakprovning och shopping.
Väl värt ett besök om man har vägarna förbi.
En glimt av Raumo
Är ute på en minisemester till Åland och på vägen besökte vi Villa Tallbo nere vid hamnen i Raumo.
Huset byggdes 1901 år skeppsredare Gabriel Granlund. I dag fungerar huset som restaurang
med härliga rum och atmosfär. Skulle fungera bra som utflyktsplats i kombination med
Gamla Raumo med sina trähus från 1700-talet. Raumo finns med på UNESCO:s världsarvslista.
Ståtligt hus men borde få lite hjälp med den väderslitna fasaden.
Trevliga salar.
För egen del blev det en smaklig grillbiff.
Ett intressant utflyktsmål längs kusten.
Italiensk dukning
I kväll var det dags att testa italiens porchetta by Vasco. Portugisen som tog över Lövmarks köttdisk i Saluhallen i Vasa.
Vasco har senaste tiden jobbat både på Köttdisken i Malax och Solf Gästgiveri. Och nu har han eget.
Porscetta. Den officiella benämningen är en fläsksida som rullats ihop med färska kryddor
och tillagats på låg värme under lång tid i ugnen.
I Vascos egna porchetta finns timjan, persilja och gräslök.
Kul då man får smaka någon annans recept och kultur. Hoppad han har flera överraskningar på kommande.
Värmde snabbt upp skivorna i grillen, grönsallad och gårdagens potatisstomp med jordärtskockor.
Den bruna såsen är också Vascos egna BBQ-sås.
Tur man har källaren fylld med italienska viner som passade så bra med maten.
Smaken: som en välgjorda revbensspjäll men utan ben.
Det här skall jag ha mer av.
Havskräftor och kyckling
Blev en liten smakupplevelse ikväll också.
Hade fått av grannen några knölar jordärtskockor som fått växa till sig under nästan två år.
I dag var det dags att kolla knölarna.
Hoppsan hejsan, vackra knölar. Tur jag inte tog upp alla.
Det här skall bli potatis stomp.
Men först till förrätten.
Havskräftor är bara sååå gott!
De här var från Ruotsala i Saluhallen.
En trevlig förrätt med smör, persilja och vitlök
och några minuter i ugnen.
Varmrätten blev kycklingspett med kryddiga korvar.
Om det var gott. Den gula såsen är gjord på majonäs, dijonsenap, curry och gräddfil.
I morgon blir det porchetta från By Vasco i Saluhallen.
Spännande.
Smakupplevelser
Blev inkallad till VBL idag för inredningsplanering, samtidigt passade jag på att äta en ”normal” lunch
i Saluhallen, en chévre ost sallad vid Bistron. Kollade också in vad nyöppnade
By Vasco har att erbjuda. Blir troligen ett nytt besök i morgon. Vasco lockade med så mycket gott.
Återkommer till det.
Men i kväll blev det att svänga in till Fiskdisken på hemvägen, tur var det.
Blev ett paket svart pasta (äkta Italienskt) och en påse Vongole musslor.
Det italienska vinet finns i källaren så menyn var klar.Om, det var gott!
Jo, det där med By Vasco.
I morgon har de ett event i Saluhallen.
Hörde att det skulle bjudas på smakprover.
Fick några menyförslag som vildsvin från Frankrike, skogsduva från England,
Vascos egen gjorda korv och mycket annat.
Får se vad väskan fylls med för godsaker.
Kanske vi ses i Saluhallen i morgon?
Hörde att det var några nya intressanta nyetableringar på gång i hallen. Mums är vara förnamnet :)
Men lovade hålla tyst.
Gädda på två sätt
Senaste veckoslut resulterade i två gäddor i kylrummet.
Nu har jag ätit gädda till lunch i två dagar.
Måndag: Den mindre gäddan fylldes med citron, svartpeppar och basilika.Kanske grillade den lite för länge, men åt upp hela fisken.
Den vita klicken är en Creme bonjour ost (gräslök/dill) som jag
blandade med pepparrot.
Tisdag: Gäddmedaljonger i tomatsås. En helt egen test som blev riktigt bra.
Smörad ugnsform, i med en hackad lök, två kluvna vitlöksklyftor, tomatkross, kapris, basilika och
det som var kvar av måndagens creme bonjour ost.
Detta fick puttra i ugnen ca 15 minuter.
Sedan satte jag ner gäddan och lite vittvin.
Tillbaka in i ugnen ca 15 minuter.Nu börjar det dofta Medelhavet igen. Medan fisken är i ugnen
kokade jag lite italiensk pasta.
Det här smakade gott på riktigt.
Kunde tänka mig att göra det här på nytt med torsk och räkor.
Helt galen effektiv söndag
Hade varvat ner med hela villa avslutningen, tog det lugnt i stället.
Men vilken effektiv söndag det blev i stället.
Började dagen med att plocka äpplen.
Fast vi har mustat det vi behöver för ett år, ville vi ta vara på den frukt som gården ger.Första omgången blev 4 fulla lådor, men totalt blev det 6.
De körde vi direkt till Lalles Gård i Veikars.
På samma gång fördes fallfrukten (efter sortering) till Kerstins får.
Fåren gillar äpplen för nu skall de ”banta” inför slakt och få en godare köttsmak.
Som om inte gårdagens gäddor räckte till så blev det en sväng via villan i dag också.
Helt sjukt. Jag hade inte hunnit ro ut till stället då gumman på andra kastet drar upp en igen.
Nu får det räcka, nu åker vi hem för att fixa mat...bara bastun först.Jag hade planerat cajunkräftor inför kvällen. Hon fick gratinerade havskräftor.
Här puttrar det gott om lök, basilika, persilja, vitlök, olja, chorizo, kryddor, majs och kräftor.
Såsen är tomat, krossad tomat, tomatpuré, olja, citron och vitt vin.Tror vi båda blev lika nöjda. Smakade bra med lite batong till för att få upp den sista såsen.
Glass från Åland
Gillar härliga storyn. Nu fick jag tag i en godbit med nytänk.
Det börjar med att Fanny Lindström är licensierad PT med över 15 års erfarenhet inom träning och hälsa. Hon har jobbat fram Fananammas egna träningskoncept “IT” där fokus ligger på att utmana både psykiskt och fysiskt.
Vilket gäng!
Men hon hade en dröm om att kunna njuta av en härligt god glass varje kväll efter ett tungt träningspass.
Den drömmen blev sann.
”Riktig glass för ett hälsosamt liv”...får inte riktigt glass och hälsa att hänga ihop.
Så här berättar de själv om sin glass:
Vi är mer än stolta över vår glass som är gjord från grunden på finsk grädde,
finskt protein och äkta kärlek. En lågkolhydrat glass utan tillsatt socker eller annat skräp.
Som sötning använder vi erythritol; en kalorifri naturlig sötning som utvinns
genom en fermenteringsprocess. Våra glass påverkar därav inte ditt blodsocker
och håller dig stabil och fin. Fananammas FANtastiska Livsstil är rörelse glädje,
äkta näring och starka tankar som tillsammans formar ett liv som är värt att leva.
Men på Åland lyckas man göra det. Blev uppmärksammade i Ålandstidningen.
Om de nu erövrar Finland (riket) så var finns den då att köpa?
Här i Vasa regionen namnges dessa ställen:
CM/Stenhaga, K-Market i Vörå, Sundom, Malax, Piffi/Smedsby.
Kanske man borde testa och bli lite mer hälsosam.
Fish and chips hemma
Så var det i kväll dags för en vinterfavorit, fish and chips.
Nu får vi bara se till så vi inte föräter oss på detta.
Brukar använda fryst torskrygg men i något skede testade vi
Fionors Torsk som fryspaket, blev riktigt gott.Panering: vetemjöl, ägg och sedan pankogryn.
Fritering görs i en vanlig wokpanna fast det finns fritös i huset.
Pommes, aioli (egen) och smörslungade ärter.
Här ett tidigare recept på samma rätt, men med ättiksgurka.