Dagen för vinbärsgelé
I dag var det dags att koka egen gelé på svartvinbär.
Bären håller på att mogna och då innehåller de mycket
naturligt pektin som gör att saften blir till gelé.
Vår tidigare gelé håller på att ta slut så några
nya burkar av årets skörd är välkommen.
Mitt gelérecept ur en gammal bok:
2 liter nyplockade bär ( ca. 1 kg) sköljs.
Men de behöver inte rensas desto mera.
Koka eller ånga bären ca. 5 minuter.
Sila av dem genom duk, jag tog ett par gamla men rena strumpbyxor.
Gör ett första geléprov för att se om bären innehåller pektin.
PEKTINPROV MED KYLA: Kyl gärna en tallrik i kylen eller frysen först.
Lägg en msk gelé på tallriken och kyl hastigt förslagsvis i fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen.
Då ska den stelna till den konsistens du önskar.
Dra ett streck genom med en sked. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.
Häll över saften i en kastrull och låt den småkoka i 3-5 minuter.
Rör ner 6 dl syltsocker, lite i sänder, så att sockret hinner lösa sig.
Låt gelén koka försiktigt utan omrörning 10-15 minuter.
Gör geléprovet igen.
Ta kastrullen från spisen och låt massan stå några minuter.
Ta försiktigt bort skummet med en hålslev.
Ös upp gelémassan i varma glasburkar (kokta i vatten).
Låt geléet kallna och sätt på lock
och förvara svalt.
Det här receptet gav mig 1 liter gelé.
Skall bli gott i vinter till kyckling eller kött.
Dags för pesto!
Så blev det i dag dags att avsluta odlingen av basilika. Sådde dem 2 maj och de skolades om tre veckor senare.Vuxit så det knakar och lika livskraftiga varje år.
Tar endast bladen och lämnar så mycket att de
kanske fortsätter att växa fram till hösten.Mixar ner basilika, vitlök, lite citronsaft, olja och peppar.
lämnar bort bröd och nötter för då håller min pesto mycket längre.
Var efter den använd häller jag på lite mera olja i burkarna.Blev fem burkar pesto till fisk eller kyckling.
Kolla dessa länkar: Kyckling, Pasta, Korvsallad, Kassler
Närodlat och helt naturellt
Vet att some börja fyllas med kantareller och annat gott, så även här.
Men att få känna lyckan av att hitta svamp eller skörda från eget land, är obeskrivlig.
De senaste dagarna har det skördats.Lammrinbs närodlade ett par kilometrar ifrån.
Nypotatis ur eget land.Kvarkenlax på spett, egen nypotatis, gräslök, basilika och krasse blommor.
Nu börjar det ploppa upp i skogen. Mitt i dagens skyfall
åkte jag ut en sväng till de gamla bekanta ställena...och det blev en rejäl skörd.Medan jag plockade svamp började också kvällens meny bli allt klarare.
En del svamp delades direkt ut till ensamma.Äntligen dags för en kombinerad lunch/middag/kvällsmat blev ett
pytt på egna nypotatis, lök och kantareller. Såsen var en test gjord av Koskenlaskias dipp-ost (den svarta),
rejält med peppar och en skvätt grädde. Blev helt bra.
Biffen blandade vi ihop själva av nötkött, svettad lök, ägg och peppar.
Medan den blandade köttfärsen stod och drog sig
hann vi med en tur på mossen för att plocka lite hjortron.
Blev 4,2 kg och verkligt fina bär.
Får se vad morgondagen har med sig.
Pride-lördag i Vasa
I dag var det Pride för hela slanten. Det drog igång klockan 13 på
Salutorget med öppningstal och strax där efter bar det i väg till Sandö för chill.Röda Korset som representerades av både Ungdomsutskottet och Vasa svenska avdelning
hade tagit i bruk min egen tillverkade träkärra, en liten och smidig enhet.
I dag bjöd vi på ansiktsmålning.Tror det populäraste motivet var flaggor.
Trevlig stämning och mycket färger.
Vi var inte ensamma. Vasas finska RK avdelning tog hand om första hjälpen-jouren.
De hade till och med ett tält med sig ute på Sandö.
Vår första hjälpen grupp tog hand om jouren på kvällens Långskärsdans i Sundom.
Verksamheten fortsatte ute på Sandö och det blev kö.
Samtidigt hade vi fått upprätta en nödinkvartering i avdelningens lokal
för en ung ukrainska som skulle till Helsingfors.
Hon fick också en liten goodie bag med lite hygienartiklar som överraskning.Hoppas att hon trivs i lokalen.
Österbottningar i forsen
Så var det dags att tämja Trollforsen i Vindelälven.
Det var dags för 51 personer att delta i Röda Korsets Vildmarksläger i Ekorrsele
tillsammans med företaget Forsknäckarna.Ombord på Wasaline, i eget kabinett, hade vi bra med tid för olika ”lära känna oss” aktiviteter
trots att avgången klockan 18 betydde att vi skulle vara framme under morgontimmarna.
Dag 1: bjöd på info och historia om Röda Korset.Första hjälpen är ett givet inslag då man är ute i vildmarken.
Här lär vi oss använda en hjärtstartare (deffibrilator).I dagens samhälle är det också viktigt att förstå hur en
allergispruta (Epipen) fungerar.Våra hjälpledare hade laddat upp med sexualhälsa.
Inne i vårt huvudkvarter Vikingahuset var det också full aktivitet.
Hela gruppen delades in i team, som alla deltog i olika uppgifter.
En var att hjälpa till i köket och förbereda maten och
beakta alla allergier.Mums va gott!
Även under kvällarna hade kocken Sune full aktivitet. Här med korvgrillning
ute vid en av lägereldarna.
Dag 2: Forsknäckarna hade tagit fram olika övningar inom Teambuilding.Nyhet för i år var att testa kajaker i forsande vatten.
Info och skolning och sedan ut på Vindelälven.
Hamburgare direkt från grillen med önskade ingredienser -alltid en favorit.
Kökspersonalen jobbar alltid med handskar på händerna.
Dags igen för kvällsbit, nu grillade köttpiroger.
Dag 3: Dagen som alla väntat på, ung som gammal.
I dag var det forsränning för hela slanten.Bilen var packad med all utrustning inför den 15 minuters långa
bilfärden uppströms till startpunkten.
Medan hjälpledarna skojade till det och fick problem med påklädningen.
Forsknäckarnas Patrick Edin berättar om hur man uppför sig på älven
och säkerheten kring forspaddling. Nu var alla tysta och lyssnade.Börjar bli dags att paddla ut på den till synes stilla älven.
Men vänta bara 30 minuter längre ner.Först går det lite ner...
sedan går det upp...
och så dyker man ner igen. Gäller att paddla, paddla och hålla farten.
I år hade vi endast tre personer som ”flög” ur båten.Högljudda skrik och skratt. Våthetsgaranti på 100%.
Här växer självförtroendet och förståelsen att hålla fokus på att lyckas.En 100% blöt dag skall belönas. Det gör vi med plättkalas vid bastun.
Här är det lägerchefen Ghita som hjälper till.
Plättarna smakar och försvinner, en efter en.
Men ingen vill ge upp badandet ännu.
Med på kalaset är Patrick i grön t-skjorta och Lennart (sittande) som är grundaren
till Forsknäckarna och pionjären till att forsränningen kom till Norden.
Badtunnorna och bastun gick varma alla dagar.
I kväll skall också allt packas och städas inför avfärden klockan 10 i morgon.Dag 4: Istället för att vända mot Umeå, tar vi vägen inåt landet
och kör upp mot Mårdseleforsen, ett naturreservat som också en nyhet för i år.
Blir en 2 timmars vistelse i regn och vandring över hängbroar
och genom trollskog. Här finns granar som är 250 år gamla.
Förutom de stora och många forsarna, finns här också den gamla älvfåran
som i dag är torrlagd och bjuder på hällar som slipats fram genom årtusenden.
Äntligen i Umeå blir det tid för shopping och ett besök hos Röda Korsets Kupa i Ersboda.Här poserar hela gänget i solskenet.
Här kan man fynda, men intill finns godisbutiker som nog lockar mera
efter några dagars vildmarksliv.
En trevlig resa och härliga ungdomar.
Tack för att ni var med!
Lax i foliepaket
Tänkte bli kyckling i kväll men så blev det lax istället.
En vacker stjärt bit för två i foliepaket.Lite lök av alla dess sorter, en klick smör, peppar och salt.
I dag använde jag ett svart lava salt som gav lite extra smak och svarta fingrar.
Redisorna är ur eget land och skall ner i salladen.
Knyt ihop paketet och häll i en skvätt vin så allt har någonting att koka i.Det bubblar och putrar i paketen. Börjar dofta gott.
Sallad och en egen gjord remouladsås.
Blev riktigt gott!
Allt har sin tid!
Tänk att sex månader kan gå så snabbt. Tyckte det var i går då jag for på min egna
volontärsresa till Warszawa för att hämta hem ukrainska flyktingar.Väl hemma var det dags att gå igång på alla cylindrar
och att damma av alla gamla koncept för att hjälpa.Många mötte upp på torget i Vasa för manifestation.
Samtidigt droga Röda Korset Vasa svenska avdelning igång sin Ukraina insamling.
Redan då stod det klart att pengar är effektivare än varor i Ukraina.Vi hade planerat att öppna ett hjälplager i Vasa, där ukrainarna kunde plocka på sig det de behöver
och lämna in önskemål som vi kunde skaffa fram.
Vi fick ett gratis lagerutrymme på Mjölnaregatan av Vaasan Kiinteistö.
Veckan efteråt var vi i full gång.Man tager vad man haver och börjar skruva ihop bord.
De lokala mediehusen var på hugget och gav oss en
värdefull start. Donationerna började strömma in, frivilliga sorterade
och plockade fram. Möbler levererades med RK-bilen eller egna släpkärror.
Vi informerade besökarna om bussrutter och
andra viktiga adresser i Vasa. Vasa Mottagningscentral
var en viktig samarbetspartner som också ville snabbt få
ut sin information till ukrainarna och anlitade oss gärna.Vissa donationer fick vi som köpkort. Här ett exempel från Combo som gav oss
över 100 kassar med hygienartiklar, rengöringsmedel etc.
Väl uppskattade goodie bags delades ut till lagrets besökare.Vi ville lyfta fram varorna så de såg attraktiva ut och få bort
känslan av att det skräp som ingen ville ha.
Vid påsk och 1-maj smyckades lagret lite extra.
Samtidigt pågick insamlingar lite här och där. Det gäller att hänga
med då det sker och viljan att hjälpa är hög.
Det arrangerades lokala insamlingar runt om kring i Vasa.
Vi deltog i en välgörenhetskonsert i Åminne
och samarbetade kring insamlingen Ukraina NU med
Radio Vaasa och Sofie Furu. Senaste veckorna har avdelningens lokal i centrum öppnats
för barnklubbar och mer lär vara på kommande.
Men, allt har sin tid. Sex månader har gått och lagret är tömt.Behoven för varor finns kvar och viljan att hjälpa har inte sinat.
Nu tar vi en välbehövd semester och låter tankarna snurra.
Blir ett nytt lager i höst men före det så skall nya strategier och
organisationsplaner se dagens ljus.
Vi fortsätter.
En blöt lördag
Lördagen bjöd på regntunga skyar och mycket spring i benen.
Vi hade från Röda Korset fått i uppdrag att sköta om första hjälp beredskapen
under Vaasa Run och Kvarken Fest vid Elisa-sation i Vasa. Det betydde att
dagen började redan klockan 09 inför öppningen.Vi hade riggat upp med två punkter, den ena ute på parkeringen för ”barnloppet”
och den andra inne på stadion.
Full fart från starten och man fick springa så många varv man bara ville.
Alla fick medaljer.
Inne på stadion höll man på att värma upp sig inför 5 och 10 km loppen.
Plask, plask...
Här går starten för 5 km.
Vårt station in under läktaren.
Nu börjar det bli dags att inleda Kvarken Fest.
In marscherade Österbottens regemente ”LIF COMPAGNIE” för att
göra den officiella öppningen med salut.
Nu var festen i gång och först ut på scenen var KAJ.
Nu var också min dag full och genomblöt efter sex timmar
under bar himmel.
Tror det blir en bra fest trots allt.
Festival i Vasa
Livet återvänder och festivalyran har satt igång efter pandemin.
I går kväll var jag ute med Röda Korset och hade första hjälpen jour
på Summer Night Vaasa vid Kaserntorget.
Toppen väder och toppen publik.Först ut på scen Ilon som debuterade hösten 2020, hon bjöd på en bra start som lovade mycket.
Kasmir var också ett intressant fenomen, kock, låtskrivare och artist som rockade fett.
Evelina hade tagit hjälp av go, go girls och fick upp stämningen ett steg till.
Hon testade också på att tala svenska och det blev ”vitun roooligt”.
Hennes låtar har streamats över 200 miljoner gånger.Från Norge stegade Kevin Lauren upp på bordet, så hette också låten.
Kul var också ett tillfälle senare då en fiskmås hade släpp sig på Dj:ns krage.
Den lorten fick jag torka bort, första hjälpen :)Efter en hel dags väntan var det äntligen dags för nattens höjdpunkt, hip hop bandet Hov1.
Vilket drag!En trevlig festival med härliga ungdomar som skötte sig riktigt bra.
Lite pyssel för oss också, några skrubb- och skavsår. En el-cykel vurpa och
normala småhändelser på en festival.Sommaren i Vasa har många fler festivaler och partystämning att bjuda på.
Testade flankstek
Är mitt uppe i en begravning, men äta bör man.
I kväll blev det grillad flankstek. Öh...va då?
Finlirare kallar det för att ta vara på hela djuret.
Köttbiten var en färdig produkt från Snellmans.
Den grillades snabbt på båda sidorna så att man
skulle få den härliga grillytan men bevara det saftiga köttet.
Ser bra ut.
Slog också en egen BEA med kryddning av dragon från det egna landet
och ramslök från Gotland, tack Felix och Matilda för skörden.
Köttet var gott, men lade sig inte bland mina favoriter.
Jag vill ha mera fett i kött biten för att få mera smak.