uffeskitchen ul

Kyckling med bulgur

Skrivet av Ulf Lassander 05.04.2020

Kategorier:
Taggar:

I kväll gjorde vi en rätt som vi brukar göra lite nu som då.
Stekta kycklingpinnar med pesto, chili och curry.
Snabb stekning och in i ugnen för att få långsamt bli klara.
Väl klara strödde vi över lite rostade sesamfrön.

kycklingpinnar3
Under tiden kokade jag bulgur enligt receptet på paketet
(satte dock med lite olja av soltorkad tomat och kycklingfond).
Gjorde 4 portioner för den är god att blanda i en kall sallad.
Tillsammans med bulgurn, som skall svälla i kokande vatten, 
blandade jag också i hackad paprika och lite soltorkad tomat.

Jobbar ju hemifrån så kan bli en bra rätt i morgon.
Gårdagens vitlöksås och en klick coleslaw. 
Godis och mättande.

 


Sol&snö grillning

Skrivet av Ulf Lassander 04.04.2020

Sol&snö är en jätte bra kombo.
Frisk och ren luft tillsammans med solen strålar som ger energi.
I dag var det toppenväder att stå vid grillen.
På menyn är kycklingspett.
spett6Vackra färggranna pinnar med kyckling, paprika och lök.
Marinad/grillsås med pesto, citron, soya, vitlök och lite äppelmust.
Kryddning: salt, peppar, citron, pesto, chilflakes och lite curry.
vidgrillenDofter, dofter av grill och vitlök.
grillspett2
Medan jag grillade så fixades franskisar i köket, lite tomat med purjo
och en gräddfilsås med peppar, citron och salt.

Dagens vin är från Italien och levererades hem i veckan. 
Ett riktigt biffvin men passade också bra med grillad kyckling.


Ung och pengar i framtiden

Skrivet av Ulf Lassander 03.04.2020

Kategorier:

Hade i dag en timmes onlinediskussion med Aktia. De ville se över mina besparingar.
Det blev i princip samma diskussion som sevendays-bloggarna hade för en tid sedan med
Kvevlax Sparbank. Samma grafer och framtidsutsikter,
kändes bra att de pratade ”samma språk”.
Men nu var det frågan om min ekonomi.

Jo, jag är villig att investera. Men just nu vill jag se vart världen är på väg.
Samtidigt som om det nu är ypperligt tillfälle att placera.
Kurserna och fonderna skrapar i botten, men kanske inte den absoluta bottnen ännu.
Vissa dagar börjar börsen visa uppåt, vissa igen neråt.
Jag har inte det där långsiktiga sparandet för mig (åldern).
Men du som 20–40 åring, Passa på och börja överföra lite varje månad.
För några år sedan satt jag månatligen in ca 100 euro per månad. Blivit redan en bra slant
som växer och växer, Om inte för dig själv så för barnen.
Vissa affärer var jag redo för redan idag men tog time out till slutet av månaden
för att se rådande läge.
avkastning2

De gjorde en analys om hur det kunde se ut på ett 5 års perspektiv. Man kan vinna man kan förlora.
Men kurvan visar dock upp åt. 
Snälla, se till att du får en mysig framtid med resor, god mat och det lilla extra.
Spara månatligen och sätt in en slant.


Skreitorsk på fatet

Skrivet av Ulf Lassander 03.04.2020

Skreitorsk på fatet, det är inte ofta man får möjlighet till det.
I dag fick jag en vacker bit från Saluhallen.

Skreitorsk, vad är det?

Skrei beskrivs som norsk torsk när den är som bäst. Fisken kommer från världens
största torskbestånd, januari till april är tiden då Skreien enligt tradition fiskas och avnjuts.

Under vintertid är det dags för skreien att leta sig mot fastlandet och då
vandrar stora mängder in till kusten. Skrei betyder på norska just vandring.
Vandring betyder mycket gymnastik som ger en fisk utan fett men med fast kött.
Stora muskulösa fiskar. Bilden är lånad från Nordic Sea Angling.
skreitorsk pr2För min del har den här vandrat färdigt.
Samma recept som i tidigare inlägg med sej. Dock byttes det vanliga saltet ut
till ett grovkornigt havssalt för att ge mera sälta.
Dock ville torsken ha lite längre tid i ugnen.

skreira

Här på väg in i ugnen. Fattas bara en skvätt vin och grädde.
Är du skarpsynt så har jag i dag också satt med syltlök.
35 minuter senare (beroende på ugn) men pick i fisken och se om den delars sig.
skrei2Oj, dessa dofter.


Bland de bästa vingårdarna i Italien

Skrivet av Ulf Lassander 01.04.2020

Kategorier:

I dag svängde Piccolo transport in på gården i Malax.
Det var dags att ta emot en ny intressant låda vin från Italien.

vergo kartaLite norr om Verona ligger samhället Negrar.
Det är därifrån dagens vinlåda skickades.
vingardenportenVingården Fratelli Vogadori är familjeägt och förutom viner, grappa och prosecco
erbjuder de också tasting och bed and breakfast.
Här bland kullarna är man bland de bästa italienska vingårdarna.
vinflaskor
Ett trevligt sortiment inför påsken fiskar, lamm och andra godsaker.
Om bara coronan skulle lugna ner sig så skulle området vara
väl värt ett besök.
druvor


Till-lyxad sej ur frysdisken

Skrivet av Ulf Lassander 31.03.2020

Kategorier:

I dessa kristider är det bra att lyxa till en vardaglig ugnsfisk.
Köpte ett Frionor sejpaket på S-Market och lite djupfrysta räkor.
Skivad purjo, pepparrot, kapris, citronskivor både under och ovanpå fisken.
Allt läggs i en smörad ugnsform. På med en skvätt vittvin, grädde, peppar och salt.
Råkade ha lite riven ost som jag också strödde över och torkad dill samt 
en halv påse frysta bönor som också åkte i.
sejform
In i 200 grader i ca 25 minuter med potatisen kokar. 
Just innan fisken är klar plockar jag på räkorna. Tillbaka in i ugnen medan potatisen hälls av
och det dukas.

rakoriform2Servera med ett gott kallt vittvin. Mums!

sejratt

Smaklig spis!


Coronalösning

Skrivet av Ulf Lassander 31.03.2020

I kristider gäller det att överleva. Möbeltillverkaren Hakola från Jurva
öppnade sin webbshop för tolv andra inhemska designföretag.
”Vi får inte lämna våra kolleger i dessa tider ” säger Hakolas kreativa chef Annaleena Hakola.
Ystävä-urvalet, består av produkter från totalt tolv inhemska varumärken
och de lanserades senaste torsdag. Projektet ses som en testa under två månader men
kan bra bli bestående. Kolla webbshoppen


Hakola grundades 1963 och för egen del ingick möblerna i sortimentet under tiden
jag jobbade i möbelbranschen kring 1980.

Ingenting ont som inte har någonting got med sig!

hakola2Källa: Jani Niipola/Marmai


Grilldoft

Skrivet av Ulf Lassander 29.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Grilldoften spred sig i går över bygden. Hade kickat i gång Webern.
På menyn stod en kycklingfilé med ben och en rejäl vackert marmorerad biff.
Jo, det blev en sväng via Köttdisken.
Köpte också en burk marinerade oliver, lök och soltorkade tomater.
Gräddfilssås med vitlök och svartpeppar.

Smaken är precis som den skall vara så nu tror jag att våren är här
och grillen svalnar kanske till senhösten.

grillbiff2


Sill och lite dill

Skrivet av Ulf Lassander 27.03.2020

Kategorier:

Sillbord är absolut inget tecken på krismat.
Råkade få syn på en sillburk och nypotatis i mitt flöde på facebook i går.
Det fångade jag upp direkt.

Billigt, lättlagat, snabbt och sååå gott.
Drycken hade nog sitt med i upplevelsen. Men ett jätte bra tips i dessa ”sitta hemma” tider.
sillbord2En oplanerad rätt som alltid lyckas med ”sås” av hackad lök, nu även lite gräslök;
en rejäl klick smör, salt och vattnet som potatisen kokat i. Lakaveeto, pickaveeto, pickalaka...
kärt barn har många namn. Torkad dill på påse fungerade bra.


Coronan just nu!

Skrivet av Ulf Lassander 24.03.2020

Corona just nu ställer till det lite i huvudbarken. En bekant sa att jobba hemifrån
får en att känna att man pynjar (skolkar) från jobbet. Jo, förstår känslan. 
Jobbar själv med den hela tiden. Känns inte bra emot arbetsgivaren,
trots att de uppmanar en att jobba hemifrån. I övrig är det inget problem, man är social på nätet,
hjälper kunder som undrar en el del om situationen, normalt jobb
 med att föra vardagen framåt. Dock hade vi ett intressant  videomöte
med kollegerna om att alla företags er inte framtiden så svart.
Det här kommer vi att klara på ett eller annat sätt.

Skulle vara kul att få njuta av vårsolen då den äntligen kommer.
Men samvetet säger, NEJ! 

sol2

I normala fall skulle jag nu ligga på en solvarm sandstrand.
Njuta av livet, god mat och en drink. Men....nu tar vi en paus
och trivs hemma. Inget fel i det men att dammsuga varje dag
börjar bli trist. Men det är kul att gumman gillar att
det är städat då hon kommer hem.